• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2015. gada 23. aprīļa stenogramma "Latvijas Republikas 12.Saeimas pavasara sesijas otrā sēde 2015.gada 23.aprīlī ". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2015., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/op/2015/84.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas pavasara sesijas pirmās sēdes 2015.gada 16.aprīlī turpinājums 2015.gada 23.aprīlī

Vēl šajā numurā

30.04.2015., Nr. 84

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 23.04.2015.

OP numurs: 2015/84.1

2015/84.1
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 12.Saeimas pavasara sesijas otrā sēde 2015.gada 23.aprīlī

Sēdi vada Latvijas Republikas 12.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdes vadītāja. Kolēģi, aicinu ieņemt vietas Saeimas Sēžu zālē. Uzsāksim Saeimas sēdi ar apstiprināto 23.aprīļa darba kārtību.

Pirms uzsākam izskatīt darba kārtību, ir jāizskata priekšlikumi par iesniegtajām izmaiņām Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par Ineša Feifera atbrīvošanu no Fiskālās disciplīnas padomes locekļa amata". Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Juridiskā komisija lūdz iekļaut Saeimas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Krimināllikumā" otrajam lasījumam". Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lūdz iekļaut Saeimas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas deleģētā pārstāvja Aivara Medņa un Latvijas Studentu apvienības deleģētās pārstāves Mairas Belovas apstiprināšanu Augstākās izglītības padomes sastāvā". Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Līdz ar to darba kārtība ir grozīta.

Tāpat ir saņemts lūgums no Saeimas deputātiem Šadurska, Smiltēna, Abu Meri, Spolīša un citiem izdarīt grozījumus Saeimas šā gada 23.aprīļa sēdes darba kārtībā un pārcelt darba kārtības 9.punktu "Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā" pirms darba kārtības 8.punkta. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Tāpat ir saņemts deputātu Ivara Zariņa, Andreja Elksniņa, Zentas Tretjakas, Ivana Ribakova, Jūlijas Stepaņenko un citu iesniegtais priekšlikums... Saeimas lēmuma projekts izdarīt izmaiņas Saeimas šā gada 23.aprīļa sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā Saeimas lēmuma projektu "Par komisiju noteikšanu likumprojektam "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli""";. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens no zāles: "Jā!") Deputātiem ir iebildumi.

Tātad balsosim par šiem iesniegtajiem darba kārtības grozījumiem. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu iesniegto priekšlikumu – izdarīt izmaiņas šā gada 23.aprīļa sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā Saeimas lēmuma projektu "Par komisiju noteikšanu likumprojektam "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli""". Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 26, pret – 43, atturas – 1. Līdz ar to lēmuma projekts nav darba kārtībā iekļauts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem".

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par nekustamā īpašuma "Kaktiņi" daļu Lēdmanes pagastā, Lielvārdes novadā, atsavināšanu sabiedrības vajadzībām — valsts autoceļa E22 posma Rīga (Tīnūži)–Koknese rekonstrukcijas projekta īstenošanai" nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Tāpat Saeimas Prezidijs ierosina Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu "Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums" nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Tātad likumprojekts komisijai ir... Atvainojos.

"Pret" pieteikusies runāt deputāte Silvija Šimfa.

S.Šimfa (NSL).

Cienījamās kolēģes! Godātie kolēģi! Valdība bez ekonomiska un sociāla pamatojuma jau vairākus gadus piedāvā Saeimai samazināt pašvaldību daļu kopbudžetā. Tā rezultātā veidojas ilgstošs pašvaldību funkciju izpildei nepietiekams finanšu apjoms. Noklausoties Finanšu ministrijas jaunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeļa prezentācijas, nerodas pārliecība, ka šī problēma beidzot tiks atrisināta. Būtisks likumprojekta trūkums ir tas, ka nav izanalizētas tā ilgtermiņa sekas. Jaunais modelis satur atsevišķus pozitīvi vērtējamus elementus, taču kopumā nenodrošina ilgtspējīgu pašvaldību finansēšanu, jo pārkāpj galveno līdz šim atzīto principu – valsts līdzatbildību par reģionālo attīstību. Jaunais modelis perspektīvā pēc pārejas perioda daļai pašvaldību pasliktina finansēšanas iespējas. Frakcija "No sirds Latvijai" ir solidāra ar Latvijas Pašvaldību savienības domi, kas vakar savā īpašajā slēgtajā sēdē pieņēma lēmumu un tajā vienojās, ka nav pieļaujama steidzamības noteikšana Saeimā iesniegtajam likumprojektam "Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums".

