• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome publicē lēmumus par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālajā stratēģijā, kā arī lēmumus par aizliegumu izplatīt elektroniskā plašsaziņas līdzekļa programmu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes 2022. gada 7. jūlija lēmums Nr. 279/1-2 "Par piekļuves liegšanu tīmekļa vietnei administratīvajā lietā Nr. IV/2022/6-9/24". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2022., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/op/2022/134.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmums Nr. 280/1-2

Par piekļuves liegšanu tīmekļa vietnei administratīvajā lietā Nr. IV/2022/6-9/25

Vēl šajā numurā

14.07.2022., Nr. 134

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome

Veids: lēmums

Numurs: 279/1-2

Pieņemts: 07.07.2022.

OP numurs: 2022/134.6

2022/134.6
RĪKI

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmums Nr. 279/1-2

Rīgā 2022. gada 7. jūlijā

Par piekļuves liegšanu tīmekļa vietnei administratīvajā lietā Nr. IV/2022/6-9/24

Izskatot 2022.gada 2.jūnijā uzsākto administratīvo lietu Nr. IV/2022/6-9/24 par iespējamo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto normu attiecībā uz programmu retranslācijas noteikumu pārkāpšanu tīmekļa vietnē "www.topiptv.info", izplatot televīzijas programmas bez Padomes izsniegtas retranslācijas atļaujas, tādējādi pārkāpjot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (turpmāk – EPLL) 19.panta pirmo daļu, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (turpmāk – Padome) šādā sastāvā – Padomes priekšsēdētāja vietniece Ieva Kalderauska, Padomes locekle Ilva Milzarāja, Padomes loceklis Andis Plakans,

konstatē:

[1] Padomes Monitoringa departaments, pārbaudot tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" izvietoto saturu, konstatēja, ka tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" izvietots audiovizuāls saturs − televīzijas programmu tiešraides.1 Ņemot vērā tīmekļa vietnē pieejamo informāciju, tika secināts, ka īpašnieka vai uzturētāja kontaktinformācija (e-pasta adrese) ir pieejama.

[1.2] No tīmekļa vietnē izvietotā satura secināms, ka skatītājiem tiek piedāvātas dažādu tematiku televīzijas programmas. Ņemot vērā "www.topiptv.info" izvietotās dažādu tematiku televīzijas programmas, secināms, ka "www.topiptv.info" izvietotais saturs ir paredzēts, lai sasniegtu plašu sabiedrības daļu ar mērķi informēt, izklaidēt un izglītot to.

[1.3] Kopumā tīmekļa vietnē izvietotas 506 (pieci simti sešas) televīzijas programmas. Televīzijas programmas lietotājiem ir pieejamas bez maksas. Tīmekļa vietnē lietotājiem Latvijas Republikā pieejamas šādas televīzijas programmas: "Karusel" (Карусель), "Mult" (Мульт), "YU"(Ю), "Zvezda" (Звезда), "Moya planeta"(Моя планета), "OTR" (OTP) un citas. Televīzijas programmu tiešraides tiek nodrošinātas, izmantojot lejuplādējamo atskaņošanas sarakstu.

Veicot interneta mājaslapu monitoringu, Padome ir konstatējusi, ka tādā mājas lapā kā "www.topiptv.in" lietotājiem ir pieejams saturs, kurš pēc savas būtības ir identisks kā ierobežotajā mājaslapā "www.topiptv.info" izplatītajam saturam. Padome ir veikusi šo mājaslapu monitoringu, pārliecinoties par to saturu. Pārbaudes laikā konstatēts:

a) minēto timekļa vietnes "www.topiptv.in" ārējās pazīmes sakrīt ar "www.topiptv.info" timekļa vietnes ārējām pazīmēm – veidne, krāsu gamma, elementu izvietojums;

b) timekļa vietņu "www.topiptv.in" līdzība ir saskatāma, jo vietnes saturs ir identisks ierobežotajā mājaslapā "www.topiptv.info" izvietotajam saturam un tajās ir iespējams veikt reģistrāciju, kā arī ielogoties profilā, izmantojot to pašu lietotājvārdu un paroli kā mājaslapā "www.topiptv.info".

