• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dienvidkurzemes novada domes 2022. gada 26. maija saistošie noteikumi Nr. 2022/17 "Par pašvaldības nodevu par reklāmas izvietošanu Dienvidkurzemes novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2022., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/op/2022/115.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/19

Par Grobiņas pagasta pašvaldības 2008. gada 12. decembra saistošo noteikumu Nr. 12/08. "Par nekustamo īpašumu "Jaunpetri" un "Vīlandes", Grobiņas pagastā, Liepājas rajonā detālplānojuma grafiskās daļas un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu" atcelšanu

Vēl šajā numurā

15.06.2022., Nr. 115

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Dienvidkurzemes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/17

Pieņemts: 26.05.2022.

OP numurs: 2022/115.20

2022/115.20
RĪKI

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/17

2022. gada 26. maijā

Par pašvaldības nodevu par reklāmas izvietošanu Dienvidkurzemes novadā

APSTIPRINĀTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
26.05.2022. sēdes lēmumu Nr. 503
(prot. Nr. 8 14. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām"
12. panta pirmās daļas 7. punktu, Ministru kabineta
2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību,
kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas" 16.1 punktu

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā uzliek pašvaldības nodevu par reklāmas, reklāmas objektu, afišu, sludinājumu, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu (turpmāk –Reklāma) izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu Dienvidkurzemes novada teritorijā, nodevas maksāšanas kārtību un kontroli Dienvidkurzemes novadā (turpmāk – Novadā).

2. Noteikumi neattiecas uz izkārtnēm, kā arī uz funkcionālo informāciju – valsts un pašvaldības institūciju norādēm (ceļa zīmes, transporta pieturvietu zīmes, ielu nosaukumu norādes u.tml.), kas tiek izgatavotas un izvietotas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

II. NODEVAS MAKSĀTĀJI UN NODEVAS OBJEKTS

3. Nodevas maksātāji ir fiziskās un juridiskās personas, kas izvieto Reklāmu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, uz Novada teritorijā esošām ēkām un zemes, kā arī citās tam paredzētās vietās.

4. Nodevas objekts ir Reklāma, kas tiek izvietota Novada teritorijā publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, uz Novada teritorijā esošām ēkām, zemes, kā arī citās tam paredzētās vietās.

5. No nodevas samaksas atbrīvo Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas" 16.4. apakšpunktā noteiktās personas vai reklāmas objektus.

6. No nodevas papildus Ministru kabineta noteikumos noteiktajam tiek atbrīvotas šādas personas vai šādi reklāmas objekti:

6.1. sociālā reklāma un informācija par labdarības pasākumiem;

6.2. informācija par valsts un pašvaldības, to institūciju rīkotiem vai atbalstītiem mākslu, kultūru, zinātni, izglītību, sportu un veselību veicinošiem pasākumiem;

6.3. normatīvajos aktos noteiktā obligāti izvietojamā informācija;

6.4. Novadam nepieciešamā informācija – norādes, informatīvās kartes, shēmas u.c.;

6.5. informācija, ko sniedz pašvaldības iestādes un aģentūras savu funkciju izpildei;

6.6. informācija par veselības aizsardzību (bez konkrēta produkta vai pakalpojuma reklāmas);

6.7. informācija par vides aizsardzību (bez konkrēta produkta vai pakalpojuma reklāmas).

7. Izvietojot 5. un 6. punktā norādīto vizuālo informāciju, kas atbrīvota no nodevas, informācija par pasākumu sponsoriem un atbalstītājiem (to logotipi, uzņēmumu nosaukumi, preču zīmes) nedrīkst aizņemt vairāk par 20% no kopējās vizuālās informācijas platības.

8. No nodevas par Reklāmas izvietošanu publiskā vietā vai vietā, kas vērsta pret publisku vietu, tiek atbrīvotas valsts vai pašvaldību iestādes, vai fiziskas, vai juridiskas personas par tādas izkārtnes izvietošanu, kas izvietota tādā nekustamajā īpašumā (zemesgabalā vai būvē), kurā atrodas attiecīgā iestāde vai kurā attiecīgā fiziskā vai juridiskā persona tieši veic saimniecisku darbību, un kas var saturēt informāciju par iestādes vai personas nosaukumu, darbības veidu, darba laiku, pārdodamo produkciju vai sniegtajiem pakalpojumiem, kontaktinformāciju (arī tīmekļa vietnes adresi).

