• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2016. gada 22. decembra lēmums Nr. 34 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2017., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/op/2017/4.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālā veselības dienesta rīkojums Nr. 4.1-2/305

Par izmaiņām Kompensējamo zāļu sarakstā

Vēl šajā numurā

04.01.2017., Nr. 4

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 34

Pieņemts: 22.12.2016.

OP numurs: 2017/4.1

2017/4.1
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.34

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2016.gada 22.decembrī (prot. Nr.58, 5.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.KL\5-4\16\14
Par SIA "Firma Madara 89 Īpašumi", SIA firma "Antaris" un AS "NIDL" apvienošanos

1 Konkurences padome (turpmāk – KP) 06.09.2016. saņēma ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros SIA "Firma Madara 89 Īpašumi" (tirgū darbojas ar zīmoliem Top!, mini Top! un Labais) pērk 28 SIA firma "Antaris" un AS "NIDL" (tirgū darbojas ar zīmolu Elvi) piederošos aktīvus (veikalus)1, kā arī iegūst tiesības iznomāt 3 aktīvus (veikalus)2, kurus iepriekš saimnieciskajā darbībā izmantojuši SIA firma "Antaris" un AS "NIDL" (turpmāk – Ziņojums).

2 Saskaņā ar Ziņojumā norādīto apvienošanās dalībnieku kopējais neto apgrozījums Latvijas teritorijā pārsniedz Konkurences likuma (turpmāk – KL) 15.panta otrajā daļā noteikto slieksni 30 miljoni euro un nevienam no apvienošanās dalībniekiem apgrozījums nav bijis mazāks par 1 500 000 euro, līdz ar to konkrētā apvienošanās ir paziņojama KP.

3 Izvērtējot Ziņojumā ietverto informāciju, secināms, ka Ziņojums atbilst Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – Noteikumi) prasībām un atbilstoši Noteikumu 4.punktam par pilna Ziņojuma iesniegšanas dienu ir uzskatāms 06.09.2016.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un KP rīcībā esošo un iegūto papildu informāciju, KP

konstatēja:

I Apvienošanās dalībnieki

4 "Firma Madara 89 Īpašumi" (turpmāk – Madara Īpašumi) ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.44103106564, tās juridiskā adrese – Baznīcas laukums 2, Smiltene. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto Madara Īpašumi 2015.gadā saimniecisko darbību nav veikusi. Madara Īpašumi dalībnieks ir SIA "Firma Madara 89" (turpmāk – Madara), kurai pieder Madara Īpašumi 100% kapitāla daļu. Madara darbības veidi ir pārtikas un nepārtikas mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība. Madara dalībnieks ir fiziskā persona L.M., kuram pieder 100% Madara kapitāla daļu.

5 Bez Madara Īpašumi Madara ir dalībnieks vēl šādās sabiedrībās:

Sabiedrības nosaukums Reģ.Nr. Darbības veids Izšķirošās ietekmes veids
SIA "Partem" 44103062857 Sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana 100% kapitāla daļu
SIA "E.G. Ieguldījumi" 54103053201 Operācijas ar vērtspapīriem 100% kapitāla daļu
SIA "Honeus" 44103046195 Sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana 100% kapitāla daļu
SIA "Vexillium" 44103062537 Sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana 100% kapitāla daļu
SIA "Olnieki" 44103100383 Sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana 100% kapitāla daļu

6 "Antaris" (turpmāk – Antaris) ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, reģ.Nr.41503000412, juridiskā adrese: Vidus iela 32, Daugavpils.

7 "NIDL" (turpmāk – NIDL) ir akciju sabiedrība, reģ.Nr.41503002004, juridiskā adrese: Vidus iela 32, Daugavpils.

