• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jēkabpils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jēkabpils pilsētas domes 2019. gada 24. oktobra saistošie noteikumi Nr. 26 "Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2013.gada 14.marta saistošajos noteikumos Nr.9 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Jēkabpils pilsētā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2019., Nr. 225 https://www.vestnesis.lv/op/2019/225.35

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 19-21

Interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtība

Vēl šajā numurā

06.11.2019., Nr. 225

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jēkabpils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 26

Pieņemts: 24.10.2019.

OP numurs: 2019/225.35

2019/225.35
RĪKI

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.26

Jēkabpilī 2019.gada 24.oktobrī

Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2013.gada 14.marta saistošajos noteikumos Nr.9 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Jēkabpils pilsētā"

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils pilsētas domes
24.10.2019. lēmumu Nr.502 (prot. Nr.26, 22.§)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43.panta trešo daļu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu,
Ministru kabineta 2018.gada 26.jūnija noteikumu Nr.354
"Audžuģimenes noteikumi" 78.punktu

1. Izdarīt Jēkabpils pilsētas domes 2013.gada 14.marta saistošajos noteikumos Nr.9 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Jēkabpils pilsētā" (turpmāk – saistošie noteikumi) (Latvijas Vēstnesis, 2013., 80.nr., 224.nr., 247.nr.; 2014., 5.nr., 102.nr., 255.nr.; 2018., 74.nr.) šādus grozījumus:

1.1. Aizstāt norādē uz saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatu tekstu "Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra noteikumu Nr.1036 "Audžuģimenes noteikumi" 43.punktu" ar tekstu "Ministru kabineta 2018.gada 26.jūnija noteikumu Nr.354 "Audžuģimenes noteikumi" 78.punktu".

1.2. Izteikt 3.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.5. atlīdzība par audžuģimenes un krīzes audžuģimenes pienākumu veikšanu."

1.3. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu ir pilngadību sasniegušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē vai pie aizbildņa, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Jēkabpils bāriņtiesa."

1.4. Aizstāt 11.punktā skaitli "300" ar skaitli "500".

1.5. Izteikt 12.punktu šādā redakcijā:

"12. Tiesības saņemt pabalstu ikmēneša izdevumiem ir pilngadību sasniegušajam bērnam, kurš mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus vispārējās izglītības vai valsts atzītus profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus vai studē augstskolā vai koledžā, kas ir tiesīga izsniegt valsts atzītus diplomus, un saskaņā ar izglītības jomu vai ar studiju procesu regulējošos normatīvajos aktos noteikto kārtību sekmīgi apgūst izglītības vai studiju programmu."

1.6. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Pabalstu par kārtējo mēnesi izmaksā līdz 15.datumam. Pabalsta izmaksas apturēšanu un atjaunošanu veic Ministru kabineta noteiktajā kārtībā."

1.7. Aizstāt 15.4 punktā vārdu "malkas" ar vārdu "individuālo".

1.8. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Tiesības saņemt brīvpusdienas ir izglītojamajiem, kuri iegūst vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs un kuri saskaņā ar Jēkabpils bāriņtiesas lēmumu un līgumu, ko noslēdzis Dienests un audžuģimene, ievietoti audžuģimenē, kura deklarējusi savu dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpilī."

1.9. Izteikt 3.5. apakšnodaļu šādā redakcijā:

"3.5. Atlīdzība audžuģimenei un krīzes audžuģimenei

34. Atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu piešķir ģimenei vai personai:

34.1. kura Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ieguvusi audžuģimenes statusu;

34.2. kura deklarējusi savu dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpilī;

34.3. kuras aprūpē un audzināšanā saskaņā ar Jēkabpils bāriņtiesas lēmumu un līgumu, kas noslēgts starp Dienestu un audžuģimeni, nodots bērns uz laiku, kas ir ilgāks par vienu mēnesi.

34.1 Atlīdzību par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu piešķir ģimenei vai personai:

34.11. kura Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ieguvusi specializētās audžuģimenes statusu ar specializāciju krīzes audžuģimene;

34.12. kura deklarējusi savu dzīvesvietu un dzīvo Jēkabpilī;

34.13. kuras aprūpē un audzināšanā saskaņā ar Jēkabpils bāriņtiesas lēmumu par ievietošanu krīzes audžuģimenē vai policijas lēmumu par bērna šķiršanu no ģimenes un līgumu, kas noslēgts starp Dienestu un krīzes audžuģimeni nodots bērns.

35. Audžuģimenes loceklim (personai), kurš noslēdzis līgumu ar Dienestu, papildus Ministru kabineta noteikumos noteiktajai no valsts pamatbudžeta līdzekļiem izmaksājamai atlīdzībai ir tiesības saņemt pašvaldības finansētu atlīdzību par audžuģimenes vai krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu no dienas, kad bērns faktiski ievietots audžuģimenē vai krīzes audžuģimenē.

36. Ikmēneša atlīdzības apmērs par audžuģimenes pienākumu pildīšanu atkarībā no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita ir 150,00 euro par vienu bērnu un 75,00 euro par katru nākamo audžuģimenē ievietoto bērnu.

36.1 Atlīdzības apmērs par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu neatkarīgi no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita ir 300 euro par 30 kalendārajām dienām.