Taču vēl vairāk. Frakcija uzskata, ka likumprojekts ir jāsūta atpakaļ Ministru kabinetam, lai novērstu tā galvenos trūkumus. Modelis paplašina valdības iespējas samazināt pašvaldību nodokļu ieņēmumu daļu valsts kopbudžeta nodokļu ieņēmumos, tādējādi būtiski samazinot pašvaldību lomu. Tiek pārkāpts Eiropas vietējo pašvaldību hartas 9.panta otrais un trešais punkts, saskaņā ar kuriem pašvaldību ieņēmumiem pamatā jāveidojas no pašvaldībām piekrītošajiem nodokļiem un nodevām. Daļai pašvaldību netiek nodrošināts funkciju izpildei nepieciešamais minimālais finansējums. Pašvaldībām, kurām ir lielāki nodokļu ieņēmumi, pārāk daudz finanšu līdzekļu tiek atņemts, kas kavē to attīstību. Pretēji valsts demogrāfijas politikai tiek samazināta bērnu un jauniešu proporcijas ietekme uz pašvaldību ieņēmumiem. Likumprojekts jālabo vismaz šādos galvenajos virzienos. Jānodrošina, ka pašvaldību patstāvīgie nodokļu ieņēmumi aug vismaz proporcionāli bruto darba algas pieaugumam valstī, vai arī jāizvērtē citi iespējamie varianti šā mērķa sasniegšanai. Jānodrošina izlīdzināto vērtēto ieņēmumu minimums vismaz 90 procentu apmērā no valstī vidējiem vērtētajiem ieņēmumiem uz vienu nosacīto iedzīvotāju katrai pašvaldībai. Vienlaikus modeļa ieviešanas gadā jāparedz papildu izlīdzināšanas kārta, kas nodrošina, ka nevienai pašvaldībai jaunā modeļa ieviešanas rezultātā vērtētie ieņēmumi pēc izlīdzināšanas – salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu – nesamazinās. Jānodrošina, ka izlīdzināšanas rezultātā pašvaldības no pašu vērtētajiem ieņēmumiem nezaudē vairāk par 20 procentiem. Atkārtoti jāizvērtē piedāvāto izlīdzināšanas kritēriju svara ietekme uz pašvaldībām, kā arī iespēja ieviest attālumu līdz Rīgai kā papildu kritēriju, kā to ir lūgusi Latgales plānošanas reģiona attīstības padome. Jāsaglabā sākotnējā valsts budžeta dotācija izlīdzināšanas fondā un turpmāk tā jāpalielina vismaz proporcionāli valsts budžeta nodokļu ieņēmumu pieaugumam.

Un visbeidzot pārejas periodā paredzētā papildu izlīdzināšanas harta jāfinansē no valsts budžeta, nevis no pašu pašvaldību ieņēmumiem.

Es ļoti atvainojos, ka pārsniedzu laiku!

Sēdes vadītāja. Laiks netika pārsniegts.

"Par" pieteicies runāt deputāts Kārlis Šadurskis.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi! Visas tās labās lietas, par kurām runāja Šimfas kundze, varēsim realizēt tikai tad, ja mēs nodosim šo likumprojektu un strādāsim ar to. Ja to nedarīsim, tad man grūti iedomāties, kā lai mēs izdarām to, uz ko Šimfas kundze mūs aicināja. Nu, piemēram, par steidzamības noteikšanu, pret ko iebilst Pašvaldību savienība. Kā lai mēs izlemjam šo jautājumu, ja mums šī likumprojekta nav?

Un visbeidzot. Ir ļoti grūti šim likumprojektam atgriezties Ministru kabinetā, kur tas nekad nav bijis, jo iesniedzēja ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Paldies. (Dep. V.Spolītis, V.Ķirsis un I.Boķis aplaudē.)

Sēdes vadītāja. Paldies.

Tātad viens deputāts runājis "par", viens – "pret".

