• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2015. gada 5. novembra lēmums Nr. 47 "Par paziņoto vienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2015., Nr. 226 https://www.vestnesis.lv/op/2015/226.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.48

Par paziņoto vienošanos

Vēl šajā numurā

17.11.2015., Nr. 226

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 47

Pieņemts: 05.11.2015.

OP numurs: 2015/226.18

2015/226.18
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.47

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2015.gada 5.novembrī (prot. Nr.53, 4.§)

Par paziņoto vienošanos

Lieta Nr.2272/15/7.3.2./9

Par AS "Virši-A" un SIA "MC" vienošanos

1 Konkurences padome (turpmāk – KP) 30.09.2015. saņēma ziņojumu par AS "Virši-A" un SIA "MC" vienošanos (turpmāk – Ziņojums).

2 Izvērtējot sniegto informāciju, tika konstatēts, ka Ziņojums neatbilst Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumos Nr.799 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata ziņojumu par tirgus dalībnieku vienošanos" (turpmāk – MK noteikumi) prasībām. Papildu informācija tika saņemta 19.10.2015.

3 Saskaņā ar MK noteikumu 6.punktu ziņojuma iesniegšanas diena ir diena, kad KP saņemta visa šo noteikumu pielikumā minētā informācija. Līdz ar to, pamatojoties uz MK noteikumu 6.punktu, Ziņojuma saņemšanas diena KP ir 19.10.2015.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, KP

konstatēja:

I Vienošanās dalībnieki un to darbības veidi

4 AS "Virši-A" (turpmāk – Virši-A) ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar reģ. Nr.40003242737, kuras juridiskā adrese ir Kalna iela 17, Aizkraukle. Virši-A darbības veidi atbilstoši Ziņojumā iekļautajai informācijai ir degvielas mazumtirdzniecības un degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība.

5 SIA "MC" (turpmāk – MC) ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar reģ. Nr.59202000571, kuras juridiskā adrese ir Talsu šosejas 7/8.km, Lapmežciems, Lapmežciema pag., Engures nov. MC darbības veids atbilstoši Ziņojumā iekļautajai informācijai ir degvielas mazumtirdzniecība degvielas uzpildes stacijās (turpmāk – DUS).

II Paziņotā vienošanās

6 Saskaņā ar Ziņojumu Virši-A un MC ir noslēguši līgumu par Virši-A degvielas karšu pieņemšanu visās astoņās MC piederošās DUS (turpmāk – Līgums).

7 (*).

8 Virši-A vienošanās mērķis ir nodrošināt Virši-A klientiem plašāku DUS tīklu, kurā šie klienti iegādāsies naftas produktus MC DUS tīklā uz tādiem pat pēcapmaksas noteikumiem kā Virši-A DUS tīklā. Rezultātā Virši-A piesaistīs lielāku klientu skaitu un palielinās savu konkurētspēju, jo, piedaloties degvielas iepirkumu konkursos, DUS tīkla pārklājumam ir liela nozīme. Savukārt MC mērķis ir apgrozījuma, atpazīstamības un klientu skaita palielināšana.

9 Virši-A klients, iegādājoties degvielu MC degvielas uzpildes stacijās, to iegādāsies par MC degvielas mazumtirdzniecības cenu uzpildes brīdī, vēlāk norēķinoties ar Virši-A par summu, kas ietver Virši-A piešķirto atlaidi klientam.

10 MC, apkalpojot Virši-A klientu, attiecīgajā DUS, jāautorizē klientam izsniegto degvielas karti ar POS termināla1 palīdzību. Klientam tiks izsniegts darījuma čeks, kas neietver informāciju par Virši-A piešķirto atlaidi klientam.

11 Katra mēneša beigās MC izrakstīs rēķinu Virši-A par iepriekšējā mēnesī Virši-A klientiem realizēto degvielu. Rēķinā tiks iekļauta šāda informācija: uzpildes DUS, kartes numurs, uzpildes datums un laiks, čeka numurs, degvielas veids, daudzums, pārdošanas cena (mazumtirdzniecības cena DUS iegādes dienā bez atlaides).

12 (*).

III Vienošanās atbilstība Konkurences likuma 11.panta otrajai daļai

13 Saskaņā ar Konkurences likuma 11.panta otro daļu par spēkā esošām tiek atzītas tādas vienošanās, kuras veicina preču ražošanas vai realizācijas uzlabošanu vai ekonomisku attīstību, radot labumu patērētājiem, un tām šā panta pirmajā daļā noteikto aizliegumu nepiemēro, turklāt šī vienošanās: 1) neuzliek attiecīgajam tirgus dalībniekam ierobežojumus, kuri nav nepieciešami minēto mērķu sasniegšanai; 2) nedod iespēju likvidēt konkurenci ievērojamā tirgus daļā.

