• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2013. gada 22. oktobra saistošie noteikumi Nr. 62 "Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem izvietošanas kārtību Rīgas pilsētā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.12.2013., Nr. 251 https://www.vestnesis.lv/op/2013/251.42

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.42

Daugavpils pilsētas pašvaldības sociālie pakalpojumi

Vēl šajā numurā

27.12.2013., Nr. 251

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 62

Pieņemts: 22.10.2013.

OP numurs: 2013/251.42

2013/251.42
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.62

Rīgā 2013.gada 22.oktobrī (prot. Nr.9, 5.§)

Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem izvietošanas kārtību Rīgas pilsētā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43.panta pirmās daļas 5. un 7.punktu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā izvieto ielu un laukumu nosaukuma zīmes, ēku, telpu grupu numura zīmes un virziena rādītājus uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, administratīvo atbildību par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontroli.

2. Ielu un laukumu nosaukuma zīmes un ēku, telpu grupu numura zīmes aizliegts izvietot uz ieejas portāliem, pilastriem, kolonnām, apmalēm, fasādes dekoriem un citām dekoratīvām arhitektoniskām detaļām.

3. Ja ielu un laukumu nosaukuma zīmi vai ēku, telpu grupu numura zīmi nav iespējams izvietot šajos noteikumos noteiktajā vietā, persona iesniedz Rīgas pilsētas būvvaldē vietas fotofiksāciju un iesniegumu, norādot pamatojumu, kāpēc nav iespējams veikt izvietošanu šajos noteikumos noteiktajā vietā vai veidā. Rīgas pilsētas būvvalde norāda vietu attiecīgās zīmes izvietošanai.

4. Ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju, virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem izvietotājs ir atbildīgs par to uzturēšanu labā tehniskā un vizuālā stāvoklī (nesabojātas, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem) un aktualizāciju.

5. Ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras un tūrisma objektiem tekstu veido, izmantojot fontu "Neue Helvetica77 Bold Condensed" (1.pielikums).

II. Ielu un laukumu nosaukuma zīmju izvietošanas pamatprincipi un kārtība

6. Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju izvietošanu pie ēkas vai žoga atbilstoši šo noteikumu prasībām ir atbildīgs ielai vai laukumam piegulošā stūra zemesgabala vai ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

7. Rīgas pilsētas pašvaldība nodrošina ielu un laukumu nosaukuma zīmju izgatavošanu un ielu un laukumu nosaukuma zīmju uzstādīšanu uz norāžu stabiem par pašvaldības līdzekļiem.

8. Lai saņemtu ielas vai laukuma nosaukuma zīmi, ielai vai laukumam piegulošā zemesgabala vai ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs vēršas Rīgas pilsētas pašvaldības izpilddirekcijā, iesniegumā (2.pielikums) norādot:

8.1. personas vārdu, uzvārdu vai juridiskas personas nosaukumu;

8.2. personas kodu vai juridiskas personas reģistrācijas numuru;

8.3. ēkas, būves, uz kuras izvietos ielas vai laukuma nosaukuma zīmi, adresi;

8.4. kontakttālruni;

8.5. ēkas, būves vai zemesgabala, uz kura izvietos ielas vai laukuma nosaukuma zīmi, kadastra apzīmējumu.

9. Pēc ielas vai laukuma nosaukuma zīmes saņemšanas persona to izvieto nedēļas laikā.

10. Ja ielai vai laukumam piegulošie stūra zemesgabali ir apbūvēti, šo noteikumu 3. un 4.pielikumā noteiktajam paraugam atbilstošas ielu un laukumu nosaukuma zīmes izvieto katrā krustojumā, uz katras ielas stūra, piestiprinot tās pie ēkas, būves vai žoga.

11. Ja ielas vai laukuma nosaukums ir kultūrvēsturiski skaidrojams, ielas sākumā un beigās pie pirmās un pēdējās ēkas vai būves katrā ielas pusē, ja to pieļauj ēkas vai būves arhitektoniskais risinājums, zem ielas vai laukuma nosaukuma zīmes izvieto 5.pielikumā noteiktajam paraugam atbilstošu ielas vai laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksni.

12. Ielas un laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksnes tekstu apstiprina Rīgas pilsētas būvvaldes Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukuma komisija.

13. Rīgas pilsētas pašvaldības izpilddirekcijas izgatavo ielas un laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksnes un izsniedz tās ēkas vai būves īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, kurš tās izvieto nedēļas laikā pēc saņemšanas.