Jautājums ir jāizšķir balsojot. Lūdzu zvanu! Balsosim par Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegtā likumprojekta "Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums" nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 60, pret – 3, atturas – 17. Likumprojekts komisijai ir nodots.

Nākamā darba kārtības sadaļa – atvaļinājuma piešķiršana. Tātad Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Kārļa Krēsliņa iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņam neapmaksātu atvaļinājumu no 20.aprīļa līdz 23.aprīlim. Saeimas Prezidijs šo atvaļinājumu ir piešķīris. Un par to jūs tiekat informēti.

Tāpat esam saņēmuši Saeimas deputāta Romāna Naudiņa iesniegumu ar lūgumu piešķirt neapmaksātu atvaļinājumu no 2015.gada 6.maija līdz 7.maijam. Un mums par to ir jābalso.

Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Romānam Naudiņam no šā gada 6.maija līdz 7.maijam. Lūdzu balsošanas režīmu! Paldies. Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – nav, atturas – 1. Tātad atvaļinājums ir piešķirts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Lēmumu projektu izskatīšana".

Darba kārtībā lēmuma projekts "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Krimināllikumā" (Nr.187/Lp12) otrajam lasījumam".

Vai Judina kungs kā komisijas pārstāvis ziņos par šo lēmuma projektu?

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta "Grozījumi Krimināllikumā" (Nr.187/Lp12) otrajam lasījumam"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Tātad lēmums ir pieņemts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana".

Darba kārtībā lēmuma projekts "Par Ingunas Gailes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V.Agešins (SASKAŅA).

Godātie kolēģi! Saeimas Juridiskās komisijas šā gada 15.aprīļa sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Ingunas Gailes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi". Komisijas locekļi vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu. Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu iecelt Ingunu Gaili par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Ingunas Gailes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret – nav, atturas – 1. Līdz ar to lēmums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts "Par Anitas Grāvītes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V.Agešins (SASKAŅA).

Saeimas Juridiskās komisijas šā gada 15.aprīļa sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Anitas Grāvītes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi". Komisijas locekļi vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu. Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu iecelt Anitu Grāvīti par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Anitas Grāvītes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – nav, atturas – 1. Līdz ar to lēmums ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts "Par Zitas Studentes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi".

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Valērijs Agešins.

V.Agešins (SASKAŅA).

Saeimas Juridiskās komisijas šā gada 15.aprīļa sēdē tika skatīts lēmuma projekts "Par Zitas Studentes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi". Komisijas locekļi vienbalsīgi atbalstījuši minēto lēmuma projektu. Saeimas Juridiskās komisijas vārdā aicinu iecelt Zitu Studenti par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Zitas Studentes iecelšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi"! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – nav, atturas – 1. Līdz ar to lēmums ir pieņemts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – lēmuma projekts "Par Ineša Feifera atbrīvošanu no Fiskālās disciplīnas padomes locekļa amata".

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Šadurskis.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Godātie kolēģi, mūsu komisija ir saņēmusi Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Platā kunga iesniegumu, kurā viņš informē par to, ka Inesis Feiferis vēlas atstāt savu amatu pēc paša vēlēšanās. Komisija izskatīja šo iesniegumu un sagatavoja Saeimas lēmuma projektu par Ineša Feifera atbrīvošanu no Fiskālās disciplīnas padomes locekļa amata. Aicinu to apstiprināt.

Sēdes vadītāja. Uzsākam debates.

Vārds deputātam Ivaram Zariņam.

I.Zariņš (SASKAŅA).

Kolēģi, varbūt jums tas liekas tāds formāls un vienkāršs lēmums, kuru mēs tā ātri pieņemam un par visu aizmirstam. Tomēr būtu bijis... Tomēr jūs atceraties, ar kādu pompu, ar kādu nozīmīgumu tika pasniegta šī Fiskālās disciplīnas padome, cik tā mums ir svarīga, un šie lēmumi, kas tajā tiks pieņemti, cik tie ir svarīgi. Jā. Un tad ir jautājums, ko es būtu vēlējies dzirdēt tagad šinī ziņojumā, bet ko es nedzirdēju. Šo argumentāciju, kāpēc Feifera kungs nevēlas šinī padomē vairs darboties. Tomēr būtu svarīgi mums to zināt. Vai tāpēc, ka šī padome, teiksim, nav spējīga atbilstoši veikt savas funkcijas, vai ir kādi citi iemesli. Pirms mums par to lemt, būtu ļoti svarīgi to zināt. Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA). (No zāles dep. A.Bērziņš: "Tā ir konfidenciāla informācija!"; dep. I.Zariņš: "Ģeopolitiska informācija!")

