• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ropažu novada domes 2021. gada 1. septembra saistošie noteikumi Nr. 11/21 "Par Ropažu novada pašvaldības pabalstu personas nāves gadījumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2021., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/op/2021/200.47

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ropažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 12/21

Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Ropažu novada pašvaldībā

Vēl šajā numurā

15.10.2021., Nr. 200

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ropažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 11/21

Pieņemts: 01.09.2021.

OP numurs: 2021/200.47

2021/200.47
RĪKI

Ropažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 11/21

Ulbrokā 2021. gada 1. septembrī

Par Ropažu novada pašvaldības pabalstu personas nāves gadījumā

Apstiprināti ar Ropažu novada pašvaldības domes
2021. gada 1. septembra lēmumu (prot. Nr. 10/2021, p. 53)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka apbedīšanas pabalsta piešķiršanas kārtību, Ropažu novada pašvaldības pabalsta apmēru, personu loku, kurām ir tiesības šo pabalstu saņemt, kā arī tā piešķiršanas un izmaksas kārtību iedzīvotāja nāves gadījumā.

2. Papildus valsts noteiktajam apbedīšanas pabalstam, pašvaldība no Ropažu novada domes pamatbudžeta izmaksā pabalstu par mirušo, kura pēdējā deklarētā dzīves vieta bijusi Ropažu novads.

3. Pabalstu neizmaksā gadījumos, ja mirusī persona ir atradusies valsts vai pašvaldības pilnā vai daļēji apmaksātā ilgstošas sociālās aprūpes iestādē.

4. Apbedīšanas pabalsts ir paredzēts ar personas apbedīšanu saistītu izdevumu daļējai segšanai.

5. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem Ropažu novada Sociālais dienests.

II. Pabalsta apmērs un saņemšanas kārtība

6. Pabalsts ir vienreizējs un izmaksājams tikai vienai personai. Tā apmērs ir 160.00 euro (viens simts sešdesmit euro un 00 centi).

7. Tiesības saņemt pabalstu ir mirušā cilvēka radiniekam vai personai, kura faktiski reģistrē miršanu un uzņēmusies mirušā apbedīšanu.

8. Lai saņemtu pabalstu, personai, kura organizē apbedīšanu, Ropažu novada Sociālajā dienestā jāaizpilda iesniegums pabalsta saņemšanai un jāuzrāda mirušās personas miršanas apliecības oriģināls un iesnieguma iesniedzēja personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte). Persona, kura organizē apbedīšanu iesniegumu Sociālajā dienestā var arī iesniegt elektroniski, pievienojot normatīvajos aktos noteiktā kārtībā apliecinātu mirušās personas miršanas apliecības kopiju vai oriģinālu.

9. Pabalsts jāpieprasa 6 (sešu) mēnešu laikā no personas miršanas dienas, tas tiek izmaksāts ne vēlāk kā 3 (trīs) darba dienu laikā pašvaldības kasē skaidras naudas veidā vai pārskaitot uz iesniegumā norādīto bankas kontu.

10. Gadījumā, ja mirusi persona, kuras pēdējā deklarētā dzīves vieta bija Ropažu novada administratīvajā teritorijā un kurai nav apgādnieku vai personas, kas uzņemtos apbedīšanu, pašvaldības deleģēta institūcija Sociālais dienests slēdz līgumu ar juridisku personu par šī pakalpojuma organizēšanu un sedz ar apbedīšanu saistītos izdevumus.

11. Apbedīšanas pabalsta (saistītie izdevumi) apmērs 10. punktā minētajā gadījumā nosakāms atbilstoši minimālajiem apbedīšanas izdevumiem un tam jāsedz šādu pakalpojumu izmaksas:

11.1. zārka iegāde;

11.2. pakalpojumi kapsētā;

11.3. transporta pakalpojumi;

11.4. morga pakalpojumi.

Pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp minimālajiem apbedīšanas izdevumiem un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izmaksāto pabalsta summu. Apbedīšanas pabalsta maksimālais apmērs ir 500.00 euro (pieci simti euro un 00 centi), bet ne vairāk par faktiskajiem izdevumiem mirušās personas apbedīšanai.

