• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2013. gada 22. novembra rīkojums Nr. 560 "Par Augstākās izglītības un zinātnes attīstības pasākumu plānu laikposmam no 2013.gada 20.novembra līdz 2014.gada 31.decembrim". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2013., Nr. 230 https://www.vestnesis.lv/op/2013/230.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.561

Par uzdevumiem Eiropas Savienības strukturālo un investīciju fondu mērķa "Eiropas teritoriālā sadarbība" 2014.–2020.gada plānošanas periodam vadības, uzraudzības un kontroles sistēmas ieviešanai

Vēl šajā numurā

25.11.2013., Nr. 230

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 560

Pieņemts: 22.11.2013.

OP numurs: 2013/230.10

2013/230.10
RĪKI

Ministru kabineta rīkojumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta rīkojums Nr.560

Rīgā 2013.gada 22.novembrī (prot. Nr.60 67.§)

Par Augstākās izglītības un zinātnes attīstības pasākumu plānu laikposmam no 2013.gada 20.novembra līdz 2014.gada 31.decembrim

1. Apstiprināt Augstākās izglītības un zinātnes attīstības pasākumu plānu laikposmam no 2013.gada 20.novembra līdz 2014.gada 31.decembrim (turpmāk – plāns).

2. Noteikt Izglītības un zinātnes ministriju par atbildīgo institūciju plāna īstenošanā.

3. Plāna īstenošanā iesaistītajām institūcijām līdz 2015.gada 1.februārim atbilstoši kompetencei iesniegt Izglītības un zinātnes ministrijā pārskatu par plāna īstenošanas rezultātiem.

4.  Izglītības un zinātnes ministrijai sagatavot un izglītības un zinātnes ministram līdz 2015.gada 1.aprīlim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par plāna izpildi.

5. Iesaistītajām institūcijām 2013. un 2014.gadā nodrošināt plānā paredzēto pasākumu īstenošanu atbilstoši piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis

 

(Ministru kabineta
2013.gada 22.novembra
rīkojums Nr.560)

Augstākās izglītības un zinātnes attīstības pasākumu plāna laikposmam no 2013.gada 20.novembra līdz 2014.gada 31.decembrim kopsavilkums

Augstākās izglītības un zinātnes attīstības pasākumu plāns laikposmam no 2013.gada 20.novembra līdz 2014.gada 31.decembrim (turpmāk – pasākumu plāns) ir izstrādāts, pamatojoties uz Ministru kabineta 2009.gada 13.oktobra noteikumu Nr.1178 "Attīstības plānošanas dokumentu un ietekmes izvērtēšanas noteikumi" 30.punktu, kas nosaka, ka institūcija uzsāk plānošanas dokumentu izstrādi pēc savas iniciatīvas, ja beidzas līdzšinējā plānošanas dokumenta darbības termiņš un valsts politiku šajā nozarē ir nepieciešams turpināt, kā arī ja konstatē problēmu, kuras risināšanai nepieciešama attiecīgajā nozarē apstiprināta politika. Ņemot vērā to, ka 2012.gada 31.decembrī beidzās Pasākumu plāna nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē 2010.–2012.gadam (apstiprināts ar Ministru kabineta 2010.gada 5.augusta rīkojumu Nr.458 "Par Pasākumu plānu nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē 2010.–2012.gadam") darbības termiņš, Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi jaunu īstermiņa plānošanas dokumentu, lai turpinātu īstenot nepieciešamās reformas augstākajā izglītībā un zinātnē saskaņā ar Latvijas attīstības plānošanas dokumentos noteiktajiem uzdevumiem augstākās izglītības un zinātnes jomā.

Pasākumu plānā noteiktais galvenais mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, starptautiski konkurētspējīgu un zinātnē balstītu augstāko izglītību, ko īsteno efektīvi pārvaldītas institūcijas ar konsolidētiem resursiem. Lai sasniegtu šo mērķi, ir jāveicina augstākās izglītības atvērtība, jāpilnveido publiskā finansējuma piešķiršanas sistēma, jāizveido efektīva izglītības kvalitātes vadības un monitoringa sistēma, kā arī jāstiprina saikne starp augstāko izglītību, pētniecību un industriju.

Pasākumu plānā iekļauti pasākumi trīs galvenajos rīcības virzienos:

studiju un zinātniskās darbības kvalitātes paaugstināšana;

augstākās izglītības sektora resursu efektīva izmantošana un integrācija ar zinātni;

augstākās izglītības un zinātnes internacionalizācija un starptau­tiskās konkurētspējas paaugstināšana.

