• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija
Finanšu un kapitāla tirgus komisija publicē normatīvos noteikumus, ieteikumus un lēmumus, kā arī informāciju par kredītiestādes noguldītājiem garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību, laiku un vietu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2016. gada 17. augusta noteikumi Nr. 139 "Normatīvie noteikumi par kārtību, kādā ziņo par Regulas Nr. 596/2014 faktiskajiem vai iespējamiem pārkāpumiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2016., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/op/2016/162.12

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 140

Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktās paziņojumiem par nozīmīgas līdzdalības iegūšanu vai zaudēšanu izmantojamās veidlapas apstiprināšanas normatīvie noteikumi

Vēl šajā numurā

23.08.2016., Nr. 162

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: noteikumi

Numurs: 139

Pieņemts: 17.08.2016.

OP numurs: 2016/162.12

2016/162.12
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 139

Rīgā 2016. gada 17. augustā

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas
padomes sēdes protokols Nr. 27 4. p.)

Normatīvie noteikumi par kārtību, kādā ziņo par Regulas Nr. 596/2014 faktiskajiem vai iespējamiem pārkāpumiem

Izdoti saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likuma
84. panta trešās daļas 4. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. "Normatīvie noteikumi par kārtību, kādā ziņo par Regulas Nr. 596/2014 faktiskajiem vai iespējamiem pārkāpumiem" (turpmāk tekstā – noteikumi) nosaka kārtību, kādā:

1.1. persona ziņo Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (turpmāk tekstā – Komisija) par Regulas Nr. 596/2014 faktiskajiem vai iespējamiem pārkāpumiem;

1.2. Komisija izskata saņemtos ziņojumus par Regulas Nr. 596/2014 faktiskajiem vai iespējamiem pārkāpumiem.

2. Komisija ieceļ atbildīgās personas par ziņojumu par Regulas Nr. 596/2014 faktiskajiem vai iespējamiem pārkāpumiem (turpmāk tekstā – ziņojums par pārkāpumu) izskatīšanu. Komisija nodrošina atbildīgo personu apmācību ziņojumu par pārkāpumiem izskatīšanai. Atbildīgās personas:

2.1. nepieciešamības gadījumā sniedz personām informāciju par ziņošanas par pārkāpumiem kārtību;

2.2. saņem un izskata ziņojumus par pārkāpumiem;

2.3. noteikumos minētajos gadījumos sazinās ar personu, kura Komisijai iesniegusi ziņojumu par Regulas Nr. 596/2014 faktiskajiem vai iespējamiem pārkāpumiem, (turpmāk tekstā – ziņotājpersona).

3. Noteikumus Komisija publicē savā tīmekļa vietnē.

4. Komisija reizi divos gados pārskata noteikumos noteikto kārtību.

II. Ziņojuma par pārkāpumu iesniegšana

5. Ziņotājpersona ziņojumu par pārkāpumu Komisijai var iesniegt:

5.1. elektroniski, nosūtot uz e-pasta adresi MARparkapumi@fktk.lv;

5.2. mutvārdos:

5.2.1. sazinoties pa telefona numuru (+371) 6777 4955,

5.2.2. sniedzot informāciju klātienē;

5.3. rakstveidā, nosūtot uz adresi Kungu ielā 1, Rīgā, LV-1010. Ja ziņotājpersona ziņojumu par pārkāpumu iesniedz rakstveidā, tā uz aploksnes norāda "Regulas Nr. 596/2014 ziņojums".

6. Ja ziņotājpersona ziņojumu par pārkāpumu sniedz, sazinoties pa telefonu, un Komisija ieraksta telefonsarunu, Komisija:

6.1. sarunas sākumā norāda, ka saruna tiek ierakstīta;

6.2. uzglabā sarunas ierakstu, izmantojot pastāvīgu informācijas nesēju.

7. Ja Komisija telefonsarunu par ziņojumu par pārkāpumu neieraksta, Komisija tās atšifrējumu noformē rakstveidā. Ja ziņotājpersona ir atklājusi savu identitāti, Komisija piedāvā ziņotājpersonai saskaņot un parakstīt ziņojumu par pārkāpumu.

8. Ja ziņotājpersona informāciju par pārkāpumu sniedz klātienē, Komisija:

8.1. veic sarunas ierakstu, izmantojot pastāvīgu informācijas nesēju;

8.2. ja saruna netiek ierakstīta, tās atšifrējumu noformē rakstveidā. Ja ziņotājpersona ir atklājusi savu identitāti, Komisija piedāvā ziņotājpersonai saskaņot un parakstīt ziņojumu par pārkāpumu.

9. Noteikumu 6.1., 7. un 8. punktā minētās darbības veic Komisijas atbildīgās personas.

10. Komisija nodrošina, ka ziņojumu par pārkāpumu, kurš tiek saņemts citādi, nevis izmantojot noteikumu 5. punktā minētos saziņas kanālus, nekavējoties bez izmaiņām nodod atbildīgajām personām par ziņojumu par pārkāpumu izskatīšanu, izmantojot kādu no noteikumu 5. punktā minētajiem saziņas kanāliem.