II Apvienošanās veids

8 Saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto, tirgus dalībnieku apvienošanās "ir tāds stāvoklis, kad [..] viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visas cita tirgus dalībnieka [..] aktīvus vai tiesības tos izmantot. Aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšanu uzskata par apvienošanos, ja aktīvu vai to izmantošanas tiesību iegūšana palielina minēto aktīvu un tiesību ieguvēja tirgus daļu jebkurā konkrētajā tirgū".

9 Saskaņā ar 05.08.2016. noslēgto aktīvu pirkuma līgumu (turpmāk – Līgums) Madara Īpašumi iegūst īpašuma tiesības uz 28 Antaris un NIDL piederošiem nekustamajiem īpašumiem (veikaliem), kā arī tiesības no trešajām personām nomāt trīs tirdzniecības telpas, kuras iepriekš saimnieciskajā darbībā izmantoja Antaris un NIDL.

10 Tātad Madara Īpašumi, Antaris un NIDL darījums saskaņā ar KL 15.panta pirmās daļas 3.punktu ir uzskatāms par apvienošanos, vienam tirgus dalībniekam iegūstot citu tirgus dalībnieku aktīvus, kā arī iespēju izmantot citu tirgus dalībnieku aktīvus, kurus savā saimnieciskajā darbībā iepriekš izmantojusi Antaris.

III Konkrētais tirgus

11 Saskaņā ar KL 1.panta 4.punktu konkrētais tirgus ir "konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu". Saskaņā ar KL 1.panta 5.punktu "konkrētās preces tirgus – noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt ar šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības".

12 Savukārt, saskaņā ar Noteikumu Nr.800 2.punktu ietekmētais tirgus ir (1) konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanās darījumā iesaistītie tirgus dalībnieki, un (2) ar konkrēto tirgu, kurā darbojas viens no apvienošanā iesaistītajiem tirgus dalībniekiem, vertikāli saistīts tirgus, kurā darbojas cits apvienošanā iesaistīts tirgus dalībnieks.

13 Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju, kā arī atbilstoši līdzšinējai KP praksei3, konkrētie preces tirgi, kuri ietekmēti apvienošanās darījuma rezultātā, ir:

– ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus;

– ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgus;

– tirdzniecības telpu iznomāšanas tirgus.

14 Saskaņā ar Eiropas Komisijas praksi4 un KP praksi5 ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības konkrētie ģeogrāfiskie tirgi tiek definēti kā teritorijas, kuras pircējam ir sasniedzamas 10–30 minūšu brauciena laikā. Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecībā konkrētais ģeogrāfiskais tirgus definējams kā pilsētas un tām tuvāko apkārtņu teritorijas, vai novadu teritorijas. Arī šajā lietā uzskatāms par pamatotu definēt konkrēto ģeogrāfisko tirgu kā pilsētas-novadu centrus, un tiem tuvākās apkārtējās teritorijas (novadus), papildus izvērtējot apvienošanās ietekmi arī šaurākās ģeogrāfiskajās teritorijās.

15 Papildus Ziņojumā norādīts arī, ka patērētāju ieradumi pēdējos gados ir kļuvuši atkarīgi no lielveikalu apmeklēšanas. Iepirkšanās lielveikalos var tikt identificēta kā galvenais apgādes veids, savukārt, mazie veikali, kur tiek tirgota pārtika, bieži vien pilda iepirkšanās papildinošo lomu. Tātad patērētājs regulāri būs gatavs braukt tālāk, lai vienuviet iepirktu nedēļai nepieciešamās preces, līdz ar to, pie ģeogrāfiskā tirgus noteikšanas būtisks faktors ir arī lielveikalu izvietojums.

16 Ņemot vērā Ziņojumā minēto, apvienošanās darījuma rezultātā palielināsies koncentrācija ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū trīs ģeogrāfiskajos tirgos – (1) Mālpils un Mālpils novada teritorijā, (2) Pļaviņu pilsētas un Pļaviņu novada teritorijā, (3) Madonas pilsētas un Madonas novada teritorijā., skat. Tabulu Nr.1.

