• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2021. gada 6. jūlija likums "Grozījumi Komerclikumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2021., Nr. 129A https://www.vestnesis.lv/op/2021/129A.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru"

Vēl šajā numurā

08.07.2021., Nr. 129A (16:54)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 06.07.2021.

OP numurs: 2021/129A.3

2021/129A.3
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Komerclikumā

Izdarīt Komerclikumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2000, 11. nr.; 2001, 3., 8., 15. nr.; 2002, 6. nr.; 2004, 10. nr.; 2005, 14. nr.; 2006, 8. nr.; 2008, 12. nr.; 2009, 3. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 68. nr.; 2011, 99., 107. nr.; 2012, 104., 199. nr.; 2013, 97., 119., 194., 232. nr.; 2014, 25. nr.; 2015, 107. nr.; 2017, 64., 128. nr.; 2020, 57.B, 250. nr.) šādus grozījumus:

1. 8. pantā:

izteikt ceturtās daļas ievaddaļu šādā redakcijā:

"(4) Par ārvalsts komersanta filiāli, izņemot šā panta 4.1 daļā minēto, komercreģistrā ierakstāmas šādas ziņas:";

papildināt pantu ar 4.1 daļu šādā redakcijā:

"(41) Par Eiropas Savienības dalībvalsts, Īslandes Republikas, Norvēģijas Karalistes un Lihtenšteinas Firstistes (turpmāk šajā daļā — dalībvalsts) kapitālsabiedrības filiāli komercreģistrā ierakstāmas šādas ziņas:

1) filiāles firma, ja tā atšķiras no dalībvalsts kapitālsabiedrības firmas, un dalībvalsts kapitālsabiedrības firma;

2) filiāles juridiskā adrese;

3) to personu vārds, uzvārds, personas kods (ja personai nav personas koda — dzimšanas datums, personu apliecinoša dokumenta numurs un izdošanas datums, valsts un institūcija, kas dokumentu izdevusi) un pilnvarojuma apjoms, kuras pilnvarotas pārstāvēt dalībvalsts kapitālsabiedrību darbībās, kas saistītas ar filiāli.";

izteikt piektās daļas ievaddaļu šādā redakcijā:

"(5) Papildus šajā pantā minētajām ziņām komercreģistrā ierakstāmas šādas ziņas:";

izteikt septīto daļu šādā redakcijā:

"(7) Ierakstot komercreģistrā komersantu, tā filiāli Latvijā vai ārvalsts komersanta un dalībvalsts kapitālsabiedrības filiāli Latvijā, tam piešķir individuālu reģistrācijas numuru."

2. Izteikt 11. pantu šādā redakcijā:

"11. pants. Komercreģistra ierakstu izsludināšana

(1) Visus komercreģistra ierakstus izsludina, komercreģistra iestādei nodrošinot to pirmreizēju publisku pieejamību tiešsaistē. Tāpat izsludina reģistrācijas lietai pievienotos dokumentus.

(2) Ieraksts uzskatāms par izsludinātu nākamajā dienā pēc tā izdarīšanas. Dokumenti uzskatāmi par izsludinātiem nākamajā dienā pēc to pievienošanas reģistrācijas lietai.

(3) Izsludinot komercreģistra ierakstus un reģistrācijas lietai pievienotos dokumentus, papildus norāda:

1) komercreģistra ieraksta izdarīšanas datumu;

2) datumu, kad dokuments pievienots reģistrācijas lietai."

3. Izteikt 12. panta trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Ja komercreģistrā ierakstāmās izsludinātās ziņas ir ierakstītas nepareizi, trešā persona attiecībā uz personu, kuras interesēs šīs ziņas bija jāieraksta, var atsaukties uz ierakstītajām ziņām, izņemot gadījumu, kad trešā persona zināja, ka komercreģistrā ierakstītās ziņas neatbilst patiesajam tiesiskajam stāvoklim."

