• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2015. gada 24. februāra noteikumi Nr. 88 "Kārtība, kādā iemaksā un izmaksā depozītu juridiskās un fiziskās personas maksātnespējas procesā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2015., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/op/2015/40.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.89

Kārtība, kādā deponējami un izmaksājami naudas līdzekļi, ja maksātnespējas procesā pārdota parādnieka manta, kas kalpojusi par nodrošinājumu tāda nodrošinātā kreditora prasījumam, kura prasījuma tiesības atkarīgas no nosacījuma iestāšanās

Vēl šajā numurā

26.02.2015., Nr. 40

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 88

Pieņemts: 24.02.2015.

OP numurs: 2015/40.1

2015/40.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 13 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.88

Rīgā 2015.gada 24.februārī (prot. Nr.10 33.§)

Kārtība, kādā iemaksā un izmaksā depozītu juridiskās un fiziskās personas maksātnespējas procesā

Izdoti saskaņā ar Maksātnespējas likuma
62.panta astoto daļu un 129.panta piekto daļu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā juridiskās un fiziskās personas maksātnespējas procesa depozītu (turpmāk – depozīts) iemaksā Maksātnespējas administrācijas deponēto līdzekļu kontā Valsts kasē un izmaksā maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam vai maksātnespējas procesa administratoram (turpmāk – administrators) vai ieskaita valsts budžeta ieņēmumos.

II. Depozīta iemaksa

2. Maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs iemaksā depozītu Maksātnespējas administrācijas deponēto līdzekļu kontā Valsts kasē.

3. Par juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēju maksājuma rīkojumā norāda šādu informāciju:

3.1. ja maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs ir juridiska persona:

3.1.1. firma (nosaukums);

3.1.2. reģistrācijas numurs;

3.2. ja maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs ir fiziska persona:

3.2.1. vārds, uzvārds;

3.2.2. personas kods.

4. Par juridisko personu, pret kuru tiek iesniegts maksātnespējas procesa pieteikums, maksājuma rīkojumā norāda šādu informāciju:

4.1. firma (nosaukums);

4.2. reģistrācijas numurs.

5. Par fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēju maksājuma rīkojumā norāda šādu informāciju:

5.1. vārds, uzvārds;

5.2. personas kods.

III. Depozīta izmaksa juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam

6. Maksātnespējas administrācija, pamatojoties uz maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēja iesniegumu, Maksātnespējas likumā noteiktajos gadījumos pieņem lēmumu par depozīta izmaksu.

7. Kreditors, kurš iesniedzis maksātnespējas procesa pieteikumu, šo noteikumu 6. punktā minēto iesniegumu (1. pielikums) iesniedz Maksātnespējas administrācijā pēc tam, kad ir iestājies kāds no šādiem apstākļiem:

7.1. stājies spēkā tiesas nolēmums par juridiskās personas maksātnespējas procesa lietas izbeigšanu, ja juridiskās personas maksātnespējas process netiek pasludināts;

7.2. stājies spēkā tiesas lēmums par maksātnespējas procesa pieteikuma atstāšanu bez virzības, ir beidzies norādīto trūkumu novēršanas termiņš, un tie nav novērsti;

7.3. stājies spēkā tiesas lēmums par atteikšanos pieņemt maksātnespējas procesa pieteikumu;

7.4. kreditoriem ir nosūtīts paziņojums par kreditoru prasījumu segšanas plāna izpildi, ja juridiskās personas maksātnespējas process tiek finansēts no parādnieka līdzekļiem;

7.5. beidzies saskaņošanas termiņš ziņojumam par mantas neesamību, ja kreditori nolēmuši turpināt juridiskās personas maksātnespējas procesu, izmantojot citu finansēšanas avotu.

8. Ja kreditors, kurš iesniedzis maksātnespējas procesa pieteikumu, pieprasa izmaksāt depozītu, pamatojoties uz to, ka juridiskās personas maksātnespējas process tiek finansēts no parādnieka līdzekļiem, šo noteikumu 6. punktā minētajam iesniegumam pievieno juridiskās personas maksātnespējas procesa izmaksu sarakstu un kreditoru prasījumu segšanas plānu, kā arī ziņojumu par šī plāna izpildi.