Jā. Paldies Zariņa kungam par jautājumu. Centīšos atbildēt, nepārkāpjot personas tiesības uz privātumu. Pieļauju, ka viens no iemesliem ir tas, ka šīs padomes darba finansiālais nodrošinājums nav pietiekami adekvāts veicamajiem darbiem. Šo jautājumu mēs esam ar finanšu ministru apsprieduši, un nākamā gada budžetā tur būs nepieciešami papildu līdzekļi. Bet padomes darbs nenoliedzami ir ārkārtīgi svarīgs un rezultatīvs, un kvalitatīvs. Bet, atbildot Zariņa kungam, es gribētu teikt, ka mūsu lēmums šajā brīdī ir tīri formāls, jo dzimtbūšana Latvijā ir jau diezgan sen atcelta.

Sēdes vadītāja. Paldies. Līdz ar to debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu "Par Ineša Feifera atbrīvošanu no Fiskālās disciplīnas padomes locekļa amata". Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Līdz ar to lēmums ir pieņemts.

Kolēģi, informēju, ka no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas esam saņēmuši komisijas priekšsēdētāja Kārļa Šadurska parakstītu vēstuli ar lūgumu likumprojektu "Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums" virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimas 2015.gada 23.aprīļa sēdē bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vienlaikus komisija lūdz atzīt minēto likumprojektu par steidzamu. (Starpsaucieni no zāles: "Tā taču nevar!"; "Balsojumu vajag!") Vai deputātiem ir iebildumi? Ir. Tātad deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par darba kārtības grozījumiem, iekļaujot tajā likumprojektu "Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums", un par likumprojekta virzīšanu izskatīšanai pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 51, pret – 29, atturas – 1. Līdz ar to darba kārtība ir grozīta. (No zāles dep. A.Bērziņš: "Ārprāts!")

Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts "Par Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas deleģētā pārstāvja Aivara Medņa un Latvijas Studentu apvienības deleģētās pārstāves Mairas Belovas apstiprināšanu Augstākās izglītības padomes sastāvā".

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Jānis Vucāns.

J.Vucāns (ZZS).

Cienītās kolēģes! Godātie kolēģi! Augstākās izglītības padomi reizi pa četriem gadiem pēc izglītības un zinātnes ministra priekšlikuma apstiprina Saeima. Pēdējo reizi šāds lēmums Saeimā ir pieņemts 2012.gada decembrī. Taču pēdējos mēnešos Augstākās izglītības padome ir strādājusi nepilnā sastāvā, tāpēc ka Izglītības vadītāju asociācijas deleģētais pārstāvis un Latvijas Studentu apvienības pārstāvis dažādu iemeslu dēļ no šīs padomes sastāva ir izstājušies.

Izglītības un zinātnes ministre ir deleģējusi šo pārstāvju vietā jaunus Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas un Latvijas Studentu apvienības pārstāvjus Aivaru Medni un Mairu Belovu. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas 21.aprīļa sēdēs mēs tikāmies ar šiem pārstāvjiem, un komisija nolēma, vienprātīgi nolēma atbalstīt šīs kandidatūras apstiprināšanai Augstākās izglītības padomes sastāvā un lūdza komisijas vārdā arī Saeimu apstiprināt minētos pārstāvjus Augstākās izglītības padomes sastāvā.

Vēl vēlos piebilst to, ka šiem pārstāvjiem viņu pilnvaras beigsies 2016.gada 21.decembrī kopā ar pārējiem Augstākās izglītības padomes šībrīža sastāva locekļiem.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Lai arī ir iesniegts vienots lēmuma projekts, mums par katru deleģētā pārstāvja apstiprināšanu Augstākās izglītības padomē ir jāveic atsevišķs balsojums.

Lūdzu zvanu! Balsosim par Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas deleģētā pārstāvja Aivara Medņa apstiprināšanu Augstākās izglītības padomes sastāvā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Līdz ar to lēmums ir pieņemts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par Latvijas Studentu apvienības deleģētās pārstāves Mairas Belovas apstiprināšanu Augstākās izglītības padomes sastāvā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Līdz ar to lēmums ir pieņemts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – "Likumprojektu izskatīšana".

