• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija
Finanšu un kapitāla tirgus komisija publicē normatīvos noteikumus, ieteikumus un lēmumus, kā arī informāciju par kredītiestādes noguldītājiem garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību, laiku un vietu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2014. gada 10. decembra noteikumi Nr. 295 "Valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas normatīvie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2014., Nr. 248 https://www.vestnesis.lv/op/2014/248.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ieteikumi Nr.296

Ieteikumi par pārvaldības sistēmas izveidi

Vēl šajā numurā

12.12.2014., Nr. 248

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: noteikumi

Numurs: 295

Pieņemts: 10.12.2014.

OP numurs: 2014/248.19

2014/248.19
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr.295

Rīgā 2014.gada 10.decembrī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr.45 2.p.)

Valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas normatīvie noteikumi

Izdoti saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likuma
 11. panta 4.2 daļu

I. Vispārīgās prasības

1. "Valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas normatīvie noteikumi" (tālāk tekstā – noteikumi) nosaka fondēto pensiju shēmas dalībniekiem paredzētās pamatinformācijas (tālāk tekstā – Dalībniekiem paredzētā pamatinformācija) formātu un saturu, kā arī tās sagatavošanas kārtību. Dalībniekiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas mērķis ir informācijas sniegšana potenciāliem un esošajiem ieguldījumu plāna dalībniekiem (tālāk tekstā – dalībnieki) par ieguldījumu plāna mērķiem, ieguldījumu politiku, riska un ienesīguma profilu, maksājumiem par ieguldījumu plāna pārvaldi, līdzšinējās darbības rādītājiem, kā arī citu praktisku informāciju, kas nepieciešama, lai dalībnieks varētu saprast ieguldījumu plāna ieguldīšanas mērķus, ar tiem saistītos riskus un izdevumus, un pieņemtu pamatotu lēmumu dalībai ieguldījumu plānā.

2. Noteikumi ir saistoši valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītājiem (tālāk tekstā – līdzekļu pārvaldītājs).

3. Noteikumos lietotie termini atbilst Valsts fondēto pensiju likuma (tālāk tekstā – likums) un Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību likuma terminu lietojumam.

II. Dalībniekiem paredzētās pamatinformācijas iedaļu noformējums

1.daļa. Vispārīgās prasības

4. Dalībniekiem paredzēto pamatinformāciju sagatavo, ievērojot šādas prasības:

4.1. informāciju sagatavo vienkāršā un saprotamā valodā, izvairoties no sarežģītu terminu lietošanas, lai dalībnieks nepārprotami saprastu ieguldījumu plāna ieguldīšanas mērķus un ar to saistītos riskus un izdevumus. Ja izņēmuma gadījumā tiek lietota sarežģīta finanšu terminoloģija, sniedz skaidrojumu vai norādi uz vietu, kur ir atrodams shēmas dalībniekiem saprotams skaidrojums;

4.2. dokuments drukātā formā nav garāks par divām A4 izmēra lapām;

4.3. attiecībā uz valodas stilu un teksta izklāstu ieteicams ievērot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (tālāk tekstā – Komisija) 11.11.2011. ieteikumus Nr. 248 "Ieguldītājiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas ieteikumi".

2. daļa. Iedaļa "Nosaukums un ievads"

5. Dokumenta nosaukumam "Valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem paredzētā pamatinformācija" jābūt viegli pamanāmam, lai tas piesaistītu dalībnieka uzmanību.

6. Tieši zem dokumenta nosaukuma sniedz skaidrojošu paziņojumu. To formulē šādi: "Šajā dokumentā ir sniegta dalībniekiem paredzētā pamatinformācija par šo ieguldījumu plānu. Tas nav reklāmas materiāls. Valsts fondēto pensiju likums paredz sniegt šādu informāciju, lai palīdzētu jums izprast, kas raksturīgs dalībai šajā plānā un kādi ir ar to saistītie riski. Iesakām to izlasīt, lai jūs varētu pieņemt pamatotu lēmumu dalībai ieguldījumu plānā."

