• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ādažu novada domes 2021. gada 27. oktobra saistošie noteikumi Nr. 22/2021 "Par pašvaldības vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2021., Nr. 224 https://www.vestnesis.lv/op/2021/224.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ādažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 26/2021

Par pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas

Vēl šajā numurā

17.11.2021., Nr. 224

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ādažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 22/2021

Pieņemts: 27.10.2021.

OP numurs: 2021/224.11

2021/224.11
RĪKI

Ādažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 22/2021

Ādažos 2021. gada 27. oktobrī

Par pašvaldības vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2021. gada 27. oktobra sēdes lēmumu (prot. Nr. 13 § 40)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ādažu novada pašvaldība piešķir vienreizēju pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu (turpmāk – pabalsts), tā apmēru un izmaksas kārtību.

2. Pabalstu piešķir lai sniegtu materiālu atbalstu jaundzimušā bērna vajadzību nodrošināšanai.

3. Tiesības saņemt pabalstu ir personām, kurām piešķirts personas kods, un vismaz viena no bērna vecāku pamata dzīvesvieta, kā arī bērna dzīvesvieta no dzimšanas reģistrācijas brīža ir deklarēta Ādažu novada administratīvajā teritorijā, un pabalsts par jaundzimušo nav izmaksāts citā pašvaldībā.

4. Pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, kā arī personai, kura adoptējusi bērnu vai personai, kura ar bāriņtiesas lēmumu iecelta par aizbildni (turpmāk – pabalsta pieprasītājs), ja šis pabalsts nav izmaksāts bērna vecākiem.

5. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem Ādažu novada sociālais dienests (turpmāk – Sociālais dienests).

6. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs ir:

6.1. 200,- euro par katru bērnu, ja abu vecāku pastāvīgā dzīvesvieta 3. punktā noteiktajā kārtībā ir deklarēta Ādažu novada administratīvajā teritorijā;

6.2. 100,- euro par katru bērnu, ja viena vecāka pastāvīgā dzīvesvieta 3. punktā noteiktajā kārtībā ir deklarēta Ādažu novada administratīvajā teritorijā.

7. Pabalstu izmaksā no Ādažu novada pašvaldības budžeta līdzekļiem.

II. Pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtība

8. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājam vai viņa likumīgi pilnvarotajai personai jāiesniedz Sociālajā dienestā iesniegums un pilnvara (ja pabalstu pieprasa pilnvarotā persona). Iesniegumā norāda informāciju par bērna un pabalsta pieprasītāja deklarēto dzīvesvietu.

9. Pabalstu izmaksā bezskaidras naudas norēķinu veidā, pārskaitot to uz pabalsta saņēmēja kredītiestādes kontu.

10. Pabalsts jāpieprasa 6 mēnešu laikā no bērna dzimšanas dienas un tas attiecināms uz bērniem, kas dzimuši pēc 2022. gada 1. janvāra.

11. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu pieņem desmit darbdienu laikā no 8. punktā noteikto dokumentu iesniegšanas.

12. Ja pabalsts piešķirts nepamatoti pabalsta saņēmēja vainas dēļ, pabalsta saņēmēja pienākums ir labprātīgi atmaksāt pabalstu pašvaldībai, pretējā gadījumā pašvaldībai ir tiesības pabalstu piedzīt tiesas ceļā.

13. Pabalstu nepiešķir, ja bērns pēc piedzimšanas nodzīvojis mazāk kā septiņas diennaktis vai ievietots ilgstošas sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas institūcijā.

III. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzības kārtība

14. Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Ādažu novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā. Komisijas lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajonā tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

15. Šie noteikumi stājās spēkā 2022. gada 1. janvārī.

16. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ādažu novada domes 2011. gada 27. decembra saistošie noteikumi Nr. 4 "Saistošie noteikumi par Ādažu novada pašvaldības vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu".

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 27.10.2021. saistošajiem noteikumiem Nr. 22/2021 "Par pašvaldības vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu"

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nepieciešami, lai sniegtu materiālu atbalstu atsevišķām Ādažu novada iedzīvotāju grupām, neizvērtējot personas (ģimenes) ienākumus.

Domes pilnvarojums izstrādāt Noteikumus izriet no likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešās daļas. Likuma 15. panta pirmās daļas 7. punkts noteic, ka pašvaldības autonomā funkcija ir nodrošināt iedzīvotājiem sociālo palīdzību, bet 43. panta trešā daļa nosaka, ka dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums (turpmāk – Likums) nosaka, ka ar 2021. gada 1. jūliju Ādažu novadu veido Ādažu pagasts un Carnikavas pagasts, kas nozīmē, ka tiek izveidota jauna publiska persona – Ādažu novada pašvaldība. Likuma pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā pašvaldības dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus saistošos noteikumus, līdz ar to nepieciešams pieņemt saistošos noteikumus "Par pašvaldības vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu".

2. Īss projekta satura izklāsts

Noteikumi nosaka pabalstu veidu un apmēru, personu loku, kurām ir tiesības saņemt šo pabalstu, pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību, kā arī lēmumu par pabalstu piešķiršanu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Noteikumu izpildei tiek prognozēta papildus finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu 2022. gadā 10 000 EUR.

Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Mērķgrupa, uz kuru attiecināms Noteikumu tiesiskais regulējums ir Noteikumos noteiktā iedzīvotāju grupa, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Ādažu novada administratīvā teritorija.

Noteikumu tiesiskais regulējums neietekmēs uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Institūcija, kurā privātpersona var vērsties Noteikumu piemērošanā, ir Ādažu novada sociālais dienests.

Noteikumu projekts neskar administratīvās procedūras un nemaina privātpersonām veicamās darbības līdzšinējo kārtību.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Noteikumu projekts tika izskatīts Ādažu novada pašvaldības domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālajā komitejā un Finanšu komitejā.

Pēc Noteikumu projekta izskatīšanas Finanšu komitejā, tie tika publicēti pašvaldības tīmekļvietnē www.adazi.lv, nodrošinot iespēju sabiedrības pārstāvjiem izteikt priekšlikumus vai iebildumus. Noteiktajā laikā iebildumi vai priekšlikumi netika saņemti.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!