• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un tās padotībā esošas iestādes publicē informāciju par izveidotajiem mikroliegumiem īpaši aizsargājamo sugu un biotopu aizsardzībai likumos noteiktajos dabas rezervātos un nacionālajos parkos.

Oficiālajā izdevumā publicē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izdotos rīkojumus par:

  • nelikumīgu domes izdoto saistošo noteikumu vai to atsevišķu punktu apturēšanu;
  • nelikumīgu domes izdoto saistošo noteikumu vai to atsevišķu punktu atzīšanu par spēku zaudējušiem;
  • domes priekšsēdētāja atstādināšanu no amata. Domes priekšsēdētājs uzskatāms par atstādinātu no amata pienākumu pildīšanas ar dienu, kad publicēts ministra rīkojums.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 2019. gada 29. marta rīkojums Nr. 15-2/2852 "Par Līgatnes novada domes 2018.gada 27.decembra saistošo noteikumu Nr.18/17 "Lokālplānojums zemes vienībai Ainavu ielā 2, Līgatnē, Līgatnes novadā" darbības apturēšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2019., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/op/2019/65.3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālā veselības dienesta lēmuma Nr. 3.1-9/50 izraksts

Par izrakstīšanas nosacījumu pārskatīšanu Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajam Sofosbuvirum/ Velpatasvirum medikamentam

Vēl šajā numurā

01.04.2019., Nr. 65

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 15-2/2852

Pieņemts: 29.03.2019.

OP numurs: 2019/65.3

2019/65.3
RĪKI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkojumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojums Nr.15-2/2852

Rīgā 2019.gada 29.martā

Par Līgatnes novada domes 2018.gada 27.decembra saistošo noteikumu Nr.18/17 "Lokālplānojums zemes vienībai Ainavu ielā 2, Līgatnē, Līgatnes novadā" darbības apturēšanu

1. Līgatnes novada dome 2018.gada 27.decembrī pieņēma saistošos noteikumus Nr.18/17 "Lokālplānojums zemes vienībai Ainavu ielā 2, Līgatnē, Līgatnes novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr.18/17). Saistošie noteikumi stājās spēkā 2019.gada 18.janvārī (paziņojums par Saistošo noteikumu Nr.18/17 pieņemšanu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" ir publicēts 2019.gada 17.janvārī).

2. Teritorijas attīstības plānošanas likuma (turpmāk – Likums) 9.panta 4.punktā noteikts, ka par teritorijas attīstības plānošanu atbildīgā ministrija (turpmāk – Ministrija) izvērtē vietējo pašvaldību teritorijas plānojumu un lokālplānojumu atbilstību normatīvajiem aktiem, ja tas nepieciešams Likuma 26. un 27.pantā minēto darbību veikšanai.

3. Likuma 27.panta otrā daļa noteic, ka desmit dienu laikā pēc tam, kad beidzies šā panta pirmajā daļā noteiktais iesniegumu iesniegšanas termiņš, ja iesniegumi nav saņemti, Ministrija par to informē vietējo pašvaldību, norādot dienu, kad pašvaldība var uzsākt attiecīgo saistošo noteikumu īstenošanu.

4. Lokālplānojuma pārsūdzēšanas termiņš beidzās 2019.gada 18.martā.

5. Gatavojot Līgatnes novada pašvaldībai Likuma 27.panta otrajā daļā minēto informāciju par lokālplānojuma zemes vienībai Ainavu ielā 2, Līgatnē, Līgatnes novadā (turpmāk – Lokālplānojums) īstenošanu, Ministrija izskatīja Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā (turpmāk – Sistēma) pieejamo Lokālplānojuma dokumentāciju (https://geolatvija.lv/geo/tapis#document_13328) un konstatēja:

5.1. Nekustamā īpašuma Ainavu ielā 2, Līgatnē (kadastra Nr. 42110050026) īpašnieks ir Līgatnes novada pašvaldība.

5.2. Saskaņā ar Likuma 1.panta 9.punktu lokālplānojums ir vietējās pašvaldības ilgtermiņa teritorijas attīstības plānošanas dokuments, kuru izstrādā republikas pilsētas daļai, novada pilsētai vai tās daļai, ciemam vai tā daļai vai lauku teritorijas daļai kāda plānošanas uzdevuma risināšanai vai teritorijas plānojuma detalizēšanai vai grozīšanai.

