• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2020. gada 24. aprīļa stenogramma "Latvijas Republikas 13. Saeimas pavasara sesijas sestā (ārkārtas) sēde 2020. gada 24. aprīlī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2020., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/op/2020/84.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr. 223

Par konceptuālo ziņojumu "Par risinājumu medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa izpildes regulējumam"

Vēl šajā numurā

30.04.2020., Nr. 84

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 24.04.2020.

OP numurs: 2020/84.4

2020/84.4
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

(Saeimas sēdes pilnais audioieraksts un videoieraksts
pieejams Saeimas mājaslapā)

Latvijas Republikas 13. Saeimas pavasara sesijas sestā (ārkārtas) sēde 2020. gada 24. aprīlī

Sēdi vada Latvijas Republikas 13. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Labdien, godātie kolēģi! Aicinu ieņemt vietas Saeimas sēžu zālēs. Sāksim izskatīt 2020. gada 24. aprīļa otrās ārkārtas sēdes darba kārtību.

Deputāti Jurašs, Ozola, Muižniece, Budriķis, Butāns un citi lūdz saīsināt debašu laiku, debatējot par sēdē iekļauto likumprojektu: runājot pirmo reizi, noteikt debašu laiku divas minūtes, runājot otro reizi – viena minūte. Vai deputātiem ir iebildumi? (Dep. A. Gobzems: "Jā!") Deputātiem ir iebildumi.

Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai 2020. gada 24. aprīļa otrajā ārkārtas sēdē tiktu noteikts runas laiks likumprojektam, runājot pirmo reizi – divas minūtes, runājot otro reizi – viena minūte! Lūdzu, balsosim!

(Notiek balsošana.)

Sēdes vadītāja. Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu balsu skaitītāju pārstāvim Rihardam Kolam.

R. Kols (NA).

Cienījamie, godātie kolēģi! Balsošanas rezultāts par debašu laika saīsināšanu, nosakot divas minūtes, runājot pirmo reizi, vienu minūti – runājot otro reizi: par – 56, pret – 22, atturas – 1.

Sēdes vadītāja. Paldies. Līdz ar to lēmums pieņemts.

Tātad debašu laiks sēdē iekļautajam likumprojektam, runājot pirmo reizi – divas minūtes, runājot otro reizi – viena minūte.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātei Jūlijai Stepaņenko.

J. Stepaņenko (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Kolēģi, es saprotu, azartspēles šajā laikā ir aizliegtas, bet tāds veids, kādā jūs mūs izaicināt pieteikties debatēm, ir tiešām līdzināms veiksmei. Azartspēlēs es šodien neuzvarēju, bet es jūs aicinu aizdomāties par to, ko Levita kungs teica šodien cilvēcības konferencē. Viņš aicināja aizdomāties, kā jūs izturaties viens pret otru. Cilvēcīgi izturēties vienam pret otru un nedarīt citam to, ko jūs negribētu, lai darītu jums.

Es aicinu jūs izbeigt šo māžošanos ar debašu laika samazināšanu. Veiciet grozījumus Saeimas kārtības rullī, ja jums ir katra sēde jāsāk ar šo balsojumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies. Deputāte Stepaņenko ir runājusi par procedūru.

Sāksim izskatīt likumprojektu.

Tātad darba kārtībā likumprojekts "Grozījums likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam"", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Anda Čakša.

A. Čakša (pie frakcijām nepiederoša deputāte).

Jā, paldies, kolēģi! Sociālo un darba lietu komisija otrajam lasījumam izskatīja grozījumus likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" un kopumā ir saņēmusi 19 priekšlikumus.

1. – deputāta Andreja Klementjeva priekšlikums, kas noteiktu to, ka jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumā ne mazāk kā astoņus mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Sākam debates.

Vārds deputātam Andrejam Klementjevam.

A. Klementjevs (SASKAŅA).

Man ir lūgums apvienot laikus.

Sēdes vadītāja. Vai ir iebildumi pret abu debašu laiku apvienošanu? Iebildumu nav.

A. Klementjevs. Paldies. Es būšu cilvēcisks, kā mūs aicināja prezidents un Jūlija Stepaņenko, un runāšu tikai par saviem priekšlikumiem vienu reizi, lai neaizkavētu deputātus un, galvenais, atbalstītu savus kolēģus no Sociālo un darba lietu komisijas, kur dzirdēju argumentāciju no rīta.