III. NODEVAS LIKME, ATVIEGLOJUMI

9. Nodevas likme Reklāmai ar reklāmas nesēja reklāmvirsmu līdz 1,0 m2 :

9.1. Novada pilsētās (Aizpute, Durbe, Grobiņa, Pāvilosta un Priekule) – 0,70 EUR/dienā;

9.2. Novada pagastos (Aizputes, Bārtas, Bunkas, Cīravas, Dunalkas, Dunikas, Durbes, Embūtes, Gaviezes, Gramzdas,Grobiņas, Kalētu, Kalvenes, Kazdangas, Lažas, Medzes, Nīcas, Otaņķu, Priekules, Rucavas, Sakas, Tadaiķu, Vaiņodes, Vecpils, Vērgales un Virgas) – 0,50 EUR/dienā.

10. Nodevas likme Reklāmai ar reklāmas nesēja reklāmvirsmu no 1,1–3,0 m2 :

10.1. Novada pilsētās – 2,0 EUR/dienā;

10.2. Novada pagastos – 1,20 EUR/dienā.

11. Nodevas likme Reklāmai ar reklāmas nesēja reklāmvirsmu lielāku par 3,0 m2 :

11.1. Novada pilsētās – 2,50 EUR/dienā;

11.2. Novada pagastos – 1,50 EUR/dienā.

12. Ziņas par reklāmu, reklāmas objekta izmēriem, daudzumu (skaitu), izvietošanas adresi un izvietošanas periodu nodevas aprēķināšanai iesniedz Reklāmas devējs (vai izvietotājs), kurš ir atbildīgs par sniegto ziņu pareizību.

13. Saistošo noteikumu 8., 9., 10. punktā minētās nodevas maksai ir piemērojamas šādas atlaides:

13.1. Fiziskām un juridiskām personām, kuras ir reģistrējušas juridisko adresi/deklarētās dzīvesvietas adresi Novada teritorijā un kurām izsniedz reklāmas izvietošanas atļauju, tiek piemērota atlaide 50% no nodevas likmes;

13.2. Fiziskām un juridiskām personām, kuras nav reģistrējušas juridisko/deklarēto dzīvesvietas adresi Novada teritorijā, bet kurām izsniedz reklāmas izvietošanas atļauju par laika posmu, kas ir ilgāks par gadu, tiek piemērota atlaide 30% apmērā no nodevas likmes.

IV. NODEVAS MAKSĀŠANAS KĀRTĪBA UN KONTROLE

14. Šajos noteikumos noteikto nodevu piemērošanu realizē Dienvidkurzemes novada pašvaldības iestāde "Dienvidkurzemes novada Būvvalde". Kontroli par pašvaldības nodevu uzskaiti nodrošina Novada pašvaldības Finanšu un grāmatvedības daļa.

15. Novada pašvaldības Finanšu un grāmatvedības daļa sagatavo paziņojumu par nodevu un nosūta to divu darbdienu laikā pēc izvietošanas atļaujas sagatavošanas. Reklāmas izvietošanas atļauju Būvvalde izsniedz pēc reklāmas nodevas samaksas.

16. Ja tiek sagatavots un izsniegts paziņojums par nodevu, bet Reklāma netiek izvietota vai arī tiek noņemta pirms paziņojumā noteiktā termiņa beigām, tad nodevas maksātājam nekavējoties Būvvaldē jāiesniedz iesniegums. Paziņojumu par nodevu pašvaldība var koriģēt arī pēc savas iniciatīvas, ja pārbaudot konstatēts, ka Reklāma ir demontēta vai netiek izvietota.