4. Izslēgt 13. pantu.

5. 15. pantā:

izteikt pirmās daļas otro teikumu šādā redakcijā:

"Valsts nodevas apmērs nevar pārsniegt ar attiecīgā ieraksta izdarīšanu un dokumentu pievienošanu reģistrācijas lietai saistītos administratīvos izdevumus.";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Par komercreģistra izraksta un komercreģistra lietā esoša dokumenta izraksta vai kopijas, kā arī izziņas izsniegšanu un citiem komercreģistra iestādes sniegtajiem pakalpojumiem maksājama komercreģistra iestādes maksas pakalpojumu cenrādī noteiktā pakalpojuma maksa."

6. Izteikt III sadaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"III SADAĻA
UZŅĒMUMS, FILIĀLE UN PĀRSTĀVNIECĪBA
"

7. Izslēgt 19. pantu.

8. Izteikt 23. panta trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Pieteikumā norāda filiāles juridisko adresi, tai skaitā nekustamā īpašuma objekta (ēkas, dzīvokļa īpašuma vai telpas) kadastra apzīmējumu, un apliecina, ka filiāle ir sasniedzama un tai ir tiesisks pamats atrasties norādītajā juridiskajā adresē."

9. Papildināt likumu ar 24.1 pantu šādā redakcijā:

"24.1 pants. Ziņu reģistrācija par komercsabiedrības filiāli dalībvalstī

(1) Ziņas par komercsabiedrības filiāles reģistrāciju dalībvalstī, izmaiņām ziņās par filiāli un filiāles izslēgšanu no dalībvalsts reģistra komercreģistra iestāde reģistrē, pamatojoties uz paziņojumu, kas saņemts reģistru savstarpējās savienojamības sistēmā no dalībvalsts reģistra iestādes.

(2) Par komercsabiedrības filiāli dalībvalstī komercreģistra iestāde reģistrē šādas ziņas:

1) firmu, ja tā atšķiras no komersanta firmas, un papildu firmu, ja filiālei ir vairāk nekā viena firma;

2) juridisko adresi;

3) reģistrācijas numuru;

4) reģistrācijas datumu;

5) datumu, kad filiāles reģistrācija stājas spēkā (ja tāds ir);

6) reģistru, kurā komersanta filiāle ir ierakstīta."

10. 25. pantā:

izslēgt panta nosaukumā vārdus "un pārstāvniecība";

izslēgt trešās daļas 5. punktu;

papildināt pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Pieteikumā norāda ārvalsts komersanta filiāles juridisko adresi, tai skaitā nekustamā īpašuma objekta (ēkas, dzīvokļa īpašuma vai telpas) kadastra apzīmējumu, un apliecina, ka ārvalsts komersanta filiāle ir sasniedzama un tai ir tiesisks pamats atrasties norādītajā juridiskajā adresē.";

izslēgt 4.1 daļu;

izslēgt astoto daļu.

11. Papildināt III sadaļu ar 25.1 un 25.2 pantu šādā redakcijā:

"25.1 pants. Dalībvalsts kapitālsabiedrības filiāle

(1) Attiecībā uz dalībvalsts kapitālsabiedrības filiāli piemērojami šā likuma noteikumi, ciktāl šajā pantā nav noteikts citādi.

(2) Dalībvalsts kapitālsabiedrības filiāles atvēršana, izmaiņas ziņās par filiāli un filiāles izslēgšana no komercreģistra piesakāma ierakstīšanai komercreģistrā, pamatojoties uz dalībvalsts kapitālsabiedrības pieteikumu.

(3) Pieteikumam par dalībvalsts kapitālsabiedrības filiāles ierakstīšanu komercreģistrā pievieno šā likuma 25. panta trešās daļas 2. un 4. punktā minētos dokumentus. Pieteikumā norāda dalībvalsts komersanta filiāles juridisko adresi, tai skaitā nekustamā īpašuma objekta (ēkas, dzīvokļa īpašuma vai telpas) kadastra apzīmējumu, un apliecina, ka dalībvalsts komersanta filiāle ir sasniedzama un tai ir tiesisks pamats atrasties norādītajā juridiskajā adresē.

(4) Šā likuma 25. panta sestajā daļā minēto gada pārskatu var neiesniegt, ja tas ir pieejams attiecīgās dalībvalsts reģistra iestādē.

