• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2021. gada 7. oktobra stenogramma "Latvijas Republikas 13. Saeimas rudens sesijas sestā sēde 2021. gada 7. oktobrī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2021., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/op/2021/198.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satversmes tiesas informācija

Par lietas Nr. 2021-40-0103 ierosināšanu

Vēl šajā numurā

13.10.2021., Nr. 198

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 07.10.2021.

OP numurs: 2021/198.1

2021/198.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 13. Saeimas rudens sesijas sestā sēde 2021. gada 7. oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 13. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Labrīt, godātie kolēģi! Aicinu ieņemt vietas Saeimas Sēžu zālē. Sāksim Saeimas šā gada 7. oktobra sēdi.

Godātie kolēģi! Vispirms – iesniegtās izmaiņas Saeimas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā.

Deputāti Ramona Petraviča, Māris Možvillo, Ralfs Nemiro, Ieva Krapāne un Karina Sprūde lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Grozījums likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu"" (Nr. 1172/Lp13).

"Par" pieteikusies runāt deputāte Ramona Petraviča.

R. Petraviča (Neatkarīgie).

Labrīt, cienījamā sēdes priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Situācijās, kad darbinieks ir saslimis ar kovidu vai ir kļuvis par kontaktpersonu un atrodas izolācijā, spēkā esošais regulējums rada teju nepanesamu izdevumu slogu darba devējiem, tādā veidā radot iniciatīvu darbiniekiem apiet epidemioloģiskās drošības prasības.

Līdz ar to ir nepieciešams atjaunot pieejamo papildu atbalstu, kāds bija līdz šī gada 30. jūnijam (tādu, kādu to bija ierosinājusi noteikt Labklājības ministrija un kāds tas arī bija spēkā), konceptuāli nosakot, ka personai, ja tā ir saslimusi ar Covid-19 vai atrodas izolācijā (Zālē troksnis. Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) kā kontaktpersona, tiek izsniegta darbnespējas lapa B un šajā periodā slimības pabalstu izmaksā jau no darbnespējas pirmās dienas.

Iepriekšējie atbalsta mehānismi tika pieņemti 12. novembrī pagājušajā gadā, kad Latvijā 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs bija apmēram 208. (Zālē troksnis. Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) Šobrīd...

Sēdes vadītāja. Es aicinu sarunas tik skaļā balsī neturpināt vai arī iziet no Saeimas Sēžu zāles, ja kaut kas ir būtiski pārspriežams.

R. Petraviča. Šobrīd šis rādītājs ir 398 jeb teju divas reizes lielāks. Un tas nozīmē, ka iemesli sākotnējā atbalsta piešķiršanai tagad tie paši, bet divas reizes aktuālāki.

Ļaujiet man minēt divus no iemesliem šī atbalsta mehānisma ieviešanai.

Pirmais. Nepieciešamība samazināt izdevumu slogu darba devējiem. Pašreizējā situācijā, kad darbinieks ir saslimis ar kovidu vai atrodas izolācijā, viņam izsniedz darbnespējas lapu A, kas ir jānosedz darba devējam. Augošā saslimstība norāda uz to, ka šādu situāciju būs daudz, turklāt visbiežāk ar šo problēmu saskarsies uzņēmumi, kuri apkalpo lielu daudzumu klientu klātienē. Tie ir ēdināšanas, izklaides, skaistumkopšanas un sporta pakalpojumu sniedzēji. Vēlos atgādināt, ka šīs ir tieši tās nozares, kas pandēmijas radīto ierobežojumu dēļ ir cietušas visstiprāk, un tāpēc tām bieži vien nav brīvu līdzekļu, lai absorbētu visas radušās izmaksas.

Iepriekšējais pandēmijas vilnis pierādīja, ka uzņēmumiem ir vitāli nepieciešama palīdzība krīzes pārvarēšanai. Tāpēc tā vietā, lai mēģinātu ar novēlotām un dārgām politikām saglabāt teju maksātnespējīgos uzņēmumus, aicinu atbalstīt minēto atbalsta mehānismu. Valdībai... Ir vajadzība samazināt iniciatīvu darbiniekiem doties uz darbu slimības vai pašizolācijas laikā.

Jāņem vērā, ka darba devējiem ļoti bieži katrs darbinieks ir no svara un, izsniedzot tam darbnespējas lapu A, rodas iniciatīva izmantot iztērētos līdzekļus pēc iespējas efektīvāk un aicināt darbinieku strādāt, it īpaši laikā, kad darbinieks ir noteikts kā kontaktpersona un viņam būtu jāatrodas izolācijā. Darbinieks bieži vien to arī izvēlēsies darīt, lai nezaudētu darbu un negatīvi neietekmētu arī savu darba algu. Šī prakse ir plaši izplatīta tieši zemāk apmaksātās darbavietās, kur darbinieku nomaiņa ir viegli izdarāma un valsts atbalsta mehānismi neeksistē.

Līdz ar to aicinu atbalstīt darbnespējas lapas B piešķiršanu tiem darbiniekiem, kuri ir saslimuši ar kovidu vai kuri ir noteikti kā kontaktpersonas un atrodas izolācijā.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Kolēģi, vai ir iebildumi pret likumprojekta iekļaušanu sēdes darba kārtībā? (Starpsauciens: "Jā, ir!") Deputātiem ir iebildumi.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu"" (Nr. 1172/Lp13) iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 33, pret – 48, atturas – 1. Likumprojekts nav iekļauts sēdes darba kārtībā.

Deputāti Ramona Petraviča, Ieva Krapāne, Māris Možvillo, Karina Sprūde un Jūlija Stepaņenko lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Grozījums likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu"" (Nr. 1173/Lp13).

"Par" pieteikusies runāt deputāte Ramona Petraviča.

R. Petraviča (Neatkarīgie).

Kolēģi! Darbinieku aizsardzībai no negatīvām Covid-19 pandēmijas sekām – līdztekus saslimstības ierobežošanai – ir jābūt parlamenta un valdības prioritātei. Diemžēl spēkā esošie atbalsta mehānismi nesasniedz nevienu no kritērijiem.

Papildus darbnespējas lapas B piešķiršanai ar Covid-19 slimiem vai izolācijā esošiem darbiniekiem, par kuriem jau minēju iepriekš, nepieciešams konceptuāli noteikt, ka personai pēc katras vakcinācijas devas pret Covid-19 saņemšanas tiek izsniegta darbnespējas lapa B un, līdzīgi kā iepriekš minētajā gadījumā, pabalstu izmaksā jau no pirmās darbnespējas dienas... divu dienu garumā.

Šeit būtu divi galvenie ieguvumi, ko es gribētu minēt.

Viens. Darbinieku iniciatīvas vakcinēties radīšana, jo publiskajā telpā bieži vien ir dzirdami iemesli pret vakcināciju. Pret vakcināciju noskaņotajiem cilvēkiem viens no iemesliem, kāpēc nevakcinēties, ir bailes no tā, ka varētu rasties blakusparādības, kuru dēļ darbinieks būtu spiests uz kādām dienām atstāt darbavietu un palikt bez ienākumiem.

To pierāda cilvēku lielā atsaucība Johnson vakcīnai, jo tās saņemšanai ir nepieciešama tikai viena deva. Šis piemērs lieliski ilustrē to, cik lielā mērā cilvēkus no vakcinēšanās attur tieši uztraukums par to, vai spēs gūt ienākumus, spēs atgriezties darbā nākamajā dienā pēc vakcīnas saņemšanas.

Un šajā sakarā jāuzsver, ka tas visvairāk skar tieši tos cilvēkus, kuri strādā zemas kvalifikācijas darbos, jo to prombūtne no darbavietas var nozīmēt atlaišanu vai darba algas samazināšanu. Jo tieši šajos darbos ir viegla kadru mainība... viegli izdarāma kadru nomaiņa.

Darbnespējas lapas B izsniegšana pēc vakcinācijas – tas radītu drošības sajūtu gan darbiniekiem, gan arī darba devējiem, radītu abām pusēm iniciatīvu atbalstīt vakcinēšanos.

Un otrs ieguvums noteikti būtu finansiālā sloga samazināšana darba devējiem situācijās, kad darbiniekam vakcinējoties rodas īslaicīgas blakusparādības. Ja ir temperatūra vai sāpes, tad, protams, darbinieks nevar doties uz darbu, taču ne vienmēr ir iespējams vakcināciju izvēlēties piektdienā.

Līdz ar to lūdzu atbalstīt un nodot Saeimas komisijai izskatīšanai šo priekšlikumu – noteikt, ka pēc vakcinācijas piešķirama, ja tas nepieciešams, divas dienas apmaksāta B lapa.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta iekļaušanu sēdes darba kārtībā? (Starpsauciens: "Jā, ir!")

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu"" (Nr. 1173/Lp13) iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 32, pret – 49, atturas – 1. Likumprojekts sēdes darba kārtībā nav iekļauts.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu "Grozījumi Pasta likumā". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Likumprojekts sēdes darba kārtībā ir iekļauts.

Un deputāti Kiršteins, Kols, Dzintars, Pūce un Kursīte-Pakule lūdz izdarīt grozījumu sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās 5. punktu – likumprojektu "Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Likumprojekts no sēdes darba kārtības tiek izslēgts.

Sāksim izskatīt grozīto darba kārtību.

Par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Trauksmes celšanas likums" nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Vjačeslava Dombrovska, Kaspara Ģirģena, Evijas Papules, Ērika Pucena un Ramonas Petravičas iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Pievienotās vērtības nodokļa likums"" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

"Par" pieteicies runāt deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

V. Dombrovskis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Augsti godātie kolēģi! Šodien skaista diena, ārā spīd saule. Laikam diena būs samērā silta, bet jau naktī temperatūra nokritīs līdz kādiem diviem grādiem. Dienas kļūst īsākas, naktis – garākas. Vajag biežāk ieslēgt apgaismojumu mums savos dzīvokļos pilsētās, mājās... Ziema tuvojas, kolēģi! Un tuvojas ļoti ātri. Elektrības patēriņš aug, nepieciešama apkure, daudziem tas nozīmē arī gāzes patēriņu, pavisam noteikti – Rīgā. Kā zināms, Rīgā... mūsu TEC elektrību ražo no dabasgāzes.

Diemžēl, kolēģi, mēs vērojam ārkārtīgi strauju energoresursu cenu kāpumu visā pasaulē, tātad arī Latvijā, īpaši – dabasgāzes un elektrības. Dabasgāzes cenas pasaules biržās pēdējā laikā ir pieaugušas vairāk nekā piecas reizes, elektrības cenas – vairāk nekā trīs reizes. Eiropā aizvien biežāk tiek runāts par enerģētisko krīzi.

Vakardien Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē Ekonomikas ministrija parādīja galatarifu – aprēķinus par elektrību vidējai mājsaimniecībai (ar 200 kilovatu lielu vidējo patēriņu). Saskaņā ar šo aprēķinu, kolēģi, galu galā rēķins par elektrību pieaugs vairāk nekā divas reizes – vairāk nekā divas reizes, kolēģi! Un tas vēl nebūs viss.

Pieaugs rēķini par dabasgāzi. Varbūt ne divas reizes, bet tomēr. Tiem, kuriem apkure notiek, izmantojot dabasgāzi, tas ir, rīdziniekiem, rēķini par apkuri pieaugs. Un, ja valdība nespēs savaldīt gāzes tirgotāju vēlmi dabūt milzīgu, spekulatīvu peļņu, tad šis pieaugums varētu būt ļoti liels, kolēģi.

Skaidrs, ka tik liels enerģijas cenu kāpums izraisīs inflāciju un kopējo dzīves sadārdzināšanos visiem Latvijas iedzīvotājiem. Ko tas nozīmē? Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem vidējais Latvijas iedzīvotājs vidēji apmēram astoņus procentus no sava budžeta tērēs maksājumiem par energoresursiem – apkuri, karstā ūdens piegādi, elektrību, gāzi. Ja pavisam drīz tās izmaksas varētu dubultoties, tad iedzīvotājiem nāksies ietaupīt uz kādu citu izdevumu – vajadzīgu izdevumu! – rēķina.

Īpaši smags un sāpīgs šis cenu kāpums būs pensionāriem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem. Jo, piemēram, pensionāri savā budžetā mēnesī... vidēji 12 procentus no sava mēneša budžeta tērē enerģijas rēķiniem. Tātad parēķināsim, kolēģi. Ja vidējā pensija ir 410 eiro mēnesī, tad... vidēji pensionārs tērē ap 50 eiro... Ja viņa rēķini par energoresursiem varētu dubultoties, tad no kurienes pensionārs paņems tos 50 eiro? Skaidrs, ka plānotā pensiju indeksācija to diemžēl nesegs, jo tur maksimālais apjoms būs 20–22 eiro. Uz kā ietaupīs pensionārs, kolēģi? Uz pārtikas rēķina? Uz medikamentu rēķina?

Kādi ir valdības risinājumi? Vakardien mēs komisijā uzklausījām Ekonomikas ministrijas piedāvājumu. Šis piedāvājums galvenokārt ir palielināt atbalstu tā saucamajiem aizsargātajiem lietotājiem, kas ir daudzbērnu ģimenes, maznodrošinātie. Arī komisijas deputātiem bija zināms sašutums par to, ka pirmajā kārtā šis pabalsta pieaugums nav pietiekams, lai segtu pieaugošos rēķinus pat maznodrošinātajiem un ģimenēm ar bērniem. Arī kolēģis Jānis Dombrava piedāvāja paplašināt atbalstu ne tikai daudzbērnu ģimenēm, bet arī ģimenēm ar bērniem.

Bet kopumā... Kolēģi, aizsargāto lietotāju skaits, runājot par mājsaimniecībām, ir 150 tūkstoši, bet pie tā ir vēl 500 tūkstoši mājsaimniecību, nemaz nerunājot par uzņēmumiem, kuriem tad... līdz ar to valdība nepiedāvā nekādu atbalstu.

Kolēģi! Uzdosim sev jautājumu: ja elektrības rēķini un citi dubultosies, cik tas ir pareizi, arī morāli un tālredzīgi no tā valdībai faktiski piepelnīties, iekasējot pievienotās vērtības nodokli?

Mūsu priekšlikums ir samazināt PVN likmi līdz pieciem procentiem uz šo apkures sezonu līdz nākamā gada 1. jūlijam. Tas palīdzēs vismaz elektrības rēķinus samazināt par sešiem eiro mēnesī. Tas ir sākums, kolēģi, un ziema tuvojas ļoti ātri.

Aicinu atbalstīt.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies, paldies. Runas laiks ir beidzies.

Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? (Starpsauciens: "Jā!")

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Pievienotās vērtības nodokļa likums"" nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 35, pret – 48, atturas – nav. Likumprojekts nav nodots komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Jāņa Dombravas, Raivja Dzintara, Jāņa Iesalnieka, Edmunda Teirumnieka un Riharda Kola iesniegto likumprojektu "Grozījumi Patvēruma likumā" nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

"Pret" pieteicies runāt deputāts Ralfs Nemiro.

R. Nemiro (Neatkarīgie).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Likumprojekts pats par sevi paredz, ka nelikumīgi valsts robežu šķērsojušām personām tiktu piemērota atbildība, kura jau šobrīd ir paredzēta Krimināllikuma 284. pantā. Gadījumā ja personas robežu šķērso nelikumīgi grupā, 284. pants paredz maksimālo soda sankciju – līdz diviem gadiem cietumā.

Kolēģi, mums Latvijā aptuveni viens cietumnieks izmaksā 40 eiro dienā. Ja mēs ieskatāmies likumprojekta anotācijā, tad... jau šobrīd... nelikumīgi robežu šķērsojušo personu skaits... personu, kuras ir nelikumīgi šķērsojušas robežu 2020. gadā... pēc anotācijā norādītajiem datiem, ir 377 personas. Ja mēs rēķinām kaut vai tikai šogad šķērsojušo personu... tātad izdevumus uz šo brīdi... Tas ir apmēram 5,5 miljoni eiro. Ja šis skaitlis tomēr kāps, tad attiecīgi... Mēs varam redzēt šīs izmaksas – arvien lielākas un lielākas.

Kolēģi, ja mēs skatāmies uz pašas normas jēgu, tad... kāda jēga būs tieši no tā, ja mēs, šos cilvēkus sagaidot Latvijā, vēl pastiprināsim normu ar šādu sankciju, kas jau Krimināllikumā ir paredzēta, sagaidīsim viņus Latvijas Republikas teritorijā un turpmāk iesēdināsim visus viņus cietumā? Kas notiks ar Latvijas valsts budžetu, šajā likumprojektā nav īsti minēts. Protams, tie ir izdevumi. Izdevumi, kuri, iespējams, kāps.

Otra lieta. Likums jau faktiski šo situāciju risina. Respektīvi, Krimināllikuma 284. pants jau dod tiesībsargājošām iestādēm iespēju risināt šo jautājumu un vainīgās personas saukt pie atbildības.

Trešā lieta. Kas ir tie cilvēki, kas nelikumīgi šķērso Latvijas robežu? Iespējams, tie ir radikāļi; iespējams, tie jau ir bijuši tiesāti; iespējams, tie ir cilvēki, kas ir inficēti ar Covid-19. Un šos cilvēkus... mēs šobrīd ar šo likumprojektu, ja mēs to nodosim komisijai, lemsim, vai ielikt viņus Latvijas cietumā. Kāda jēga? Kāda jēga šos cilvēkus likt cietumā?

Es uzskatu, kolēģi, ka šis ir tāds veids, kā novērst uzmanību no cēloņa. Un cēlonis ir nelikumīga robežas šķērsošana. Tas nozīmē, ka mums ir jāstiprina robežsardzes kapacitāte, kā arī jābūvē straujākā tempā šis žogs. Pie šī žoga ir braukušas daudzas amatpersonas nofotografēties un pēc tam aizbrauc projām. Ja mēs atskatāmies uz to, cik ilgu laiku šis jautājums jau ir dienas aktualitāte, – nekas uz priekšu tik straujiem tempiem neiet.

Tāpēc, kolēģi, aicinu šo likumprojektu nenodot komisijai. Tā būs komisijas darba laika tērēšana – bez rezultāta, kuru mēs gribētu panākt visi kopīgi. Ir jāskatās nevis uz sekām, bet uz cēloņiem. Šis likumprojekts cēloņus nerisina.

Paldies.

Sēdes vadītāja. "Par" pieteicies runāt deputāts Jānis Dombrava.

J. Dombrava (NA).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie Saeimas deputāti! Nemiro kungs jau norādīja, ka šobrīd Latvijas Krimināllikumā ir paredzēta kriminālatbildība – gan cietumsods, gan naudas sods – personām, kuras cenšas nelikumīgi iekļūt mūsu valsts teritorijā. Jau šobrīd tas ir nofiksēts, un šis regulējums ir viens no stingrākajiem Eiropā.

Tomēr pastāv problēma. Organizētā noziedzība, kura organizē migrantu pārvietošanu pāri Eiropas Savienības valstu robežām, nereti saka: ja jums nepaveiksies un jūs noķers valsts robežsardze, prasiet patvērumu. Kāpēc? Tāpēc, ka tajā brīdī šī persona vairs netiek uzskatīta par nelikumīgu robežas šķērsotāju, bet patvēruma meklētāja pieprasījuma izteicēju. To nereti ir izmantojuši, piemēram, vjetnamieši. Viens Vjetnamas pilsonis šādā ceļā ir pamanījies pat vairākas reizes ieceļot Latvijā. Viņš tiek noķerts no Latvijas Valsts robežsardzes puses, viņš pieprasa patvērumu un nonāk "Muceniekos", kur izvērtē viņa pieteikumu. Protams, dokumenti ir iznīcināti, nereti varbūt vēl pirkstu nospiedumi ir mainīti... varētu teikt, ar medicīniskām manipulācijām, un robežsardzei ir ļoti sarežģīti identificēt konkrēto personu.

Šīs personas uzturas patvēruma meklētāju centrā, un, kā mēs tagad esam dzirdējuši, kopš augusta aptuveni 100 patvēruma meklētāju ir pazuduši, devušies nezināmos ceļos. Starp šiem patvēruma meklētājiem, iespējams, visi bija inženieri, ārsti, zinātnieki, kuri aizmuka no "Muceniekiem" labākas dzīves meklējumos uz Vāciju. Bet daudzu Rietumeiropas valstu pieredze liecina, ka starp patvēruma meklētājiem (ja drošības iestādēm pietiek laika, tām izdodas identificēt šo personu identitāti) ir arī teroristisku organizāciju biedri, kara noziedznieki un citas personas, kuras noteikti ne pie kādiem apstākļiem Latvijā neiegūs bēgļa vai alternatīvās personas statusu. Šobrīd šīm personām ir iespēja gan aizmukt projām no patvēruma meklētāju centra, gan nesaņemt atbilstošu sodu.

Ja mēs runājam par cietumsodu, protams, tas ir tāds galējais līdzeklis, par kuru būtu tiesai jālemj, kurā gadījumā piemērot. Atgādināšu, ka Krimināllikums paredz arī naudas sodu kā soda veidu, bet es tiešām neuzskatu, ka arguments ir cietuma izmaksas cietumniekiem. Pēc šādas loģikas mēs varētu atbrīvot pilnīgi visus Latvijas cietumniekus un budžetā mēs ietaupītu aptuveni 100 miljonus. Tas nav arguments. Mums tomēr ir jārūpējas par mūsu valsts drošību, un pavisam noteikti personām, kuras iesaistījušās nelikumīgās darbībās, pārkāpjot Latvijas Krimināllikumu, ir jāsaņem sods, ja nav citas iespējas, kā šīs personas sodīt, jo šobrīd nereti veidojas... problēma, ka mums nav iespēju atgriezt uz mītnes valsti konkrētās personas.

Ja mēs pieņemsim šādu likumu, pats būtiskākais, kas notiks, – mēs sūtīsim ļoti skaidru signālu visiem tiem, kas šobrīd organizē nelikumīgu migrāciju Eiropas Savienības virzienā pāri Latvijas robežai, ka sods ir neizbēgams. Jebkuru lēmumu, ko mēs pieņemam šeit, Saeimā... Šie lēmumi ļoti ātri tiek nokomunicēti caur sociālo tīklu platformām visiem tiem Irākas un citu valstu pilsoņiem, kuri cenšas doties Eiropas virzienā.

Tāpēc es aicinu balsot "par", nodot šo likumprojektu komisijai, lai komisija izvērtē, kāds būtu labākais mehānisms, kā aizlāpīt ciet tos caurumus, kuri šobrīd ir Latvijas likumdošanā.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Kolēģi, viens deputāts runājis "par", viens – "pret". Mums ir jābalso.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Patvēruma likumā" nodošanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 22, pret – 47, atturas – nav. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Deputāti Jānis Dombrava, Raivis Dzintars, Jānis Iesalnieks, Edmunds Teirumnieks un Rihards Kols iesnieguši likumprojektu "Grozījumi Valsts robežsardzes likumā". Saeimas Prezidijs ierosina šo likumprojektu nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

"Par" pieteicies runāt deputāts Jānis Dombrava.

J. Dombrava (NA).

Saistībā ar šo likumu "Grozījumi Valsts robežsardzes likumā" – tātad tiktu paredzēts, ka Ministru kabinetam ir jāizstrādā kārtība, kādā tas izmaksā atlīdzību tiem godprātīgajiem valsts pilsoņiem, kuri dzīvo pierobežas zonā un palīdz mūsu Valsts robežsardzei darbā.

Šobrīd tā situācija veidojas ļoti nepatīkama, un tā jau ir bijis arī iepriekšējos gados – tie cilvēki, kuri dzīvo pierobežas zonā un ziņo Valsts robežsardzei, varēja rēķināties ar dažādu veidu represijām no organizētās noziedzības puses, piemēram, nodedzinātu māju vai fizisku izrēķināšanos, vai draudiem, ja viņi palīdzēja Valsts robežsardzei atklāt kontrabandas ceļus, kā pāri mūsu robežai tiek nodoti... nodotas kontrabandas preces... vai arī kuri ir ziņojuši par migrantiem, kas tiek izmitināti atsevišķās ēkās vai ir šķērsojuši kaut kādā konkrētā posmā mūsu valsts robežu. Tad šobrīd tiek paredzēts izmaksāt atlīdzību tiem cilvēkiem, kuri ir snieguši noderīgu, vērtīgu informāciju mūsu Valsts robežsardzei, kuri, es varētu teikt, ir mūsu valsts patrioti un rūpējas par mūsu drošību pilsoniskā kārtā.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? (Starpsauciens no frakcijas SASKAŅA: "Ir!")

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Valsts robežsardzes likumā" nodošanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 55, pret – 11, atturas – 1. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Tālāk – Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem patstāvīgajiem priekšlikumiem.

Godātie kolēģi! Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ir iesniegusi lēmuma projektu – patstāvīgo priekšlikumu "Par 10 168 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma "Par vienkāršotu mazās uzņēmējdarbības nodokļu režīmu" turpmāko virzību".

Vai deputātiem ir iebildumi pret šī patstāvīgā priekšlikuma iekļaušanu šodienas sēdes darba kārtībā? (Starpsaucieni: "Nav!") Deputātiem iebildumu nav, līdz ar to lēmuma projekts tiek iekļauts sēdes darba kārtībā.

Deputāti Ramona Petraviča, Ieva Krapāne, Māris Možvillo, Jūlija Stepaņenko, Ēriks Pucens, Karina Sprūde, Kaspars Ģirģens, Evija Papule, Ļubova Švecova un Ralfs Nemiro ir iesnieguši lēmuma projektu – patstāvīgo priekšlikumu "Par uzdevumu Ministru kabinetam pildīt Ministru kabineta rīkojumu Nr. 66 "Par Rīcības plānu Covid-19 izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās"".

Vai deputātiem ir iebildumi pret šī patstāvīgā priekšlikuma iekļaušanu šodienas sēdes darba kārtībā? (Starpsauciens: "Ir!") Deputātiem ir iebildumi. Līdz ar to ir jālemj par šī patstāvīgā priekšlikuma iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā.

Petravičas kundze, runāsiet "par"?

"Par" pieteikusies runāt deputāte Ramona Petraviča.

R. Petraviča (Neatkarīgie).

Kolēģi! Valsts Covid-19 apkarošanas politikai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība visneaizsargātāko sabiedrības grupu aprūpei un aizsardzībai. Tai jāuzlabo kritiskā situācija sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs, lai izvairītos no fatālām Covid-19 krīzes izraisītām sekām.

Šis risinājums ir atlīdzības palielinājums 100 procentu apmērā ilgstošas sociālās aprūpes institūciju darbiniekiem. Tā nepieciešamību pamato fakts, ka Labklājības ministrija bija izstrādājusi rīcības plānu, kurš arī valdībā konceptuāli tika atbalstīts un paredzēja simtprocentīgu algas palielinājumu sociālajā aprūpē strādājošajiem. Taču, skatoties iesniegto budžetu, redzam, ka sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs atalgojuma paaugstināšanai ir vien apmēram 21 procents no rīcības plānā paredzētā, un ir skaidri redzams, ka rīcības plāns netiks izpildīts.

Papildus tam jāņem vērā, ka saistībā ar paredzētajiem ierobežojumiem, kuri nosaka, ka ilgstošas aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju darbiniekiem pēc šī gada 15. novembra būs iespēja turpināt darbu tikai tad, ja viņi būs vakcinēti vai pārslimojuši... līdz ar to daļa no institūciju darbiniekiem ir izlēmuši pārtraukt darba attiecības un daži vēl arī par to... tādu iespēju apsver. Jau šobrīd ir grūtības piesaistīt darbiniekus sociālajā aprūpē, pansionātos, it sevišķi liela šī problēma ir Rīgā un Rīgas apkārtnē.

Kā šo situāciju varēs risināt... jo šī nav ražošana, ko var apturēt uz kādu laiku, ja trūkst darbinieku. Šeit nevar veikt arī attālinātu darbu, ir nepieciešams nodrošināt aprūpi 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā. Atlikušie darbinieki, kam būs jāstrādā papildu slodze... tas nav ilgtermiņa risinājums. Īstermiņā to varēs izdarīt, bet arī šie darbinieki izdegs un pametīs darbu. Līdz ar to atalgojuma palielinājums varētu būt motivācija šiem cilvēkiem vakcinēties, kuri to vēl nav izlēmuši, un motivācija nepamest darbu.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, aicinu atbalstīt atlīdzības palielinājumu 100 procentu apmērā ilgstošas sociālās aprūpes institūcijas darbiniekiem un uzdot Ministru kabinetam pildīt Ministru kabineta rīkojumu Nr. 66 "Par Rīcības plānu Covid-19 izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās".

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projekta "Par uzdevumu Ministru kabinetam pildīt Ministru kabineta rīkojumu Nr. 66 "Par Rīcības plānu Covid-19 izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās"" iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 34, pret – 49, atturas – nav. Līdz ar to lēmuma projekts nākamās sēdes darba kārtībā nav iekļauts.

Vai ir priekšlikumi par šī lēmuma projekta nodošanu kādai no Saeimas komisijām?

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātei Ramonai Petravičai.

R. Petraviča (Neatkarīgie).

(Runā pie neieslēgta mikrofona.)...

Sēdes vadītāja. Vēlreiz mikrofonu. Lūdzu vēlreiz mikrofonu.

R. Petraviča. Lūdzu nodot Sociālo un darba lietu komisijai.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad ir priekšlikums šo lēmuma projektu nodot Sociālo un darba lietu komisijai.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projekta "Par uzdevumu Ministru kabinetam pildīt Ministru kabineta rīkojumu Nr. 66 "Par Rīcības plānu Covid-19 izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās"" nodošanu Sociālo un darba lietu komisijai! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 34, pret – 48, atturas – nav. Līdz ar to lēmuma projekts komisijai nav nodots un lēmuma projekts ir noraidīts.

Prezidija ziņojumi par atvaļinājuma piešķiršanu.

Par piešķirto neapmaksāto atvaļinājumu deputātam Arvilam Ašeradenam no 2021. gada 4. oktobra līdz 8. oktobrim.

Godātie kolēģi, Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Arvila Ašeradena iesniegumu ar lūgumu piešķirt neapmaksātu atvaļinājumu no šā gada 4. oktobra līdz 8. oktobrim. Saeimas Prezidijs atvaļinājumu ir piešķīris un par to informē Saeimu.

Darba kārtībā – sadaļa "Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana".

Lēmuma projekts "Par Vidzemes rajona tiesas tiesneses Guntas Širakas atbrīvošanu no tiesneša amata".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V. Agešins (SASKAŅA).

Godātie kolēģi! Juridiskās komisijas šā gada 28. septembra sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Vidzemes rajona tiesas tiesneses Guntas Širakas atbrīvošanu no tiesneša amata sakarā ar došanos pensijā". Komisijas locekļi ir vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu.

Juridiskās komisijas vārdā aicinu ar 2021. gada 29. decembri atbrīvot Vidzemes rajona tiesas tiesnesi Guntu Širaku no tiesneša amata pēc pašas vēlēšanās.

Juridiskās komisijas vārdā vēlos pateikties Širakas kundzei par profesionālu un godprātīgu darbu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Vidzemes rajona tiesas tiesneses Guntas Širakas atbrīvošanu no tiesneša amata"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts "Par Zemgales rajona tiesas tiesneses Agneses Skulmes atbrīvošanu no tiesneša amata".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V. Agešins (SASKAŅA).

Juridiskās komisijas šā gada 28. septembra sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Zemgales rajona tiesas tiesneses Agneses Skulmes atbrīvošanu no tiesneša amata" sakarā ar došanos pensijā. Komisijas locekļi ir vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu.

Juridiskās komisijas vārdā aicinu ar 2022. gada 3. janvāri atbrīvot Zemgales rajona tiesas tiesnesi Agnesi Skulmi no tiesneša amata pēc pašas vēlēšanās.

Paldies tiesnesei par ieguldīto darbu, par to, ka godprātīgi tika pildīti tiesneša amata pienākumi.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Zemgales rajona tiesas tiesneses Agneses Skulmes atbrīvošanu no tiesneša amata"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts "Par Zemgales rajona tiesas tiesneses Laumas Ainas Keidenas atbrīvošanu no tiesneša amata".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V. Agešins (SASKAŅA).

Juridiskās komisijas šā gada 28. septembra sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Zemgales rajona tiesas tiesneses Laumas Ainas Keidenas atbrīvošanu no tiesneša amata" sakarā ar došanos pensijā. Komisijas locekļi ir vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu.

Juridiskās komisijas vārdā aicinu ar 2022. gada 2. aprīli atbrīvot Zemgales rajona tiesas tiesnesi Laumu Ainu Keidenu no tiesneša amata pēc pašas vēlēšanās. Pateicos par godprātīgu un profesionālu darbu.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies ziņotājam.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Zemgales rajona tiesas tiesneses Laumas Ainas Keidenas atbrīvošanu no tiesneša amata"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts "Par deputāta Ralfa Nemiro atsaukšanu no Saeimas Eiropas lietu komisijas".

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Ralfa Nemiro atsaukšanu no Saeimas Eiropas lietu komisijas"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojektu izskatīšana.

Likumprojekts "Grozījumi Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumā", trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Reinis Znotiņš.

R. Znotiņš (JK).

Labdien, kolēģi! Atgādināšu, ka šā gada 30. septembra sēdē Saeima uzsāka, bet nepabeidza izskatīt un atdeva atpakaļ Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai tehniskai sakārtošanai likumprojektu "Grozījumi Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumā" (Nr. 1030/Lp13).

Likumprojektam ir iesniegti deviņi priekšlikumi, kas šā gada 30. septembra sēdē Saeimā tika balsoti un atbalstīti... tātad pirmie astoņi priekšlikumi. Šodien, turpinot izskatīt likumprojektu, mums ir jābalso par 9. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumu, kurā iekļauts 8. – Saeimas daļēji atbalstītais Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ata Zakatistova priekšlikums, kā arī par likuma pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Līdz ar to, kolēģi, aicinu jūs balsot par 9. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumu, kurā tiek precizēta atsauce uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulu. Komisijā šis priekšlikums ir atbalstīts.

Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

R. Znotiņš. Paldies, kolēģi.

Līdz ar to esam izskatījuši šo likumprojektu. Aicinu Saeimu balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likumā" trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts "Grozījumi Kriminālprocesa likumā", trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Jānis Butāns.

J. Butāns (JK).

Sveicināti, kolēģi! Trešajā lasījumā skatām Juridiskajā komisijā atbalstīto likumprojektu "Grozījumi Kriminālprocesa likumā" (Nr. 897/Lp13), kurš izstrādāts saistībā ar e-lietas platformas izstrādi un e-krimināllietas ieviešanu izmeklēšanas iestādēs, prokuratūrā un tiesā.

Juridiskajā komisijā tika izskatīti 11 priekšlikumi.

1. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Paredz papildināt likuma 271. panta trešo daļu ar nosacījumu, ka procesa virzītājs var pieņemt lēmumu par tikšanās un saziņas ierobežojumiem apcietinātām personām, lai nodrošinātu kriminālprocesa mērķa sasniegšanu. Šāds lēmums būs pārsūdzams izmeklēšanas tiesnesim, un sūdzības iesniegšana neapturēs lēmuma izpildi. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 2. – redakcionāls Juridiskās komisijas priekšlikums. Nodaļas un panta nosaukumos precizē terminoloģiju, aizstājot vārdu "e-krimināllietā" ar vārdiem "elektroniskajā krimināllietā". Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 3. – arī redakcionāls Juridiskās komisijas priekšlikums. Vārdiem "elektroniskajā krimināllietā" ieliek saīsinājumu. Priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 4. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Likuma 317.1 panta ceturtajā daļā noteic, ka papīra formas dokumentus nodod procesa virzītājam un tos glabā līdz galīgā nolēmuma spēkā stāšanās dienai. Dokumenta glabāšanas un iznīcināšanas process notiek iestādes vadītāja noteiktajā kārtībā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 5. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Piedāvā korekcijas likuma 366. panta pirmajā daļā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir daļēji atbalstīts, iekļauts 6. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J. Butāns. 6. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Paredz papildināt likuma 366. panta pirmo daļu ar jaunu otro teikumu, nosakot, ka izmeklēšanas laikā līdz tās pabeigšanai izmeklētājs lēmumu pieņem ar uzraugošā prokurora piekrišanu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 7. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē likuma 482. panta pirmo daļu, nosakot, ka tiesas sēdes protokols ir procesuāls dokuments, kurā fiksē lietas iztiesāšanas gaitu un tiesas sēdē pieņemtos lēmumus. Tiesas sēdi pilnā apjomā fiksē, izmantojot skaņu vai skaņu un attēlu ierakstu vai citus tehniskos līdzekļus. Bet, ja tas nav iespējams, tiesas sēdi fiksē rakstveidā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 8. – redakcionāls tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Likuma 634.1 pantā paredz precizēt terminus. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir daļēji atbalstīts, iekļauts 9. priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J. Butāns. 9. – Juridiskā biroja priekšlikums. Likuma 634.panta septītās daļas 7. punktu izsaka jaunā redakcijā. Priekšlikums komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 10. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Paredz papildināt likuma pārejas noteikumus ar 78. un 79. punktu konkrētajā redakcijā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir daļēji atbalstīts, iekļauts 11. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J. Butāns. 11. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Likuma pārejas noteikumu 78. punktā nosaka atsevišķas nodaļas spēkā stāšanās termiņu, kā arī nosaka pārejas periodu un kārtību e-lietas ieviešanai iestādēs un tiesā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu "Grozījumi Kriminālprocesa likumā" trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Kriminālprocesa likumā" trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts "Grozījumi Operatīvās darbības likumā", otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Šteins.

M. Šteins (AP!).

Labrīt, cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi un kolēģes! Sēdes skatītāji un klausītāji! Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā otrajā lasījumā esam izskatījuši likumprojektu "Grozījumi Operatīvās darbības likumā". Atgādināšu, ka likumprojekts paredz precizēt operatīvās darbības subjekta tiesības un arī likuma pantu attiecībā uz operatīvā eksperimenta veikšanu.

Komisijā priekšlikumi nav saņemti.

Aicinu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Operatīvās darbības likumā" otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem.

M. Šteins. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam ir piecas dienas – 12. oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies. Termiņš priekšlikumiem – šā gada 12. oktobris.

Likumprojekts "Grozījumi Nacionālās drošības likumā", otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Raimonds Bergmanis.

R. Bergmanis (ZZS).

Labrīt, ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šī gada 27. septembra sēdē otrajā lasījumā izskatīja likumprojektu "Grozījumi Nacionālās drošības likumā".

Netika iesniegts neviens priekšlikums, un komisija atbalstīja likumprojektu otrajā lasījumā.

Aicinu arī Saeimu atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Nacionālās drošības likumā" otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem.

R. Bergmanis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam ir piecas dienas – šī gada 12. oktobris. (Starpsaucieni.) Lūdzu, Latkovska kungs, jūs varat iesniegt priekšlikumus.

Sēdes vadītāja. Kolēģi, tātad visiem ir iespēja iesniegt priekšlikumus līdz šā gada 12. oktobrim. (Starpsaucieni.)

Likumprojekts "Grozījumi Iepakojuma likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Janīna Kursīte.

