• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2017. gada 16. februāra stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas ziemas sesijas sestā sēde 2017.gada 16.februārī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2017., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/op/2017/39.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr. 82

Par Ministru kabineta piekrišanu balsojumam Eiropas Stabilitātes mehānisma Valdes sēdē

Vēl šajā numurā

21.02.2017., Nr. 39

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 16.02.2017.

OP numurs: 2017/39.1

2017/39.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas ziemas sesijas sestā sēde 2017.gada 16.februārī

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Godātie deputāti, labrīt! Aicinu ieņemt vietas Saeimas Sēžu zālē, lai varam sākt Saeimas 16.februāra sēdi.

Vispirms – iesniegtās izmaiņas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā.

Labrīt vēlreiz, godātie deputāti! Lūdzu, ieņemiet vietas Sēžu zālē! (Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.)

Tātad iesniegtās izmaiņas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā.

Juridiskā komisija lūdz izdarīt izmaiņas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu "Par Ingas Vāravas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Juridiskā komisija lūdz izdarīt izmaiņas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu "Par Agneses Zemmeres apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi". Vai deputātiem ir iebildumi pret šo darba kārtības grozījumu? Iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Muzeju likumā" nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijai? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Preču un pakalpojumu loteriju likumā" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija, kā arī Juridiskajai komisijai. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijām? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Bāriņtiesu likumā" nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kā arī Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi pret likumprojekta nodošanu komisijām? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijām ir nodots.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana".

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par Ingas Vāravas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V.Agešins (SASKAŅA).

Labrīt, godātie kolēģi! Saeimas Juridiskās komisijas šā gada 15.februāra sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Ingas Vāravas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli". Komisijas locekļi vienbalsīgi ir atbalstījuši minēto lēmuma projektu.

Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu atkārtoti apstiprināt Ingu Vāravu par Valsts kontroles padomes locekli ar 2017.gada 21.februāri.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Ingas Vāravas atkārtotu apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Darba kārtībā – lēmuma projekts "Par Agneses Zemmeres apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V.Agešins (SASKAŅA).

Saeimas Juridiskās komisijas šā gada 15.februāra sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Agneses Zemmeres apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi". Komisijas locekļi ir vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu.

Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu apstiprināt Agnesi Zemmeri par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Uzsākam debates.

Vārds deputātam Valdim Kalnozolam.

V.Kalnozols (ZZS).

Labrīt, brāļi un māsas! (Starpsaucieni.) Gribētu nolasīt, ko mēnesi atpakaļ ir teicis Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs.

Aivars Borovkovs tomēr uzskata, ka sabiedrība tiesu sistēmai neuzticas, tāpēc ka kopumā ir zudusi ticība taisnīgumam, sacensības princips tiesās absolutizēts un uzvar tas, kam dārgāks advokāts. (No turienes arī jociņš: ir divu veidu juristi – vieni zina likumus, otri zina tiesnešus.) Borovkovs arī uzskata, ka ir jāsāk diskusija par izmeklēšanas termiņu atjaunošanu. Ir lietas, kurās procesuālās darbības nenotiek gadiem, jo tiesāšanās termiņi tiek nesaprātīgi izstiepti.

Bet kāpēc tiesu sistēmai vispār vajadzētu satraukties par sabiedrības neuzticēšanos? Borovkovs skaidro: neuzticēšanās justīcijas iestādēm ir mēraukla tiesiskajam nihilismam, un to var attiecināt uz visām institūcijām, kuru uzdevums palīdzēt cilvēkam aizsargāt viņu. (Dep. S.Āboltiņa: "Mēs runājam par Agnesi Zemmeri, nevis par tiesu sistēmu!") Jā.

Sēdes vadītāja. Kalnozola kungs, darba kārtībā ir lēmuma projekts "Par Agneses Zemmeres apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi".

V.Kalnozols. Par konkrēto gadījumu kāpēc gribu šinī brīdī runāt?

Pagājušo reizi, kad es runāju par tiesnesi, konkrēto tiesnesi, un par sistēmu, nezin kāpēc piecēlās Solvita Āboltiņas kundze un kaismīgi aizstāvēja, ka šis tiesnesis ir labs. (Starpsaucieni.) Jā.

Ko es gribu teikt? Lūdzu, sakārtosim vispirms tiesu varu, lai tā ir kaut cik jēdzīga, nevis manipulē... (Dep. A.Kaimiņš: "Izslēdziet mikrofonu!"; dep. A.Loskutovs: "Par tiesnesi!") Es saprotu, ka grib katrs savu tiesnesi ielikt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu, izslēdziet mikrofonu deputātam Valdim Kalnozolam! (No frakcijas SASKAŅA: "Lai runā!")

