• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saulkrastu novada domes 2022. gada 29. jūnija saistošie noteikumi Nr. SN 21/2022 "Saistošie noteikumi par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu, dzīvokļu numuru plākšņu izvietošanu Saulkrastu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2022., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/op/2022/139.22

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

21.07.2022., Nr. 139

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saulkrastu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: SN 21/2022

Pieņemts: 29.06.2022.

OP numurs: 2022/139.22

2022/139.22
RĪKI

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 21/2022

Saulkrastos 2022. gada 29. jūnijā

Saistošie noteikumi par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu, dzīvokļu numuru plākšņu izvietošanu Saulkrastu novadā

Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2022. gada 29. jūnija sēdē (prot. Nr. 13/2022 § 19)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15. panta pirmās daļas 2. punktu,
43. panta pirmās daļas 5. un 7. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Saulkrastu novads) noformējamas un izvietojamas ielu nosaukumu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku (savrupmāju, rindu māju, daudzdzīvokļu dzīvojamo namu, vasarnīcu /dārza māju) numuru vai nosaukumu plāksnes un dzīvokļu numuru plāksnes.

2. Nekustamo īpašumu nosaukumu plāksnes vai ēku, vasarnīcu /dārza māju numerācijas plāksnes jāizvieto pie visiem apbūvētiem nekustamajiem īpašumiem Saulkrastu novadā pirms ēkas nodošanas ekspluatācijā.

3. Ielu un nekustamo īpašumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu, vasarnīcu /dārza māju numuru plākšņu un dzīvokļu numuru plākšņu izvietotāji ir atbildīgi par to uzturēšanu labā tehniskā un vizuālā stāvoklī un informācijas aktualizāciju.

II. Ielu nosaukumu norādes un virziena rādītāji uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem

4. Ielu norādes izvietojamas ielu krustojumos uz ielas stūra. Informējot nekustamā īpašuma īpašnieku, Saulkrastu novada pašvaldība, var izvietot ielu norādes uz nekustamā īpašuma žoga ielas pusē.

5. Saulkrastu novada pašvaldība ielu krustojumos Saulkrastu pilsētā un Zvejniekciemā un ciemos Murjāņi, Sēja, Pabaži, Loja, pie īpaši uzstādīta norāžu staba izvieto ielu nosaukumu norādes un, ja nepieciešams, virziena rādītājus uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem. Norāžu staba augstums ir 3,0 m un diametrs – 50 līdz 100 mm.

6. Ielu nosaukumu plāksnes izgatavo, izvieto, uztur un, ielas nosaukuma maiņas gadījumā, nomaina Saulkrastu novada pašvaldība par pašvaldības budžeta līdzekļiem.

7. Ielu nosaukumu norādes atbilst šādām prasībām:

7.1. ielu nosaukumu norādes (atbilstoši 1. pielikuma paraugam) izmēri ir: 160x420 mm, 160x640 mm vai 160x840 mm atkarībā no ielas nosaukuma burtu zīmju skaita;

7.2. ielu nosaukumu norādes fona krāsa ir tumši zaļa, bet burti balti.

8. Virziena rādītāji uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem atbilst šādām prasībām:

8.1. virziena rādītāju izmēri (atbilstoši 1. pielikuma paraugam) ir: 160x640 mm vai 160x840 mm atkarībā no infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objekta nosaukuma burtu zīmju skaita;

8.2. virziena rādītāju fona krāsa ir balta, bet burti tumši zaļi;

8.3. izvietotā informācija uz norāžu plāksnes ietver nosaukumu latviešu valodā, attālumu līdz objektam un ikonu, kas raksturo objektu.

9. Pie viena ielu nosaukumu norāžu staba atļauts izvietot ne vairāk kā piecus virziena rādītājus uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem.

10. Saulkrastu novada pašvaldība lemj par virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem izvietošanas nepieciešamību un skaitu, nodrošina to izgatavošanu un uzstādīšanu, izvērtējot:

10.1. katra jauna virziena rādītāja atbilstību normatīvo aktu prasībām un iederību pilsētvidē;

10.2. objekta, uz kuru vērsts virziena rādītājs, sabiedrisko nozīmi;

10.3. attālumu no virziena rādītāja līdz objektam;

10.4. esošo virziena rādītāju daudzumu pie ielu un laukumu nosaukuma norāžu stabiem;

10.5. vai tas nerada apdraudējumu satiksmes drošībai, aizsedzot ceļa zīmes, netraucē transportlīdzekļu vai gājēju redzamību.

III. Nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plāksnes

11. Ēku numuru vai nosaukumu plāksnes (turpmāk – plāksne) tiek izgatavotas, ievērojot šādus noteikumus:

11.1. ēkas numura plāksnes izmēri ir: 320x220 mm un 320x280 mm;

11.2. plāksnes fona krāsa ir zila, teksts uz plāksnes rakstīts baltiem burtiem;

11.3. adresei ēkas numura zīmē jāatbilst Valsts adrešu reģistra datiem;

11.4. uz ēkas numura plāksnes (atbilstoši 2. pielikuma 2.1. punkta paraugam) norāda:

11.4.1. ielas nosaukumu;

11.4.2. mājas numuru;

11.4.3. norādi par ēkas piederību:

11.4.3.1. vārdu "privātīpašums";

11.4.3.2. vārdus "valsts īpašums", ja ēkas īpašniece ir valsts;

11.4.3.3. vārdus "pašvaldības īpašums", ja ēkas īpašniece ir pašvaldība;

11.4.3.4. vārdu "kopīpašums", ja ēka ir valsts un pašvaldības, valsts un privātpersonas, pašvaldības un privātpersonas īpašumā.

11.5. uz ēkas numura plāksnes, ja ēka atrodas ciema teritorijā un ielai nav piešķirts nosaukums, atbilstoši Valsts adrešu reģistra datiem (atbilstoši 2. pielikuma 2.2. punkta paraugam) norāda:

11.5.1. ciema nosaukumu;

11.5.2. būves numuru;

11.5.3. norādi par ēkas piederību – vārdu "privātīpašums" vai ēkas īpašnieka iniciāļus un uzvārdu.

11.6. uz ēkas numura plāksnes, ja ēka atrodas ciema teritorijā un ielai ir piešķirts nosaukums, atbilstoši Valsts adrešu reģistra datiem (atbilstoši 2. pielikuma 2.3. punkta paraugam) norāda:

11.6.1. ciema nosaukumu;

11.6.2. ielas nosaukumu;

11.6.3. būves numuru;

11.6.4. norādi par ēkas piederību – vārdu "privātīpašums" vai ēkas īpašnieka iniciāļus un uzvārdu.

12. Nekustamā īpašuma un ēkas nosaukuma plāksnes (atbilstoši 3. pielikuma paraugam) izmēri ir: 160x420 mm, 160x640 mm vai 160x840 mm atkarībā no nekustamā īpašuma nosaukuma burtu zīmju skaita.

12.1. plāksnes fona krāsa ir zila, teksts uz plāksnes rakstīts baltiem burtiem;

12.2. uz nekustamā īpašuma un mājas nosaukuma plāksnes tiek rakstīts nekustamā īpašuma vai mājas nosaukums.

13. Plāksne novietojama pie ēkas fasādes vai žoga ielas pusē tā, lai uzraksts uz tās būtu labi saskatāms. Uz ēkas fasādes plāksne izvietojama ne zemāk kā 2,5 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 3,0 m no zemes, uz žoga ne zemāk kā 1,4 m augstumā no zemes.

14. Vietās, kur ēkas fasāde vai žogs nav piemēroti (redzamību apgrūtina koki vai krūmi, ēka vai žogs atrodas tālāk par 10 m no braucamās daļas u.tml. gadījumi) plāksnes izvietošanai, plāksne piestiprināma šim nolūkam piemērotam statnim, kas izvietots nekustamā īpašuma robežās pie nobrauktuves no ielas vai no ceļa.

15. Ja piekļūšanai zemes vienībai noteikts ceļa servitūts, tad mājas numura zīmi, nekustamā īpašuma nosaukuma plāksni uzstāda tā, lai tā būtu redzama no ielas.

16. Aizliegts stiprināt plāksnes pie žoga kustīgajām daļām – vērtnēm.

17. Par nekustamā īpašuma nosaukuma, ēkas numura vai nosaukuma plāksnes izvietošanu atbilstoši noteikumiem, ir atbildīgs attiecīgā nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

18. Vietās, kur nav māju numerācijas, zemes vienības īpašniekam jānodrošina, lai uz ceļa pie iebrauktuves būtu uzstādīts mājas nosaukums.

