• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija
Finanšu un kapitāla tirgus komisija publicē normatīvos noteikumus, ieteikumus un lēmumus, kā arī informāciju par kredītiestādes noguldītājiem garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību, laiku un vietu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2017. gada 20. jūnija noteikumi Nr. 103 "Normatīvie noteikumi par prasībām personām, kuras saņem tirgus izzināšanas informāciju". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2017., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/op/2017/125.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācijas aģentūras informācija

Par privatizācijas sertifikātu tirgū veikto darījumu apjomiem un vidējām cenām (12.06.‒16.06.)

Vēl šajā numurā

26.06.2017., Nr. 125

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: noteikumi

Numurs: 103

Pieņemts: 20.06.2017.

OP numurs: 2017/125.10

2017/125.10
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 103

Rīgā 2017. gada 20. jūnijā

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
padomes sēdes protokols Nr. 28 3. p.)

Normatīvie noteikumi par prasībām personām, kuras saņem tirgus izzināšanas informāciju

Izdoti saskaņā ar Finanšu instrumentu
tirgus likuma 4.2 pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. "Normatīvie noteikumi par prasībām personām, kuras saņem tirgus izzināšanas informāciju" (turpmāk – Noteikumi) attiecas uz personām, kuras saņem tirgus izzināšanas informāciju saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 16. aprīļa Regulu (ES) Nr. 596/2014 par tirgus ļaunprātīgu izmantošanu (tirgus ļaunprātīgas izmantošanas regula) un ar ko atceļ Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2003/6/EK un Komisijas Direktīvas 2003/124/EK, 2003/125/EK un 2004/72/EK (turpmāk – Regula).

2. Noteikumi nosaka prasības attiecībā uz faktoriem, pasākumiem un dokumentāciju, kas jāņem vērā un jāīsteno personām, kuras saņem tirgus izzināšanas informāciju.

3. Noteikumos lietotie termini:

3.1. tirgus izzināšana – atbilst Regulas 11. pantā ietvertajai definīcijai;

3.2. iekšējā informācija – atbilst Regulas 7. pantā minētajai informācijai.

II. Prasības personām, kuras saņem tirgus izzināšanas informāciju

4. Persona, kura saņem tirgus izzināšanas informāciju, izstrādā un ievēro iekšējās procedūras, kas piemērotas un samērīgas ar tās uzņēmējdarbības mērogu, apjomu un veidu, lai nodrošinātu, ka:

4.1. gadījumos, kad tirgus izzināšanas informācijas saņemšanai tiek iecelta noteikta persona vai izveidots kontaktpunkts (piemēram, šim nolūkam izveidota e-pasta adrese vai tālruņa numurs), šī informācija tiek sniegta tirgus dalībniekam, kas veic tirgus izzināšanu;

4.2. informācija, kas saņemta tirgus izzināšanas ietvaros, tiek iekšēji paziņota tikai pa iepriekš noteiktiem ziņošanas kanāliem un tikai tām personām, kurām tā jāzina;

4.3. persona vai struktūrvienība, kuras pienākums ir novērtēt, vai personas, kura saņem tirgus izzināšanas informāciju, rīcībā tirgus izzināšanas rezultātā ir nonākusi iekšējā informācija, ir skaidri noteikta un atbilstoši apmācīta šī mērķa izpildei;

4.4. iekšējās informācijas plūsma, kas rodas tirgus izzināšanas rezultātā starp tās personālu, tiek pārvaldīta un kontrolēta, lai persona, kura saņem tirgus izzināšanas informāciju, un tās personāls ievērotu Regulas 8. un 10. panta prasības.

5. Persona, kura saņem tirgus izzināšanas informāciju, pēc informācijas saņemšanas no tirgus dalībnieka, kas veic tirgus izzināšanu, paziņo šim tirgus dalībniekam, ja tā turpmāk nevēlas saņemt tirgus izzināšanas informāciju par visiem iespējamiem darījumiem vai konkrētiem iespējamo darījumu veidiem.

6. Persona, kura saņem tirgus izzināšanas informāciju, veic neatkarīgu novērtējumu par to, vai:

6.1. tās rīcībā tirgus izzināšanas rezultātā ir nonākusi iekšējā informācija, par būtisku informāciju uzskatot tirgus dalībnieka, kas veic tirgus izzināšanu, novērtējumu un visu informāciju, kas pieejama personai vai struktūrvienībai, kuras pienākums ir veikt attiecīgo novērtējumu, tostarp no citiem avotiem iegūtu informāciju;

6.2. tās rīcībā joprojām ir iekšējā informācija pēc tirgus dalībnieka, kas veic tirgus izzināšanu, paziņojuma, ka informācija, kas atklāta tirgus izzināšanas ietvaros, vairs nav iekšējā informācija, ņemot vērā tirgus dalībnieka novērtējumu un visu informāciju, kas pieejama personai vai struktūrvienībai, kuras pienākums ir veikt attiecīgo novērtējumu, tostarp no citiem avotiem iegūtu informāciju.

7. Veicot Noteikumu 6. punktā minēto novērtējumu, personai vai struktūrvienībai, kura novērtē tirgus izzināšanas informāciju, nav pienākuma piekļūt informācijai, kuras konfidencialitāti nodrošina personas, kura saņem tirgus izzināšanas informāciju, izveidotās informācijas pieejamības barjeras.

8. Ja persona, kura saņem tirgus izzināšanas informāciju, konstatē, ka tās rīcībā tirgus izzināšanas rezultātā ir iekšējā informācija, tā identificē visus emitentus un finanšu instrumentus, uz kuriem, pēc tās ieskatiem, attiecas iekšējā informācija, lai ievērotu Regulas 8. panta prasības.

9. Persona, kura saņem tirgus izzināšanas informāciju, piecu darba dienu laikā pēc tam, kad saņēmusi ar audio vai video neierakstītu sanāksmju vai telefonsarunu rakstveida protokolu vai piezīmes, kuras saskaņā ar Komisijas Deleģētās Regulas (ES) Nr. 2016/960 6. panta 2. punkta d) apakšpunktu sagatavojis tirgus dalībnieks, kas veic tirgus izzināšanu:

9.1. paraksta attiecīgo protokolu vai piezīmes, ja piekrīt tā saturam;

9.2. iesniedz tirgus dalībniekam, kas veic tirgus izzināšanu, parakstītu savu attiecīgā protokola vai piezīmju versiju, ja nepiekrīt tirgus dalībnieka sagatavotā protokola vai piezīmju saturam.

10. Persona, kura saņem tirgus izzināšanas informāciju, vismaz piecus gadus pastāvīgā informācijas nesējā, kas nodrošina datu pieejamību un lasāmību, glabā ierakstus par:

10.1. Noteikumu 4. punktā minētajām iekšējām procedūrām;

10.2. Noteikumu 5. punktā minētajiem paziņojumiem;

10.3. Noteikumu 6. punktā minētajiem novērtējumiem un to pamatojumu;

10.4. Noteikumu 8. punktā minēto saistīto finanšu instrumentu novērtējumu;

10.5. personām, kuras strādā pie tās uz darba līguma pamata vai citādā veidā veic uzdevumus, kā rezultātā tām ir pieeja tirgus izzināšanas ietvaros paziņotajai informācijai, uzskaitot hronoloģiskā secībā informāciju par katru tirgus izzināšanu.

Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības tiesību normām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Vērtspapīru un tirgu iestādes pamatnostādnēm Nr. ESMA/2016/1477 LV "MAR pamatnostādnes personām, kuras saņem tirgus izzināšanas informāciju".

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
priekšsēdētāja vietniece G. Razāne

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!