• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Krāslavas novada domes 2022. gada 26. maija saistošie noteikumi Nr. 2022/14 "Par materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas Krāslavas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2022., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/op/2022/116.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Limbažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 21

Par teritorijas kopšanu un būvju uzturēšanu Limbažu novadā

Vēl šajā numurā

16.06.2022., Nr. 116

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Krāslavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/14

Pieņemts: 26.05.2022.

OP numurs: 2022/116.13

2022/116.13
RĪKI

Krāslavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Krāslavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/14

Krāslavā 2022. gada 26. maijā

Par materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas Krāslavas novadā

Apstiprināti ar Krāslavas novada
pašvaldības domes 2022. gada 26. maija
lēmumu Nr. 678 (prot. Nr. 8. 4. § 4.5. p.)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 857
"Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez
vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē,
kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"
27., 30., 31., 31.1 punktu, likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka materiālā atbalsta veidus, apmērus, pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību pilngadību sasniegušiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, aizbildņiem un audžuģimenēm.

2. Materiālā atbalsta veidi bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, sasniedzot pilngadību, ir:

2.1. vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

2.2. vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

2.3. pabalsts ikmēneša izdevumiem;

II. Pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtība

3. Lai saņemtu materiālo atbalstu, tā pieprasītājs vēršas Krāslavas novada pašvaldības iestādes Sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests) ar iesniegumu, kā arī iesniedz vai uzrāda citus attiecīgā materiālā atbalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus.

4. Lēmumu pieņemšanu un materiālā atbalsta izmaksu organizē Sociālais dienests. Lēmumu par materiālā atbalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt materiālo atbalstu Sociālais dienests pēc iesnieguma saņemšanas pieņem:

4.1. Par noteikumu 2.1., 2.2. apakšpunktos minēto materiālo atbalstu desmit darbdienu laikā pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē vai pie aizbildņa, ja pilngadību sasniegušais bērns neatrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā (atrodas ieslodzījumā, ievietots ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pilngadīgām personām, u.c.) un 3. punktā noteiktā iesnieguma saņemšanas. Ja pilngadību sasniegušais bērns pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā, Sociālais dienests lēmumu par noteikumu 2.1. un 2.2. apakšpunktā minēto materiālo atbalstu, ievērojot noteikumu 3. punktā noteikto, pieņem desmit darbdienu laikā pēc tam, kad beigusies pilna valsts vai pašvaldības apgādība;

4.2. Par noteikumu 2.3. apakšpunktā minēto materiālo atbalstu desmit darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

5. Pēc vienošanās ar saņēmēju, materiālais atbalsts var tikt izmaksāts Sociālā dienesta kasē vai pārskaitīts uz saņēmēja atvērto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu.

6. Pēc materiālā atbalsta piešķiršanas tā saņēmējam ir pienākums nekavējoties informēt Sociālo dienestu par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu piešķirtā pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai pabalsta apmēra grozīšanai.

III. Materiālais atbalsts bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās sasniedzot pilngadību

7. Vienreizējs pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, izmaksājams 218,00 euro apmērā vai personai ar invaliditāti kopš bērnības 327,00 euro apmērā.

8. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās 820,05 euro apmērā.

9. Pabalsts ikmēneša izdevumiem, ja persona sekmīgi mācās līdz 24 gadu vecumam, tiek piešķirts 109,00 euro apmērā vai personai ar invaliditāti kopš bērnības EUR 163,00 apmērā mēnesī.

IV. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

10. Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Krāslavas novada pašvaldības domē.

11. Krāslavas novada pašvaldības domes pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā tiesā.

V. Noslēguma jautājums

12. Saistošie noteikumi stājas spēkā likuma "Par pašvaldībām" 45. panta noteiktā kārtībā.

Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks

 

Paskaidrojuma raksts
Krāslavas novada pašvaldības saistošie noteikumiem Nr. 2022/14 "Par materiālo atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas Krāslavas novadā"

Īss projekta satura izklāsts Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību kā vai bērns, kurš palicis bez vecāku gādības pēc pilngadības sasniegšanas var saņemt vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai un vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei, kā arī pabalstu ikmēneša izdevumiem, ja persona sekmīgi mācās līdz 24 gadu vecumam.

Projekta nepieciešamības pamatojums Ministru kabineta noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 27., 30., 31., un 31.1. apakšpunktā noteikts, ka pašvaldībai, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās pilngadību sasniegušajam bērnam ir pienākums izmaksā attiecīgos pabalstus bārenim vai bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības sasniedzot pilngadību.
Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Noteikumiem ir ietekme uz budžetu.
Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonām Iestāde, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā ir Krāslavas novada pašvaldības iestāde "Sociālais dienests".

Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!