Tabula Nr.1

Ģeogrāfiskās teritorijas, kurās atrodas Madara Īpašumi esošie un iegūstamie aktīvi

Pilsēta/ciemats, novads Madara Īpašumi veikala adrese No Antaris pievienojamā aktīva adrese
(1) Mālpils,
Mālpils novads
Jaunā iela 6A, Mālpils Pirts ielā 5, Mālpils
(2) Pļaviņu pilsēta,
Pļaviņu novads
Daugavas iela 85, Pļaviņas Rīgas iela, 13a, Pļaviņas
(3) Madonas pilsēta,
Madonas novads
Saules iela 55A, Madona Aiviekste, Kalsnavas pag., Madonas novads
Pietnieki, Jaunkalsnava, Kalsnavas pag., Madonas novads

Avots: Ziņojums

17 Saskaņā ar Ziņojumā norādīto, Madara Īpašumi un ar to saistītie uzņēmumi ir ikdienas patēriņa preču mazumtirgotāju kooperācijas-apvienības SIA "Iepirkumu grupa" biedrs. Bez SIA "Iepirkumu grupa" ikdienas patēriņa preču iepirkuma tirgū darbojas tādi tirgus dalībnieki kā Rimi grupas uzņēmumi, SIA "Maxima Latvija", kā arī mazumtirgotāju apvienības SIA "Latvijas Tirgotāju savienība" (turpmāk – LaTS), SIA "Latvijas Neatkarīgo tirgotāju kooperācija", SIA "Baltstor", SIA "Elvi Latvija" u.c. Palielinoties veikalu skaitam un attiecīgi pieaugot Madara Īpašumi un ar to saistīto uzņēmumu iepirkuma apjomam šajā tirgū, tirgus struktūra būtiski nemainīsies un arī konkurence šajā tirgū būtiski netiks ietekmēta.

18 Savukārt, attiecībā par apvienošanās ietekmi uz tirdzniecības telpu iznomāšanas tirgu, norādāms, ka konkrētajā gadījumā viens tirgus dalībnieks nomainīs citu: Antaris vietā nomas tiesības iegūs Madara Īpašumi vai ar to saistītie uzņēmumi. Tirgus struktūra būtiski nemainīsies, tādēļ apvienošanās rezultātā šajā tirgū konkurence netiks būtiski ietekmēta.

19 Līdz ar to padziļināti tiks vērtēti:

– ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus Mālpilī un Mālpils novadā;

– ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus Pļaviņās un Pļaviņu novadā;

– ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus Madonā un Madonas novadā.

IV Apvienošanās ietekmes uz tirgu novērtējums

1. Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus Mālpilī un Mālpils novadā

20 Apvienošanās darījuma rezultātā Madara Īpašumi vai ar to saistītajiem uzņēmumiem piederēs divi aktīvi (veikali) – veikals Jaunajā ielā 6a, Mālpilī un Antaris veikals Pirts ielā 5, Mālpilī. Ņemot vērā līdzšinējo praksi, 10-30 min brauciena attālumā no Mālpils atrodas Siguldas pilsēta, līdz ar to Siguldas pilsētas teritorijā saimniecisko darbību veicošie veikali atrodas vienā konkrētajā tirgū ar Madara Īpašumi un Antaris aktīviem Mālpilī. Lai izvērtētu apvienošanās ietekmi uz konkurenci konkrētajā tirgū, KP apskatīja ne vien Mālpili, bet arī Mālpils novadu un tam blakus esošās pilsētas.

21 Ņemot vērā ne visu nepieciešamo pakalpojumu esamību novadā, patērētāji bieži dodas uz citiem novadiem un pilsētām (piemēram, Sigulda, Rīga), kur var veikt arī ikdienas patēriņa preču pirkumus. Saskaņā ar Mālpils novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2014.–2033.gadam norādīto6, Mālpils novadam ir ekonomiskas saites ar Rīgu (60 km) un Siguldu (20 km), kur daļa Mālpils novada iedzīvotāji strādā un saņem pakalpojumus, kuri Mālpilī un Mālpils novadā netiek nodrošināti.