7. Ievadā norāda attiecīgā ieguldījumu plāna un tā līdzekļu pārvaldītāja nosaukumu.

8. Sagatavojot Dalībniekiem paredzēto pamatinformāciju, līdzekļu pārvaldītājs nodrošina, ka tā ir patiesa, skaidra un nav maldinoša.

3.daļa. Iedaļa "Ieguldījumu plāna mērķis un ieguldījumu politika"

9. Šajā iedaļā iekļauj informāciju par ieguldījumu plāna ieguldīšanas mērķi, kā arī to kā, līdzekļu pārvaldītājs plāno sasniegt noteikto mērķi:

9.1. ieguldījumu plāna ieguldīšanas mērķim un ieguldījumu politikas aprakstam jābūt īsam un skaidram, lai tas būtu saprotams dalībniekam;

9.2. attiecībā uz valodas stilu un teksta izklāstu ieteicams ievērot Komisijas 11.11.2011. ieteikumu Nr. 248 "Ieguldītājiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas ieteikumi" 16. un 17. punktu.

10. Norāda būtisku informāciju par ieguldījumu plāna darbības specifiku, par kuru dalībniekam jābūt informētam:

10.1. galvenie finanšu instrumentu veidi, kuros paredzēts veikt ieguldījumus;

10.2. speciālā ieguldījumu prakse vai veids (piemēram, ilgtermiņa vai īstermiņa ieguldījumi, ieguldījumi Latvijā vai ārvalstīs);

10.3. ieguldījumu koncentrācija kādā konkrētā ģeogrāfiskā rajonā vai tautsaimniecības nozarē;

10.4. uz ieguldījumu plāna rēķina izdarāmo aizņēmumu principi un ierobežojumi.

11. Ņemot vērā ieguldījumu plāna ieguldījumu politikas noteikumus, sniedz informāciju par:

11.1. noguldījumiem kredītiestādēs, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem, ko paredzēts ieguldīt;

11.2. ieguldījumiem parāda vērtspapīros, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem, ko paredzēts ieguldīt;

11.3. ieguldījumiem kapitāla vērstpapīros, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem ko paredzēts ieguldīt;

11.4. ieguldījumiem ieguldījumu fondos, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem ko paredzēts ieguldīt;

11.5. ieguldījumiem riska kapitāla tirgū, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem, ko paredzēts ieguldīt tirgū, kā arī norādot, vai riska kapitāla tirgū tiks ieguldīts tieši vai ar alternatīvo ieguldījumu fondu starpniecību;

11.6. ieguldījumiem alternatīvo ieguldījumu fondos, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem, ko paredzēts ieguldīt;

11.7. ieguldījumiem atvasinātajos finanšu instrumentos, norādot gan kādam mērķim tie tiks izmantoti, gan atvasināto finanšu instrumentu veidus.

4.daļa. Iedaļa "Riska un ienesīguma profils"

12. Lai dalībnieks saprastu kā iespējamā ieguldījumu vērtības samazināšanās vai pieaugums ietekmēs uzkrāto fondētās pensijas kapitālu, šajā iedaļā iekļauj informāciju par ieguldījumu plāna galvenajiem iespējamiem riska faktoriem, kas saistīti ar ieguldījumu politiku, kā arī norāda riska kategorijas skalu.

13. Riska kategorijas skala sastāv no septiņām riska kategorijām. Katrs ieguldījumu plāns ir iedalīts vienā no šīm riska kategorijām. Riska kategorijas skalas noformējums atbilst šo noteikumu pielikumā pievienotajā paraugā norādītajam.

14. Līdzekļu pārvaldītājs raksturo tikai tos riskus, kas var ietekmēt ieguldījumu plāna vērtību. Nosaucot kādu risku, jāsniedz īss apraksts, kā konkrēti tas var ietekmēt ieguldījumu plāna vērtību un kādā mērā ieguldījumu plāns ir pakļauts konkrētam riskam.

