• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kuldīgas novada domes 2022. gada 26. maija saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/16 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Kuldīgas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2022., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/op/2022/129.35

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/17

Par koku ciršanu ārpus meža Kuldīgas novadā

Vēl šajā numurā

07.07.2022., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kuldīgas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: KNP/2022/16

Pieņemts: 26.05.2022.

OP numurs: 2022/129.35

2022/129.35
RĪKI

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/16

Kuldīgā 2022. gada 26. maijā

Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Kuldīgas novadā

APSTIPRINĀTI
ar Kuldīgas novada domes
26.05.2022. sēdes lēmumu (prot. Nr. 6, p. 22)

PRECIZĒTI
ar Kuldīgas novada domes
30.06.2022. sēdes lēmumu (prot. Nr. 9, p. 118)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas
10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un
ceturto daļu, Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266
"Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai
un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai"
13. punktu, Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra
noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu
izķeršanas prasības" 16. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka mājas dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas dzīvnieku īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā, kā arī nosaka Kuldīgas novada pašvaldības (turpmāk arī – pašvaldība) institūciju, kas veic noteikumu par mājas dzīvnieka reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.

2. Noteikumu prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga un kontrolē Kuldīgas novada pašvaldības iestādes, kā arī komercsabiedrības, biedrības vai nodibinājumi, ar kurām Kuldīgas novada pašvaldība ir noslēgusi attiecīgu līgumu.

3. Noteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, panākt, lai mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs rūpētos par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku, samazināt mājas (istabas) dzīvnieku radīto traumu skaitu, novērst dzīvnieku klaiņošanu.

II. Mājas dzīvnieku turēšanas kārtība

4. Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā esošie mājas (istabas) dzīvnieki ir jāreģistrē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

5. Mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

6. Pilsētā un lauku apdzīvotās vietās dzīvojamo māju tuvumā kaķim var ļaut uzturēties ārpus norobežotas teritorijas, ja tas ir sterilizēts un tam ir nodrošināta apzīmēšana.

7. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam papildus normatīvajos aktos noteiktajām prasībām ir pienākums:

7.1. nodrošināt iespēju Kuldīgas novada pašvaldības policijas amatpersonai veikt pārbaudi, vai mājas (istabas) dzīvniekam ir ievietota mikroshēma un tas ir reģistrēts atbilstoši normatīvajiem aktiem;

7.2. pēc Kuldīgas novada pašvaldības policijas pieprasījuma uzrādīt mājas dzīvnieka pasi un citus dokumentus, kas saistīti ar mājas dzīvnieku;

7.3. konstatējot mājas (istabas) dzīvnieka pazušanu, nekavējoties ziņot par to Kuldīgas novada pašvaldības policijai;

7.4. nepieļaut, ka mājas (istabas) dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī novada sabiedriskajās vietās, nekavējoties satīrīt mājdzīvnieku atstātos ekskrementus.

8. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpašumā esošajā piegulošajā teritorijā var tikt turēti sterilizēti bezsaimnieka kaķi ar nosacījumu, ja atbilstoši īpašnieku noteiktajai kārtībai ir saņemts dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums.

9. Rodoties nelabvēlīgai epizootiskai situācijai vai epidēmijai, Pārtikas un veterinārais dienests un Kuldīgas novada pašvaldības vides speciālists atbilstoši kompetencei var ierobežot vai aizliegt turēt konkrētajā apdzīvotajā vietā mājas (istabas) dzīvniekus.

10. Ārpus norobežotās teritorijas sunim bez pavadas aizliegts atrasties šādās pilsētas un ciemu zaļo zonu teritorijās, izņemot gadījumus, ja šajās teritorijās notiek suņu izstāde vai suņu paraugdemonstrējumi:

10.1. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

10.2. izglītības iestāžu teritorijās;

10.3. kultūras iestāžu teritorijās;

10.4. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

10.5. parkos, publiskos dārzos, skvēros;

10.6. publiskajā peldvietā pie Ventas "Mārtiņsala".

III. Klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršana

11. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku jāziņo mutiski vai rakstiski Kuldīgas novada pašvaldības policijai. Kuldīgas novada pašvaldības policija, izvērtējot situāciju par saņemto informāciju, paziņo personai (dzīvnieku ķērājs), ar kuru Kuldīgas novada pašvaldībai ir noslēgts līgums un kura ir tiesīga Kuldīgas novada teritorijā klaiņojošu, agresīvu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādāšanu veterinārajās praksēs vai dzīvnieku patversmē, kā arī nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par dzīvnieku izķeršanu.

12. Gadījumā, ja dzīvnieku ķērājs identificē noķerto dzīvnieku, tad informē īpašnieku par dzīvnieka atrašanās vietu. Īpašnieks sedz visus ar izķeršanu un transportēšanu saistītos izdevumus.

13. Par nepieciešamību sterilizēt klaiņojošus bezsaimnieku kaķus jāziņo Kuldīgas novada pašvaldības vides speciālistam, kurš organizē to noķeršanu, nogādāšanu veterinārās klīnikās un pēc tam atgriež vidē.

14. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs izņem mājas (istabas) dzīvnieku no dzīvnieku patversmes, uzrādot mājas dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, saskaņā ar dzīvnieku patversmes aktuālo cenrādi.

15. Par bojā gājušu dzīvnieku Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā jāziņo Kuldīgas novada pašvaldības policijai, kas organizē bojā gājušā dzīvnieka savākšanu pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā līdz nākamās darba dienas beigām no paziņošanas brīža.

IV. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

16. Administratīvā atbildība par Noteikumos minētajiem pārkāpumiem iestājas, ja pēc pārkāpuma rakstura nav paredzēta administratīvā atbildība attiecīgo nozaru regulējošos likumos.

17. Par Noteikumu II un III nodaļā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no 2 līdz 50 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no 2 līdz 150 naudas soda vienībām.

18. Šo Noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Kuldīgas novada pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Kuldīgas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

V. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

19. Noteikumi stājās spēkā likuma "Par pašvaldībām" 45. pantā noteiktā kārtībā.

20. Ar šo Noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

20.1. Kuldīgas novada domes 2019. gada 2. februāra saistošie noteikumi Nr. 2019/2 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Kuldīgas novadā ";

20.2. Alsungas novada domes 2015. gada 17. septembra saistošie noteikumi Nr. 7/2015 "Mājdzīvnieku turēšanas kārtība Alsungas novadā ".

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Roberts

 

Kuldīgas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. KNP/2022/16 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Kuldīgas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums Šobrīd mājdzīvnieku uzturēšanas, mājdzīvnieku klaiņošanas novēršanas, klaiņojošo mājdzīvnieku izķeršanas kārtību Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā, nosaka Kuldīgas novada domes 2019. gada 2. februāra saistošie noteikumi Nr. 2019/2 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Kuldīgas novadā".

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam, ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Iepriekšminētos jautājumu reglamentē arī Kuldīgas novadu veidojošās Alsungas novada domes 2015. gada 17. septembra saistošie noteikumi Nr. 7/2015 "Mājdzīvnieku turēšanas kārtība Alsungas novadā ".

Ņemot vērā minēto, ir nepieciešams izveidot jaunu tiesisko regulējumu, kas atbilst jaunizveidotās pašvaldības interesēm, nodrošinot vienotu kārtību, mājdzīvnieku turēšanas, klaiņojošo mājdzīvnieku izķeršanas kārtību, kā arī atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā.

2. Saistošo noteikumu īss satura izklāsts Kuldīgas novada pašvaldības saistošie noteikumi Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Kuldīgas novadā", izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu, Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" 13. punktu, Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu.

Saistošie noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku turēšanas noteikumus, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanas kārtību Kuldīgas novadā, kā arī administratīvo atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontroli.

3. Ietekme uz budžetu Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldības budžetu.

Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai radīt jaunas darba vietas.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Ar Saistošajiem noteikumiem nav noteikta mērķgrupa, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums.

Uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā saistošie noteikumi neskars.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Personas Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos var vērsties pie Kuldīgas novada būvvaldes vides speciālistes un Kuldīgas novada pašvaldības policijā.

Saistošo noteikumu neskar administratīvās procedūras.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Roberts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!