22 Izvērtējot faktisko situāciju Mālpilī un Mālpils novadā, t.sk. iedzīvotājiem pieejamo veikalu skaitu, izvietojumu, viena veikala attālumu no citiem, platības, preču piedāvājumu un citus aspektus, kas var ietekmēt patērētāju izvēli starp veikaliem, secināms, ka Mālpilī par apvienošanās dalībnieku (Top! un Elvi zīmolu veikali) konkurentiem uzskatāmi divi tirgus dalībnieki, kas arī atrodas Mālpilī: SIA "Marsvet" veikals "Senā bode" (Kastaņu ielā 1) un SIA "Kalna kastaņi" veikals LaTS (Nākotnes ielā 8).

23 Lai arī pēc apvienošanās darījuma realizēšanas Madara Īpašumi Mālpilī piederēs divi no četriem pilsētas iedzīvotājiem pieejamajiem veikaliem, jāņem vērā, ka daļa patērētāju iepērkas ne vien Mālpils veikalos, bet arī blakus esošajā Siguldā. Sigulda atrodas 20 min brauciena attālumā no Mālpils, attiecīgi ietilpst Lietas ietvaros identificētajā konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, un tur darbojas tādu tirgus dalībnieku (Madara Īpašumi konkurentu) veikali kā Rimi (Rimi lielveikals, Supernetto), Maxima, LaTS.

24 Ņemot vērā minēto, KP secina, ka pēc apvienošanās patērētājiem bez apvienošanās dalībnieku veikaliem būs iespēja (tāpat kā līdz šim) veikt savus ikdienas patēriņa preču pirkumus arī divu citu tirgus dalībnieku veikalos Mālpilī, kā arī veikalos, kas atrodas citās apdzīvotās vietās Mālpils novadā, tajā skaitā Siguldā. Līdz ar to Mālpilī un Mālpils novadā apvienošanās rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū.

2. Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus Pļaviņās un Pļaviņu novadā

25 Apvienošanās darījuma rezultātā Madara Īpašumi vai ar to saistītajiem uzņēmumiem piederēs divi aktīvi (veikali) – veikals Daugavas ielā 85, Pļaviņās un Antaris veikals Rīgas ielā 13a, Pļaviņās. Ņemot vērā līdzšinējo praksi, 10–30 min brauciena attālumā no Pļaviņām atrodas Jēkabpils pilsēta, līdz ar to Jēkabpils pilsētas teritorijā saimniecisko darbību veicošie veikali atrodas vienā konkrētajā tirgū ar Madara un Antaris aktīviem Pļaviņās. Lai izvērtētu apvienošanās ietekmi uz konkurenci konkrētajā tirgū, KP apskatīja ne vien Pļaviņas, bet arī Pļaviņu novadu un tajā ietilpstošās apdzīvotās vietas un pilsētas.

26 Pļaviņu pilsēta atrodas autoceļa malā, kas savieno Rīgu un Jēkabpili. Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk – PVD) datiem Pļaviņu novadā kopā darbojas 15 ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikali.

27 Izvērtējot faktisko situāciju Pļaviņās un Pļaviņu novadā, t.sk. iedzīvotājiem pieejamo veikalu skaitu, izvietojumu, viena veikala attālumu no citiem, platības, preču piedāvājumu un citus aspektus, kas var ietekmēt patērētāju izvēli starp veikaliem, secināms, ka Pļaviņu pilsētā par apvienošanās dalībnieku (Top! un Elvi zīmolu veikali) konkurentiem uzskatāmi divi tirgus dalībnieki, kas arī atrodas Pļaviņās: SIA "Maxima Latvija" veikals Daugavas ielā 72 un SIA "Luste SZ" veikals "Centrs" Odzienas ielā 2 (SIA "Luste SZ" Pļaviņās kopā ir 2 veikali – abi darbojas ar zīmolu LaTS).