Komisijas kopīgais darbs ir ļoti labs. Mēs vienojāmies par redakciju, kur ir 18. priekšlikums, kurā ir iekļauti arī opozīcijas deputātu priekšlikumi no ZZS un SASKAŅAS. Liels paldies personīgi Skridem un Čakšai, un tā vajag reāli strādāt komisijai, ka, ja mēs redzam reālu brāķi, tad mēs to labojam un mudinām mūsu mīļāko absurda ministriju arī pastrādāt. Šodien ierēdņi bija ļoti augsta ranga... un piedalījās sēdē, un atbalstīja arī deputātu vēlēšanos grozīt šo likumprojektu.

A, vot, ministre neatnāca atkal uz komisijas sēdi, neaizstāvēja savu priekšlikumu un vakar pieļāva kļūdu, kad prezentēja šo likumprojektu un pieprasīja daudz mazāka bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu personai, kurai... iztecēja termiņš. Ļoti žēl, ka viņa aktīvi nepiedalās parlamenta darbā. Šodien viņai nebija paralēli... nekā... Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde... un viņa varēja piedalīties komisijā, Sociālo un darba lietu komisijā, lai izskaidrotu savu pozīciju, bet paldies deputātiem, ka mēs vienojāmies atbalstīt... palielināt bezdarbnieka pabalstu no 130 līdz 180 eiro.

Visi pārējie mani priekšlikumi bija saistīti ar to, ka es gribēju atgriezt veco kārtību, ka bezdarbniekiem ir tiesības saņemt pabalstus deviņus mēnešus nesamazinātā formātā: pirmos mēnešus – simtprocentīgu pabalstu, nākošos mēnešus – 70 un 50 procentus. Ļoti žēl, ka mums nebija laika šo problēmu iztirzāt ar speciālistiem. Skaidrs, ka vislielākā Ramonas Petravičas kļūda bija iepriekšējā budžeta apstiprināšanā pieprasīt un panākt, ka mēs samazinājām bezdarbnieka pabalstu – gan apmēru, gan termiņus, un šodien, es domāju, katrs bezdarbnieks... tikai šomēnes viņi septiņi tūkstoši klāt... atcerēsies viņas uzvārdu un vārdu, kad ies nākošreiz uz vēlēšanām.

Paldies. Lūdzu balsot tikai vienreiz par manu priekšlikumu – par 1. priekšlikumu. Visu pārējo var bez balsošanas izskatīt.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

A. Čakša. Tātad 1. priekšlikums nav komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Vai deputāts Klementjevs uztur savu priekšlikumu? Viņš uzturēja.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. – deputāta Klementjeva iesniegto priekšlikumu! Lūdzu, balsosim!

(Notiek balsošana.)

Sēdes vadītāja. Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu balsu skaitītāju pārstāvim Rihardam Kolam.

R. Kols (NA). 

Cienījamie, godātie kolēģi! Balsošanas rezultāts par 1. priekšlikumu: par – 28, pret – 53, atturas – nav.

Sēdes vadītāja. Paldies. Priekšlikums nav atbalstīts.

A. Čakša. 2. – Saeimas deputāta Andreja Klementjeva priekšlikums, kas saistīts ar 1. priekšlikumu. Komisijā nav atbalstīts un nav arī balsojams.

Sēdes vadītāja. Paldies. Priekšlikums nav balsojams.

A. Čakša. 3. – Saeimas deputāta Andreja Klementjeva priekšlikums, arī saistīts ar 1. priekšlikumu. Komisijā nav atbalstīts un nav balsojams.

Sēdes vadītāja. Priekšlikums nav balsojams.