[1.4] Nav konstatēts, ka tīmekļa vietnes "www.topiptv.info" pārstāvji būtu vērsušies Padomē ar iesniegumu par retranslācijas atļaujas saņemšanu. Ievērojot minēto, secināms, ka retranslācijas atļauja programmu izplatīšanai elektronisko sakaru tīklos nav saņemta un minētās televīzijas programmas tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" tiek izplatītas bez retranslācijas atļaujas, tādējādi pārkāpjot EPLL 19.panta pirmajā daļā noteiktos programmu retranslācijas veikšanai paredzētos noteikumus attiecībā uz Padomes atļaujas saņemšanu.

[2] 2022.gada 2.jūnijā Padome, izvērtējot pārbaudē konstatēto, pieņēma lēmumu Nr.249/1-2, ar kuru uzlika tiesisko pienākumu tīmekļa vietnes "www.topiptv.info" īpašniekam un/vai uzturētājiem 15 (piecpadsmit) dienu laikā pārtraukt audiovizuālo programmu retranslāciju tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" vai saņemt attiecīgu retranslācijas atļauju.

[3] 2022.gada 8.jūnijā Padome nosūtīja vēstuli Nr.87/6-9, kurā informēja par 2022.gada 2.jūnijā pieņemto lēmumu Nr.249/1-2 un pienākumu 15 (piecpadsmit) dienu laikā pārtraukt programmu retranslāciju Latvijas teritorijā tīmekļa vietnē "www.topiptv.info".

[4] Padomē netika iesniegti nekādi dokumenti nepieciešamās atļaujas saņemšanai un tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" joprojām tika fiksēta programmu retranslācija bez retranslācijas atļaujas.

Ievērojot konstatēto, Padome

secina:

[5] Tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" izplatīto saturu pierāda 2022.gada 1.jūnijā ziņojums Nr. P/2022/6-6/48 par pārbaudes veikšanu tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" un pārbaudē konstatēto. Tāpat Padome 2022.gada 7.jūlijā sēdes laikā atkārtoti ir pārliecinājusies par faktisko programmu retranslāciju tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" bez retranslācijas atļaujas. Tādējādi tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" izplatītais saturs uzskatāms par pierādītu.

[6] EPLL 19.panta pirmajā daļā ir noteikts: "Programmu retranslācijai publiskajos elektronisko sakaru tīklos nepieciešams saņemt retranslējamās programmas īpašnieka (turētāja) piekrišanu un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes retranslācijas atļauju." No minētās normas izriet komersanta pienākums saņemt Padomes atļauju pirms programmu izplatīšanas elektronisko sakaru tīklos.

[7] Ievērojot minēto un izvērtējot lietā esošās ziņas par faktiem kopumā un savstarpējā sakarībā, Padome secina, ka tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" izplatot Latvijas Republikas teritorijā pieejamās iepriekš minētās 506 (pieci simti sešas) televīzijas programmas, kuras tiek izplatītas bez Padomes izsniegtas retranslācijas atļaujas, ir tikusi pārkāpta EPLL 19.panta pirmajā daļā paredzētā retranslācijas atļauju saņemšanas kārtība.

[8] EPLL 21.7 pants noteic: "Ja Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome konstatē, ka Latvijā tiek veikta audiovizuālo programmu retranslācija bez retranslācijas atļaujas, Padome pieņem lēmumu, ar kuru uzliek tiesisko pienākumu 15 dienu laikā pārtraukt audiovizuālo programmu retranslāciju vai saņemt attiecīgu retranslācijas atļauju." Savukārt 21.8 panta pirmajā daļā ir noteikts "Ja Padomes noteiktajā termiņā retranslācija netiek pārtraukta, netiek saņemta retranslācijas atļauja vai ar Padomi netiek panākta vienošanās par tiesiskā pienākuma izpildes termiņa pagarināšanu, Padome īsteno uzraudzības iestādes funkcijas Informācijas sabiedrības pakalpojumu likuma izpratnē un veic citas normatīvajos aktos paredzētās darbības"