28 Lai izvērtētu apvienošanās rezultātā radīto ietekmi Pļaviņās, KP no iepriekš minētajiem četriem tirgus dalībniekiem ieguva informāciju par to veikalu platību un tajā ģenerēto apgrozījumu 2015.gadā, kas apkopota Tabulā Nr.2.

Tabula Nr.2

Tirgus dalībnieku veikalu platības un apgrozījums

Tirgus dalībnieks Platība, m2 Apgrozījums 2015.gadā, euro
Madaras Īpašumi (Top!) (*) (*)
Antaris (Elvi) (*) (*)
Kopā - (*)
SIA "Maxima Latvija" (*) (*)
Ekstrapolējot* - ap (*)
SIA "Luste SZ" (2 veikali LaTS) (*) un (*) (*)

*veikals atvērās 12.11.2015., t.i. 2015.gadā darbojās tikai aptuveni 1,5 mēnesi. Rādītājs iegūts, ekstrapolējot 1,5 mēneša apgrozījumu uz visu 2015.gadu.
Avots: Tirgus dalībnieku sniegtā informācija

29 Tabulā Nr.2 ietvertā informācija liecina, ka Madara Īpašumi veikals ir lielākais apgrozījuma un platības ziņā, kam seko SIA "Maxima Latvija" veikals, kas Pļaviņās darbojas kopš 12.11.2015. Lai arī Madara Īpašumi apvienošanās realizēšanas gadījumā iegūs Antaris veikalu, tādējādi palielinot kopējo Pļaviņās saimnieciskajā darbībā izmantojamo platību, SIA "Maxima Latvija" ir pamats uzskatīt par būtisku apvienotā tirgus dalībnieka konkurentu, ņemot vērā tās potenciālu, konkurences priekšrocības iepirkuma tirgū.7

30 Lai arī pēc apvienošanās darījuma realizēšanas Madara Īpašumi Pļaviņās piederēs divi no pieciem pilsētas iedzīvotājiem pieejamajiem veikaliem, jāņem vērā, ka liela daļa patērētāju iepērkas ne vien Pļaviņas pilsētas veikalos, bet arī citos Pļaviņu novada apdzīvoto vietu veikalos (kā norādīts iepriekš, tad kopā novadā darbojas 15 veikali), kā arī blakus esošā Jēkabpilī, kur darbojas tādu tirgus dalībnieku (Madara Īpašumi konkurentu) veikali kā Rimi, Maxima, LaTS.

31 Ņemot vērā iepriekš minēto, KP secina, ka apvienošanās rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis un netiek būtiski samazināta konkurence ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū Pļaviņās un Pļaviņu novadā.

3. Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus Madonā un Madonas novadā

32 Apvienošanās darījuma rezultātā Madara Īpašumi vai ar to saistītajiem uzņēmumiem būs tiesības veikt saimniecisko darbību trīs aktīvos (veikalos) Madonas novadā, proti, Madara Īpašumi piederošajā veikalā Saules ielā 55A, Madonas pilsētā un divos aktīvos (veikalos) Madonas novadā, kuros šobrīd saimniecisko darbību veic Antaris: Kalsnavas pagastā, Jaunkalsnavā, "Pietniekos" un Kalsnavas pagastā, Aiviekstē.

33 Abi iegūstamie aktīvi (veikali) atrodas aptuveni 21 minūtes un 28 minūšu brauciena attālumā no Madonas pilsētas. Līdz ar to, ievērojot attālumu un pieejamību patērētājiem, veikali, kas atrodas Madonas pilsētā, var nebūt pilnībā aizvietojami ar veikaliem, kas atrodas Aiviekstē un Jaunkalsnavā. Savukārt, Madona ir novada centrs un lielākā novada pilsēta nodrošina vairākus pakalpojumus, tajā skaitā, Aiviekstes un Madonas patērētājiem, kuru saņemšanu tie var apvienot ar ikdienas patēriņa preču iepirkumiem.

