• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2016. gada 5. aprīļa noteikumi Nr. 204 "Finansējuma piešķiršana par līdzdalību patērētāju strīdu risināšanā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.2016., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/op/2016/69.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 205

Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 3.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu eksporta proporciju" 3.2.1.1. pasākuma "Klasteru programma" pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

11.04.2016., Nr. 69

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 204

Pieņemts: 05.04.2016.

OP numurs: 2016/69.2

2016/69.2
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 204

Rīgā 2016. gada 5. aprīlī (prot. Nr. 16 3. §)

Finansējuma piešķiršana par līdzdalību patērētāju strīdu risināšanā

Izdoti saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likuma
26.6 panta trešo daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka nosacījumus finansējuma piešķiršanai patērētāju tiesību aizsardzības biedrībām (turpmāk – biedrības) par līdzdalību patērētāju strīdu risināšanā un patērētāju ārpustiesas strīdu risināšanas mehānismu izmantošanas veicināšanu, kā arī šā finansējuma izlietošanas uzraudzības kārtību.

II. Finansējamie pasākumi un to finansēšanas nosacījumi

2. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs par līdzdalību patērētāju strīdu risināšanā un patērētāju ārpustiesas strīdu risināšanas mehānismu izmantošanas veicināšanu var finansēt Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 22. pantā minētās biedrības, ja tās atbilst šādiem kritērijiem:

2.1. biedrībai ir pieredze sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru un Ekonomikas ministriju, tai skaitā īstenojot Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteiktās biedrību tiesības;

2.2. biedrība spēj nodrošināt šo noteikumu 3. punktā minēto psākumu īstenošanu visās plānošanas reģionu teritorijās;

2.3. biedrība ir neatkarīga no personām, kas pārstāv komersantu intereses.

3. Biedrībai finansējumu var piešķirt:

3.1. Patērētāju strīdu risināšanas komisijas (turpmāk – komisija) locekļu sarakstā esoša biedrības pārstāvja dalībai komisijas sēdēs;

3.2. citu veidu līdzdalībai patērētāju strīdu risināšanā, tai skaitā:

3.2.1. patērētāju konsultēšanai par strīdu risināšanu ar pārdevēju vai pakalpojuma sniedzēju, kā arī patērētāju konsultēšanai par strīdu izskatīšanu tiesā strīdos ar pārdevēju vai pakalpojuma sniedzēju;

3.2.2. tādu strīdu risināšanai, kuri nav komisijas vai citu ārpustiesas strīdu risinātāju kompetencē;

3.2.3. komisijas pieņemto lēmumu izpildes veicināšanai;

3.3. pasākumiem, lai veicinātu patērētāju ārpustiesas strīdu risināšanas mehānismu izmantošanu, tai skaitā sabiedrības izglītošanai un informēšanai.

4. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs atbilstoši šo noteikumu 3. punktam nosaka attiecīgus pasākumus, tiem paredzēto finansējumu atbilstoši piešķirtajiem budžeta līdzekļiem, kā arī to īstenošanas termiņu.

5. Nosakot pasākumiem paredzēto finansējumu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ņem vērā ar tiem saistītās izmaksas un citus kritērijus.

III. Pieteikums līguma slēgšanai

6. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs uzaicina šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētās biedrības iesniegt pieteikumu līguma noslēgšanai (turpmāk – pieteikums). Uzaicinājumā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sniedz informāciju par plānotajiem pasākumiem, prasībām to īstenošanai un pasākumu īstenošanas termiņu.

7. Biedrība pieteikumu iesniedz rakstiski. Pieteikumā norāda līgumcenu.

8. Biedrība kopā ar pieteikumu Patērētāju tiesību aizsardzības centram iesniedz dokumentus, kas apliecina biedrības atbilstību šo noteikumu 2. punktā un Patērētāju tiesību aizsardzības centra uzaicinājumā minētajām prasībām.

9. Pieteikumus izvērtē Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktors vai viņa norīkotas amatpersonas. Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktors pieteikumu izvērtēšanai var izveidot vērtēšanas komisiju, kas sniedz atzinumu par atbilstošāko biedrību līguma slēgšanai.

IV. Līguma noslēgšana un publiskošana

10. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs izvērtē iesniegtos pieteikumus un izvēlas atbilstošāko biedrību līguma slēgšanai, ņemot vērā šādus kritērijus:

10.1. biedrības atbilstība šo noteikumu 2. punktā minētajiem kritērijiem un uzaicinājumā norādītajām prasībām;

10.2. līguma cena.