15. Līdzekļu pārvaldītājs raksturo riska mazināšanas metodes, lai palīdzētu dalībniekiem saprast, ar kādiem līdzekļiem paredzēts ierobežot konkrētus riskus.

16. Ieguldījumu plāna riska kategoriju Līdzekļu pārvaldītājs nosaka un atspoguļo Dalībniekiem paredzētajā pamatinformācijā saskaņā ar risku pārvaldīšanas procesa ietvaros apstiprinātu procedūru, ievērojot Komisijas 11.11.2011. normatīvo noteikumu Nr. 240 "Ieguldītājiem paredzētās pamatinformācijas sagatavošanas normatīvie noteikumi" prasības sintētiskā rādītāja noteikšanai, pārskatīšanai un maiņai. Līdzekļu pārvaldītājs nodrošina šā procesa precīzas un konsekventas īstenošanas uzraudzību.

17. Skaidrojumā par riska kategoriju norāda:

17.1. pamatojumu, kāpēc ieguldījumu plāns ir iekļauts tieši šajā kategorijā;

17.2. riska kategorija netiek garantēta un laika gaitā var mainīties;

17.3. zemākā riska kategorija nenozīmē, ka riska nav.

5.daļa. Iedaļa "Maksājumi par plāna pārvaldīšanu"

18. Lai sniegtu dalībniekiem vispārēju ieskatu par kopējām izmaksām, ko sedz no ieguldījumu plāna, šajā iedaļā iekļauj informāciju par ieguldījumu plāna pārvaldīšanas maksājumiem, tai skaitā atlīdzību līdzekļu pārvaldītājam, līdzekļu turētājam un trešajām personām, kā arī par citiem izdevumiem, kas segti no ieguldījumu plāna līdzekļiem.

19. Informāciju sniedz šādā secībā:

19.1. maksājuma par ieguldījumu plāna pārvaldi pastāvīgā daļa, procentos no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības, tai skaitā:

19.1.1. atlīdzība līdzekļu pārvaldītājam;

19.1.2. atlīdzība līdzekļu turētājam;

19.1.3. atlīdzība trešajām personām, norādot kāda veida maksājumi tie ir.

19.2. maksājuma mainīgā daļa, kas ir atlīdzība līdzekļu pārvaldītājam par ieguldījumu plāna darbības rezultātu, un tās apmērs ir atkarīgs no ieguldījumu plāna ienesīguma un tā, vai ieguldījumu plānu prospektos ir paredzēti ieguldījumi komercsabiedrību akcijās, citos kapitāla vērtspapīros un tiem pielīdzināmos vērtspapīros.

20. Lai ieguldījumu plāna dalībniekiem parādītu ieguldījumu plāna faktisko kopējo izdevumu (atlīdzība līdzekļu pārvaldītājam, līdzekļu turētājam un pārējie ieguldījumu plānu pārvaldes izdevumi) attiecību pret neto aktīvu vidējo vērtību gadā, līdzekļu pārvaldītājs aprēķina kopējo izmaksu koeficientu (tālāk tekstā – KIK) par iepriekšējo gadu, kur

KIK = Izd / NET, kur:

Izd – atlīdzības līdzekļu pārvaldītājam, līdzekļu turētājam un pārējo ieguldījumu plānu pārvaldes izdevumu kopējā summa gadā;

NET – neto aktīvu vidējā vērtība gadā.

21. Skaidrojumā par maksājumiem norāda, ka papildu informācija par maksājumiem atrodama ieguldījumu plāna prospektā.

22. Papildus jānorāda:

22.1. maksājuma pastāvīgās daļas ieturēšanas regularitāte;

22.2. maksājuma mainīgās daļas ieturēšanas regularitāte;

22.3. kad netiek ieturēta maksājuma mainīgā daļa.

23. Ja līdzekļu pārvaldītājs ieguldījumu plāna prospektā ir noteicis iespēju samazināt atlīdzības apmēru līdzekļu pārvaldītājam pēc saviem ieskatiem, tad to norāda Dalībniekiem paredzētajā pamatinformācijā.