Darba kārtībā likumprojekts "Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā", trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Šadurskis.

K.Šadurskis (VIENOTĪBA).

Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Komisija ir saņēmusi 26 priekšlikumus trešajam lasījumam.

1. ir atbildīgās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts, attiecīgi mainot turpmāko pantu numerāciju. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Tātad deputāti piekrīt.

Tātad 1. ir deputāta Kārļa Šadurska iesniegtais priekšlikums, kurš ir daļēji atbalstīts, iekļaujot 2. – komisijas priekšlikumā. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Nē, tas ir komisijas...

Sēdes vadītāja. Es atvainojos! Tātad "Grozījumi Mikro...

Es priecājos, ka deputāti piekrīt.

Tātad 1. ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts, attiecīgi mainot turpmāko pantu numerāciju. Deputāti jau paguva izteikt piekrišanu.

K.Šadurskis. Jā. Paldies deputātiem par atbalstu.

2. ir Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena kunga priekšlikums, kas ir komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 3. ir deputāta Meijas priekšlikums, kas nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. – deputāta Meijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 24, pret – 46, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

K.Šadurskis. 4. – deputāta Meijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. – deputāta Meijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 24, pret – 47, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

K.Šadurskis. 5. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 6. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 6. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 48, pret – 23, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.

K.Šadurskis. 7. – deputātes Stepaņenko priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 7. – deputātes Stepaņenko iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 22, pret – 51, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

K.Šadurskis. 8. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 9. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 10. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 11.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 11. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 55, pret – 20, atturas – 2. Priekšlikums ir atbalstīts.

K.Šadurskis. 12. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 12. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – 2, atturas – nav. Līdz ar to priekšlikums ir atbalstīts.

K.Šadurskis. 13. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 14. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 14. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 52, pret – 21, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.

K.Šadurskis. 15. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 16. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 16. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 16. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 52, pret – 17, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.

K.Šadurskis. 17. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 18. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 18. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 53, pret – 19, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.

K.Šadurskis. 19. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena kunga priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 20. – tā paša iesniedzēja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 21. – deputāta Meijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 21. – deputāta Meijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 27, pret – 49, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

K.Šadurskis. 22. – Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra Ašeradena priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 24. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. Tieši tāpat arī 23. – Ašeradena kunga priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts jau minētajā 24.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputāti piekrīt.

K.Šadurskis. 24. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 24. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 48, pret – 22, atturas – 1. Priekšlikums ir atbalstīts.

K.Šadurskis. Tā, vienu sekundi.

25. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. 26. – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Šeit man ir maziņš komentārs. Iepriekšējā likuma konstrukcija bija tāda, ka likums stājas spēkā ar atpakaļejošu datumu šī gada janvārī, bet mēs esam mainījuši konstrukciju, pārveidojot pārejas nosacījumus. Un tagad tām normām, kurām ir atpakaļejošs spēks, proti, nodokļu likmei datums ir no šī gada 1.janvāra. Tas ir ielikts pārejas nosacījumā, un ir ierosināts, ka likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas. Tā ir konstruktīva izmaiņa, tas nemaina lietas būtību.

Sēdes vadītāja. Deputāti atbalsta.

K.Šadurskis. Paldies.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Un es lūdzu atbalstīt šo likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā" atbalstīšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – 11, atturas – nav. Līdz ar to likumprojekts trešajā, galīgajā, lasījumā ir atbalstīts.

K.Šadurskis. Godātie kolēģi, es pateicos par šo balsojumu un atbalstu, kā arī pateicos visiem kolēģiem, kas piedalījās diskusijā, visiem iesaistītajiem partneriem, un mēs esam šo nebūt ne vieglo darbu pabeiguši. Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vēlos informēt, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis 12.Saeimas deputāta Igora Pimenova iesniegumu – frakcijas SASKAŅA vārdā nolasīt motivāciju par balsošanas motīviem.

Lūdzu, vārds deputātam Pimenovam.

I.Pimenovs (SASKAŅA).

