• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošie noteikumi Nr. 138 "Par riteņkrēsla pacēlāja piešķiršanu lietošanā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2022., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/op/2022/120.24

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 27

Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2016. gada 10. marta saistošajos noteikumos Nr. 7 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Jūrmalas pilsētā"

Vēl šajā numurā

22.06.2022., Nr. 120

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 138

Pieņemts: 08.06.2022.

OP numurs: 2022/120.24

2022/120.24
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 138

Rīgā 2022. gada 8. jūnijā (prot. Nr. 62, 11. §)

Par riteņkrēsla pacēlāja piešķiršanu lietošanā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
15. panta pirmās daļas 7. punktu un 43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) piešķir lietošanā riteņkrēsla pacēlājus (turpmāk – pacēlājs), kā arī personas, kurām ir tiesības saņemt lietošanā pacēlāju.

2. Pacēlājs ir stacionāra vai mobila ierīce, kas nodrošina vides pieejamību atbilstoši personas ar invaliditāti vajadzībām un tiek uzstādīta pacēlāja saņēmēja dzīvesvietā ārpus dzīvojamām telpām.

3. Tiesības saņemt lietošanā pacēlāju ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušai personai ar I un II grupas invaliditāti, kā arī bērnam invalīdam ar kustību traucējumiem, ja persona pārvietojas riteņkrēslā, nesaņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus vai neatrodas ieslodzījuma vietā (turpmāk – persona).

4. Pacēlāju piešķir lietošanā, neizvērtējot personas ienākumus un materiālo stāvokli.

5. Pacēlāju piešķir lietošanā, ja Pašvaldības administratīvajā teritorijā esošās dzīvojamās telpas, kurās faktiski dzīvo persona (turpmāk – mājoklis), ir personas, tās ģimenes locekļa vai likumiskā pārstāvja īpašumā vai lietošanā saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu, kas noslēgts vismaz uz pieciem gadiem, skaitot no pacēlāja pieprasīšanas dienas.

6. Pašvaldības finansējums, kas saistīts ar pacēlāja iegādi un ierīkošanas izdevumu segšanu, tiek piešķirts atbilstoši Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžetā paredzētajiem līdzekļiem un ir līdz 5950 euro (tai skaitā pievienotās vērtības nodoklis).

7. Ja pacēlāja iegādes un ierīkošanas izmaksas pārsniedz noteikumu 6. punktā noteikto summu, persona var veikt līdzmaksājumu.

8. Pacēlāji tiek piešķirti rindas kārtībā. Ārpus kārtas pacēlāju piešķir:

8.1. bērniem;

8.2. personām, kuras apgūst izglītību, strādā vai veic brīvprātīgo darbu;

8.3. personām, kuras regulāri apmeklē ārstniecības iestādi dzīvības uzturēšanai;

8.4. personām, kuru dzīvesvietā ir stacionārais pacēlājs, kas ir bijis piešķirts lietošanā citai personai.

9. Gadījumos, kad pacēlājs tiek uzstādīts ar personas līdzfinansējumu, īpašuma tiesības uz pacēlāju paliek Rīgas domes Labklājības departamentam (turpmāk – Departaments).

II. Pacēlāja pieprasīšanas kārtība

10. Pacēlāja piešķiršanai persona vai tās likumiskais pārstāvis iesniedz Rīgas Sociālajā dienestā (turpmāk – Dienests) iesniegumu, kurā norāda personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, personas vai kontaktpersonas tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi un mājokļa, kurā ir vajadzīgs pacēlājs, adresi.

11. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus (ja tie Dienestā nav iesniegti 12 mēnešu laikā pirms pacēlāja pieprasīšanas):

11.1. izrakstu no ambulatorā/stacionārā pacienta medicīniskās kartes (veidlapa Nr. 027/u) vai ārstējošā ārsta apliecinājumu, ka persona pārvietojas riteņkrēslā;

11.2. īres līguma, kas reģistrēts zemesgrāmatā, kopiju, ja persona nav mājokļa īpašnieks;

11.3. dokumentus, kas apliecina noteikumu 8.2. un 8.3. apakšpunktā minēto;

III. Pacēlāja piešķiršanas kārtība

12. Dienesta ergoterapeits un Departamenta pārstāvis 15 dienu laikā pēc noteikumu 10. un 11. punktā minēto dokumentu saņemšanas apseko personas dzīvesvietu un sagatavo atzinumu par nepieciešamību personai piešķirt lietošanā pacēlāju, tā uzstādīšanas tehniskajām iespējām un aptuvenajām izmaksām.