14. Ja ielai vai laukumam piegulošais stūra zemesgabals nav iežogots un ēka atrodas tālāk par 9 m no ielas vai arī ielai vai laukumam piegulošie stūra zemesgabali nav apbūvēti, Rīgas pilsētas pašvaldība, izvērtējot konkrētās vietas situāciju, izvieto ielu un laukumu nosaukuma zīmes katrā krustojumā:

14.1. pie ceļa zīmju stabiem, ja to pieļauj normatīvie akti;

14.2. pie norāžu stabiem atbilstoši noteikumu 6.pielikumā noteiktajam paraugam.

15. Ja ielai vai laukumam piegulošā stūra zemesgabalā ēka nav iežogota, ielas vai laukuma nosaukuma zīmi izvieto pie ēkas vai būves 2,5 m augstumā no zemes un 0,3 m–0,5 m attālumā no ēkas stūra noteikumu 7.pielikumā noteiktajā veidā, izņemot šo noteikumu 14.punktā minēto.

16. Ja stūra zemesgabals ir iežogots, ielas vai laukuma nosaukuma zīmi izvieto pie žoga augšējās malas 0,3 m–0,5 m attālumā no stūra.

17. Noteikumu 14.punktā noteiktās prasības neattiecas uz Rīgas vēsturiskā centra teritoriju un aizsardzības zonu, kurā ielas vai laukuma nosaukuma zīmes uz norāžu stabiem izvieto tā, lai to izvietojums netraucē valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu vizuālo uztveri, neizjauc kultūrvēsturiskās vides tēlu, kā arī vērtību kopuma radīto noskaņu.

18. Ja pieņemts lēmums par ielas vai laukuma nosaukuma piešķiršanu vai maiņu, attiecīgās ielas vai laukuma nosaukuma zīmes izvietošanu vai maiņu veic trīs mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Ja klimatisko apstākļu dēļ nav iespējama jaunu ielu vai laukumu nosaukuma zīmju izvietošana uz norāžu stabiem minētajā termiņā, to veic, tiklīdz tas ir iespējams.

III. Ēku numura zīmju izvietošanas kārtība

19. Ēkas numura zīmes izvieto uz visām dzīvošanai, saimnieciskai, administratīvai vai publiskai darbībai paredzētām ēkām, kurām piešķirta atsevišķa adrese.

20. Par ēkas numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši šo noteikumu prasībām ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

21. Adresei ēkas numura zīmē jāatbilst Adrešu reģistra datiem.

22. Ēkas numura zīmi izgatavo atbilstoši 8., 9., 10. un 11.pielikumā noteiktajam paraugam, norādot tajā šādu informāciju:

22.1. ielas nosaukumu;

22.2. ēkas numuru;

22.3. zemesgabala, uz kura atrodas ēka, grupas un grunts numuru;

22.4. norādi par ēkas piederību:

22.4.1. vārdu "privātīpašums" vai ēkas īpašnieka iniciāļus un uzvārdu, vai arī juridiskas personas nosaukumu;

22.4.2. vārdus "valsts īpašums", ja ēkas īpašniece ir valsts;

22.4.3. vārdus "pašvaldības īpašums", ja ēkas īpašniece ir pašvaldība;

22.4.4. vārdu "kopīpašums", ja ēka ir valsts un pašvaldības, valsts un privātpersonas, pašvaldības un privātpersonas īpašumā.

23. Mainoties noteikumu 22.punktā minētajai informācijai, ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs par saviem līdzekļiem trīs mēnešu laikā izvieto jaunu ēkas numura zīmi atbilstoši šo noteikumu prasībām.

24. Pie ēkām Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā izvieto ēkas numura zīmes no izliekta emaljēta skārda vai plastikāta atbilstoši 8. un 9.pielikumā noteiktajam paraugam vai arī iekšēji vai ārēji izgaismotu, plakanu, ar burtiem no gaismu atstarojoša materiāla atbilstoši šo noteikumu 9., 10. vai 11.pielikumā noteiktajam paraugam.

25. Pie ēkām, kas ir iekļautas Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā vai atrodas Rīgas vēsturiskā centra teritorijā, izvieto ēkas numura zīmes no izliekta emaljēta skārda atbilstoši 8. un 9.pielikumā noteiktajam paraugam.