Godātā Saeima! Frakcija SASKAŅA ir atbalstījusi likumprojektu galīgajā lasījumā šādu apsvērumu dēļ. Frakcija SASKAŅA ir iestājusies par 9 procentu likmi mikrouzņēmumu nodoklim, tāpēc pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru 2015., 2016. un 2017.gadam šādu likmes apmēru bija iecerēts atjaunot. Neskatoties uz to, ka otrajā un trešajā lasījumā 9 procentu likmes piemērošana 2016.gadā un vēlāk ir atkarīga no tā, vai 2016.gada 1.janvārī stāsies spēkā grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas paredz mikrouzņēmumu darbinieku apdrošināšanu jau saskaņā ar šo likumu, secinām, ka jaunais regulējums nodrošina 9 procentu likmes piemērošanu jau šogad un, iespējams, 2016. un 2017.gadā. Līdz ar to mikrouzņēmumiem pirmos trīs gadus tiek saglabāta iespēja veikt uzņēmējdarbību labvēlīgos apstākļos.

Vienlaikus secinām, ka likumā nostiprinātā Ministru kabineta kompetence noteikt nozares, kurās veicot saimniecisko darbību uzņēmums nav tiesīgs kļūt par mikrouzņēmumu un būt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju, rada nopietnus riskus mikrouzņēmumu kā uzņēmējdarbības tiesiskas formas pastāvēšanai. Šis ierobežojums ir pretrunā ar likuma mērķi, var ievērojami vājināt atsevišķu nozaru konkurētspēju starpnozaru konkurencē un motivēt attiecīgos uzņēmējus slēpt savu saimniecisko darbību, lai nemaksātu nodokļus vispār.

Šis ziņojums ir iesniegts Prezidijam. Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Kolēģi, vēlos jūs informēt, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Šimfas, Orlova, Brigmaņa, Klementjeva un Elksniņa iesniegumu ar lūgumu izsludināt pārtraukumu Saeimas šā gada 23.aprīļa sēdē pēc darba kārtības punkta – likumprojekts "Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā" – līdz 30.aprīļa pulksten 9.00. (No zāles: "Malači!"; dep. A.Latkovskis: "Negrib strādāt!") Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: "Ir!"; "Nav!") Ir. Tātad deputāti vēlas balsot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputātu Šimfas, Orlova, Brigmaņa, Klementjeva, Elksniņa iesniegto priekšlikumu izsludināt Saeimas sēdē pārtraukumu līdz 30.aprīļa pulksten 9.00! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 45, pret – 17, atturas – 6. Līdz ar to tiek izsludināts pārtraukums līdz 30.aprīļa pulksten 9.00.

Kolēģi, pirms sēde tiek slēgta, es vēlos jūs informēt, ka ir saņemts deputātu Zariņa, Agešina, Artūra Rubika, Tutina un Ribakova deputātu jautājums par Eiropas Centrālās bankas paplašinātas aktīvu pirkšanas programmu. Tas ir adresēts Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, un mēs to nododam atbildes sniegšanai.

Tātad, pirms mēs slēdzam Saeimas sēdi, mums ir jāveic deputātu klātbūtnes reģistrācija. Lūdzu zvanu! Lūdzu deputātu klātbūtnes reģistrācijas režīmu! Lūdzu rezultātu!

Vārds Saeimas sekretāram Andrejam Klementjevam reģistrācijas rezultātu nolasīšanai.

A.Klementjevs (12.Saeimas sekretārs).

Labvakar, vienu sekundi uzmanībai. Solvita Āboltiņa nav reģistrējusies, Jānis Ādamsons, Andris Buiķis... (Starpsauciens no zāles: "Buiķis ir!") Jā, redzu, paldies. Boriss Cilevičs, Einārs Cilinskis, Gundars Daudze, Ritvars Jansons, Nellija Kleinberga, Ivans Klementjevs, Armands Krauze, Kārlis Krēsliņš, Gunārs Kūtris, Inese Laizāne, Vladimirs Nikonovs, Inguna Sudraba, Mārtiņš Šics... Mārtiņ! Jānis Urbanovičs. Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītāja. Paldies, kolēģi! Tiek izsludināts pārtraukums līdz 30.aprīļa pulksten 9.00, kad turpināsim ar šo darba kārtību. Paldies.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!