• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrijas 2020. gada 22. maija rīkojums Nr. 116 "Par pirmās palīdzības sniegšanas apmācību ārkārtējās situācijas laikā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2020., Nr. 98D https://www.vestnesis.lv/op/2020/98D.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmdiena, 25.05.2020.

Laidiena Nr. 99A, OP 2020/99A

Vēl šajā numurā

22.05.2020., Nr. 98D (18:46)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Veselības ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 116

Pieņemts: 22.05.2020.

OP numurs: 2020/98D.2

2020/98D.2
RĪKI

Veselības ministrijas rīkojumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Veselības ministra rīkojums Nr. 116

Rīgā 2020. gada 22. maijā

Par pirmās palīdzības sniegšanas apmācību ārkārtējās situācijas laikā

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta
2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103
"Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"
4.3.5. apakšpunktu

Ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju un iespējamos epidemioloģiskos riskus, lai samazinātu Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pamatojoties uz Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 4.3.5. apakšpunktā noteiktajām tiesībām veselības ministram:

1. Apmācītājtiesīgai personai vai apmācītājorganizācijai (turpmāk – apmācītājs) pirmās palīdzības sniegšanā apmācīt personu, kas ar parakstu ir apliecinājusi, ka neatbilst kādai no personu grupām, kam ir noteikts pienākums ievērot pašizolāciju, mājas karantīnu vai izolāciju saistībā ar Covid-19 infekciju vai aizdomām par to, kā arī nav novērojamas elpceļu infekcijas pazīmes (piemēram, paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, iesnas, elpas trūkums).

2. Apmācību veikt klātienē, pirmās palīdzības sniegšanas apmācību programmas ietvaros (atbilstoši normatīvajos aktos par apmācību pirmās palīdzības sniegšanā noteiktajam apjomam) īstenojot:

2.1. teorētiskās daļas apmācības;

2.2. praktiskās daļas apmācības, tai skaitā praktisku manipulāciju veikšanu atbilstoši šā rīkojuma pielikumā noteiktajam.

3. Organizējot pirmās palīdzības sniegšanas apmācību, apmācītājam ievērot šādas prasības:

3.1. pakalpojumus nesniegt pasniedzējiem, kuriem ir akūtas elpceļu infekcijas pazīmes;

3.2. veidot personu apmācību grafikus un reģistrācijas lapas, kā arī dezinfekcijas pasākumu reģistrācijas žurnālu, kurā iekļaut informāciju par personu, kas veikusi minētos pasākumus, dezinfekcijas pasākumu veikšanas laiku un informāciju par virsmām, kas dezinficētas;

3.3. nodrošināt šā rīkojuma 3.2. apakšpunktā minētās informācijas pieejamību uzraugošajām institūcijām;

3.4. atteikt apmācību, ja persona nav iesniegusi šā rīkojuma 1. punktā minēto apliecinājumu;

3.5. pakalpojums tiek sniegts pirms grupas nodarbību uzsākšanas, vienojoties ar personām par sejas masku nodrošinājumu. Apmācītājam personām izsūtīt informāciju par pareizu sejas masku lietošanu, kā arī veikt praktisko demonstrāciju pirms nodarbību sākuma.

4. Apmācītājiem, veicot apmācību, ievērot šādus drošības un higiēnas pasākumus:

4.1. nodrošināt vismaz 2 metru distances ievērošanu starp personām un arī pasniedzēju:

4.1.1. apmācību programmas teorētiskās daļas apguves laikā, izvietojot krēslus attiecīgā distancē vai marķējot, lai nodalītu izmantojamos no neizmantojamiem;

4.1.2. ja iespējams, apmācības programmas praktiskās daļas apguves laikā. Ja 2 metru distanci nav iespējams ievērot praktiskās daļas apguves laikā, visas personas lieto sejas maskas un vienreizlietojamos cimdus, pēc nepieciešamības tos regulāri mainot.

4.3. apmācību vienlaicīgi veikt ne vairāk kā 15 personām, piedaloties 1 pasniedzējam un 1 pasniedzējam-stažierim, vienlaikus telpā nodrošinot 4 m2 uz 1 personu;

4.4. nodrošināt visu nepieciešamo roku higiēnas ievērošanai gan personām, gan apmācītājiem (silts, tekošs ūdens, šķidrās ziepes, vienreizējās lietošanas roku susināšanaslīdzekļi, piemēram, papīra salvetes), apmācību norises telpās izvietot līdzekļus roku dezinfekcijai, izmantojot 70 % etanola šķīdumu vai citu roku dezinfekcijas līdzekli, kas ir iedarbīgs pret koronavīrusiem (apvalkotajiem vīrusiem)), kā arī informāciju par higiēnas pasākumu veikšanu;

4.5. apmācību laikā veikt telpu vēdināšanu pēc katras nodarbības;

4.6. pēc katras nodarbības veikt telpu un biežāk lietoto virsmu, tai skaitā inventāra, tīrīšanu un dezinfekciju. Bieža kontakta virsmu tīrīšanai izmantot 4.4. apakšpunktā minētos dezinfekcijas līdzekļus un vienreizlietojamas drānas, švammes, lupatiņas, salvetes.