J. Kursīte (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Labrīt, kolēģi! Skatām likumprojektu "Grozījumi Iepakojuma likumā" (Nr. 1154/Lp13) pirmajā lasījumā. To izstrādāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Likumprojekta mērķis ir precizēt depozīta maksas definīciju, depozīta maksas atmaksāšanas termiņu un iepakotāja reģistrēšanas kārtību, nodrošināt atbilstību Eiropas Parlamenta un Padomes 1994. gada 20. decembra direktīvai 94/62/EK par iepakojumu un izlietoto iepakojumu. Likumprojekts stāsies spēkā vispārējā kārtībā.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Deputāti nav pieteikušies debatēm.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Iepakojuma likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem.

J. Kursīte. Šā gada 12. oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies. Termiņš priekšlikumiem – šā gada 12. oktobris.

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu"", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Reinis Znotiņš.

R. Znotiņš (JK).

Labdien vēlreiz, cienījamie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu"" (Nr. 1153/Lp13).

Likumprojekta mērķis ir noteikt pašnodarbināto personu sociālo apdrošināšanu no 2022. gada 1. janvāra, saglabājot pašnodarbinātajiem tādu pašu sociālās apdrošināšanas kārtību, kāda tā jau ir noteikta no 2021. gada 1. jūlija. Likumprojekts arī nemaina pašnodarbināto tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Kolēģi, sākumā gribu atgādināt, kāda tad ir kārtība pašnodarbinātajiem, kas ir spēkā no šā gada 1. jūlija.

Tātad, pirmkārt, pašnodarbinātie, kuru ienākumi nesasniedz minimālo algu mēnesī, pensiju apdrošināšanai maksā 10 procentus no faktiskā ienākuma.

Otrkārt, pašnodarbinātie, kuru ienākumi sasniedz vai pārsniedz minimālo algu mēnesī, maksā 31,07 procentus no brīvi izraudzītu iemaksu objekta, kas nav mazāks par minimālo algu mēnesī, un 10 procentus pensiju apdrošināšanai no izvēlētā iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

Treškārt, pašnodarbinātie iesniedz ienākumu prognozi Valsts ieņēmumu dienestam.

Ceturtkārt, pašnodarbinātie, kuri neiesniedz VID ienākumu prognozi un kuru ienākumi nesasniedz minimālo obligāto iemaksu objektu, veic minimālās obligātās iemaksas no faktisko ienākumu minimālā obligāto iemaksu objekta starpības.

Piektkārt, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra reizi ceturksnī aprēķina pašnodarbinātajiem minimālās obligātās iemaksas un informē Valsts ieņēmumu dienestu.

Sestkārt, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra līdz 20. martam aprēķina pašnodarbinātajiem minimālās obligātās iemaksas par iepriekšējo kalendāra gadu un informē Valsts ieņēmumu dienestu.

Jāpiebilst, ka pašnodarbinātajiem, kuri gūst ienākumu no lauksaimnieciskās ražošanas, 10 procentu pensiju apdrošināšana būs jāveic vienu reizi gadā, tātad katru gadu līdz 23. janvārim.

Spriežot par nodokļu izmaiņām, sākot no 2022. gada 1. janvāra, Labklājības ministrija, Finanšu ministrija un attiecīgo nozaru ministrijas, un nevalstisko organizāciju pārstāvji sarunās, kas notika likumprojekta izstrādes gaitā, vienojās, ka nav laba prakse ik pēc pusgada mainīt nodokļu nomaksas kārtību. Tātad, lai nodokļu nomaksa būtu prognozējama, no 2022. gada pašnodarbinātajiem sociālā apdrošināšana saglabājama tādā pašā kārtībā, kāda tā bija noteikta 2021. gada 1. jūlijā.

Kolēģi, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir izskatījusi šo likumprojektu un atbalstījusi pirmajā lasījumā.

Aicinu arī Saeimu to atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Igoram Pimenovam.

I. Pimenovs (SASKAŅA).

Labrīt, cienījamās dāmas, godātie kungi! Kā jau jūs tikko dzirdējāt, likumprojekts izstrādāts, pamatojoties uz likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" pārejas noteikumu 85. punktu. Tāds Saeimas mājas uzdevums bija uzdots Ministru kabinetam ar nodomu, lai rastu pašnodarbināto personu sociālās aizsardzības risinājumus, kuri novērstu kritiku, paustu 2020. gada novembrī, kad mēs bijām pieņēmuši šā gada budžetu. Jūs atceraties – spēkā esošās likuma redakcijas pieņemšanas laikā. Un tāds uzdevums bija dots, lai mazinātu fiskālo slogu pašnodarbinātajiem, par ko runāja opozīcijas deputāti, daļēji arī valdošās koalīcijas dalībnieki, kā arī plašsaziņas līdzekļi. Es īsi atgādināšu to kritiku, secinājumus: nodokļu sistēmas reforma smacē pašnodarbinātos, stumj viņus ēnu ekonomikā vai dzen ārā no valsts, liek doties emigrācijā.

Vienīgais likumprojekta beneficiārs – šā, izskatāmā, likumprojekta beneficiārs – ir lauksaimniecības darbinieki. Likumprojekts paredz atļaut pašnodarbinātajiem no lauksaimnieciskās ražošanas ienākumiem 10 procentus pensiju apdrošināšanai aprēķināt par kalendāra gadu un maksāt vienu reizi gadā. Bet tā ir vienīgā mērķgrupa, kura gūst labumu no šā likumprojekta. Visiem pārējiem pašnodarbinātajiem Labklājības ministrija neatrada labāku risinājumu kā tikai saglabāt sociālās apdrošināšanas pasākumu sistēmu, kura bija ieviesta uz periodu no šā gada 1. jūlija līdz 31. decembrim, arī pēc 2022. gada 1. janvāra un uz nenoteiktu laiku. Pamatā ir divi noteikumi, kurus jau nosauca ziņotājs, tāpēc es tos neatkārtošu.

Pašnodarbināto nodokļu kalkulators, kuru var atrast vietnē kalkulatori.lv, piemērojot šos noteikumus, demonstrē, ka sistēma sniedz paradoksālus rezultātus. Bruto ienākumiem, kuri ir mazāki par minimālo algu mēnesī, neto ienākumi var būt lielāki par neto ienākumiem, gūtiem no bruto ienākumiem, kuri ir lielāki par minimālo algu mēnesī. Tātad sanāk, ka mazākajiem bruto ienākumiem neto ienākumi ir lielāki nekā lielākajiem ienākumiem. Šo kalambūru ir vieglāk saprast skaitliskā piemērā. No bruto ienākumiem 499 eiro apmērā pašnodarbinātā persona gūst neto ienākumus 359 eiro apmērā, savukārt no bruto ienākumiem, kuri ir tikai par diviem eiro lielāki, tas ir, no 501 eiro, neto ienākumi ir 276 eiro, tas ir, par 83 eiro mazāk nekā neto ienākumi, kurus saņem pašnodarbinātais, saņemot bruto ienākumus 499 eiro.

Bet kāds ir sociālais rezultāts? Starp pašnodarbinātajiem var būt arī nodokļu maksātāji ar salīdzināmi lieliem ienākumiem un uzkrājumiem. Tie ir zvērināti notāri, revidenti, advokāti, prakses ārsti, tai skaitā ģimenes ārsti, farmaceiti un veterinārārsti, bet pārsvarā pašnodarbinātie ir individuālie uzņēmēji, kuriem nav nekādu uzkrājumu, kuri visus savus apgrozījumus tērē pārtikai, drēbēm un komunālajiem maksājumiem. Tie ir santehniķi, dzīvokļu remonta veicēji, autoservisa meistari, maiznieki, konditori, fotogrāfi, arī mājskolotāji un repetitori. Tie ir kosmetologi un skaistumkopšanas salonu meistari, kuriem pandēmijas situācijā pavisam nesokas. Viņus visus valdības politika piespiež kļūt par lētiem algotiem darbiniekiem darbaspēka tirgū, iekļauties konkurencē par darba vietām. Pēc valdības ieskatiem, pašnodarbinātība ir vienīgi sākums ceļam uz vidējo biznesu – negribi kāpt augšā, kļūsti par algotu darbinieku pats! Šādu kapitālismu mums ceļ valdība.

Taču atcerēsimies, ka ir daudz tādu pašnodarbināto un mazo uzņēmēju, kuri nemaz nevēlas kļūt par magnātiem. Viņi grib patstāvīgi darboties savā biznesā, dzīvot ar saviem nelielajiem, bet stabilajiem ienākumiem, nodrošināt savai ģimenei vidēju, tomēr pārtikušu dzīves līmeni, iespēju strādāt darba dienās, bet brīvdienās atpūsties. Viņi nevēlas rauties uz augšu, un Nokia veiksmes stāsts viņus nevilina, taču viņi rada nepieciešamo augsni lielo uzņēmumu dzinējiem un visai nacionālajai ekonomikai. Graujot augsni, valdība grauj kokus.

Izskatāmais likumprojekts ir tam apliecinājums. Tas izstrādāts nekvalitatīvi, sašaurina uzņēmējdarbības iespējas valstī, tātad izskauž pašnodarbinātos kā sociālo šķiru un tādēļ veicina sociālo nevienlīdzību. Valdībai uzdotais mājasdarbs nav izpildīts. Šādu likumprojektu sociāldemokrātiskās partijas SASKAŅA frakcija neatbalsta un balsos "pret".

Paldies par jūsu uzmanību.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātei Ļubovai Švecovai.

Ļ. Švecova (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Paldies. Šis likumprojekts ir turpinājums tā saucamajai nodokļu reformai, ko valdība virzīja un pieņēma pagājušogad kopā ar budžeta pakotni. Ņemot vērā to, ka lielākā daļa no mazā biznesa pārstāvjiem un arī pašnodarbinātie, kurus arī var pieskaitīt pie mazā biznesa segmenta... darbojošamies... šis likumprojekts, nerēķinoties ar viņu viedokli un viņu pozīciju, nostiprināja tikai vienu it kā pozitīvo efektu, proti, sociālo apdrošināšanu un it kā aizsardzību subjektiem, kas darbojas kā pašnodarbinātie.

Taču ir viena būtiska lieta. Daļai no šiem cilvēkiem attiecīgi gan šogad, gan, visticamāk, arī nākamgad (tas ir atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas un no tā, kādus lēmumus valdība pieņems), iespējams, netiks ļauts, ņemot vērā ierobežojumus un šķirošanu, strādāt savā biznesa nozarē, jo, kā mēs zinām, diezgan liela daļa no pašnodarbinātajiem ir kosmetologi, frizieri vai fotogrāfi, kuri komunicē ar cilvēkiem un kuri darbojas pamatā iekšējā tirgū, nevis ārvalstu tirgus segmentā.

Līdz ar to gan Latvijas Darba devēju konfederācija, gan arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera izteica bažas, gan apspriežot pagājušā gada budžetu, gan arī pašlaik, publiski klāstot savas bažas par situāciju. Publiskajā telpā parādās arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras informācija, vadoties no pētījumiem, ko viņi veic, par to, ka uzņēmēji, iespējams, jau plāno atlaist tos darbiniekus, kuri ir nodarbināti daļēji. Tas viss tikai un vienīgi šīs reformas dēļ, kas tiek virzīta ar grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Diemžēl jāatzīst, ka kopā ar pakotni, budžeta nodokļu reformu, gāja arī tāds instruments kā saimnieciskās darbības konts, kas mazajam biznesam mazinātu birokrātiju un nodrošinātu arī efektīvāku darbu mazā biznesa segmentā strādājošiem. Kā mēs redzam attiecībā uz pašnodarbinātajiem – šis instruments viņiem netiek piedāvāts, netiek apspriests un netiek ieviests, ko mēs redzam arī šajā likumprojektā. Tas pēc būtības nostiprina pienākumu veikt obligāto sociālo apdrošināšanas iemaksu. Pēc būtības tas dod patiešām tikai vienu atvieglojumu kategoriju... kam tas ir izdevīgs, tas ir, lauksaimniecības jomā strādājošiem, respektīvi, tiem, kas strādā tikai ierobežotu laiku jeb vasaras sezonā vai tad, kad tie darbi ir nepieciešami, un, iespējams, nesaņem ("iespējams" – atslēgas vārds) minimālo ienākumu apjomu.

Ņemot vērā, ka tas ir pietiekoši sarežģīts un pretī netiek piedāvāts saimnieciskās darbības konta režīms, jo tas attiecas tikai uz mikrouzņēmumu režīmā strādājošiem, un tas vēl aizvien nav stājies spēkā un nedarbojas, tad, atstājot birokrātisko, sarežģīto un komplicēto sistēmu darbību nākotnē... manās acīs nav atbalstāma un nav pieļaujama.

Jā, sociālajām garantijām ir jābūt, bet tām jābūt pēc tam, kad, pirmkārt, valsts pārstāj ieviest ierobežojumus cilvēkiem attiecībā uz nodarbinātību, un, otrkārt, tas attiecināms uz tādu situāciju, kad valsts nodrošina vienkāršu, saprotamu un piemērojamu instrumentu pretī sarežģītai, komplicētai nodokļu aprēķināšanas sistēmai.

Tāpēc es balsošu "pret" šī likumprojekta grozījumiem.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Edgaram Tavaram.

E. Tavars (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Dāmas un kungi! Par šiem konkrētajiem valsts sociālās apdrošināšanas likuma grozījumiem es varu pateikt vienu lietu, ka, ja neskata atsevišķas normas, kur ir mēģinājums nākt pretim it kā noteiktām grupām, kopumā šī likuma grozījumu jēga šobrīd absolūti nesasniegs to mērķi, kas būtu vajadzīgs, jo laikā, kad mēs klausāmies, kas notiek slimnīcās ar pandēmiju, laikā, kad mēs katru dienu lasām un redzam, kas notiek ar enerģētiku, kas notiek ar elektrības cenām, kas notiek ar gāzes cenām... pat 50 procentu kāpums... mēs lasām, kas notiek "Rīgas siltumā" ar siltuma tarifiem, – arī gandrīz tikpat liels kāpums... Cilvēki uzdod pamatotus jautājumus – vai mēs šobrīd strādāsim attālināti, klātienē, kombinēti, hibrīdrežīmā un tamlīdzīgi... vai vispār strādāsim? Vai vispār daudziem cilvēkiem, kas strādā privātā sektorā, būs kaut kādi ieņēmumi? Mēs šobrīd neraidām sabiedrībai skaidru signālu, ka valsts nāks palīgā, ka valsts atsakās no visām strīdīgajām normām nodokļu izmaiņās, ka valsts ir gatava spert soli pretī vismaz šajā laikā – kamēr notiek gan pandēmijas izraisītā krīze, gan enerģētikas krīze, kas summējas vienā milzīgā vājprātā. Kolēģi, šis ir tas brīdis, kad mums skaidri un gaiši jāpasaka sabiedrībai, ka visas nodokļu izmaiņas, kuras bija paredzējusi šī valdība, kā minimums, ir jāiesaldē uz laiku, kamēr tuneļa galā parādīsies kaut kāda gaisma.

Tāpēc es viennozīmīgi pievienojos tiem kolēģiem, kuri skaidri minēja argumentāciju, kāpēc mēs nevaram balsot "par" šiem konkrētajiem grozījumiem.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Komisijas vārdā...? Lūdzu!

R. Znotiņš. Kolēģi, komisijas vārdā tikai atgādināšu, ka, jā, par šo jautājumu ir diezgan plašas debates un šis ir pirmais lasījums. Līdz ar to uz nākamajiem lasījumiem būs iespēja iesniegt priekšlikumus, kā atvieglot šo kārtību.

Aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu"" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 53, pret – 23, atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem.

R. Znotiņš. Termiņš priekšlikumu iesniegšanai – šā gada 21. oktobris līdz pulksten 17.00.

Sēdes vadītāja. Paldies. Termiņš priekšlikumiem – šā gada 21. oktobris līdz pulksten 17.00.

Likumprojekts "Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāte Iveta Benhena-Bēkena.

I. Benhena-Bēkena (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Labrīt, cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirms otrā lasījuma izskatīja likumprojektu "Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību" (Nr. 1143/Lp13).

Uz otro lasījumu tika saņemts viens priekšlikums.

Priekšlikums saņemts no deputāta Māra Možvillo par likuma 35. panta 2.daļas skaitļa un vārdu "20 procentus no gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktā iekšzemes kopprodukta apjoma saimnieciskajā gadā" aizstāšanu ar skaitli un vārdu "1 000 000 euro". Komisijā tika noraidīts. (Dep. A. Kaimiņš: "Izskaidro būtību! Par ko ir runa?")

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Mārim Možvillo. (Starpsaucieni.)

M. Možvillo (Neatkarīgie).

Labdien, kolēģi! Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Pirms vairākiem mēnešiem publiskā diskusijā Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Ints Dālderis aizrādīja Eiropas Parlamenta deputātam (Starpsaucieni.) Robertam Zīlem, ka tas fundamentāli nesaprotot, kur rodas nauda. (Starpsaucieni.) Katram ir tiesības uz savu viedokli (Zālē troksnis. Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.), tomēr vienmēr ir jāņem vērā profesionālās zināšanas un darba pieredze. Dāldera kungs ir profesionāls mūziķis, kas dažādu politisku kombināciju rezultātā ir nonācis Finanšu ministrijā, bet Roberts Zīle ir profesionāls ekonomists, kurš reizēm spēlē ģitāru. Ja kāds man uzdotu jautājumu, kuram no viņiem abiem es uzticos, es nešauboties teiktu, ka Robertam Zīlem.

Mans priekšlikums attiecīgajā likumā ir uzticības jautājums, tāpēc es piedāvāju aizstāt likumprojekta "Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību" 35. panta 2.1 daļā skaitli un vārdus "20 procentus no gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktā iekšzemes kopprodukta apjoma saimnieciskajā gadā" ar skaitli un vārdu "1 000 000 euro".

Pašreiz valsts IKP ir ap 30 miljardiem. Ņemot vērā šo skaitli un piemērojot esošo likuma normu, finanšu ministrs drīkst aizņemties valsts vārdā līdz pat sešiem miljardiem eiro, neinformējot par to Saeimu un nesaņemot piekrišanu no Saeimas deputātiem. Manuprāt, tas nav pieņemami, jo īpaši tagad, kad valsts parāds jau ir ap 15 miljardiem, varbūt vairāk.

Piekrītu mana kolēģa Didža Šmita teiktajam, ka valstij vajadzīgs premjers, kurš saprot, kā veidojas budžets, un ieņēmumu sadaļa ir svarīgākā sadaļa šajā dokumentā. Diemžēl vadības un Finanšu ministrijas haotiskā darbība, naudas šķaidīšana uz visām iespējamām un neiespējamām pusēm nerada pārliecību par kompetenci un spēju atbildīgi vadīt finanses. Tādēļ te ir nepieciešami ierobežojumi.

Lielbritānijas premjerministre Tečere, atbildot uz pārmetumiem par nepietiekamu finansējumu kādai no nozarēm, atbildēja: "Nav tādas valsts naudas. Ir tikai nodokļu maksātāju nauda." Latvijas gadījumā ir nodokļu maksātāju nauda un ir milzīgi aizņēmumi, kuri būs jāatdod.

Reira kungs un Kariņa kungs! Mums ir tikai tā nauda, kuru spēj nopelnīt mūsu nodokļu maksātāji. Pret tiem ir jāizturas ar cieņu.

Aicinu Saeimu atbalstīt šo priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Artusam Kaimiņam. (Dep. A. Kaimiņš: "Priekšsēdētājas kundze! Es gribu par procedūru runāt!")

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Artusam Kaimiņam – par procedūru.

A. Kaimiņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Labdien, cienījamie deputāti! Saeimas priekšsēdētājas kundze! Es lūgtu, lai referents referē par attiecīgo likumprojektu un attiecīgo priekšlikumu tā, lai deputātiem būtu izpratne, par ko šajā gadījumā ir jābalso. Referenta uzdevums nav lasīt tekstu no lapiņas, ko viņš pats, manuprāt, pat nesaprot. Šī nav pirmā reize, Mūrnieces kundze, kad par šo mēs runājam attiecībā uz šo referenti.

Sēdes vadītāja. Paldies. Paldies. Mēs sapratām Artusa Kaimiņa viedokli.

A. Kaimiņš. Lūdzu labot šo situāciju.

Sēdes vadītāja. Paldies. (Starpsauciens.)

Kolēģi! Mēs esam saņēmuši deputāta viedokli par to, kas notiek Saeimas sēdē. (Dep. A. Klementjevs: "Mājās palasi!") Šajā gadījumā priekšlikuma iesniedzējam bija iespēja pamatot savu priekšlikumu, kas arī notika Saeimas sēdē.

Tātad debates slēdzu.

Un komisijas vārdā...? Lūdzu!

I. Benhena-Bēkena. Tātad komisijā, uzklausot iesaistīto subjektu argumentāciju, priekšlikums netika atbalstīts. (Dep. A. Kaimiņš: "Kāpēc?")

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. – deputāta Možvillo iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 62, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

I. Benhena-Bēkena. Esam izskatījuši visus saņemtos priekšlikumus. Līdz ar to aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā. (Dep. A. Kaimiņš: "Kādā kopumā? Tas ir otrais lasījums!")

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību" otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! (Dep. A. Kaimiņš: "Kas te notiek?") Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem.

I. Benhena-Bēkena. Termiņš priekšlikumiem uz trešo lasījumu ir šā gada 12. oktobris pulksten 17.00.

Sēdes vadītāja. Paldies. Termiņš priekšlikumiem – šā gada 12. oktobris pulksten 17.00.

Likumprojekts "Grozījumi Administratīvā procesa likumā", otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Jānis Butāns.

J. Butāns (JK).

Otrajā lasījumā skatām Juridiskajā komisijā atbalstīto likumprojektu "Grozījumi Administratīvā procesa likumā" (Nr. 887/Lp13), kurš, līdzīgi kā šodien izskatītie grozījumi Kriminālprocesa likumā, tika izstrādāts, lai ieviestu e-lietu un lai Administratīvā procesa likuma regulējumu padarītu piemērojamu elektronizētam procesam tiesā, kas ļaus administratīvajam procesam tiesā kļūt vienkāršākam, ātrākam un līdz ar to arī efektīvākam.

Juridiskajā komisijā tika izskatīti 46 priekšlikumi.

1. – redakcionāls Juridiskā biroja priekšlikums. Precizē likumā lietotos terminus. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 2. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Izsaka 21. panta otrās daļas otro teikumu jaunā redakcijā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 3. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Papildina likuma 21. pantu ar jaunu 2.1 un 2.2 daļu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 4. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Noteic, ka valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzēja pilnvarojumu apliecina Juridiskās palīdzības administrācijas izdots norīkojums. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 5. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Ierosina likumā noteikto lietas ierosināšanas kārtību uz iesnieguma pamata papildināt ar elektroniski iesniedzamiem dokumentiem. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir daļēji atbalstīts un iekļauts 6. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

J. Butāns. 6. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Paredz iesnieguma iesniegšanu arī elektroniski bez droša elektroniskā paraksta, ja iestāde nodrošina, ka fiziskās personas identitāte ir pārbaudīta saskaņā ar Fizisko personu elektroniskās identifikācijas likumu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 7. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Tas nosaka: "Ja iesnieguma saturs ir klaji aizskarošs un izaicinošs, iestāde var atstāt iesniegumu bez izskatīšanas." Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 8. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Izsaka likuma 79. panta trešo daļu jaunā redakcijā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 9. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Izsaka likuma tā paša panta ceturto daļu jaunā redakcijā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 10. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Izslēdz no likumprojekta 4. pantu. Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 11. – redakcionāls Juridiskā biroja priekšlikums. Precizē likumā lietoto terminoloģiju. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 12. – Juridiskā biroja priekšlikums. Paredz, ka administratīvajā procesā pieteiktu mutvārdu noraidījumu fiksē, izmantojot tehniskos līdzekļus. Priekšlikums komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 13. – Juridiskā biroja priekšlikums. Precizē kārtību, kādā personai ir pienākums būt sasniedzamai. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 14. – Juridiskā biroja priekšlikums. Izslēdz likumprojekta 24. panta otro daļu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 15. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Papildina pierādījumu pieļaujamības pantu ar jaunu daļu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 16. – Juridiskā biroja priekšlikums. Izslēdz no 168. panta otrās daļas trešo teikumu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 17. – redakcionāls tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 18. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Izsaka 178. panta ceturto daļu jaunā redakcijā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 19. – Juridiskā biroja priekšlikums. Izsaka likumprojekta 31. pantu jaunā redakcijā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 20. – redakcionāla rakstura tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. Nākamie – vesela virkne – ir Juridiskās komisijas priekšlikumi. Saistīti ar procesuālo jautājumu uzlabošanu, paaugstinot tiesvedības procesu efektivitāti un paātrinot lietu izskatīšanas gaitu.

Tātad 21. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Izslēdz 290. panta ceturto daļu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 22. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē apelācijas sūdzības iesniegšanas kārtību. Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 23. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Izslēdz 291. panta trešo daļu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 24. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē 292. panta ceturto daļu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 25. – redakcionāls Juridiskās komisijas priekšlikums. Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 26. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē apelācijas sūdzības atstāšanas bez virzības kārtību. Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 27. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī precizē apelācijas sūdzības atstāšanas bez virzības kārtību. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 28. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Papildina 296. pantu ar jaunu daļu. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 29. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē atteikuma pieņemt apelācijas sūdzību kārtību. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 30. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Papildina kārtību pēc apelācijas sūdzības pieņemšanas. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 31. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē apelācijas tiesvedības ierosināšanas kārtību. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 32. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Papildina blakus sūdzības iesniegšanas kārtību. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 33. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Papildina blakus sūdzības atstāšanas bez virzības kārtību. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 34. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī papildina blakus sūdzības atstāšanas bez virzības kārtību. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 35. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē tiesas rīcību pēc blakus sūdzības pieņemšanas. Priekšlikums komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 36. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē kasācijas sūdzības iesniegšanas kārtību. Priekšlikums komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 37. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī precizē kasācijas sūdzības iesniegšanas kārtību. Priekšlikums komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 38. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Izslēdz likuma 331. panta otro un piekto daļu. Priekšlikums komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 39. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē kasācijas sūdzības iesniegšanas kārtību. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 40. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizē kasācijas sūdzības atstāšanas bez virzības kārtību. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 41. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī precizē kasācijas sūdzības atstāšanas bez virzības kārtību. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 42. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Papildina kārtību pēc kasācijas sūdzības pieņemšanas. Priekšlikums komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 43. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Papildina likuma pārejas noteikumus ar pārejas periodu e-lietas ieviešanai. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 44. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Papildina likuma pārejas noteikumus. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 45. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Nosaka termiņu, līdz kuram tiesa var kārtot lietas hibrīdformā. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. 46. – tieslietu ministra Jāņa Bordāna priekšlikums. Nosaka likuma spēkā stāšanās termiņu – 2021. gada 1. decembris. Priekšlikums Juridiskajā komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Butāns. Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu "Grozījumi Administratīvā procesa likumā" otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Administratīvā procesa likumā" otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem.

J. Butāns. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir šā gada 28. oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad termiņš priekšlikumiem – šā gada 28. oktobris.

Godātie kolēģi! Laiks pārtraukumam.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu reģistrācijas režīmu!

Laiks paziņojumiem.

Vārds deputātam Rihardam Kolam.

R. Kols (NA).

Cienījamie, godātie deputāti! Informēju, ka pēc piecām minūtēm tepat, Dzeltenajā zālē, tiek sasaukta deputātu sadarbības grupas ar Austrāliju sanāksme. Es vienkārši atgādināšu – šī informācija attiecas uz šādiem deputātiem: Baumane, Dombrava, Indriksone, Jurašs, Kursīte-Pakule, Papule, Znotiņš un Žunna.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Viktoram Valainim.

V. Valainis (ZZS).

Godātie kolēģi! Es palūgšu mirklīti uzmanības! Pagājušās nedēļas nogalē Saeimas basketbola komanda piedalījās ikgadējā Baltijas Asamblejas basketbola turnīrā. Aizbraucām kā čempioni, atbraucām kā vicečempioni un ceram, ka nākamajā reizē veiksies labāk. (Aplausi. Starpsauciens: "Ūūū!")

Bet, kolēģi, kā mēs to darām, – kā parasti (Starpsauciens: "Kauns!"): visas basketbola komandas vārdā īpašs paldies mūsu labākajiem spēlētājiem. Šajā turnīrā tie bija Reinis Znotiņš un Juris Jurašs. Paldies viņiem un arī trenerim. (Aplausi.)

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Un tagad gan vārds Saeimas sekretāra biedrei reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

I. Voika (13. Saeimas sekretāra biedre).

Sveiki, kolēģi! Nav reģistrējušies: Arvils Ašeradens, Jānis Ādamsons, Dagmāra Beitnere-Le Galla, Aldis Blumbergs, Anda Čakša, Gundars Daudze, Juris Jurašs, Ieva Krapāne un Romāns Naudiņš.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

(Pārtraukums.)

Sēdi vada Latvijas Republikas 13. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Godātie kolēģi, turpināsim darbu pēc pārtraukuma.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā", pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Ilmārs Dūrītis.

I. Dūrītis (AP!).

Ļoti cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Ļoti cienījamās deputātes! Augsti godātie deputāti! Sociālo un darba lietu komisija atbalstīja grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, ar kuriem iecerēts nodrošināt iespēju karavīriem un zemessargiem, kuri atgriezušies no starptautiskajām operācijām, saņemt sociālo rehabilitāciju kopā ar viņu ģimenēm – laulāto un nepilngadīgajiem bērniem.

Gribu paskaidrot, ka pašlaik likuma 15.1 panta pirmās daļas 1. punktā ir noteikts, ka Sociālās integrācijas valsts aģentūra sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, tai skaitā Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, zemessargiem, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm un normatīvajos aktos par starptautisko palīdzību noteiktajiem civilajiem ekspertiem. Proti, likums šobrīd nedod iespēju rehabilitāciju veikt kopā ar ģimeni.

Šādas sociālās rehabilitācijas mērķis ir karavīru vai zemessargu sociālā statusa atgriešana un iekļaušanās sabiedrībā pēc atgriešanās no starptautiskajām operācijām. Sociālā rehabilitācija ilgst 10 dienas, un karavīru uz to nosūta trīs mēnešu laikā pēc atgriešanās no misijas.

Pēc šo grozījumu pieņemšanas likumā tiks noteikts, ka šo 10 dienu laikā karavīram būs iespēja rehabilitāciju pavadīt kopā ar savu ģimeni. Pamatojot šādu grozījumu nepieciešamību, Aizsardzības ministrija atsaucās uz aptauju, kurā secināts, ka 83 procenti karavīru uzskata, ka sociālā rehabilitācija pēc atgriešanās no starptautiskajām operācijām ir nepieciešama kopā ar ģimeni un ģimenes locekļiem, jo pretējā gadījumā – ministrija ziņoja – daudzi no karavīriem vienkārši atsakās no šādas rehabilitācijas iespējām.

Ir zināms, ka pašlaik šādas iespējas tiek nodrošinātas, piemēram, Igaunijā, Lietuvā un arī Norvēģijā. Detalizētu kārtību, kādā karavīri un zemessargi kopā ar laulāto un nepilngadīgiem bērniem saņems šos pakalpojumus, protams, noteiks Ministru kabinets.

Komisija, kā jau teicu, atbalstīja šo likumprojektu. Komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Deputāti nav pieteikušies debatēm.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai.

I. Dūrītis. Komisijas vārdā aicinu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam – 15. oktobri.

Sēdes vadītāja. Paldies. Termiņš priekšlikumiem – šā gada 15. oktobris.

Likumprojekts "Grozījums Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Jānis Cielēns.

Godātie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Kaspara Ģirģena, Vjačeslava Dombrovska un Evijas Papules iesniegumu, ar kuru deputāti atsauc šim likumprojektam iesniegto 2., 3., 4. un 5. priekšlikumu.

J. Cielēns (JK).

Labdien, godātie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā izskatījām likumprojektu "Grozījums Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā" otrajā lasījumā.

Īsi atgādināšu likumprojekta mērķi. Ar šiem grozījumiem tiek paredzēts, ka arī speciālās militārās tehnikas piekabēm un treileriem, ar kuriem tiek pārvietota speciālā militārā tehnika, nebūs nepieciešama transportlīdzekļa obligātā apdrošināšana.

Uz otro lasījumu tika saņemti pieci priekšlikumi.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums. Tas attiecas uz likumā lietoto terminu precizējumu, kur ir skaidrots, ka termini "speciālā militārā tehnika" un "speciālās militārās tehnikas piekabe" atbilst Ceļu satiksmes likumā lietotajiem terminiem. Komisijā priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

J. Cielēns. 2. – deputātu Ģirģena, Dombrovska un Papules priekšlikums. Atsaukts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Kasparam Ģirģenam.

K. Ģirģens (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Labdien, kolēģi! Vēlos informēt, ka nedaudz mazāk kā pirms gada mēs jau diskutējām par OCTA likumu un diskusijas raisīja jautājums par iespēju iegādāties polisi vienam mēnesim. Arī komisijā bija ļoti kaislīgas debates par šo jautājumu. Viens no argumentiem bija, ka tas nebūs izdevīgi transportlīdzekļu vadītājiem... un būs dārgi ieviest šādu priekšlikumu. Tomēr dzīves realitāte parādīja pavisam kaut ko citu. Jau šobrīd jebkurš no jums, kuram ir transportlīdzeklis, var savu automašīnu vai citu transportlīdzekli apdrošināt uz vienu mēnesi, un tas nemaz nav dārgi. Šie apgalvojumi, kas bija iepriekš... izskanēja komisijā, ir apstrīdami.

Šobrīd vēlreiz ir atvērts OCTA likums, un esam iesnieguši priekšlikumus.

Vēlos tikai vērst uzmanību, kāpēc šie priekšlikumi šobrīd ir atsaukti. Proti, komisijā vienojāmies, ka mēneša laikā šos priekšlikumus izskatīsim kopā ar Finanšu ministriju un ar apdrošinātājiem, kā arī ar priekšlikumu iesniedzējiem. Gadījumā ja tomēr mēs nevienosimies, mēs iesniegsim no jauna, atkārtoti, šos priekšlikumus un tad jau diskutēsim tālāk gan komisijā, gan Saeimā.

Bet šis – 2. priekšlikums... Pamatbūtība ir šāda. Katrs no jums, kuram ir transportlīdzeklis, noteikti ir saskāries ar šādu jautājumu. Kad jūs pārdodat šo transportlīdzekli, šī informācija tajā mirklī, kad jūs pārdodat to un vairs neesat tā īpašnieks, automātiski aiziet uz Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju un jebkuram apdrošinātājam ir pieejama šī informācija, ka jūs vairs neesat transportlīdzekļa īpašnieks un ka līdz ar to OCTA polises darbība būtu jāpārtrauc. Realitātē viss ir kārtībā. Bet kurš no jums ir jau tajā pašā dienā devies un uzrakstījis iesniegumu? Lielākoties cilvēki nedodas vai arī atstāj šo jautājumu par polisi tādā kā pašplūsmā; viņi būtībā šos naudas līdzekļus uzdāvina apdrošinātājiem.

Es jau pirms gada Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam... aicināju viņus uzlabot apdrošinātāja mājaslapas funkciju, lai ikviens transportlīdzekļa vadītājs šos līdzekļus var vienkāršotā veidā atgūt. Ir pagājis vairāk nekā gads, bet nekas nav uzlabots. Un tāpēc arī izveidojām šo priekšlikumu, ka tajā mirklī, kad šī informācija ir konstatējama, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā šīs polises darbība tiek pārtraukta un šie naudas līdzekļi tiek ieskaitīti tādā kā depozītā, un katrs bijušais šī transportlīdzekļa vadītājs, kurš iepriekš bija samaksājis par šo polisi, varēs tālāk šos naudas līdzekļus izmantot jaunas polises iegādei, vai arī šie naudas līdzekļi tiks atgriezti atpakaļ kontā.

Līdz ar to mēs ar šo priekšlikumu... nesponsorēsim vairs apdrošinātājus, bet katrs iedzīvotājs, kurš bija nopircis šo polisi, atgūs šos naudas līdzekļus atpakaļ... par kuru jau bija samaksājis.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir ko piebilst?

J. Cielēns. Nē, nav nekā, ko piebilst komisijas vārdā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad priekšlikums ir atsaukts.

J. Cielēns. 3. – deputātu Ģirģena, Dombrovska un Papules priekšlikums. Tas arī tika atsaukts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Kasparam Ģirģenam.

K. Ģirģens (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Otrais mūsu iesniegtais priekšlikums ir saistīts arī ar... kā bieži mums dzīvē gadās... Ja, piemēram, cita automašīna ir izraisījusi avāriju un iebraukusi mūsu transportlīdzeklī, tad apdrošinātāja pienākums ir segt zaudējumus tādā apmērā, kādā... kādi tie bija pirms šī negadījuma... Tomēr realitātē viss ir pavisam citādi.

Iedomāsimies – jūs nopērkat jaunu transportlīdzekli, jūs esat izbraukuši no salona, un jums ieskrien kāds sānā. Jums ir bojāta automašīna, un apdrošinātājam ir pienākums atjaunot to tādā stāvoklī, kāds bija pirms negadījuma. Bet esam reālisti – jaunu automašīnu nav iespējams atjaunot tā, lai tā būtu tāda, kāda tā bija pirms avārijas. Joprojām automašīnai būs krāsotas detaļas, špaktelētas, iztaisnotas, un jūs kā transportlīdzekļa īpašnieks noteikti būsiet cietusī persona, jo jūs nekad vairs nepārdosiet šo transportlīdzekli... tādu, kāds tas bija pirms avārijas.

Tādēļ šis priekšlikums paredz to, ka ir noteikts slieksnis (šajā gadījumā ir 30 procenti bojājumu... no sākotnējā... bojājuma), pie kura apdrošinātājam ir jāpiedāvā jums iespēja... piedāvāt šo automašīnu atpirkt apdrošinātājam.

Līdz ar to šajā gadījumā autotransportlīdzekļa īpašnieks nebūs cietušais finanšu jautājumos, bet šie finanšu zaudējumi gulsies uz apdrošinātāja pleciem.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Vai ir kas piebilstams komisijas vārdā?

J. Cielēns. Nav nekas piebilstams.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Un priekšlikums ir atsaukts.

J. Cielēns. 4. – deputātu Ģirģena, Dombrovska un Papules priekšlikums. Tas arī tika atsaukts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Kasparam Ģirģenam.

K. Ģirģens (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Trešais mūsu iesniegtais priekšlikums ir saistīts ar meža dzīvniekiem, kuri ļoti bieži izraisa negadījumus uz ceļiem.

Kā zināms, mūsu autoceļu stāvoklis šobrīd nav tas labākais Baltijā. To pierāda arī nesenā informācija, ka Latvija ceļu sakoptības ziņā atpaliek no Lietuvas un Igaunijas pat par 10 gadiem. Desmit gadu – tik liela ir starpība! Bet tas nav attaisnojums tam, lai nerūpētos par autotransportlīdzekļu vadītājiem, jo viņi ir cietuši šādos negadījumos ar meža dzīvniekiem.

Latvijā šobrīd ir tikai viens ceļš – tas ir Tīnūžu ceļš –, kurā ir izvietoti žogi, lai ierobežotu šos meža dzīvniekus un samazinātu negadījumu skaitu, kuri saistīti ar tiem. Tomēr ir jāatceras, ka meža dzīvnieki ir valsts īpašums. Un valstij ir jānes atbildība par... šajā gadījumā – par savu īpašumu.