13. Dienests 15 dienu laikā pēc Dienesta ergoterapeita atzinuma sagatavošanas pieņem lēmumu par personas atzīšanu par tiesīgu saņemt lietošanā pacēlāju un par personas reģistrēšanu Pacēlāju piešķiršanas reģistrā (turpmāk – reģistrs) vai lēmumu par atteikumu piešķirt personai tiesības saņemt pacēlāju lietošanā.

14. Lēmumu par atteikumu piešķirt personai tiesības saņemt pacēlāju lietošanā pieņem, ja:

14.1. saņemts Dienesta ergoterapeita negatīvs atzinums par pacēlāja nepieciešamību;

14.2. konstatēts, ka apzināti sniegtas nepatiesas ziņas pacēlāja saņemšanai lietošanā.

15. Departaments, saņemot Dienesta lēmumu:

15.1. reģistrē personu reģistrā ar Dienesta lēmuma pieņemšanas brīdi;

15.2. rakstiski informē personu un Dienestu:

15.2.1. par personas kārtas numuru reģistrā;

15.2.2. par nepieciešamību pacēlāja uzstādīšanu saskaņot ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu;

15.2.3. par nepieciešamību iesniegt mājokļa īpašnieka vai pārvaldnieka rakstisku piekrišanu pacēlāja uzstādīšanai, ja persona nav mājokļa īpašnieks un ja personai plānots uzstādīt stacionāro pacēlāju;

15.2.4. organizē pacēlāja nodošanu personai lietošanā.

16. Persona noteikumu 7. punktā minētajā gadījumā rakstiski informē Departamentu, norādot līdzmaksājuma apmēru un avotu.

17. Ja pacēlāju nevar uzstādīt mājokļa kāpņu telpas plānojuma vai izmēra dēļ, kā arī tad, ja pacēlāja izmaksas pārsniedz noteikumu 6. punktā minēto summu, persona saglabā kārtas numuru reģistrā, līdz parādās iespēja uzstādīt pacēlāju.

18. Persona vai tās likumiskais pārstāvis mēneša laikā rakstiski informē Dienestu, ja:

18.1. persona tiek ievietota ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā;

18.2. personas veselības stāvokļa dēļ pacēlājs vairs nav nepieciešams;

18.3. ir mainījusies personas deklarētā dzīvesvieta vai mājokļa adrese.

19. Ja pacēlājs netiek lietots, personas piederīgie ne vēlāk kā mēneša laikā par to informē Departamentu.

20. Departaments pieņem lēmumu par personas izslēgšanu no reģistra:

20.1. noteikumu 18. punktā minētajos gadījumos;

20.2. ja persona Departamenta norādītajā termiņā neiesniedz 15.2.2. vai 15.2.3. apakšpunktā minētos dokumentus;

20.3. ja persona trīs reizes ir atlikusi pacēlāja saņemšanu.

21. Par pacēlāja nodošanu lietošanā persona, Departaments un pacēlāja uzstādītājs paraksta pacēlāja pieņemšanas un nodošanas aktu.

22. Pēc pieņemšanas un nodošanas akta parakstīšanas persona un Departaments noslēdz līgumu par pacēlāja piešķiršanu lietošanā.

IV. Noslēguma jautājumi

23. Personas, kuras līdz noteikumu spēkā stāšanās brīdim ir reģistrētas reģistrā, saglabā kārtas numuru reģistrā.

24. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2011. gada 19. maija saistošos noteikumus Nr. 125 "Par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība piešķir lietošanā riteņkrēsla pacēlājus" (Latvijas Vēstnesis, 2011, Nr. 100; 2013, Nr. 170; 2014, Nr. 47; 2018, Nr. 201).