17. Patvaļīga Reklāmas izvietošana un naudas soda nomaksa par tās patvaļīgu izvietošanu neatbrīvo no nodevas samaksas.

18. Konstatējot faktu par patvaļīgu reklāmas, reklāmas objekta izvietošanu, tiek sastādīts akts, un no akta sastādīšanas dienas līdz šī objekta demontāžai patvaļīgi izvietotās reklāmas izvietotājam/reklāmas devējam jāveic nodevas maksājums.

19. Pašvaldība koriģē nodevas maksājumus, veicot pārrēķinus likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktajā kārtībā.

20. Pārmaksātās nodevas summas, pamatojoties uz motivētu maksātāja iesniegumu, tiek atmaksātas maksātājam likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktajā kārtībā.

21. Paziņojums par nodevu tiek izsniegts kopā ar maksājumu grafiku. Paziņojumā tiek uzrādīta nodevas kopējā summa par kalendāro gadu, maksāšanas periods ir viens ceturksnis. Ja Reklāma tiek izvietota uz laiku, kas ir mazāks par vienu ceturksni, tad norāda nodevas summu par visu izvietošanas periodu.

22. Pašvaldība, saņemot nodevas maksātāja motivētu iesniegumu, var izdarīt izmaiņas maksājumu grafikā.

23. Nodevu ieskaita Dienvidkurzemes novada pašvaldības budžetā.

24. Savlaicīgi nesamaksāto nodevu piedzen likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktajā kārtībā.

V. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

25. Saistoši noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

26. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Grobiņas novada pašvaldības 2009. gada 26. novembra saistošo noteikumu Nr. 44 "Par Grobiņas novada pašvaldības nodevām" 5. punkts, 9.2. apakšpunkts.

27. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu tiek atcelti Rucavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 5/2018 "Grozījumi Rucavas novada pašvaldības 2010. gada 25. marta saistošajos noteikumos Nr. 9 "Par Rucavas novada pašvaldības nodevām".

Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Priedols

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 2022/17 "Par pašvaldības nodevu par reklāmas izvietošanu Dienvidkurzemes novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 15. punkts un likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas 7. punkts piešķir pašvaldībai tiesības savā administratīvajā teritorijā uzlikt pašvaldības nodevas par reklāmas, afišu un sludinājumu izvietošanu publiskās vietās. 2005. gada 28. jūnija Ministru kabineta noteikumi Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas" noteic pašvaldības nodevu uzlikšanas kārtību un atbilstoši šo noteikumu 16.1 punktam pašvaldības domei ir tiesības saistošajos noteikumos par pašvaldības nodevas uzlikšanu papildus šo noteikumu 16. punktā minētajām personām noteikt personas, kas ir atbrīvojamas no nodevas samaksas.

Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 22. panta astotā daļa nosaka, ka par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu publiskās lietošanas ārtelpās vai pret publiskās lietošanas ārtelpām (izkārtnes, stendi, afišas, tāfeles, slietņi, novietoti plakāti, reklāma skatlogos un citi tamlīdzīgi reklāmas objekti) maksājama pašvaldības nodeva par reklāmas, afišu un sludinājumu izvietošanu publiskās vietās.

Administratīvi teritoriālās reformas procesā ar 2021. gada 1. jūliju Dienvidkurzemes novadā tika apvienoti bijušie Aizputes, Durbes, Grobiņas Nīcas, Pāvilostas, Priekules, Rucavas, un Vaiņodes novadi.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. (..).

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu būtība ir noteikt pašvaldības nodevu par reklāmas, reklāmas objektu, afišu, sludinājumu, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu Dienvidkurzemes novada teritorijā, nodevas maksāšanas kārtību un kontroli, kā arī personu loku, kuras atbrīvojamas no nodevas vai kurām piemērojami nodevas maksāšanas atvieglojumi, nodevas maksāšanas kārtību un kontroli Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Informācija netiek iekļauta saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43.1 panta pirmo daļu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķa grupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu projekts tiešā veidā neietekmēs sabiedrību un uzņēmējdarbību.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", informatīvajā izdevumā "Dienvidkurzeme" un Dienvidkurzemes novada pašvaldības mājaslapā: www.dkn.lv

Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Dienvidkurzemes novada pašvaldība.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav paredzēta.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Priedols

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!