34 Ievērojot attālumu starp Aivieksti uz Jaunkalsnavu (6 km) un to izvietojumu attiecībā pret Madonu8, ir maz ticams, ka Aiviekstes iedzīvotāji var ērti aizvietot ikdienas patēriņa preču pirkumus Aiviekstē ar pirkumiem Madonā. Tie drīzāk aizvietos pirkumus Aiviekstē ar pirkumiem Jaunkalsnavā, jo Jaunkalsnava atrodas tuvāk Aiviekstei nekā Madona. Savukārt, Jaunkalsnavas iedzīvotājiem veikals Aiviekstē visdrīzāk nav ērta alternatīva, jo Jaunkalsnavā ir vēl cits veikals (SIA "Rifs").

35 Līdz ar to apvienošanās ietvaros iespējams izdalīt šaurāku konkrētā tirgus segmentu, proti, apdzīvotas vietas Aivieksti un Jaunkalsnavu un izvērtēt apvienošanās ietekmi tajās. Pēc darījuma realizēšanas Aiviekstē un Jaunkalsnavā darbosies trīs veikali – divi Madara Īpašumi veikali un SIA "Rifs" veikals Jaunkalsnavā. Tajā pat laikā KP konstatē, ka apvienošanās darījuma rezultātā koncentrācija Aiviekstē un Jaunkalsnavā nepalielināsies, jo tirgus struktūra šajā segmentā nemainījusies, proti, viens tirgus dalībnieks nomainīs citu.

36 Savukārt, Madonas pilsētā apvienošanās rezultātā koncentrācija nepalielināsies un tirgus struktūra nemainīsies. Madara Īpašumi veikals Top! atrodas Madonas pilsētā, bet bez tā Madonā ir vēl citiem tirgu dalībniekiem piederošie veikali (saskaņā ar no PVD iegūto informāciju kopā ap 30 veikaliem), tostarp ir Rimi, Supernetto, Maxima, Beta tīklu veikali.

37 Līdz ar to ir pamatots uzskatīt, ka apvienošanas rezultātā Madonas pilsētā un Madonas novadā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis un netiek būtiski samazināta konkurence ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū.

4. Apvienošanās ietekme citās ģeogrāfiskās teritorijās

38 Madara Īpašumi veikali darbojas ar zīmoliem Top!, Mini top! un Labais. KP konstatēja, ka Madara Īpašumi iegūstamie aktīvi – veikali atrodas arī Cesvainē un Varakļānos, kur šobrīd jau atrodas Top! un Mini top! zīmolu veikali, kas pieder citiem, ar Madara Īpašumi nesaistītiem tirgus dalībniekiem – Cesvainē SIA "Pārtikas veikalu grupa" un Varakļānos SIA "Lekon". Tātad Cesvainē un Varakļānos pēc apvienošanās darbosies Madara Īpašumi veikali un citu tirgus dalībnieku veikali, kas ir vienas un tās pašas franšīzes biedri, proti, apvienošanās rezultātā palielināsies arī zīmola Top! veikalu skaits Cesvainē un Varakļānos.

39 Ņemot vērā iepriekš minēto, KP papildus izvērtēja zīmola Top! veikalu skaita palielināšanos, ņemot vērā aizvietojamības iespējas Cesvainē un Varakļānos un KP rīcībā esošo informāciju par tirgus dalībnieku sadarbību franšīzes ietvaros, kas iegūta, veicot Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības lielveikalu vidē tirgus uzraudzību9 (turpmāk – Uzraudzība).