9. Ja kreditors, kurš iesniedzis maksātnespējas procesa pieteikumu, pieprasa izmaksāt depozītu, pamatojoties uz to, ka kreditori nolēmuši turpināt juridiskās personas maksātnespējas procesu, izmantojot citu finansēšanas avotu, šo noteikumu 6. punktā minētajam iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

9.1. ziņojumu par mantas neesamību parādnieka uzņēmumā;

9.2. vienošanos par maksātnespējas procesa finansēšanas avotu (Maksātnespējas likuma 168. panta trešā daļa) vai citus dokumentus, kas apliecina, ka juridiskās personas maksātnespējas process tiek turpināts pēc ziņojuma saņemšanas par mantas neesamību parādnieka uzņēmumā.

10. Ja juridiskās personas maksātnespējas process pasludināts saskaņā ar parādnieka maksātnespējas procesa pieteikumu, šo noteikumu 6. punktā minēto iesniegumu Maksātnespējas administrācijā iesniedz administrators (2. pielikums). Depozīts ieskaitāms parādnieka kontā, kuru administrators izmanto pēc juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas līdz juridiskās personas maksātnespējas procesa izbeigšanai.

11. Šo noteikumu 10. punktā minētajā gadījumā iesniegumu par depozīta izmaksu administrators iesniedz Maksātnespējas administrācijā pēc juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas.

12. Lēmumu par depozīta izmaksu Maksātnespējas administrācija pieņem mēneša laikā pēc šo noteikumu 6. punktā minētā iesnieguma un attiecīgo dokumentu saņemšanas.

13. Ja saskaņā ar vairāku kreditoru maksātnespējas procesa pieteikumiem ierosinātās lietas par juridiskās personas maksātnespējas procesu ir apvienotas vienā tiesvedībā un depozīts Maksātnespējas likumā noteiktajā apmērā izmaksājams administratoram, katram maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam izmaksājamās depozīta daļas apmēru nosaka, atņemot no kopējās iemaksātās depozīta summas Maksātnespējas likuma 62. panta pirmajā daļā noteikto depozīta apmēru un dalot atlikušo summu ar maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēju skaitu.

14.  15 dienu laikā pēc šo noteikumu 12. punktā minētā lēmuma apstrīdēšanas termiņa beigām Maksātnespējas administrācija pārskaita depozītu uz šo noteikumu 6. punktā minētajā iesniegumā norādīto kontu.

IV. Depozīta izmaksa juridiskās personas maksātnespējas procesa administratoram

15. Maksātnespējas administrācija, pamatojoties uz administratora iesniegumu (3. pielikums), Maksātnespējas likumā noteiktajos gadījumos pieņem lēmumu par depozīta izmaksu.

16. Administrators ir tiesīgs saņemt depozītu, ja viņš ir reģistrējies Valsts ieņēmumu dienestā kā nodokļu maksātājs.

17. Šo noteikumu 15. punktā minētajam iesniegumam administrators pievieno ziņojumu par parādnieka mantas neesamību.

18. Šo noteikumu 15. punktā minēto iesniegumu administrators iesniedz Maksātnespējas administrācijā pēc parādnieka izslēgšanas no attiecīgā publiskā reģistra.

19. Ja parādniekam ir manta, kuras apmērs ir mazāks par depozīta apmēru, administratoram izmaksājamās depozīta daļas apmēru nosaka, atņemot no Maksātnespējas likuma 62. panta pirmajā daļā noteiktā depozīta apmēra parādnieka mantas apmēru, kas norādīts ziņojumā par parādnieka mantas neesamību.

20. Šo noteikumu 19. punktā minētajā gadījumā atlikusī naudas summa izmaksājama maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam, kurš iemaksājis depozītu.

21. Lēmumu par depozīta izmaksu Maksātnespējas administrācija pieņem mēneša laikā pēc šo noteikumu 15. punktā minētā iesnieguma un attiecīgo dokumentu saņemšanas.

22.  15 dienu laikā pēc šo noteikumu 15. punktā minētā lēmuma apstrīdēšanas termiņa beigām Maksātnespējas administrācija pārskaita depozītu administratoram uz šo noteikumu 15. punktā minētajā iesniegumā norādīto kontu, bet šo noteikumu 20. punktā minētajā gadījumā – maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējam uz šo noteikumu 15. punktā minētajā iesniegumā norādīto maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēja kontu.