Administratīvās lietas izskatīšanas laikā Padome ir pārliecinājusies par tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" izplatīto saturu un uzlikusi tiesisko pienākumu pārtraukt programmu retranslāciju šajā tīmekļa vietnē vai saņemt attiecīgu retranslācijas atļauju. Padomes noteiktajā termiņā retranslācija nav tikusi pārtraukta, nav tikusi saņemta retranslācijas atļauja un nav panākta vienošanās par tiesiskā pienākuma izpildes termiņa pagarināšanu. Padome ir mēģinājusi sazināties ar tīmekļa vietnes "www.topiptv.info" īpašnieku un/vai uzturētājiem, izmantojot Padomei pieejamo tīmekļa vietnes kontaktinformāciju, taču tīmekļa vietnes īpašnieks un/vai uzturētāji nav sazinājušies ar Padomi un izrādījuši vēlmi izplatīt televīzijas programmas atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam. Turklāt minētajā tīmekļa vietnē izvietotais saturs, tostarp televīzijas programmas, joprojām ir pieejamas Latvijas Republikas teritorijā.

[9] EPLL 21.8 panta otrajā daļā ir noteikts, ka, "Ja Padomei nav iespēju īstenot šā panta pirmajā daļā noteiktās darbības, tai ir tiesības pieņemt lēmumu (vispārīgo administratīvo aktu), ar kuru tiek ierobežota piekļuve tām Latvijā pieejamām tīmekļvietnēm, kurās tiek retranslētas audiovizuālās programmas bez retranslācijas atļaujas, liedzot piekļuvi šīm tīmekļvietnēm uz laiku līdz 24 mēnešiem. Lēmuma darbības laikā tīmekļvietņu īpašniekiem vai pārstāvjiem ir tiesības vērsties Padomē ar iesniegumu retranslācijas atļaujas saņemšanai, ievērojot šā likuma 19. pantā noteikto kārtību." Tāpat Padome norāda, ka EPLL 21.8 panta 2.1 daļā ir noteikts: "Ja šā panta otrajā daļā minētajā lēmumā noteiktais termiņš ir beidzies un Padomē nav saņemts šā panta otrajā daļā minētais iesniegums, nav izsniegta retranslācijas atļauja vai panākta vienošanās par iesnieguma izskatīšanas termiņa pagarinājumu, Padome, pārliecinoties par to, ka audiovizuālās programmas tiek retranslētas bez atļaujas, ir tiesīga atkārtoti pieņemt lēmumu par piekļuves ierobežošanu tīmekļvietnei uz laiku līdz 24 mēnešiem, atkāpjoties no šā likuma 21.7 pantā noteiktās kārtības." Tādejādi, ja Padome pēc tīmekļa vietnes ierobežošanas termiņa beigām atkārtoti konstatēs, ka tīmekļa vietnē tiek retranslētas televīzijas programmas bez Padomes izsniegtas retranslācijas atļaujas, Padome atkārtoti varēs pieņemt lēmumu par piekļuves ierobežošanu tīmekļa vietnei, nepieņemot lēmumu par tiesiskā pienākuma uzlikšanu.

[10] Ievērojot minēto un izvērtējot lietā esošās ziņas par faktiem kopumā un savstarpējā sakarībā, Padome secina tīmekļa vietnē "www.topiptv.info" tiek izplatīts audiovizuāls saturs, tostarp televīzijas programmas, bez Padomes izsniegtas retranslācijas atļaujas. Līdz ar to ir izdarīts EPLL 19.panta pirmās daļas pārkāpums – programmu retranslācijai un izplatīšanai publiskajos elektronisko sakaru tīklos nav saņemta Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes retranslācijas atļauja.