Kalnozola kungs, es jums vēlreiz atgādinu, ka darba kārtībā ir konkrēts lēmuma projekts "Par Agneses Zemmeres apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi", nevis debates par tiesu sistēmu kopumā. Vai nu runājiet, lūdzu, par tēmu, par konkrēto lēmuma projektu, vai arī jums netiek dots vārds. Ar sēdes vadītāju turklāt nediskutē.

Saeimas kārtības rullis attiecas uz visiem deputātiem. (Dep. V.Kalnozols runā bez mikrofona: "... un teikt, ka deputāti ir pie visa vainīgi... Es teikšu, ka...") Paldies.

Debates turpina deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (VIENOTĪBA).

Jā. Cienījamie kolēģi, kas varbūt ir pirmo reizi Saeimā, arī Kalnozola kungs! Es gribu atgādināt, ka tā ir ekskluzīva Saeimas kompetence – apstiprināt tiesnešus. Un pēc būtības, lai mēs tiktu līdz savam balsojumam, ir noticis liels darbs tiesnešu pašpārvaldes vidū, tātad tiesneši ir vērtējuši kandidātu, tiesnesis ir stažējies, un tikai pēc tam, kad šīs institūcijas ir devušas atzinumu, Saeima lemj par to – apstiprināt vai neapstiprināt tiesnesi. Un ja mēs šeit nākam un runājam... Kalnozola kungs, neapkaunojiet parlamentu, neapkaunojiet sevi! Likumdevējam pirmām kārtām pašam ir jāievēro likums un jārāda piemērs. Jūs tiešām izlasiet to grāmatiņu, kas jums tika iedota, kad jūs apstiprināja... kad jūs devāt šeit deputāta zvērestu, – grāmatiņu, kas saucas "Saeimas kārtības rullis". (Dep. A.Kaimiņš: "Beidziet mācīt!") Un Saeimas tribīne nav tribīne, no kuras nākt un runāt par visām savām personīgajām lietām vai savas dzīves sāpēm, vai par visām problēmām kopumā. (No frakcijas SASKAŅA: "Par tēmu var?!") Kārtības rullis nosaka, ka runā par konkrētu jautājumu.

Tātad, runājot par konkrēto jautājumu, Juridiskajai komisijai nebija šaubu, ka Agnese Zemmere ir (!) apstiprināma par tiesnesi, un es aicinu šo lēmuma projektu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Valdim Kalnozolam, otro reizi. Bet atgādinu, ka darba kārtībā ir konkrēts lēmuma projekts.

V.Kalnozols (ZZS).

Par konkrēto jautājumu. Uz šo brīdi konkrētais tiesnesis nav labākais tiesnesis, kāds mums tiesu sistēmā varētu būt. Tikai ir jautājums – kāpēc viņš nav labākais? Tāpēc, ka šī tiesu sistēma nav motivēta piesaistīt labākos cilvēkus.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Tātad Juridiskās komisijas vārdā... Vai ir vēlme ko piebilst? Vai ziņotājs vēlas ko piebilst pēc debatēm?

Lūdzu!

V.Agešins. Komisijas vārdā vēlos atgādināt, ka visi Saeimas deputāti, kuri strādā Juridiskajā komisijā, vienbalsīgi ir atbalstījuši konkrēto lēmuma projektu.

Aicinu parlamentu balsot "par".

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Agneses Zemmeres apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret – 1, atturas – nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Likumprojektu izskatīšana".

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"", otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Andris Siliņš.

A.Siliņš (ZZS).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Kolēģi! Sociālo un darba lietu komisija izskatīja grozījumus likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" otrajā lasījumā.

Saņemts viens priekšlikums no Saeimas Juridiskā biroja. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Siliņš. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"" atbalstīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likums ir pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā", trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Viktors Valainis.

V.Valainis (VIENOTĪBA).

Labrīt, kolēģi! Uz trešo lasījumu jauni priekšlikumi nav saņemti. Komisija likumprojektu izskatīja un aicina to atbalstīt trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likums ir pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likumā", trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāte Laimdota Straujuma.

L.Straujuma (VIENOTĪBA).

Cienījamie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu Nr.656/Lp12.

Uz trešo lasījumu iesniegti 20 priekšlikumi, kas galvenokārt ir tehniski priekšlikumi vai saistīti ar juridiskās tehnikas ievērošanu.

1. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 2. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. Es atvainojos! Tālāk...

3. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Putras priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 4. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

L.Straujuma. 4. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 5. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 6. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 7. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 8. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 9. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 10. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 11. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 12. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 13. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti arī atbalsta.

L.Straujuma. 14. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 15. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 16. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 17. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

L.Straujuma. 18. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. 19. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

L.Straujuma. Un 20. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

L.Straujuma. Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību darbības atjaunošanas un noregulējuma likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi likumā "Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību"", pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Anrijs Matīss.