6.daļa. Iedaļa "Līdzšinējie darbības rādītāji"

24. Šajā iedaļā iekļauj informāciju, kas ļauj dalībniekiem iegūt vēsturisku informāciju par līdzekļu pārvaldītāja sniegto ieguldījumu plāna ienesīgumu kopš plāna darbības sākuma.

25. Ieguldījumu plāna ienesīgumu aprēķina kā ieguldījumu plāna daļas vērtības izmaiņu pārskata gada laikā attiecību pret tās vērtību pārskata gada sākumā, izsakot to procentos, pieņemot, ka gadā ir 365 dienas. Ieguldījumu plāna ienesīgumu attēlo grafiski joslu diagrammā, norādot gan laika periodu (gadu), gan ienesīguma līmeni procentos.

26. Joslu diagrammas izkārtojumu papildina ar labi salasāmiem paziņojumiem, kuros:

26.1. norāda gadu, kurā ieguldījumu plāns sācis darbību;

26.2. brīdina, ka līdzšinējais ienesīgums negarantē līdzīgu ienesīgumu nākotnē.

7. daļa. Iedaļa "Praktiska informācija"

27. Šajā iedaļā iekļauj informāciju, kas ļauj ieguldījumu plāna dalībniekiem labāk izprast savas tiesības un ieguldījumu plāna darbību:

27.1. līdzekļu turētāja nosaukums;

27.2. informācija par dalībnieka tiesībām mainīt ieguldījumu plānu un līdzekļu pārvaldītāju;

27.3. fondētās pensijas kapitāla izmaksas veidi;

27.4. fondētās pensijas kapitāla izmaksa dalībnieka nāves gadījumā;

27.5. kur un kā var iegūt papildu informāciju par ieguldījumu plānu (prospektu, gada pārskatu, līdzekļu pārvaldītāju ziņojumus u.c.);

27.6. uzraugošās iestādes nosaukums.

28. Papildus sniedz apliecinājumu, ka Dalībniekiem paredzētā pamatinformācija ir patiesa, un norāda tās publicēšanas datumu.

III. Noslēguma jautājumi

29. Līdzekļu pārvaldītājs, sagatavojot Dalībniekiem paredzēto pamatinformāciju, izmanto šo noteikumu pielikumā pievienoto paraugu.

30. Līdzekļu pārvaldītājs sagatavo un nodrošina publiski pieejamu Dalībniekiem paredzēto pamatinformāciju, pamatojoties uz 31.12.2014. datiem visiem tā pārvaldē esošajiem ieguldījumu plāniem līdz 31.03.2015., kā arī nodrošina iespēju dalībniekiem ar to iepazīties vietā, kur dalībniekiem piedāvā iespēju iesniegt iesniegumu par līdzekļu pārvaldītāja un ieguldījumu plāna izvēli.

31. Līdzekļu pārvaldītājs nodrošina, ka Dalībniekiem paredzētā pamatinformācija tiek pārskatīta vismaz reizi divpadsmit mēnešos, un pārskatīšanas process ir dokumentēts atbilstoši līdzekļu pārvaldītāja iekšējās kontroles sistēmai.

32. Līdzekļu pārvaldītājs pārstrādā un nodrošina publiski pieejamu Dalībniekiem paredzēto pamatinformāciju ne vēlāk kā līdz nākamā gada 1. martam, kā arī nodrošina iespēju dalībniekiem ar to iepazīties vietā, kur dalībniekiem piedāvā iespēju iesniegt iesniegumu par līdzekļu pārvaldītāja un ieguldījumu plāna izvēli.

33. Līdzekļu pārvaldītājs Dalībniekiem paredzēto pamatinformāciju pārskata pirms ierosinātām izmaiņām ieguldījumu plāna prospektā, ja šīs izmaiņas nav pārskatītas, kā minēts 31. punktā.

34. Līdzekļu pārvaldītājs Dalībniekiem paredzēto pamatinformāciju pārskata pirms vai pēc jebkurām izmaiņām, ko uzskata par Dalībniekiem paredzētajā pamatinformācijā iekļautās informācijas būtiskām izmaiņām.

