• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Dažādi sludinājumi
Juridiskas personas publicē saturiski dažādus paziņojumus, piemēram, par sabiedrisko apspriešanu, paziņojumus par tarifiem, par anulētām apraides atļaujām, par muzeju akreditāciju, par kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem, kuģošanas grafikiem. Zvērināti notāri un zvērināti tiesu izpildītāji publicē paziņojumus fiziskām personām, kuru dzīvesvieta nav norādīta Iedzīvotāju reģistrā vai saņemts pasta paziņojums, ka sūtījumu nav iespējams nodot adresātam.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Oficiālais paziņojums (OP 2022/157.DA10): dažādi sludinājumi. Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 16.08.2022., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/op/2022/157.DA10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dokumentu atsaukumi

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

16.08.2022., Nr. 157

OP 2022/157.DA10
RĪKI

Dažādi sludinājumi: Šajā laidienā 10 Pēdējās nedēļas laikā 64 Visi

OFICIĀLAIS PAZIŅOJUMS

Dažādi sludinājumi

Dažādi sludinājumi

APSTIPRINĀTS

Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" valdes 2022. gada 12. augusta sēdē, protokols Nr. 33 (2022)

Norēķinu kārtība par dabasgāzi saistītajiem lietotājiem un mājsaimniecības lietotājiem, kuri saņem dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma ietvaros

Norēķinu kārtība apstiprināta saskaņā ar Ministru kabineta 2017.gada 7.februāra noteikumu Nr. 78

"Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi"

158.2. un 158.3.apakšpunktu

Rīga, Nr. 6

I nodaļa

Vispārīgie noteikumi

1. Norēķinu kārtība nosaka kārtību, kādā saistītie lietotāji un lietotāji, kuri saņem dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma ietvaros, norēķinās ar Publisko tirgotāju par patērēto dabasgāzi, saņemtajiem sistēmas pakalpojumiem un nodokļiem.

2. Norēķinu kārtībā lietotie termini:

2.1. kopējais maksājums - summa, kas ietver šādas komponentes - dabasgāzes cenu, tirdzniecības, uzglabāšanas, pārvades, sadales sistēmas pakalpojumu tarifus, fiksētās maksas, nodokļus, kā arī maksu par citiem pakalpojumiem;

2.2. lietotājs - pēdējās garantētās piegādes saņēmējs vai saistītais lietotājs, kurš līgumā noteiktā kārtībā dabasgāzi pērk par regulētu cenu un to izlieto savā mājsaimniecībā paša vajadzībām (galapatēriņam);

2.3. maksājums - maksa, ko lietotājam jāmaksā atbilstoši šai kārtībai un citiem normatīvajiem aktiem;

2.4. norēķinu dokuments - rēķins vai cita norēķinu informācija;

2.5. pēdējā garantētā piegāde - dabasgāzes pagaidu tirdzniecība lietotājam, kura tirgotājs izbeidzis dabasgāzes tirdzniecību vai gazificētā objekta īpašniekam, ja normatīvajos aktos noteiktā termiņā nav nodrošināta dabasgāzes piegādes pārtraukšana vai tirdzniecības līguma noslēgšana;

2.6. portāls - tirgotāja klientu portāls interneta tīmekļa vietnē www.lg.lv e-pakalpojumu nodrošināšanai lietotājiem;

2.7. sadales sistēmas operators - licencēts energoapgādes komersants, kas sniedz dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumus - akciju sabiedrība "Gaso", juridiskā adrese: Vagonu iela 20, Rīga, kontaktinformācija 155, avārijas dienesta tālrunis 114, interneta tīmekļa vietne www.gaso.lv;

2.8. tirgotājs - publiskais dabasgāzes tirgotājs - akciju sabiedrība "Latvijas Gāze", juridiskā adrese Aristida Briāna iela 6, Rīga, e-pasts: info@lg.lv, interneta tīmekļa vietne www.lg.lv, klientu servisa tālrunis 67869866.

3. Tirgotājs informāciju par tarifu, dabasgāzes cenas vai fiksētās maksas izmaiņām publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", bet izmaiņas citās kopējā maksājuma komponentēs, tirgotāja tīmekļa vietnē www.lg.lv.