A.Matīss (VIENOTĪBA).

Labrīt, cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi!

Strādājam ar likumprojektu "Grozījumi likumā "Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību"" (Nr.819/Lp12).

Likumprojekts ir izstrādāts sakarā ar nozaru administratīvo pārkāpumu kodifikācijas sistēmas ieviešanu. Atbildīgajām ministrijām tika uzticēts sagatavot grozījumus likumos, lai šo kodifikācijas sistēmu ieviestu.

Tātad principā galvenais topošā likuma mērķis ir pārņemt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normas bīstamo iekārtu tehniskās uzraudzības jomā un noteikt administratīvo atbildību par šādiem konkrētiem administratīvajiem pārkāpumiem: par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu, par nereģistrētu bīstamo iekārtu lietošanu, par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem, kā arī par neziņošanu normatīvajos aktos noteiktajām institūcijām, ja notikusi bīstamās iekārtas avārija.

Komisija likumprojektu izskatīja un lūdz atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

A.Matīss. Priekšlikumus gaidīsim līdz šā gada 2.martam.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 2.martam.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu–Baltijas valstu reģionālās nodaļas izveides nolīgumu", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! Strādājam ar dokumentu Nr.2743.

Šis likumprojekts paredz, ka Latvija, Lietuva, Igaunija un Zviedrija kopīgi izveido Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu–Baltijas valstu reģionālo nodaļu.

Valsts rada iespēju, lai jaunizveidotā reģionālā nodaļa varētu izskatīt lietas vairākās vietās. Tas nozīmē, ka tiesvedības procesi varētu norisināties arī Latvijā, ja kāda no strīdā iesaistītajām pusēm būs fiziskā vai juridiskā persona no Latvijas. Tādējādi tiks atvieglots jautājums par ceļa un dzīvošanas izdevumiem, ja fiziskajām vai juridiskajām personām būtu jādodas uz lietu izskatīšanu citā Eiropas Savienības dalībvalstī. Reģionālās nodaļas galvenā mītne atradīsies Stokholmā, Zviedrijā, un izdevumus, kuri rodas saistībā ar galveno mītni un kuri netiek segti no Vienotās patentu tiesas budžeta, apmaksās Zviedrija.

Ārlietu komisija izskatīja šo likumprojektu pirmajā lasījumā un atbalstīja. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu–Baltijas valstu reģionālās nodaļas izveides nolīgumu" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 10.marts.

Sēdes vadītāja. Paldies. Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 10.martam.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par Vienotās patentu tiesas izveides nolīgumu", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.2744. Šis likumprojekts ir paketē ar iepriekš minēto likumprojektu. Pašreiz gan nacionālā, gan Eiropas līmenī ir patenti, kurus ierobežo gan teritoriāli, gan finansiāli apsvērumi. Proti, Eiropas līmeņa patents nav automātiski spēkā visās konvencijas dalībvalstīs, un patenta pieteicējam valstis ir jāizvēlas. Līdz šim, ja pieteicējs vēlas, lai patents būtu spēkā visās 28 dalībvalstīs, par to kopumā jāmaksā 40 000 eiro. Taču jaunā Eiropas patentu maksa būs ievērojami mazāka – aptuveni 5000 eiro, un patents būs spēkā 25 dalībvalstīs. Jaunie priekšlikumi ir vērsti ne tikai uz patentu finansiāli pieejamu nodrošināšanu, bet arī patentu vienotu aizsardzību, tas ir, iespējamie strīdi tiks risināti kopējā un centralizētā patentu tiesā, nevis katrā attiecīgajā dalībvalstī atsevišķi, un tas savukārt ļaus uzņēmumiem ietaupīt tiesvedības izmaksas un novērsīs risku pieņemt atšķirīgus lēmumus paralēli noritošos tiesas procesos.

Ārlietu komisija izskatīja šo likumprojektu pirmajā lasījumā un atbalstīja. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Vienotās patentu tiesas izveides nolīgumu" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. 10.marts.

Sēdes vadītāja. Paldies. Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 10.martam.

O.Ē.Kalniņš. Paldies.

Sēdes vadītāja. Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījums likumā "Par Hāgas konvenciju par tiesas un ārpustiesas dokumentu izsniegšanu civillietās vai komerclietās"", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Strādājam ar dokumentu Nr.2942. Šis likumprojekts paredz vienkāršot un paātrināt sadarbību starp tiesām dokumentu izsniegšanā. Tiesas pašas varēs izsūtīt dokumentus uz ārvalstīm, neizmantojot Tieslietu ministrijas starpniecību. Taču Tieslietu ministrija joprojām būs kompetentā iestāde lūgumu saņemšanā no citu valstu centrālajām iestādēm.