11. Ja Komisija ziņojumu par pārkāpumu ir saņēmusi rakstveidā vai elektroniski, tā nekavējoties nosūta apstiprinājumu par ziņojuma saņemšanu uz ziņotājpersonas norādīto pasta vai elektroniskā pasta adresi, izņemot gadījumus, kad:

11.1. ziņotājpersona ir norādījusi, ka tā nevēlas saņemt apstiprinājumu;

11.2. Komisija uzskata, ka apstiprinājuma nosūtīšana varētu radīt ziņotājpersonai negatīvas sekas.

12. Ziņotājpersona ziņojumā par pārkāpumu norāda:

12.1. Regulas Nr. 596/2014 pārkāpuma veidu, piemēram, tirgus manipulācijas, iekšējās informācijas izmantošana u.c.;

12.2. pārkāpumu identificējošu informāciju (aprakstu), piemēram, darījuma aprakstu u.c.;

12.3. informāciju par personu, kura ir pārkāpusi Regulas Nr. 596/2014 prasības (piemēram, personu identificējoša informācija, ja tāda ziņotājpersonai ir zināma);

12.4. ziņas par apstākļiem, kas ir pamatā aizdomām, ka persona, par kuru ir iesniegts ziņojums, ir pārkāpusi Regulas Nr. 596/2014 prasības;

12.5. citu informāciju, kas var būt nozīmīga, izvērtējot iespējamo Regulas Nr. 596/2014 prasību pārkāpumu;

12.6. norādi, vai ziņotājpersona vēlas saņemt informāciju par Komisijas rīcību pēc ziņojuma par pārkāpumu izskatīšanas (tikai gadījumā, ja ziņotājpersona sevi ir identificējusi).

13. Ziņotājpersona, iesniedzot ziņojumu par pārkāpumu, var sevi identificēt vai iesniegt ziņojumu anonīmi. Identificējot sevi, fiziskā persona norāda vārdu, uzvārdu, personas kodu vai citu personas identifikatoru un kontaktinformāciju. Ja ziņojums par pārkāpumu ir iesniegts juridiskās personas vārdā, to identificējot, norāda nosaukumu, reģistrācijas numuru un kontaktinformāciju. Ja ziņotājpersona ziņojumu sākotnēji iesniegusi anonīmi, tā vēlāk var atklāt savu identitāti un sniegt ziņas par sevi.

III. Ziņojuma par pārkāpumu izskatīšana

14. Ziņojums par pārkāpumu ir uzskatāms par ierobežotas pieejamības informāciju. Informāciju par ziņojumiem par pārkāpumiem Komisija glabā atbilstoši aizsargātā un ierobežotas pieejamības informācijas sistēmā. Informācija par ziņotājpersonu un fizisko personu, par kuru iesniegts ziņojums, uzskatāma par ierobežotas pieejamības informāciju, un Komisija to var izpaust, ievērojot normatīvajos aktos noteiktos ierobežotas pieejamības informācijas atklāšanas noteikumus.

15. Komisija, apstrādājot personas datus par ziņotājpersonu, jā tā sevi identificējusi, un par fizisko personu, par kuru iesniegts ziņojums, ievēro Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasības.

16. Komisija ziņojumu par pārkāpumu izskata, ņemot vērā tā steidzamību, bet ne vēlāk kā 30 dienu laikā no ziņojuma saņemšanas. Ja ziņotājpersona sevi ir identificējusi un norādījusi, ka tā vēlas saņemt informāciju par Komisijas rīcību, Komisija pēc ziņojuma izskatīšanas informāciju nosūta uz ziņotājpersonas norādīto pasta vai elektroniskā pasta adresi.

17. Komisija ziņotājpersonai atbildi nesniedz, ja ziņotājpersona:

17.1. nav sevi identificējusi;

17.2. nav norādījusi, ka tā vēlas saņemt atbildi par Komisijas rīcību.

18. Ja ziņotājpersona ir sevi identificējusi un norādījusi kontaktinformāciju, Komisija nepieciešamības gadījumā var pieprasīt ziņotājpersonai precizēt iesniegto informāciju vai sniegt papildu informāciju, kas ziņotājpersonai ir pieejama, nosūtot attiecīgu pieprasījumu uz ziņotājpersonas norādīto pasta vai elektroniskā pasta adresi.

19. Komisija var atstāt ziņojumu par pārkāpumu bez izskatīšanas, ja:

19.1. ziņojuma par pārkāpumu teksts nav objektīvi salasāms vai saprotams;

19.2. ziņojums par pārkāpumu nesatur tādu informāciju, lai Komisijai būtu pamats sākt pārbaudi par iespējamu Regulas Nr. 596/2014 pārkāpumu.

20. Ja Komisija ir atstājusi ziņojumu par pārkāpumu bez izskatīšanas, tā informē par to ziņotājpersonu, ievērojot noteikumu 16. punkta prasības.

21. Saņemot ziņojumu par pārkāpumu, Komisija saskaņā ar normatīvajiem aktiem veic visas nepieciešamās darbības, lai pārbaudītu ziņojumā norādīto informāciju.

22. Pēc noteikumu 21. punktā minētās pārbaudes veikšanas Komisijai saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir tiesības:

22.1. sākt administratīvo procesu;

22.2. iesniegt materiālus tiesībaizsardzības iestādēs;

22.3. veikt citas normatīvajos aktos paredzētās darbības, lai nodrošinātu Regulas Nr. 596/2014 pārkāpumu novēršanu.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Īstenošanas direktīvas (ES) 2015/2392 par Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) Nr. 596/2014 attiecībā uz ziņošanu kompetentajām iestādēm par faktiskajiem vai iespējamajiem minētās regulas pārkāpumiem. 

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs P.Putniņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!