26. Pie daudzstāvu daudzdzīvokļu mājām un mājām, kurās atrodas izglītības iestādes un sabiedriskas iestādes, kas atrodas ārpus Rīgas vēsturiskā centra, pie fasādes, kas vērsta pret ielu un piebraucamo ceļu, izvieto ēkas numura zīmes, kas ir iekšēji vai ārēji izgaismotas un atbilst šo noteikumu 10. vai 11.pielikumā noteiktajam paraugam.

27. Izvietojot izgaismotu ēkas numura zīmi, elektropiegādes kabeļi uz ēkas fasādes nedrīkst būt redzami.

28. Ēkas numura zīmi izvieto noteikumu 7.pielikumā noteiktajā veidā, t.i., 2,5 m augstumā no zemes, ēkas labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi), 0,3 m–0,5 m attālumā no ēkas stūra, uz fasādes, kas vērsta pret ielu, saistībā ar kuru ir piešķirta adrese.

29. Ja ēka atrodas pie divu ielu krustojuma, ēkas numura zīmes izvieto uz abām fasādēm, kas vērstas pret ielu.

30. Ja ēka atrodas perpendikulāri ielai, saistībā ar kuru ir piešķirta adrese, ēkas numura zīmi izvieto uz ēkas fasādes, kas vērsta pret ielu, saistībā ar kuru ir piešķirta adrese, ēkas labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi).

31. Daudzdzīvokļu namiem, kuriem ieeja ēkā nav vērsta pret ielu, ēkas numura zīmi papildus izvieto uz fasādes, kurā atrodas ieeja ēkā, labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi).

32. Ja atsevišķi stāvošas ēkas garums ir 20 m un vairāk, ēkas numura zīmi izvieto abos ēkas galos 2,5 m augstumā no zemes, 0,3 m–0,5 m attālumā no ēkas stūra.

33. Iekšpagalmos un mikrorajonos ēkas numura zīmi papildus izvieto pie fasādes, kas redzama no piebraucamā ceļa, labajā pusē (skatoties virzienā uz ēkas fasādi) 2,5 m augstumā no zemes, 0,3 m–0,5 m attālumā no ēkas stūra.

34. Ja ēka atrodas iežogotā teritorijā un ēkas numura zīme pie fasādes nav skaidri saskatāma, to var izvietot pie žoga.

35. Dvīņu mājām un rindu mājām ēkas numura zīmi izvieto pie katras ieejas ēkā, labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi).

36. Ēkas numura zīmi izvieto trīs mēnešu laikā no lēmuma par adreses piešķiršanu vai maiņu spēkā stāšanās dienas.

IV. Telpu grupu numura zīmju izvietošanas kārtība

37. Telpu grupas numura zīmes izvieto pie telpu grupām (dzīvokļa un nedzīvojamām telpām), kurām piešķirta adrese.

38. Par telpu grupas numura zīmes un 39.punktā minētās numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši noteikumu prasībām atbildīgs ēkas, telpu grupas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

39. Noteikumu 12.pielikumā noteiktajam paraugam atbilstošas kāpņu telpā esošo telpu grupu numura zīmes izvieto virs ieejas kāpņu telpā šo noteikumu 12.pielikumā noteiktajā veidā. Ēkai ar divām vai vairākām līdzvērtīgām ieejām tās izvieto identiskās vietās, ņemot vērā ēkas arhitektonisko veidojumu.

40. Telpu grupu numura zīmes izvieto trīs mēnešu laikā no lēmuma par adreses piešķiršanu vai maiņu spēkā stāšanās dienas.

V. Virziena rādītāji uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem

41. Rīgas pilsētas pašvaldība izvieto noteikumu 13.pielikumā noteiktajam paraugam atbilstošus virziena rādītājus uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem.

42. Pie viena ielu un laukumu nosaukuma norāžu staba atļauts izvietot ne vairāk kā piecus noteikumu 14.pielikumā noteiktajam paraugam atbilstošus virziena rādītājus uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem.

43. Rīgas pilsētas pašvaldība lemj par virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem izvietošanas nepieciešamību un skaitu, nodrošina to izgatavošanu un uzstādīšanu, izvērtējot:

43.1. katra jauna virziena rādītāja atbilstību normatīvo aktu prasībām un iederību pilsētvidē;

43.2. objekta, uz kuru vērsts virziena rādītājs, sabiedrisko nozīmību;

43.3. attālumu no virziena rādītāja līdz objektam;

43.4. esošo virziena rādītāju daudzumu pie ielu un laukumu nosaukuma norāžu staba;

43.5. vai tas nerada apdraudējumu satiksmes drošībai, aizsedzot ceļa zīmes, netraucē transportlīdzekļu vai gājēju redzamību.