35. Ja Dalībniekiem paredzētajā pamatinformācijā ir jāveic izmaiņas, līdzekļu pārvaldītājs nekavējoties pārstrādā tās redakciju un nodrošina to publiski pieejamu, kā arī nodrošina, lai dalībniekiem būtu iespēja ar to iepazīties vietā, kur dalībniekiem piedāvā iespēju iesniegt iesniegumu par līdzekļu pārvaldītāja un ieguldījumu plāna izvēli.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs K.Zakulis



Valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem paredzētā pamatinformācija

Šajā dokumentā ir sniegta dalībniekiem paredzētā pamatinformācija par šo ieguldījumu plānu. Tas nav reklāmas materiāls. Valsts fondēto pensiju likums paredz sniegt šādu informāciju, lai palīdzētu jums izprast, kas raksturīgs dalībai šajā ieguldījumu plānā, un kādi ir ar to saistītie riski. Iesakām to izlasīt, lai jūs varētu pieņemt pamatotu lēmumu dalībai šajā ieguldījumu plānā.

Ieguldījumu plāns

Šo ieguldījumu plānu pārvalda ABC ieguldījumu pārvaldes sabiedrība, kas ir XYZ grupā ietilpstoša komercsabiedrība

Mērķi un ieguldījumu politika
Ieguldījumu plāna mērķu un politikas vienkāršs izklāsts [nav ieteicams pārkopēt prospekta saturu]

Būtiska informācija par ieguldījumu plāna darbības specifiku, par kuru ieguldītājam jābūt informētam:

• par galvenajiem finanšu instrumentu veidiem, kuros paredzēts veikt ieguldījumus;

• speciālā ieguldījumu prakse vai veids (piemēram, ilgtermiņa, īstermiņa, ieguldījumi Latvijā vai ārvalstīs);

• ieguldījumu koncentrācija kādā ģeogrāfiskā rajonā vai tautsaimniecības nozarē;

• uz ieguldījumu plāna rēķina izdarāmo aizņēmumu principi un ierobežojumi.

Ņemot vērā ieguldījumu plāna ieguldījumu politikas noteikumus, sniedz informāciju par:

• noguldījumiem kredītiestādēs, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem, ko paredzēts ieguldīt;

• ieguldījumiem parāda vērtspapīros, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem, ko paredzēts ieguldīt;

• ieguldījumiem kapitāla vērstpapīros, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem ko paredzēts ieguldīt;

• ieguldījumiem ieguldījumu fondos, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem ko paredzēts ieguldīt;

• ieguldījumiem riska kapitāla tirgū, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem, ko paredzēts ieguldīt, kā arī norādot vai riska kapitāla tirgū tiks ieguldīts tieši vai ar alternatīvo ieguldījumu fondu starpniecību;

• ieguldījumiem alternatīvo ieguldījumu fondos, norādot procentus no ieguldījumu plāna aktīviem, ko paredzēts ieguldīt;

• ieguldījumiem atvasinātajos finanšu instrumentos, norādot gan kādam mērķim tie tiks izmantoti, gan atvasināto finanšu instrumentu veidus;

• to, ka darījumu ar ieguldījumu plāna līdzekļiem izmaksas var ietekmēt ienesīgumu.

Riska un ienesīguma profils

Skaidrojums par riska kategoriju :

• kāpēc ieguldījumu plāns ir iekļauts tieši šajā kategorijā;

• norādītā riska kategorija netiek garantēta un var laika gaitā mainīties;

• zemākā riska kategorija nenozīmē, ka riska nav.