Ārlietu komisija izskatīja šo likumprojektu pirmajā lasījumā un atbalstīja. Aicinu kolēģus arī atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījums likumā "Par Hāgas konvenciju par tiesas un ārpustiesas dokumentu izsniegšanu civillietās vai komerclietās"" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 3.marts.

Sēdes vadītāja. Paldies. Tātad priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 3.martam.

O.Ē.Kalniņš. Paldies.

Sēdes vadītāja. Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Kriminālprocesa likumā", otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Andrejs Judins.

A.Judins (VIENOTĪBA).

Cienījamie kolēģi! Otrajā lasījumā izskatām likumprojektu "Grozījumi Kriminālprocesa likumā".

Ir saņemti 52 priekšlikumi. Pats likumprojekts ierosināts, ņemot vērā nepieciešamību papildināt Kriminālprocesa likumu ar normām par Eiropas izmeklēšanas rīkojumu, bet priekšlikumi attiecas gan uz šo jautājumu, gan arī uz citiem.

1. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums grozīt Kriminālprocesa likuma 7.pantu, paredzot, ka turpmāk privātās apsūdzības lieta būs arī saistībā ar jaunu kriminālnodarījumu – vajāšanu. Priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 2. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums izslēgt Kriminālprocesa likuma 83.panta otro daļu, kura paredz advokāta piedalīšanos kriminālprocesā, kas notiek vienošanās procesa kārtībā. Turpmāk tā piedalīšanās nebūs obligāta. Bet, protams, ikviena persona, ja uzskatīs par nepieciešamu, varēs izmantot arī turpmāk advokāta palīdzību. Priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 3. – tieslietu ministra priekšlikums. Tas paredz izslēgt 85.panta otro daļu... paredz, ka persona, kura kriminālprocesā nav vēlējusies aizstāvi un no tā atteikusies... Priekšlikums attiecas uz samaksu par advokāta palīdzību. Priekšlikums nav atbalstīts, jo mēs uzskatām: ja persona atteikusies no advokāta arī tādā gadījumā, kad advokāta piedalīšanās ir obligāta, tad persona var tikt atbrīvota no pienākuma maksāt par attiecīgajiem pakalpojumiem. Tātad priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Judins. 4. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums izslēgt vārdu "pagasttiesa". Jau 10 gadus šis vārds nav lietots, mēs lietojam vārdu "bāriņtiesa". Līdz ar to arī kriminālprocesā atsauce... attiecīgā vārda izmantošana ir nepamatota. Priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 5. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums aizstāt (Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) 97.1 pantā vārdu "lēmums" ar vārdu "nolēmums". Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 6.priekšlikums arī ir saistīts ar termina "pagasttiesa" lietošanu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. Arī 7.priekšlikums ir par to pašu jautājumu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 8. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums par grozījumiem Kriminālprocesa likuma 367.pantā. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 9. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums grozīt 372.pantu, kas paredz iespēju aizturēt transportlīdzekli pēc procesa virzītāja rīkojuma. Konceptuāli mums iebildumu nebija, bet bija garas un plašas diskusijas, un tiešām tika pausti atšķirīgi viedokļi, kā risināt problēmu. Un mēs nolēmām, ka tomēr... Ņemot vērā domstarpības, kas ir... par kurām mēs dzirdējām, mēs nolēmām otrajā lasījumā priekšlikumu neatbalstīt un dot iespēju ekspertiem vienoties, atrast risinājumu. Ja būs iespēja iesniegt priekšlikumu uz trešo lasījumu, mēs noteikti izskatīsim, bet šobrīd priekšlikums, kā es jau teicu, nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

A.Judins. 10. – tieslietu ministra priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļaujot to 11.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 11. – Juridiskās komisijas priekšlikums, kas redakcionāli precizē tieslietu ministra priekšlikumu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 12. un arī vairāki citi priekšlikumi ir saistīti ar saīsināto spriedumu. Un tas ir ļoti būtisks jautājums... būtisks priekšlikums, ka turpmāk tiesas varēs rakstīt tikai saīsināto spriedumu. Patlaban likums paredz, ka pēc saīsinātā sprieduma taisīšanas tiesa gatavo pilno spriedumu. Turpmāk būs paredzēts: ja iesaistītajām pusēm nebūs vajadzības pēc pilnā sprieduma... ja puses neplānos spriedumu pārsūdzēt, tad pilnais spriedums nebūs jātaisa. Faktiski spēkā būs saīsinātais spriedums un nebūs iespējas to pārsūdzēt. Tātad 11. ... es atvainojos, 12.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 13. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

Godātie deputāti, es aicinu pārtraukt sarunas Saeimas Sēžu zālē! Cieņu pret runātāju tribīnē!

