• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2018. gada 11. oktobra likums "Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2018., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/op/2018/210.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā

Vēl šajā numurā

24.10.2018., Nr. 210

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 11.10.2018.

OP numurs: 2018/210.9

2018/210.9
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā

Izdarīt Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2006, 1. nr.; 2008, 7. nr.; 2009, 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 200. nr.; 2010, 106. nr.; 2012, 50. nr.; 2014, 228. nr.; 2016, 101., 230., 241. nr.; 2017, 102. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā skaitli "24.1" ar skaitli "60.2".

2. Izslēgt 2. pantā vārdu "nomniekiem".

3. 3. pantā:

izslēgt pirmajā daļā vārdu "nomniekiem";

izslēgt trešās daļas pēdējo teikumu.

4. Papildināt likumu ar 20.1 pantu šādā redakcijā:

"20.1 pants. Kadastrālo uzmērīšanu var neveikt:

1) ja inženierbūve reģistrēta uz iesniegto izpildmērījumu datu pamata;

2) ja pirmās grupas ēka atbilstoši būvniecības jomu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajam iedalījumam reģistrēta uz iesniegtās deklarācijas pamata;

3) zemes vienības daļai."

5. Izslēgt 24.1 pantu.

6. Papildināt likumu ar 27.1 pantu šādā redakcijā:

"27.1 pants. Ēku, ūdens lietošanas vai ceļa servitūta teritorijas reģistrāciju, aktualizāciju un dzēšanu ierosina zemesgrāmatu nodaļā, iesniedzot nostiprinājuma lūgumu par attiecīgā servitūta vai šīs tiesības nodrošinājuma nostiprināšanu, grozīšanu vai dzēšanu, ja:

1) zemes vienība ir ierakstīta zemesgrāmatā;

2) dzēšanas gadījumā servitūta tiesība vai šīs tiesības nodrošinājums ir ierakstīts zemesgrāmatā."

7. Papildināt likumu ar 32.1 pantu šādā redakcijā:

"32.1 pants. (1) Nekustamā īpašuma veidošanu un tā sastāva grozīšanu Kadastra informācijas sistēmā reģistrētiem nekustamā īpašuma objektiem ierosina zemesgrāmatu nodaļā, ja nekustamais īpašums ir ierakstīts zemesgrāmatā vai veidojams patstāvīgs būvju īpašums.

(2) Šā panta pirmās daļas noteikumus nepiemēro, ja veido dzīvokļa īpašumu vai groza tā sastāvu.

(3) Ja nekustamā īpašuma objekts nav reģistrēts Kadastra informācijas sistēmā vai neatbilst prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās, vispirms ierosina nekustamā īpašuma objekta reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju Valsts zemes dienestā."

8. Izteikt 44. panta pirmās daļas 1. punkta "d" apakšpunktu šādā redakcijā:

"d) nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumus, kas noteikti uz likuma pamata, un ēku, ūdens lietošanas vai ceļa servitūta teritoriju,".

9. Izslēgt 47. panta 1. punktu.

10. Izslēgt 48. pantā vārdus "iznomātu vai" un vārdus "nomnieku vai".

11.  55. pantā:

izslēgt 1.1 un otro daļu;

izteikt trešās daļas 3. punktu šādā redakcijā:

"3) iesniegto vai uzrādīto dokumentu ziņas ir pretrunā ar citas valsts vai pašvaldības informācijas sistēmas datiem.";

izslēgt ceturto daļu.

12. Papildināt likumu ar Vnodaļu šādā redakcijā:

"V1 nodaļa
Sadarbība ar zemesgrāmatu kadastra objekta reģistrācijas procesā

60.1 pants. (1) Nostiprinājuma lūgums zemesgrāmatai vienlaikus ir iesniegums par kadastra objekta vai kadastra datu reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā, ja ar to lūgts:

1) ierakstīt Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu būvi kā patstāvīgu būvju īpašumu;

2) sadalīt nekustamo īpašumu patstāvīgos īpašumos, iekļaujot tajos Kadastra informācijas sistēmā reģistrētos nekustamā īpašuma objektus;

3) izveidot jaunu nekustamo īpašumu no vairāku nekustamo īpašumu sastāvā esošiem nekustamā īpašuma objektiem;

4) nostiprināt vai grozīt ēku, ūdens lietošanas vai ceļa servitūtu vai šīs tiesības nodrošinājumu, ja lūgumam pievienots servitūta teritorijas grafiskais attēlojums.

(2) Pēc nostiprinājuma lūguma un tam pievienoto dokumentu saņemšanas no valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas un pēc maksas par pakalpojumu saņemšanas Valsts zemes dienests reģistrē kadastra objektu vai kadastra datus, aktualizē kadastra datus vai pieņem lēmumu atteikt kadastra objekta vai kadastra datu reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju un par to paziņo valsts vienotajai datorizētajai zemesgrāmatai.