Šī problēma ir ļoti aktuāla arī lauksaimniecībā strādājošajiem cilvēkiem... un arī cilvēkiem, kuri nedzīvo pilsētās. Viņi ir apstiprinājuši, ka ļoti bieži notiek šie satiksmes negadījumi, un būtu nepieciešams paredzēt, ka OCTA arī šos negadījumus sedz no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja fonda.

Tādēļ šis priekšlikums paredz to, ka arī sadursmes ar meža dzīvniekiem tiktu apmaksātas no OCTA fonda.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Komisijas vārdā...?

J. Cielēns. Komisijai nekas nav piebilstams. Priekšlikums ir atsaukts.

Sēdes vadītāja. Tātad arī šis priekšlikums ir atsaukts.

J. Cielēns. Un arī 5., pēdējais, priekšlikums ir saņemts no deputātiem Ģirģena, Dombrovska un Papules. Un arī šis priekšlikums ir atsaukts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Kasparam Ģirģenam.

K. Ģirģens (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Šis, 5., priekšlikums ir saistīts ar iepriekšējiem priekšlikumiem par termiņu, kad būtu šis ieviešams.

Vēlos tikai informēt: komisijā mēs visi vienojāmies, ka šie priekšlikumi tālāk virzāmi uz Finanšu ministriju un kopā ar apdrošinātājiem un iesniedzējiem mēģināsim atrast labāko risinājumu, paliekot pie šīs pašas pamatdomas, ka... kura ir minēta šajos priekšlikumos.

Tāpēc, iespējams, mēneša laikā noteikti mēs atgriezīsimies pie šiem jautājumiem atkal.

Paldies jums liels.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā...?

J. Cielēns. Komisijai nekas nav piebilstams. Priekšlikums ir atsaukts.

Sēdes vadītāja. Tātad priekšlikums ir atsaukts.

J. Cielēns. Tā kā visi priekšlikumi ir izskatīti, komisijas vārdā lūdzu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījums Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā" otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem.

J. Cielēns. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam ir trīs nedēļas – šā gada 28. oktobra pulksten 17.00.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Termiņš priekšlikumiem – šā gada 28. oktobris līdz pulksten 17.00.

Likumprojekts "Grozījumi Militārā dienesta likumā", otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Raimonds Bergmanis.

R. Bergmanis (ZZS).

Labdien vēlreiz, kolēģi! Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā šā gada 28. septembra sēdē ir apspriedusi likumprojektu "Grozījumi Militārā dienesta likumā" (Nr. 1096/Lp13) pirms otrā lasījuma.

Uz likumprojekta otro lasījumu netika iesniegts neviens priekšlikums. Un komisija atbalstīja šo likumprojektu.

Aicinu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Militārā dienesta likumā" otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem.

R. Bergmanis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš uz trešo lasījumu – septiņas dienas, šā gada 14. oktobris.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Termiņš priekšlikumiem – šā gada 14. oktobris.

Likumprojekts "Grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā", pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāte Iveta Benhena-Bēkena.

I. Benhena-Bēkena (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīja Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā" (Nr. 1161/Lp13) pirms pirmā lasījuma.

Likumprojekts izstrādāts, lai pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 19. marta direktīvu 2019/520. Mērķis ir nodrošināt informācijas apmaiņu par autoceļu nodevu maksāšanas pārkāpumiem starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tāpat paredzēts noteikt iestādi, kas veiks valsts kontaktpunkta funkcijas. Likumprojekts paredz arī noteikt Ministru kabinetam uzdevumu – izstrādāt detalizētu kārtību par informācijas apmaiņas procesiem.

Sēdes vadītāja. Komisija ir lūgusi atzīt likumprojektu par steidzamu.

I. Benhena-Bēkena. Komisija ir lūgusi atzīt likumprojektu par steidzamu un aicina to atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Švecovas kundze, vai jūs runāsiet jautājumā par steidzamības noteikšanu?

"Pret" pieteikusies runāt deputāte Ļubova Švecova. (Dep. Ļ. Švecova: ""Pret"!")

"Pret" steidzamību? (Dep. Ļ. Švecova: "Jā!")

Ļ. Švecova (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Es gribu paskaidrot, kāpēc es esmu pret steidzamību attiecībā uz šī likumprojekta pieņemšanu.

Varbūt tos, kuri sēž šajā zālē, neinteresē likumprojekta steidzamības pamatojums, nedz arī likumprojekta būtība vai vispār mērķis. Bet – šo grozījumu mērķis ir sodīt mūsu nodokļu maksātājus, mūsu cilvēkus, kuri, iespējams, kaut kādu daļu nav samaksājuši no ceļa nodevas ārzemēs. Jā! Ja mēs tā "mīlam" mūsu nodokļu maksātājus, ka skrienam pa priekšu jebkuram normatīvajam aktam, ko iesaka ieviest Eiropas Savienība, tad, protams, nevajag iedziļināties ne šajā likumprojektā, ne... nevienā citā.

Ja, ieviešot sodošas sankcijas, mēs gribam valsts budžetam iekasēt vairāk naudas līdzekļu no nodokļu maksātājiem, tad, protams, paātrinātajā darba režīma grafikā, neiedziļinoties niansēs un detaļās, pieņemam to. Bet, ja mēs gribam padomāt, ja mēs gribam izsvērt normatīvo aktu un ja mēs patiesi domājam par Latvijas nodokļu maksātāju interesēm – pārvadātājiem, šoferiem – vai par biznesu autoceļu pārvadājumu jomā kā tādu, tad steigties ar sodošo sankciju pieņemšanu nevajadzētu.

Un tieši tāpēc es esmu pret steidzamību, lai Latvijas nodokļu maksātājus soda ārzemēs.

Tie, kas – "par", balsojiet "par"!

Sēdes vadītāja. Paldies.

Kolēģi, mums ir jābalso.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – 6, atturas – nav. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

I. Benhena-Bēkena. Komisijas vārdā aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti nav pieteikušies debatēm.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret – 2, atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem un izskatīšanas laiku Saeimas sēdē.

I. Benhena-Bēkena. Termiņš – šā gada 8. oktobra pulksten 17.00. Un izskatīšana otrajā lasījumā – šā gada 14. oktobrī.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad termiņš priekšlikumiem – šā gada 8. oktobra pulksten 17.00. Izskatīšana Saeimas sēdē – šā gada 14. oktobrī.

Likumprojekts "Grozījumi Pasta likumā", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Gatis Zamurs.

G. Zamurs (AP!).

Labdien, Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Strādājam ar likumprojektu Nr. 1163/Lp13 – "Grozījumi Pasta likumā".

Likumprojekts paredz noteikt regulējumu attiecībā uz abonēto preses izdevumu piegādes un ar to saistītajiem pakalpojumiem... apmaksu piemērošanai no 2022. gada 1. janvāra un attiecīgi mainīt spēkā esošo universālā pasta pakalpojuma tīro izmaksu kompensācijas mehānismu.

Komisijas vārdā lūdzu atzīt likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Pasta likumā" atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likumprojekts ir atzīts par steidzamu.

G. Zamurs. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi Pasta likumā" pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumiem un izskatīšanas laiku Saeimas sēdē.

G. Zamurs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 14. oktobris. Izskatīšana Saeimas sēdē – 21. oktobrī.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 14. oktobris. Izskatīšana Saeimas sēdē – šā gada 21. oktobrī.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Paziņojumu izskatīšana". Par Saeimas deputātu administratīvo sodīšanu.

Paziņojums par administratīvi sodītiem 13. Saeimas deputātiem laika periodā no 2021. gada 6. aprīļa līdz 2021. gada 31. augustam.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Artūrs Rubiks.

A. Rubiks (SASKAŅA).

Labdien, kolēģi! Paziņojums par administratīvi sodītajiem deputātiem laika periodā no 2021. gada 6. aprīļa līdz 2021. gada 31. augustam.

Pamatojoties uz Saeimas kārtības ruļļa 179. panta pirmās daļas 5. punktu, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sniedz informāciju par administratīvi sodītiem deputātiem saskaņā ar Sodu reģistra datiem laika periodā no 2021. gada 6. aprīļa līdz 2021. gada 31. augustam.

Norādītajā laika periodā pie administratīvās atbildības saukti:

Aigars Bikše. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Lidostas "Rīga" iecirkņa Kārtības policijas grupā 2021. gada 31. jūlijā pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 71. panta pirmo daļu (par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kuram noteiktajā termiņā nav veikta valsts tehniskā apskate). Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 18. augustā.

Mārtiņš Bondars. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes Patruļpolicijas bataljona 6. rotā 2021. gada 30. jūnijā pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 52. panta otro daļu (par braukšanu attiecīgajā virzienā, ja luksofora papildsekcijā nav iedegts zaļās bultas signāls). Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 17. jūlijā.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes Patruļpolicijas bataljona 6. rotā 2021. gada 30. jūnijā pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 61. panta otrās daļas 2. punktu (par uzbraukšanu uz dzelzceļa pārbrauktuves, ja luksoforā deg aizlieguma signāls). Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 17. jūlijā.

Janīna Jalinska. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas Satiksmes uzraudzības rotā 2021. gada 5. maijā pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 74. panta pirmo daļu (par ceļa nedošanu transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem ir priekšroka). Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 21. maijā.

leva Krapāne. Maksātnespējas kontroles dienestā 2020. gada 4. novembrī pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.36 pantu (par maksātnespējas procesa vai tiesiskās aizsardzības procesa noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi maksātnespējas procesā vai tiesiskās aizsardzības procesā iesaistītā persona). Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 20. maijā.

Linda Medne. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Trešās pārvaldes Otrajā nodaļā 2021. gada 13. aprīlī pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 32. panta ceturto daļu (par šajā likumā valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā). Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 18. jūnijā.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Valsts amatpersonu datu administrēšanas daļā 2021. gada 12. maijā pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 32. panta otro daļu (par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā attiecībā uz valsts amatpersonas mantu, darījumiem, finanšu instrumentiem, parādsaistībām, aizdevumiem, skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumiem vai citiem ienākumiem, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, vai par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu pēc tās valsts institūcijas brīdinājuma, kura ir tiesīga pieprasīt šādas deklarācijas iesniegšanu). Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 29. maijā.

Ralfs Nemiro. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Patruļpolicijas pārvaldes Ceļu policijas bataljona 4. rotā 2021. gada 9. aprīlī pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 55. panta astoto daļu (par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 21 kilometra stundā līdz 30 kilometriem stundā, ja tas izdarīts vietā, kura apzīmēta ar 519. vai 555. ceļa zīmi "Apdzīvotas vietas sākums" vai ar 533. ceļa zīmi "Dzīvojamā zona"). Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 28. aprīlī.

Ēriks Pucens. Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Atļauju sistēmas grupā 2021. gada 8. jūnijā pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar Ieroču aprites likuma 98. panta trešo daļu (par šaujamieroča, salūtieroča (akustiskā ieroča), lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, šaujamieroča maināmās būtiskās sastāvdaļas, šāviena trokšņa slāpētāja (klusinātāja) vai šaujamieroča vai salūtieroča (akustiskā ieroča) munīcijas vai munīcijas sastāvdaļas aprites noteikumu pārkāpšanu, ko izdarījusi persona, kurai ir attiecīgā ieroču atļauja). (Starpsaucieni.) Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 3. jūlijā.

Andris Skride. Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Valsts amatpersonu datu administrēšanas daļā 2021. gada 24. martā pieņemts lēmums par izdarītu pārkāpumu saskaņā ar likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 32. panta otro daļu (par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā attiecībā uz valsts amatpersonas mantu, darījumiem, finanšu instrumentiem, parādsaistībām, aizdevumiem, skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumiem vai citiem ienākumiem, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, vai par valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu pēc tās valsts institūcijas brīdinājuma, kura ir tiesīga pieprasīt šādas deklarācijas iesniegšanu). Piemērots naudas sods. Lēmums stājies spēkā 2021. gada 14. aprīlī.

Paziņojumā nav ietvertas ziņas par Saeimas deputātu administratīvajiem pārkāpumiem, par kuriem sodi piemēroti saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 19. nodaļu "Administratīvā pārkāpuma procesa īpatnības atsevišķās lietu kategorijās".

Paldies.

Sēdes vadītāja. Godātie kolēģi! Paziņojumu esam uzklausījuši.

Tālāk darba kārtībā – deputātu pieprasījumu izskatīšana un Pieprasījumu komisijas atzinums.

Deputātu Viktora Valaiņa, Armanda Krauzes, Edgara Tavara, Ulda Auguļa, Māra Kučinska, Jāņa Dūklava, Jāņa Vucāna, Janīnas Jalinskas, Raimonda Bergmaņa, Gundara Daudzes pieprasījums Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam "Par plānoto atbalstu bezizmešu transportlīdzekļu iegādei".

Pieprasījumu komisijas vārdā – deputāts Ivars Puga.

I. Puga (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Sveicināti, kolēģi! Dāmas un kungi! Pieprasījumu komisija izskatīja deputātu Viktora Valaiņa, Armanda Krauzes, Edgara Tavara, Ulda Auguļa, Māra Kučinska, Jāņa Dūklava, Jāņa Vucāna, Janīnas Jalinskas, Raimonda Bergmaņa, Gundara Daudzes pieprasījumu Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam "Par plānoto atbalstu bezizmešu transportlīdzekļu iegādei".

Deputātiem bija radušies jautājumi par šim projektam piešķirto naudas līdzekļu godprātīgu un taisnīgu sadali starp dažādu turības līmeņu sabiedrības grupām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs ar savām atbildēm pārliecināja vairākumu komisijas deputātu, un, balsojot četriem "par", deviņiem – "pret" un vienam deputātam atturoties, pieprasījums tika noraidīts.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Uzsākam debates.

Vārds deputātam Viktoram Valainim.

V. Valainis (ZZS).

Ļoti cienītā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Par šo pieprasījumu. Pareizi Pieprasījumu komisijas vadītājs minēja, ka mēs vērsām uzmanību uz to, kādā veidā tiek sadalīti šie līdzekļi, kas ir tie subjekti, kuri pēc būtības saņem šo atbalstu.

Vēršu jūsu uzmanību – tie ir 10 miljoni eiro, ko valdība plāno veltīt šim atbalsta veidam. Un šajās atbildēs, kuras mums rakstiski iesniedza šajā gadījumā nevis premjers, bet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Pleša kungs, skaidri parādījās tas, ka arī viņi paši, sniedzot šo 10 miljonu atbalstu, neparedz, ka būtiski kaut kas izmainīsies tuvākajos gados. Varētu tā tēlaini teikt, ka tiek paredzēta tāda kā reklāmas kampaņa – 10 miljonus iedosim cilvēkiem, lai viņi varētu vieglāk atļauties elektroauto.

Ja elektroauto izmaksas ir 25, 30, 40 tūkstoši eiro, tad cilvēkam, kas var atļauties nopirkt šādu jaunu automobili, kā to paredz šie noteikumi... ienākumu līmenim, manuprāt, jābūt gana augstam. Gana augstam! Un, visticamāk, liela daļa šā pakalpojuma saņēmēju... šie saņēmēji... tie, kas varētu izmantot šo iespēju, visticamāk, būs Rīgas, Pierīgas iedzīvotāji, kas dzīvo privātmājās ap Rīgu. Tur tas varētu būt ērti un tiešām efektīvi – šo pakalpojumu izmantot.

Bet, kolēģi, mans jautājums – vai mēs šajā laikā esam tik bagāta valsts, ka varam skatīties uz tiem piemēriem Vācijā vai citās Eiropas valstīs, kur šādu atbalstu sniedz? Vai jūs tiešām iedomājaties, ka kāds skolotājs vai ārsts, vai policists varētu atļauties... kaut sapņot... izmantot šādu atbalsta veidu?

Es domāju, ka tie ienākumi, kas ir nepieciešami, lai iegādātos elektroauto, ir stipri, stipri virs vidējā. Un ar šo atbalstu mēs konkrēti palīdzam vienam ļoti, ļoti šauram iedzīvotāju lokam – ļoti šauram iedzīvotāju lokam! –, kas, visticamāk, arī bez visa atbalsta iegādāsies elektromobili. Un, visticamāk, arī šī valsts kampaņa – sabiedrisko attiecību kampaņa 10 miljonu vērtībā – diez ko daudz... nemainīs viņu viedokli par to, vai iegādāties vai neiegādāties šādu automobili.

Ja mēs skatāmies uz kaut kādiem citiem, alternatīviem, risinājumiem... Arī komisijas sēdes laikā es ministram minēju savu redzējumu par to, kādā veidā šie resursi būtu jāizlieto. Un ir ļoti svarīgi to saprast, kolēģi, – mūsu mērķis ir samazināt izmešus, bet vai mēs ar šo 10 miljonu investīciju kaut ko samazinām, kolēģi? Jūs varat saukt tās tonnas, cik tur to izmešu... samazinās, bet, kolēģi, tas ir niecīgs, niecīgs apjoms, kas praktiski neko nemaina tajā kopējā bildē.

Es esmu runājis ar pilsētplānotājiem. Pilsētplānotāji uzsver, ka šāds atbalsts ir pilnīgi lieks. Tieši otrādi – ir jādomā, kādā veidā samazināt auto plūsmu pilsētā, lai būtu mazāk automašīnu pilsētā, nevis jādod atbalsts tiem, kuriem atbalsts nemaz nav vajadzīgs. Iedot viņiem atbalstu, lai viņi no sava benzīnauto pārsēstos elektroauto?!

Varbūt šis atbalsts būs ļoti noderīgs kādam no mūsu kolēģiem, bet, es domāju, lielākajai sabiedrības daļai tas absolūti nedos nekādu... nekādu... pievienoto vērtību, mēs tikai varēsim noskatīties, kā 4,5 tūkstošus eiro saņem kāds cilvēks, kuram tas varbūt nemaz tik ļoti nav vajadzīgs.

Bet vai pastāv kaut kādas alternatīvas? Kolēģi, es gribētu teikt, ka pastāv. Ir alternatīvas, kādā veidā mēs varam veidot tādu risinājumu, lai arī ārsts, skolotājs, policists varētu atļauties un viņiem būtu iespēja lietot elektromobili.

Ja skatāmies ministra atsūtītajās atbildēs, tad redzam, ka tas, kas tiek plānots... Ministrijas prognozes ir, ka cilvēks, kurš nopirks elektromobili un to lietos, vienā mēnesī nobrauks aptuveni divus tūkstošus kilometru (mēnesī!). Ja skatāmies alternatīvas, tad... Piemēram, Rīgas ielās esošie koplietošanas automobiļi, kas ir koplietošanas mašīnas, mēnesī nobrauc divreiz vairāk.

Viena koplietošanas mašīna... pēc dažādām aplēsēm, pēc dažādiem pētījumiem, tie ir aptuveni 20–25 autovadītāji, kas pāriet uz šādu vienu koplietošanas mašīnu. Respektīvi, teorētiski mēs varam cerēt, ka 20–25 cilvēki pāriet uz... no savas privātās mašīnas varbūt pat atsakās un pāriet uz šo koplietošanas mašīnu. Ja mēs sniegtu atbalstu šajā lietā, tad tas būtu neapšaubāmi uzreiz jau divreiz efektīvāk, uzreiz, pat nedomājot par šiem blakusefektiem; tas būtu momentāni divreiz efektīvāk nekā tas, ko piedāvā šobrīd valdība.

Es domāju, valdības redzējums ir ļoti tuvredzīgs un nesaskan ar to, kā modernajā Eiropā tiek veikta pilsētplānošana un tiek veidota pilsētu infrastruktūra... ar to, kas ir zaļais kurss. Ļoti tuvredzīgs skatījums uz to, kādā veidā ierobežot autosatiksmi, kādā veidā panākt to, lai cilvēki izvēlas videi draudzīgākus, efektīvākus...

Kolēģi! Es domāju, ka tagad, kad mēs runājam par modernām lietām, šī ir ļoti vecmodīga lieta. Tas, ko pēc būtības piedāvā valdība šobrīd, – tas ir pa vecam: iedod vienkārši grantu, piemet kaut kādu naudiņu klāt un vispār nedomā nekādā modernā veidā, nedomā nekādus modernus risinājumus.

Mēs redzam – uz ielām ir šērotās mašīnas jeb koplietošanas mašīnas, bet mēs izliekamies tās neredzam; mēs izliekamies, ka tās tur neeksistē; mēs izliekamies, ka... Tieši tas veids, kādā... tas pienesums, ko dod šis uzņēmējdarbības veids, dod kārtu augstāku pienesumu nekā tas, ko šobrīd piedāvā valdība.

Kolēģi, es domāju, ka šis piedāvājums ir absolūti nepārdomāts un tā būs tāda grezna... greznība. Un tas savā ziņā arī simbolizē valdības tēriņus – ka vienkārši tērējam, metam to naudu pa labi, pa kreisi, neskatāmies, ka vienkārši to pašu naudu varētu ieguldīt tieši tādam pašam mērķim, vienkārši pamainot finansējuma saņēmēju un tādējādi dubultojot sasniegto efektu. Dubultojot, kolēģi! Tas ir pēc šīsdienas faktiem: mēs varētu dubultot sasniegto efektu, to pašu naudu ieguldot pilnīgi citā veidā – koplietošanas automobiļiem.

Lietuvā... ja skatās, kādā veidā attīstīt šo... Mēs Latvijā redzam Lietuvas mašīnas, kas šobrīd ir ienākušas iekšā mūsu, Latvijas, tirgū, jo tur valdība varbūt tālredzīgāk skatās un redz lielākus ieguvumus no šī pakalpojuma, kas, manuprāt, ir pietiekoši moderns. Un tā ir nākotne, un mēs nevarēsim bez tādiem... Bez tāda pakalpojuma attīstības mēs nevarēsim ne tuvu sasniegt tos mērķus, kuri mums jāsasniedz.

Ar šo valdības piedāvājumu... Pat vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs savā atbildes vēstulē, ko viņš ir parakstījis un nosūtījis visiem Saeimas deputātiem, skaidri un gaiši pasaka, ka ieguvums tik tiešām nebūs nekāds lielais. Un arī nozares eksperti ir atzinuši to, ka no šādas "atrakcijas" nekāda ieguvuma nebūs.

Kolēģi! Es aicinu atbalstīt šo pieprasījumu. Manuprāt, pieprasījums ir vietā.

Un aicinu valdības locekļus padomāt, kā jūs tērējat nodokļu maksātāju naudu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Jānim Butānam.

J. Butāns (JK).

Es tomēr aicinātu kolēģus paskatīties uz šo jautājumu no cita skatpunkta.

Pirmām kārtām es gribētu uzteikt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu par to, ka viņam ir izdevies piesaistīt, atrast finansējumu tam, lai Latvijā transports kļūtu zaļāks, lai kaut kādā veidā mēs vismaz virzītos uz videi draudzīgāku transportu.

Un, no otras puses, savukārt esmu uzrunājis ministru, lai šo piedāvājumu mazliet pilnveidotu un sniegtu atbalstu ne tikai jaunu automašīnu iegādei, bet arī vecu automašīnu norakstīšanai, lai tās, kuras ir savu mūžu nokalpojušas, vairs nepiesārņotu vidi; lai, norakstot šādu automašīnu, šis atbalsts tiktu dots iedzīvotājiem, kuri atsakās no šādas automašīnas un tās vietā vēlas iegādāties vai nu jaunu velosipēdu, vai jaunu elektrovelosipēdu, tādā veidā mainot savu paradumu pārvietoties ar automašīnu.

Tā ka, manuprāt, vajag nevis kritizēt, bet meklēt labākus risinājumus, kā izlietot šo finansējumu.

Tā ka ceru, ka ministrs... Ministrs arī solīja no savas puses mēģināt darīt visu, lai šo priekšlikumu, manis ierosināto priekšlikumu, viņš atbalstītu savā piedāvājumā.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Vjačeslavam Dombrovskim.

V. Dombrovskis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Man tagad te, klausoties koalīcijas deputātus, rodas tāds iespaids, ka divi ministri, kuri strādā dažādās valdības... Vienas ministrijas pārstāvis apsveic otru ministru ar to, ka viņš kaut kā ir dabūjis finansējumu, kurš citiem ministriem nebija pieejams.

Bet nu labi. Mums gan šodien... notiek šodien daudzas dīvainas lietas. Šī nav tā dīvainākā lieta.

Kolēģi! Par šo jautājumu es gribētu runāt daudz plašāk, jo par to mēs diskutējam diezgan reti Saeimas sēdē, bet Ilgtspējīgas attīstības komisijā mēs par to diskutējam diezgan bieži.

Zaļais kurss. Lai jums zināšanai: valdība ir uzņēmusies saistības samazināt CO2 emisijas līdz 2030. gadam par diviem miljoniem tonnu. Divi miljoni tonnu – tas, protams, skan diezgan tā... Kā saka, vairāk par tonnu laikam ir daudz... vienalga – trīs, desmit...

Ko tas nozīmē – divi miljoni tonnu? Te jums tāds vienkāršs piemērs.

Tātad: ja vienu autovadītāju, kurš katru dienu ar vienu mašīnu brauc 16 kilometrus katrā virzienā, mēs pārcelsim no automašīnas uz publisko autotransportu, uz dzelzceļu vai uz riteni, skūteri vai... kas tur vēl?... tad gadā tas dos ietaupījumu par divām tonnām.

Līdz ar to, lai līdz 2030. gadam CO2 izmešu daudzums samazinātos par diviem miljoniem tonnu, vajag vienu miljonu – vienu miljonu! – autovadītāju pārsēdināt no automašīnas uz sabiedrisko transportu, piemēram, vilcienu... lai brauc ar riteni vai iet kājām. Viens miljons – kolēģi, tas ir tā kā visas Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji... Nu, pat viņiem visiem nav automašīnas, starp citu.

Tātad tas ir par to, cik tas ir reālistiski. Padomājiet paši.

To var izdarīt trīs jomās – enerģētikā, lauksaimniecībā vai transportā. Katra no šīm jomām dotu apmēram trešdaļu no tās CO2... Taču lieta ir tāda, ka enerģētikā to izdarīt ir praktiski neiespējami, jo mūsu enerģētika – hidroelektrostacijas – nekādus CO2 izmešus nerada, TEC strādā uz dabasgāzes... nu, arī ne tik daudz.

Lauksaimniecība... Nu tad vajag, tā teikt, apmežot visu zemi un atteikties no lauksaimniecības. (Starpsauciens.) Esat gatavi to pateikt cilvēkiem? Nu tad varat uzskatīt, ka tas ir iespējams lauksaimniecībā.

Tātad atliek transports, kolēģi. Un transportā, lai to izdarītu, vienu miljonu cilvēku pārsēdināt no automašīnas uz to...?

Tātad pirmais secinājums, kas ir pilnīgi skaidrs, ir tas, ka tie, kas ir parakstījušies zem šīm saistībām... Nu ir labs jautājums – vai viņi vispār saprata, zem kā viņi parakstās un kā to ir iespējams izdarīt?

Tas ir tajā lielajā bildē. Uz šā viena miljona autovadītāju fona... Tas, par ko ir runa šajā pieprasījumā, – tie ir divi tūkstoši... desmit miljoni eiro tam, lai divus tūkstošus autovadītāju pārsēdinātu elektroautomašīnās. Protams, tas ir tāds sīkums tajā lielajā bildē.

Bet, kolēģi, pat par šo sīkumu kolēģis Viktors Valainis uzdod, tā teikt, ļoti labu un leģitīmu jautājumu – kāpēc tie 10 miljoni ir paredzēti tiem cilvēkiem, kas var atļauties nopirkt elektroautomašīnu, kura maksā... jauna... cik? 40 tūkstošus? (Starpsauciens.)

Nu, un tad es atvēru partijas Attīstībai/Par! mājaslapu... Tur ir, tā teikt, "Par mums"... mūsu programma. Un tur es lasu sekojošo – ka mēs apņemamies... mūsu darba plāns paredz novērtēt – tagad uzmanīgi, kolēģi! – novērtēt visu lēmumu iespējamo ietekmi uz nevienlīdzību un neatbalstīt tos lēmumus, kuri var to padziļināt.

Sakiet, lūdzu, kolēģi, – ja 10 miljonus eiro dod, piešķir tiem cilvēkiem, kas var atļauties nopirkt auto par 40 tūkstošiem eiro, tas to nevienlīdzību kaut kā... varētu teorētiski paildzināt... padziļināt, piedodiet? Domāju, ka var. Tad laikam nevajadzēja to atbalstīt pēc tās izvērtēšanas.

Un te... papildus tam... absolūti pareizi norāda kolēģis Valaiņa kungs to: ja to piešķirtu, piemēram, koplietošanas platformai, tad tie cilvēki, kas to izmantotu, – tie, visticamāk, nebūtu tie cilvēki, kas var atļauties nopirkt auto par 40 tūkstošiem, vai ne? Tad nevienlīdzības būtu daudz mazāk, tāds būtu tas efekts. Tas ir pirmais.

Otrais. Jā, protams, mēs ņemam vērā to, ka tās mūsu koplietošanas platformas konkurē ar lietuviešu platformām, ar igauņu un tā tālāk. Lietuvas valdība, tā teikt, ir daudz draudzīgāka pret savas valsts biznesu un izprot, ko tas nozīmē – celt savas valsts biznesa starptautisko konkurētspēju attiecībā pret Latviju. Un tā tālāk. Arī būtu daudz loģiskāks solis...

Tāpēc... Es jau sapratu, ka, jā, pieprasījums nāk no opozīcijas deputātiem, bet pieprasījums ir absolūti leģitīms. Es domāju, ka pat no Attīstībai/Par! viedokļa tas būtu pilnīgi loģiski – vērsties pret savu rīcību, kura ir pret pašu sludināto partijas programmu.

Tā ir acīmredzama kļūda – to atbalstu piešķirt fiziskajām personām. Tāpēc, aicinu, kolēģi, tā teikt, pārmaiņas pēc atbalstīt pieprasījumu un tos 10 miljonus novirzīt kaut kā citādāk, nepadziļinot vienlīdzību.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Viktoram Valainim otro reizi.

V. Valainis (ZZS).

Kolēģi! Savā ziņā es... otro reizi kāpju tribīnē, lai jūs varbūt vairāk ieklausītos tajā, ko mēs sakām, un lai atgādinātu jums to, ka tas galalēmums jau patiesībā vēl īsti... pat īsti vēl nav nemaz pieņemts.

Pirmie atbalsta maksājumi... vēl nemaz nav sākts sniegt... ir dažādas ekspektācijas, un varbūt kaut kāda sabiedrības daļa – kā jau minēju, visticamāk, Pierīgā dzīvojošie, kuriem šis varētu būt ļoti labs piedāvājums, – tiešām to arī gaida.

Bet tas, ko minēja Dombrovska kungs tikko savā uzrunā... tieši par šo nevienlīdzības plaisas palielināšanu, – tas šajā ziņā ir visspilgtākais piemērs.

Un kā jau minēju, kolēģi, ja mēs gribam, lai tiešām šie zaļie risinājumi būtu pieejami visiem... Butāna kungs minēja par... es esmu dzirdējis šos stāstus par elektroskrejriteņiem... ka tos varētu atbalstīt. Nē, nu skaistas idejas, vai ne? Un tiešām, ja tas būtu elektroskrejritenis, tad varbūt arī to varētu atļauties skolotājs vai policists, vai vienalga kurš – tie, kuriem varbūt tas algu ienākums ir zem vidējā, kuri varbūt arī... iekšēji alkst braukt ar kaut ko vairāk nekā velosipēdu. Kuri arī varbūt grib kļūt videi draudzīgi, zaļus, risinājumus izvēlēties, bet kuriem tādas iespējas diemžēl nav. Bet tas, ko viņi redz, – viņi redz to, ka valdība piedāvā desmit miljonus novirzīt cilvēkiem, lai viņi varētu tiešām tā godprātīgi, ar staltu muguru iegādāties šos auto, saņemt 4,5 tūkstošu atbalstu katrs par šo darījumu, kas viņu līzinga maksājumu izmainītu varbūt par... es nezinu... ja tas būtu 350–400 eiro, tas varētu izmainīties uz 325–370 eiro. Es domāju, tas šiem cilvēkiem dzīvē diez vai daudz ko mainītu. Bet tiem cilvēkiem, kuri nevar atļauties samaksāt 400 eiro par vienu šo mēneša maksājumu, – tiem diemžēl tas pakalpojums ir tālu no realitātes, un diez vai viņi to redzēs.

Kā jau minēju, ja mēs tiešām... viens konkrēts piemērs ar šiem... ja mēs sakām, ka svarīgi ir samazināt šīs emisijas, tad emisiju mazināšanai tas piedāvājums, ja mēs tikai nomainītu šo uz koplietošanas auto... kaut vai arī tiem dot iespēju piedalīties šajā procesā... Tikai tas vien – reiz divi jau... uzreiz – reiz divi...

Ja mēs skatāmies no tāda ilgtspējības viedokļa... panākt to, ko minēja Dombrovska kungs... miljons... mašīnas, tad šāds priekšlikums varētu mazināt... šāds priekšlikums teorētiski, ja cilvēki izvēlētos vairāk lietot šos koplietošanas auto... Viena koplietošanas mašīna Rīgas ielās – tas nozīmē, ka ir potenciāli 20–25cilvēki, kas ir pārsēdušies, no savām privātajām mašīnām atteikušies. Ikviena šāda mašīna, ko jūs redzat ielās, vienalga kāda, – tas nozīmē, ka potenciāli tie ir 20–25 cilvēki, kas ir izvēlējušies, lai tā mašīna tur eksistētu. Biznesa plāns, redzējums ir tāds: 20–25 cilvēkiem jāsāk šī mašīna lietot. Jo vairāk šādu mašīnu, jo pakalpojums kļūst interesantāks, un tajās pilsētās, kuras to saprot (piemēram, Berlīnē Vācijā), ir arvien mazāk sastrēgumu, cilvēki arvien vairāk to izmanto, un tā ir realitāte, kolēģi.

Un vēlreiz atcerieties... Jaunā VIENOTĪBA, atcerieties, tas uz jums attiecas arī! Jūs runājat par nevienlīdzību. Nu tad uzdodiet sev jautājumu – vai nevienlīdzību tas palielina vai samazina? Ikviens no jums, kolēģi, var uzdot sev šo jautājumu.

Kolēģi, aicinu atbalstīt šo pieprasījumu.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Didzim Šmitam.

D. Šmits (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Kolēģi! Dāmas un kungi! Es arī aicinu atbalstīt šo pieprasījumu. Aicinu atbalstīt viena iemesla pēc: mēs varētu... tas būtu viens no veidiem, kā mēs varētu, kā saka, pacelt diskusiju, atgriezties pie diskusijas, kā mēs saprotam zaļo kursu. Jo šāds priekšlikums ļoti... izpratnē... Šis ierosinājums – šādas naudas summas izdalīt elektroautomobiļu, kā saka, izmaksu kompensācijai – parāda to lielo kroplību... to, kā mēs redzam zaļo kursu.

Es tagad nerunāšu par zaļā kursa jēgu un būtību kopumā, bet uzsvēršu, ka zaļais kurss būtu jārealizē tā, lai mēs kļūtu bagātāki, nevis nabagāki. Tāds zaļais kurss – veicināt investīcijas citu valstu, piemēram, Vācijas, Japānas, ekonomikā – manuprāt, maigi izsakoties, nav Latvijas valsts interesēs; tas vispār nav zaļi. Jebkuras jaunas automašīnas iegāde veicina piesārņojumu pasaulē. Ja mēs gribētu būt zaļi, mēs nebrauktu ar automašīnām vispār vai lietotu tās tikai tik, cik tas absolūti nepieciešams, un vispirms nobrauktu visas tās, kuras mums jau ir, līdz tādam stāvoklim, ka tās remontēt vairs nav iespējams. Šis ir jautājums ne tikai par to – pirkt un ieguldīt citu valstu ekonomikā; šis ir jautājums arī par to – subsidēt papildus šo valstu ekonomiku.

Es vienkārši iedošu salīdzinājumu – kas ir šie 10 miljoni, ja mēs tos patiešām zaļi ieguldītu Latvijā. Šie 10 miljoni – tie ir aptuveni 45 miljoni skujkoku stādu. 45 miljoni koku stādu, kuri augot ir lielākie CO2 absorbētāji. Mēs varētu šādu lēmumu pieņemt.

Otrs lēmums, kādu mēs varētu pieņemt, – turpmāk vismaz sabiedriskās būves par valsts un pašvaldības līdzekļiem būvēt tikai no koka; tā būtu vēl viena absorbcija attiecībā uz CO2. Ne tikai absorbcija – mēs būtiski, kā saka, ieguldītu savā ekonomikā. Tā kā kādreiz... Mēs tagad lepojamies ar jūgendstilu; mēs varētu lepoties ar Pārdaugavas un visas Latvijas koka apbūvi. Japāna būvēs debesskrāpi no koka. Japāna! Pie mums vēl nesen nedrīkstēja uzbūvēt augstāku par četriem stāviem koka ēku. Un kompānija, kas eksportē daudzstāvu mājas uz Norvēģiju, nevarēja uzbūvēt māju Latvijā, lai parādītu, kāda izskatās tā, ko viņi būvēja Norvēģijā, jo mums bija normatīvi.

Atjēdzamies, ko mēs darām! Zaļo kursu mēs droši vien neapturēsim, bet vismaz izdarīsim tā, ka mēs paceļam savu ekonomiku, nevis to gremdējam.

Tāpēc šis pieprasījums... es aicinu to atbalstīt. Tā būtu viena no diskusijām – par to, kāpēc mēs ko darām šajā sakarā.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Mārim Možvillo.

M. Možvillo (Neatkarīgie).

Kolēģi! Saprotu, ka liela daļa no jums... neesat redzējuši to balto zīmi ar uzrakstu "Rīga" un sarkanu svītru pāri... Jo šodien skan runas par visu to – koplietošanas braucamie, elektromobiļi, pilsētas. Viss jau ir skaisti, bet ļaudis dzīvo arī aiz tās zīmes. Un te runāt par elektromobiļiem un par to, ka tur varētu būt koplietošana... Pamēģiniet ar šo viņus pārsteigt.

Kāpēc šobrīd nenotiek šī... "mašīnu parka" atjaunošanās? Ļoti vienkārša iemesla pēc. Cilvēkam, aizbraucot ar viselementārāko mašīnu, vismazāko, uz tehnisko apskati, nākas šķirties vismaz no 100 eiro. Vismaz! Un ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka šie 100 eiro aiziet šobrīd zaļā kursa piekritējiem, kas izmanto ceļu bez šī nodokļa, kas izmanto infrastruktūru, nemaksājot par to. Līdz ar to tie cilvēki, kas nevar atļauties un nebrauc ar elektromobiļiem, tie nevar arī tikt pie elektromobiļiem, jo viņiem ir jāsamaksā par šo infrastruktūru.

Tā ka, kolēģi, šis jautājums nav vienkāršs. Un šis jautājums nevar aprobežoties vienīgi ar pilsētu. Šim jautājumam, tā teikt, jāaiziet ir visā valstī.

Aicinu atbalstīt.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Sandim Riekstiņam.

S. Riekstiņš (JK).

Labdien, kolēģi! Es gan uzreiz pateikšu, ka es šo pieprasījumu neatbalstu un tam nav nekāda sakara ar to, par ko mēs visi šobrīd runājam. Bet dažas lietas es arī komisijas sēdē pieminēju... un pieminēšu arī šodien.