4. Norēķinu periods lietotājam ir kalendārais mēnesis (turpmāk - norēķinu periods).

5. Maksa par katru norēķinu periodu ir jāveic līdz 20 (divdesmitajam) datumam.

6. Ja lietotājs ir reģistrējies un izmanto portālu, tad lietotājam ir saistoši portāla lietošanas noteikumi, portālā veiktās darbības, kā arī portālā sniegtā un saņemtā informācija.

II nodaļa

Dabasgāzes uzskaite

7. Komercuzskaites mēraparātu rādījumus saņemtās dabasgāzes uzskaitei lietotājam ir pienākums paziņot sadales sistēmas operatoram sadales sistēmas operatora apstiprinātajā un tā tīmekļa vietnē www.gaso.lv publicētajā kārtībā un termiņos.

8. Lietotājam ir tiesības komercuzskaites mēraparāta rādījumus iesniegt tirgotājam tīmekļa vietnē www.lg.lv publicētajā kārtībā un termiņos. Tirgotājs apņemas no lietotāja saņemtos komercuzskaites mēraparāta rādījumus nodot sadales sistēmas operatoram.

9. Lietotājam ir pienākums katru mēnesi, sākot no mēneša 27.datuma līdz nākamā mēneša pirmajai darba dienai (ieskaitot), iesniegt komercuzskaites mēraparātu rādījumus.

10. Kopējo maksājumu tirgotājs aprēķina un lietotājs maksā, pamatojoties uz sadales sistēmas operatora sniegto informāciju par lietotāja dabasgāzes patēriņu gazificētajā objektā un gazificētajam objektam noteikto atļauto maksimālo slodzi.

11. Ja lietotājs komercuzskaites mēraparāta rādījumus nav paziņojis, tos aprēķina sadales sistēmas operators.

12. Lietotājs par norēķinu dokumentā kļūdaini norādītu komercuzskaites mēraparāta rādījumu vai saņemtās dabasgāzes daudzumu rakstveidā paziņo sadales sistēmas operatoram 10 (desmit) kalendāra dienu laikā no norēķinu dokumenta saņemšanas. Tirgotājs pārrēķina kopējo maksājumu un to ietver nākamajā norēķinu dokumentā pēc attiecīgās informācijas saņemšanas no sadales sistēmas operatora.

13. Lietotājs strīdus par norēķinu dokumentā norādīto lietotāja gazificētajā objektā saņemto dabasgāzes daudzumu un gazificētajam objektam noteikto atļauto maksimālo slodzi risina ar sadales sistēmas operatoru.

14. Tirgotājs kopējo maksājumu lietotājam norēķinu periodā apkopo rēķinā.

III nodaļa

Rēķins

15. Tirgotājs rēķinā norāda kopējo maksājumu un atšifrējumu pa komponentēm, pamatojoties uz sadales sistēmas operatora sniegto informāciju par dabasgāzes patēriņu gazificētajā objektā norēķinu periodā.

16. Pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma saņēmēja rēķinā dabasgāzes cenas komponente tiek piemērota divkāršā apmērā, ja pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma saņēmējs sešu mēnešu laikā no aicinājuma noslēgt līgumu, to nav noslēdzis vai normatīvajos aktos noteiktā kārtībā nav pārtraucis dabasgāzes piegādi gazificētajam objektam.

17. Ja lietotājs komercuzskaites mēraparāta rādījumu nav iesniedzis, tirgotājs sagatavo rēķinu, pamatojoties uz sadales sistēmas operatora aprēķināto patēriņu.

18. Tirgotājs ikmēneša rēķinu lietotājam nogādā 5 (piecu) darba dienu laikā pēc informācijas par gazificētajam objektam piegādāto dabasgāzes daudzumu saņemšanas no sadales sistēmas operatora.

19. Lietotājs rēķinu samaksā līdz 20 (divdesmitajam) datumam, ja rēķinā nav noteikts citādi.

IV nodaļa

Cita norēķinu informācija

20. Norēķinu dokumenti tiek sagatavoti un autentificēti elektroniski un ir derīgi bez paraksta.

21. Norēķinu dokumenti vai cita korespondence lietotājam tiek nogādāti vienā vai vairākos šādos veidos:

21.1. publicēti Portālā;

21.2. nosūtīti uz lietotāja norādīto e-pasta adresi;

21.3. piegādāti pa pastu;

21.4. izsniegti klātienē.