A.Judins. 14. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļaujot to 15.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 15. – Juridiskās komisijas priekšlikums, kas paredz jaunu Kriminālprocesa likuma 530.panta redakciju. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 16. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 17. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 18. – tieslietu ministra priekšlikums, kas dod iespēju apsūdzētajai personai iztiesāšanas laikā līdz tiesas izmeklēšanas pabeigšanai noslēgt vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 19. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 20.priekšlikums arī ir par saīsināto spriedumu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 21. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 22. – tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 23.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 23. – Juridiskās komisijas priekšlikums par 566.panta grozīšanu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 24. – tieslietu ministra priekšlikums grozīt Kriminālprocesa likuma 605.pantu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 25. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Precizējums 608.pantam par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļiem. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 26. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 27. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 28. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 29. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 30. – tieslietu ministra priekšlikums par 651.papildināšanu ar astoto daļu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 31. un vairāki citi priekšlikumi ir saistīti ar darbību, kas veikta pēc tam, kad ir atklāti jauni apstākļi kriminālprocesā.

31.priekšlikums paredz jaunu redakciju Kriminālprocesa likuma 657.pantam. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 32.priekšlikums paredz izslēgt no Kriminālprocesa likuma 658.pantu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 33. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 34. – tieslietu ministra Rasnača priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 35. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts daļēji un iekļauts 42.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 36.priekšlikums ir atbalstīts daļēji, iekļauts 42.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 37.priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 42.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 38.priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 42.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 39.priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 42.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 40. – tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 42.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 41.priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts 42.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. 42. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 43. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 44. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 45. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 46. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 47. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 48. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 49.priekšlikums ir saistīts ar 1.priekšlikumu un groza pārejas noteikumus. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 50. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. 51. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts daļēji un iekļauts 52.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

A.Judins. Un 52. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Judins. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Kriminālprocesa likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

A.Judins. 2.marts.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 2.martam.

Darba kārtībā – likumprojekts "Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par sadarbību aizsardzības jomā", pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Labdien vēlreiz! Strādājam ar dokumentu Nr.2973.

Šis likumprojekts ietver detalizētus papildu nosacījumus, uz kādiem ASV bruņotie spēki uzturas Latvijā. Piemēram, tiek pilnveidota tiesiskā bāze, detalizēti nosakot ASV bruņoto spēku un tiem piederošo personu, kā arī līgumdarbu izpildītāju tiesību un pienākumu apjomu, uzturoties Latvijā.

Līgums paredz ASV spēkiem iespēju uzturēties un brīvi piekļūt militārās infrastruktūras objektiem Latvijā vai citiem objektiem pēc abpusējas vienošanās, kā arī atļauju ASV spēkiem veikt būvdarbus šajos objektos.

Līgums paredz, ka ASV bruņoto spēku gaisa kuģi, kuģi un sauszemes transportlīdzekļi var brīvi pārvietoties pa valsts teritoriju, ievērojot pārvietošanās noteikumus.

Likumprojekta anotācijā ir arī teikts: "Puses ir vienojušās par sadarbības nosacījumiem gadījumos, ja ASV bruņoto spēku pārstāvis vai apgādājamais tiek aizturēts vai apcietināts, kā arī kriminālprocesuālo darbību un krimināllietas iztiesāšanas laikā, kā arī attiecībā uz soda izciešanu brīvības atņemšanas iestādē."

Ārlietu komisija izskatīja likumprojektu pirms pirmā lasījuma un to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Uzsākam debates.

Vārds Aizsardzības ministrijas parlamentārajam sekretāram Andrejam Panteļējevam.

A.Panteļējevs (Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs).

Cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Godātie deputāti! Kolēģi!

Jau tūlīt pēc tam, kad Krievija veica Krimas aneksiju un saasinājās krīze Ukrainā, ASV ir sākušas mācību operāciju Atlantic Resolve, tādā veidā ar saviem darbiem apliecinot, ka tās ir uzticams Latvijas partneris un ir gatavas sniegt mums atbalstu drošības stiprināšanā.

Šajā laikā, kā jūs noteikti esat dzirdējuši un daudz lasījuši arī presē, ir notikušas mācības un vingrinājumi operācijas Atlantic Resolve ietvaros, kurās kopīgi piedalījās Latvijas un ASV karavīri. Šīs mācības turpinās.

Tāpat Eiropas drošības atbalsta iniciatīvas ietvaros ASV ir sniegušas finansiālu atbalstu mūsu infrastruktūras uzlabošanas darbu veikšanai.

Pērn, apstiprinot valsts aizsardzības koncepciju, Saeima ir apliecinājusi Latvijas mērķi panākt ASV spēku pastāvīgu klātbūtni Latvijā.