Man arī diemžēl nākas piekrist, ka šī atlaide... Jo būsim godīgi – naudu jau nedos tam pircējam, finansējumu dos konkrētam dīlerim, kurš šo auto tirgos. Šī atlaide... Nu kāpēc tā tieši tāda mums ir paredzēta? Mani personīgi... ja tā mašīna, salīdzinot ar manu esošo mašīnu, maksā trīsreiz dārgāk, diezin vai tie četri tūkstoši motivēs mani tagad to pirkt.

Kad mēs komisijā jautājām ministra kungam, kāda ir prakse Eiropā, tad viņš minēja: tur vidēji ir apmēram šāda summa, bet Rumānijā ir 10 tūkstoši šī atlaide. Un tad man ir jautājums – tāds retorisks. Mēs daudzos rādītājos esam tuvāk Rumānijai diemžēl. Bet tad, kad mums vajag dot atlaidi iedzīvotājiem, – tad mēs paskatāmies vidējo Eiropā... Šis jautājums palika neatbildēts. Man tiešām būtu interesanti dabūt atbildi.

Valaiņa kungs pieminēja par laukiem. Skaidrs, ka nepirks laukos neviens elektroauto šobrīd. Tās ir pilnīgas muļķības. Skaidrs, ka tas ir vērsts uz Rīgas iedzīvotājiem, lai vismaz galvaspilsētā samazinātu šos izmešus, kas... nav nepareizi. Tāpēc es saku, ka es neatbalstīšu šo, bet...

Un te ir vēl viens aspekts. Es... uz sevi... esmu rēķinājis šo starpību līdzvērtīgiem auto, kaut gan līdzvērtīgu... nemaz tādu... nu, krosoveru, kas šobrīd Latvijā ir ļoti izplatīti elektro... diez vai ir, bet... nu, ir daži. Šī starpība atmaksātos man apmēram astoņu gadu laikā. Skaidrs, ka es nepirkšu šādu elektroauto. Tāpēc, manuprāt, ir citi mehānismi, citas lietas jāizskata, un to es arī ministram kā ceļamaizi esmu nodevis.

Un vēl viena būtiska lieta. Pat es kā Saeimas deputāts... aizejot uz līzinga kompāniju un mēģinot nopirkt šo jauno elektroauto (Dep. A. Kaimiņš: "Tev nedos!")... Es garantēju, ka man to nedos par... ar visiem 104,5 tūkstošiem. Tāpēc lūdzu ministriju – domājam, rēķinām, paņemam kalkulatoru... nē, pajautājiet man, man ir aprēķini, es tos iedošu.

Bet pieprasījumu es, protams, neatbalstu, jo tas neko nerisina.

Lai strādā!

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Ivaram Zariņam.

I. Zariņš (SASKAŅA).

Labdien visiem! Klausos es šīs debates, un es saprotu, ka mēs... visa Latvija ir vienas lielas drāmas priekšā. Un es paskaidrošu, par ko ir stāsts. Tā sajūta man ir apmēram tāda kā déjà vu – līdzīga tai, kāda savulaik bija saistībā ar visiem nu jau zināmo OIK afēru. (Starpsaucieni: "Ooo!"; "Jā!")

Par ko ir stāsts? (Starpsaucieni. Aplausi.) Jā, par ko ir stāsts, kolēģi? Es atceros, ka pirms vairāk nekā četriem gadiem, kad es šeit nācu augšā uz tribīnes un runāju par OIK afēru, tāpat smējās, līksmoja, visiem tas likās nenopietni. Ar ko tas beidzās, mēs visi zinām.

Pašlaik... tas, kas pašlaik notiek... Kolēģi, es jūs brīdinu: tas, kas pašlaik veidojas, – tā būs nevis vienkārši OIK afēra, tā būs OIK afēra kvadrātā – ar savu graujošo ietekmi uz Latvijas ekonomiku, uz visas mūsu valsts nākotni –, ja mēs tikpat "atbildīgi" un "kompetenti" pieiesim šiem zaļā kursa izaicinājumiem, kā to savulaik darījām ar šiem zaļās enerģijas mērķiem, kurus... uzņēmās tie paši personāži, kas pašlaik šo zaļo kursu stumj cauri ar tādu pašu "kompetenci".

Un tieši šodien... Tas, par ko mēs šodien diskutējam, ir vienkārši viens mazs instrumentiņš, ar ko tiek piedāvāts risināt šos zaļā kursa izaicinājumus. Mēs redzam, ka tā ir pilnīgi bezjēdzīga naudas šķiešana. Bet kādam tas viss būs jāapmaksā. Un mēs tagad runājam par mazu, mazu gabaliņu. Savukārt tie izaicinājumi, kas jārisina, ir, iespējams, nevis simtkārt, bet tūkstoškārt lielāki. Un iedomājieties, ko tas nozīmēs Latvijas valstij, visiem Latvijas nodokļu maksātājiem, visiem patērētājiem, ja ar šādu "kompetenci" tie tiks risināti.

Kolēģi! Manuprāt, ir svarīgi šodien atbalstīt šo pieprasījumu, saukt šurp varu, lai viņi mums stāstītu, kā viņi vispār domā risināt šos zaļā kursa izaicinājumus, šos CO2 emisijas samazinājumus, ja par šādu mazu knipatiņu mēs tagad šķiežam... esam gatavi šķiest entos miljonus un vispār nesaprotam, kāda būs atdeve.

Es aicinu par to aizdomāties un laikus brīdinu visus – Latvijas sabiedrību un pirmām kārtām jau tos, kuri pašlaik atrodas pie varas un kuri pieiet šim jautājumam tikpat vienaldzīgi, nekompetenti un bezatbildīgi, kā to viņi darīja ar OIK. Sekas būs daudz, daudz nopietnākas. Es atbildu par saviem vārdiem un laikus esmu visus brīdinājis.

Paldies. (Daži deputāti aplaudē.)

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Edgaram Tavaram.

E. Tavars (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Kas var atļauties elektromobili – jaunu elektromobili, tādu, ar kuru var aizbraukt tālāk nekā 100 vai 200 kilometrus? Koalīcijas deputāts Riekstiņa kungs nevar atļauties, arī kredītu viņam nedod. Kas var atļauties, kolēģi? (Starpsauciens: "Aivars!") Aivars arī nevar šobrīd to nedz atļauties, nedz izmantot. (Starpsaucieni. Smiekli.)

Kolēģi, ko mēs gribam panākt? Mēs vēlamies reāli mazināt emisijas vai atbalstīt ļoti šauru ļoti turīgu cilvēku grupu, kurai tā ir ekstra? Ko mēs vēlamies? Mēs gribam mazināt emisijas galvaspilsētā, zīmējot ziemā jaunas velojoslas, kad sastrēgumi ir ārprātīgi, kad cilvēki tajos stāv un kurina savu mašīnu iekšdedzes dzinējus, rada papildu emisijas? Kāds to ir aprēķinājis? Laikā, kurā to nevajadzēja darīt... Tā vietā, lai tas būtu plānveidīgi, strukturēti izplānots un gudri izdarīts, lai cilvēki nesāktu ienīst velokustību, bet to sāktu objektīvi izmantot... Laikā, kad ātrā palīdzība nevar aizbraukt uz savu izsaukumu, tāpēc ka Duntes ielā stāv sastrēgumos...

Kolēģi, vai jūs esat iepazinušies ar autoparku – ar autoparku... ar mašīnām, ar kādām mūsu, Latvijas, pilsoņi, iedzīvotāji pārvietojas? Vai zināt šo mašīnu vidējo vecumu? Šeit gan Satiksmes ministrijas pārstāvji no šīs tribīnes, gan arī mēs esam iepriekš daudz stāstījuši par mūsu autoparka vidējo vecumu. Mēs zinām, ar kādiem dīzeļiem, ar kādām izplūdes sistēmām daudzi cilvēki braukā – knapi iziet tehnisko apskati ar atkārtotu piegājienu. Kāds ir šī autoparka vidējais vecums? Daudzas no šīm automašīnām maksā 500, 1000, 2000 eiro – tas ir to cenas maksimums. Kādas tur ir emisijas? Ko varētu cilvēks iegādāties... automašīnu... par šo summu, ko mēs gribam sponsorēt kādam ļoti, ļoti turīgam cilvēkam? Kāda būtu emisiju... šī starpība...? Reālā būtu daudz, daudz, daudz lielāka. Ja mēs vēlamies palīdzēt cilvēkiem un mazināt emisijas, tad, kolēģi, mums ir tiešām jāpalīdz cilvēkiem un tiešām jādara viss iespējamais, lai mēs mazinātu emisijas – jēgpilni, gudri mazinātu emisijas.

Kāds ir aprēķinājis, cik Valsts ieņēmumu dienests... cik mājsaimniecībām izdod atļaujas bezakcīzes dīzeļa iegādei apkurei? Un kādi ir šie apkures katli? Un ko mēs radām, kādas faktiski ir šīs emisijas? To mēs tā kā nerēķinām.

Ja mēs skatītos uz visu šo lietu kā kārtīgi saimnieki – kompleksi, kopumā –, mēs saprastu, ka šo... emisiju... izsolīto naudu mēs varam ieguldīt nesalīdzināmi jēgpilnāk mūsu tautsaimniecībā, palīdzot mūsu cilvēkiem. Tādējādi mēs emisijas mazinātu daudz, daudz būtiskāk.

Lūdzu atbalstīt šo konkrēto pieprasījumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Jānim Butānam otro reizi.

J. Butāns (JK).

Kolēģi, es šodien jūtos tā, it kā būtu iegājis "Delfi" komentāru sadaļā. Daudz dažādu priekšlikumu, un visi vislabāk zina, kā vajadzētu darīt.

Es tomēr aicinātu atbalstīt ministru šajā darbā un, ja tiešām ir konstruktīvi priekšlikumi (Starpsauciens: "Komandējumā!"), tad vērsties pie ministra un premjera ar konstruktīviem priekšlikumiem par to, kā mēs varam uzlabot šo videi draudzīgo pārvietošanos.

Tā ka lūdzu neatbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Edgaram Tavaram otro reizi.

E. Tavars (ZZS).

Ar ko šobrīd mūsu ministri ir devušies komandējumā? Ar velosipēdu, ar kājām? (Smiekli. Daži deputāti aplaudē.) Vai varbūt ar boingu? (Starpsauciens: "Ar elektromobili!") Ar elektromobili.

Konstruktīvu priekšlikumu nav. Mums, kolēģi, vairākkārt no šīs pašas tribīnes izskanēja priekšlikums, kas ir jādara. Viens priekšlikums, otrs priekšlikums. (Dep. E. Papules starpsaucieni.)

Kolēģi, iepriekšējā valdībā es biju viens no iniciatoriem... kopā ar satiksmes ministru Uldi Auguli... Mēs izmainījām transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas kārtību. Jūs, iespējams, labi atceraties – iepriekš bija tā: motora jauda, masa, tilpums... Mēs izmainījām uz CO2 emisijas apjomu: jo draudzīgāks klimatam... klimatam – es lieku uzsvaru uz klimatu... diemžēl ne vienmēr videi, bet klimatam draudzīgāks... ir tavs transports, jo mazāk tu maksā. Ja tavs transports nerada emisijas, tu nemaksā neko. Tāda ir pašreizējā kārtība.

Mēs redzam šo dinamiku – to, ka, dabiskā ceļā attīstoties industrijai un attīstoties arī tehnoloģijām, šīs cenas... šie transportlīdzekļi kļūs pieejamāki. Cilvēki pērk ar katru gadu arvien vairāk un vairāk, un vairāk. Bez papildu milzīgām mūsu nodokļu maksātāju subsīdijām... un arī emisijām... un jebkāda finansējuma. Mēs stimulējam, mums ir instrumenti. Ja mēs izmantojam transporta joslas, sabiedriskā transporta joslas, mēs varam iebraukt pilsētā, mēs varam daudz kur turēt šo savu transportlīdzekli bez maksas. Mums ir daudz dabisku stimulu, kā... Cilvēki, kuri maina transportlīdzekli, izvēlas videi un klimatam draudzīgāku transportlīdzekli. Visdraudzīgākais transportlīdzeklis ir tas, kuru mēs nenopērkam. Kuru mēs nenopērkam! Ja mums ir normāla veloinfrastruktūra, plānveidīga un jēgpilna, ja ir sabiedriskais transports pilsētā, ja ir starppilsētu transports, daudzi cilvēki būtu gatavi atteikties no automašīnas vispār.

Mēs esam dzirdējuši daudzus šos salīdzinājumus... ka bērniem... bērnībā zēniem jo īpaši... katram bija istabā plakāts ar savu sapņu automašīnu. Šobrīd daudziem jauniešiem vairs nav tādu plakātu, tāpēc ka automašīna pati pēc būtības vairs nav vērtība. Cilvēkiem vērtības mainās, paradumi mainās. Transportlīdzekli mēs varēsim izsaukt ar aplikāciju (jau tagad daudzi to lietojam) vai iznomāt – vai nu ar šoferi, vai bez šofera.

Tāpēc, kolēģi, mums ir jādomā, kā mēs atbalstām ar tiem resursiem, kas mums ir pieejami... kā mēs atbalstām savu sabiedrību, kā mēs varam atbalstīt tautu un ekonomiku, nevis atsevišķu nozari un atsevišķu, tiešām turīgāko, sabiedrības daļu, kura var atļauties par vairākiem desmitiem tūkstošu vai pat vairāk nekā par 100 tūkstošiem jaunu automašīnu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātei Ļubovai Švecovai.

Ļ. Švecova (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Jā, velns slēpjas detaļās. Interesanti, kur šoreiz "Attīstībai/Par!" paslēpa šo velnu, lobējot 10 miljonus it kā zaļo elektromobiļu iegādei? Visticamāk, ka patiesie labuma guvēji no šī miljonu vērtā projekta patiešām ir turīgi cilvēki un "apzaļumošana" kārtējo reizi tiek izmantota, lai tikai atsevišķi indivīdi apzaļumotos vai kļūtu digitāli zaļi. Pat Latvijas Bankas ekspertu konferencē sniegtie viedokļi un arī publikācijas, un diskusija, kas notika vakar... aizvakar, es atvainojos, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, kur Latvijas Bankas eksperti norādīja uz šāda projekta sistēmiskās pieejas neesamību, īpaši neuztrauc ne ministriju, ne vairākumu deputātu. Žēl, ka tā ir, – ka daži gūst virspeļņu, nosaucot to par zaļo domāšanu. Citi iegūst labu, skaistu un dārgu transportlīdzekli, bet patiesie un īstie izmešu kvotu samazinājumi netiks sasniegti.

Es atbalstīšu šo zaļzemnieku pieprasījumu, jo uzskatu, ka tas ir pamatots, korekts un ir domāts tam, lai risinātu problēmu sistēmiski, nevis lai izrautu no konteksta un ar lobija palīdzību nodrošinātu virspeļņu atsevišķiem elektromobiļu tirgotājiem.

Paldies. (Daži deputāti aplaudē.)

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Vjačeslavam Dombrovskim otro reizi. (Starpsauciens: "Vjačeslav, nesteidzies!")

V. Dombrovskis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Nu šoreiz tāds... Kolēģi, es... Godātie kolēģi! Es biju varbūt tāds diezgan maigs iepriekšējā reizē par to visu zaļo kursu. Mēs varam pateikt arī drusku vairāk.

Es jau pieminēju – mūsu valdība uzņēmusies saistības samazināt CO2 par diviem miljoniem tonnu līdz 2030. gadam. To var izdarīt vai nu enerģētika (pa lielam – nav iespējams), vai lauksaimniecība (pa lielam – nav iespējams). Paliek transports. Pa lielam – nav...

Kā es jau teicu, lai to panāktu transportā, vajag pārsēdināt vienu miljonu cilvēku no auto riteņiem uz dzelzceļu... vai kā. Bet, ziniet, kas ir visinteresantākais šajā stāstā? Mums nav miljons auto valstī. Nav! Valstī vieglo auto ir drusku vairāk nekā 600 tūkstoši. Pēc prognozēm 2030. gadā varbūt būs 800 tūkstoši. Pat miljons auto nav, kolēģi!

Par ko domāja tie, kas lika savus parakstus zem tām saistībām, kā to izdarīt! Un tad Satiksmes ministrijas pārstāvji saka: "Ļaujiet ministriem strādāt." Nu tad pie Satiksmes ministrijas – kā panākt to, lai cilvēki nomainītu automašīnas uz riteņiem pret dzelzceļu... vai kā...? Kā panākt to, lai cilvēki nomainītu savas vecās dīzeļmašīnas uz kaut ko jaunāku, ar mazāku CO2?

Un pat no Satiksmes ministrijas nāk. Vieni ierēdņi saka: "Mēs nekādā veidā neplānojam nekādus nodokļu pasākumus vai nodokļu celšanu." Citi ierēdņi saka: "Kā tā var būt – mums pat vidēja termiņa plānošanas dokumentos ierakstīts, ka mēs plānojam celt nodokļus!" Nu drusku bardaks sanāk, kolēģi.

Pat izdarot vienkāršus aprēķinus. Ja VARAM saka, ka tas prasa 10 miljonus – lai divus tūkstošus cilvēku pārsēdinātu no parasta auto uz elektroauto –, cik tas maksās, lai pārsēdinātu miljonu?

Paņemiet kalkulatoru, saskaitiet. Ja par diviem tūkstošiem – 10 miljoni, cik maksās pārsēdināt miljonu? Divos vārdos – zaļais kurss!

Paldies par uzmanību.

Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Mārim Možvillo otro reizi.

M. Možvillo (Neatkarīgie).

Kolēģi, vēlreiz! Parasti jau saka, ka piemērs māca. Un piemērs māca daudzās sfērās. Es gan neesmu redzējis, ka mūsu valdības un augstāko amatpersonu piemērs māca, kā izmantot elektromobiļus.

Nesen Valsts prezidents iegādājās BMW (Starpsaucieni.) ar pusspaiņa tilpuma motoru. (Dep. S. Riekstiņš: "Ļoti labi!") Tajā pašā laikā – kas traucēja iegādāties elektromobili un parādīt tautai, ka viņš tiešām domā par zaļo kursu? Tāpat šie... visādi locekļi vedamie... dažādā mastē, dažādā kvalitātē... joprojām ir apritē. Vadā valdības locekļus, vadā arī... šos kolēģus, kas pieprasa mašīnas, kuri grib braukt. Tas joprojām ir vai nu benzīns, vai dīzelis. (Dep. A. Kaimiņš: "Abi kopā!") Neesmu redzējis, ka kāds brauktu ar elektrību.

Kaimiņa kungs ar savu dižo mersedesu, man liekas, ar gandrīz vairāk nekā pusspaiņa tilpuma motoru, joprojām uzskatāmi demonstrē, ka viņš ir pretinieks zaļajam kursam. Es nedomāju, ka... No vietas bļaujot (Dep. A. Kaimiņš: "Es esmu par benzīnu!"), tu radi vairāk CO2, nekā nobalsojot "par" šo priekšlikumu.

Aicinu balsot "par" zaļo priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Sergejam Dolgopolovam.

S. Dolgopolovs (SASKAŅA).

Cienījamie kolēģi! Es gribu runāt ne par 10 miljoniem, ne par elektroautomobiļiem. Es gribētu pāris vārdus pateikt par to, kas ir pieprasījuma mehānisms.

Šinī gadījumā opozīcijas deputāti, kas ir iesnieguši šo pieprasījumu, grib paplašināt diskusiju par to, kā labāk realizēt zaļo kursu, zem kura mēs esam parakstījušies. Tas ir ļoti pareizs mērķis, ļoti lietderīga diskusija. Atbalstīt vai neatbalstīt nozīmē tikai vienu – iesaistīt šai diskusijā Ministru kabinetu gadījumā, ja pieprasījums ir atbalstīts, kas ir lietderīgi, vai debatēt savā starpā, kas arī varbūt ir lietderīgi, bet zināmu rezultātu tas nedod, ņemot vērā, ka šis jautājums tiešām ir nozīmīgs ne tikai priekš bagātiem cilvēkiem, kas varētu iegādāties elektromobili, bet priekš visas Latvijas un Latvijas sabiedrības kopumā, ja mēs runājam par zaļo kursu, nevis nodarbojamies ar demagoģiju ap zaļo kursu.

Es aicinu atbalstīt šo pieprasījumu, lai iesaistītu šai sarunā Ministru kabinetu.

Paldies. (Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā...?

I. Puga. Kolēģi, es tikai gribēju precizēt, ka no ministra sniegtajām atbildēm izriet, ka šīs programmas spektrs, palīdzības spektrs, ir daudz plašāks nekā tikai palīdzība 50 tūkstošus vērtu elektroauto iegādei. Un vēlos atgādināt, ka komisijā šis pieprasījums tika noraidīts.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Viktora Valaiņa, Armanda Krauzes, Edgara Tavara, Ulda Auguļa, Māra Kučinska, Jāņa Dūklava, Jāņa Vucāna, Janīnas Jalinskas, Raimonda Bergmaņa, Gundara Daudzes pieprasījumu Ministru prezidentam Arturam Krišjānim Kariņam "Par plānoto atbalstu bezizmešu transportlīdzekļu iegādei"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 37, pret – 46, atturas – 1. Pieprasījums ir noraidīts.

Godātie kolēģi! Deputāti Aldis Adamovičs, Viktors Valainis, Juris Pūce, Krišjānis Feldmans un Raivis Dzintars lūdz turpināt Saeimas šā gada 7. oktobra sēdi bez pārtraukuma līdz visu darba kārtības jautājumu izskatīšanai. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsaucieni: "Nav!"; "Nav!") Vai kādam ir iebildumi? (Starpsauciens: "Nē, nav!") Iebildumu nav, tātad Saeimas sēde tiks turpināta bez pārtraukuma.

Godātie kolēģi, ir iesniegtas izmaiņas Saeimas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā.

Deputāti Viktors Valainis, Armands Krauze, Uldis Augulis, Edgars Tavars, Jānis Dūklavs, Māris Kučinskis, Jānis Vucāns, Janīna Jalinska, Raimonds Bergmanis un Didzis Šmits lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut patstāvīgo priekšlikumu – lēmuma projektu "Par ministru ārvalstu komandējumu un atvaļinājumu atcelšanu".

"Par" pieteicies runāt deputāts Viktors Valainis. (Starpsauciens: "Sadod! Sadod!")

V. Valainis (ZZS).

Kolēģi, es gribu nākt klajā ar nelielu ziņu, kas notiek ārpus Saeimas telpām, kas notiek valdībā, kamēr mēs šeit, Saeimā, aktīvi debatējam, strādājam.

Manuprāt, tad, kad valstī tiešām ir... Mēs atveram ikvienas ziņas – medicīnas joma, viss... Šobrīd ir reāla krīze, kolēģi, un krīzes laikā mums ar ekonomikas jautājumiem šobrīd nodarbojas kultūras ministrs, ar iekšlietu jautājumiem šobrīd nodarbojas zemkopības ministrs, ar finanšu jautājumiem šobrīd nodarbojas labklājības ministrs, ar tieslietu jautājumiem nodarbojas satiksmes ministrs, ar vides jautājumiem – kolēģi, šis ir īpaši interesanti! – ar vides jautājumiem šobrīd ir atradis laiku un nodarbojas veselības ministrs. (Daži deputāti aplaudē.)

Kolēģi, mums ir arī cilvēki, kas šobrīd devušies atvaļinājumā, – valdības ministri, kas devušies atvaļinājumā. Arī par aizsardzības jautājumiem turpmāk rūpēsies (vismaz šodien rūpējas) Pavļuta kungs. (Smiekli. Daži deputāti aplaudē.) Viņš ir atradis laiku... tiešām ir atradis laiku visiem šiem smagajiem jautājumiem. Bet šis jautājums, ko mēs šodien esam iesnieguši darba kārtībā, ir pavisam nopietns. Kā jūs iedomājaties – kā valdība var efektīvi strādāt, ja tās ministri šādā brīdī atrodas atvaļinājumā vai ir aizbraukuši kaut kur komandējumā?!

Kolēģi, mēs domājam, ka mēs virzāmies kaut kādā Ziemeļvalstu virzienā. Ja mēs paskatāmies attīstītajās demokrātijās... par to, ka krīzes laikā ministrs aizbrauc atvaļinājumā, viņš demisionē. Tādi piemēri ir. Demisionē. Iekšlietu ministres gadījumā viņai pašai vajadzētu demisionēt par to, ka krīzes laikā viņa dodas projām.

Kolēģi, šobrīd, krīzes laikā, mums valdībā trūkst puses no ministriem. Šodien puse ministru nepiedalās, viņu pienākumus pilda citi ministri. Iepazīstieties ar valdības darba organizēšanas kārtību. Nav iespējams tā, ka viņš kaut ko attālināti vai vēl kaut kā... pieslēgties viņš var dažādos veidos, bet pēc būtības viņu aizvieto cits ministrs. Šobrīd veselības ministrs, kad veselības jomā ir krīze, uzņemas atbildību vēl par diviem ministriem!

Un tas nav jautājums veselības ministram vai vienalga kuram... VARAM... vai vienalga kuram... tas ir jautājums valdības vadītājam, kā viņš organizē darbu. Ja valdības vadītājs pats nespēj normāli organizēt darbu, kā mēs varam cerēt uz normāliem lēmumiem! Mēs šobrīd redzam no valdības puses nespēju pieņemt normālus lēmumus. Mēs redzam, kā politisko partiju līderi cits citam veļ vainu, kurš ir vainīgs pie šīs krīzes. Valdības vadītājs to veļ uz opozīciju, arī iekšienē jūs savstarpēji apmaināties ar laipnībām, bet tad, kad mediķu organizācijas prasa pieņemt lēmumu, mēs redzam, ka puse valdības atrodas kaut kur citur. Kaut kur citur! Un jūs to, kolēģi, uzskatāt par normālu situāciju?!

Es aicinu atbalstīt šo lēmuma projektu, atbalstīt šī lēmuma projekta iekļaušanu. Pavisam vienkāršs lēmums – kamēr situācija ar Covid-19 nav ieguvusi kaut kādus normālus rāmjus, tikmēr valdība pilnā sastāvā strādā Latvijā, šeit uz vietas, nevis atrodas kaut kur ārvalstu komandējumos vai vēl trakāk – atvaļinājumā. Atvaļinājumā! Un uzdod vienam ministram – veselības ministram! – šodien uzņemties trīs ministru pienākumus.

Kolēģi! Atbalstiet šo lēmuma projektu, lai valdība tiek galā ar krīzes jautājumiem. Un tad jau varēs kaut visi braukt kaut kādos ceļojumos, ja kaut kas tāds ir vajadzīgs, bet šodien tā situācija ir anormāla. (Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret šī lēmuma projekta iekļaušanu Saeimas sēdē? (Starpsaucieni: "Ir!"; "Nav!") Deputātiem ir iebildumi. (Dep. R. Ločmele: "Labklājības ministrs "Lidl" komandējumā!")

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projekta "Par ministru ārvalstu komandējumu un atvaļinājumu atcelšanu" iekļaušanu Saeimas 7. oktobra sēdē! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 39, pret – 47, atturas – nav. Līdz ar to lēmuma projekts Saeimas sēdes darba kārtībā netiek iekļauts.

Darba kārtībā – patstāvīgo priekšlikumu izskatīšana.

Lēmuma projekts "Par 10 168 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma "Par vienkāršotu mazās uzņēmējdarbības nodokļu režīmu" turpmāko virzību".

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Normunds Žunna.

N. Žunna (JK).

Labdien, kolēģi! 8. septembrī Saeima saņēma 10 168 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par vienkāršotu mazās uzņēmējdarbības nodokļu režīmu", kurā lūgts izstrādāt vienkāršotu nodokļu režīmu radošām un pašnodarbinātām personām.

29. septembrī Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija iesniegumu izskatīja, uzklausīja iniciatīvas iesniedzēju pārstāvi, kurš uzsvēra, ka iniciatīvas iesniegšanas mērķis ir veicināt diskusiju politiskā līmenī par nodokļu administrēšanas mehānismiem kā būtisku nodokļu sistēmas sastāvdaļu. Viņš norādīja uz sarežģīto un dārgo nodokļu administrēšanas sistēmu, no vienas puses, valstij uzturot milzīgu kontroles un uzraudzības iestādi, no otras puses, liekot mazajiem uzņēmējiem tērēt nepamatoti lielus resursus nodokļu administrēšanai.

Komisija 29. septembra sēdē uzklausīja arī Ekonomikas ministrijas un Finanšu ministrijas pārstāvjus, kuri informēja par īstenotajiem pasākumiem nodokļu administrēšanas vienkāršošanā, un izteica atbalstu kolektīvajā iesniegumā izteiktajai iniciatīvai.

Komisija vienbalsīgi nolēma nodot šo iesniegumu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai tālākai izvērtēšanai, par ko tiks sagatavots Saeimas lēmuma projekts.

Lūdzu atbalstīt sagatavoto lēmuma projektu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par 10 168 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma "Par vienkāršotu mazās uzņēmējdarbības nodokļu režīmu" turpmāko virzību"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Sēdes darba kārtība ir izskatīta.

Saistībā ar šodien paredzēto jautājumu un atbilžu sēdi vēlos jūs informēt.

Par deputātu Valaiņa, Auguļa, Tavara, Vucāna un Jalinskas jautājumu veselības ministram "Par veselības aprūpes nozarei Covid-19 seku mazināšanai piešķirtā 761 miljona euro izlietojumu". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina, bet mutvārdos papildjautājumus deputāti uzdot nevēlas.

Par deputātu Ģirģena, Pucena, Dombrovska, Papules un Petravičas jautājumu Ministru prezidentam "Par dabasgāzes rezervēm Inčukalna pazemes gāzes krātuvē un elektroenerģijas cenu kāpumu". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus apmierina.

Par deputātu Valaiņa, Daudzes, Vucāna, Dūklava un Jalinskas jautājumu finanšu ministram "Par valsts budžetu 2022. gadam". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina, bet papildjautājumus mutvārdos deputāti uzdot nevēlas.

Par deputātu Valaiņa, Daudzes, Vucāna, Dūklava un Jalinskas jautājumu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram "Par valsts budžetu 2022. gadam". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina, bet mutvārdos papildjautājumus deputāti uzdot nevēlas.

Par deputātu Kucina, Ribakova, Goldbergas, Nikonova, Tutina un Krišāna jautājumu izglītības un zinātnes ministrei "Par kārtējo mēģinājumu iznīcināt augstāko izglītību Latgalē". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina, bet mutvārdos papildjautājumus deputāti uzdot nevēlas.

Par deputātu Švecovas, Stepaņenko, Valaiņa, Sprūdes un Ģirģena jautājumu satiksmes ministram "Par līguma slēgšanu ar SIA "Mappost" par risinājumu VAS "Latvijas Pasts" maršrutu plānošanas optimizācijai". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina, bet mutvārdos deputāti papildjautājumus uzdot nevēlas.

Un par papildus iesniegto steidzamo jautājumu. Deputāti Zariņš, Kucins, Tutins, Rubiks un Cilevičs iesnieguši steidzamu jautājumu Ministru prezidentam "Par veiktajām un neveiktajām darbībām, kuras var ietekmēt briestošās enerģētikas krīzes apmērus un Latvijas enerģētisko drošību". Tātad ekonomikas ministrs (Dep. I. Zariņš: "Nespēj atbildēt!") nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu. Pamatojoties uz Saeimas kārtības ruļļa 123. pantu, ministram rakstveida atbilde jāsniedz 48 stundu laikā.

Līdz ar to šodien paredzētā jautājumu un atbilžu sēde nenotiks.

Ir saņemti deputātu jautājumi.

Deputāti Zariņš, Agešins, Tutins, Rubiks un Nikonovs ir iesnieguši jautājumu "Par papildus sniedzamo informāciju saistībā ar Covid-19 statistiku", ko nododam atbildes sniegšanai veselības ministram.

Deputāti Tavars, Krauze, Valainis, Vucāns un Augulis ir iesnieguši jautājumu "Par Ministru kabineta rīcības plānu saistībā ar dramatisko energoresursu cenu kāpumu", ko nododam atbildes sniegšanai Ministru prezidentam.

Deputāti Ločmele, Zariņš, Kucins, Orlovs un Ribakovs ir iesnieguši jautājumu "Par saslimstību ar Covid-19", ko nododam atbildes sniegšanai veselības ministram.

Deputāti Ločmele, Zariņš, Kucins, Ribakovs un Orlovs ir iesnieguši jautājumu "Par saslimstību ar Covid-19", ko nododam atbildes sniegšanai izglītības ministrei.

Deputāti Petraviča, Pucens, Krapāne, Možvillo un Stepaņenko ir iesnieguši jautājumu "Par kompensācijām sabiedrības grupām saistībā ar straujo energoresursu cenu kāpumu", ko nododam atbildes sniegšanai labklājības ministram.

Deputāti Petraviča, Krapāne, Možvillo, Pucens un Stepaņenko ir iesnieguši jautājumu "Par Ekonomikas ministrijas rīcību saistībā ar straujo energoresursu cenu kāpumu", ko nododam atbildes sniegšanai ekonomikas ministram.

Deputāti Možvillo, Stepaņenko, Sprūde, Gobzems un Pucens ir iesnieguši jautājumu "Par tieslietu ministra un Ministru prezidenta biedra Jāņa Bordāna izteikumiem publiskajā telpā saistībā ar 1949. gada 4. aprīļa Ziemeļatlantijas līguma 5. panta darbību", ko nododam atbildes sniegšanai aizsardzības ministram.

Deputāti Možvillo, Stepaņenko, Sprūde, Gobzems un Pucens ir iesnieguši jautājumu "Par Bordāna kunga publiskiem izteikumiem Latvijas valsts ārējās drošības sakarā", ko nododam atbildes sniegšanai tieslietu ministram.

Deputāti Možvillo, Stepaņenko, Krapāne, Nemiro, Švecova, Petraviča, Ģirģens, Pucens un Valainis ir iesnieguši jautājumu "Par vakcināciju pret Covid-19", ko nododam atbildes sniegšanai veselības ministram.

Deputāti Stepaņenko, Švecova, Sprūde, Petraviča un Možvillo ir iesnieguši jautājumu "Par statistiku, Covid-19 diagnosticēšanas metodēm un to precizitāti", ko nododam atbildes sniegšanai veselības ministram.

Un deputāti Stepaņenko, Švecova, Sprūde, Možvillo un Petraviča ir iesnieguši jautājumu "Par Ekonomikas ministrijas rīcībā esošo informāciju par dabasgāzes un energoresursu cenām un piegādēm", ko nododam atbildes sniegšanai ekonomikas ministram.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu reģistrācijas režīmu!

Vārds paziņojumam deputātam Kasparam Ģirģenam.

K. Ģirģens (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Cienījamie reto slimību pacientu atbalsta grupas deputāti! Jau šobrīd varat pieslēgties Zoom sēdei, vai arī tiekamies Sarkanajā zālē. Uzaicināti Veselības ministrijas pārstāvji – par budžetu 2022. gadam.

Lūdzu, pieslēdzamies!

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds Voikas kundzei reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

I. Voika (13. Saeimas sekretāra biedre).

Kolēģi! Nav reģistrējušies: Arvils Ašeradens, Jānis Ādamsons, Dagmāra Beitnere-Le Galla, Aldis Blumbergs, Boriss Cilevičs, Anda Čakša, Gundars Daudze, Juris Jurašs, Ieva Krapāne, Romāns Naudiņš, Jānis Tutins un Evita Zālīte-Grosa.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Sēdi slēdzu.


Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem


Informācija par līdzekļu piešķiršanu un izlietojumu Covid-19 izplatības seku mazināšanai un pārvarēšanai

Pasākuma nosaukums MK lēmuma datums dd.mm.yyyy MK lēmuma numurs MK lēmums Hipersaite uz MK noteikumu Saskaņā ar MK lēmumu piešķirtā summa, euro Izlietots uz 12.09.2021 Pakalpojuma sniedzējs/preču piegādātājs Pakalpojuma/preces cena, euro par vienību Vienību skaits Pakalpojuma/preces saņēmējs
Veselības ministrja/ Nacionālāis veselības dienests (NVD)/Slimību profilakses un kontroles centrs/ Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
Atlistoši likumā “Par valsts budžetu 2021.gadam” noteiktajam palielināt VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitālu, slimnīcas infrastruktūras uzlabošanai, pakalpojumu pieejamības attīstībai, Covid-19 novēršanai un seku mazināšanai, kā arī atkārtotu gadījumu novēršanai un gatavībai. 02.12.2020. Likuma "Par valsts budžetu 2021.gadam" https://likumi.lv/ta/id/319405 4 779 150  4779150       VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca"
Atlistoši likumā “Par valsts budžetu 2021.gadam” noteiktajam palielināt VSIA "Slimnīca "Gintermuiža"" pamatkapitālu, slimnīcas stacionārās uzņemšanas nodaļas pārbūvei. 188233 188233       VSIA "Slimnīca "Gintermuiža""
Atlistoši likumā “Par valsts budžetu 2021.gadam” noteiktajam palielināt SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimīca" pamatkapitālu, slimnīcas pakalpojumu pieejamības uzlabošanai. 6242878 6242878       SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimīca"
Atlistoši likumā “Par valsts budžetu 2021.gadam” noteiktajam palielināt VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimīca" pamatkapitālu, slimnīcas pakalpojumu pieejamības uzlabošanai. A2 korpusa pilnas funkcionalitātes nodrošināšanai, 15., 32. un 109.korpusa renovācijai. 24022645 24022645       VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimīca"
Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitāla palielināšana medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei 05.01.2021. Nr.1 Par apropriācijas palielināšanu Veselības ministrijai https://likumi.lv/ta/id/320017 1793053 1793053       VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca"
Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitāla palielināšana medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei 4500 4500       VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca"
Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitāla palielināšana medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei 2963895 2963895       SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimīca"
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" 05.01.2021. Nr.2 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/320018 820397 17061 SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" Saskaņā ar ārstniecības iestāžu iesniegtiem datiem   Stacionārās ārstniecības iestādes
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Vidzemes slimnīca" 1972320 909 SIA"Vidzemes slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Jēkabpils reģionālā slimnīca" 1144327   SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Liepājas reģionālā slimnīca" 1232639   SIA "Liepājas reģionālā slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Rēzeknes slimnīca" 222470   SIA "Rēzeknes slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 198375 64243 SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Jelgavas pilsētas slimnīca" 252329   SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Bauskas slimnīca" 107776 10479 SIA "Bauskas slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Aizkraukles slimnīca" 61860   SIA "Aizkraukles slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Ludzas medicīnas centrs" 207750   SIA "Ludzas medicīnas centrs"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Rīgas 1. slimnīca" 389130 1238 SIA "Rīgas 1.slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" 18233   SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Alūksnes slimnīca" 4500   SIA "Alūksnes slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Kuldīgas slimnīca" 3000 2998 SIA "Kuldīgas slimnīca"  
Mākslīgās plaušu ventilācijas papildaprīkojuma iegādei 341069 341069 Līgums ar SIA "Tradintek"     Pacienti
Medikamenta Veclury (ar aktīvo vielu remdesivīrs) pieejamības nodrošināšana Covid-19 medikamentozās ārstēšanas procesā laikposmā no 2021. gada janvāra līdz 2021. gada 30. jūnijam 14.01.2021. Nr.22 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/320280 7089060 2332200 Gilead Ireland UC     Ārstniecības iestādes/ pacienti
Medikamenta Veclury (ar aktīvo vielu remdesivīrs) pieejamības nodrošināšana Covid-19 medikamentozās ārstēšanas procesā laikposmā no 2021. gada janvāra līdz 2021. gada 31.decembrim 18.05.2021. Nr.328 (grozījums MK rīkojumam Nr.22) https://likumi.lv/ta/id/323308 2449500 Gilead Ireland UC     Ārstniecības iestādes/ pacienti
Lai nodrošinātu Vakcinācijas projekta biroja darbību par laikposmu no 2021. gada 19. janvāra līdz 2021. gada 20. aprīlim 19.01.2021. (ar 21.04.2021 grozījumu) Nr.34 (ar grozījumu Nr.265) Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/320367 133796 102578       Vakcinācijas projekta biroja darbinieki (Atlīdzība)
2420 SIA "Executive Search Baltic" 2,420 1 VM Vakcinācijas projekta birojs
28798 VAS "Latvijas Pasts" 0.4235 68000.00
Lai nodrošinātu Vakcinācijas projekta biroja darbību par laikposmu no 2021. gada 21. aprīļa līdz 2021. gada 31. decembrim 306119 60223 Nacionālais veselības dienests     NVD Vakcinācijas projektu nodaļas darbinieki
Psiholoģiskās palīdzības un psihiskās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai Latvijas iedzīvotājiem: 19.01.2021. Nr.35 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/320379 5332095          
Finansējums ikmēneša fiksēto maksājumu ārstu speciālistu kabinetiem psihiatrijā, , t.sk. psihoemecionālais kabinets 367197 Sekundārās ambulatorās veselības aprūpes (turpmāk - SAVA) speciālisti psihiatri     SAVA speciālisti psihiatri
Finansējums par veiktām epidemionloģiskās drošības manipulācijam psihiatrijā 427712 SAVA speciālisti psihiatri     SAVA speciālisti psihiatri
Nodrošināt iespēju pacientiem saņemt 5-10 psihologa vai psihoterapeita konsultācijas ar ģimenes ārsta nosūtījumu 42250 SAVA speciālisti psihiatri     Iedzīvotāji
Garastāvokļa traucējumu novēršanas programma 56947 VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca"     Bērni
Izdevumi pasākumam "Stiprināt emocionālo, psiholoģisko, kosultatīvo atbalstu pa tālruni vai tiešaitē, arī attālinātu konsultāciju veidā (t.sk. arī ārstniecības personu psihoemocionālo atbalstu)" 216230 Iedzīvotāji VSIA "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs" līguma Nr.NVD-9/5-2021; Biedrība "Skalbes" līguma nr.NVD-5/56-2021 Psihologa konsultācijas Iedzīvotāji
Speciālistu savstarpējās sadarbības uzlabošanai psihiskās veselības aprūpes nozarē, tai skaitā ģimenes ārstu prakšu motivēšanai iesaistīties savu pacientu psihiskās veselības novērtēšanā un uzraudzīšanā 156156          
Medicīniskā personāla psihoemocionālajam atbalstam un tā monitoringam 1568975          
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam Psihoemocionālā atbalsta komandas izveidei 53982          
Piemaksas no 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 31. martam atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu, tajā skaitā : 21.01.2021. Nr.37 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/320438 69341604          
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 6128782       Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem ārkārtas situācijas laikā
Slimību profilakses un kontroles centram 256084       Slimību profilakses un kontroles centra darbinieki
Nacionālajam veselības dienestam 181949       NVD darbinieki, kuri ir iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā
Veselības ministrijai 46139       Veselības ministrijas darbinieki, kuri ir iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā
Valsts asinsdonoru centram 8446       Valsts asinsdonoru centra darbinieki, kuri ir iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā
Piemaksas par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos ārkārtas sabiedrības veselības apdraudējumā saistībā ar koronavīrusa “Covid-19” uzliesmojumu un seku novēršanu ģimenes ārstu praksēm 2021.gada janvārī - martā 17464389 Ģimenes ārstu prakses     Ģimenes ārsti, ģimenes ārstu māsas
Piemaksa darbam ar COVID-19 pacientu sekundārajā veselības aprūpē par 2021.gada janvāri - martu 31548 Ārstniecības iestādes     Ārstniecības personāls
Piemaksas farmaceitiem par kompensējamo medikamentu izsniegšanu saistībā ar koronavīrusa “Covid-19” uzliesmojumu un seku novēršanu 2021.gada janvārī- martā 933131 Farmaceiti     Farmaceiti
Piemaksas stacionāro ārstniecības iestāžu ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu 2021.gada janvārī-martā (t.sk., piemaksas uzņemšanas nodaļās, ārstniecības iestādes Covid-19 jautājumu risināšana) 20266304 Ārstniecības iestādes     Ārstniecības personāls
Speciāla informācijas tehnoloģiju risinājumu vakcinācijas procesa pārvaldības izveide un vakcinācijas sistēmas efektīvas darbības un ērta un elestīga vakcinācijas procesa nodrošināšana 08.02.2021. Nr.75 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/320833 1450330 1017951 IT pakalpojumus sniegs vairāki uzņēmumi Saskaņā ar noslēgtiem līgumiem   Ārstniecības iestādes/ pacienti
Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitāla palielināšana - intensīvās terapijas gultu izveidei, medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei, kā arī epidemioloģisko pasākumu īstenošanai, nodalot pacientu plūsmas, un aptieku izveidei. 11.02.2021. Nr.80 Par apropriācijas palielināšanu Veselības ministrijai https://likumi.lv/ta/id/320957 2714444 2714444       VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimīca"
Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitāla palielināšana - intensīvās terapijas gultu izveidei, medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei, kā arī epidemioloģisko pasākumu īstenošanai, nodalot pacientu plūsmas, un aptieku izveidei. 119938 119938       VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca"
Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitāla palielināšana - intensīvās terapijas gultu izveidei, medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei, kā arī epidemioloģisko pasākumu īstenošanai, nodalot pacientu plūsmas, un aptieku izveidei. 23363667 23363667       SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimīca"
Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Slimnīca "Ģintermuiža"" pamatkapitāla palielināšana - intensīvās terapijas gultu izveidei, medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei, kā arī epidemioloģisko pasākumu īstenošanai, nodalot pacientu plūsmas, un aptieku izveidei. 174128 174128       VSIA "Slimnīca "Gintermuiža""
Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca" pamatkapitāla palielināšana - intensīvās terapijas gultu izveidei, medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei, kā arī epidemioloģisko pasākumu īstenošanai, nodalot pacientu plūsmas, un aptieku izveidei. 35507 35507       VSIA "Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca"
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" 11.02.2021. Nr.81 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/320958 12624 0 SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" Saskaņā ar ārstniecības iestāžu iesniegtiem datiem   Stacionārās ārstniecības iestādes
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Vidzemes slimnīca" 647610 79932 SIA "Vidzemes slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Jēkabpils reģionālā slimnīca" 4421296 4678 SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Liepājas reģionālā slimnīca" 111636 3700 SIA "Liepājas reģionālā slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Rēzeknes slimnīca" 1443383 0 SIA "Rēzeknes slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 1381747 446963 SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Jelgavas pilsētas slimnīca" 6015 6014 SIA"Jelgavas pilsētas slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Jūrmalas slimnīca" 166502 117812 SIA "Jūrmalas slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Tukuma slimnīca" 540058 304317 SIA "Tukuma slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Rīgas 1.slimnīca" 442980 0 SIA "Rīgas 1.slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" 328381 317424 SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Alūksnes slimnīca" 506376 70377 SIA "Alūksnes slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Kuldīgas slimnīca" 2406 2405 SIA "Kuldīgas slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Cēsu slimnīca" 355106 91971 SIA "Cēsu slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Dobeles un apkārtnes slimnīca" 188362 0 SIA "Dobeles un apkārtnes slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Ogres rajona slimnīca" 505072 0 SIA "Ogres rajona slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Krāslavas slimnīca" 264286 139622 SIA "Krāslavas slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Preiļu slimnīca" 346239 0 SIA "Preiļu slimnīca"  
Finansējums NVD observācijai paredzēto gultu uzturēšanai 3474533 347453 Stacionārās ārstniecības iestādes  
Finansējums NVD intensīvajai terapijai paredzēto gultu uzturēšanai 24384220 0 Stacionārās ārstniecības iestādes  
Finansējums NVD operatīvā datu paneļa darbības nodrošināšanai 726000 0 Stacionārās ārstniecības iestādes  
Covid-19 testēšanas jaudas palielināšanai 19.02.2021. Nr.100 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/321139 79443301 36762277 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Jaunu infekcijas vīrusu celmu vai paveidu agrīnai atklāšanai, tādējādi pilnveidojot un attīstot vīrusa sekvencēšanas metodi 3597119   Ārstniecības iestādes     Pacienti
Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitāla palielināšana, ieguldot tajā finanšu līdzekļus, lai nodrošinātu savlaicīgu jaunu infekcijas vīrusu celmu vai paveidu agrīnu atklāšanu, tādējādi pilnveidojot un attīstot vīrusa sekvencēšanas metodi 19.02.2021. Nr.101 Par apropriācijas palielināšanu Veselības ministrijai https://likumi.lv/ta/id/321140 192088 192088       SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca"
Finansējums vakcīnu "Moderna" iegādei 24.02.2021. Nr.112 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/321242 2662220 2662219 Līgums ar zāļu ražotāju "Moderna" 21.12.2020 Nr.NVD-9/40-2020     Latvijas iedzīvotāji
Finansējums vakcīnu iegādei no vakcīnu ražotāja "Pfizer-BioNTech" 362700 362700 Līgums ar zāļu ražotāju "Pfizer/BioNTech" 19.11.2020 Nr.NVD-9/39-2020     Latvijas iedzīvotāji
Finansējums šļirču un injekcijas šķīdumu iegādei 2957 2957 Līgums ar SIA "Magnum Medical" 23.12.2020 Nr.NVD-5/31-2020     Latvijas iedzīvotāji
Finansējums vakcīnu ražotāja "Pfizer-BioNTech" vakcīnu glabāšanai 8067          
Lai kompensētu piemaksas, kas izmaksātas laikposmā līdz 2020. gada 31. decembrim atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu stacionārajām ārstniecības iestādēm (t.sk., piemaksas uzņemšanas nodaļās, ārstniecības iestādes Covid-19 jautājumu risināšana) 05.03.2021. Nr.142 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/321490 8940239 8940238 Ārstniecības iestādes     Ārstniecības personāls
Lai kompensētu piemaksas, kas izmaksātas laikposmā līdz 2020. gada 31. decembrim atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu ambulatorajām ārstniecības iestādēm 3874 3874 Ārstniecības iestādes     Ārstniecības personāls
Lai kompensētu piemaksas, kas izmaksātas laikposmā līdz 2020. gada 31. decembrim atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu ģimenes ārstu praksēm 8430483 8428824 Ģimenes ārstu prakses     Ģimenes ārsti, ģimenes ārstu māsas
Lai kompensētu piemaksas, kas izmaksātas laikposmā līdz 2020. gada 31. decembrim atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu aptiekām 649585 649585 Farmaceiti     Farmaceiti
Lai kompensētu piemaksas, kas izmaksātas laikposmā līdz 2020. gada 31. decembrim atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu Nacionālā veselības dienesta darbiniekiem 68981 68981       Nacionālā veselības dienesta darbinieki, kuri ir iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā
Lai kompensētu piemaksas, kas izmaksātas laikposmā līdz 2020. gada 31. decembrim atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 3479593 3479593       Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem ārkārtas situācijas laikā
Lai kompensētu piemaksas, kas izmaksātas laikposmā līdz 2020. gada 31. decembrim atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu Slimību profilakses un kontroles centram 162817 162817       Slimību profilakses un kontroles centra darbinieki
Lai nodrošinātu atbildīgo institūciju ārstniecības personu un citu nodarbināto atvaļinājuma rezerves uzkrājumu, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2020. gada novembri un decembri stacionārajām ārstniecības iestādēm 744279 744279 Ārstniecības iestādes     Ārstniecības personāls
Lai nodrošinātu atbildīgo institūciju ārstniecības personu un citu nodarbināto atvaļinājuma rezerves uzkrājumu, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2020. gada novembri un decembri ģimenes ārstu praksēm 702259 696290 Ģimenes ārstu prakses     Ģimenes ārsti, ģimenes ārstu māsas
Lai nodrošinātu atbildīgo institūciju ārstniecības personu un citu nodarbināto atvaļinājuma rezerves uzkrājumu, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2020. gada novembri un decembri Nacionālā veselības dienesta darbiniekiem 5747          
Lai nodrošinātu atbildīgo institūciju ārstniecības personu un citu nodarbināto atvaļinājuma rezerves uzkrājumu, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2020. gada novembri un decembri Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 289851 289851       Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem ārkārtas situācijas laikā
Lai nodrošinātu atbildīgo institūciju ārstniecības personu un citu nodarbināto atvaļinājuma rezerves uzkrājumu, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2020. gada novembri un decembri Slimību profilakses un kontroles centram 13563          
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Daugavpils reģionālā slimnīca" 12.03.2021. Nr.161 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" > https://likumi.lv/ta/id/321649-par-finansu-lidzeklu-pieskirsanu-no-valsts-budzeta-programmas-lidzekli-neparedzetiem-gadijumiem 330,816 0.00 SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" Saskaņā ar ārstniecības iestāžu iesniegtiem datiem   Stacionārās ārstniecības iestādes
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Vidzemes slimnīca" 67,510 25,250 SIA"Vidzemes slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Jēkabpils reģionālā slimnīca" 319,171 125,850 SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Liepājas reģionālā slimnīca" 127,113 68,231 SIA "Liepājas reģionālā slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Rēzeknes slimnīca" 2,411,290 1,378,132 SIA "Rēzeknes slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 359,230 335,784 SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Jelgavas pilsētas slimnīca" 256,324 256,324 SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca"  
Medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" 150,867 17,148 SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība"  
Nacionālajam veselības dienestam planšetu iegādei 150,000 308 SIA "Fanza"     Nacionālais veselības dienests
Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitāla palielināšana, ieguldot tajā finanšu līdzekļus, - gultu izveidei un medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei 12.03.2021. Nr.162 Par apropriācijas palielināšanu Veselības ministrijai https://likumi.lv/ta/id/321650 1730383 1730383       VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca"
Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" pamatkapitāla palielināšana, ieguldot tajā finanšu līdzekļus, - gultu izveidei un medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei 2291014 2291014       SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca"
Lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu par ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem 18.03.2021. Nr.173 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/321800 1376823 1376821 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu par stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem: 445156          
1. Izdevumu segšanai par pacientu ar pozitīvu korona vīrusa COVID-19 transportēšanu uz dzīvesvietu 2020.gadā 14614 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
2. Izdevumu segšana par korona vīrusa COVID-19 paraugu transportēšanu 2020.gadā 46744 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
3. Pacientu un paraugu transportēšanas izdevumi, kurus veic cita kompānija un par to slimnīcas piestāda rēķinu 19497 Transporta pakalpojumu sniedzēji     Pacienti
4. SARS-CoV-2 RNS (COVID-19) noteikšana ar reālā laika PĶR (bez parauga paņemšanas) SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” 363720 SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”     SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”
Lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu par laboratorisko izmeklējumu organizēšanu un veikšanu: 4701997          
1.SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” par transporta barotņu molekulāri bioloģiskiem izmeklējumiem nodrošināšanu 2020.gada novembrī un decembrī 42055 SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”     SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”
2.Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanai Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam “BIOR” 2020.gadā 482991 Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam “BIOR”     Pacienti
3. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanai SIA "Centrālā laboratorija" - 2020.gads (korekcija) 1856806 SIA "Centrālā laboratorija"     Pacienti
4. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanai SIA "E. Gulbja Laboratorija" - 2020.gads (korekcija) 1621194 SIA "E. Gulbja Laboratorija"     Pacienti
5. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanaiSIA "Dziedniecība" - 2020.gads (korekcija) 373818 SIA "Dziedniecība"     Pacienti
6. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanai SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija - 2020.gads (korekcija) 135009 SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”     Pacienti
7. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanaiSIA "NMS laboratorija" - 2020.gads (korekcija) 128315 SIA "NMS laboratorija"     Pacienti
8. Izdevumi SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” telefona līnijas 8303 pieteikumiem par Covid-19 analīzēm darbības nodrošināšanai 61794 SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca”     Pacienti
Lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu par mājas aprūpes pakalpojumiem pacientu hroniskās slimības saasinājuma vai akūtas saslimšanas gadījumā Covid-19 pandēmijas laikā 30102 30101 Mājas aprūpes pakalpojumu sniedzēji     Pacienti
Lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu par individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu iegādi 2491346 1109 VAS "Latvijas Pasts" Atbilstoši Latvijas pasta tarifam atkarīgi no sūtījuma svara   Individuālo aizsardzības līdzekļu piegāde ārstniecības iestādēm
2490236 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
Lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu piemaksai ģimenes ārstu praksēm par individuālo aizsardzības līdzekļu izmantošanu pacientu aprūpes nodrošināšanā 163464 163464 Ģimenes ārstu prakses     Ģimenes ārsti, ģimenes ārstu māsas, pacienti
Individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu iegādei 39496 39496 T.T.R. SIA 0.21 37,066 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
Barameda UAB 6.49 1,750
DM Premium SIA 0.39 47,700
GRIF SIA 1.88 120
Saint-Tech, SIA 2.90 320
Prāna - Ko SIA 0.96 100
Hokeja Pasaule, SIA 0.40 500
Lai nodrošinātu tālruņa numura "8989" darbību, izdevumi par Zvanu centra un klientu apkalpošanas operatoru pakalpojuma iegādi liela apjoma iedzīvotāju iezvanu apkalpošanas nodrošināšanai (t.sk., Zvanu centra darbinieku atalgojums) 30.03.2021. Nr.208 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/322046 1186783 275304 Līgums nr.NVD-9/14-2021 ar SIA "RITMIKA", NVD     Iedzīvotāji
Lai segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar tālruņa numura "8989" darbības nodrošināšanu 16270 16269 Līgums nr.NVD-9/14-2021 ar SIA "RITMIKA" no 2021.gada 1.marta līdz 2021.gada 31.decembrim, RAKUS līgums ar SIA "CSC TELECOM"   Prognozējamais iezvanu apjoms līdz 8000 iezvanu darba dienā un līdz 4000 iezvani sestdienā Iedzīvotāji
Lai nodrošinātu nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksu darbību 14.04.2021. Nr.247 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/322458 808513 373022       Vakcinācijas centri
Lai nodrošinātu vakcinācijas punktu izveidi un uzturēšanu tirdzniecības centros, tirgos un sabiedriskās vietās 228400          
Vakcīnu iegādei, loģistikai un vakcinēšanai pret Covid-19 infekciju 21.04.2021. Nr.266 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" > https://likumi.lv/ta/id/322652-par-finansu-lidzeklu-pieskirsanu-no-valsts-budzeta-programmas-lidzekli-neparedzetiem-gadijumiem 51027000 29035073 Zāļu ražotāji, ārstniecības iestādes     Pacienti, ārstniecības personāls
Piemaksai ģimenes ārstiem par sasniegtajiem vakcinācijas rādītājiem pret Covid-19 infekciju senioru un hronisko pacientu grupā 640000          
Adrenalīna injekciju iegāde 2057 341 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Komunikācijas pasākumi saistībā ar vakcinēšanos 418500 2103 Ārstniecības iestādes     Iedzīvotāji
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, lai sniegtu neatliekamo medicīnisko palīdzību personām, kurām vakcinācija pret Covid-19 infekciju izraisījusi komplikācijas (blakusparādības): 160146 65842        
Nodrošināta darba samaksa NMPD brigāžu darbiniekiem par iesaisti darbā pie lielajiem vakcinācijas centriem       Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta brigāžu personāls
Nodrošināta NMPD brigāžu personāla ēdināšana pie vakcinācijas centriem Morient IG, SIA 4.00 72
Baltic Restaurants Latvia SIA 4.00 258
Piemaksas no 2021. gada 1. aprīļa līdz 2021. gada 30. jūnijam atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu, tajā skaitā: 27.04.2021. Nr.277* Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/322777 47040932          
Piemaksas stacionāro ārstniecības iestāžu ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu 2021.gada aprīlī-maijā (t.sk., piemaksas uzņemšanas nodaļās, ārstniecības iestādes Covid-19 jautājumu risināšana) 108606 Ārstniecības iestādes     Ārstniecības personāls
Samaksa par faktiski izmaksātajām piemaksām Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem no 2021.gada 1.aprīļa līdz 2021.gada 30.aprīlim par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos ārkārtas sabiedrības veselības apdraudējumā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un tā seku novēršanu 1900836       Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem
Piemaksas no 2021. gada 1. aprīļa līdz 2021. gada 30. aprīlim Slimību profilakses un kontroles centra nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu 9883       Slimību profilakses un kontroles centra nodarbinātajiem
Samaksa par faktiski izmaksātajām piemaksām Veselības inspekcijas ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem no 2021.gada 1.aprīļa līdz 2021.gada 30.aprīlim par iesaisti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā 13881       Veselības inspekcijas ierēdņi un darbinieki
Samaksa par faktiski izmaksātajām piemaksām Veselības ministrijas ierēdņiem un darbiniekiem no 2021.gada 1.aprīļa līdz 2021.gada 30.jūnijam par iesaisti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā 12256       Veselības ministrijas ierēdņi un darbinieki
Atvaļinājuma rezerves uzkrājums atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai no 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 30. jūnijam atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu, tajā skaitā: 7609863          
Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta atvaļinājumu rezerves uzkrājumu nodrošināšana par 2021.gada janvāri, sakarā ar faktiski izmaksātajām piemaksām atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem no 2021.gada 1.janvāra līdz 2021.gada 31.janvārim par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos ārkārtas sabiedrības veselības apdraudējumā saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un tā seku novēršanu. 205778       Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki
Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta ārstniecības personu un citu nodarbināto atvaļinājumu rezerves uzkrājumu nodrošināšanai, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2021.gada februāri 143968       Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki
Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta ārstniecības personu un citu nodarbināto atvaļinājumu rezerves uzkrājumu nodrošināšanai, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2021.gada martu 160783       Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumu nodrošināšana par piemaksa daļu VM ierēdņiem un darbiniekiem, kuri ir iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā par 2021.gada I.ceturksni 3845       Veselības ministrijas ierēdņi un darbinieki
Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta ārstniecības personu un citu nodarbināto atvaļinājumu rezerves uzkrājumu nodrošināšanai, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2021.gada aprīli 158340       Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi ģimenes ārstu praksēm, atbistoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2021.gada janvāri - maiju 1575924 Ģimenes ārstu prakses     Ģimenes ārsti, ģimenes ārstu māsas
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi stacionārām ārstniecības iestādēm, atbistoši aprēķinātajai piemaksu summai par 2021.gada janvāri-maiju 1688185 Ārstniecības iestādes     Ārstniecības personāls
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumu nodrošināšana par piemaksa daļu VM ierēdņiem un darbiniekiem, kuri ir iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā par 2021.gada aprīli 1021       Veselības ministrijas ierēdņi un darbinieki
Lai nodrošinātu samaksu ārstniecības iestādēm par laikposmu no 2020. gada 9. novembra līdz 2020. gada 31. decembrim par ārstniecības personu un pārējo nodarbināto virsstundu darbu, kas saistīts ar Covid-19 jautājumu risināšanu un seku novēršanu 18.05.2021. Nr.326 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/323306 2982875 2982874 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Lai nodrošinātu samaksu Nacionālā veselības dienesta darbiniekiem par laikposmu no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 28. februārim par nodarbināto virsstundu darbu, kas saistīts ar Covid-19 jautājumu risināšanu un seku novēršanu 68246 68246       NVD darbinieki, kuri ir iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā
Lai nodrošinātu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam samaksu par ārstniecības personu un pārējo nodarbināto virsstundu darbu par laikposmu no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 28. februārim 358845 358844       Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem ārkārtas situācijas laikā
Lai nodrošinātu Slimību profilakses un kontroles centram samaksu par ārstniecības personu un pārējo nodarbināto virsstundu darbu par laikposmu no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 28. februārim 253554 212462        
Ambulatorie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada janvārī-februārī 27.05.2021. Nr.345 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/323482 4535808 4535801 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Stacionārie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu laikposmā no 2021.gada 1.janvāra līdz 28.februārim, t.sk.: 2757850          
1. Individuālo aizsardzības līdzekļu izmaksas (janvāris) stacionārām iestādēm 1390091 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
2. Individuālo aizsardzības līdzekļu izmaksas (februāris) stacionārām iestādēm 1258344 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
3. Koronavīrusa "Covid-19" paraugu transportēšanas izmaksas (janvāris) 10200 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
4. Koronavīrusa "Covid-19" paraugu transportēšanas izmaksas (februāris) 8709 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
5. Pacientu ar pozitīvu koronavīrusa "Covid-19" transportēšanas uz dzīvesvietu izmaksas (janvāris) 5665 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
6. Pacientu ar pozitīvu koronavīrusa "Covid-19" transportēšanas uz dzīvesvietu izmaksas (februāris) 7962 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
7. Pacientu vai paraugu transports, ja to veikusi cita kompānija un par to slimnīcai piestādīts rēķins (janvāris) 31878 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
8. Pacientu vai paraugu transports, ja to veikusi cita kompānija un par to slimnīcai piestādīts rēķins (februāris) 40806 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
Laboatoriskie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada janvārī-februārī: 465262          
1. SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” par transporta barotņu molekulāri bioloģiskiem izmeklējumiem nodrošināšanu 19454 Ārstniecības iestādes     Pacienti
2. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanai Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam “BIOR” 19806 Ārstniecības iestādes     Pacienti
3. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanai SIA "Centrālā laboratorija" 288893 Ārstniecības iestādes     Pacienti
4. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanai SIA "E. Gulbja Laboratorija" 0 Ārstniecības iestādes     Pacienti
5. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanaiSIA "Dziedniecība" 78103 Ārstniecības iestādes     Pacienti
6. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanai SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija 0 Ārstniecības iestādes     Pacienti
7. Covid-19 laboratorisko izmeklējumu veikšanaiSIA "NMS laboratorija" 7929 Ārstniecības iestādes     Pacienti
8. Izdevumi SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” telefona līnijas 8303 pieteikumiem par Covid-19 analīzēm darbības nodrošināšanai 51033 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Individuālo aizsarglīdzekļu (IAL) pasta izdevumi. Transporta pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada janvārī-februārī 40910 40909 VAS "Latvijas Pasts" atbilstoši Latvijas pasta tarifam atkarīgi no sūtījuma svara   Ārstniecības iestādes
Lai segtu izdevumus, kas radušies laikposmā no 2021. gada 1. februāra līdz 31. martam par dezinfekcijas un individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu 105625 105625 T.T.R. SIA 0.23 9,099 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
A.Medical SIA 1.63 61,000
Saint-Tech, SIA 2.90 406
NMS Riga SIA 32.93 10
Amrid, SIA 68.00 25
Hokeja Pasaule, SIA 0.40 1,800
Lai nodrošinātu ambulatoro rehabilitāciju pēc pārslimota Covid-19 31.05.2021. Nr.356 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/323564 26682   Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti, kuri ir pārslimojuši Covid-19
Lai nodrošinātu rehabilitāciju dienas stacionārā pēc pārslimota Covid-19 411251   Dienas stacionāri    
Lai nodrošinātu subakūto rehabilitāciju stacionārā (tai skaitā papildu skābekļa atbalstam) pēc pārslimota Covid-19 1508199   Stacionārās ārstniecības iestādes    
Ambulatorie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada martā, t.sk.: 07.07.2021. Nr.494 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/324692 2208432          
Zobārstniecības pakalpojumi 126162 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Sekundārās ambulatorās veselības aprūpes (SAVA) pakalpojumi 203769 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Individuālo aizsardzības līdzekļu izmaksas (SAVA) 829771 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Veiktais darbs 2021.gada janvārī CS pacientu grupai 30188 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Piemaksa ģimenes ārsta praksei par individuālo aizsardzības līdzekļu izmantošanu izmantošanu 601436 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Piemaksa feldšerpunktiem par individuālo aizsardzības līdzekļu izmantošanu 13408 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Pulsa oksimetra noma 3723 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Ceļa izdevumi (PVA un SAVA) 1336 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Veiktais darbs paraugu paņemšanai mājās 7529 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Veiktais darbs par individuālo aizsardzības līdzekļu manipulācijām (mājas aprūpē) 45925 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Veiktais darbs par Covid-19 manipulācijām ģimenes ārstiem 345183 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Stacionārie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada martā, t.sk.: 1134661          
Covid-19 paraugu transportēšanas izmaksas 8314 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
Pacientu ar pozitīvu Covid-19 transportēšanas uz dzīvesvietu izmaksas 4629 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
Slimnīcu individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu izmaksas 1090071 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
Pacientu ar pozitīvu Covid-19 transportēšanas izmaksas, ja to nodrošina ārpakalpojuma sniedzējs un par to slimnīcai piestādīts rēķins 26179 Stacionārās ārstniecības iestādes     Pacienti
Laboratoriskie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada martā, t.sk.: 160101          
Telefona līnija 8303 pieteikumiem par Covid-19 analīzēm 25517 Laboratorijas     Pacienti
Izdevumi par individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi laboratoriju un paraugu paņemšanas punktu darbiniekiem 127475 Laboratorijas     Pacienti
Citi pasākumi saistībā ar laboratorijas pakalpojumiem (transporta barotņu molekulāri bioloģiskajiem izmeklējumiem nodrošināšana) 7103 Laboratorijas     Pacienti
Individuālo aizsarglīdzekļu pasta izdevumi. Transporta pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada martā 17038 17037 VAS "Latvijas Pasts" Atbilstoši Latvijas pasta tarifam atkarīgi no sūtījuma svara   Ārstniecības iestādes
Lai segtu izdevumus, kas radušies no 2021. gada 1. marta līdz 31. maijam par dezinfekcijas un individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi 153590 153589 T.T.R. SIA 0.21 9,168 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
GRIF SIA 4.15 5,630
A.Medical SIA 1.54 19,000
Brief, SIA 0.10 96,000
MedBalt, SIA 0.12 45,000
TehEksperts, SIA 0.68 76,800
STA Grupa A/S 1.09 19,700
TZMO Latvija SIA 0.11 75,000
Amrid, SIA 68.00 21
NMS Riga SIA 20.08 20
Kombinēta monoklonālo antivielu preparāta REGN-CoV2 (casirivimabs/imdevimabs (firma Roche)) pieejamības nodrošināšana Covid-19 ārstēšanas procesā 07.07.2021. Nr.502 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/324700 206500          
Ambulatorie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada aprīlī, t.sk.: 07.07.2021. Nr.503 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/324701 1951834          
Zobārstniecības pakalpojumu summa 112349 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Manipulācija 47260 Pulsa oksimetra noma par vienu dienu 3264 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Veiktais darbs CS pacientu grupai 19306 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Manipulācijas par ceļa izdevumiem uz Coid-19 pacienta dzīvesvietu (PVA un SAVA) 1045 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Veiktais darbs paraugu paņemšanai mājās 4386 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Par IAL manipulācijām SAVA 726364 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Par IAL manipulācijām veselības aprūpei mājās 32961 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Veiktais darbs par Covid-19 manipulācijām ģimenes ārstiem 282616 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Epidemioloģiskās drošības pasākumu nodrošināšana, sniedzot SAVA pakalpojumus 192746 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Fiksētā piemaksa ģimenes ārstu praksēm par IAL izmantošanu 563796 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Fiksēta piemaksa feldšeru punktiem par IAL izmantošanu 13001 Ambulatorās ārstniecības iestādes     Pacienti
Stacionārie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada aprīlī, t.sk.: 901612          
Individuālo aizsardzības līdzekļu izmaksas 837251 Ārstniecības iestādes     Ārstniecības iestādes
Korona vīrusa COVID-19 paraugu transportēšanas izmaksas 8967 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Pacientu ar pozitīvu koronavīrusu COVID-19 transportēšanas uz dzīvesvietu izmaksas 4980 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Pacientu vai paraugu transports, ja to veikusi cita kompānija un par to slimnīcai piestādīts rēķins 46969 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Laboatoriskie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada aprīlī, t.sk.: 151540          
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, SIA Telefona līnija 8303 pieteikumiem par Covid-19 analīzēm 25517 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Transporta barotņu molekulāri bioloģiskiem izmeklējumiem nodrošināšana 10017 Ārstniecības iestādes     Pacienti
„Centrālā laboratorija” SIA: IAL laboratorijā un paraugu paņemšanas punktos 36630 Ārstniecības iestādes     Pacienti
„Centrālā laboratorija” SIA: IAL izlietojums Paraugu paņemšanai personu dzīvesvietā 5395 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR": IAL laboratorijā un Paraugu paņemšanas punktos 9818 Ārstniecības iestādes     Pacienti
SIA Dziedniecība: IAL laboratorijā un Paraugu paņemšanas punktos 60087 Ārstniecības iestādes     Pacienti
SIA "NMS laboratorija" 3945 Ārstniecības iestādes     Pacienti
iVF Riga, SIA: IAL laboratorijā un Paraugu paņemšanas punktos 127 Ārstniecības iestādes     Pacienti
Lai segtu izdevumus, kas radušies 2021. gada maijā un jūnijā par dezinfekcijas un individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi 118823 118822 T.T.R. SIA 0.34 1,668 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
TZMO Latvija SIA 0.11 165,000
A.Medical SIA 1.59 27,400
GRIF SIA 1.37 5,000
BIOMARK, SIA 1.83 1,700
DM Premium SIA 0.54 6,000
TehEksperts, SIA 0.59 71,100
SPODRA, SIA 8.35 88
Piemaksas par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos ārkārtas sabiedrības veselības apdraudējumā saistībā ar koronavīrusa “Covid-19” uzliesmojumu un seku novēršanu NVD darbiniekiem
no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim
07.07.2021. Nr.505** Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/324703 81354 0        
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi NVD, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 6777 0        
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi ģimenes ārstu praksēm, atbistoši aprēķinātajai piemaksu summai no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 370867 0        
Piemaksas par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos ārkārtas sabiedrības veselības apdraudējumā saistībā ar koronavīrusa “Covid-19” uzliesmojumu un seku novēršanu ģimenes ārstu praksēm no 2021.gada no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 4452186 0        
Piemaksa darbam ar COVID-19 pacientiem sekundārajā veselības aprūpē no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 12267 0        
Piemaksas farmaceitiem par kompensējamo medikamentu izsniegšanu saistībā ar koronavīrusa “Covid-19” uzliesmojumu un seku novēršanu no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 468459 0        
Piemaksas stacionāro ārstniecības iestāžu ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim (t.sk., piemaksas uzņemšanas nodaļās, ārstniecības iestādes Covid-19 jautājumu risināšana) 8924580 0        
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi stacionārām ārstniecības iestādēm, atbistoši aprēķinātajai piemaksu summai no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 743417 0        
Piemaksas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 2788794 0        
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 232307 0        
Piemaksas Slimību profilakses un kontroles centra ierēdņiem un darbiniekiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 222468 0        
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi Slimību profilakses un kontroles centram atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 18532 0        
Piemaksas Veselības ministrijas ierēdņiem un darbiniekiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 25395 0        
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi Veselības ministrijai atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 2115 0        
Piemaksas Veselības inspekcijas ierēdņiem un darbiniekiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 12429 0        
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi Veselības inspekcijai atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 1035 0        
Piemaksas Valsts asinsdonoru centra ierēdņiem un darbiniekiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 6441 0        
Atvaļinājuma rezerves uzkrājumi Valsts asinsdonoru centram atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai no 2021.gada 1.jūlija līdz 30.septembrim 537 0        
Personu, kurām ir pozitīvs Covid-19 tests, transportēšanas izdevumu nodrošināšana uz dzīvesvietu vai uzturēšanas vietu 14.07.2021. Nr.512 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/324809 206004          
Lai nodrošinātu ārstniecības iestādēm samaksu par ārstniecības personu un pārējo nodarbināto virsstundu darbu, kas saistīts ar Covid-19 jautājumu risināšanu un seku novēršanu par laikposmu no 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 30. aprīlim 10.08.2021. Nr.530 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/325325 1928597 1928596 Ārstniecības iestādes     Ārstniecības iestāžu darbinieki
Lai nodrošinātu Nacionālā veselības dienesta darbiniekiem samaksu par virsstundu darbu, kas saistīts ar Covid-19 jautājumu risināšanu un seku novēršanu par laikposmu no 2021. gada 1. marta līdz 2021. gada 31. maijam 108281         Nacionālā veselības dienesta darbinieki
Lai nodrošinātu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam samaksu par ārstniecības personu un pārējo nodarbināto virsstundu darbu, kas saistīts ar Covid-19 jautājumu risināšanu un seku novēršanu par laikposmu no 2021. gada 1. marta līdz 2021. gada 31. maijam 220593 220592       Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstniecības personām un pārējiem nodarbinātajiem, kuri iesaistīti covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā
Lai nodrošinātu Slimību profilakses un kontroles centram samaksu par nodarbināto virsstundu darbu, kas saistīts ar Covid-19 jautājumu risināšanu un seku novēršanu par laikposmu no 2021. gada 1. marta līdz 2021. gada 31. maijam 143028 49038       Slimību profilakses un kontroles centra darbinieki
Lai nodrošinātu Veselības ministrijai samaksu par nodarbināto virsstundu darbu, kas saistīts ar Covid-19 jautājumu risināšanu un seku novēršanu par laikposmu no 2021. gada 1. maija līdz 2021. gada 31. maijam 3970 3970       Veselības ministrijas nodarbinātie
Ambulatorie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada maijā, t.sk.: 10.08.2021. Nr.531 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/325330 1,920,454          
Zobārstniecības pakalpojumu summa         Pacienti
Manipulācija 47260 Pulsa oksimetra noma par vienu dienu         Pacienti
Veiktais darbs CS pacientu grupai         Pacienti
Manipulācijas par ceļa izdevumiem uz Coid-19 pacienta dzīvesvietu (PVA un SAVA)         Pacienti
Veiktais darbs paraugu paņemšanai mājās         Pacienti
Par IAL manipulācijām SAVA         Pacienti
Par IAL manipulācijām veselības aprūpei mājās         Pacienti
Veiktais darbs par Covid-19 manipulācijām ģimenes ārstiem         Pacienti
Epidemioloģiskās drošības pasākumu nodrošināšana, sniedzot SAVA pakalpojumus         Pacienti
Fiksētā piemaksa ģimenes ārstu praksēm par IAL izmantošanu         Pacienti
Fiksēta piemaksa feldšeru punktiem par IAL izmantošanu         Pacienti
Stacionārie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada maijā, t.sk.: 729,384          
Individuālo aizsardzības līdzekļu izmaksas         Ārstniecības iestādes
Korona vīrusa COVID-19 paraugu transportēšanas izmaksas         Pacienti
Pacientu ar pozitīvu koronavīrusu COVID-19 transportēšanas uz dzīvesvietu izmaksas         Pacienti
Pacientu vai paraugu transports, ja to veikusi cita kompānija un par to slimnīcai piestādīts rēķins         Pacienti
Laboatoriskie pakalpojumi saistībā ar koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu un tā seku novēršanu 2021.gada maijā, t.sk.: 163,056          
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, SIA Telefona līnija 8303 pieteikumiem par Covid-19 analīzēm         Pacienti
Transporta barotņu molekulāri bioloģiskiem izmeklējumiem nodrošināšana         Pacienti
„Centrālā laboratorija” SIA: IAL laboratorijā un paraugu paņemšanas punktos         Pacienti
„Centrālā laboratorija” SIA: IAL izlietojums Paraugu paņemšanai personu dzīvesvietā         Pacienti
Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR": IAL laboratorijā un Paraugu paņemšanas punktos         Pacienti
SIA Dziedniecība: IAL laboratorijā un Paraugu paņemšanas punktos         Pacienti
SIA "NMS laboratorija"         Pacienti
iVF Riga, SIA: IAL laboratorijā un Paraugu paņemšanas punktos         Pacienti
Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Vidzemes slimnīca" augstas gatavības projekta "Vidzemes slimnīcas A, B un C korpusa energoefektivitātes paaugstināšana" īstenošanai, kas saistīts ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu un ekonomikas atlabšanu 25.08.2021. Nr.593 Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" https://likumi.lv/ta/id/325671 1758446         SIA "Vidzemes slimnīca"

*MK rīkojuma Nr.277 paredzēto izdevumu segšanai tiek novirzīts 21.01.2021. MK rīkojuma Nr.37 piešķirtais un neizlietotais finansējums 23 023 910 euro apmērā

**MK rīkojuma Nr.505 paredzēto izdevumu segšanai tiek novirzīts 27.04.2021. MK rīkojuma Nr.277 piešķirtais un neizlietotais finansējums 4 374 757 euro apmērā


Piešķirtā finansējuma sadalījums pa merķiem un tā izlietojums uz 28.09.2021.