14 Ņemot vērā uzņēmumu darbības veidus un Līguma noteikumus, konkrētās preces tirgus, kas sadarbības rezultātā tiks ietekmēts, ir benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus.

15 Vienošanās dalībnieki skaidro, ka vienošanās rezultātā patērētāji iegūs, jo Virši-A klienti varēs iegādāties degvielu plašākā DUS tīklā ar pēcapmaksas noteikumiem.

16 Izvērtējot paziņoto vienošanos, konstatējams, ka informācija, ar kuru sadarbības partneri apmainīsies, ir objektīvi nepieciešama, lai paziņotā vienošanās varētu tikt īstenota. Virši-A iegūs informāciju par klientam realizēto degvielas apjomu sadarbības MC DUS un cenu, par kādu degviela tikusi pārdota iepriekšējā mēneša periodā, taču MC rīcība nenonāks informācija par Virši-A nosacījumiem līgumos ar klientiem, tai skaitā klientu identitāti un Virši-A klientiem piešķirto atlaides apjomu.

17 Izvērtējot abu vienošanās dalībnieku DUS izvietojumu, KP secina, ka to DUS vienlaicīgi atrodas reģionā, kurš ietver Tukumu un tā apkārtni, kā rezultātā, veidojas koordinētas darbības risks, kas varētu būt vērsts uz vienotu cenu politikas noteikšanu. Izvērtējot koordinētas darbības risku, nav saskatāma MC ekonomiskā ieinteresētība konkrētajā DUS degvielas cenu noteikt, vadoties vienīgi no Virši-A cenas, jo bez Virši-A reģionā ir vēl tādi tirgus dalībnieki kā SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia", SIA "Neste Latvija", SIA "Lukoil Baltija R" un SIA "Astarte-Nafta", kas ietekmē konkurences situāciju, tai skaitā cenu noteikšanas politiku. Papildus, katra tirgus dalībnieka cenu politiku arī ietekmē katra tirgus dalībnieka individuālie saimnieciskie apsvērumi.

18 Izvērtējot Līguma noteikumus, KP secina, ka Līgums neuzliek nevienam no tirgus dalībniekiem ierobežojumus, kuri nav nepieciešami, lai sasniegtu vienošanās mērķus.

19 Vienošanās rezultātā palielināsies to tirgus dalībnieku skaits, kas spēj piedāvāt DUS tīkla pakalpojumus ievērojamā Latvijas teritorijā, konkurējot ar lielākajiem DUS tīkliem, un līdz ar to uzlabosies konkurences situācija tirgū kopumā. Īstenojot paziņoto vienošanos, vienošanās dalībnieki dos iespēju Virši-A klientiem izmantot piešķirtās atlaides plašākā teritorijā un lielākā skaitā DUS, kas ir vērtējams kā ieguvums patērētājiem, jo šo uzņēmumu klientiem ir iespēja izmantot piešķirtās atlaides vairākos DUS, kas savukārt veicina šo uzņēmumu attīstību un stiprina konkurētspēju.

20 Saskaņā ar Konkurences likuma 11.panta trešo daļu KP ir tiesīga atļaut vai atļaut ar nosacījumiem uz noteiktu termiņu paziņoto vienošanos, ja tā atbilst Konkurences likuma 11.panta otrajai daļai.

21 KP konstatē, ka Virši-A un MC paziņotā vienošanās kopumā veicina preču realizācijas uzlabošanu, radot labumu patērētājiem, neuzliek vienošanās dalībniekiem ierobežojumus, kuri nav nepieciešami vienošanās mērķu sasniegšanai, kā arī nedod iespēju likvidēt konkurenci ievērojamā konkrētā tirgus daļā. Tādējādi konkrētā paziņotā vienošanās ir atļaujama.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 6.punktu un 11.panta pirmo, otro un trešo daļu, Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.799 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata ziņojumu par tirgus dalībnieku vienošanos" 11.punktu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut AS "Virši-A" un SIA "MC" realizēt paziņoto vienošanos atbilstoši noslēgtajam Līgumam.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 


(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 POS (no angļu val. "Point-of-sale" – pārdošanas punkts) termināli saprotami kā jebkādas ierīces (arī imprinteri, kases), kuras uzstādītas komersantu tirdzniecības un/vai pakalpojumu sniegšanas vietās un kuras nodrošina iespēju pircējiem norēķināties ar maksājumu kartēm par precēm un pakalpojumiem.

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!