40 Iegūtā informācija liecina, ka ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū Cesvainē darbojas divi apvienošanās dalībnieku konkurenti: SIA "Sēlis" veikals, LaTS franšīzes biedrs un SIA "Pārtikas veikalu grupa", SIA "Iepirkumu grupa" (Top! u.c.) biedrs. Bez šiem uzņēmumiem Cesvainē vēl ir divi nelieli veikali, kas pieder IK "Pie arkas" un SIA "Madonas patērētāju biedrība". Līdz ar to Cesvainē patērētājiem ir pieejami veikali, kas darbojas vismaz divu dažādu kooperāciju ietvaros.

41 Savukārt, ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū Varakļānos darbojas divi apvienošanās dalībnieku konkurenti: SIA "Lekon" veikals (mini Top!) un SIA "Jills" veikals (LaTS). Bez šiem uzņēmumiem Varakļānos vēl ir viens neliels veikals, kas pieder IK "Melita 96" (LaTS). Līdz ar to arī Varakļānos patērētājiem ir pieejami veikali, kas darbojas divu dažādu kooperāciju ietvaros.

42 Uzraudzības ietvaros iegūtā informācija par tirgus dalībnieku sadarbību franšīzes Top! un mini Top! ietvaros10 liecina, ka iepirkuma cenas SIA "Iepirkumu grupa" kooperācijas partneriem regulārajam un akcijas sortimentam ir vienādas. Preču gala cenas noteikšana ir katra kooperācijas biedra brīva rīcība, izņemot akcijas preču gala cenas un pašzīmola preču gala cenas.

43 Uzraudzības ietvaros tika konstatēts arī, ka SIA "Iepirkumu grupa" neierobežo partnera brīvību attiecībā uz individuālu sadarbību ar reģionālajiem piegādātājiem. Tāpat netiek veidoti šķēršļi kooperācijas dalībnieku pārejai uz citām kooperācijām.

44 Ņemot vērā iepriekš minēto, KP uzskata, ka SIA "Iepirkumu grupa" franšīzes biedru skaita palielināšana Cesvainē un Varakļānos apvienošanas rezultātā būtiski neietekmēs konkurenci ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū šajās ģeogrāfiskajās teritorijās.

V Secinājumi

45 Izvērtējot Ziņojumā un papildus iegūto informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis un nevar tikt būtiski samazināta konkurence ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū Mālpilī un Mālpils novadā, ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū Pļaviņās un Pļaviņu novadā, ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū Madonā un Madonas novadā.

Ņemot vērā iepriekš minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un 16.panta otro un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, SIA "Firma Madara 89 Īpašumi" iegūstot SIA firma "Antaris" un AS "NIDL" aktīvus.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.