  Kopā piešķirts finansējums Izlietots kopā uz 28.09.2021
Kopā trīs piešķīrumi, tai skaitā 86,593,857 34,123,428
Kopā infrastruktūrai kapitālsabiedrībās un IV līmeņa slimnīcās 25,460,377 1,703,719
Kopā infrastruktūrai, gultām un iekārtām 45,700,521 11,637,496
infrastruktūra RAKUS, PSKUS 21,664,877 920,977
II, III, IV līmeņa slimnīcām, tai skaitā: 22,818,575 10,227,509
infrastruktūra Jēkabpils un Vidzeme 3,069,500 782,742
operatīvā datu paneļa izveidei 726,000  
tarifiem 27,858,753 15,480,342
observācijas gultu apmaksai 3,474,533 2,084,719
IT gultu uzturēšanai 24,384,220 13,395,623
Kopā gultām un iekārtām 33,274,727 16,939,366
II, III, IV līmeņa slimnīcām, tai skaitā: 19,749,075 10,895,296
SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" 1,471,388 1,392,849
SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Ventspils 1,939,352 1,822,349
SIA "Vidzemes slimnīca" 2,517,440 461,487
SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" 1,163,837 693,369
SIA "Rēzeknes slimnīca" 4,077,143 2,501,469
SIA"Jēkabpils reģionālā slimnīca" 2,985,294 763,647
SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" 514,668 483,473
SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" slimnīcā Balvos 497,481 334,882
SIA Bauskas slimnīca 107,776 47,841
SIA Aizkraukles slimnīca 61,860 61,860
SIA Ludzas medicīnas centrs 207,750 160,217
SIA "Rīgas 1.slimnīca" 832,110 593,589
SAI "Alūksnes slimnīca" 510,876 174,203
SIA "Kuldīgas slimnīca" 5,406 5,405
SIA "Ogres rajona slimnīca" 505,072 0
SIA "Jūrmalas slimnīca" 166,502 117,812
SIA "Cēsu klīnika" 355,106 196,464
SIA "Tukuma slimnīca" 540,058 373,163
SIA "Dobeles un apkārtnes slimnīca"  188,362 0
SIA "Krāslavas slimnīca" 264,286 222,208
SIA "Preiļu slimnīca" 346,239 0
mākslīgo plaušu ventilācijas iegādei (NVD CENTRALIZĒTI IEGĀDĀTS) 341,069 341,069
Planšetēm 150,000 147,940
VM kapitālsabiedrībām, tai skaitā: 13,525,652 6,044,070
RAKUS 8,229,186 4,629,193
PSKUS 4,962,393 1,112,628
BKUS 124,438 96,382
VSIA "Slimnīca "Ģintermuiža"" 174,128 174,128
VSIA "Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca" 35,507 31,739

Izveidoto gultu skaits par līdz šim izlietoto finansējumu, atbilstoši plānotajam

Jaunas gultas Pārprofilētas IT gultas aprīkotas atbilstoši līmenim Jaunas IT gultas
  30 6  
  56 15 8
  27 3  
  87    
  20   8
  55 3  
  50    
25      
  20    
  40    
       
50      
       
       
       
       
      4
    4  
       
  2    
       
       
       
       
122 261 57 12
  62    
       
       
       
197 710 88 32

Piešķirtā finansējuma sadalījums pa merķiem un tā izlietojums uz 04.10.2021.

  Kopā piešķirts finansējums Izlietots kopā uz 04.10.2021
Kopā trīs piešķīrumi, tai skaitā 86,593,857 34,760,008
Kopā infrastruktūrai kapitālsabiedrībās un IV līmeņa slimnīcās 25,460,377 1,703,719
Kopā infrastruktūrai, gultām un iekārtām 45,700,521 11,637,496
infrastruktūra RAKUS, PSKUS 21,664,877 920,977
II, III, IV līmeņa slimnīcām, tai skaitā: 22,818,575 10,227,509
infrastruktūra Jēkabpils un Vidzeme 3,069,500 782,742
operatīvā datu paneļa izveidei 726,000  
tarifiem 27,858,753 15,827,797
observācijas gultu apmaksai 3,474,533 2,432,174
IT gultu uzturēšanai 24,384,220 13,395,623
Kopā gultām un iekārtām 33,274,727 17,228,491
II, III, IV līmeņa slimnīcām, tai skaitā: 19,749,075 11,184,421
SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" 1,471,388 1,392,849
SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Ventspils 1,939,352 1,906,274
SIA "Vidzemes slimnīca" 2,517,440 571,053
SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" 1,163,837 693,369
SIA "Rēzeknes slimnīca" 4,077,143 2,582,930
SIA"Jēkabpils reģionālā slimnīca" 2,985,294 763,647
SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" 514,668 483,473
SIA "Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība" slimnīcā Balvos 497,481 334,882
SIA Bauskas slimnīca 107,776 47,645
SIA Aizkraukles slimnīca 61,860 58,792
SIA Ludzas medicīnas centrs 207,750 160,217
SIA "Rīgas 1.slimnīca" 832,110 593,589
SAI "Alūksnes slimnīca" 510,876 174,203
SIA "Kuldīgas slimnīca" 5,406 5,405
SIA "Ogres rajona slimnīca" 505,072 0
SIA "Jūrmalas slimnīca" 166,502 117,812
SIA "Cēsu klīnika" 355,106 212,557
SIA "Tukuma slimnīca" 540,058 374,507
SIA "Dobeles un apkārtnes slimnīca"  188,362 0
SIA "Krāslavas slimnīca" 264,286 222,208
SIA "Preiļu slimnīca" 346,239 0
mākslīgo plaušu ventilācijas iegādei (NVD CENTRALIZĒTI IEGĀDĀTS) 341,069 341,069
Planšetēm 150,000 147,940
VM kapitālsabiedrībām, tai skaitā: 13,525,652 6,044,070
RAKUS 8,229,186 4,629,193
PSKUS 4,962,393 1,112,628
BKUS 124,438 96,382
VSIA "Slimnīca "Ģintermuiža"" 174,128 174,128
VSIA "Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca" 35,507 31,739



Iedzīvotāju skaita izmaiņas pašvaldībās 2021. un 2022.gados

Pašvaldība Iedzīvotāju skaits uz 01.01.2020. Iedzīvotāju skaits uz 01.01.2021. Izmaiņas
2021.-2020. 2021./2020.
%
Daugavpils 91,407 90,520 -887 -1%
Jelgava 60,798 60,564 -234 0%
Jūrmala 57,503 57,813 310 1%
Liepāja 76,269 75,916 -353 0%
Rēzekne 30,088 29,771 -317 -1%
Rīga 693,046 686,253 -6,793 -1%
Ventspils 37,538 37,057 -481 -1%
         
Aizkraukles novads 31,446 31,096 -350 -1%
Alūksnes novads 15,645 15,416 -229 -1%
Augšdaugavas novads 29,025 28,433 -592 -2%
Ādažu novads 21,752 22,297 545 3%
Balvu novads 20,694 20,261 -433 -2%
Bauskas novads 44,733 44,249 -484 -1%
Cēsu novads 45,203 44,872 -331 -1%
Dienvidkurzemes novads 35,743 35,353 -390 -1%
Dobeles novads 30,986 30,556 -430 -1%
Gulbenes novads 21,158 20,795 -363 -2%
Jelgavas novads 34,051 33,855 -196 -1%
Jēkabpils novads 43,517 42,948 -569 -1%
Krāslavas novads 24,275 23,624 -651 -3%
Kuldīgas novads 29,708 29,349 -359 -1%
Ķekavas novads 30,930 31,392 462 1%
Limbažu novads 30,175 29,986 -189 -1%
Līvānu novads 11,762 11,568 -194 -2%
Ludzas novads 23,768 23,305 -463 -2%
Madonas novads 31,218 30,643 -575 -2%
Mārupes novads 35,363 36,686 1,323 4%
Ogres novads 61,502 61,366 -136 0%
Olaines novads 20,614 20,926 312 2%
Preiļu novads 18,163 17,849 -314 -2%
Rēzeknes novads 31,934 31,324 -610 -2%
Ropažu novads 32,795 33,816 1,021 3%
Salaspils novads 24,004 24,240 236 1%
Saldus novads 30,003 29,613 -390 -1%
Saulkrastu novads 9,746 10,003 257 3%
Siguldas novads 32,266 32,267 1 0%
Smiltenes novads 19,351 19,165 -186 -1%
Talsu novads 39,006 38,617 -389 -1%
Tukuma novads 47,808 47,556 -252 -1%
Valkas novads 8,681 8,580 -101 -1%
Valmieras novads 54,882 54,642 -240 0%
Varakļānu novads 3,173 3,079 -94 -3%
Ventspils novads 11,634 11,468 -166 -1%
Kopā 2,083,363 2,069,089 -14,274 -1%


Pašvaldību finanšu izlīdzināšana (PFI) 2022.gadam

IIN prognoze 1 396,5 milj. euro
Speciālā dotācija 150,7 milj. euro
Speciālā dotācija sadalīta 70% pie IIN un 30% pie budžeta dotācijas
Pašvaldības Iedzīvotāju skaits uz 01.01.2021. Izlīdzināmās vienības Iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognoze Nekustamā īpašuma nodokļa prognoze Iemaksas (-) un dotācijas (+) Izlīdzinātie ieņēmumi
PFI 2022, euro
Izlīdzinātie ieņēmumi
PFI 2021., euro
Izlīdzināto ieņēmumu izmaiņas (PFI 2022 pret PFI 2021.)
eiro %
Daugavpils 90,520 151,793 40,214,919 2,636,415 23,498,702 66,350,036 63,683,261 2,666,774 4.2%
Jelgava 60,564 106,054 42,155,993 3,017,302 5,667,100 50,840,395 48,816,829 2,023,565 4.1%
Jūrmala 57,813 95,751 53,930,000 9,756,877 -11,045,926 52,640,951 53,486,056 -845,105 -1.6%
Liepāja 75,916 130,228 43,106,854 3,525,767 13,195,544 59,828,165 57,074,788 2,753,377 4.8%
Rēzekne 29,771 50,421 14,884,006 804,618 6,778,881 22,467,506 21,660,753 806,752 3.7%
Rīga 686,253 1,138,250 623,391,186 83,208,620 -95,680,130 610,919,676 599,800,207 11,119,468 1.9%
Ventspils 37,057 62,245 26,460,826 3,209,484 1,098,009 30,768,319 30,213,398 554,921 1.8%
                   
Aizkraukles novads 31,096 54,661 18,149,708 1,530,378 5,463,135 25,143,221 24,214,382 928,839 3.8%
Alūksnes novads 15,416 27,756 7,056,694 728,540 4,332,502 12,117,736 11,723,043 394,694 3.4%
Augšdaugavas novads 28,433 47,882 10,118,381 1,308,021 8,888,135 20,314,537 19,778,494 536,043 2.7%
Ādažu novads 22,297 40,463 24,680,121 2,501,704 -4,857,322 22,324,502 20,881,093 1,443,409 6.9%
Balvu novads 20,261 36,316 8,556,942 877,345 6,199,115 15,633,402 15,126,110 507,292 3.4%
Bauskas novads 44,249 77,977 25,768,684 3,534,470 6,926,744 36,229,898 35,190,187 1,039,711 3.0%
Cēsu novads 44,872 79,320 27,529,763 2,310,214 7,023,443 36,863,420 35,354,727 1,508,693 4.3%
Dienvidkurzemes novads 35,353 64,865 18,459,043 2,538,838 8,145,778 29,143,659 27,991,595 1,152,064 4.1%
Dobeles novads 30,556 53,651 19,616,878 3,011,009 3,025,321 25,653,208 24,423,024 1,230,184 5.0%
Gulbenes novads 20,795 37,014 11,006,198 1,053,540 4,593,567 16,653,305 16,154,728 498,577 3.1%
Jelgavas novads 33,855 59,368 22,622,010 3,232,709 2,772,128 28,626,847 27,326,477 1,300,369 4.8%
Jēkabpils novads 42,948 76,378 21,739,491 1,863,549 10,383,298 33,986,338 32,980,525 1,005,812 3.0%
Krāslavas novads 23,624 40,756 7,757,249 979,595 8,263,236 17,000,080 16,722,524 277,557 1.7%
Kuldīgas novads 29,349 53,122 15,320,669 1,831,856 6,701,990 23,854,515 22,581,347 1,273,168 5.6%
Ķekavas novads 31,392 58,013 31,695,899 2,819,259 -3,819,328 30,695,830 29,576,104 1,119,726 3.8%
Limbažu novads 29,986 52,660 16,925,032 1,849,786 5,393,762 24,168,580 23,199,588 968,992 4.2%
Līvānu novads 11,568 20,015 5,056,086 388,854 3,243,380 8,688,320 8,554,590 133,730 1.6%
Ludzas novads 23,305 40,542 8,984,239 961,747 7,334,138 17,280,124 16,758,607 521,517 3.1%
Madonas novads 30,643 54,979 15,548,852 1,629,599 7,341,179 24,519,630 23,852,278 667,352 2.8%
Mārupes novads 36,686 70,314 43,185,189 4,925,308 -9,058,784 39,051,713 36,575,034 2,476,678 6.8%
Ogres novads 61,366 109,682 48,053,866 3,374,159 2,537,365 53,965,390 51,382,245 2,583,146 5.0%
Olaines novads 20,926 35,849 16,532,605 1,331,503 84,711 17,948,819 16,722,269 1,226,550 7.3%
Preiļu novads 17,849 30,854 7,390,092 759,435 5,171,969 13,321,496 12,848,706 472,789 3.7%
Rēzeknes novads 31,324 54,487 11,557,715 1,322,953 10,199,921 23,080,589 22,629,579 451,010 2.0%
Ropažu novads 33,816 60,805 34,742,294 3,989,975 -5,806,832 32,925,436 33,317,082 -391,646 -1.2%
Salaspils novads 24,240 42,260 19,836,109 1,472,700 -76,561 21,232,248 19,991,427 1,240,821 6.2%
Saldus novads 29,613 52,990 16,326,261 2,041,138 5,798,028 24,165,426 23,258,117 907,309 3.9%
Saulkrastu novads 10,003 16,535 8,396,585 1,297,782 -987,619 8,706,749 8,178,369 528,380 6.5%
Siguldas novads 32,267 58,365 26,802,420 2,175,269 213,131 29,190,820 27,601,254 1,589,566 5.8%
Smiltenes novads 19,165 35,046 10,720,418 1,015,241 4,125,312 15,860,971 15,302,188 558,783 3.7%
Talsu novads 38,617 68,440 19,724,685 2,254,371 8,719,026 30,698,082 29,779,890 918,192 3.1%
Tukuma novads 47,556 84,952 27,966,261 3,443,550 7,909,196 39,319,008 37,839,714 1,479,294 3.9%
Valkas novads 8,580 15,456 5,470,833 401,317 1,327,879 7,200,029 6,902,265 297,764 4.3%
Vamieras novads 54,642 97,392 36,932,122 3,070,033 6,249,711 46,251,866 44,127,101 2,124,765 4.8%
Varakļānu novads 3,079 5,385 1,278,364 163,054 889,355 2,330,773 2,281,516 49,258 2.2%
Ventspils novads 11,468 23,068 6,323,771 1,102,878 2,925,744 10,352,392 10,181,760 170,632 1.7%
KOPĀ 2,069,089 3,572,361 1,501,975,311 175,250,762 81,087,932 1,758,314,005 1,706,043,234 52,270,771 3.1%


Iedzīvotāju skaita izmaiņas 43 pašvaldībās (no 2011. līdz 2020.gadam)

Reģions Pašvaldība Iedzīvotāju skaits gada sākumā (cilv., PMLP)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Rīgas reģions Rīga 703,581 699,203 696,618 701,184 698,086 698,529 704,476 701,064 696,997 693,046
Jūrmala 56,060 56,307 57,479 57,385 57,671 57,371 56,646 57,044 57,145 57,503
Ādažu novads 16,623 16,897 17,101 17,324 17,623 18,051 20,083 20,892 21,272 21,752
Ķekavas novads 27,577 27,855 28,113 28,067 28,468 28,875 28,851 29,468 30,250 30,930
Mārupes novads 24,844 25,665 26,383 27,059 28,254 29,620 30,824 32,388 33,601 35,363
Olaines novads 20,658 20,641 20,496 20,325 20,219 20,330 20,227 20,176 20,265 20,614
Ropažu novads 28,515 28,816 29,240 29,081 29,174 29,621 30,040 30,907 31,534 32,795
Salaspils novads 23,221 23,312 23,352 23,116 23,105 23,340 23,432 23,707 23,886 24,004
Siguldas novads 32,106 32,119 32,159 31,984 32,012 32,017 31,732 31,648 32,113 32,266
Kurzemes reģions Liepāja 83,415 82,413 81,454 79,995 78,787 78,144 76,988 76,604 76,618 76,269
Ventspils 42,509 41,998 41,431 40,679 40,273 39,861 39,286 38,562 38,059 37,538
Dienvidkurzemes novads 42,452 41,850 41,286 40,493 39,659 38,741 38,112 37,039 36,276 35,743
Kuldīgas novads 34,660 34,322 33,914 33,218 32,683 32,110 31,333 30,730 30,209 29,708
Saldus novads 35,471 34,957 34,482 33,791 33,225 32,672 31,765 31,014 30,496 30,003
Talsu novads 45,245 44,693 44,178 43,339 42,722 42,135 41,177 40,279 39,598 39,006
Tukuma novads 53,862 53,259 52,628 51,781 51,142 50,501 49,567 48,675 48,234 47,808
Ventspils novads 13,440 13,220 13,171 12,890 12,612 12,361 12,146 11,897 11,760 11,634
Vidzemes reģions Alūksnes novads 19,121 18,806 18,501 18,020 17,623 17,332 16,814 16,343 16,015 15,645
Cēsu novads 50,977 50,296 49,742 48,889 48,451 47,884 46,957 46,118 45,620 45,203
Gulbenes novads 24,918 24,604 24,311 23,720 23,345 22,916 22,426 21,957 21,541 21,158
Limbažu novads 34,737 34,280 33,715 32,968 32,509 31,969 31,205 30,540 30,211 30,175
Madonas novads 37,041 36,712 36,150 35,370 34,722 34,127 33,269 32,534 31,906 31,218
Ogres novads 65,162 64,665 64,341 63,583 63,085 62,592 61,849 61,536 61,405 61,502
Saulkrastu novads 8,664 8,619 8,678 8,584 8,612 8,653 8,487 8,637 9,498 9,746
Smiltenes novads 22,461 22,149 21,883 21,380 21,081 20,581 20,130 19,678 19,478 19,351
Valkas novads 10,445 10,265 10,109 9,867 9,670 9,479 9,204 8,913 8,796 8,681
Valmieras novads 62,553 61,676 60,702 59,365 58,381 57,613 56,451 55,772 55,411 54,882
Varakļānu novads 3,875 3,823 3,783 3,668 3,590 3,506 3,444 3,337 3,254 3,173
Latgales reģions Daugavpils 102,496 101,057 100,006 98,089 96,792 95,467 94,196 92,776 91,913 91,407
Rēzekne 34,596 33,936 33,438 32,630 31,886 31,216 30,800 30,705 30,386 30,088
Augšdaugavas novads 36,950 36,368 35,612 34,653 33,770 32,865 31,777 30,750 29,906 29,025
Balvu novads 24,240 25,335 24,898 24,245 23,595 22,963 22,287 21,654 21,186 20,694
Krāslavas novads 31,161 30,581 29,952 29,076 28,314 27,607 26,770 25,797 25,038 24,275
Līvānu novads 13,906 13,680 13,538 13,251 12,982 12,759 12,448 12,193 11,961 11,762
Ludzas novads 29,309 28,776 28,213 27,457 26,944 26,349 25,699 24,927 24,338 23,768
Preiļu novads 22,277 21,884 21,484 20,949 20,507 20,087 19,599 19,041 18,588 18,163
Rēzeknes novads 38,406 38,084 37,708 36,850 36,268 35,618 34,623 33,545 32,701 31,934
Zemgales reģions Jelgava 64,516 63,534 63,046 62,572 61,961 61,623 61,308 61,162 60,804 60,798
Aizkraukles novads 37,636 37,018 35,948 35,155 34,550 34,010 33,150 32,431 31,893 31,446
Bauskas novads 51,492 50,604 50,012 49,068 48,463 47,735 46,648 45,981 45,377 44,733
Dobeles novads 36,771 36,152 35,653 34,746 34,062 33,457 32,641 32,020 31,458 30,986
Jelgavas novads 35,611 37,312 36,977 36,283 35,841 35,473 34,835 34,555 34,411 34,051
Jēkabpils novads 48,820 48,132 49,311 48,142 47,406 46,603 45,618 44,746 44,156 43,517

Iedzīvotāju skaita izmaiņas 43 pašvaldībās, ietverot teritoriālās vienības (no 2011. līdz 2020.gadam)