5. Papildus šā rīkojuma 4. punktā minētajiem pasākumiem, apmācību programmas praktiskās daļas praktisko manipulāciju demonstrāciju un treniņus veikt uz manekena vai kāda priekšmeta, lai nodrošinātu 2 metru distanci starp personām. Pasniedzējam pirms un pēc katras demonstrācijas dezinficēt rokas, lietot vienreizlietojamus cimdus, kurus nomainīt pēc katras demonstrācijas. Pēc katras nodarbības veikt manekena un lietotā inventāra dezinfekciju.

6. Visās praktiskajās manipulācijās izmantojamie tekstilmateriāli pēc katras lietošanas reizes tiek mazgāti ar veļas mazgāšanas līdzekli, izmantojot veļas mazgājamās mašīnas karstā ūdens ciklu (60–90°C). Ja auduma īpašību dēļ nevar izmantot karstā ūdens ciklu, mazgājot tekstilmateriālus, izmanto veļas mazgāšanas līdzekli ar dezinficējošu iedarbību (piemēram, balinātāju vai veļas mazgāšanas līdzekli, kas satur nātrija hipohlorītu), bet, ja tas nav iespējams, tiek izmantoti vienreizlietojamie materiāli, pēc katras manipulācijas demonstrācijas tos ievietojot tam speciāli paredzētā un marķētā atkritumu tvertnē.

7. Zināšanu pārbaude tiek organizēta klātienē, nodrošinot, ka:

7.1. teorētisko zināšanu pārbaude notiek rakstveidā, starp personām nodrošinot divu metru distances ievērošanu;

7.2. praktisko zināšanu pārbaude notiek ievērojot šā rīkojuma 4.1.2. un 4.4. apakšpunktā minētos drošības pasākumus praktiskajām manipulācijām.

8. Rīkojums stājas spējā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Veselības ministre I. Viņķele

 

Pielikums
Veselības ministra 2020. gada 22. maija
rīkojumam Nr. 116

Pamatzināšanu apmācību programmas praktiskajā daļā apgūstamās manipulācijas

Praktiskā manipulācija Īstenošana Apmācības veids
Atdzīvināšanas pasākumi Personas elpināšanu "mute-mutē" neveic Pilnais treniņš
Stabilā sānu poza Elpošanas pārbaude uz manekena un pārējā manipulācijas izpilde notiek ar foto/video materiāliem, ja nav atbilstošs manekens. Pilnais treniņš, ja ir atbilstošs manekens ar rokām un kājām.
Asiņošanas apturēšana Demonstrācijās izmanto manekenu, ja tam ir rokas un kājas. Ja ir mazais manekens (Little Anne vai cits), tad demonstrē uz kāda priekšmeta, piemēram, slotas kāta, santehnikas caurules, ūdens pudeles, u.tml. Pilnais treniņš
Pārsējs abām acīm ar trīsstūrveida lakatiņu Demonstrē un trenē uz manekena. Pilnais treniņš
Cietušā pasargāšana no atdzišanas, izmantojot folijas segu Ietīšanu folijas segā demonstrē un trenējas uz manekena. Demonstrācija un treniņš
Rokas fiksācija ar diviem trīsstūrveida lakatiņiem Demonstrācijās izmanto manekenu, ja tam ir rokas un kājas. Demonstrē video pamācību, komentējot katru darbību, bet kursanti netrenē šo manipulāciju, ja nav atbilstošs manekens. Ja ir atbilstošs manekens ar rokām un kājām –demonstrē un trenē uz manekena. Ja nav atbilstoša manekena, tad foto/video demonstrācija, komentējot katru darbību un kursanti netrenējas.
Glābēja rīcība autoavārijas gadījumā Demonstrācijās izmanto manekenu, ja tam ir rokas un kājas. Demonstrē video pamācību, komentējot katru darbību, bet kursanti netrenē šo manipulāciju, ja nav atbilstošs manekens. Ja ir atbilstošs manekens ar rokām un kājām –demonstrē un trenē uz manekena. Ja nav atbilstoša manekena, tad foto/video demonstrācija, komentējot katru darbību un personas netrenējas.
Motociklista aizsargķiveres noņemšana Ķiveri velk manekenam uz galvas. Demonstrē un trenē uz manekena. Demonstrācija un treniņš.
Svešķermenis elpceļos Demonstrē uz manekena Pilnais treniņš, izmantojot manekenu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!