VI. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

44. Par šo noteikumu pārkāpšanu zemesgabala, ēkas vai telpu grupas īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 10 līdz 150 euro.

45. Par virziena rādītāja uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem patvaļīgu izvietošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 10 līdz 150 euro.

46. Rīgas domes Administratīvajai komisijai ir tiesības uzdot personai izpildīt šajos noteikumos noteikto pienākumu vai pārtraukt veikt darbības, par kuru nepildīšanu vai veikšanu persona tiek saukta pie administratīvās atbildības.

47. Noteikumu izpildi kontrolēt un sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolus atbilstoši savai kompetencei ir tiesīgi:

47.1. Rīgas domes Administratīvās inspekcijas inspektori;

47.2. Rīgas pašvaldības policijas amatpersonas saskaņā ar likumu "Par policiju".

VII. Noslēguma jautājumi

48. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 1999.gada 26.oktobra saistošos noteikumus Nr.46 "Rīgas ielu un laukumu nosaukumu, ēku un dzīvokļu numerācijas norādes kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 1999, Nr.372).

49. Saistošie noteikumi publicējami oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī.

50. Ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs sešu mēnešu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas demontē noteikumu 8., 9., 10. un 11.pielikumā noteiktajam paraugam neatbilstošas vai šo noteikumu prasībām neatbilstoši izvietotas ēku numura zīmes un izvieto tās atbilstoši šo noteikumu prasībām.

51. Ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs sešu mēnešu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas izvieto ēku numura zīmes pie ēkām, kurām piešķirta adrese, bet zīmes nav izvietotas.

52. Ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs sešu mēnešu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas demontē noteikumu 12.pielikumā noteiktajam paraugam neatbilstošas vai šo noteikumu prasībām neatbilstoši izvietotas kāpņu telpā esošo telpu grupu numura zīmes un izvieto tās atbilstoši šo noteikumu prasībām.

53. Rīgas pilsētas pašvaldība piecu gadu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas veic noteikumiem neatbilstošu ielu un laukumu nosaukuma zīmju uz norāžu stabiem un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem nomaiņu.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

1.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Burtu, ciparu paraugs uzrakstiem ielu un laukumu nosaukuma zīmēs, ēku, telpu grupu numura zīmēs un norādēs uz infrastruktūras un tūrisma objektiem

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

2.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

   

Rīgas ……………….izpilddirekcijai

 
       
   

(juridiskās personas nosaukums / fiziskās personas vārds, uzvārds)

 
       
   

(reģistrācijas numurs / personas kods)

 
       
   

(juridiskā adrese, tālrunis / dzīvesvietas adrese, tālrunis)

 
       
   

(juridiskās personas paraksttiesīgās / pilnvarotās personas vārds, uzvārds, tālrunis)

 
       
 

Iesniegums ielas/laukuma nosaukuma zīmes saņemšanai

 
     
  Lūdzu izgatavot _____________________________________________ ielas/laukuma nosaukuma zīmi(-es) izvietošanai pie ēkas, /būves/, /žoga/, kas atrodas pie ____________________________ un ____________________________ ielas krustojuma, kadastra apzīmējums ______________________________.  
     
  _____._____.________________  

__________________________/___________________________________/

 
  (datums, mēnesis, gads)  

(paraksts)

(vārds, uzvārds)

 
     
  Kontaktpersonas
tālrunis __________________
   
     

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

3.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Ielas vai laukuma nosaukuma zīmes paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

4.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Ielas vai laukuma nosaukuma zīmes paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

5.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Ielas vai laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksnes un tās izvietojuma paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

6.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Ielu vai laukumu nosaukuma norāžu staba paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

7.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Ielas vai laukuma nosaukuma zīmes, ēkas un kāpņu telpā esošo telpu grupu numura zīmju izvietojums pie ēkas

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

8.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Ēkas numura zīmes no izliekta emaljēta skārda paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

9.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Ēkas numura zīmes paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

10.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Iekšēji un ārēji izgaismotas ēkas numura zīmes paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

11.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Iekšēji izgaismotas ēkas numura zīmes paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

12.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Kāpņu telpā esošo telpu grupu numura zīmes paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