Reģions Pašvaldība Teritoriālā vienība Iedzīvotāju skaits gada sākumā (cilv., PMLP)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Rīgas reģions Rīga Rīga 703,581 699,203 696,618 701,184 698,086 698,529 704,476 701,064 696,997 693,046
Jūrmala Jūrmala 56,060 56,307 57,479 57,385 57,671 57,371 56,646 57,044 57,145 57,503
Ādažu novads Ādažu pagasts 10,007 10,122 10,263 10,450 10,714 10,970 11,199 11,684 11,913 12,171
Carnikavas pagasts 6,616 6,775 6,838 6,874 6,909 7,081 8,884 9,208 9,359 9,581
Ķekavas novads Baldones pilsēta 2,366 2,368 2,342 2,329 2,358 2,366 3,940 3,966 3,960 3,841
Baldones pagasts 3,363 3,369 3,359 3,292 3,322 3,328 1,701 1,786 1,813 1,849
Baložu pilsēta 5,757 5,867 6,041 6,073 6,185 6,343 6,327 6,529 6,798 7,040
Daugmales pagasts 1,124 1,121 1,137 1,138 1,137 1,176 1,196 1,219 1,237 1,276
Ķekavas pagasts 14,967 15,130 15,234 15,235 15,466 15,662 15,687 15,968 16,442 16,924
Mārupes novads Babītes pagasts 7,891 8,063 8,339 8,590 8,871 9,069 9,430 9,704 10,064 10,543
Salas pagasts 1,437 1,445 1,443 1,430 1,447 1,436 1,439 1,455 1,464 1,471
Mārupes pagasts 15,516 16,157 16,601 17,039 17,936 19,115 19,955 21,229 22,073 23,349
Olaines novads Olaines pilsēta 12,577 12,367 12,184 12,025 11,910 11,800 11,563 11,342 11,222 11,090
Olaines pagasts 8,081 8,274 8,312 8,300 8,309 8,530 8,664 8,834 9,043 9,524
Ropažu novads Vangažu pilsēta 3,999 3,958 3,905 3,834 3,815 3,778 3,698 3,649 3,626 3,607
Garkalnes pagasts 7,344 7,599 7,821 7,895 8,031 8,357 8,631 8,879 9,135 9,582
Ropažu pagasts 7,153 7,103 7,142 6,993 6,927 6,915 7,014 7,436 7,460 7,442
Stopiņu pagasts 10,019 10,156 10,372 10,359 10,401 10,571 10,697 10,943 11,313 12,164
Salaspils novads Salaspils pilsēta 18,092 18,039 18,002 17,787 17,623 17,621 17,584 18,698 18,972 18,948
Salaspils pagasts 5,129 5,273 5,350 5,329 5,482 5,719 5,848 5,009 4,914 5,056
Siguldas novads Siguldas pilsēta 11,200 11,368 11,504 11,570 11,761 11,821 11,954 11,991 12,268 12,478
Allažu pagasts 1,962 1,991 2,009 1,950 1,906 1,889 1,752 1,735 1,824 1,855
Mores pagasts 654 662 666 661 666 659 649 658 661 666
Siguldas pagasts 4,004 3,989 3,999 4,016 4,013 4,024 3,992 4,006 4,070 4,038
Inčukalna pagasts 4,543 4,521 4,517 4,471 4,425 4,473 4,470 4,462 4,590 4,591
Lēdurgas pagasts 1,568 1,547 1,517 1,504 1,490 1,469 1,441 1,403 1,401 1,364
Krimuldas pagasts 4,185 4,129 4,092 4,023 3,995 3,976 3,853 3,791 3,757 3,749
Mālpils pagasts 3,990 3,912 3,855 3,789 3,756 3,706 3,621 3,602 3,542 3,525
Kurzemes reģions Liepāja Liepāja 83,415 82,413 81,454 79,995 78,787 78,144 76,988 76,604 76,618 76,269
Ventspils Ventspils 42,509 41,998 41,431 40,679 40,273 39,861 39,286 38,562 38,059 37,538
Dienvidkurzemes novads Aizputes pilsēta 5,068 4,983 4,912 4,837 4,747 4,633 4,559 4,443 4,344 4,293
Aizputes pagasts 1,006 998 977 945 944 928 900 889 851 840
Cīravas pagasts 1,288 1,295 1,295 1,256 1,214 1,180 1,143 1,088 1,059 1,047
Kalvenes pagasts 809 804 792 783 771 746 717 689 676 634
Kazdangas pagasts 1,490 1,464 1,408 1,386 1,371 1,326 1,306 1,279 1,264 1,234
Lažas pagasts 652 640 641 632 611 583 569 541 532 517
Durbes pilsēta 622 612 592 575 567 561 540 542 539 526
Durbes pagasts 466 456 462 451 435 412 417 400 394 388
Dunalkas pagasts 803 777 763 760 734 701 676 651 622 614
Tadaiķu pagasts 966 960 932 905 872 866 854 849 845 842
Vecpils pagasts 529 526 515 496 494 465 476 469 448 443
Grobiņas pilsēta 4,225 4,184 4,173 4,110 4,056 3,977 3,912 3,861 3,803 3,770
Bārtas pagasts 684 680 674 675 659 648 615 602 594 574
Gaviezes pagasts 928 894 883 860 832 820 809 768 768 762
Grobiņas pagasts 2,808 2,771 2,730 2,728 2,670 2,601 2,606 2,535 2,496 2,486
Medzes pagasts 1,589 1,547 1,540 1,501 1,499 1,482 1,440 1,412 1,414 1,413
Pāvilostas pilsēta 1,143 1,127 1,108 1,066 1,039 1,035 1,005 980 941 949
Sakas pagasts 620 618 595 571 547 530 528 512 498 489
Vērgales pagasts 1,449 1,437 1,425 1,380 1,389 1,363 1,358 1,319 1,325 1,310
Priekules pilsēta 2,433 2,377 2,318 2,269 2,227 2,167 2,167 2,091 2,051 2,010
Bunkas pagasts 1,011 998 984 967 932 910 885 882 849 839
Gramzdas pagasts 750 746 728 728 709 694 675 640 611 614
Kalētu pagasts 732 724 722 696 677 644 630 611 597 584
Priekules pagasts 681 662 661 638 620 605 579 553 535 519
Virgas pagasts 933 926 924 913 879 855 846 820 801 787
Nīcas pagasts 2,883 2,847 2,816 2,772 2,715 2,656 2,602 2,536 2,513 2,492
Otaņķu pagasts 959 950 936 925 892 865 879 848 808 765
Dunikas pagasts 749 742 729 714 695 684 665 618 610 590
Rucavas pagasts 1,259 1,232 1,201 1,179 1,164 1,148 1,132 1,069 1,014 1,000
Embūtes pagasts 406 404 411 403 391 380 369 362 345 333
Vaiņodes pagasts 2,511 2,469 2,439 2,372 2,307 2,276 2,253 2,180 2,129 2,079
Kuldīgas novads Kuldīgas pilsēta 12,659 12,494 12,326 12,123 11,915 11,768 11,474 11,275 11,111 10,934
Ēdoles pagasts 1,019 1,004 978 940 911 901 879 862 850 835
Gudenieku pagasts 790 773 756 721 680 659 615 599 558 541
Īvandes pagasts 407 412 409 404 396 396 384 368 369 358
Kabiles pagasts 866 869 864 831 810 786 775 754 740 735
Kurmāles pagasts 2,227 2,221 2,207 2,129 2,118 2,080 2,059 2,017 1,979 1,967
Laidu pagasts 1,251 1,234 1,219 1,187 1,135 1,118 1,093 1,049 1,022 999
Padures pagasts 1,127 1,127 1,120 1,111 1,126 1,127 1,123 1,102 1,101 1,095
Pelču pagasts 1,101 1,107 1,095 1,078 1,073 1,077 1,059 1,029 1,022 1,026
Rendas pagasts 1,088 1,072 1,048 1,057 1,026 993 968 945 936 910
Rumbas pagasts 1,675 1,648 1,669 1,640 1,657 1,636 1,605 1,586 1,556 1,506
Snēpeles pagasts 799 805 795 773 773 757 732 711 705 717
Turlavas pagasts 978 971 960 954 938 910 885 885 853 843
Vārmes pagasts 1,095 1,089 1,084 1,069 1,057 1,046 1,029 1,018 1,012 997
Skrundas pilsēta 2,464 2,415 2,385 2,313 2,291 2,232 2,150 2,118 2,069 2,040
Skrundas pagasts 1,190 1,168 1,158 1,122 1,102 1,075 1,082 1,063 1,056 1,013
Nīkrāces pagasts 714 704 709 679 657 617 589 585 574 561
Raņķu pagasts 510 507 489 469 451 442 431 430 424 402
Rudbāržu pagasts 1,070 1,076 1,041 1,026 1,019 977 940 904 880 859
Alsungas pagasts 1,630 1,626 1,602 1,592 1,548 1,513 1,461 1,430 1,392 1,370
Saldus novads Saldus pilsēta 12,192 12,085 11,922 11,686 11,610 11,479 11,148 10,869 10,736 10,565
Ezeres pagasts 1,347 1,308 1,293 1,290 1,227 1,192 1,161 1,126 1,100 1,071
Jaunauces pagasts 438 428 415 404 380 370 360 352 332 320
Jaunlutriņu pagasts 954 936 896 884 841 822 789 753 733 728
Kursīšu pagasts 954 937 928 903 887 858 837 816 791 758
Lutriņu pagasts 1,411 1,389 1,371 1,383 1,371 1,364 1,334 1,294 1,272 1,221
Nīgrandes pagasts 1,672 1,660 1,615 1,558 1,526 1,474 1,436 1,360 1,323 1,279
Novadnieku pagasts 1,896 1,885 1,900 1,863 1,826 1,775 1,734 1,681 1,633 1,640
Pampāļu pagasts 793 780 763 732 716 694 649 614 595 577
Rubas pagasts 920 898 890 870 839 805 763 718 689 688
Saldus pagasts 1,712 1,709 1,701 1,667 1,617 1,607 1,590 1,568 1,526 1,512
Šķēdes pagasts 722 698 698 671 653 635 611 590 549 524
Vadakstes pagasts 521 522 510 499 474 459 431 406 401 378
Zaņas pagasts 813 794 771 759 733 709 674 642 608 589
Zirņu pagasts 1,755 1,740 1,703 1,669 1,649 1,641 1,623 1,580 1,554 1,499
Zvārdes pagasts 393 387 396 401 408 412 397 391 390 379
Brocēnu pilsēta 3,376 3,278 3,243 3,203 3,173 3,134 3,075 3,117 3,144 3,149
Cieceres pagasts 1,040 1,032 1,036 1,028 1,028 1,012 969 964 976 974
Blīdenes pagasts 923 913 869 831 799 772 777 761 745 735
Gaiķu pagasts 810 771 757 733 722 721 691 704 701 724
Remtes pagasts 829 807 805 757 746 737 716 708 698 693
Talsu novads Talsu pilsēta 11,129 10,962 10,825 10,634 10,545 10,377 10,147 10,070 9,937 9,810
Sabiles pilsēta 1,387 1,402 1,391 1,682 1,696 1,642 1,597 1,552 1,528 1,508
Stendes pilsēta 1,885 1,871 1,860 1,833 1,794 1,780 1,746 1,743 1,728 1,679
Valdemārpils pilsēta 1,382 1,365 1,459 1,426 1,424 1,402 1,375 1,343 1,303 1,305
Ārlavas pagasts 1,216 1,198 1,039 1,003 971 935 919 908 882 855
Abavas pagasts 1,691 1,631 1,583 1,218 1,182 1,164 1,153 1,124 1,121 1,087
Balgales pagasts 945 943 919 912 890 863 843 849 837 820
Ģibuļu pagasts 2,475 2,441 2,414 2,385 2,366 2,385 2,354 2,272 2,303 2,309
Īves pagasts 546 538 533 525 507 498 474 463 450 435
Ķūļciema pagasts 484 470 458 441 413 402 394 370 353 352
Laidzes pagasts 1,938 1,934 1,927 1,880 1,873 1,906 1,864 1,835 1,799 1,800
Laucienes pagasts 1,837 1,820 1,790 1,740 1,704 1,661 1,629 1,583 1,579 1,604
Lībagu pagasts 2,077 2,068 2,057 2,039 2,034 2,015 2,008 1,958 1,960 1,946
Lubes pagasts 573 562 561 537 520 520 506 486 465 450
Strazdes pagasts 458 431 437 441 428 414 413 392 376 366
Valdgales pagasts 1,455 1,419 1,392 1,380 1,350 1,333 1,300 1,264 1,249 1,233
Vandzenes pagasts 1,832 1,810 1,792 1,758 1,756 1,770 1,714 1,670 1,634 1,588
Virbu pagasts 954 943 960 939 913 887 858 838 817 789
Dundagas pagasts 3,603 3,594 3,572 3,525 3,439 3,388 3,283 3,156 3,082 3,022
Kolkas pagasts 1,114 1,084 1,066 1,031 993 966 938 915 877 842
Mērsraga pagasts 1,829 1,799 1,782 1,774 1,738 1,712 1,676 1,622 1,575 1,536
Rojas pagasts 4,435 4,408 4,361 4,236 4,186 4,115 3,986 3,866 3,743 3,670
Tukuma novads Tukuma pilsēta 19,892 19,729 19,513 19,192 19,099 18,923 18,578 18,414 18,436 18,320
Degoles pagasts 732 722 699 687 677 685 693 667 657 662
Džūkstes pagasts 1,645 1,600 1,572 1,525 1,499 1,481 1,441 1,416 1,434 1,418
Irlavas pagasts 1,580 1,566 1,536 1,514 1,510 1,502 1,478 1,421 1,394 1,375
Jaunsātu pagasts 1,113 1,080 1,055 1,008 984 982 958 932 900 881
Lestenes pagasts 752 734 695 679 670 662 658 662 647 636
Pūres pagasts 1,596 1,580 1,590 1,569 1,537 1,482 1,443 1,441 1,421 1,397
Sēmes pagasts 1,380 1,364 1,346 1,324 1,288 1,265 1,260 1,242 1,243 1,208
Slampes pagasts 2,154 2,115 2,059 2,031 2,020 1,970 1,932 1,875 1,855 1,831
Tumes pagasts 1,906 1,862 1,848 1,847 1,852 1,806 1,795 1,763 1,744 1,716
Zentenes pagasts 568 555 542 527 530 532 511 510 500 499
Kandavas pilsēta 4,232 4,202 4,211 4,148 4,073 4,029 3,954 3,831 3,763 3,711
Cēres pagasts 600 593 577 581 577 564 547 536 512 508
Kandavas pagasts 1,665 1,646 1,611 1,564 1,538 1,499 1,429 1,378 1,355 1,338
Matkules pagasts 690 668 660 646 624 622 608 597 572 557
Vānes pagasts 1,099 1,065 1,044 1,020 992 955 910 878 836 820
Zantes pagasts 646 642 638 620 602 575 560 551 538 532
Zemītes pagasts 894 875 864 852 813 772 741 702 689 680
Engures pagasts 2,723 2,682 2,679 2,643 2,593 2,571 2,549 2,523 2,522 2,545
Lapmežciema pagasts 2,476 2,468 2,439 2,392 2,354 2,343 2,357 2,327 2,338 2,369
Smārdes pagasts 2,774 2,768 2,752 2,747 2,695 2,728 2,681 2,591 2,534 2,492
Jaunpils pagasts 2,323 2,319 2,277 2,251 2,208 2,167 2,112 2,052 1,988 1,967
Viesatu pagasts 422 424 421 414 407 386 372 366 356 346
Ventspils novads Piltenes pilsēta 1,053 1,026 1,020 998 973 964 940 904 905 914
Piltenes pagasts 561 547 531 518 487 474 514 506 504 517
Ances pagasts 709 717 722 722 696 656 647 642 630 626
Jūrkalnes pagasts 364 361 355 354 354 349 388 390 383 389
Popes pagasts 1,112 1,106 1,099 1,071 1,058 1,040 1,016 990 975 952
Puzes pagasts 1,021 998 977 966 932 920 902 876 820 791
Tārgales pagasts 1,948 1,932 1,953 1,885 1,879 1,845 1,819 1,793 1,809 1,775
Ugāles pagasts 2,463 2,404 2,406 2,355 2,272 2,238 2,151 2,084 2,056 2,047
Usmas pagasts 584 576 568 565 550 538 535 527 551 550
Užavas pagasts 616 604 600 581 567 566 551 539 520 514
Vārves pagasts 1,899 1,857 1,849 1,798 1,795 1,763 1,707 1,674 1,661 1,625
Ziru pagasts 543 541 547 536 515 497 480 476 465 463
Zlēku pagasts 567 551 544 541 534 511 496 496 481 471
Vidzemes reģions Alūksnes novads Alūksnes pilsēta 8,844 8,653 8,500 8,314 8,142 7,982 7,711 7,555 7,451 7,289
Alsviķu pagasts 1,622 1,625 1,597 1,550 1,535 1,522 1,482 1,442 1,392 1,338
Annas pagasts 490 502 498 480 473 463 463 426 428 416
Ilzenes pagasts 407 400 399 390 391 389 364 350 339 325
Jaunalūksnes pagasts 1,310 1,288 1,273 1,250 1,207 1,190 1,164 1,143 1,124 1,093
Jaunannas pagasts 551 552 541 519 521 510 496 469 468 457
Jaunlaicenes pagasts 496 481 483 468 469 478 457 436 442 441
Kalncempju pagasts 245 232 214 209 200 197 185 186 186 188
Liepnas pagasts 982 966 946 907 863 851 838 808 781 748
Malienas pagasts 444 448 454 444 425 424 417 409 399 389
Mālupes pagasts 704 712 736 699 673 652 624 589 567 558
Mārkalnes pagasts 420 406 401 385 374 374 370 363 349 347
Pededzes pagasts 834 798 756 740 725 710 701 674 649 628
Veclaicenes pagasts 418 417 399 390 382 378 364 362 351 347
Zeltiņu pagasts 418 416 412 408 402 393 370 350 340 341
Ziemera pagasts 936 910 892 867 841 819 808 781 749 740
Cēsu novads Cēsu pilsēta 17,915 17,673 17,542 17,392 17,407 17,170 17,037 16,888 16,769 16,684
Vaives pagasts 1,623 1,602 1,613 1,572 1,540 1,547 1,520 1,535 1,528 1,514
Līgatnes pilsēta 1,225 1,212 1,199 1,174 1,144 1,147 1,112 1,094 1,109 1,102
Līgatnes pagasts 2,786 2,746 2,670 2,602 2,559 2,517 2,459 2,413 2,387 2,384
Amatas pagasts 814 807 783 769 774 763 716 679 666 671
Drabešu pagasts 2,699 2,727 2,736 2,678 2,655 2,644 2,526 2,466 2,453 2,429
Nītaures pagasts 965 948 938 906 889 877 859 805 787 766
Skujenes pagasts 944 940 918 893 867 842 841 809 830 832
Zaubes pagasts 910 899 871 840 835 818 784 762 740 706
Jaunpiebalgas pagasts 2,189 2,166 2,120 2,103 2,089 2,026 1,966 1,915 1,856 1,804
Zosēnu pagasts 468 446 434 425 416 403 392 378 368 367
Liepas pagasts 3,134 3,100 3,086 3,012 2,975 2,999 2,965 2,922 2,877 2,872
Mārsnēnu pagasts 842 833 802 780 760 764 761 748 747 738
Priekuļu pagasts 4,681 4,570 4,504 4,385 4,356 4,350 4,290 4,190 4,131 4,118
Veselavas pagasts 664 670 665 638 624 623 614 593 570 542
Raiskuma pagasts 1,641 1,624 1,616 1,604 1,601 1,578 1,528 1,506 1,499 1,447
Stalbes pagasts 1,286 1,278 1,269 1,241 1,228 1,186 1,143 1,116 1,089 1,102
Straupes pagasts 1,468 1,443 1,429 1,421 1,384 1,374 1,354 1,324 1,322 1,308
Dzērbenes pagasts 998 960 947 926 895 874 845 835 815 809
Inešu pagasts 755 745 722 702 677 678 647 625 625 613
Kaives pagasts 393 389 390 379 372 364 348 325 312 306
Taurenes pagasts 956 937 933 908 903 882 854 836 813 792
Vecpiebalgas pagasts 1,621 1,581 1,555 1,539 1,501 1,458 1,396 1,354 1,327 1,297
Gulbenes novads Gulbenes pilsēta 8,745 8,588 8,506 8,321 8,190 8,057 7,893 7,779 7,650 7,562
Beļavas pagasts 1,824 1,791 1,731 1,679 1,641 1,629 1,575 1,534 1,488 1,471
Daukstu pagasts 1,233 1,206 1,183 1,175 1,144 1,119 1,109 1,127 1,109 1,084
Druvienas pagasts 552 532 535 528 527 513 516 487 470 463
Galgauskas pagasts 710 703 719 691 677 671 652 624 603 582
Jaungulbenes pagasts 1,253 1,237 1,225 1,186 1,175 1,140 1,104 1,069 1,046 1,027
Lejasciema pagasts 1,765 1,755 1,714 1,680 1,655 1,589 1,545 1,514 1,508 1,504
Litenes pagasts 1,119 1,110 1,122 1,085 1,052 1,018 1,020 1,006 986 978
Lizuma pagasts 1,503 1,490 1,468 1,450 1,431 1,417 1,405 1,370 1,337 1,322
Līgo pagasts 430 429 423 425 420 409 398 389 392 377
Rankas pagasts 1,561 1,555 1,547 1,467 1,438 1,408 1,395 1,371 1,356 1,295
Stāmerienas pagasts 1,162 1,166 1,133 1,132 1,127 1,105 1,063 1,035 1,017 977
Stradu pagasts 2,074 2,046 2,019 1,936 1,908 1,916 1,838 1,781 1,719 1,682
Tirzas pagasts 987 996 986 965 960 925 913 871 860 834
Limbažu novads Limbažu pilsēta 8,406 8,290 8,186 8,022 7,957 7,805 7,652 7,498 7,393 7,306
Katvaru pagasts 1,351 1,313 1,310 1,280 1,254 1,256 1,218 1,205 1,191 1,171
Limbažu pagasts 2,492 2,475 2,394 2,390 2,355 2,318 2,293 2,235 2,177 2,162
Pāles pagasts 831 825 821 803 782 769 743 712 701 674
Skultes pagasts 2,107 2,139 2,103 2,069 2,058 2,098 2,126 2,134 2,331 2,715
Umurgas pagasts 1,206 1,196 1,181 1,149 1,140 1,135 1,111 1,090 1,083 1,083
Vidrižu pagasts 1,579 1,571 1,536 1,498 1,462 1,431 1,401 1,376 1,351 1,339
Viļķenes pagasts 1,416 1,402 1,364 1,330 1,307 1,282 1,247 1,218 1,210 1,195
Alojas pilsēta 1,352 1,346 1,333 1,305 1,295 1,234 1,199 1,197 1,171 1,149
Staiceles pilsēta 1,155 1,149 1,133 1,098 1,060 1,025 993 951 929 910
Alojas pagasts 994 966 950 923 899 886 847 809 818 794
Staiceles pagasts 671 655 640 621 622 593 583 577 552 527
Braslavas pagasts 711 681 674 670 644 632 623 599 590 576
Brīvzemnieku pagasts 1,111 1,098 1,069 1,044 1,016 989 950 915 913 867
Ainažu pilsēta 994 945 901 869 855 835 808 787 752 745
Salacgrīvas pilsēta 3,269 3,205 3,166 3,096 3,060 3,010 2,912 2,823 2,758 2,758
Ainažu pagasts 515 531 550 527 517 523 497 480 462 457
Salacgrīvas pagasts 2,366 2,369 2,333 2,275 2,249 2,214 2,128 2,096 2,045 1,983
Liepupes pagasts 2,211 2,124 2,071 1,999 1,977 1,934 1,874 1,838 1,784 1,764
Madonas novads Madonas pilsēta 8,691 8,653 8,506 8,264 8,110 7,971 7,775 7,646 7,537 7,400
Aronas pagasts 1,546 1,527 1,507 1,471 1,453 1,427 1,408 1,373 1,357 1,345
Barkavas pagasts 1,488 1,458 1,432 1,422 1,393 1,382 1,323 1,296 1,287 1,264
Bērzaunes pagasts 1,704 1,678 1,653 1,625 1,596 1,563 1,526 1,500 1,489 1,476
Dzelzavas pagasts 1,328 1,325 1,310 1,304 1,267 1,267 1,262 1,242 1,210 1,183
Kalsnavas pagasts 1,961 1,943 1,938 1,896 1,880 1,856 1,818 1,765 1,754 1,681
Lazdonas pagasts 737 739 727 722 721 720 710 696 683 688
Liezēres pagasts 1,439 1,430 1,407 1,386 1,374 1,344 1,323 1,285 1,250 1,211
Ļaudonas pagasts 1,518 1,496 1,469 1,461 1,433 1,400 1,356 1,327 1,300 1,281
Mārcienas pagasts 1,124 1,118 1,092 1,037 1,003 970 975 946 930 919
Mētrienas pagasts 795 780 783 770 747 738 715 711 687 694
Ošupes pagasts 1,214 1,189 1,185 1,157 1,141 1,104 1,071 1,059 978 964
Praulienas pagasts 1,724 1,749 1,696 1,653 1,631 1,641 1,633 1,575 1,562 1,514
Sarkaņu pagasts 1,583 1,566 1,539 1,530 1,497 1,476 1,422 1,395 1,370 1,350
Vestienas pagasts 737 721 709 689 674 656 643 636 625 615
Cesvaines pilsēta 1,662 1,637 1,629 1,571 1,550 1,527 1,489 1,443 1,375 1,326
Cesvaines pagasts 1,445 1,428 1,404 1,356 1,292 1,261 1,215 1,158 1,140 1,118
Lubānas pilsēta 1,866 1,851 1,832 1,832 1,804 1,759 1,711 1,667 1,655 1,616
Indrānu pagasts 963 949 933 883 856 822 793 762 744 698
Ērgļu pagasts 2,539 2,512 2,447 2,421 2,388 2,360 2,268 2,217 2,164 2,126
Jumurdas pagasts 312 309 303 298 301 288 277 298 299 261
Sausnējas pagasts 665 654 649 622 611 595 556 537 510 488
Ogres novads Ogres pilsēta 26,093 26,549 26,328 25,894 25,734 25,380 25,032 24,768 24,765 24,819
Krapes pagasts 757 751 738 715 687 681 661 636 639 655
Ķeipenes pagasts 1,144 1,092 1,078 1,048 1,017 1,015 988 969 927 926
Lauberes pagasts 753 748 743 717 695 690 667 655 618 605
Madlienas pagasts 1,922 1,890 1,838 1,802 1,748 1,654 1,619 1,592 1,569 1,558
Mazozolu pagasts 624 616 595 567 542 522 508 491 480 465
Meņģeles pagasts 660 643 626 608 596 587 569 547 534 520
Ogresgala pagasts 3,758 3,055 3,046 3,052 3,032 3,041 3,050 3,073 3,101 3,203
Suntažu pagasts 2,111 2,107 2,077 2,029 1,990 1,949 1,874 1,821 1,822 1,780
Taurupes pagasts 919 903 882 860 847 825 814 805 796 774
Ikšķiles pilsēta 4,023 4,063 4,037 6,785 6,933 7,062 7,141 7,359 7,462 7,570
Tīnūžu pagasts 4,758 4,880 5,051 2,446 2,482 2,570 2,594 2,629 2,628 2,705
Ķeguma pilsēta 2,494 2,433 2,431 2,419 2,393 2,357 2,314 2,271 2,250 2,223
Tomes pagasts 669 664 682 679 691 680 700 722 706 710
Birzgales pagasts 1,852 1,832 1,823 1,760 1,717 1,711 1,697 1,658 1,667 1,631
Rembates pagasts 1,286 1,265 1,235 1,225 1,208 1,179 1,156 1,123 1,111 1,093
Lielvārdes pilsēta 6,791 6,666 6,655 6,606 6,492 6,498 6,369 6,369 6,314 6,321
Lielvārdes pagasts 1,065 1,063 1,056 1,033 1,016 993 1,000 991 978 971
Jumpravas pagasts 2,106 2,087 2,084 2,024 1,961 1,921 1,892 1,873 1,874 1,830
Lēdmanes pagasts 1,377 1,358 1,336 1,314 1,304 1,277 1,204 1,184 1,164 1,143
Saulkrastu novads Saulkrastu pilsēta 3,280 3,303 3,310 3,268 3,298 3,280 3,139 3,176 3,370 3,384
Saulkrastu pagasts 2,860 2,854 2,916 2,890 2,896 2,952 2,988 3,109 3,823 4,027
Sējas pagasts 2,524 2,462 2,452 2,426 2,418 2,421 2,360 2,352 2,305 2,335
Smiltenes novads Apes pilsēta 1,067 1,043 1,032 1,000 980 953 929 907 900 896
Apes pagasts 565 560 554 542 527 521 508 488 471 463
Gaujienas pagasts 1,019 1,002 976 941 944 940 903 891 879 856
Trapenes pagasts 867 846 823 787 775 759 725 707 698 687
Virešu pagasts 732 725 716 707 683 676 657 625 607 588
Drustu pagasts 951 956 937 917 882 854 812 783 765 751
Raunas pagasts 3,034 2,968 2,928 2,823 2,779 2,603 2,538 2,486 2,431 2,435
Smiltenes pilsēta 5,768 5,711 5,658 5,605 5,603 5,488 5,440 5,349 5,354 5,403
Bilskas pagasts 1,398 1,368 1,321 1,294 1,272 1,242 1,217 1,188 1,177 1,178
Blomes pagasts 1,017 1,013 1,033 997 993 979 954 931 926 908
Brantu pagasts 644 629 614 598 582 580 565 544 546 559
Grundzāles pagasts 992 977 966 949 923 908 879 857 852 836
Launkalnes pagasts 1,286 1,268 1,279 1,245 1,226 1,213 1,206 1,187 1,166 1,167
Palsmanes pagasts 985 976 964 946 935 911 899 885 870 861
Smiltenes pagasts 1,190 1,164 1,160 1,130 1,131 1,127 1,104 1,092 1,078 1,030
Variņu pagasts 946 943 922 899 846 827 794 758 758 733
Valkas novads Valkas pilsēta 6,010 5,891 5,835 5,690 5,590 5,489 5,325 5,181 5,173 5,113
Ērģemes pagasts 994 981 956 928 905 899 883 850 818 780
Kārķu pagasts 753 751 735 714 695 673 660 633 613 635
Valkas pagasts 1,455 1,423 1,401 1,387 1,350 1,295 1,249 1,183 1,155 1,141
Vijciema pagasts 754 749 733 721 711 700 688 674 657 644
Zvārtavas pagasts 479 470 449 427 419 423 399 392 380 368
Valmieras novads Valmiera 27,040 26,674 26,284 25,680 25,344 25,093 24,818 24,856 24,967 24,865
Sedas pilsēta 1,540 1,519 1,488 1,439 1,388 1,356 1,297 1,248 1,233 1,203
Strenču pilsēta 1,401 1,372 1,321 1,285 1,264 1,228 1,178 1,140 1,135 1,091
Jērcēnu pagasts 548 535 504 479 444 432 411 410 399 392
Plāņu pagasts 696 699 693 652 620 594 558 544 541 519
Bērzaines pagasts 643 623 612 613 587 580 562 548 537 551
Dikļu pagasts 1,228 1,206 1,180 1,147 1,150 1,138 1,093 1,055 1,044 1,025
Kocēnu pagasts 3,190 3,154 3,130 3,136 3,120 3,105 3,062 3,000 2,938 2,905
Vaidavas pagasts 1,112 1,113 1,078 1,059 1,017 1,004 984 966 945 926
Zilākalna pagasts 844 840 820 804 773 760 740 737 751 745
Mazsalacas pilsēta 1,470 1,472 1,412 1,378 1,351 1,326 1,269 1,264 1,224 1,192
Mazsalacas pagasts 665 658 651 650 637 624 607 593 584 588
Ramatas pagasts 497 473 461 451 449 439 430 420 417 397
Sēļu pagasts 468 458 455 426 405 384 378 361 357 345
Skaņkalnes pagasts 799 795 783 737 721 685 641 629 612 615
Rūjienas pilsēta 3,388 3,342 3,287 3,204 3,137 3,088 3,007 2,912 2,874 2,834
Ipiķu pagasts 270 267 262 247 248 245 237 223 214 205
Jeru pagasts 1,454 1,439 1,440 1,401 1,346 1,325 1,293 1,278 1,265 1,240
Lodes pagasts 369 359 343 322 313 315 307 311 307 260
Vilpulkas pagasts 660 639 609 586 568 565 524 504 486 479
Brenguļu pagasts 934 932 952 932 905 904 879 863 854 865
Kauguru pagasts 1,570 1,555 1,538 1,508 1,498 1,480 1,444 1,417 1,372 1,354
Trikātas pagasts 1,042 1,032 1,026 995 970 952 920 907 887 889
Burtnieku pagasts 1,492 1,443 1,437 1,437 1,427 1,393 1,374 1,342 1,335 1,320
Ēveles pagasts 556 548 541 534 526 506 495 477 465 458
Matīšu pagasts 984 963 938 918 896 879 859 841 814 799
Rencēnu pagasts 1,653 1,625 1,604 1,582 1,544 1,526 1,463 1,412 1,399 1,376
Valmieras pagasts 3,238 3,224 3,195 3,199 3,242 3,245 3,261 3,224 3,210 3,233
Vecates pagasts 531 507 500 476 448 428 429 415 408 409
Ķoņu pagasts 764 723 712 692 688 688 653 646 635 621
Naukšēnu pagasts 1,507 1,487 1,446 1,396 1,355 1,326 1,278 1,229 1,202 1,181
Varakļānu novads Varakļānu pilsēta 2,088 2,083 2,093 2,028 1,990 1,960 1,954 1,897 1,862 1,831
Murmastienes pagasts 868 837 824 803 789 755 731 710 716 693
Varakļānu pagasts 919 903 866 837 811 791 759 730 676 649
Latgales reģions Daugavpils Daugavpils 102,496 101,057 100,006 98,089 96,792 95,467 94,196 92,776 91,913 91,407
Rēzekne Rēzekne 34,596 33,936 33,438 32,630 31,886 31,216 30,800 30,705 30,386 30,088
Augšdaugavas novads Ambeļu pagasts 682 676 659 654 635 609 582 565 547 523
Biķernieku pagasts 752 728 721 680 657 628 607 565 534 503
Demenes pagasts 1,758 1,724 1,683 1,653 1,576 1,527 1,472 1,415 1,370 1,313
Dubnas pagasts 913 876 859 845 819 819 781 754 724 713
Kalkūnes pagasts 2,496 2,437 2,345 2,290 2,222 2,154 2,112 2,048 2,006 1,952
Kalupes pagasts 1,588 1,560 1,515 1,456 1,414 1,378 1,334 1,276 1,250 1,180
Laucesas pagasts 1,568 1,535 1,508 1,467 1,420 1,380 1,334 1,308 1,264 1,246
Līksnas pagasts 1,295 1,271 1,224 1,196 1,162 1,127 1,108 1,084 1,071 1,067
Maļinovas pagasts 1,043 1,030 1,012 995 972 937 917 894 840 840
Medumu pagasts 1,034 1,042 1,035 1,006 981 963 945 902 872 844
Naujenes pagasts 5,886 5,858 5,737 5,642 5,521 5,365 5,200 5,060 5,043 4,901
Nīcgales pagasts 847 820 797 755 731 714 665 629 609 613
Salienas pagasts 781 763 753 726 694 673 661 654 631 607
Skrudalienas pagasts 1,489 1,462 1,415 1,392 1,330 1,308 1,258 1,226 1,178 1,137
Sventes pagasts 1,289 1,251 1,253 1,236 1,209 1,181 1,117 1,077 1,043 999
Tabores pagasts 982 973 957 954 909 909 877 852 820 789
Vaboles pagasts 875 877 858 804 784 765 723 704 695 675
Vecsalienas pagasts 711 690 694 687 691 669 644 616 576 558
Višķu pagasts 2,006 1,955 1,888 1,828 1,772 1,732 1,663 1,607 1,559 1,517
Ilūkstes pilsēta 2,820 2,809 2,809 2,699 2,697 2,638 2,591 2,502 2,466 2,413
Subates pilsēta 739 743 732 721 713 684 680 663 637 624
Prodes pagasts 312 312 314 306 303 290 277 262 252 242
Bebrenes pagasts 1,038 1,026 996 962 936 912 868 847 821 787
Dvietes pagasts 657 656 643 626 610 582 565 542 513 492
Eglaines pagasts 1,013 991 966 922 918 908 881 857 820 790
Pilskalnes pagasts 1,163 1,130 1,112 1,072 1,051 1,020 968 925 896 866
Šēderes pagasts 1,213 1,173 1,127 1,079 1,043 993 947 916 869 834
Balvu novads Balvu pilsēta 7,897 7,738 7,588 7,410 7,289 7,109 6,915 6,696 6,605 6,471
Balvu pagasts 776 771 785 756 735 726 695 695 696 704
Bērzkalnes pagasts 579 558 548 533 512 498 490 482 471 455
Bērzpils pagasts 874 867 842 828 809 788 766 755 730 701
Briežuciema pagasts 638 625 611 579 562 546 538 538 536 507
Krišjāņu pagasts 441 423 420 401 390 387 380 373 369 355
Kubulu pagasts   1,538 1,514 1,484 1,444 1,386 1,339 1,326 1,318 1,303
Lazdulejas pagasts 360 360 355 352 334 303 282 264 274 272
Tilžas pagasts 1,134 1,107 1,078 1,059 1,032 1,017 980 947 922 897
Vectilžas pagasts 486 484 478 474 456 444 441 435 414 409
Vīksnas pagasts 764 757 753 730 694 690 652 635 601 598
Viļakas pilsēta 1,534 1,519 1,487 1,458 1,427 1,407 1,393 1,364 1,327 1,276
Kupravas pagasts 483 467 466 453 426 402 391 360 338 327
Medņevas pagasts 785 760 747 728 709 696 657 646 633 630
Susāju pagasts 779 755 739 715 671 625 624 603 599 557
Šķilbēnu pagasts 1,264 1,250 1,221 1,182 1,157 1,128 1,104 1,061 1,023 1,002
Vecumu pagasts 665 647 613 600 577 546 514 479 464 451
Žīguru pagasts 809 783 776 744 718 694 675 645 612 600
Baltinavas pagasts 1,345 1,317 1,288 1,252 1,209 1,176 1,146 1,107 1,061 1,038
Lazdukalna pagasts 1,017 1,005 1,012 991 970 949 903 869 854 836
Rugāju pagasts 1,610 1,604 1,577 1,516 1,474 1,446 1,402 1,374 1,339 1,305
Krāslavas novads Krāslavas pilsēta 10,053 9,857 9,725 9,466 9,250 9,114 8,892 8,653 8,488 8,289
Aulejas pagasts 636 621 601 579 568 538 521 503 497 474
Indras pagasts 1,289 1,264 1,231 1,201 1,172 1,110 1,069 1,018 977 932
Izvaltas pagasts 769 758 739 721 692 665 642 601 578 550
Kalniešu pagasts 851 827 816 793 769 752 733 703 680 654
Kaplavas pagasts 748 730 708 671 648 618 590 554 523 506
Kombuļu pagasts 666 654 624 598 589 575 549 530 522 509
Krāslavas pagasts 597 587 586 564 545 540 529 508 487 473
Piedrujas pagasts 599 589 572 573 554 546 526 508 489 462
Robežnieku pagasts 1,020 1,001 971 939 912 877 862 841 814 784
Skaistas pagasts 712 696 673 651 624 597 587 582 557 553
Ūdrīšu pagasts 1,739 1,693 1,690 1,610 1,552 1,505 1,438 1,384 1,339 1,305
Dagdas pilsēta 2,484 2,447 2,380 2,293 2,255 2,178 2,165 2,108 2,067 2,008
Andrupenes pagasts 1,370 1,347 1,313 1,282 1,248 1,196 1,148 1,091 1,054 1,027
Andzeļu pagasts 669 659 646 633 622 605 575 553 536 531
Asūnes pagasts 588 566 561 555 535 520 495 463 453 430
Bērziņu pagasts 457 450 440 429 409 389 379 362 340 324
Dagdas pagasts 872 851 827 810 801 791 761 733 719 684
Ezernieku pagasts 897 879 863 832 804 808 769 738 697 667
Konstantinovas pagasts 588 573 565 540 524 516 505 486 476 466
Ķepovas pagasts 253 243 235 223 214 219 202 192 172 170
Svariņu pagasts 442 439 435 430 418 392 383 360 347 324
Šķaunes pagasts 622 635 621 607 597 580 556 522 500 493
Grāveru pagasts 587 584 552 545 520 496 475 453 433 423
Kastuļinas pagasts 905 889 866 847 806 806 778 747 715 686
Šķeltovas pagasts 748 742 712 684 686 674 641 604 578 551
Līvānu novads Līvānu pilsēta 8,824 8,663 8,568 8,345 8,173 8,208 8,037 7,939 7,850 7,748
Jersikas pagasts 1,065 1,038 1,015 1,008 1,009 862 831 799 768 745
Rožupes pagasts 1,419 1,406 1,412 1,405 1,354 1,337 1,309 1,263 1,230 1,211
Rudzātu pagasts 902 899 888 872 843 823 804 783 752 732
Sutru pagasts 683 676 672 644 636 607 577 551 528 517
Turku pagasts 1,013 998 983 977 967 922 890 858 833 809
Ludzas novads Ludzas pilsēta 9,508 9,380 9,184 8,960 8,854 8,718 8,601 8,387 8,284 8,148
Briģu pagasts 679 661 653 629 628 602 586 566 555 545
Cirmas pagasts 751 745 724 715 715 684 667 657 632 630
Isnaudas pagasts 1,128 1,123 1,146 1,099 1,080 1,060 1,076 1,034 1,020 960
Istras pagasts 741 707 678 655 621 589 571 548 523 496
Nirzas pagasts 490 462 453 434 426 419 390 380 368 361
Ņukšu pagasts 484 461 449 423 420 421 422 413 408 396
Pildas pagasts 677 661 646 640 617 607 607 577 564 538
Pureņu pagasts 425 417 412 390 383 360 349 337 328 318
Rundēnu pagasts 573 561 555 541 520 499 464 436 423 400
Kārsavas pilsēta 2,395 2,386 2,336 2,293 2,264 2,210 2,162 2,105 2,073 2,060
Goliševas pagasts 467 458 449 424 410 399 394 370 356 350
Malnavas pagasts 1,408 1,357 1,341 1,294 1,267 1,246 1,204 1,156 1,143 1,124
Mežvidu pagasts 1,013 990 964 940 918 906 868 839 812 790
Mērdzenes pagasts 781 761 753 736 720 689 665 649 613 604
Salnavas pagasts 846 824 787 771 754 725 690 675 655 625
Zilupes pilsēta 1,748 1,730 1,713 1,704 1,670 1,634 1,571 1,511 1,457 1,412
Lauderu pagasts 397 384 380 353 346 337 320 306 302 291
Pasienes pagasts 685 679 653 632 614 604 591 576 548 533
Zaļesjes pagasts 825 800 771 742 714 696 661 640 607 598
Blontu pagasts 491 493 493 472 466 450 433 433 426 412
Ciblas pagasts 924 911 898 878 849 815 776 740 709 700
Līdumnieku pagasts 376 358 337 328 311 315 307 305 290 276
Pušmucovas pagasts 634 633 623 601 595 583 564 548 539 527
Zvirgzdenes pagasts 863 834 815 803 782 781 760 739 703 674
Preiļu novads Aglonas pagasts 2,142 2,095 2,064 2,014 1,966 1,903 1,859 1,785 1,744 1,716
Preiļu pilsēta 7,883 7,734 7,593 7,384 7,200 7,074 6,941 6,817 6,722 6,618
Aizkalnes pagasts 693 669 658 635 610 602 594 567 552 529
Pelēču pagasts 817 804 782 750 747 729 706 683 672 653
Preiļu pagasts 1,184 1,163 1,151 1,145 1,133 1,113 1,079 1,056 1,028 996
Saunas pagasts 1,085 1,080 1,055 1,016 1,002 979 942 902 882 858
Galēnu pagasts 951 926 907 890 885 852 823 800 769 739
Riebiņu pagasts 1,510 1,488 1,472 1,443 1,421 1,407 1,380 1,329 1,281 1,230
Rušonas pagasts 1,674 1,652 1,628 1,590 1,552 1,537 1,494 1,447 1,404 1,396
Silajāņu pagasts 501 499 485 456 458 452 435 408 385 371
Sīļukalna pagasts 615 606 584 569 553 536 515 511 482 469
Stabulnieku pagasts 867 856 837 832 802 779 746 741 729 697
Rožkalnu pagasts 784 781 765 751 735 723 716 708 700 694
Upmalas pagasts 912 880 865 839 821 780 760 702 685 660
Vārkavas pagasts 659 651 638 635 622 621 609 585 553 537
Rēzeknes novads Audriņu pagasts 1,225 1,222 1,213 1,184 1,178 1,167 1,135 1,100 1,074 1,044
Bērzgales pagasts 696 718 714 686 684 675 662 658 639 626
Čornajas pagasts 1,419 1,379 1,368 1,341 1,321 1,278 1,241 1,192 1,145 1,125
Dricānu pagasts 1,080 1,085 1,090 1,078 1,062 1,047 1,029 972 951 931
Feimaņu pagasts 960 954 941 933 931 903 857 845 809 784
Gaigalavas pagasts 1,040 1,040 1,036 1,019 1,011 974 954 927 888 855
Griškānu pagasts 2,013 2,058 2,074 2,017 1,972 1,961 1,910 1,844 1,885 1,847
Ilzeskalna pagasts 847 834 819 795 767 750 725 705 696 660
Kantinieku pagasts 582 582 570 568 560 536 534 503 473 460
Kaunatas pagasts 1,327 1,338 1,331 1,285 1,276 1,252 1,186 1,152 1,132 1,106
Lendžu pagasts 786 781 779 774 775 777 749 714 697 675
Lūznavas pagasts 1,083 1,061 1,055 1,027 1,018 999 952 901 892 876
Maltas pagasts 3,229 3,193 3,161 3,101 3,048 2,984 2,912 2,818 2,761 2,724
Mākoņkalna pagasts 716 692 675 666 656 638 585 570 552 527
Nagļu pagasts 563 551 537 524 513 497 477 451 449 439
Ozolaines pagasts 2,007 2,066 2,100 2,085 2,085 2,050 2,032 1,935 1,865 1,836
Ozolmuižas pagasts 1,055 1,054 1,039 1,030 1,009 995 954 945 927 912
Pušas pagasts 485 486 478 453 448 443 438 423 398 385
Rikavas pagasts 880 867 839 808 777 755 730 714 688 666
Nautrēnu pagasts 1,279 1,281 1,247 1,225 1,208 1,189 1,150 1,117 1,086 1,036
Sakstagala pagasts 1,560 1,512 1,499 1,496 1,463 1,459 1,423 1,391 1,343 1,310
Silmalas pagasts 3,114 3,042 3,011 2,882 2,803 2,751 2,653 2,573 2,505 2,475
Stoļerovas pagasts 745 727 713 689 673 660 639 621 593 579
Stružānu pagasts 931 886 881 854 848 854 830 851 836 809
Vērēmu pagasts 1,755 1,755 1,731 1,697 1,686 1,663 1,633 1,578 1,527 1,486
Viļānu pilsēta 3,420 3,360 3,318 3,256 3,186 3,156 3,120 3,035 2,995 2,957
Dekšāres pagasts 913 878 863 829 823 788 764 732 693 682
Sokolku pagasts 853 837 820 783 771 748 736 715 694 666
Viļānu pagasts 1,843 1,845 1,806 1,765 1,716 1,669 1,613 1,563 1,508 1,456
Zemgales reģions Jelgava Jelgava 64,516 63,534 63,046 62,572 61,961 61,623 61,308 61,162 60,804 60,798
Aizkraukles novads Aizkraukles pilsēta 8,606 8,403 8,227 8,012 7,845 7,745 7,623 7,489 7,436 7,428
Aizkraukles pagasts 1,288 1,291 1,278 1,271 1,269 1,257 1,218 1,198 1,135 1,111
Jaunjelgavas pilsēta 2,245 2,221 2,202 2,183 2,159 2,127 2,068 1,999 1,965 1,915
Jaunjelgavas pagasts 116 106 112 106 98 95 91 93 85 88
Daudzeses pagasts 1,140 1,122 1,117 1,076 1,036 1,017 1,001 994 972 964
Seces pagasts 1,130 1,121 1,130 1,096 1,080 1,054 1,028 1,008 1,000 995
Sērenes pagasts 864 852 867 870 869 866 831 832 797 777
Staburaga pagasts 445 427 423 414 399 396 374 366 372 366
Sunākstes pagasts 524 506 499 495 489 482 465 452 429 414
Pļaviņu pilsēta 3,672 3,619 3,565 3,503 3,435 3,402 3,320 3,248 3,221 3,134
Aiviekstes pagasts 818 788 783 769 740 714 705 666 640 626
Klintaines pagasts 855 830 826 797 775 771 753 734 700 667
Vietalvas pagasts 894 891 893 845 813 789 759 723 692 707
Bebru pagasts 1,299 1,271 1,269 1,219 1,202 1,180 1,123 1,098 1,094 1,077
Iršu pagasts 542 545 539 553 537 509 493 491 482 470
Kokneses pagasts 4,158 4,145 4,093 4,042 4,014 3,959 3,883 3,819 3,807 3,752
Mazzalves pagasts 1,244 1,217 1,203 1,171 1,154 1,137 1,097 1,075 1,061 1,036
Neretas pagasts 1,830 1,815 1,807 1,751 1,718 1,669 1,604 1,550 1,514 1,487
Pilskalnes pagasts 1,163 1,130 463 452 435 426 391 371 358 356
Zalves pagasts 748 727 710 686 668 662 651 632 611 576
Skrīveru pagasts 4,055 3,991 3,942 3,844 3,815 3,753 3,672 3,593 3,522 3,500
Bauskas novads Bauskas pilsēta 9,972 9,796 9,660 9,528 9,437 9,348 9,159 8,988 8,838 8,664
Brunavas pagasts 1,645 1,607 1,594 1,550 1,517 1,498 1,435 1,395 1,357 1,341
Ceraukstes pagasts 1,897 1,870 1,870 1,842 1,829 1,796 1,752 1,712 1,681 1,666
Codes pagasts 2,770 2,710 2,659 2,610 2,553 2,519 2,503 2,485 2,486 2,464
Dāviņu pagasts 875 831 798 772 770 733 702 691 674 653
Gailīšu pagasts 2,570 2,496 2,441 2,387 2,341 2,305 2,227 2,180 2,180 2,128
Īslīces pagasts 4,053 3,973 3,902 3,841 3,840 3,799 3,712 3,685 3,660 3,605
Mežotnes pagasts 1,789 1,758 1,715 1,666 1,635 1,563 1,523 1,502 1,456 1,413
Vecsaules pagasts 2,255 2,218 2,202 2,152 2,094 2,052 1,991 1,959 1,931 1,904
Iecavas pagasts 9,773 9,693 9,600 9,463 9,406 9,272 9,151 9,062 8,993 8,984
Rundāles pagasts 2,168 2,098 2,121 2,074 2,019 1,978 1,930 1,923 1,906 1,886
Svitenes pagasts 954 939 926 909 877 855 844 824 806 772
Viesturu pagasts 1,133 1,131 1,110 1,084 1,068 1,051 1,026 1,008 979 980
Bārbeles pagasts 896 861 854 847 839 822 805 793 775 758
Kurmenes pagasts 755 736 733 713 684 666 636 612 584 554
Skaistkalnes pagasts 1,303 1,272 1,260 1,214 1,188 1,162 1,123 1,096 1,067 1,060
Stelpes pagasts 960 933 923 898 882 851 828 818 808 787
Valles pagasts 1,092 1,071 1,069 1,021 1,002 1,011 970 953 935 906
Vecumnieku pagasts 4,632 4,611 4,575 4,497 4,482 4,454 4,331 4,295 4,261 4,208
Dobeles novads Dobeles pilsēta 11,066 10,895 10,771 10,540 10,348 10,113 9,868 9,702 9,575 9,452
Annenieku pagasts 1,114 1,076 1,035 1,003 967 942 922 908 894 898
Auru pagasts 3,385 3,354 3,329 3,225 3,210 3,184 3,127 3,085 3,072 3,020
Bērzes pagasts 1,938 1,912 1,895 1,885 1,878 1,847 1,806 1,774 1,746 1,708
Bikstu pagasts 1,049 1,023 1,007 989 947 943 925 906 866 850
Dobeles pagasts 938 916 899 864 825 835 834 801 770 798
Jaunbērzes pagasts 1,079 1,077 1,082 1,052 1,034 1,015 978 952 929 921
Krimūnu pagasts 1,201 1,196 1,186 1,164 1,141 1,134 1,122 1,118 1,129 1,111
Naudītes pagasts 850 826 783 770 761 753 738 748 738 735
Penkules pagasts 1,045 1,023 1,002 965 941 925 905 869 859 854
Zebrenes pagasts 562 545 543 523 505 482 463 461 471 461
Auces pilsēta 3,046 2,981 2,950 2,850 2,795 2,712 2,677 2,640 2,570 2,507
Vecauces pagasts 821 841 810 785 761 747 718 683 658 635
Bēnes pagasts 1,979 1,931 1,900 1,844 1,798 1,746 1,665 1,627 1,600 1,578
Īles pagasts 480 467 461 439 429 423 413 397 390 383
Lielauces pagasts 529 496 502 494 468 456 451 449 433 430
Ukru pagasts 466 455 456 447 435 417 406 382 371 348
Vītiņu pagasts 1,173 1,145 1,118 1,086 1,076 1,085 1,048 1,013 958 934
Augstkalnes pagasts 1,139 1,112 1,089 1,067 1,058 1,034 990 966 934 899
Bukaišu pagasts 798 784 772 745 719 713 695 676 648 617
Tērvetes pagasts 2,113 2,097 2,063 2,009 1,966 1,951 1,890 1,863 1,847 1,847
Jelgavas novads Elejas pagasts 2,464 2,478 2,417 2,368 2,304 2,245 2,186 2,129 2,076 2,068
Glūdas pagasts 3,043 2,992 2,950 2,918 2,893 2,860 2,833 2,768 2,763 2,764
Jaunsvirlaukas pagasts 3,226 3,194 3,109 3,016 2,917 2,913 2,808 2,791 2,738 2,676
Kalnciema pagasts 2,450 2,421 2,400 2,304 2,248 2,194 2,146 2,112 2,118 2,065
Lielplatones pagasts 867 859 831 819 807 808 783 777 774 757
Līvbērzes pagasts 2,380 2,377 2,369 2,358 2,289 2,214 2,154 2,140 2,133 2,113
Platones pagasts 1,665 1,660 1,630 1,589 1,558 1,530 1,525 1,495 1,488 1,430
Sesavas pagasts 1,844 1,814 1,781 1,727 1,708 1,674 1,611 1,557 1,547 1,531
Svētes pagasts 1,811 1,834 1,824 1,766 1,718 1,717 1,725 1,770 1,803 1,764
Valgundes pagasts 2,116 2,091 2,061 1,992 1,977 1,970 1,933 1,887 1,840 1,809
Vilces pagasts 1,771 1,757 1,737 1,693 1,636 1,595 1,567 1,556 1,542 1,532
Vircavas pagasts 1,703 1,657 1,651 1,627 1,577 1,525 1,491 1,469 1,428 1,423
Zaļenieku pagasts 1,678 1,655 1,679 1,624 1,581 1,530 1,498 1,486 1,456 1,424
Cenu pagasts 4,590 4,586 4,555 4,522 4,470 4,515 4,510 4,606 4,688 4,673
Ozolnieku pagasts 4,003 4,104 4,202 4,209 4,434 4,448 4,362 4,325 4,345 4,388
Salgales pagasts   1,833 1,781 1,751 1,724 1,735 1,703 1,687 1,672 1,634
Jēkabpils novads Jēkabpils 26,284 25,883 25,539 24,839 24,553 24,146 23,750 23,600 23,500 23,336
Ābeļu pagasts 996 993 973 942 939 930 904 895 882 877
Dignājas pagasts 577 556 536 530 522 520 497 479 459 444
Dunavas pagasts 739 717 689 673 667 643 629 593 568 542
Kalna pagasts 686 688 668 643 611 590 583 567 537 516
Leimaņu pagasts 560 546 539 524 509 491 467 447 429 402
Rubenes pagasts 1,156 1,119 1,096 1,054 1,024 1,002 964 931 918 889
Zasas pagasts 984 981 961 936 910 893 858 832 801 781
Aknīstes pilsēta 1,237 1,210 1,200 1,172 1,159 1,133 1,098 1,078 1,061 1,052
Aknīstes pagasts 514 496 483 474 463 459 447 413 415 399
Asares pagasts 548 551 534 529 518 503 502 478 448 425
Gārsenes pagasts 884 860 867 881 878 846 812 756 725 695
Viesītes pilsēta 1,885 1,836 1,817 1,773 1,754 1,705 1,656 1,615 1,600 1,589
Viesītes pagasts 720 715 707 704 699 692 673 679 665 641
Elkšņu pagasts 598 564 546 541 522 508 494 475 464 456
Rites pagasts 673 667 651 645 617 605 579 550 539 525
Saukas pagasts 698 678 654 630 613 604 584 565 557 546
Atašienes pagasts 722 709 705 688 690 658 648 623 648 633
Krustpils pagasts 982 996 991 969 957 961 955 918 894 887
Kūku pagasts 2,001 2,015 2,012 2,017 1,948 1,968 1,944 1,915 1,894 1,908
Mežāres pagasts 922 902 877 848 826 783 761 729 687 681
Variešu pagasts 1,237 1,228 1,235 1,206 1,220 1,223 1,198 1,160 1,133 1,109
Vīpes pagasts 783 788 802 797 782 753 738 707 685 652
Salas pagasts 1,437 1,445 3,266 3,198 3,111 3,089 3,035 2,937 2,890 2,795
Sēlpils pagasts 997 989 963 929 914 898 842 804 757 737

Iedzīvotāju skaits 43 pašvaldībās 2021.gada sākumā

Iedzīvotāju skaits virs 25 000   Iedzīvotāju skaits no 10 000 līdz 25 000   Iedzīvotāju skaits līdz 10 000
Pašvaldība Iedzīvotāju skaits, 01.01.2021. PMLP   Pašvaldība Iedzīvotāju skaits, 01.01.2021. PMLP   Pašvaldība Iedzīvotāju skaits, 01.01.2021. PMLP
Rīga 686,253   Salaspils novads 24,240   Valkas novads 8,580
Daugavpils 90,520   Krāslavas novads 23,624   Varakļānu novads 3,079
Liepāja 75,916   Ludzas novads 23,305      
Ogres novads 61,366   Ādažu novads 22,297      
Jelgava 60,564   Olaines novads 20,926      
Jūrmala 57,813   Gulbenes novads 20,795      
Valmieras novads 54,642   Balvu novads 20,261      
Tukuma novads 47,556   Smiltenes novads 19,165      
Cēsu novads 44,872   Preiļu novads 17,849      
Bauskas novads 44,249   Alūksnes novads 15,416      
Jēkabpils novads 42,948   Līvānu novads 11,568      
Talsu novads 38,617   Ventspils novads 11,468      
Ventspils 37,057   Saulkrastu novads 10,003      
Mārupes novads 36,686            
Dienvidkurzemes novads 35,353            
Jelgavas novads 33,855            
Ropažu novads 33,816            
Siguldas novads 32,267            
Ķekavas novads 31,392            
Rēzeknes novads 31,324            
Aizkraukles novads 31,096            
Madonas novads 30,643            
Dobeles novads 30,556            
Limbažu novads 29,986            
Rēzekne 29,771            
Saldus novads 29,613            
Kuldīgas novads 29,349            
Augšdaugavas novads 28,433            

Dati: PMLP


Nr. p. k.