Tieši šajā sakarā pēc plašām diskusijām, kurās piedalījās visas atbildīgās institūcijas, gandrīz visas mūsu valdības ministrijas, šī gada 12.janvārī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita parakstīja Latvijas valdības un ASV valdības līgumu par sadarbību aizsardzības jomā.

Vēlos uzsvērt, ka Latvijas un ASV sadarbības līgums ir uzskatāms par vienu no priekšnosacījumiem mūsu aizsardzības spēju stiprināšanai, jo atbilstoši mūsdienu situācijai tas paredz un definē nosacījumus, uz kādiem ASV bruņoto spēku pārstāvji uzturas Latvijas teritorijā.

Pastāvīgas tiesiskās bāzes izveide, lai nodrošinātu sabiedroto bruņoto spēku klātbūtni, faktiski ir priekšnosacījums, lai mūsu sadarbība varētu turpināties.

Gribu uzreiz atzīmēt, ka šis līgums papildinās NATO dalībvalstu jau esošo līgumu par bruņoto spēku statusu, kuram Latvija pievienojās jau 2004.gadā un kura nosacījumi tieši tāpat attiecas uz Latvijas bruņotajiem spēkiem, kad mūsu karavīri atrodas kādā citā NATO dalībvalstī.

Šādu papildu līgumu noslēgšana līdztekus šim 1951.gadā izstrādātajam NATO līgumam par bruņoto spēku statusu ir ierasta prakse. NATO dalībvalstis (piemēram, Polija, Vācija, Nīderlande, Bulgārija) un ASV ir noslēgušas šāda veida līgumus, un gribu minēt, ka tieši šajā brīdī šādu līgumu noslēdz arī visas trīs Baltijas valstis.

Vienlaikus Latvijas valdības un ASV valdības līgums par sadarbību aizsardzības jomā aizstās 2015.gadā diplomātisko notu apmaiņas ceļā noslēgto divpusējo starpvaldību vienošanos par piekļuvi militārās infrastruktūras objektiem.

Ievērojot starpvalstu aizsardzības jomas attiecību pamatprincipus, līgumā tiek nostiprināti nodokļu un nodevu atbrīvojumi, kas attiecināmi galvenokārt uz pirkumiem un pakalpojumiem dienesta un oficiālajām vajadzībām.

Tāpat līgums papildina NATO līgumu attiecībā uz jurisdikciju, detalizētāk nosakot, kuros gadījumos ASV kā nosūtošajai valstij ir jurisdikcijas tiesības attiecībā uz saviem bruņoto spēku pārstāvjiem un viņu apgādājamiem. Tajā pašā laikā līgums neliedz Latvijai realizēt jurisdikciju lietās, kuras Latvija uzskata par īpaši būtiskām. Aicinu pievērst uzmanību ratifikācijas likumprojekta 3.pantam, kurā tas ir pietiekami skaidri pateikts. Ja kāds par to vēl šaubās un apgalvo, ka mēs it kā pilnībā atsakāmies no savas jurisdikcijas, tā tas nav!

Esmu pārliecināts, ka šī līguma parakstīšana arī pozitīvi ietekmēs ekonomiku, jo, veicinot sabiedroto klātbūtnes nodrošināšanu, tiek stiprināta investīciju drošība, kā arī veicināts patēriņa pieaugums.

Mēs visi vēlamies, lai Latvijā būtu miers, tādēļ valsts aizsardzībai un sabiedroto klātbūtnei Latvijā ir jākļūst par jautājumu, kuru mēs neapšaubām neatkarīgi no mūsu partejiskās piederības vai politiskās pārliecības. Tikpat būtiska, protams, paliek mūsu pašu griba sargāt mūsu valsti.

Un nobeigumā, nevis kā oficiālu Aizsardzības ministrijas tekstu, es gribu pateikt, ka esmu dzirdējis dažādas runas, arī komisijās ir bijušas runas par to, kā tur ar to jurisdikciju – kurš kuru tiesās un vai notiesās, ja kaut ko izdarīs sliktu...

Ziniet, šis līgums ir arī jautājums par uzticēšanos. Ja mēs aicinām kādas valsts bruņotos spēkus, kādas valsts apbruņoto kareivi mūsu valsts teritorijā aizsargāt mūs, varbūt pat atdot dzīvību par mums, tad būtu neloģiski šo aicinājumu saistīt ar neuzticēšanos otrai pusei un otrās puses jurisdikcijai. Tāpēc aicinu šo līgumu apstiprināt.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Debates slēdzu.

Vai ziņotājs komisijas vārdā vēlas ko piebilst?

O.Ē.Kalniņš. Jā. Ārlietu komisijas vārdā aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par sadarbību aizsardzības jomā" atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret – 1, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

O.Ē.Kalniņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 24.februāris.

Sēdes vadītāja. Paldies. Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 24.februārim.