A. Čakša. 4. – Saeimas deputāta Andreja Klementjeva priekšlikums – papildināt 7. panta normu. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A. Čakša. 5. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums – grozīt 7. pantu. Šī grozījuma mērķis ir nodrošināt darbā gūtajiem ienākumiem atbilstošu aizvietojumu bezdarba laikā arī personām, kuras, kopjot bērnu un saņemot maternitātes vai vecāku pabalstu, nav vairs darba ņēmēji. Personas, ar kurām darba tiesiskās attiecības ir pārtrauktas, bet kurām ir tiesības arī pēc šī perioda saņemt maternitātes un vecāku pabalstu sakarā ar bērna dzimšanu un kopšanu, ir salīdzināmos apstākļos ar personām, kuras minētos valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus ir saņēmušas kā darba ņēmēji, atrodoties grūtniecības, dzemdību atvaļinājumā vai bērna kopšanas atvaļinājumā. Tā tiek nodrošināta vienlīdzīga attieksme attiecībā uz bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanu, proti, vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta no ienākumiem, kurus darba ņēmējs ir guvis, strādājot pirms bērna dzimšanas. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A. Čakša. 6. – Saeimas deputāta Andreja Klementjeva priekšlikums – papildināt 9. pantu. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A. Čakša. 7. – Saeimas deputāta Andreja Klementjeva priekšlikums – papildināt likumu ar 9. pantu jaunā redakcijā. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A. Čakša. 8. – Saeimas deputāta Andreja Klementjeva priekšlikums – papildināt pārejas noteikumus ar 22. pantu jaunā redakcijā, mainot bezdarbnieka pabalsta apmēru. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A. Čakša. 9. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums – pārejas noteikumu 23. punktā aizstāt vārdus "sakarā ar Covid-19 izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, un kura ārkārtējās situācijas radīto apstākļu dēļ" ar vārdiem "un kura sakarā ar Covid-19 izsludinātās ārkārtējās situācijas radītajiem apstākļiem". Daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A. Čakša. 10. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums – izslēgt vārdus "nav atradusi darbu, neveic saimniecisko darbību un". Komisijā daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A. Čakša. 11. – labklājības ministres Ramonas Petravičas priekšlikums – izteikt pārejas noteikumu 23. punktu redakcijā, kur ir mainīta summa no 130 eiro uz 180 eiro, nosakot bezdarbnieka palīdzības pabalsta apmēru. Komisijā daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A. Čakša. 12. – Saeimas deputātu Danas Reiznieces-Ozolas, Didža Šmita, Raimonda Bergmaņa, Lindas Liepiņas, Jūlijas Stepaņenko un Janīnas Jalinskas priekšlikums – izteikt pārejas noteikumu 23. punktu, līdzīgi mainot... bezdarbnieka palīdzības pabalsts tiek izmaksāts attiecīgi astotajā vai devītajā mēnesī, nosakot pabalsta apmēru 180 eiro mēnesī. Komisijā daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A. Čakša. 13. – Saeimas deputātu Andreja Klementjeva, Vjačeslava Dombrovska, Valērija Agešina... deputātu Kabanova un Kucina priekšlikums – izteikt pārejas noteikumu 23. punktu šādā redakcijā... tātad līdzīgi bezdarbnieka palīdzības pabalstu nosakot 180 eiro mēnesī. Komisijā daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A. Čakša. 14. priekšlikums – Saeimas Juridiskais birojs iesaka izslēgt pārejas noteikumu 24. punkta vārdus "līdz laikam, kad persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā". Komisijā daļēji atbalstīts, iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A. Čakša. 15. – labklājības ministres Ramonas Petravičas priekšlikums – papildināt pārejas noteikumus ar 25. punktu šādā redakcijā: "Līdz 2020. gada 31. decembrim personai, kurai bezdarbnieka statuss piešķirts no [..] 12. marta vai vēlāk un kura par bezdarbnieku kļuvusi pēc darba vai dienesta attiecību izbeigšanas uz pašas uzteikuma pamata (šā likuma 13. panta pirmās daļas 2. punkts), bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis iesniegumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu." Tātad atvieglojot situāciju, kur, iespējams, nav bijusi gluda darba attiecību pārtraukšana. Komisijā daļēji atbalstīts, iekļaujot 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A. Čakša. 16. – Saeimas deputātu Danas Reiznieces-Ozolas, Didža Šmita, Raimonda Bergmaņa, Lindas Liepiņas, Jūlijas Stepaņenko un Janīnas Jalinskas priekšlikums – papildināt pārejas noteikumus ar jauniem punktiem. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātei Danai Reizniecei-Ozolai.

D. Reizniece-Ozola (ZZS).

Kolēģi! Šī priekšlikuma būtība ir paredzēt, ka to cilvēku bezdarba periods un apjoms, kas zaudē darbu šobrīd, ārkārtas situācijas laikā, un vēl trīs mēnešus pēc ārkārtas situācijas, būtu tādā pašā apmērā, kāds tas bija līdz pagājušā gada 31. decembrim, – deviņu mēnešu garumā. Un pirmos trīs mēnešos tas būtu 100 procentu apmērā no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta, otros trīs – 75 procentu apmērā un trešos trīs – 50 procentu apmērā.

Pagājušajā gadā, kad pieņēma valsts budžetu, šo situāciju bezdarbniekiem pasliktināja. Tad tas bija zināmā mērā saprotams, argumenti arī bija saprotami, jo tajā brīdī uzņēmējiem trūka darbaroku un vajadzēja motivēt straujāku nodarbinātību. Bet šobrīd ir krīzes situācija un atgriezties iepriekšējos spēles noteikumos, es teiktu, – tas ir minimums, kas būtu jādara, jo šajā situācijā... nu, nedod Dievs, kādam tiešām zaudēt darbu un būt starp darba meklētājiem. Ļoti, ļoti grūti būs atrast, ja pat neiespējami, jaunu darbavietu.