60.2 pants. (1) Iesniegums Valsts zemes dienestam par kadastra objekta vai kadastra datu reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju vienlaikus ir uzskatāms par nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai, ja īpašnieks (kopīpašuma gadījumā visi kopīpašnieki) ierosina:

1) Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu un zemesgrāmatā ierakstītu zemes vienību sadali vai apvienošanu viena nekustamā īpašuma sastāvā;

2) ekspluatācijā nodotas inženierbūves reģistrāciju uz iesniegto izpildmērījumu datu pamata esoša nekustamā īpašuma sastāvā;

3) atbilstoši būvniecības jomu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajam iedalījumam pirmās grupas ēkas reģistrāciju uz iesniegtas deklarācijas pamata esoša nekustamā īpašuma sastāvā;

4) būves dzēšanu, pamatojoties uz būvniecības jomu regulējošos normatīvajos aktos noteiktās institūcijas izdotu dokumentu, kas apliecina būves neesību, ja būve nav vienīgais zemesgrāmatā ierakstītais nekustamā īpašuma objekts.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajos gadījumos iesniegumu adresē Valsts zemes dienestam un zemesgrāmatu nodaļai un iesniedz Valsts zemes dienestam, bet šā panta pirmās daļas 1. punktā minētajā gadījumā — zemes kadastrālajam uzmērītājam. Iesniegumu iesniedz elektroniskā formā, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, vai personiski, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, un par to uz iesnieguma izdara atbilstošu apliecinājumu. Iesniegumam pievieno informāciju par kancelejas nodevas samaksu zemesgrāmatu nodaļai.

(3) Ja iesniegumu iesniedz pilnvarota persona, iesniegumam pievieno pilnvaru atbilstoši Zemesgrāmatu likumā noteiktajām prasībām.

(4) Valsts zemes dienests kadastra objekta vai kadastra datu reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju uzsāk pēc kancelejas nodevas samaksas zemesgrāmatu nodaļai.

(5) Šā panta pirmās daļas 1. punktā minētajā gadījumā Valsts zemes dienests izvērtē iesniegumu un, ja reģistrācija nav atsakāma, nosūta iesniegumu zemesgrāmatu nodaļai. Zemes vienību Kadastra informācijas sistēmā reģistrē pēc valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas paziņojuma saņemšanas par iespēju sadalīt vai apvienot zemes vienību. Zemes vienību Kadastra informācijas sistēmā nereģistrē un lēmumu atteikt zemes vienības reģistrāciju nepieņem, ja no valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas saņemts paziņojums par zemesgrāmatu nodaļas tiesneša lēmumu par iesnieguma atstāšanu bez ievērības.

(6) Šā panta pirmās daļas 2., 3. un 4. punktā minētajā gadījumā Valsts zemes dienests reģistrē vai dzēš būvi Kadastra informācijas sistēmā un nosūta iesniegumu zemesgrāmatu nodaļai vai pieņem lēmumu par atteikumu reģistrēt vai dzēst būvi.

60.3 pants. Kārtību, kādā zemesgrāmatu nodaļai nosūtāms iesniegums, tam pievienojamie dokumenti un cita pieprasītā informācija, nosaka tieslietu ministrs.

60.4 pants. (1) Valsts zemes dienests tiešsaistes datu pārraides režīmā nodrošina zemesgrāmatu nodaļām nepieciešamo kadastra informāciju.

(2) Valsts zemes dienests tiešsaistes datu pārraides režīmā nodod valsts vienotajai datorizētajai zemesgrāmatai paziņojumu par Kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem datiem, ja:

1) mainīts kadastra numurs;

2) mainīts kadastra apzīmējums;

3) nemainot zemes vienības robežas, precizēta zemes vienības platība saskaņā ar kadastrālās uzmērīšanas datiem;

4) nemainot zemes vienības robežas, precizēta zemesgrāmatā ierakstītas kadastrāli neuzmērītas zemes vienības platība gadījumos, kad normatīvie akti par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatā pirmreizējai zemes ierakstīšanai zemesgrāmatā neparedz zemes kadastrālo uzmērīšanu;

5) precizēta dzīvokļa īpašuma kā atsevišķa īpašuma kopējā platība, ja platības izmaiņas saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu neietekmē dzīvokļa īpašumā ietilpstošo kopīpašuma domājamo daļu apmēru;

6) pamatojoties uz pašvaldības privatizācijas komisijas vai akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" iesniegtu dokumentu par konstatētajām neprecizitātēm, kas radušās dzīvojamās mājas domājamo daļu noteikšanā privatizācijas procesā, precizēts dzīvokļu īpašumu sastāvā esošo kopīpašuma domājamo daļu apmērs;

7) nekustamā īpašuma objektam noteikta vai mainīta adrese;

8) pārrēķinātas dzīvokļa īpašuma sastāvā esošās kopīpašuma domājamās daļas atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam, ja dzīvojamās mājas privatizācijas procesā kopīpašuma domājamās daļas aprēķinātas neatbilstoši."

13. Izslēgt 86.1 pantu.

14. Izslēgt pārejas noteikumu 35. punktu.

Likums stājas spēkā 2019. gada 1. decembrī.

Likums Saeimā pieņemts 2018. gada 11. oktobrī.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2018. gada 24. oktobrī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!