13.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

14.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr.62

Virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem paraugs

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2013.gada 22.oktobra saistošajiem noteikumiem Nr.62 "Par ielu un laukumu nosaukuma zīmju, ēku, telpu grupu numura zīmju un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem izvietošanas kārtību Rīgas pilsētā"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā izvieto ielu un laukumu nosaukuma zīmes, ēku, telpu grupu numura zīmes, virziena rādītājus uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, administratīvo atbildību par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontroli, skaidri saprotamus zīmju izvietošanas principus, kā arī atbildīgās personas par to izvietošanu, lai nodrošinātu iespēju viegli orientēties pilsētā tās iedzīvotājiem, viesiem un atvieglotu operatīvo dienestu (ātrās medicīniskās palīdzības, ugunsdzēsēju, policijas) darbu. Tiek noteikta norma gadījumiem, ja stūra zemesgabali nav apbūvēti vai arī ēkas atrodas tālāk par 9 m no ielas (attālums tiek mērīts perpendikulāri pret abām ielu malām no ielas sarkano līniju robežām), nosakot, ka šādos gadījumos ielu un laukumu nosaukuma zīmes tiek stiprinātas pie staba vai ceļa zīmēm, ja to pieļauj normatīvie akti. Noteikumos noteikts, ka ielu un laukumu nosaukuma zīmes izgatavo pašvaldība par saviem līdzekļiem. Ielu un laukumu nosaukuma zīmes, ēku, numura zīmes grafiskais dizains netiek mainīts, tādēļ personām, kas izvietojušas zīmes atbilstoši iepriekš spēkā esošajām normām, tās nevajadzēs izgatavot no jauna. Vienīgais izņēmums ir numura zīmes uz sabiedriski nozīmīgām ēkām, kas atrodas ārpus Rīgas vēsturiskā centra teritorijas, uz kurām paredzēta vienas lielāka izmēra un izgaismotas numura zīmes izvietošana.
Rīgas pilsētā dažādos laika posmos uzstādīti vismaz piecu dažādu veidu virziena rādītāji uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem. Ar šiem noteikumiem tiek noteikts vienots virziena rādītāju etalons visā pilsētā, kas veicinās pilsētas vides sakārtošanu.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Spēkā esošie Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.46 "Rīgas ielu un laukumu, ēku un dzīvokļu numerācijas norādes kārtība" (turpmāk tekstā – Noteikumi Nr.46) pieņemti 26.10.1999. Kopš tā laika notikušas izmaiņas spēkā esošajos normatīvajos aktos, 03.11.2009. pieņemti Ministru kabineta noteikumi Nr.1269 "Adresācijas sistēmas noteikumi", kas nosaka adresācijas kārtību valstī. Tāpēc Noteikumu Nr.46 normas ir juridiski novecojušas, tie neatbilst spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī noteiktie ielu, laukumu nosaukuma zīmju, ēku un telpu, grupu numura zīmju izvietošanas principi nenodrošina ēku numerācijas pārskatāmību, turklāt Noteikumiem Nr.46 nav pievienoti paraugi, kuros būtu noteikts zīmju grafiskais risinājums.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Rīgas pilsētas pašvaldība no Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrijas 20.04.2010. saņēma vēstuli Nr.2–1-16e/2629, kurā tika norādīts, ka ielu un laukumu nosaukuma zīmju izvietošana ir pašvaldības pienākums. Tas iekļauts šajos saistošajos noteikumos un radīs zināmus izdevumus, kas jāņem vērā, plānojot pašvaldības budžetu. Atbilstoši Rīgas pilsētas pašvaldības izpilddirekciju un Rīgas domes Satiksmes departamenta sniegtajai informācijai šobrīd ielu un laukumu nosaukuma zīmju izgatavošanai nepieciešams vismaz 6000 latu, 250 ielu un laukumu nosaukuma norāžu stabu izgatavošanai un uzstādīšanai nepieciešami aptuveni 20 000 latu, jo viena norāžu staba izgatavošana un uzstādīšana izmaksā ap 80 latu. Turpmāk pašvaldības budžetā nepieciešami līdzekļi ielu un laukumu nosaukuma norāžu stabu un virziena rādītāju uz infrastruktūras, kultūras vai tūrisma objektiem uzturēšanai, kas pēc analoģijas ar ceļa zīmju uzturēšanu varētu būt 16 latu vienam objektam gadā.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā saistošie noteikumi neietekmēs.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Nav.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Konsultācijas nav notikušas.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!