12. Ja pašvaldībai jāveic nezināmas (pašvaldības teritorijā atrastas) personas apbedīšana, pakalpojuma organizēšanu veic Ropažu novada Sociālais dienests.

III. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzības kārtība

13. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Ropažu novada pašvaldības domes administratīvo aktu strīdu komisijā.

14. Komisijas pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

15. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem:

15.1. Garkalnes novada domes saistošie noteikumi Nr. 10 "Par Garkalnes pašvaldības pabalstu personas nāves gadījumā";

15.2. Inčukalna novada domes saistošo noteikumu Nr. 13/2019 "Pašvaldības pabalsti Inčukalna novadā, neizvērtējot ģimenes (personas) ienākumus" 15. punktu;

15.3. Ropažu novada domes saistošo noteikumu Nr. 13/19 "Par pašvaldības pabalstiem Ropažu novadā, neizvērtējot ienākumus" 5.7. punktu un IX nodaļu Apbedīšanas pabalsts;

15.4. Stopiņu novada domes saistošo noteikumu Nr. 25/19 "Stopiņu novada pašvaldības materiālais atbalsts iedzīvotājiem" 8. punktu.

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne

 

Pielikums
Ropažu novada pašvaldības domes
2021. gada 1. septembra saistošajiem
noteikumiem Nr. 11/21 "Par Ropažu novada
pašvaldības pabalstu personas nāves gadījumā"

ROPAŽU NOVADA SOCIĀLAJAM DIENESTAM
IESNIEGUMS
par pašvaldības palīdzību apbedīšanai

Pamatojoties uz Ropažu novada pašvaldības domes 2021. gada 1. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 10/21 "Par Ropažu novada pašvaldības pabalstu personas nāves gadījumā", lūdzu

IZMAKSĀT 160,00 euro (Viens simts sešdesmit euro 00 centi) personai, kura uzņēmusies apbedīšanu, pārskaitot uz kontu bankā:

Iesniedzēja vārds, uzvārds/uzņēmuma nosaukums
Personas kods/reģistrācijas numurs  
Dzīvesvietas adrese/juridiskā adrese  
Tālr:    
Informācija par mirušo personu:
vārds, uzvārds  
personas kods  
pēdējās deklarētās dzīvesvietas adrese  
Pievienoju: miršanas apliecības normatīvajos aktos noteiktā kārtībā apliecinātu kopiju
20 ___. gada _______________     /paraksts/

 

Paskaidrojuma raksts
Ropažu novada pašvaldības domes 2021. gada 1. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 11/21 "Par Ropažu novada pašvaldības pabalstu personas nāves gadījumā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktā noteikts, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Tā kā jaunizveidotās Ropažu novada pašvaldības veidojošo bijušo pašvaldību saistošajos noteikumos ir noteiktas dažāds apbedīšanas pabalsta apmērs, nepieciešams apstiprināt jaunus Ropažu novada pašvaldības saistošos noteikumus par visu Ropažu novadā esošo vienotu pabalsta apmēru un izmaksas kārtību, lai nodrošinātu vienlīdzības principu pašvaldības brīvās iniciatīvas realizācijā.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projektā:
– ietverti saistošo noteikumu vispārīgie jautājumi;
– pabalsta piešķiršanas kārtība un apmēri;
– noteikta lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība;
– noslēguma jautājumi.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Salīdzinājumā ar regulējumu bijušo pašvaldību saistošajos noteikumos par pabalstu personas nāves gadījumā (apbedīšanas pabalsts), šajos saistošajos noteikumos ir plānotas izmaiņas pabalsta apmērā, tās pielīdzinot vienādus visos pagastu teritoriālajās vienībās, kā arī paredzot vienādu saņemšanas kārtību, taču šīm izmaiņām nav būtiska ietekme uz pašvaldības budžetu, ņemot vērā, ka pabalstu apmērs tiek noteikts vadoties pēc bijušo pašvaldību pabalsta apmēra.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Pēc Saistošo noteikumu apstiprināšanas Ropažu novada domē, saistošie noteikumi tiks nosūtīti izvērtēšanai un atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Pēc pozitīva atzinuma saņemšanas tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav attiecināms.

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!