22. Par norēķinu dokumentu un citas korespondences nosūtīšanu pa pastu tirgotājs piemēro papildus maksu atbilstoši pakalpojumu cenrādim, kas publicēts tirgotāja tīmekļa vietnē www.lg.lv.

23. Lietotājam ir pienākums informēt tirgotāju, ja lietotājs par norēķinu periodu nav saņēmis norēķinu dokumentu vai citu korespondenci nevienā no piegādes veidiem. Vēlāka atsaukšanās uz norēķinu dokumenta nesaņemšanu neatbrīvo lietotāju no pienākuma veikt apmaksu noteiktajā apmērā un termiņā.

24. Tirgotāja izsniegti dokumenti tiek uzskatīti par saņemtiem klātienē - tajā pašā dienā, portālā publicētie vai uz e-pastu nosūtītie - otrajā dienā, vienkāršā pasta sūtījumā sūtītie - astotajā dienā, bet ierakstītā pasta sūtījumā - septītajā dienā.

25. Tirgotājs no valsts budžeta kompensēto maksājuma samazinājumu piemēro atbilstoši normatīvajiem aktiem.

26. Lietotājs atmaksā tirgotājam no valsts budžeta kompensēto maksājuma samazinājumu, ja vēlāk izrādījies, ka lietotājam no valsts budžeta kompensētais maksājuma samazinājums nepienākas.

27. Par katru veicamā maksājuma kavējuma dienu lietotājs maksā tirgotājam nokavējuma procentus 0,15 % dienā no nesamaksātās summas.

28. Tirgotājs jebkurā no norēķinu dokumentu un korespondences piegādes veidiem ir tiesīgs nogādāt lietotājam saistību izpildei paredzēto informāciju.

29. Lietotājam ir pienākums iepazīties ar tirgotāja tīmekļa vietnē www.lg.lv publicēto personas datu apstrādes paziņojumu pirms dabasgāzes lietošanas uzsākšanas. Ar dabasgāzes lietošanas uzsākšanu, lietotājs apliecina, ka ir iepazinies ar tirgotāja tīmekļa vietnē www.lg.lv publicēto personas datu apstrādes paziņojumu un atzīst to par sev saistošu.

30. Izdevumus, kas tirgotājam rodas saistībā ar kavētās samaksas atgūšanu, sedz lietotājs.

31. Ja tirgotājs vai lietotājs pārtrauc dabasgāzes tirdzniecības līgumu, tirgotājs pēc sadales sistēmas operatora sniegtas informācijas par lietotāja dabasgāzes patēriņu un gazificētajam objektam noteikto atļauto maksimālo slodzi saņemšanas sagatavo gala rēķinu. Šādā gadījumā lietotājam norēķini ar tirgotāju ir jāveic 10 (desmit) dienu laikā no rēķina nosūtīšanas dienas.

32. Ja lietotājs maksājumus neveic šajā kārtībā noteiktajos termiņos un apmērā, tirgotājam ir tiesības personas datus nodot parādu ārpus tiesas atgūšanai, parādu ārpus tiesas atgūšanu reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

33. Tirgotājs pārtrauc dabasgāzes tirdzniecības pakalpojuma sniegšanu objektam, ja no sadales sistēmas operatora ir saņemta informāciju par tirgotāju maiņu objektā. Šajā gadījumā tirgotājam nav pienākums paziņot lietotājam par atkāpšanos no līguma.

34. Atkāpšanās no līguma vai tirgotāja maiņa neatbrīvo lietotāju no pienākuma izpildīt visas saistības, kas radušās līguma darbības vai pēdējās garantētās piegādes laikā.

35. Ja tirgotājs saņem no sadales sistēmas operatora informāciju par to, ka lietotājs ir piederīgs citai lietotāju patēriņa apjoma grupai un dēļ tā lietotājam bija jāpiemēro kāda cita no kopējā maksājuma komponentēm, tirgotājs lietotājam izraksta un piegādā precizētu norēķinu dokumentu.

36. Lietotājs tiek informēts par tirgotāja kontaktinformācijas izmaiņām oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un tirgotāja tīmekļa vietnē www.lg.lv.