5.2. Atbilstoši Likuma 24.panta otrai daļai, lokālplānojumā var detalizēt vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu. Pēc vietējās pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģijas spēkā stāšanās lokālplānojumā var grozīt vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu, ciktāl lokālplānojums nav pretrunā ar vietējās pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju.

5.3. Līgatnes novada pašvaldībai nav spēkā esoša vietējās pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģija, kā to nosaka Likuma 21.pants.

5.4. Līdz ar to, pamatojoties uz Likuma 1.panta 9.punktā un 24.panta otrajā daļā noteikto, ar Lokālplānojumu varēja tikai detalizēt Līgatnes novada teritorijas plānojumā 2012.–2023.gadam noteikto funkcionālo zonējumu, apbūves parametrus un izmantošanas aprobežojumus.

5.5. Ministru kabineta 2014.gada 14.oktobra noteikumu Nr.628 "Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem" (turpmāk – Noteikumi Nr.628) 33.punkts noteic, ka Lokālplānojumu izstrādā teritoriāli vienotai teritorijai, pamatojoties uz pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, pašvaldības teritorijas plānojumu un ņemot vērā normatīvajos aktos par teritorijas plānošanu, izmantošanu un apbūvi noteiktās prasības, kā arī blakus esošo pašvaldību plānošanas dokumentus.

5.6. Līgatnes novada dome 2017.gada 27.jūlijā pieņēma lēmumu "Par lokālplānojuma izstrādes uzsākšanu zemes vienībai Ainavu ielā 2, Līgatnē, Līgatnes novadā".

5.7. Lokālplānojuma izstrādes mērķis ir grozīt Līgatnes novada teritorijas plānojumā 2012.–2023.gadam noteikto funkcionālo zonu Savrupmāju apbūves teritorija (DzS), Mežu teritorija (M) uz funkcionālo zonu Rūpnieciskās apbūves teritorija (R2), Lauksaimniecības teritorija (L3), lai sabalansējot nekustamo īpašumu īpašnieku intereses un vēlmi teritorijā būvēt pārtikas ražošanas uzņēmumu ar veikala un muzeja telpām.

5.8. Noteikumu Nr.628 35.punkts noteic, ka paskaidrojuma rakstā ietver lokālplānojuma izstrādes pamatojumu, […], kā arī atbilstību pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģijai, ja ar lokālplānojumu tiek mainīts teritorijas plānojumā noteiktais funkcionālais zonējums, izmantošanas nosacījumi un aprobežojumi.

5.9. Kā pamatojums Līgatnes novada teritorijas plānojumā 2012.–2023.gadam noteiktā funkcionālā zonējuma maiņai Lokālplānojuma paskaidrojuma rakstā norādīts Līgatnes novada pašvaldības attīstības programmas Stratēģiskajā daļā minētā pašvaldības specializācija – ražošana.

5.10. Lokālplānojuma paskaidrojuma rakstā dota atsauce uz pašvaldības attīstības programmas Stratēģisko daļu, kas ir pretrunā Likuma 22.panta regulējumam, jo vietējās pašvaldības attīstības programmu izstrādā saskaņā ar ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, un neatbilst Noteikumu Nr.628 35.punktam.

5.11. Saskaņā ar Noteikumu Nr.628 8.punktu Sistēma ir primārā plānošanas dokumentu publicēšanas darba vide un informācijas avots, un plānošanas dokumentus tajā izstrādā, ievērojot normatīvajā aktā par teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmu noteiktās prasības. Noteikumu Nr.628 3.punktā un 16.punktā ir noteikti termiņi Lokālplānojuma izstrādes gaitā pieņemto pašvaldības lēmumu publicēšanai Sistēmā (lēmumus ievieto Sistēmā piecu darbdienu laikā pēc to spēkā stāšanās) un publiskās apspriešanas uzsākšanai (publiskās apspriešanas termiņš sākas ne agrāk kā piecas darbdienas pēc attiecīgā paziņojuma publicēšanas Sistēmā).