(*) – ierobežotas pieejamības informācija

1 Madara no Nidl un Antaris iegūst šādus aktīvus: veikals Nr.1, Nometņu iela 9/11, Daugavpils; veikals Nr.3, Vabole, Vaboles pagasts, Daugavpils novads, veikals Nr.4, Malu iela 5, Daugavpils, veikals Nr.5, Lielā iela 44, Daugavpils; veikals Nr.7, Daugavpils iela 6, Dagda, Dagdas novads; veikals Nr.9, Rāznas iela 33, Kaunata, Kaunatas pagasts, Rēzeknes novads; veikals Nr.12, Lielā iela 264a, Daugavpils; veikals Nr.14, Daugavpils iela 23, Krauja, Naujenes pagasts, Daugavpils novads; veikals Nr.15, Gaismas iela 12, Daugavpils; veikals Nr.19, Šosejas iela 2, Špoģi, Višķu pagasts, Daugavpils novads; veikals Nr.20, Raiņa iela 23, Viesīte Viesītes novads; veikals Nr.22, Lielā iela 31, Kalupe, Kalupes pagasts, Daugavpils novads; veikals Nr.24, Dzirnavu 1, Aknīste, Aknīstes novads; veikals Nr.29, Augusta Saulieša iela 2, Cesvaine, Cesvaines novads; veikals Nr.30, Somersetas iela 33, Aglonā, Aglonas pagasts, Aglonas novads; veikals Nr.31, Jelgavas iela 44, Jaunjelgava; veikals Nr.33, Raiņa iela 6, Nereta, Neretas novads; veikals Nr.36, Viļakas 24A, Žīguri, Žīguru pagasts, Viļakas novads; veikals Nr.37, Pils 7D, Varakļāni, Varakļānu novads; veikals Nr.38, Saules iela 7, Riebiņi, Riebiņu pagasts, Riebiņu novads; veikals Nr.41, Rīgas iela 13a, Pļaviņas, Pļaviņu novads; veikals Nr.42, 18.novembra iela 372, Daugavpils; veikals nr.43, "Dzirksteles", Bebrenes pagasts, Ilūkstes novads; veikals Nr.46 "Pietnieki", Jaunkalsnava, Kalsnavas pagasts, Madonas novads; veikals Nr.54, Tirgus laukums 22, Subate, Daugavpils rajons; veikals Nr.55, Pilskalnes iela 2a, Ilūkste; veikals Nr.62, Pirts iela 5, Mālpils, Mālpils novads; veikals Nr.62, Pilskalnes iela 3, Ilūkste.

2 Madara no Antaris iegūst tiesības nomāt no trešajām personām šādus aktīvus: veikals Nr.25, Kurmenes iela 34, Rugāji, Rugāju novads; veikals Nr.47, Aiviekste, Kalsnavas pagasts, Madonas novads; veikals Nr.50, Sala, Susējas iela 11, Salas novads.

3 KP 14.07.2016. lēmums lietā Nr.KL\5-4\16\11, Maxima Latvija; KP 11.06.2008. lēmums lietā Nr.1333/08/06/10, Plesko Real Estate un IT Mīlgrāvis.

4 EK 15.11.2004. lēmums lietā Nr.COMP/M.3464 – Kesko/ICA/JV 15.rindkopa.

5 KP 02.07.2015. lēmums Nr.30 lietā "Par SIA "VITA mārkets" un SIA "LINDE PĀRTIKA" apvienošanos" 20.rindkopa; 10.02.2014. lēmums Nr.5 lietā "Par SIA "Mego" un SIA "Palink" apvienošanos", 6.rindkopa; 06.01.2014. lēmums Nr.1 lietā "Par SIA "FIRMA MADARA 89" un SIA "BAF LTD" apvienošanos", 10.rindkopa.

6 Mālpils novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija 2014.–2033.gadam, pieejama: http://www.malpils.lv/uploads/filedir/File/Teritorijas_planoshana/Malpils_novada_IAS.pdf

7 Sk., piemēram, secinājumus Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus uzraudzības Ūdensgultas efekta izvērtēšanas kečupu, tomātu pastu un tomātu mērču tirgū noslēguma ziņojumā, pieejams: http://www.kp.gov.lv/documents/5e1d149d42ff9d9b56f2bdbfc804083602b9d953

8 Aiviekste atrodas 34 km attālumā no Madonas (22 min brauciens) pie šosejas, kas savieno Pļaviņas un Madonu. Jaunkalsnava atrodas 28 km attālumā no Madonas (20 min brauciens) pie tās pašas šosejas.

9 Ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības lielveikalu vidē tirgus uzraudzība. Iepirkumu grupas darbības izpēte. Pieejams: http://www.kp.gov.lv/documents/19e30be791306928549b7da80af4e678f97aa942

10 Uzraudzības ietvaros tika izvērtēti t.sk. SIA "Iepirkumu grupa" 08.10.2013. līgums ar SIA "Oregano" un 20.02.2003. līgums ar SIA "Firma Madara 89-SIA-Kopuzņēmums".

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!