37. Lietotājs par personas datu vai kontaktinformācijas izmaiņām informē tirgotāju 10 (desmit) kalendāro dienu laikā no izmaiņām personas datos vai kontaktinformācijā.

V nodaļa

Maksājumu veikšana

38. Veicot maksājumu, jānorāda līguma, abonenta vai rēķina numurs. Informācija par tirgotāja norēķinu kontiem ir pieejama rēķinā un tirgotāja tīmekļa vietnē www.lg.lv.

39. Par samaksas datumu tiek uzskatīts datums, kurā nauda ieskaitīta tirgotāja norēķinu kontā.

40. Lietotāja maksājumi secīgi dzēš nenomaksātos procentus, vecāko parādu un parāda atgūšanas izdevumus. Citāda saņemto maksājumu izlietojuma kārtība nav spēkā, arī tad, ja maksājuma informācijā norādīts citādāk.

41. Lietotāja iemaksātās naudas summas, kas veido pārmaksu, tirgotājs ieskaita kā priekšapmaksu par nākamajiem dabasgāzes tirdzniecības periodiem.

42. Tirgotājs ar lietotāja pārmaksām gazificētājā objektā ir tiesīgs dzēst parādus šī lietotāja citos gazificētajos objektos, ja līgumos ar attiecīgo lietotāju nav pielīgts citādāk.

43. Ja mainās kāda no kopējā maksājuma komponentēm, tirgotājs piemēro to komponentes cenu, kāda ir spēkā norēķinu periodā.

VI nodaļa

Lietotāja personas datu apstrāde

44. Tirgotājs apņemas veikt lietotāja personas datu apstrādi, ievērojot personas datu aizsardzības obligāto tehnisko un organizatorisko prasību izpildi.

45. Tirgotājs ir atbildīgs, lai tā darbinieki ievērotu personas datu apstrādes nosacījumu izpildi, kā arī ir atbildīgs par to, lai tā darbinieki ievērotu visas spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktās prasības, kas attiecas uz personas datu apstrādi.

46. Tirgotājs nodrošina, ka personas dati nenokļūst trešo personu rīcībā, izņemot normatīvajos aktos noteiktos gadījumos, ja to pieprasa pilnvarotas valsts iestādes (šādas datu nodošanas precīzi uzskaitot, norādot - kam nodots, kad nodots, kāda informācija nodota), tāpat tirgotājs īpaši nodrošina, ka personas dati netiek nodoti (t.sk. arī uzglabāti vai darīti pieejami) datu saņēmējiem valstīs, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas. Šis pienākums tirgotājam saglabājās spēkā uz nenoteiktu laiku arī pēc līguma izbeigšanās.

47. Tirgotājam ir aizliegts jebkādā veidā publiskot personas datus vai sniegt kādus publiskus paziņojumus par tā rīcībā esošiem personas datiem.

VII nodaļa

Strīdu izšķiršana

48. Visas pretenzijas un jautājumi, kas saistīti ar dabasgāzes tirdzniecību, tiek risināti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Lietotājam ir tiesības iesniegt pretenzijas un jautājumus tirgotājam telefoniski vai rakstveidā. Tirgotājs izvērtē saņemto informāciju un sniedz atbildi Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un termiņos.

49. Visus strīdus un domstarpības starp tirgotāju un lietotāju par maksu vai citiem ar dabasgāzes tirdzniecību saistītiem zaudējumiem, kas nodarīti tirgotājam, izšķir Latvijas Republikas vispārējās jurisdikcijas tiesa Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

VIII nodaļa

Noslēguma jautājumi

50. Norēķinu kārtība stājas spēkā 30. dienā no publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

51. Pēc Norēķinu kārtības stāšanās spēkā lietotājs ar Publisko tirgotāju norēķinās atbilstoši ikmēneša rēķinam.

52. Līdz ar šīs Norēķinu kārtības spēkā stāšanos spēku zaudē Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" 2022.gada 9.martā apstiprinātā (protokols Nr. 8 (2022)) "Norēķinu kārtība par dabasgāzi saistītajiem lietotājiem un mājsaimniecības lietotājiem, kuri saņem dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma ietvaros" (publicēta 2022.gada 22.marta oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" Nr. 57 (OP2022/57.DA6)).

AS "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis

Oficiālie paziņojumi:

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!