(5) Ja no dalībvalsts reģistra iestādes, kas ved reģistru, kurā kapitālsabiedrība ierakstīta, reģistru savstarpējās savienojamības sistēmā ir saņemtas ziņas par to, ka kapitālsabiedrība izslēgta no attiecīgā reģistra, komercreģistra iestāde nekavējoties izdara komercreģistrā ierakstu par kapitālsabiedrības filiāles izslēgšanu.

25.2 pants. Ārvalsts komersanta pārstāvniecība

Ārvalsts, tai skaitā dalībvalsts, komersantam ir tiesības atvērt Latvijā savas pārstāvniecības. Pārstāvniecība nav juridiskā persona, un tai nav tiesību veikt komercdarbību Latvijā."

12. Izteikt 75. panta ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Pieteikumā norāda individuālā komersanta juridisko adresi, tai skaitā nekustamā īpašuma objekta (ēkas, dzīvokļa īpašuma vai telpas) kadastra apzīmējumu, un apliecina, ka individuālais komersants ir sasniedzams un tam ir tiesisks pamats atrasties norādītajā juridiskajā adresē."

13. Izteikt 78. panta otro un 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(2) Par sabiedrības juridisko adresi uzskatāma komercreģistrā ierakstītā adrese.

(21) Pieteikumā norāda sabiedrības juridisko adresi, tai skaitā nekustamā īpašuma objekta (ēkas, dzīvokļa īpašuma vai telpas) kadastra apzīmējumu, un apliecina, ka sabiedrība ir sasniedzama un tai ir tiesisks pamats atrasties norādītajā juridiskajā adresē."

14. 139. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "kurā atrodas sabiedrības vadība (sabiedrības sēdeklis)" ar vārdiem "kura ierakstīta komercreģistrā";

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Pieteikumā valde norāda sabiedrības juridisko adresi, tai skaitā nekustamā īpašuma objekta (ēkas, dzīvokļa īpašuma vai telpas) kadastra apzīmējumu, un apliecina, ka sabiedrība ir sasniedzama un tai ir tiesisks pamats atrasties norādītajā juridiskajā adresē."

15. Izslēgt 141. panta pirmās daļas 5. punktā vārdus "un maksu par reģistra ierakstu izsludināšanu".

16. Izteikt 149. panta trešās daļas 7. punktu šādā redakcijā:

"7) valdes paziņojumu par sabiedrības juridisko adresi, tai skaitā norādot nekustamā īpašuma objekta (ēkas, dzīvokļa īpašuma vai telpas) kadastra apzīmējumu, un apliecinājumu, ka sabiedrība ir sasniedzama un tai ir tiesisks pamats atrasties norādītajā juridiskajā adresē;".

17. Izslēgt 154. panta piekto daļu.

18. Aizstāt 207. panta otrajā daļā vārdus un skaitli "uz sabiedrības rēķina šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā izsludina" ar vārdiem "savā tīmekļvietnē publicē".

19. Aizstāt 264. panta otrajā daļā vārdus un skaitli "uz sabiedrības rēķina šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā izsludina" ar vārdiem "savā tīmekļvietnē publicē".

20. Izteikt 317. panta trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Manta, kas palikusi pēc sabiedrības izslēgšanas no komercreģistra, piekrīt valstij."

21. 318.1 pantā:

aizstāt trešajā daļā vārdus un skaitli "šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā izsludina" ar vārdiem "savā tīmekļvietnē publicē";

aizstāt sestajā daļā vārdus un skaitli "uz likvidējamās sabiedrības rēķina šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā izsludina" ar vārdiem "savā tīmekļvietnē publicē".

22. Aizstāt 324. panta pirmajā daļā vārdus un skaitli "uz likvidējamās sabiedrības rēķina šā likuma 11. pantā noteiktajā kārtībā izsludina" ar vārdiem "savā tīmekļvietnē publicē".

23. Izslēgt 333.3 panta trešās daļas otro teikumu.

24. Izteikt 333.4 panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Pirms tiek pieņemts lēmums par darbības apturēšanu, komersants rakstveidā informē visus zināmos kreditorus un komercreģistra iestādi par nodomu apturēt darbību. Komercreģistra iestāde savā tīmekļvietnē publicē paziņojumu par komersanta nodomu apturēt darbību. Tajā norāda kreditoru prasījumu pieteikšanas vietu un termiņu, kas nedrīkst būt īsāks par mēnesi no paziņojuma publicēšanas dienas."