V. Depozīta iemaksa valsts budžetā

23. Ja maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs gada laikā pēc šo noteikumu 7. punktā minēto apstākļu iestāšanās vai administrators pēc šo noteikumu 11. vai 18. punktā minēto apstākļu iestāšanās neiesniedz Maksātnespējas administrācijā iesniegumu par depozīta izmaksu, Maksātnespējas administrācija ir atbildīga par minētā depozīta pārskaitīšanu valsts budžeta ieņēmumos.

24. Maksātnespējas administrācija nodrošina depozīta pārskaitīšanu valsts budžeta ieņēmumos triju mēnešu laikā pēc:

24.1. tiesas nolēmuma saņemšanas Maksātnespējas likuma 62. panta piektajā daļā noteiktajos gadījumos;

24.2. šo noteikumu 23. punktā minētā termiņa beigām šo noteikumu 23. punktā minētajos gadījumos.

VI. Depozīta izmaksa fiziskās personas maksātnespējas procesā

25. Maksātnespējas administrācija, pamatojoties uz fiziskās personas iesniegumu (1. pielikums), mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par depozīta izmaksu šādos gadījumos:

25.1. stājies spēkā tiesas nolēmums par fiziskās personas maksātnespējas procesa lietas izbeigšanu, ja fiziskās personas maksātnespējas process netiek pasludināts;

25.2. stājies spēkā tiesas lēmums par maksātnespējas procesa pieteikuma atstāšanu bez virzības, ir beidzies norādīto trūkumu novēršanas termiņš, un tie nav novērsti;

25.3. stājies spēkā tiesas lēmums par atteikšanos pieņemt maksātnespējas procesa pieteikumu.

26. Šo noteikumu 25. punktā minēto iesniegumu fiziskā persona iesniedz Maksātnespējas administrācijā pēc šo noteikumu 25. punktā minēto gadījumu iestāšanās.

27. Maksātnespējas administrācija, pamatojoties uz administratora iesniegumu (3. pielikums) un tiesas lēmumu par fiziskās personas bankrota procedūras pabeigšanu, mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par depozīta izmaksu administratoram.

28. Šo noteikumu 27. punktā minēto iesniegumu administrators iesniedz Maksātnespējas administrācijā pēc fiziskās personas bankrota procedūras pabeigšanas.

29.  15 dienu laikā pēc šo noteikumu 27. punktā minētā lēmuma pieņemšanas Maksātnespējas administrācija pārskaita depozītu administratoram uz šo noteikumu 27. punktā minētajā iesniegumā norādīto kontu.

VII. Noslēguma jautājumi

30. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2010. gada 26. oktobra noteikumus Nr. 992 "Kārtība, kādā iemaksā un izmaksā juridiskās personas maksātnespējas procesa depozītu juridiskās personas maksātnespējas procesā" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 172. nr.; 2013, 215. nr.).

31. Depozītu, kuram līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai ir iestājies Ministru kabineta 2010. gada 26. oktobra noteikumu Nr. 992 "Kārtība, kādā iemaksā un izmaksā juridiskās personas maksātnespējas procesa depozītu juridiskās personas maksātnespējas procesā" 6.2. apakšpunktā minētais depozīta izmaksas pamats, izmaksā minētajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

32. Noteikumi stājas spēkā 2015. gada 1. martā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma

Tieslietu ministra vietā –
kultūras ministre Dace Melbārde


 

1. pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 24.februāra
noteikumiem Nr.88

Maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēja depozīta izmaksas iesnieguma paraugs

Maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēja  
  (fiziskajām personām – vārds, uzvārds,
 
personas kods; juridiskajām personām – firma (nosaukums), reģistrācijas numurs)

iesniegums par depozīta izmaksu

1. Ar tiesas

(nosaukums) (datums)
lēmumu lietā Nr.  ierosināts
(vārds, uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese/
firma (nosaukums), reģistrācijas numurs, atrašanās vieta (juridiskā adrese))

maksātnespējas process.

 

2. Ar

tiesas
(nosaukums) (datums)
nolēmumu lietā Nr.  izbeigta lieta par
      (vārds, uzvārds, personas kods,
 
dzīvesvietas adrese/firma (nosaukums), reģistrācijas numurs, atrašanās vieta (juridiskā adrese))

maksātnespējas procesu.1

3. Ar tiesas
(nosaukums) (datums)
spriedumu lietā Nr. parādniekam
 
(firma (nosaukums), reģistrācijas numurs, atrašanās vieta (juridiskā adrese))
ir pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process.2

4. Pamatojoties uz Maksātnespējas likuma 62. panta ceturto daļu/129. panta ceturto daļu, lūdzu izmaksāt depozītu ________ (_______________) euro apmērā.