5.12. Atbilstoši normatīvos aktos paredzētajai procedūrai, noteiktajā termiņā Sistēmā nav ievietoti šādi pašvaldības pieņemtie lēmumi:

5.12.1. 2017.gada 27.jūlija lēmums par Lokālplānojuma izstrādes uzsākšanu Sistēmā ievietots mēnesi pēc tā pieņemšanas 2017.gada 8.septembrī;

5.12.2. Lokālplānojuma 1.redakcijas publiskā apspriešana sākās nākošajā dienā pēc paziņojuma publicēšanas Sistēmā, t.i. paziņojums Sistēmā publicēts 2018.gada 10.janvārī, publiskā apspriešana sākās 2018.gada 11.janvārī;

5.12.3. 2018.gada 22.marta lēmums par Lokālplānojuma redakcijas pilnveidošanu Sistēmā publicēts pēc septiņām darbadienām, t.i. 2018.gada 4.aprīlī;

5.12.4. 2018.gada 27.decembra lēmums par Lokālplānojuma apstiprināšanu un Saistošo noteikumu 18/17 izdošanu publicēts pēc 12 darbadienām, t.i. 2019.gada 16.janvārī.

5.13. Ir pārkāpts Likuma 25.panta otrajā daļā noteiktais paziņojuma publicēšanas termiņš. Minētā tiesību norma paredz, ka paziņojumu par saistošo noteikumu pieņemšanu vietējā pašvaldība divu nedēļu laikā pēc saistošo noteikumu apstiprināšanas publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc attiecīga paziņojuma publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēts pēc trim nedēļām, t.i., 2019.gada 17.janvārī.

6. Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 41.panta otrajā daļā noteiktajam pašvaldības lēmumiem jāatbilst Satversmei, šim likumam un citiem likumiem, kā arī Ministru kabineta noteikumiem.

7. Kā savā praksē vairākkārt ir atzinusi Latvijas Republikas Satversmes tiesa, lai teritorijas plānojums būtu tiesisks, tam, pirmkārt, jāatbilst normatīvajiem aktiem un, otrkārt, jābūt noteiktā kārtībā izstrādātam un apstiprinātam (skat. Satversmes tiesas 2004.gada 9.marta spriedumu lietā Nr.2003-16-05, secinājumu daļas 4.punkts).

8. Atbilstoši Likuma 26.panta pirmajai daļai, ja konstatēti vietējās pašvaldības teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma izstrādes procedūras pārkāpumi vai neatbilstība normatīvo aktu prasībām, par teritorijas attīstības plānošanu atbildīgais ministrs (turpmāk – ministrs) ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc vietējās pašvaldības teritorijas plānojuma vai lokālplānojuma stāšanās spēkā izdod rīkojumu apturēt saistošos noteikumus, ar kuriem apstiprināts teritorijas plānojums vai lokālplānojums, vai šo saistošo noteikumu daļu.

9. Ņemot vērā Rīkojuma 5.punktā konstatēto, Ministrija secina, ka nav ievērotas normatīvo aktu prasības lokālplānojuma izstrādei:

9.1. pārkāpta likuma "Par pašvaldībām" 41.panta otrā daļa;

9.2. pārkāpta Likuma 24.panta otrā daļa, 25.panta otrā daļa;

9.3. pārkāpti Noteikumu Nr.628 3., 16., 33., 35.punkti.

10. Ņemot vērā minēto, un pamatojoties uz Likuma 26.panta pirmo daļu, apturēt Saistošos noteikumus Nr.18/17.

11. Rīkojumu publicēt oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un nosūtīt Līgatnes novada domes priekšsēdētājam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs J.Pūce

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!