O.Ē.Kalniņš. Paldies.

Sēdes vadītāja. Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Meliorācijas likumā", otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Edvards Smiltēns.

E.Smiltēns (VIENOTĪBA).

Labrīt, kolēģi! Strādājam ar grozījumiem Meliorācijas likumā otrajā lasījumā.

Kopumā komisijā ir saņemti deviņi priekšlikumi.

1. ir Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kurš piedāvā izslēgt 2.pantā vārdus "lauku apvidu un pilsētu zemē". Šis priekšlikums komisijā ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. 2. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kurš komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. 3. – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāra Eglīta priekšlikums, kurš komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti neiebilst.

E.Smiltēns. 4. – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums, kurš komisijā ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. 5. – atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. 6. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. 7. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. 8.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Jānis Klaužs. Priekšlikums ir daļēji atbalstīts un iekļauts 9. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

E.Smiltēns. Un visbeidzot 9. – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums, kurš ietver arī iepriekšējo – deputāta Klauža priekšlikumu. Komisijā ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

E.Smiltēns. Līdz ar to, kolēģi, esam izskatījuši visus deviņus priekšlikumus, un aicinu atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Meliorācijas likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

E.Smiltēns. Kolēģi, ja jums ir konstruktīvi priekšlikumi, gaidām tos līdz šī gada 2.martam.

Sēdes vadītāja. ...martam, ja?

Paldies. Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 2.martam.

Darba kārtībā – likumprojekts "Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā", otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (VL–TB/LNNK).

Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti!

Strādājam ar dokumentu Nr.3086, tātad otrajā lasījumā izskatām likumprojektu Nr.708/Lp12.

Pie viena apsveicu visus kolēģus ar Lietuvas neatkarības dienu!

1.priekšlikums, ko iesniedzis Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Putra, ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. Arī 2.priekšlikums ir viņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 3. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. No 4. līdz 17.priekšlikumam – visi Putras kunga priekšlikumi. Ir atbalstīti.

4.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 5. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 6. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 7. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 8. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 9. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 10. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 11. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 12. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 13. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 14. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 15. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 16. – atbalstīts. (Dep. A.Bērziņš: "Vo, cilvēks strādā!")

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 17. – atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. 18. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

A.Kiršteins. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā" atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā ir atbalstīts.

Lūdzu noteikt termiņu priekšlikumu iesniegšanai trešajam lasījumam.

A.Kiršteins. Priekšlikumus trešajam lasījumam lūdzu iesniegt līdz 10.martam. Paldies.

Sēdes vadītāja. Līdz kuram? 10. ...?

Priekšlikumi iesniedzami līdz šā gada 10.martam.

Godātie deputāti! Sēdes darba kārtība ir izskatīta.

Vēlos jūs informēt saistībā ar atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem.

Par deputātu Zariņa, Artūra Rubika, Tutina, Ribakova un Agešina jautājumu veselības ministrei Andai Čakšai "Par izvairīšanos sniegt informāciju par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa projekta ieviešanas termiņiem". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina. Ministre informē, ka sakarā ar ieplānoto komandējumu nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Par deputātu Zariņa, Artūra Rubika, Tutina, Ribakova un Agešina jautājumu labklājības ministram Jānim Reiram "Par pamatojumu labklājības ministra paustajiem apgalvojumiem par valsts speciālā budžeta ilgtspēju". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina, bet mutvārdos papildjautājumus uzdot nevēlas.

Par deputātu Zariņa, Artūra Rubika, Tutina, Ribakova un Agešina jautājumu veselības ministrei Andai Čakšai "Par izvairīšanos sniegt informāciju par atbildīgajām personām Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa projekta ieviešanā". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina. Ministre informē, ka sakarā ar plānoto komandējumu nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Par deputātu Zariņa, Artūra Rubika, Tutina, Ribakova un Agešina jautājumu veselības ministrei Andai Čakšai "Par izvairīšanos sniegt skaidru informāciju par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecības izmaksām". Saņemtā rakstveida atbilde iesniedzējus neapmierina. Ministre informē, ka sakarā ar plānoto komandējumu nevar ierasties uz mutvārdu atbildes sniegšanu.

Līdz ar to paredzētā atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem šodien pulksten 17.00 nenotiks.

Ir saņemti deputātu jautājumi.

Deputāti Šics, Bite, Viļums, Kleinberga un Ruks ir iesnieguši jautājumu "Par slimnīcu slēgšanu un reorganizāciju", ko veselības ministrei nododam atbildes sniegšanai.

Vārds motivācijai deputātam Mārtiņam Šicam.

M.Šics (LRA).