5. Piešķirtos naudas līdzekļus lūdzu pārskaitīt uz šādu kontu:

Maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs
(fiziskajām personām – vārds, uzvārds;
juridiskajām personām – firma (nosaukums))
Vienotais reģistrācijas numurs/personas kods
Banka
Bankas kods
Norēķinu konta numurs

Pielikumā:

Maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs
(paraksts3)
(datums3)

Piezīmes.

Aizpilda, ja maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs pieprasa izmaksāt depozītu, pamatojoties uz to, ka izbeigta lieta par fiziskās/juridiskās personas maksātnespējas procesu.

Aizpilda, ja maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs pieprasa izmaksāt depozītu, pamatojoties uz to, ka juridiskās personas maksātnespējas process tiek finansēts no parādnieka līdzekļiem vai kreditori nolēmuši izmantot citu finansēšanas avotu.

3 Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Tieslietu ministra vietā –
kultūras ministre Dace Melbārde


 

2.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 24.februāra
noteikumiem Nr.88

Maksātnespējas procesa administratora depozīta izmaksas iesnieguma paraugs

Maksātnespējas procesa administratora
(vārds, uzvārds, sertifikāta numurs,
darbības vietas adrese, tālrunis)

iesniegums par depozīta izmaksu

1. Ar tiesas
(nosaukums) (datums)
spriedumu lietā Nr.   parādniekam
  (firma (nosaukums),
reģistrācijas numurs, atrašanās vieta (juridiskā adrese))
ir pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process.

2. Pamatojoties uz Maksātnespējas likuma 62. panta otro daļu, lūdzu izmaksāt depozītu ________ (____________________) euro apmērā.

3. Piešķirtos naudas līdzekļus lūdzu pārskaitīt uz šādu kontu:

Parādnieks
(firma (nosaukums),
atrašanās vieta (juridiskā adrese))
Vienotais reģistrācijas numurs
Banka
Bankas kods
Norēķinu konta numurs

Pielikumā:

Maksātnespējas procesa administrators
(paraksts*)
(datums*)

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Tieslietu ministra vietā –
kultūras ministre Dace Melbārde


 

3.pielikums
Ministru kabineta
2015.gada 24.februāra
noteikumiem Nr.88

Maksātnespējas procesa administratora depozīta izmaksas iesnieguma paraugs

Maksātnespējas procesa administratora  
  (vārds, uzvārds, sertifikāta numurs,
 
darbības vietas adrese, tālrunis)

iesniegums par depozīta izmaksu

1. Ar tiesas
(nosaukums) (datums)
spriedumu lietā Nr.   parādniekam
  (vārds, uzvārds, personas kods,
dzīvesvietas adrese/firma (nosaukums), reģistrācijas numurs, atrašanās vieta (juridiskā adrese))
ir pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process/pabeigta fiziskās personas bankrota procedūra.

2. Pamatojoties uz Maksātnespējas likuma 62. panta trešo daļu/129. panta trešo daļu, lūdzu izmaksāt depozītu ________ (_______________) euro apmērā.

3. Piešķirtos naudas līdzekļus lūdzu pārskaitīt uz šādu kontu:

Maksātnespējas procesa administrators
(vārds, uzvārds, sertifikāta numurs,
darbības vietas adrese, tālrunis)
Personas kods
Vienotais reģistrācijas numurs
Banka
Bankas kods
Norēķinu konta numurs

4. Maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzēja dati:1

Maksātnespējas procesa pieteikuma iesniedzējs  
  (fiziskajām personām – vārds, uzvārds;
 
juridiskajām personām – firma (nosaukums))
Vienotais reģistrācijas numurs/personas kods  
Banka  
Bankas kods  
Kreditora prasījumā norādītais norēķinu konta numurs  

Pielikumā:

Maksātnespējas procesa administrators
(paraksts2)
(datums2)

Piezīmes.

Aizpilda Ministru kabineta 2015. gada 24. februāra noteikumu Nr. 88 "Kārtība, kādā iemaksā un izmaksā depozītu juridiskās un fiziskās personas maksātnespējas procesā" 19. un 20. punktā minētajā gadījumā.

2 Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Tieslietu ministra vietā –
kultūras ministre Dace Melbārde

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!