[11] Ņemot vērā minēto, Padome uzskata par nepieciešamu izmantot tai EPLL 21.8 panta otrajā daļā piešķirtās tiesības – "[..]pieņemt lēmumu (vispārīgo administratīvo aktu), ar kuru tiek ierobežota piekļuve tām Latvijā pieejamām tīmekļvietnēm, kurās tiek retranslētas audiovizuālās programmas bez retranslācijas atļaujas, liedzot piekļuvi šīm tīmekļvietnēm uz laiku līdz 24 mēnešiem."

[12] Lai informētu tīmekļa vietnes "www.topiptv.info" iespējamos lietotājus par iemeslu, kāpēc tīmekļa vietne vairs nav pieejama, nepieciešams veikt minētās tīmekļa vietnes lietotāju automātisku novirzīšanu uz Padomes izveidoto informatīvo mājaslapu: https://www.neplp.lv/lv/nelegals-saturs.

Ievērojot minēto un saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 19.panta pirmo daļu, 21.7 pantu un 21.8 pantu, Padome

nolemj:

1. Ierobežot Latvijā pieejamo tīmekļa vietni "www.topiptv.info", liedzot tās domēna vārda "topiptv.info" izmantošanu uz laiku līdz 2024.gada 7.jūlijam.

2. Pieņemto lēmumu paziņot tīmekļa vietnes "www.topiptv.info" īpašniekam un/vai uzturētājiem, izmantojot Padomei pieejamo kontaktinformāciju.

3. Pieņemto lēmumu paziņot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrētajiem interneta piekļuves pakalpojumu sniedzošajiem komersantiem.

4. Uzdot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrētajiem interneta piekļuves pakalpojumu sniedzošajiem komersantiem 3 (trīs) darba dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas ierobežot piekļuvi tīmekļa vietnei "www.topiptv.info" un novirzīt tās lietotājus uz informatīvo mājaslapu https://www.neplp.lv/lv/nelegals-saturs.

5. Iekļaut domēna vārdu "www.topiptv.info" Padomes mājaslapā izvietotajā sarakstā, kurā norādīti tie domēna vārdi, kuru izmantošana uz laiku ir tikusi ierobežota.

6. Ierobežot visas tīmekļa vietnes "www.topiptv.info" dublējošās spoguļlapas, tajā skaitā tīmekļa vietni "www.topiptv.in", liedzot tās domēna vārda izmantošanu uz laiku līdz 2024.gada 7.jūlijam.

7. Atbildīga par šī lēmuma izpildes kontroli ir Padomes priekšsēdētāja vietniece Ieva Kalderauska.

Administratīvais akts stājas spēkā ar brīdi, kad tas paziņots adresātam. Saskaņā ar Paziņošanas likuma 9.panta otro daļu, administratīvais akts, kas sūtīts pa elektronisko pastu, uzskatāms par paziņotu otrajā darba dienā pēc tā nosūtīšanas. Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 188.panta otro daļu administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas. Padome nosaka, ka saskaņā ar Administratīvā procesa likuma šā lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību. Administratīvā akta labprātīgas izpildes termiņš tiek noteikts 3 (trīs) darba dienas skaitot no Administratīvā akta spēkā stāšanās dienas.

Ja administratīvais akts netiks izpildīts labprātīgi, tas tiks izpildīts piespiedu kārtā. Administratīvā akta piespiedu izpildes izpildiestāde ir zvērināts tiesu izpildītājs. Padome izdos izpildrīkojumu par piespiedu naudas uzlikšanu Administratīvā procesa likuma 370.pantā noteiktajā kārtībā. Piespiedu nauda var tikt uzlikta vairākkārt līdz šis lēmums tiek izpildīts. Administratīvā akta piespiedu izpildes izmaksas sedz administratīvā akta adresāts.


1 2022.gada 1.jūnija pārbaudes ziņojums Nr. P/2022/6-6/48 par pārbaudes veikšanu tīmekļa vietnē "www.topiptv.info"

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes
priekšsēdētāja vietniece I. Kalderauska

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!