• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2013. gada 11. oktobra lēmums Nr. 52 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2013., Nr. 216 https://www.vestnesis.lv/op/2013/216.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-48

Par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu

Vēl šajā numurā

05.11.2013., Nr. 216

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 52

Pieņemts: 11.10.2013.

OP numurs: 2013/216.15

2013/216.15
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.52

Rīgā 2013.gada 11.oktobrī (prot. Nr.51, 7.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1927/13/03.02./13

Par AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" un AS "Ceļu pārvalde" apvienošanos

Konkurences padome 16.09.2013. saņēma AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" (turpmāk – Iesniedzējs) sagatavoto saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" iegūstot izšķirošu ietekmi AS "Ceļu pārvalde".

Ziņojums iesniegts atbilstoši Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 "Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos" (turpmāk – Noteikumi) prasībām, tādēļ par Ziņojuma saņemšanas dienu Konkurences likuma 16.panta pirmās daļas izpratnē Konkurences padome noteica 16.09.2013. un informēja par to Iesniedzēju.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

[1] AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta akciju sabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.40003044346, juridiskā adrese Duntes ielā 15a, Rīgā, tās galvenais darbības veids ir neatliekamās medicīnas palīdzības mašīnu ar šofera pakalpojumiem nodrošināšana Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestam Rīgas reģionā.

[2] Saskaņā ar Ziņojumā norādīto AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" nav izšķiroša ietekme citos uzņēmumos. Izšķirošu ietekmi uzņēmumā AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" īsteno fiziska persona.

[3] Fiziskajai personai, kurai ir izšķiroša ietekme AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze", papildus ir izšķiroša ietekme šādos uzņēmumos:

– SIA "RSTA", kura ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003683372, tās galvenie darbības veidi ir neatliekamās medicīnas palīdzības mašīnu tehniskā apkope un remonts, kā arī automašīnu remonta pakalpojumi;

– SIA "OLD M", kura ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003266612, tās galvenie darbības veidi ir starptautiskie kravu pārvadājumi un kravu pārvadājumi Latvijas Republikas teritorijā.

[4] Visas augstāk norādītās sabiedrības ir uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 9.punktam.

[5] AS "Ceļu pārvalde" ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta akciju sabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.40003034263, juridiskā adrese Kārļa Ulmaņa gatvē 1, Rīgā, tās galvenais darbības veids ir asfaltbetona ražošana un autoceļu būvniecība Latvijā.

[6] Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju izšķirošu ietekmi AS "Ceļu pārvalde" pirms apvienošanās īstenoja Rīgas dome, kurai piederēja 88,7% balsstiesības veidojošās akcijas.

[7] AS "Ceļu pārvalde" izšķirošu ietekmi īsteno šādos uzņēmumos:

– SIA "CP Transports", kura ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40103385803, tās galvenie darbības veidi ir būvniecības iekārtu un mašīnu iznomāšana un autoceļu būvniecība Latvijā;

– SIA "CP Uzturēšana", kura ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40103385822, tās galvenie darbības veidi ir autoceļu uzturēšana un autoceļu būvniecība Latvijā;

– "CP Worldwide", kura ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40103360354, tās galvenie darbības veidi ir autoceļu būvniecībai nepieciešamo materiālu iegāde, ar būvniecību saistīto atkritumu savākšana un asfaltbetona ražotnes produkcijas realizācija;

– Pilnsabiedrība "CP Serviss", kura ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta pilnsabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.40103232364, tās galvenais darbības veids ir autoceļu būvniecība Latvijā;

– Pilnsabiedrība "Ceļu Pārvalde Union Asphalttechnik", kura ir Latvijas Republikas komercreģistrā reģistrēta pilnsabiedrība ar vienoto reģistrācijas Nr.40003699049, tās galvenais darbības veids ir autoceļu būvniecība Latvijā.

[8] Visas augstāk norādītās sabiedrības ir uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku atbilstoši Konkurences likuma 1.panta 9.punktam.

2. Apvienošanās veids

[9] Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto "Tirgus dalībnieku apvienošanās ir (..) tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskās personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem."

[10] Apvienošanās īstenota Rīgas domei izsoles ceļā atsavinot 88,73% AS "Ceļu pārvalde" balsstiesības veidojošās akcijas. Atbilstoši 19.04.2013. akciju pirkuma līgumam un 22.04.2013. akciju pieņemšanas un nodošanas aktam AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" ieguva izšķirošu ietekmi AS "Ceļu pārvalde".

[11] Ņemot vērā minēto, norādītā apvienošanās ir uzskatāma par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē, vienam tirgus dalībniekam iegūstot tiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku.

3. Apvienošanās ietekmes izvērtējums

[12] Atbilstoši Noteikumu 2.punktam apvienošanās rezultātā ietekmētais tirgus ir: 1) konkrētais tirgus, kurā darbojas apvienošanā iesaistītie tirgus dalībnieki; 2) ar konkrēto tirgu, kurā darbojas viens no apvienošanā iesaistītiem tirgus dalībniekiem, vertikāli saistīts tirgus, kurā darbojas cits apvienošanā iesaistīts tirgus dalībnieks.

[13] Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" un tās saistīto uzņēmumu darbības veidi ir:

– neatliekamās medicīnas palīdzības mašīnu ar šofera pakalpojumiem nodrošināšana;

– automašīnu tehniskā apkope un remonts;

– starptautiskie kravu pārvadājumi un kravu pārvadājumi Latvijas Republikas teritorijā.

[14] Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju AS "Ceļu pārvalde" un tās saistīto uzņēmumu darbības veidi ir:

– asfaltbetona ražošana un autoceļu būvniecība Latvijā, tostarp autoceļu būvniecībai nepieciešamo materiālu iegāde un ar būvniecību saistīto atkritumu savākšana;

– būvniecības iekārtu un mašīnu iznomāšana Latvijā;

– autoceļu uzturēšana.

[15] Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju, secināms, ka:

1) AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" un tās saistīto uzņēmumu un AS "Ceļu pārvalde" un tās saistīto uzņēmumu darbības virzieni nepārklājas, viena apvienošanās dalībnieka sniegtie pakalpojumi nav aizvietojami ar otra tirgus dalībnieka sniegtajiem pakalpojumiem, līdz ar to apvienošanās neietekmē tirgus struktūru;

2) AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" un tās saistīto uzņēmumu darbības jomas nav vertikāli saistītas ar AS "Ceļu pārvalde" un tās saistīto uzņēmumu darbības jomām, un to pakalpojumi un preces nav savstarpēji papildinošas.

[16] Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka apvienošanās rezultātā netiek ietekmēta tirgus struktūra, neizveidojas vai nenostiprinās dominējošais stāvoklis un netiek samazināta konkurence tirgos, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki.

[17] Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Konkurences likuma 16.panta ceturtā daļa nosaka, ka, ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās neizraisa šā panta trešajā daļā minētās sekas, Konkurences padome pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu, 15.panta otrās daļas 1.punktu un otrās divi prim daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, kuras rezultātā AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" iegūst izšķirošu ietekmi AS "Ceļu pārvalde".

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!