Pašvaldības uzdevumi kartogrāfijas un ģeotelpiskās informācijas jomā:

Tiesību akts

1. Organizē un koordinē savu funkciju izpildei nepieciešamās ģeotelpiskās informācijas iegūšanu un uzturēšanu. Nodrošina vietējo ģeodēzisko tīklu uzturēšanu savā administratīvajā teritorijā. Ģeotelpiskās informācijas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

2. Piešķir oficiālos vietvārdus un oficiālos paralēlnosaukumus, maina vietvārdu statusu un precizē rakstības formu (pilsētu daļām, ciemu daļām, dīķiem, parkiem, kapsētām, nekustamajiem īpašumiem, vietējās nozīmes dabas, vēstures un kultūras pieminekļiem, pieturvietām, u.c.). Ģeotelpiskās informācijas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Pašvaldības uzdevumi ekonomikas un būvniecības jomā ekonomikas, tautsaimniecības, rūpniecības, enerģētikas, būvniecības un mājokļu politikas jomā:

3. Nodrošina savas administratīvās teritorijas būvniecības procesa tiesiskumu. Izveido būvvaldi vai vienojas ar citām pašvaldībām par kopīgas būvvaldes izveidi vai deleģē citai pašvaldībai atsevišķu uzdevumu izpildi. Likums "Par pašvaldībām"

Būvniecības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Saskaņā ar pašvaldības teritorijas plānojumu nosaka zemes izmantošanu un apbūvi. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
Nodrošina ar būvniecības procesu saistīta administratīvā procesa tiesiskumu Likumprojekts "Pašvaldību likums"
Izdod būvatļauju ja būvniecības iecere atbilst vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam, lokālplānojumam un detālplānojumam. Teritorijas attīstības plānošanas likums

Būvniecības likums

Zemes pārvaldības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

4. Nodrošina pašvaldībai piederošu kapitāla daļu un kapitālsabiedrību efektīvu pārvaldību, kapitālsabiedrību racionālu un ekonomiski pamatotu resursu izmantošanu, labas korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, u.c. Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums

Komercdarbības atbalsta kontroles likums

5. Sekmē saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpējas par bezdarba samazināšanu. Izveido, likvidē un reorganizē pašvaldību iestādes, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājumus, iegulda savus līdzekļus kapitālsabiedrībās. Likums "Par pašvaldībām"

Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums

Komerclikums

Biedrību un nodibinājumu likums

Sekmē un sniedz atbalstu saimnieciskajai darbībai pašvaldības administratīvajā teritorijā. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
Izsniedz atļaujas un licences komercdarbībai. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
6. Veic un administrē pašvaldības īpašuma privatizēšanu un atsavināšanu. Izveido pašvaldības īpašuma privatizācijas komisiju. Likums "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju"

Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likums

Publiskās personas mantas atsavināšanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

7. Sniedz palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Izveido dzīvokļa jautājumu risināšanā sniedzamās palīdzības reģistru.

.

Likums "Par pašvaldībām"

Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā

Detalizētāk - MK noteikumos

Sniedz palīdzību iedzīvotājiem mājokļa jautājumu risināšanā, veicina dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu Likumprojekts "Pašvaldību likums"
8. Nodrošina pašvaldību dzīvojamo māju (telpu) pārvaldīšanas pakalpojumus, to kontroli, uzlabošanu. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums
Nodrošina publisku ēku, dzīvojamo māju energoefektivitātes uzlabošanu. Ēku energoefektivitātes likums

Detalizētāk - MK noteikumos

9. Organizē iedzīvotājiem siltumapgādes pakalpojumus. Likums "Par pašvaldībām"

Enerģētikas likums

10. Piedalās datu vākšanā un sniedz valsts statistikai nepieciešamās ziņas. Likums "Par pašvaldībām"

Statistikas likums

11. Teritorijas attīstības plānošanas dokumentos nosaka tūrisma, tai skaitā kūrortu, attīstības perspektīvas un kūrortu teritorijas, nodrošina pasākumus tūrisma, tai skaitā kūrortu, attīstībai. Piedalās tūrisma informācijas centru, punktu un stendu izveidošanā. Tūrisma likums
Nosaka prasības tūristu gidu profesionālajai kvalifikācijai un īsteno profesionālās darbības uzraudzību un kontroli. Brīvas pakalpojumu sniegšanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

12. Izsniedz atļaujas ielu tirdzniecībai un tirgum, nosaka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības īpašu kārtību sabiedrisko pasākumu norises vietās. Nosaka kārtību tirdzniecības vietas iekārtošanai, u.c. Likums "Par pašvaldībām"

Patērētāju tiesību aizsardzības likums

Alkoholisko dzērienu aprites likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Izdot saistošos noteikumus par reklāmas izvietošanu publiskās vietās, paredzot ierobežojumus reklāmas izmēram, veidam, gaismas un skaņas efektiem atbilstoši videi, ēku un būvju arhitektūrai, kā arī, nosakot vietas, kurās aizliegta atsevišķu preču, preču grupu vai pakalpojumu reklāmas izplatīšana. Reklāmas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

13. Izstrādā rīcības plānu par pirmās nepieciešamības rūpniecības preču izsniegšanu un to piegādes ceļu iespējamiem variantiem līdz izsniegšanas punktam. Sniedz priekšlikumus par pirmās nepieciešamības precēm, kuras jāiekļauj valsts materiālajās rezervēs. Mobilizācijas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

14. Izstrādā un pieņemt energoefektivitātes plānu izstrādāt kā atsevišķu dokumentu vai kā pašvaldības teritorijas attīstības programmas sastāvdaļu, kurā iekļauti noteikti energoefektivitātes mērķi un pasākumi.

Republikas pilsētu pašvaldības ievieš sertificētu energopārvaldības sistēmu.

Energoefektivitātes likums

Detalizētāk - MK noteikumos

15. Veicina teritorijās esošos degvielas lietotājus izmantot biodegvielu un savas kompetences ietvaros rada labvēlīgus apstākļus biodegvielas ražošanai un investīcijām tās attīstībai. Veicina biodegvielas izmantošanu sabiedriskajā transportā. Biodegvielas likums

Pašvaldības uzdevumi budžeta, īstermiņa un ilgtermiņa finanšu politikas, grāmatvedības politikas, finanšu tirgus politikas, azartspēļu un izložu organizēšanas politikas un nodokļu politikas jomā:

16. Tiesības uz budžeta ieņēmumiem saskaņā ar likumiem, lai nodrošinātu pastāvīgu, drošu, makroekonomiskās stabilitātes prasībām atbilstošu ieņēmumu bāzi. Likums "Par pašvaldībām"

Likums "Par budžetu un finanšu vadību"

Detalizētāk - MK noteikumos

17. Pienākums pieņemt ikgadējo budžetu.

Pienākums iesniegt oficiālu pārskatu par budžeta plānu un izpildi, kā arī saimniecisko un gada publisko pārskatu.

Likums "Par pašvaldībām"

Likums par budžetu un finanšu vadību

Likums "Par pašvaldību budžetiem"

Detalizētāk - MK noteikumos

18. Ņem aizņēmumus un sniedz galvojumus gadskārtējā valsts budžeta likumā paredzētajos kopējo pieļaujamo palielinājumu apjomos. Likums "Par pašvaldību budžetiem"

Detalizētāk - MK noteikumos

19. Lemj par nekustamā īpašuma nodokļa likmēm likuma ietvaros no 0,2 līdz 3 procentiem. Likums "Par nekustamā īpašuma nodokli"
20. Piedalās ES struktūrfondu projektu īstenošanā.

Nodrošina integrētu teritoriālo investīciju īstenošanas funkciju.

Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.-2020. gada plānošanas perioda vadības likums

Detalizētāk - MK noteikumos un rīkojumos

21. Piedalās līdzīgu iespēju radīšanā visām pašvaldībām noteikto funkciju izpildes nodrošināšanā, veicina iniciatīvu un patstāvību savu finanšu resursu veidošanā. Veic iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā. Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

22. Racionāli un lietderīgi apsaimnieko pašvaldības kustamo un nekustamo mantu. Iegūst un atsavina kustamo un nekustamo mantu, privatizē pašvaldību īpašuma objektus, slēdz darījumus, u.c. Likums "Par pašvaldībām"

Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums

Publiskās personas mantas atsavināšanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

23. Pirmpirkuma tiesību izmantošana, ja pašvaldības administratīvajā teritorijā tiek atsavināts nekustamais īpašums, kas nepieciešams pašvaldību funkciju izpildei. Likums "Par pašvaldībām"

Detalizētāk - MK noteikumos

24. Dod galvojumu par tām parāda saistībām, ko studējošais uzņemas studiju kredīta saņemšanai. Augstskolu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

25. Tiesības savā administratīvajā teritorijā uzlikt pašvaldību nodevas un citus maksājumus pašvaldības budžetā. Likums "Par pašvaldībām"

Likums "Par nodokļiem un nodevām"

Detalizētāk MK noteikumos

26. Lemj par azartspēļu vietas atbilstību likumos noteiktajiem ierobežojumiem, izsniedz atļauju, atceļ izsniegto atļauju atvērt kazino, spēļu zāli, bingo zāli, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu, u.c. Azartspēļu un izložu likums
27. Var dibināt kredītiestādi. Kredītiestāžu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Pašvaldības uzdevumi sabiedriskās kārtības un drošības, personas tiesību un likumīgo interešu aizsardzības, ugunsdrošības, glābšanas, civilās aizsardzības, iedzīvotāju uzskaites, migrācijas un pilsonības jautājumu jomā:

28. Piedalās sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, nodrošina sabiedrisko kārtību, apkaro žūpību un netiklību (var izveidot atskurbināšanas telpas). Likums "Par pašvaldībām"

Nacionālās drošības likums

Likums "Par policiju"

29 Var izveidot pašvaldības policiju vai deleģēt šā uzdevumu izpildi citai pašvaldībai. Pašvaldības var izveidot kopīgu pašvaldības policiju. Likums "Par policiju"
30. Var izveidot pašvaldību ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienestu. Nodrošina pašvaldības ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienestu darbinieku apmācību un atbalsta brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju veidošanu pašvaldības teritorijā. Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

31. Piedalās civilās aizsardzības pasākumu nodrošināšanā, izstrādā civilās aizsardzības plānus. Koordinē katastrofas, kuras saistītas ar ēku un būvju sabrukšanu, avāriju siltumapgādes, ūdensapgādes, notekūdeņu vai kanalizācijas sistēmā. Nodrošina evakuāciju jautājumu risināšanu u.c., kā arī nodrošina civilās aizsardzības komisijas darbību un piedalās tās darbībā. Likums "Par pašvaldībām"

Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Nodrošina un veic pasākumus civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanā, kā arī pasākumus ugunsdrošības un ugunsdzēsības jomā, tai skaitā atbalstot brīvprātīgo ugunsdzēsēju organizāciju veidošanu un darbību. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
32. Reģistrē ziņas par deklarēto dzīvesvietu un jānodrošina personas sniegto ziņu datorizēta apstrāde, aizsardzību, saglabāšanu, aktualizēšanu. Pārbauda deklarēto ziņu patiesumu, kā arī pēc savas iniciatīvas jāveic dzīvesvietas reģistrācija. Dzīvesvietas deklarēšanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

33. Izskata iesniegumus un sagatavo atļaujas intīma rakstura izklaides rīkošanai, nosaka ierobežojumus. Pornogrāfijas ierobežošanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

34. Lemj par atļauju vai aizliegumu publisko pasākumu, sapulču, gājienu un piketu norisei, nosaka ierobežojumus attiecībā uz pasākuma norisi. Likums "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem"
Izsniedz atļauju vienreizēja publiska pasākuma rīkošanai attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā. Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likums
35. Pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu otrās vai trešās kategorijas šautuves (šaušanas stenda) izveidošanai un darbībai vai par atteikumu izsniegt atļauju. Ieroču aprites likums

Detalizētāk - MK noteikumos

36. Izsniedz speciālo atļauju (licenci) kremācijas veikšanai. Likums "Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā"

Detalizētāk - MK noteikumos

37. Sniedz palīdzību Robežsardzei tās pienākumu izpildē. Robežsardzes likums

Pašvaldības uzdevumi izglītības, zinātnes, sporta un jaunatnes jomā:

38. Gādā par iedzīvotāju izglītību (pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iegūšana; pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs; organizatoriska un finansiāla palīdzība ārpusskolas mācību un audzināšanas iestādēm un izglītības atbalsta iestādēm u.c.). Likums "Par pašvaldībām"

Izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Gādā par iedzīvotāju izglītību (tostarp nodrošina iespēju iegūt obligāto izglītību un gādā par pirmsskolas izglītības (bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātās izglītības ieguves uzsākšanai), vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību). Likumprojekts "Pašvaldību likums"
Veic darbu ar jaunatni. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
Dibina, reorganizē un likvidē vispārējās izglītības iestādes, speciālās izglītības iestādes un klases, kā arī pirmsskolas izglītības grupas bērniem ar speciālām vajadzībām un interešu izglītības iestādes. Izglītības likums

Vispārējās izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Dibina interešu izglītības iestādes. Izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

39. Nodrošina bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību. Izglītības likums

Vispārējās izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

40. Dibina, reorganizē un likvidē profesionālās ievirzes izglītības iestādes. Piedalās profesionālās izglītības īstenošanā, sekmē komercdarbības attīstību savā teritorijā, sadarbojas ar darba devēju organizācijām, piedalās to jautājumu risināšanā, kas saistīti ar prakses vietu nodrošināšanu izglītojamajiem attiecīgās pašvaldības teritorijā. Izglītības likums

Profesionālās izglītības likums

Detalizētāk MK noteikumos

41. Sniedz informāciju par nepieciešamo finansējumu internātskolu pedagogu atlaišanas pabalstu kompensēšanai. Nodrošina pedagogu algām piešķirtā valsts budžeta finansējuma ieskaitīšanu izglītības iestāžu kontos. Izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

42. Izveido vismaz vienu izglītības speciālista amatu vai izglītības pārvaldes iestādi. Novadu pašvaldības var apvienoties vienas vai vairāku funkciju īstenošanai izglītības jomā, savstarpēji vienojoties par finansēšanas kārtību. Izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Organizē pedagoģisko darbinieku tālākizglītību un izglītības metodisko darbu, profesionālās meistarības pilnveidi. Izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

43. Īsteno politiku pieaugušo izglītībā un nodrošina piešķirtā finansējuma sadali un uzraudzību pār finanšu līdzekļu izlietojumu. Izglītības likums

Detalizētāk MK noteikumos

44. Nodrošina pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas darbību un pieejamību bērniem ar speciālām vajadzībām. Izglītības likums

Vispārējās izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

45. Iesaistās bērnu nometņu organizēšanā un izstrādā to darbības noteikumus. Izglītības likums

Vispārējās izglītības likums

46. Nodrošina transportu izglītojamo nokļūšanai izglītības iestādē un atpakaļ dzīvesvietā. Izglītības likums
47. Veic obligātā izglītības vecuma bērnu uzskaiti Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

48. Veicina veselīgu dzīvesveidu un sporta attīstību savā administratīvajā teritorijā, finansē licencētas sporta izglītības programmas to padotībā esošajās akreditētajās sporta izglītības iestādēs. Sporta likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Veicina sporta attīstību, tostarp uztur un attīsta pašvaldības sporta bāzes, atbalsta sportistu un sporta klubu (tai skaitā profesionālo sporta klubu) darbību un sniedz atbalstu sporta pasākumu organizēšanai. Likumprojekts "Pašvaldību likums"

Pašvaldības uzdevumi kultūras pieminekļu aizsardzības, arhīvu, arhitektūras, dizaina, tautas mākslas, teātra, mūzikas, muzeju, bibliotēku, vizuālās mākslas un radošo industriju izglītības jomā:

49. Rūpējas par kultūru un sekmē tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu un tautas jaunrades attīstību. Likums "Par pašvaldībām"
Sniedz iedzīvotājiem daudzveidīgu kultūras piedāvājumu un iespēju piedalīties kultūras dzīvē, sekmēt pašvaldības teritorijā esošā kultūras mantojuma saglabāšanu un sniedz atbalstu kultūras norisēm. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
Nosaka juridiskus, tehniskus, organizatoriskus, administratīvus un finansiālus pasākumus nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas atbalstam Nemateriālā kultūras mantojuma likums
50. Nosaka pilsētas, novada vai pagasta simboliku, saskaņojot to ar Latvijas Valsts Heraldikas komisiju. Likums "Par pašvaldībām"
51. Nodrošina vietējās nozīmes kultūras pieminekļu saglabāšanu un uzraudzību. Likums "Par kultūras pieminekļu aizsardzību"

Detalizētāk - MK noteikumos

52. Nodrošina bibliotēku kā pasaules kultūras mantojuma uzkrājēju, galveno informācijas nodrošinātāju un bibliotēku darbinieku apmācības centru aizsardzību un saglabāšanu un veicina to attīstību.

Sniedz iedzīvotājiem universālo informācijas pakalpojumu.

Bibliotēku likums

Detalizētāk - MK noteikumos

53. Dibina muzejus un to filiāles, konsultējoties ar Muzeju padomi. Muzeju likums
54. Dibina kultūras institūcijas, nosaka pašu dibināto kultūras institūciju darbības formas un pamatu.

Sniedz materiāli tehnisku, finansiālu un organizatorisku atbalstu tautas jaunrades amatiermākslas kolektīviem, rūpējoties par dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu, attīstīšanu un nodošanu tālāk nākamajām paaudzēm.

Likums "Par pašvaldībām"

Kultūras institūciju likums

Detalizētāk - MK noteikumos

55. Piedalās Dziesmu un deju svētku sagatavošanas procesā un norisē, izvirza Dziesmu un deju svētku koordinatorus un nodrošina to darbību. Dziesmu un deju svētku likums
56. Veic dokumentu pārvaldību. Nodod dokumentus un uzziņu sistēmu pastāvīgā valsts glabāšanā Latvijas Nacionālajā arhīvā. Arhīvu likums

Dokumentu juridiskā spēka likums

Elektronisko dokumentu likums

Oficiālās elektroniskās adreses likums

Paziņošanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Pašvaldības uzdevumi darba, sociālās aizsardzības, bērnu un ģimenes tiesību, personu ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju un dzimumu līdztiesības jomā:
57. Nodrošina iedzīvotājiem sociālo palīdzību (sociālo aprūpi), sociālo palīdzību maznodrošinātām ģimenēm un sociāli mazaizsargātām personām, nodrošina vecos ļaudis ar vietām pansionātos, nodrošina bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs, nodrošināšana bezpajumtniekus ar naktsmītni u.c. Likums "Par pašvaldībām"

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Nodrošina iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
Izveido pašvaldības iestādi - sociālo dienestu. Pašvaldība, kura nav izveidojusi dienestu, slēdz līgumus ar citiem sociālo pakalpojumu sniedzējiem savā teritorijā vai ar citām pašvaldībām par minēto sociālo pakalpojumu sniegšanu un samaksu. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums
58. Nodrošina sociālo dzīvokļu izīrēšanu personām ar invaliditāti. Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām

Detalizētāk - MK noteikumos

59. Organizē un kontrolē bērna tiesību aizsardzību visā valsts teritorijā. Pašvaldību institūcijas nodrošina bērna tiesību aizsardzību. Bērnu tiesību aizsardzības likums
Īsteno bērnu tiesību aizsardzību, gādā par aizgādnību, adopciju un bērna aprūpi ģimeniskā vidē. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
60. Izveido aizbildnības un aizgādnības iestādi - Bāriņtiesu, tās darbība nodrošināma visos novada pagastos un novada pilsētās. Vienā novadā vai republikas pilsētā var izveidot vairākas bāriņtiesas vai vairākas pašvaldības - kopīgu bāriņtiesu. Bāriņtiesu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Nodrošina bērna vai citas rīcībnespējīgas personas mantisko interešu aizstāvību attiecībās ar vecākiem vai citām personām. Bāriņtiesu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Lemj par bērna nodošanu audžuģimenes aprūpē, aizbildniecībā un nodod adopcijā. Bāriņtiesu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

61. Sadarbojas ar Nodarbinātības valsts aģentūru aktīvo nodarbinātības pasākumu un bezdarba samazināšanas preventīvo pasākumu organizēšanā un īstenošanā un paredzēt bezdarbnieku, darba meklētāju, komersantu nodarbināto personu un pašnodarbināto iesaistīšanu valsts un ārvalstu finansēto programmu projektos. Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums

Detalizētāk - MK noteikumos

62. Īsteno algotos pagaidu sabiedriskos darbus. Katra pašvaldība pati var izveidot kritērijus atbilstoši pašvaldībā dzīvojošo cilvēku vajadzībām, nosakot kādām mērķa grupām dalība sociālo problēmu risināšanā nepieciešama prioritārā kārtā. Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums

Detalizētāk - MK noteikumos

63. Nodrošina rehabilitācijas procesu personām ar prognozējamu invaliditāti vai personām ar invaliditāti. Nodrošina asistenta pakalpojumus. Invaliditātes likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Pašvaldības uzdevumi satiksmes transporta un sakaru nozares jomā:
64. Organizē sabiedriskā transporta pakalpojumus. Likums "Par pašvaldībām"
Nosaka braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā. Sabiedriskā transporta pakalpojumu likums
Organizē sabiedriskā transporta pakalpojumus. Likumprojekts "Pašvaldību likums
65. Gādā par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (ielu, ceļu un laukumu būvniecība, rekonstruēšana un uzturēšana (…).

Pašvaldību ceļus un ielas uzskaita attiecīgā pašvaldība, pieņem lēmumu par ceļa likvidēšanu.

Pašvaldības nozīmes ceļu vai ielu pašvaldība nosaka pašvaldības teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā.

Likums "Par pašvaldībām"

Likums "Par autoceļiem"

Zemes pārvaldības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Gādā par pašvaldības īpašumā esošo ceļu būvniecību, uzturēšanu un pārvaldību. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
66. Nosaka autoceļu lietošanas ierobežojumus uz laiku nelabvēlīgu ceļa vai klimatisko apstākļu dēļ, kā arī citos gadījumos, kad braukšana pa autoceļiem kļūst bīstama Likums "Par autoceļiem"

Detalizētāk - MK noteikumos

67. Izsniedz speciālās atļaujas (licences) vieglajiem taksometriem. Likums "Par pašvaldībām"

Autopārvadājumu likums

68. Izveido ostas pārvaldi, kontrolē ostas komercsabiedrību darbības atbilstību likumiem, Ministru kabineta normatīvajiem aktiem un attiecīgas ostas pārvaldes nolikumam. Likums par ostām

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas likums

Detalizētāk - MK noteikumi

69. Var sniegt valsts atbalstu jaunu gaisa pārvadājumu uzsākšanai un nodrošināšanai starp lidostām Latvijā, kā arī starp Latvijas un citām Eiropas Savienības lidostām. Likums "Par aviāciju"
Pašvaldības uzdevumi tieslietu nozarē:
70. Sadarbojas ar Valsts probācijas dienestu piespiedu darba organizēšanas jautājumos. Valsts probācijas dienesta likums

Detalizētāk MK noteikumos

71. Izveido aizbildnības un aizgādnības iestādi - Bāriņtiesu, kas gādā par aizgādnību, aizbildnību, adopciju un bērnu personisko un mantisko tiesību un interešu aizsardzību. Bāriņtiesu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Organizē notariālo darbību novados, kuros nav teritoriālā iedalījuma vienību. Sniedz palīdzību mantojuma lietu kārtošanā, gādā par mantojuma apsardzību, izdara apliecinājumus un pilda citus uzdevumus, ja administratīvajā teritorijā nav notāra. Bāriņtiesu likums
72. Izveido dzimtsarakstu nodaļu, kura veic civilstāvokļa aktu reģistrāciju. Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums

Detalizētāk MK noteikumos

Veic civilstāvokļa aktu reģistrāciju. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
73. Ierosina un veic nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām. Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likums
74. Izskata pieteikumus par līdzvērtīgas zemes piešķiršanu mantiniekiem. Likums "Par zemes reformu Latvijas pilsētās"

Likums "Par zemes komisijām"

Likums "Par zemes reformu lauku apvidos"

75. Gādā, lai tiktu novērstas totalitāro režīmu radīto civilo, ekonomisko un sociālo tiesību ierobežojumu izraisītās sekas, atlīdzināti šo režīmu radītie materiālie zaudējumi, to nodarītais fiziskais un morālais kaitējums. Izskata pieteikumus par mantas atdošanu vai kompensāciju represētajiem. Likums "Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem"

Detalizētāk - MK noteikumos

Piešķir Nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu. Likums "Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu"

Detalizētāk - MK noteikumos

77. Nosaka nekustamā īpašuma lietošanas mērķi un lietošanas mērķim piekrītošo zemes platību. Nekustamā īpašuma valsts kadastra likums
78. Ievieš attiecīgajā administratīvajā teritorijā adresācijas sistēmu, tai skaitā apdzīvoto vietu, ielu nosaukumus u.tml. Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

79. Sniedz palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā personai, kura atbrīvojusies no ieslodzījuma. Likums "Par palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā"
80. Nodrošina valsts valodas lietošanu un aizsardzību pašvaldību iestādēs. Nodrošina materiālo bāzi latviešu valodas izpētei, kopšanai un attīstīšanai. Valsts valodas likums
Pašvaldības uzdevumi sabiedrības veselības un veselības aprūpes jomā:
81. Nodrošina veselības aprūpes pieejamību, kā arī veicina iedzīvotāju veselīgu dzīvesveidu un sportu. Likums "Par pašvaldībām"

Veselības aprūpes finansēšanas likums

Gādā par iedzīvotāju veselības saglabāšanu (īsteno veselīga dzīvesveida veicināšanas pasākumus un nodrošina veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, kā arī atskurbināšanas pakalpojumu pieejamību). Likumprojekts "Pašvaldību likums"
82. Veido pašvaldību iestādes, dibina biedrības vai nodibinājumus, kapitālsabiedrības, iegulda savus līdzekļus kapitālsabiedrībās. Izveido ārstniecības iestādi. Likums "Par pašvaldībām"

Ārstniecības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

83. Pieņem lēmumus par pasākumiem epidēmiju un to seku novēršanai.

Pieņem lēmumu par pašvaldības noteikto karantīnas vai citu ierobežojošu pasākumu atcelšanu.

Epidemioloģiskās drošības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

84. Pieņem lēmumus par medicīniskās palīdzības sniegšanu attiecīgajā teritorijā. Ārstniecības likums

Likums "Par prakses ārstiem"

85. Nosaka kārtību, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe, pirmās palīdzības pieejamība, kā arī izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos. Izglītības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

86. Veic farmaceitiskās aprūpes pieejamības izvērtējumu konkrētajā apdzīvotajā vietā. Farmācijas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Pašvaldības uzdevumi vides aizsardzības, pašvaldību attīstības, teritorijas attīstības plānošanas un zemes pārvaldības, pašvaldību pakalpojumu pieejamības, elektroniskā pārvaldes un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pārvaldības jomā:

87. Organizē iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus (ūdensapgāde un kanalizācija; siltumapgāde; sadzīves atkritumu apsaimniekošana; notekūdeņu savākšana, novadīšana un attīrīšana) Likums "Par pašvaldībām"

Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums

Atkritumu apsaimniekošanas likums

Organizē iedzīvotājiem ūdenssaimniecības, siltumapgādes, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds. Likumprojekts "Pašvaldību likums"
Organizē atkritumu apsaimniekošanu, pieņem lēmumus par atkritumu poligonu izvietošanu savā administratīvajā teritorijā, izdod saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu savā administratīvajā teritorijā, pieņem lēmumus par jaunu bīstamo atkritumu reģenerācijas vai apglabāšanas iekārtu un atkritumu poligonu izvietošanu, uzrauga un kontrolē šo procesu, u.c. Atkritumu apsaimniekošanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

  Ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai nosaka iestādi, vai pilnvaro komersantu, likumā noteiktajos gadījumos nosaka maksu par pakalpojumiem, izdod saistošos noteikumus, tai skaitā, arī par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas un uzskaites kārtību, izveido un uztur decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistru, kontrolē decentralizēto kanalizācijas sistēmu atbilstību normatīvo aktu prasībām. Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

88. Lemj par ierosinājumu par attiecīgās administratīvās teritorijas likvidēšanu, tās robežu grozīšanu vai nosaukuma maiņu. Likums "Par pašvaldībām"

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

89. Nosaka kārtību, kādā izmantojami publiskā lietošanā esošie meži un ūdeņi. Ūdenssaimniecības likums

Zemes pārvaldības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

90. Veic valsts vārdā zemes dzīļu fonda izmantošanas pārraudzību neatkarīgi no tā piederības (īpašnieka). Likums "Par zemes dzīlēm"

Detalizētāk - MK noteikumos

91. Izstrādā rīcības programmu gaisa piesārņojuma samazināšanai konkrētajā teritorijā un īsteno tajā noteiktos pasākumus.

Sniedz priekšlikumus pirms atļaujas izsniegšanas A vai B kategorijas piesārņojošām darbībām.

Likums "Par piesārņojumu"

Detalizētāk - MK noteikumos

92. Izstrādā pašvaldības teritorijas attīstības programmu un teritorijas plānojumu, nodrošina teritorijas attīstības programmas realizāciju un teritorijas plānojuma administratīvo pārraudzību. Likums "Par pašvaldībām"

Teritorijas attīstības plānošanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

93. Izstrādā un apstiprina vietējās pašvaldības attīstības stratēģiju, sniedz priekšlikumus nacionālā un reģionālā līmeņa attīstības plānošanas dokumentu izstrādei. Teritorijas attīstības plānošanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Apstiprina pašvaldības ekonomiskās un sociālās attīstības un apkārtējās vides aizsardzības perspektīvās programmas Likums "Par pašvaldībām"
Veic kontroli vides jomā.

Nodrošina vides informācijas sniegšanu un izplatīšanu.

Vides aizsardzības likums
94. Nodrošina reģionālās attīstības uzraudzību un novērtēšanu, izmantojot moduli kā primāro datu avotu teritorijas attīstības plānošanā, reģionālās attīstības uzraudzībā un novērtēšanā, pēc iespējas neveidojot atsevišķas uzraudzības un novērtēšanas sistēmas. Reģionālās attīstības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

95. Veido un uztur informācijas sistēmas kā valsts informācijas sistēmas sastāvdaļu. Atbild par datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, apstrādi, glabāšanu, izmantošanu, pārraidīšanu, publicēšanu, atbilstību iesniegtajiem datiem, aktualizēšanu, labošanu, kā arī datu kvalitāti valsts informācijas sistēmā. Valsts informācijas sistēmu likums

Detalizētāk - MK noteikumos

96. Nodrošina bibliotēkas lietotājiem bezmaksas pieeju internetam un vispārpieejamiem elektroniskās informācijas resursiem, kā arī nodrošināt iespēju bez maksas izmantot datoru. Bibliotēku likums
Nodrošina publiskas pieejas interneta punktu pieejamību pašvaldībā. Nodrošina klientam ērtu pašvaldības pakalpojumu saņemšanu. Elektronisko dokumentu likums
97. Gādā par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (..) organizē pretplūdu pasākumus (…) Likums "Par pašvaldībām"
Gādā par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana). Likumprojekts "Pašvaldību likums"
Piedalās upju baseinu apgabala apsaimniekošanas pasākumu koordinācijai izveidotajā konsultatīvajā padomē, izskata apsaimniekošanas plānu un pasākumu programmu. Ūdens apsaimniekošanas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

98. Iznomā rūpnieciskās zvejas tiesības publiskajos ūdeņos. Organizē valstij piederošo zvejas tiesību izmantošanu un pārzina privāto zvejas tiesību izmantošanu ūdeņos, kas atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā vai piekļaujas tai.

Izsniedz speciālas atļaujas (licences) komercdarbībai zvejniecībā iekšējos ūdeņos administratīvās teritorijas robežās.

Zvejniecības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

99. Izsniedz atļaujas bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguvei. Likums "Par zemes dzīlēm"

Detalizētāk - MK noteikumos

100. Var plānot un īstenot pašvaldības diasporas politiku, citstarp nodrošināt institucionālo sistēmu darbam ar diasporu un sniegt atbalstu valsts pārvaldes institūcijām diasporas politikas īstenošanā. Var izveidot diasporas lietu konsultatīvo komisiju kā arī sniegt diasporas locekļiem sociālo, materiālo vai cita veida atbalstu šā likuma mērķu īstenošanai, arī remigrācijas veicināšanai vai atvieglošanai. Diasporas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

101. Gādā par kapsētu izveidošanu un uzturēšanu. Likums "Par pašvaldībām"

Detalizētāk - MK noteikumos

Pašvaldības uzdevumi lauksaimniecības, meža un zivsaimniecības jomā:

102. Nosaka un uzrauga mājas dzīvnieku turēšanas noteikumus. Dzīvnieku aizsardzības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Organizē klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu un, ja nepieciešams, nogalināšanu. Dzīvnieku aizsardzības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Uzrauga Dzīvnieku kapsētu izveidi saskaņā ar attiecīgās pašvaldības teritorijas attīstības programmu un plānojumu. Nodrošina bezsaimnieka dzīvnieku līķu savākšanu un iznīcināšanu. Veterinārmedicīnas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

103. Organizē un koordinē latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumus. Augu aizsardzības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

104. Piedalās pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas sistēmas būvniecībā, ekspluatācijā un uzturēšanā, kontrolē to. Meliorācijas likums
105. Nodrošina pārtikas preču izsniegšanu valsts apdraudējuma gadījumā, t.sk. izstrādā kārtību, kādā nodrošināma pārtikas izsniegšana iedzīvotājiem pašvaldības administratīvajā teritorijā. Mobilizācijas likums

Detalizētāk - MK noteikumos

106. Pārrauga lauksaimniecības zemju izmantošanu un rezerves zemes fondu. Izstrādā tās īpašumā un valdījumā esošās neapbūvētās zemes un degradētās teritorijas izmantošanas iespēju izvērtējumu. Zemes pārvaldības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

107. Nosaka pasākumus postījumu un to seku ierobežošanai vai likvidēšanai (epizootiju draudu gadījumos) Medību likums
108. Izvērtē koku ciršanas atbilstību normatīvajiem aktiem par sugu un biotopu aizsardzību un īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu koku ciršanai ārpus meža vai par atteikumu izsniegt atļauju. Meža likums

Detalizētāk - MK noteikumos

109. Organizē valstij piederošo zvejas tiesību izmantošanu un pārzina privāto zvejas tiesību izmantošanu ūdeņos, kas atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā vai piekļaujas tai. Zvejniecības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

110. Piesakās valsts un Eiropas Savienības atbalstam augļu, dārzeņu un piena piegādei izglītības iestādēm. Lauksaimniecības un lauku attīstības likums

Detalizētāk - MK noteikumos

Pašvaldības uzdevumi vēlēšanu organizēšanas jomā:

111. Izveido republikas pilsētas un novada vēlēšanu komisiju Saeimas vēlēšanu sagatavošanai katrā republikas pilsētā un novadā. Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā kārtībā pieņem lēmumus, kas saistīti ar vēlēšanu organizēšanu. Saeimas vēlēšanu likums

Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likums

Eiropas Parlamenta vēlēšanu sagatavošanai katrā republikas pilsētā un novadā no vēlētājiem izveido republikas pilsētas vēlēšanu komisija un novada vēlēšanu komisija. Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā kārtībā pieņem lēmumus, kas saistīti ar vēlēšanu organizēšanu. Eiropas Parlamenta vēlēšanu likums

Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likums

Tautas nobalsošanas organizēšanai katrā republikas pilsētā un novadā no vēlētājiem izveido republikas pilsētas vēlēšanu komisija un novada vēlēšanu komisija. Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā kārtībā pieņem lēmumus, kas saistīti ar tautas nobalsošanas organizēšanu. Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu
Pašvaldību vēlēšanu organizēšanai katrā republikas pilsētā un novadā no vēlētājiem izveido republikas pilsētas vēlēšanu komisija un novada vēlēšanu komisija. Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā kārtībā pieņem lēmumus, kas saistīti ar vēlēšanu organizēšanu. Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums



Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!