Plānā paredzētos pasākumus augstākās izglītības jomā nosacīti var iedalīt divos blokos:

1) sistēmiski pasākumi augstākās izglītības sektora darbības kvalitātes un efektivitātes paaugstināšanai, risinot informatīvajā ziņojumā "Par Izglītības un zinātnes ministrijas turpmāko rīcību zinātnes un augstākās izglītības reformu jomā" (izskatīts un pieņemts zināšanai Ministru kabinetā 2013.gada 3.janvārī, prot. Nr.1 40.§ 1.punkts) analizētos trūkumus un problēmas. Šajā ziņā pie svarīgākajiem pasākumiem jāpieskaita augstākās izglītības ārējās kvalitātes novērtēšanas (akreditācijas) sistēmas izveide, finansēšanas modeļa izstrāde, kā arī pasākumi, kas veicinās augstākās izglītības piedāvājuma atbilstību darba tirgus prasībām;

2) pasākumi, kas vērsti uz augstākās izglītības un zinātnes intelektuālo un materiālo resursu funkcionālu konsolidāciju, starptautiski konkurētspējīgu institūciju un apvienību (piemēram, konsorciju), kā arī akadēmiskās un pētnieciskās darbības izcilību motivējošu instrumentu kopas izveidi un attīstību, kas ir priekšnosacījums Eiropas Savienības struktūrfondu ieguldījumiem.  Šie pasākumi paredz gan normatīvā regulējuma pilnveidi, gan  augstākās izglītības un zinātnes sektora institūciju darbību saskaņošanu un tā dēvētās "kritiskās masas" pieaugumu.

Ņemot vērā to, ka pasākumu plāna īstenošanas periods ir 14 mēneši un tajā iekļauto pasākumu īstenošanai pieejamais finansējums ir ierobežots, plānā nav ietverti visi būtiskākie augstākās izglītības attīstības aspekti, bet tikai tie, kam pastiprināta uzmanība jāpievērš šajā un nākamajā gadā. Augstākās izglītības pieejamības un mūžizglītības procesu veicinošie pasākumi ir iekļauti izglītības attīstības pamatnostādņu projektā 2014.–2020.gadam.

Tā kā pasākumu plāns paredz veikt uzlabojumus arī zinātnes un inovāciju jomā, tā izstrādes procesā ir ņemti vērā šobrīd vēl topošajā zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādņu projektā 2014.–2020.gadam izvirzītie mērķi, rīcības virzieni un ieskicētie pasākumi.

Pasākuma plāna izstrādē ir ņemti vērā secinājumi, kas iekļauti Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajā informatīvajā Gala ziņojumā par "Pasākumu plāna nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē 2010.– 2012.gadam" izpildi1, kurā ir apkopoti un izvērtēti sasniegtie rezultāti pēdējo triju gadu laikā, kā arī noteikti turpmākajam periodam aktuāli pasākumi, kuru izpilde ir jāturpina 2013. un 2014.gadā.

Pasākumu plānā ietverti 23 pasākumi, par kuru izpildi atbildīgās un kuru izpildē iesaistītās institūcijas ir Ekonomikas ministrija, Finanšu ministrija, Zemkopības ministrija, Kultūras ministrija, Veselības ministrija, Augstākās izglītības padome, Valsts izglītības attīstības aģentūra un citas ar augstāko izglītību saistītās institūcijas. Pasākumu plāns tiks īstenots sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību, Latvijas Studentu apvienību, augstākās izglītības iestādēm un nozaru asociācijām.

Lai vienotos ar nozares pārstāvjiem un sadarbības partneriem par optimālu attīstības pasākumu plāna projektu, Izglītības un zinātnes ministrija organizēja pasākumu plāna projekta sabiedrisko apspriešanu, publiskojot to ministrijas mājaslapā un regulāri aicinot ieinteresētās organizācijas un personas sniegt savus priekšlikumus. Lai apspriestu pasākumu plāna projektā iekļautos pasākumus, Izglītības un zinātnes ministrija atkārtoti organizēja diskusijas vairākās darba grupās, kurās kopumā piedalījās aptuveni 100 dalībnieku.

Plānā iekļauto pasākumu finansēšana ir paredzēta atbildīgo institūciju esošā valsts budžeta finansējuma ietvaros. Finansiāls atbalsts augstākās izglītības attīstībai jaunajā ES fondu īstenošanas periodā plānots no 2015.gada.


1 www.mk.gov.lv/doc/2005/IZMKops_260613_AIZ_att.1406.doc‎

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis

 

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!