Ieguldījumu plānam būtisku risku apraksts:

• kredītrisks, ja ievērojama ieguldījumu daļa ir ieguldīta parāda vērtspapīros;

• likviditātes risks, ja ievērojama ieguldījumu daļa ir ieguldīta finanšu instrumentos, kam noteiktos apstākļos var būt salīdzinoši zems likviditātes līmenis (riska kapitāla tirgū u.c.);

• darījuma partnera risks, ja darījuma partneris, ar kuru Līdzekļu pārvaldītājs uz ieguldījumu plāna līdzekļu rēķina ir noslēdzis darījumu, nevar izpildīt savas saistības;

• operacionālais risks, tai skaitā ar līdzekļu glabāšanu saistītais risks;

• jebkuras izmantotās metodes, piemēram, darījumu ar atvasinātajiem finanšu instrumentiem, ietekme.

Riska samazināšanas metodes.

Maksājumi

Maksas, ko jūs veicat, tiek izmantotas, lai segtu ieguldījumu plāna darbības izdevumus. Šīs maksas var samazināt ieguldījumu plāna potenciālo pieaugumu.

Kopējo izdevumu koeficients (KIK) atspoguļo ieguldījumu plāna faktisko kopējo izdevumu (atlīdzība līdzekļu pārvaldītājam, līdzekļu turētājam un pārējie ieguldījumu plāna pārvaldes izdevumi) attiecību pret neto aktīvu vidējo vērtību gadā.

KIK = Izd / NET (par iepriekšējo gadu)

Papildu informācija par maksām atrodama ieguldījumu prospekta x līdz x lapaspusē/x nodaļā, kas elektroniski pieejama www. (...)

Ja līdzekļu pārvaldītājs ieguldījumu plāna prospektā ir noteicis iespēju samazināt atlīdzības apmēru līdzekļu pārvaldītājam pēc saviem ieskatiem, tad to norāda Dalībniekiem paredzētajā pamatinformācijā.

Maksājuma pastāvīgā daļa, ko ietur reizi mēnesī
 

Maksājuma pastāvīgā daļa

[]%

 
 

Atlīdzība līdzekļu pārvaldītājam

[]%

 
 

Atlīdzība līdzekļu turētājam

[]%

 
 

Atlīdzība trešajām personām []%

 
 

Maksājuma mainīgā daļa, ko var ieturēt vienu reizi gadā

 
 

Mainīgā maksājuma daļa

[]%

 
 

Šī ir maksimālā summa, ko var ieturēt no ieguldījumu plāna līdzekļiem

 
Līdzšinējās darbības rādītāji
         
Ieguldījumu plāna ienesīgumu aprēķina kā ieguldījumu plāna daļas vērtības izmaiņu pārskata gada laikā attiecību pret tās vērtību pārskata gada sākumā, izsakot to procentos, pieņemot, ka gadā ir 365 dienas.

Joslu diagrammas izkārtojumu papildina ar labi salasāmiem paziņojumiem, kuros:

• brīdina, ka līdzšinējais ienesīgums negarantē līdzīgu ienesīgumu nākotnē;

• norāda gadu, kurā ieguldījumu plāns sācis darbību.

 

  10%      
  7.5%       
  5%      
  2.5%      
  0%      
  -2.5%      
  -5%      
  -7.5%      
-10%
20xx 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx 20xx
Praktiska informācija
• līdzekļu turētāja nosaukums;

• informācija par dalībnieka tiesībām mainīt ieguldījumu plānu un līdzekļu pārvaldītāju;

• fondētās pensijas kapitāla izmaksas veidi;

• fondētās pensijas kapitāla izmaksa dalībnieka nāves gadījumā;

• kur un kā var iegūt papildu informāciju par ieguldījumu plānu (prospektu, gada pārskatu, līdzekļu pārvaldītāju ziņojumus u.c.);

• uzraugošās iestādes nosaukums.

"Šis ieguldījumu plāns ir reģistrēts Latvijas Republikā, un tā līdzekļu pārvaldītāja un līdzekļu turētāja uzraudzību veic Finanšu un kapitāla tirgus komisija."

"[Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības nosaukums] ir licencēta [dalībvalsts nosaukums], un to uzrauga [kompetentās iestādes nosaukums]."

"Šī dalībniekiem paredzētā pamatinformācija ir patiesa un publicēta [publicēšanas datums]."

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!