180 eiro... Tas, protams, ir labi, ja vēl četrus mēnešus pēc bezdarbnieka perioda varēs tos saņemt, bet 180 eiro ir ļoti, ļoti maz. Un tikai loģiski būtu, ja darbinieks, kurš ir regulāri maksājis nodokļus, kam darba devējs veicis sociālās iemaksas, saņemtu arī nopelnītajai algai un samaksātajām sociālajām iemaksām atbilstošu bezdarbnieka... vai bezdarbnieka pabalstu ilgākā periodā.

Aicinu šo priekšlikumu atbalstīt. Tas ir krīzes risinājums. Es gan domāju, ka patiesībā to vajadzētu jau kā pastāvīgu risinājumu atkal atjaunot. Mēs esam sagatavojuši to kā pagaidu variantu, lai nāktu pretim valdībai, ņemot vērā budžeta ierobežojumus, bet lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas skaidrojams?

A. Čakša. Nē. 16. priekšlikums komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par 16. – deputātu Reiznieces-Ozolas, Šmita, Bergmaņa, Liepiņas, Stepaņenko un Jalinskas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu, balsosim!

(Notiek balsošana.)

Sēdes vadītāja. Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu balsu skaitītāju pārstāvim Rihardam Kolam.

R. Kols (NA).

Cienījamie, godātie kolēģi! Balsošanas rezultāts par 16. priekšlikumu: par – 27, pret – 53, atturas – nav.

Sēdes vadītāja. Priekšlikums nav atbalstīts.

A. Čakša. 17. – Saeimas deputāta Viktora Valaiņa priekšlikums, kas nosaka to, ka pašvaldībām no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tiek kompensētas piemaksas pašvaldības un to līgumorganizāciju sociālo pakalpojumu sniedzošo institūciju sociālā darba speciālistiem. Diemžēl šis priekšlikums īsti nav šī likuma ietvarā, un komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A. Čakša. 18. – Sociālo un darba lietu komisijas apvienotais priekšlikums, kas papildina pārejas noteikumus ar 23., 24., 25. un 26. punktu, tātad kopēja galīgā redakcija:

"23. Persona, kurai piešķirtā bezdarbnieka pabalsta izmaksas periods beidzas 2020. gada 12. martā vai vēlāk un kura sakarā ar Covid-19 izplatību izsludinātās ārkārtējās situācijas apstākļiem turpina būt bezdarbnieka statusā, var pieprasīt bezdarbnieka palīdzības pabalstu, kuru piešķir no nākamās dienas pēc tam, kad beidzas bezdarbnieka pabalsta izmaksas periods, uz laiku, kas nav ilgāks par četriem mēnešiem. Bezdarbnieka palīdzības pabalsta apmērs ir 180 euro mēnesī. Par minētajām personām netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

24. Bezdarbnieka palīdzības pabalsti piešķirami un izmaksājami laikā no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 31. decembrim. Bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksu pārtrauc, ja persona zaudē bezdarbnieka statusu vai tai piešķirta apdrošināšanas atlīdzība saskaņā ar likumu "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", valsts pensija saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām", izdienas pensija vai ikmēneša atlīdzība bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

25. Līdz 2020. gada 31. decembrim personai, kurai bezdarbnieka statuss piešķirts 2020. gada 12. martā vai vēlāk un kura par bezdarbnieku kļuvusi pēc darba vai dienesta attiecību izbeigšanas uz pašas uzteikuma pamata [..], bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad tā iesniegusi iesniegumu par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu.

26. Grozījums par šī likuma 7. panta sestās daļas izteikšanu jaunā redakcijā un šā panta astotā daļa stājas spēkā 2020. gada 1. jūlijā [..]."

Tātad tas attiecas uz maternitātes lietām. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A. Čakša. 19. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Papildināt... Likumprojekta spēkā stāšanās datums – nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A. Čakša. Lūgums atbalstīt likumprojekta grozījumus otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu "Grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam"" otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu, balsosim!

(Notiek balsošana.)

Sēdes vadītāja. Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu balsu skaitītāju pārstāvim Rihardam Kolam.

R. Kols (NA).

Cienījamie, godātie kolēģi! Balsošanas rezultāts par likumprojektu "Grozījums likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam"" otrajā, galīgajā, lasījumā: par – 81, pret un atturas – nav.

Sēdes vadītāja. Paldies. Līdz ar to likums pieņemts.

Ārkārtas sēdes darba kārtību esam izskatījuši.

Sēdi slēdzu.

Paldies šodien visiem par darbu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!