25. Izslēgt 338. panta piektās daļas otro teikumu.

26. Aizstāt 343. panta pirmajā daļā skaitli un vārdus "338. panta piekto daļu izsludinātas ziņas par līguma projektu" ar skaitli un vārdiem "11. pantu izsludināts līguma projekts".

27. Izteikt 345. panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Katrai reorganizācijas procesā iesaistītajai sabiedrībai ir pienākums iesniegt paziņojumu komercreģistra iestādei, ka pieņemts lēmums par reorganizāciju. Komercreģistra iestāde savā tīmekļvietnē publicē paziņojumu kreditoriem. Šajā paziņojumā norāda:

1) reorganizācijā iesaistīto sabiedrību firmas un reģistrācijas numurus;

2) reorganizācijas veidu;

3) faktu, ka pieņemts lēmums par reorganizāciju;

4) kreditoru prasību pieteikšanas vietu un termiņu, kas nedrīkst būt īsāks par vienu mēnesi no paziņojuma publicēšanas dienas."

28. Izteikt 346. panta trešo daļu šādā redakcijā:

"(3) Sabiedrība, kuras dalībnieku sapulces vai valdes lēmums par reorganizāciju atzīts par spēkā neesošu, 15 dienu laikā no tiesas nolēmuma spēkā stāšanās dienas iesniedz komercreģistra iestādei paziņojumu par reorganizācijas apstrīdēšanu. Paziņojumam pievieno attiecīgo tiesas nolēmumu. Komercreģistra iestāde savā tīmekļvietnē publicē paziņojumu par reorganizācijas apstrīdēšanu."

29. Izslēgt 347. panta trešajā daļā vārdus "kā arī datumu, kad oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēts paziņojums, ka pieņemts lēmums par reorganizāciju".

30. Izslēgt 349. panta piekto daļu.

31. Izteikt 354.1 panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Iegūstošās sabiedrības valde 15 dienu laikā no dienas, kad reorganizācijas līguma projekts ir izsludināts saskaņā ar šā likuma 11. pantu, visiem dalībniekiem nosūta paziņojumu par valdes nodomu slēgt reorganizācijas līgumu un valdes lēmuma projektu par reorganizāciju."

32. Izteikt 354.4 panta otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Valde pieņem lēmumu par reorganizāciju ne agrāk kā viena mēneša laikā pēc tam, kad saskaņā ar šā likuma 11. pantu izsludināts reorganizācijas līguma projekts."

33. Papildināt pārejas noteikumus ar 60., 61., 62., 63., 64. un 65. punktu šādā redakcijā:

"60. Ierakstus, kas komercreģistrā izdarīti līdz 2021. gada 31. jūlijam, izsludina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Tāpat izsludina ziņas par dibināšanas dokumentiem un to grozījumiem un reorganizācijas līguma projektu un tā grozījumiem, kuri pievienoti reģistrācijas lietai līdz 2021. gada 31. jūlijam. Ierakstus un ziņas izsludināšanai komercreģistra iestādes amatpersona iesniedz triju dienu laikā (neieskaitot brīvdienas un svētku dienas) no ieraksta izdarīšanas dienas vai dienas, kad dokuments pievienots reģistrācijas lietai.

61. Šā likuma 11. panta trešā daļa (par komercreģistra ieraksta izdarīšanas un dokumenta pievienošanas reģistrācijas lietai datuma norādīšanu) stājas spēkā 2023. gada 1. jūlijā.

62. Līdz brīdim, kad komercreģistra iestāde un attiecīgās šā likuma 8. panta 4.1 daļā minētās dalībvalsts reģistrs nodrošina ziņu un dokumentu nodošanu reģistru savstarpējās savienojamības sistēmā, pieteikumam par dalībvalsts kapitālsabiedrības filiāles ierakstīšanu komercreģistrā pievieno ne tikai šā likuma 25. panta trešās daļas 2. un 4. punktā, bet arī 1. un 3. punktā minētos dokumentus. Komercreģistra iestāde savā tīmekļvietnē publicē to dalībvalstu sarakstu, kuras nodrošina ziņu un dokumentu nodošanu reģistru savstarpējās savienojamības sistēmā.

