• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2022. gada 5. jūlija noteikumi Nr. 393 "Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 20. marta noteikumos Nr. 169 "Būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības noteikumi"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2022., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/op/2022/129.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 394

Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumos Nr. 907 "Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajam prasībām"

Vēl šajā numurā

07.07.2022., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 393

Pieņemts: 05.07.2022.

OP numurs: 2022/129.2

2022/129.2
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 24 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 393

Rīgā 2022. gada 5. jūlijā (prot. Nr. 35 5. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 20. marta noteikumos Nr. 169 "Būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Būvniecības likuma
5. panta pirmās daļas 4. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 20. marta noteikumos Nr. 169 "Būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 68. nr.; 2020, 86A. nr.; 2021, 106., 248. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 7.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.9. noteikt, saskaņot ar Ekonomikas ministriju un publicēt tīmekļvietnē būvspeciālistu patstāvīgās prakses apjomu un profesionālās pilnveides pasākumu tēmu un apjoma sarakstu;".

2. Izteikt 17.1 punktu šādā redakcijā:

"17.1 Ja persona ieguvusi zinātņu doktora grādu attiecīgajā būvniecības specialitātē un veic akadēmisko darbu augstākās izglītības iestādē, kompetences pārbaudes iestāde to var iekļaut būvspeciālista patstāvīgajā praksē inženierizpētes, projektēšanas, būvdarbu vadīšanas un būvuzraudzības specialitātē, ņemot vērā akadēmiskā darba saturu un apjomu."

3. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Lai pretendētu uz būvspeciālista sertifikāta saņemšanu vai darbības sfēru pievienošanu, persona Būvniecības informācijas sistēmas tīmekļvietnē (www.bis.gov.lv) aizpilda tiešsaistes iesnieguma veidlapu sertifikāta saņemšanai vai darbības sfēru pievienošanai, Būvniecības informācijas sistēmā ievadot:
18.1. informāciju par izglītību, kas apliecina iegūto kvalifikāciju, un elektroniski pievieno izglītību apliecinoša dokumenta kopiju, ja minētā informācija nav pieejama būvspeciālistu reģistrā;
18.2. darbu sarakstu sertifikātam atbilstošā jomā, specialitātē un darbības sfērā, kuru izpildē persona piedalījusies, kā arī kompetences pārbaudes iestādes noteiktos papildu dokumentus un attiecīgās darbības sfēras būvspeciālista apliecinājumu par minimālās praktiskā darba pieredzes programmas izpildi (izņemot sertifikāta saņemšanai būvekspertīzes specialitātē) vai informāciju par specialitātei un darbības sfērai atbilstošu patstāvīgo praksi, ja minētā informācija nav pieejama būvspeciālistu reģistrā."

4. Izteikt 19.2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"19.2.2. kompetences pārbaudi būvekspertīzes specialitātē, ja būvspeciālistam kompetence būvekspertīzes specialitātē tiek vērtēta pirmo reizi vai sertifikāts būvekspertīzes specialitātē ir anulēts."

5. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Šo noteikumu 19. punktā minēto kompetences novērtēšanu nodrošina kompetences pārbaudes iestādes izveidota ekspertu komisija. Tās sastāvā iekļauj vismaz divus būvspeciālistus:
20.1. kuri ieguvuši otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību arhitektūras, būvniecības vai elektroenerģētikas jomā būvinženiera vai saistītā inženierzinātnes studiju programmā;
20.2. kuri ieguvuši vismaz piecus gadus ilgu patstāvīgo praksi pretendenta izvēlētajā arhitektūras jomā, inženierizpētē vai atbilstošā darbības sfērā projektēšanas, būvdarbu vadīšanas vai būvuzraudzības specialitātē;
20.3. kuru patstāvīgajā praksē pēdējo piecu gadu laikā nav konstatēti tādi profesionālās darbības un profesionālās ētikas pārkāpumi, par kuriem ir izteikts brīdinājums vai apturēta būvspeciālista sertifikāta darbība, izņemot gadījumu, ja būvspeciālista sertifikāta darbība ir bijusi apturēta saskaņā ar šo noteikumu 51.2. apakšpunktu;
20.4. kuri, veicot kompetences pārbaudi, neatrodas interešu konflikta situācijā likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" izpratnē."

6. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Pirms kompetences pārbaudes pretendents uzrāda:
23.1. personu apliecinošu dokumentu, un kompetences pārbaudes iestāde pārliecinās par personas identitāti;
23.2. izglītības dokumentu (oriģinālu), kas apliecina iegūto kvalifikāciju."

7. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Ja pretendents nav nokārtojis šo noteikumu 19.1.2. vai 19.2.2. apakšpunktā minēto kompetences pārbaudi vai objektīvu apstākļu dēļ nav ieradies uz to, kompetences pārbaudes iestāde pieņem lēmumu par kompetences novērtēšanas termiņa pagarināšanu ne mazāk kā uz vienu mēnesi un informē pretendentu par atkārtotu iespēju nokārtot kompetences pārbaudi, norādot tās norises vietu un laiku."

8. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Ja pretendents atkārtoti nav nokārtojis šo noteikumu 19.1.2. vai 19.2.2. apakšpunktā minēto kompetences pārbaudi vai, nepaziņojot objektīvu neierašanās iemeslu, nav ieradies uz to, kompetences pārbaudes iestāde pieņem lēmumu par personas kompetences neatbilstību un paziņo to pretendentam Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā."