IV. Daudzdzīvokļu dzīvojamo namu dzīvokļu numuru plāksnes

19. Daudzdzīvokļu dzīvojamo namu kāpņu telpā esošo telpu grupu numura zīmes izvieto:

19.1. ēkas ārpusē virs ieejas kāpņu telpā – plāksni, uz kuras norādīti dzīvokļu numuri attiecīgajā kāpņu telpā. Plāksnes izmēri ir: 100x300 mm;

19.2. uz katra dzīvokļa ārdurvīm – individuālais dzīvokļa numurs.

20. Kāpņu telpā esošo telpu grupu numura zīmes ēkas ārpusē fona krāsa ir zila, bet numuri rakstīti ar baltiem arābu cipariem (atbilstoši 4. pielikuma paraugam).

21. Ja ēkai ir divas vai vairākas ieejas, dzīvokļu numuru plāksnes ārpusē tiek izvietotas pie visām ieejām kāpņu telpās.

22. Par dzīvokļu numuru plāksnes izvietošanu ēkas ārpusē ir atbildīgs nama apsaimniekotājs.

23. Par individuālo dzīvokļa numura izvietošanu uz dzīvokļa ārdurvīm atbilstoši noteikumiem, ir atbildīgs dzīvokļa īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

V. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu

24. Par noteikumu neievērošanu pārkāpējam piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskai personai līdz 14 naudas soda vienībām.

25. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumos minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Saulkrastu novada pašvaldības policijas amatpersonas vai Saulkrastu novada būvvaldes amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Saulkrastu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

VI. Noslēguma jautājumi

26. Nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs sešu mēnešu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas demontē noteikumiem neatbilstošas vai neatbilstoši izvietotas nosaukuma vai numura plāksnes un izvieto noteikumiem atbilstošas plāksnes saskaņā ar šo noteikumu prasībām.

27. Noteikumiem neatbilstošas daudzdzīvokļu dzīvojamo namu telpu grupu numuru plāksnes ēkas ārpusē (virs ieejas kāpņu telpā) nama apsaimniekotājs nomaina uz noteikumiem atbilstošām plāksnēm sešu mēnešu laikā.

28. Saulkrastu novada pašvaldība piecu gadu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas veic noteikumiem neatbilstošu ielu un laukumu nosaukuma zīmju uz norāžu stabiem un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem nomaiņu.

29. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Saulkrastu novada domes 2015. gada 26. jūnija saistošie noteikumi Nr. SN 14/2015 "Saistošie noteikumi par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu, dzīvokļu numuru plākšņu izvietošanu Saulkrastu novadā".

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

 

Saistošo noteikumu par ielu un nekustamo īpašumu
nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu,
dzīvokļu numuru plākšņu izvietošanu Saulkrastu novadā
1. pielikums

 

Saistošo noteikumu par ielu un nekustamo īpašumu
nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu,
dzīvokļu numuru plākšņu izvietošanu Saulkrastu novadā
2. pielikums

2.1. Ēkas numura plāksnes, Saulkrastu pilsētā un ciemos: Zvejniekciems, Murjāņi, Sēja, Pabaži, Loja

2.2. Ēkas numura plāksnes, ja ēka atrodas ciema teritorijā un ielai nav piešķirts nosaukums

2.3. Ēkas numura plāksnes, ja ēka atrodas ciema teritorijā un ielai ir piešķirts nosaukums

 

Saistošo noteikumu par ielu un nekustamo īpašumu
nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu,
dzīvokļu numuru plākšņu izvietošanu Saulkrastu novadā
3. pielikums

 

Saistošo noteikumu par ielu un nekustamo īpašumu
nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu,
dzīvokļu numuru plākšņu izvietošanu Saulkrastu novadā
4. pielikums

 

Saistošo noteikumu par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu, dzīvokļu numuru plākšņu izvietošanu Saulkrastu novadā
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma spēkā stāšanos Saulkrastu novada pašvaldības teritorijā ietilpst Saulkrastu pagasts, Saulkrastu pilsēta un Sējas pagasts.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts cita starpā noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Noteikumi izstrādāti, lai veidotu un uzturētu vienotu Saulkrastu novada vizuālo tēlu un nodrošinātu nekustamā īpašuma atrašanās vietas noteikšanu Saulkrastu novadā.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek izvietotas nekustamā īpašuma numuru vai nosaukumu plāksnes un dzīvokļu numuru plāksnes.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 5. un 7. punktu.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā noformējamas un izvietojamas ielu nosaukumu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plāksnes un dzīvokļu numuru plāksnes, plākšņu paraugus, kā arī atbildību par šo noteikumu neievērošanu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav tiešas ietekmes uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!