63. Grozījumi par šā likuma 333.3 panta trešās daļas otrā teikuma izslēgšanu, grozījumi šā likuma 347. panta trešajā daļā, kā arī grozījumi par šā likuma 333.4 panta pirmās daļas, 345. panta otrās daļas un 346. panta trešās daļas izteikšanu jaunā redakcijā, kas noteic komercreģistra iestādes pienākumu publicēt paziņojumus savā tīmekļvietnē, stājas spēkā 2023. gada 1. jūlijā.

64. Līdz 2023. gada 30. jūnijam šā likuma 207. panta otrajā daļā, 264. panta otrajā daļā, 318.1 panta trešajā un sestajā daļā, kā arī 324. panta pirmajā daļā minētos paziņojumus izsludina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Paziņojumus publicēšanai komercreģistra iestāde iesniedz triju dienu laikā (neieskaitot brīvdienas un svētku dienas) no ieraksta izdarīšanas dienas vai dienas, kad dokuments pievienots reģistrācijas lietai.

65. Šā likuma grozījums par 15. panta pirmās daļas otrā teikuma izteikšanu jaunā redakcijā piemērojams, sākot ar 2021. gada 1. septembri. Ministru kabinets līdz 2021. gada 31. augustam izdara grozījumus Ministru kabineta 2016. gada 11. oktobra noteikumos Nr. 664 "Noteikumi par valsts nodevu, kas maksājama par ierakstu izdarīšanu uzņēmumu reģistra žurnālā un komercreģistrā, kā arī iesniedzamo dokumentu reģistrēšanu", nodrošinot valsts nodevas apmēra par ierakstu izdarīšanu komercreģistrā un dokumentu pievienošanu reģistrācijas lietai atbilstību šā likuma 15. panta pirmās daļas otrajā teikumā noteiktajam. Līdz attiecīgo grozījumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 31. augustam valsts nodevas apmērs par ierakstu izdarīšanu un iesniedzamo dokumentu reģistrēšanu (pievienošanu lietai) komercreģistrā nosakāms tādā apmērā, kādā tas noteikts Ministru kabineta 2016. gada 11. oktobra noteikumos Nr. 664 "Noteikumi par valsts nodevu, kas maksājama par ierakstu izdarīšanu uzņēmumu reģistra žurnālā un komercreģistrā, kā arī iesniedzamo dokumentu reģistrēšanu" (redakcijā, kas ir spēkā 2021. gada 31. jūlijā)."

34. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Padomes 1986. gada 18. decembra direktīvas 86/653/EEK par dalībvalstu tiesību aktu koordinēšanu attiecībā uz pašnodarbinātiem tirdzniecības pārstāvjiem (komercaģentiem);

2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 16. septembra direktīvas 2009/102/EK uzņēmējdarbības tiesību jomā par viena īpašnieka sabiedrībām ar ierobežotu atbildību;

3) Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 14. jūnija direktīvas (ES) 2017/1132 attiecībā uz sabiedrību tiesību dažiem aspektiem;

4) Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija direktīvas (ES) 2019/1151, ar ko groza direktīvu (ES) 2017/1132 attiecībā uz digitālo rīku un procesu izmantošanu sabiedrību tiesībās;

5) Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija direktīvas (ES) 2019/1023 par preventīvās pārstrukturēšanas regulējumu, parādsaistību dzēšanu un diskvalifikāciju un ar pārstrukturēšanu, maksātnespēju un parādsaistību dzēšanu saistīto procedūru efektivitātes palielināšanas pasākumiem un ar ko groza direktīvu (ES) 2017/1132 (Direktīva par pārstrukturēšanu un maksātnespēju)."

Likums stājas spēkā 2021. gada 1. augustā.

Likums Saeimā pieņemts 2021. gada 6. jūlijā.

Valsts prezidenta vietā
Saeimas priekšsēdētāja I. Mūrniece

Rīgā 2021. gada 8. jūlijā

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!