Veselības ministrijas realizētā un valdības par prioritāti atzītā politika ir novedusi medicīnas sabiedrību līdz izmisumam. Uz algu rēķina mediķi vairs nepiekrīt izturēt reformu smagumu. (Zālē ir pieaudzis troksnis. Sēdes vadītāja noklaudzina ar āmuru.) Dzemdību namā notiekošais ir tikai pirmie ziediņi. Arī realizētā "roku izgriešanas" politika un slimnīcu vadītāju šantāža, nepiešķirot finansējumu pat par padarīto darbu, vairs nedod rezultātus. Netiek samaksāts pat par padarīto!

Vienīgais, kas ministrijai atlicis, ir Pasaules Bankas rekomendācijas un veselības aprūpes iestāžu reorganizācija. Diemžēl šis plāns, šķiet, palicis slepens. Plāns par reģionālo un lokālo slimnīcu tīkla paredzamo reorganizāciju, kas izraisīs ārstu, māsiņu un citu personu atlaišanu, sāksies tūlīt pēc pašvaldību vēlēšanām. Līdz pašvaldību vēlēšanām, manuprāt, tiek slēpts (vai netiek izpausts), kas un kā tiks mainīts. Pašvaldību cilvēkiem... (Dep. A.Kaimiņš: "Laiks! Jūsu laiks ir beidzies!")

Sēdes vadītāja. Paldies.

Jūsu laiks motivācijai ir beidzies.

M.Šics. Jautājums ir konkrēts: kad kas...

Sēdes vadītāja. Paldies.

Laiks motivācijai ir beidzies.

Deputāti Sudraba, Kūtris, Meija, Balodis un Platpers iesnieguši jautājumu "Par ieviesto ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu efektivitāti un lietderību". To nododam atbildes sniegšanai finanšu ministrei.

Deputāti Elksniņš, Orlovs, Agešins, Zemļinskis un Ribakovs iesnieguši jautājumu "Par Nacionālo bruņoto spēku mehanizāciju". To nododam atbildes sniegšanai aizsardzības ministram.

Deputāti Elksniņš, Orlovs, Agešins, Zemļinskis un Ribakovs iesnieguši jautājumu "Par dīzeļvilcienu modernizācijas projektu". To nododam atbildes sniegšanai satiksmes ministram.

Deputāti Elksniņš, Tretjaka, Mirskis, Raimonds Rubiks un Orlovs iesnieguši jautājumu "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā". To nododam atbildes sniegšanai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram.

Deputāti Zariņš, Artūrs Rubiks, Agešins, Tutins un Ribakovs iesnieguši jautājumu "Par valsts speciālā budžeta ilgtspēju". To nododam atbildes sniegšanai finanšu ministrei.

Vārds motivācijai deputātam Ivaram Zariņam.

I.Zariņš (SASKAŅA).

Labdien, kolēģi! Veidojas diezgan dīvaina un amizanta situācija. Mēs esam jautājuši labklājības ministram – nu jau divas reizes! – aprēķinus, kas pamato viņa apgalvojumus par speciālā budžeta ilgtspēju. Tos viņš joprojām nav sniedzis. Otrajā reizē viņš atzinās, ka viņam vispār... ka Labklājības ministrijai vispār nav šādu aktuālu datu, kuri pamatotu, ka tas viss, ko viņš saka, ir patiess. Viņš atbild, ka gaidīs datus no Finanšu ministrijas, ka Finanšu ministrija tagad izstrādājot priekšlikumus un aprīlī varēšot iedot aktuālus datus, pēc kuriem tad varēs pārliecināties, kas tad mums ar to budžetu īsti notiek. Izrādās, vispār nav sajēgas par to visu!

Tad nu mēs tagad vēršamies pie Finanšu ministrijas un lūdzam Finanšu ministriju sniegt šos datus. Ļoti ceram, ka vismaz Finanšu ministrija spēs tos iesniegt.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu klātbūtnes reģistrācijas režīmu!

Godātie kolēģi! Šodien dzimšanas diena ir deputātam Jurim Šulcam, un mēs viņu sveicam! (Aplausi.)

Paldies.

Vārds paziņojumam deputātam Ojāram Ērikam Kalniņam.

O.Ē.Kalniņš (VIENOTĪBA).

Kolēģi! Atgādinu Ārlietu komisijas locekļiem, ka mums sēde šodien notiks pulksten 12.30 Ārlietu komisijas telpās.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Gunāram Kūtrim.

G.Kūtris (12.Saeimas sekretāra biedrs).

Cienījamie kolēģi! Šobrīd nav reģistrējušies: Jānis Ādamsons, Sergejs Dolgopolovs, Raivis Dzintars, Andrejs Klementjevs... ir, Inese Lībiņa-Egnere, Rihards Melgailis, Romāns Mežeckis un Jānis Urbanovičs.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Sēdi slēdzu.


 

Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!