• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rēzeknes pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2012. gada 27. jūlija saistošie noteikumi Nr. 19 "Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2012., Nr. 140 https://www.vestnesis.lv/op/2012/140.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

05.09.2012., Nr. 140

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 19

Pieņemts: 27.07.2012.

OP numurs: 2012/140.7

2012/140.7
RĪKI

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.19

Rēzeknē 2012.gada 27.jūlijā (prot. Nr.16, 7.p.)

Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.panta 1.4 daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rēzeknes pilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvajā teritorijā tiek klasificētas vidi degradējošas būves, sagruvušas būves un cilvēku drošību apdraudošas būves, kuras apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

2. Šo saistošo noteikumu mērķis ir pašvaldības administratīvajā teritorijā uzturēt un veidot vizuāli pievilcīgu un sakārtotu vidi, kas neapdraud un aizsargā pilsētas iedzīvotāju drošību, kā arī nosaka būvju īpašnieka, valdītāja vai lietotāja pienākumu uzturēt būves atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

3. Šajos saistošajos noteikumos lietotie termini:

3.1. sagruvusi būve – būve, kas cietusi stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā (t.sk., ugunsgrēkā, plūdos u.c.), īpašnieka, valdītāja vai lietotāja darbības vai bezdarbības dēļ tai ir daļēji vai pilnīgi sagrautas nesošās konstrukcijas, tā nav izmantojama un atjaunojama iepriekš paredzētajai funkcijai;

3.2. vidi degradējoša būve – būve, kas atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

3.2.1. cietusi stihiskas nelaimes vai avārijas rezultātā (t.sk., ugunsgrēkā, plūdos u.c.), atjaunojama iepriekš paredzētajai funkcijai būve, kas gada laikā nav atjaunota;

3.2.2. īpašnieka, valdītāja vai lietotāja darbības vai bezdarbības dēļ būve vizuāli zaudējusi savu sākotnējo izskatu un negatīvi ietekmē pilsētas ainavu;

3.2.3. pamesta būvniecības stadijā ilgāk par gadu (nav atjaunota būvatļauja), tai nav veikta konservācija un tā ir pieejama nepiederošām personām.

3.3. cilvēku drošību apdraudoša būve – būve, kurai trūkst nosedzošu konstrukciju vai ir atklātas ailas, kas ir pamesta būvniecības stadijā un nav nodrošināta pret nepiederošu personu iekļūšanu tajā vai tajā ir nedrošas konstrukcijas, kas var nokrist, apgāzties vai iebrukt, tādējādi radot apdraudējumu cilvēku dzīvībai un/vai veselībai;

3.4. būvei piekritīga zeme – apbūves zemes gabals pilsētā vai zeme zem būvēm saskaņā ar vienības robežu plāna zemes lietošanas veidu eksplikāciju.

II. Būvju klasificēšana

4. Pašvaldības būvinspektors apseko Rēzeknes pilsētas administratīvo teritoriju, veicot šādas darbības:

4.1. aktā fiksē vidi degradējošās,  sagruvušās un cilvēku drošību apdraudošās būves;

4.2. veic šo būvju fotofiksāciju;

4.3. sagatavo atzinumu par fiksēto būvju klasificēšanu atbilstoši šo noteikumu 3.punktam.

5. Pašvaldības būvvalde sagatavo un izsūta būvinspektora atzinumā norādīto būvju īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem, kuri pašvaldībā reģistrēti kā nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji par šīm būvēm, rakstisku brīdinājumu, kurā norāda termiņu būvju sakārtošanai.

6.  Pēc pašvaldības būvvaldes brīdinājuma saņemšanas būves īpašniekam, valdītājam un lietotājam ir pienākums brīdinājumā noteiktajā termiņā sakārtot būvi.

7. Pēc brīdinājumā noteiktā termiņa pašvaldības būvvalde veic atkārtotu būves pārbaudi un pēc atkārtotās pārbaudes rezultātu izvērtēšanas pieņem lēmumu par būves klasificēšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi.

8. Pamatojoties uz šo noteikumu 7.punktā minēto būvvaldes lēmumu, pašvaldības Finanšu pārvalde piemēro konkrētajām būvēm nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no tām piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

III. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošana

9. Būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības, sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā.

10. Maksāšanas paziņojumu par būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, pašvaldības Finanšu pārvalde nosūta nodokļa maksātājam viena mēneša laikā no dienas, kad lēmums par būves klasificēšanu attiecīgajā kategorijā ir kļuvis neapstrīdams vai ir beidzies termiņš augstākās iestādes izdotā administratīvā akta, ar kuru atstāts spēkā sākotnējais lēmums, pārsūdzēšanai un tas nav pārsūdzēts.

11. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā veic, sākot ar nākamo mēnesi pēc lēmuma par šo saistošo noteikumu minētā būves statusa atcelšanu stāšanās spēkā.

IV. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

12. Pašvaldības būvvaldes lēmumu par būves klasificēšanu par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi var apstrīdēt, iesniedzot sūdzību pašvaldības domei, bet pašvaldības domes lēmumu par pašvaldības būvvaldes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs



 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem Nr.19 "Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

1.1. Likuma "Par pašvaldībām" 14.panta pirmās daļas 3.punkts, 21.panta pirmās daļas 15.punkts, 41.panta pirmās daļas 1.punkts.

1.2. Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3.panta 1.4daļa paredz pašvaldībām tiesības līdz pirmstaksācijas gada 1.oktobrim pieņemt saistošos noteikumus par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvju aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

1.3. Rēzeknes pilsētas domes 13.01.2012. saistošo noteikumu Nr.2 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rēzeknes pilsētā" 6.punktā noteikts, ka Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā esošu vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Kārtība, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves" nosaka kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Nosakot kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves, var paredzēt, ka ir iespējama ietekme uz budžetu, kuru šobrīd nevar aprēķināt.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā 4.1. Saistošo noteikumu projekts praktiski neietekmē uzņēmējdarbību Rēzeknes pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

4.2. Būvju īpašnieki, valdītāji vai lietotājai kļūst motivētāki būvvaldes lēmumu izpildē.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs A.Bartaševičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!