36.2 Ja bērns ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu audžuģimenē saņēma nepilnu mēnesi vai krīzes audžuģimenē mazāk par 30 kalendārajām dienām, atlīdzības apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, kad bērns faktiski saņēma ārpusģimenes pakalpojumu audžuģimenē vai krīzes audžuģimenē.

37. Svītrots ar Jēkabpils pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr.11.

38. Atlīdzības izmaksu pārtrauc uz laikposmu, kurā bērns nodots viesģimenes aprūpē Latvijā vai ārvalstī vai pirmsadopcijas aprūpē. Atlīdzības izmaksu izbeidz, ja beidzas līgumā noteiktais termiņš vai bērna uzturēšanās audžuģimenē vai krīzes audžuģimenē tiek izbeigta pirms termiņa Ministru kabineta noteikumos noteiktajos gadījumos vai ja audžuģimene vai krīzes audžuģimene pārceļas uz dzīvi citā pašvaldībā.

39. Atlīdzību par iepriekšējo mēnesi izmaksā līdz kārtējā mēneša 25.datumam."

1.10. Papildināt pielikumu ar 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Par atkritumu apsaimniekošanu dzīvokļos – izmaksas atbilstoši faktiskajiem izdevumiem, bet ne vairāk ka 3 euro mēnesī vienai personai."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Kraps

 

Jēkabpils pilsētas domes 24.10.2019. saistošo noteikumu Nr.26 "Grozījumi Jēkabpils pilsētas domes 2013.gada 14.marta saistošajos noteikumos Nr.9 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un audžuģimenēm Jēkabpils pilsētā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu atsaucē uz izdošanas tiesisko pamatu norādītie Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra noteikumi Nr.1036 "Audžuģimenes noteikumi" zaudējuši spēku ar Ministru kabineta 2018.gada 26.jūnija noteikumu Nr.354 "Audžuģimenes noteikumi" spēkā stāšanās dienu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2005.gada 15.novembra noteikumu Nr.857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim vai bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 27.punktu pašvaldībai ir pienākums izmaksāt vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai tiem bērniem, kuriem beigusies ārpusģimenes aprūpe audžuģimenē vai pie aizbildņa, ja lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi attiecīgās pašvaldības bāriņtiesa, savukārt saistošajos noteikumos noteikts, ka tiesības saņemt vienreizēju pabalstu ir pilngadību sasniegušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās, ja lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Jēkabpils bāriņtiesa. Lai salāgotu saistošo noteikumu normas ar Ministru kabineta noteikumiem un izslēgtu saistošo noteikumu normu dažādas interpretācijas iespējas, precizējami saistošie noteikumi.

Atbilstoši Ministru kabineta 2010.gada 28.decembra noteikumu Nr.1206 "Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžetā paredzētos līdzekļus pašvaldībām pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai" 3.punktam no valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošināta pašvaldības teritorijā esošo vispārējās izglītības iestāžu, kuras īsteno pamatizglītības programmu, 1.–4.klašu izglītojamo ēdināšana. Pamatojoties uz Jēkabpils pilsētas domes 2018.gada 30.augusta lēmumu Nr.371 (protokols Nr.20, 22.§), visiem Jēkabpils pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu 1.–9.klašu izglītojamajiem tiek nodrošināta apmaksāta ēdināšana (brīvpusdienas). Līdz ar to no saistošajiem noteikumiem svītrojama norma par brīvpusdienu nodrošināšanu izglītojamajiem, kuri apgūst pamatizglītību.

Saistošo noteikumu pielikumā "Dzīvokļa (mājokļa) pabalsta aprēķināšanas normatīvie izdevumi" ir paredzēts normatīvs par atkritumu izvešanu no privātā mājokļa. Nepieciešams atsevišķi izdalīt arī normatīvu par atkritumu apsaimniekošanu dzīvokļos, kas līdz šim bija kā normatīva par dzīvokļa (mājokļa) īri vai apsaimniekošanas izdevumiem un apkuri sastāvdaļa.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts paredz:

1. Precizēt atsauci uz saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatu, aizstājot spēku zaudējušo tiesību normu ar spēkā esošu.

2. Precizēt mērķgrupu, kurai ir tiesības saņemt vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai un palielināt pabalsta apmēru līdz 500 euro.

3. Noteikt pabalsta ikmēneša izdevumiem pilngadību sasniegušiem bērniem izmaksas datumu.

4. Svītrot normu par brīvpusdienu nodrošināšanu izglītojamajiem, kuri apgūst pamatizglītību.

5. Noteikt atlīdzību par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu neatkarīgi no audžuģimenē ievietoto bērnu skaita 300 euro par 30 kalendārajām dienām.

6. Noteikt gadījumus, kad pārtraucama atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu izmaksa.

7. Noteikt atkritumu apsaimniekošanas izmaksu normatīvu dzīvokļiem.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ieviešot atlīdzību par krīzes audžuģimenes pienākumu pildīšanu, pieņemot, ka 2020.gadā ir viena krīzes audžuģimene, kurā bērns ievietots uz laiku līdz 6 mēnešiem, 2020.gada budžeta izdevumi palielināsies par 1800 euro (aprēķins: 300 euro x 6 mēneši).
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav veiktas.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs A.Kraps

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!