Rīgas domes priekšsēdētāja p. i. V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 8. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 138 "Par riteņkrēsla pacēlāja piešķiršanu lietošanā"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Par riteņkrēsla pacēlāja piešķiršanu lietošanā" (turpmāk – saistošie noteikumi) paredz noteikt kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldībā personām ar kustību traucējumiem, kuras pārvietojas riteņkrēslā, tiek piešķirts lietošanā riteņkrēsla pacēlājs, proti, pacēlāju pieprasīšanas, piešķiršanas, samaksas kārtība.

Saistošie noteikumi paredz samazināt rindā gaidīšanas laiku personām, kurām pacēlāja izmantošana ir aktuāla ik dienu, piemēram, dodoties uz mācību iestādi, darba vietu vai apmeklējot ārstniecības iestādi. Saistošie noteikumi nosaka, ka ārpus kārtas pacēlāju piešķir:

1) bērniem;

2) personām, kuras apgūst izglītību, strādā vai veic brīvprātīgo darbu;

3) personām, kuras regulāri apmeklē ārstniecības iestādi dzīvības uzturēšanai;

4) personām, kuru dzīvesvietā ir stacionārais pacēlājs, kas ir bijis piešķirts lietošanā citai personai.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Ārējie normatīvie akti tieši neparedz pašvaldības pienākumu nodrošināt vides pieejamības jautājumu risināšanu personu ar kustības traucējumiem, kas pārvietojas riteņkrēslā, dzīvesvietā.

Rīgas valstspilsētas pašvaldībā investīciju programmu ietvaros finanšu līdzekļi riteņkrēslu pacēlāju uzstādīšanai pašvaldības iedzīvotājiem paredzēti jau no 2003. gada. Ņemot vērā uzstādīto pacēlāju skaita palielināšanos un to regulāras tehniskās apkopes nepieciešamību, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, realizējot brīvprātīgo iniciatīvu atbalstīt personas, kas pārvietojas riteņkrēslā, 2011. gada 19. maijā tika pieņemti Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 125 "Par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība piešķir lietošanā riteņkrēsla pacēlājus".

2021. gada nogalē, izvērtējot Rīgas valstspilsētas pašvaldības iedzīvotāju vajadzības pēc pacēlāju ierīkošanas un pacēlāju piešķiršanas, iezīmējās vairāki risināmi jautājumi gan saistībā ar laiku, kas paiet no iesnieguma iesniegšanas Rīgas Sociālajā dienestā līdz pacēlāja uzstādīšanai personas dzīvesvietā, gan ar pacēlāju lietošanas biežumu dažādās personu apakšgrupās. Iepriekš noteiktā pacēlāju piešķiršanas kārtība ierobežoja ātru reaģēšanu uz mainīgām dzīves situācijām, piemēram, lai nodrošinātu regulāru ārstniecības iestāžu apmeklēšanu personu dzīvības uzturēšanai, integrēšanos vai reintegrēšanos izglītībā, nodarbinātībā. Līdzās iepriekšminētajam saistošie noteikumi paredz arī stacionārā pacēlāja, kas uzstādīts daudzdzīvokļu mājās kāpņu telpā, lietotāju maiņu, ja iepriekšējais pacēlāja lietotājs to vairs neizmanto.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

No 2011. gada izveidota pamatbudžeta programma "Invalīdu pacēlāju uzstādīšana, apkope un remonts". Finansējums nodrošināts apstiprinātā budžeta ietvaros.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Šo jomu tie neskar.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Tiks mazināts rindā gaidīšanas laiks personām, kuriem ir vajadzība izmantot pacēlāju ik dienu.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošo noteikumu projekts tika apspriests Rīgas domes Labklājības departamenta 2022. gada 24. martā organizētajā tiešsaistes sapulcē ar nevalstiskajām organizācijām, kuras pārstāv personas ar kustību traucējumiem, kā arī tas tika akceptēts Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju konsultatīvajā padomē, kas izveidota ar Rīgas domes 2007. gada 9. oktobra lēmumu Nr. 2890. Nevalstiskās organizācijas atbalstīja Rīgas domes Labklājības departamenta sagatavoto projektu.

Rīgas domes priekšsēdētāja p. i. V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!