11. Pēc tam kad atbilstošākā biedrība ir izvēlēta, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs par lēmumu rakstiski informē biedrības, kas pieteicās līguma slēgšanai.

12. Līguma slēgšanas procedūru izbeidz bez līguma noslēgšanas, ja:

12.1. nav iesniegts neviens pieteikums;

12.2. iesniegtie pieteikumi un pretendenti neatbilst normatīvajos aktos un Patērētāju tiesību aizsardzības centra uzaicinājumā minētajām prasībām.

13. Šo noteikumu 12.1. un 12.2. apakšpunktā norādītajos gadījumos Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir tiesīgs atkārtoti uzaicināt šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētās biedrības iesniegt pieteikumu.

14. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ar izvēlēto biedrību slēdz līgumu.

15. Ja pieteikumos piedāvātā līgumcena pārsniedz Patērētāju tiesību aizsardzības centra budžetā pieejamos līdzekļus, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir tiesīgs slēgt līgumu ar biedrību, samazinot plānotos pasākumus.

16. Līgumu Patērētāju tiesību aizsardzības centra vārdā slēdz tā direktors.

17. Līgumā norāda:

17.1. līdzējus;

17.2. līguma ietvaros īstenojamos pasākumus;

17.3. pasākumu īstenošanas termiņu, kārtību un sasniedzamos rezultātus;

17.4. līdzēju atbildību un pienākumus;

17.5. pārskatu iesniegšanas kārtību;

17.6. savstarpējo norēķinu kārtību;

17.7. līguma izpildes uzraudzības kārtību;

17.8. līguma spēkā stāšanās kārtību;

17.9. līguma darbības termiņu;

17.10. citus būtiskus līguma nosacījumus.

18. Līgumu 10 dienu laikā pēc tā noslēgšanas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ievieto savā tīmekļvietnē www.ptac.gov.lv.

V. Līguma izpildes un finansējuma izlietošanas uzraudzība

19. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir atbildīgs par piešķirtā finansējuma izlietojuma uzraudzību un kontroli, kā arī norēķinu veikšanu atbilstoši līgumam.

20. Biedrība Patērētāju tiesību aizsardzības centram ne retāk kā reizi ceturksnī iesniedz pārskatus par līguma izpildi.

21. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs izvērtē biedrības sniegtās atskaites, īstenotos pasākumus un sasniegtos rezultātus. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir tiesīgs pieprasīt papildu informāciju vai precizējumus, kā arī bez iepriekšējas brīdināšanas veikt pārbaudes saistībā ar noslēgto līgumu.

22. Ja tiek konstatēti līguma nosacījumu pārkāpumi, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs var pieprasīt novērst konstatētos pārkāpumus vai pieņemt lēmumu par:

22.1. avansā izmaksātā finansējuma pilnīgu vai daļēju atmaksāšanu;

22.2. finansējuma samazinājumu proporcionāli neīstenoto pasākumu apjomam.

23. Ja Patērētāju tiesību aizsardzības centrs pieņem šo noteikumu 22.1. vai 22.2. apakšpunktā minēto lēmumu, tas ir tiesīgs izbeigt līgumu ar biedrību pirms līguma termiņa beigām.

24. Lemjot par atmaksājamā vai samazināmā finansējuma apmēru, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ievēro šādus principus:

24.1. ja biedrība pasākumus vispār nav īstenojusi, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs nemaksā par neīstenotajiem pasākumiem vai, ja ir izmaksāts avanss, pieprasa izmaksātā avansa atmaksu;

24.2. ja biedrība pasākumus īstenojusi daļēji, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs nemaksā par neīstenotajiem pasākumiem vai, ja ir izmaksāts avanss, pieprasa avansa atmaksu proporcionāli neīstenotajiem pasākumiem.

25. Pēc līguma izpildes biedrība iesniedz Patērētāju tiesību aizsardzības centram kopsavilkumu par līgumā paredzēto pasākumu īstenošanu. Kopsavilkumā ietver:

25.1. informāciju par īstenotajiem pasākumiem un to īstenotāju;

25.2. plānoto un faktiski izlietoto finansējuma apmēru;

25.3. citu informāciju, ko uzskata par būtisku.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Ministru prezidenta biedrs,
ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!