9. Papildināt ar 34.12.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.12.1 datums, ar kuru atjaunota būvspeciālista sertifikāta vai tā sfēras darbība (ja piemērojams);".

10. Papildināt ar 35.9.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"35.9.1 informācija par būvspeciālista sertifikāta vai darbības sfēras atjaunošanu:
35.9.11. pamatojums;
35.9.12. lēmuma spēkā stāšanās datums;".

11. Izteikt 40. punktu šādā redakcijā:

"40. Ja kompetences pārbaudes iestāde, ne retāk kā reizi piecos gados no būvspeciālista sertifikāta vai darbības sfēras piešķiršanas datuma vai iepriekšējās pārbaudes datuma veicot Būvniecības likuma 13. panta 9.daļā minēto pārbaudi, konstatē, ka:
40.1. būvspeciālists mazāk nekā trīs gadus piecu gadu laikā kompetences pārbaudes iestādes noteiktajā apjomā ir praktizējis būvspeciālista sertifikātā norādītajā jomā un darbības sfērā, būvspeciālistu uzaicina uz šo noteikumu 48.5. apakšpunktā minēto kompetences pārbaudi;
40.2. būvspeciālistam piecus gadus kompetences pārbaudes iestādes noteiktajā apjomā nav bijuši kompetenci paaugstinoši pasākumi sertifikātā norādītajā jomā un darbības sfērā, būvspeciālistu uzaicina uz profesionālās pilnveides pārbaudi."

12. Izteikt 43. punktu šādā redakcijā:

"43. Šo noteikumu 40.1. apakšpunktā un 41. punktā minēto pārbaudi būvspeciālista kompetenču, prasmju un zināšanu līmeņa novērtēšanai un šo noteikumu 40.2. apakšpunktā minēto būvspeciālista profesionālās pilnveides pārbaudi veic vismaz divi kompetences pārbaudes iestādes norīkoti eksperti:
43.1. kuri ieguvuši otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību atbilstošā arhitektūras, būvniecības vai elektroenerģētikas jomā būvinženiera vai saistītā inženierzinātnes studiju programmā;
43.2. kuri ir būvspeciālisti:
43.2.1. vismaz piecus gadus izvērtējamā arhitektūras jomā, inženierizpētē vai darbības sfērā projektēšanas, būvdarbu vadīšanas vai būvuzraudzības specialitātē;
43.2.2. izvērtējamā būvekspertīzes specialitātes darbības sfērā un vismaz 10 gadus būvspeciālisti atbilstošā darbības sfērā projektēšanā, būvdarbu vadīšanā vai būvuzraudzībā;
43.3. kuru patstāvīgajā praksē pēdējo piecu gadu laikā nav konstatēti profesionālās darbības un profesionālās ētikas pārkāpumi, par kuriem ir izteikts brīdinājums vai apturēta būvspeciālista sertifikāta darbība;
43.4. kuri, veicot kompetences pārbaudi, neatrodas interešu konflikta situācijā likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" izpratnē."

13. Izteikt 44.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"44.2. sniegt kompetences pārbaudes iestādei tās pieprasīto informāciju, kas nepieciešama būvspeciālista patstāvīgās prakses izvērtēšanai;".

14. Izteikt 44.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"44.7. līdz kārtējā gada 1. februārim samaksāt šo noteikumu 65.2. apakšpunktā minēto maksu;".

15. Izteikt 47. punktu šādā redakcijā:

"47. Ja saņemta sūdzība vai informācija par iespējamiem šo noteikumu 50., 51. punktā un 57.2. apakšpunktā minētajiem būvspeciālista profesionālās darbības pārkāpumiem, kompetences pārbaudes iestāde izvērtē pārkāpuma būtību un var pieņemt šo noteikumu 48.1., 48.2., 48.4. vai 48.5. apakšpunktā minēto lēmumu."

16. Izteikt 56.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"56.1. saņemts būvspeciālista iesniegums par arhitekta prakses sertifikāta vai būvprakses sertifikāta darbības sfēras atjaunošanu, ja tas apturēts, pamatojoties uz šo noteikumu 52. punktu;".

17. Izteikt 56.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"56.4. būvspeciālists ir iesniedzis šo noteikumu 44.2. apakšpunktā minēto informāciju sūdzības vai patstāvīgās prakses izvērtēšanai nepieciešamajā apjomā;".

18. Papildināt ar 57.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"57.4. būvspeciālistam saskaņā ar šo noteikumu 51.2. vai 51.4. apakšpunktu vai 52. punktu vairāk nekā četrus gadus pēdējo piecu gadu laikā ir bijis apturēts arhitekta prakses sertifikāts vai būvprakses sertifikāta darbības sfēra."

19. Izteikt 70. punktu šādā redakcijā:

"70. Par sertificēšanas pakalpojumiem saņemtos līdzekļus kompetences pārbaudes iestāde izmanto kompetences novērtēšanas procesa un būvspeciālistu patstāvīgās prakses uzraudzības nodrošināšanai un deleģēšanas līgumā noteiktajai būvspeciālistu kompetences paaugstināšanai."

20. Papildināt ar 88. punktu šādā redakcijā:

"88. Šo noteikumu 57.4. apakšpunkts stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī."

21. Svītrot 2. pielikumu.

Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs ‒
Ministru prezidenta biedrs,
aizsardzības ministrs A. Pabriks

Ekonomikas ministre I. Indriksone

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!