• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par naudas un finanšu instrumentu norēķiniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2004., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrijas dienesta informācija Nr.40/1268-6776

Par līgumu spēkā stāšanos un līguma spēka zaudēšanu

Vēl šajā numurā

22.09.2004., Nr. 150

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas Fondu birža

Veids: noteikumi

Pieņemts: 31.08.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Rīgas Fondu biržas noteikumi

Par naudas un finanšu instrumentu norēķiniem

Apstiprināti Rīgas Fondu biržas padomes sēdē 2004.gada 31. augustā

Stājas spēkā 2004.gada 27.septembrī

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. Rīgas Fondu biržas noteikumi “Par naudas un finanšu instrumentu norēķiniem” (turpmāk — noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma 27. panta piekto daļu un 28.panta piektās daļas ceturto punktu.

1.2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek veikti naudas un finanšu instrumentu norēķini par Rīgas Fondu biržas (turpmāk — Birža) tirdzniecības sistēmā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem (turpmāk abi kopā saukti — darījumi) un Garantiju fonda izveidošanas un izmantošanas kārtību Biržas regulētajos tirgos noslēgto vai reģistrēto darījumu izpildes nodrošināšanai.

1.3. Šajos noteikumos lietotie termini atbilst Latvijas Centrālā depozitārija (turpmāk — LCD) finanšu instrumentu norēķinu kārtību regulējošajos noteikumos un Biržas Biedru un tirdzniecības noteikumos lietotajiem, ja vien šajos noteikumos nav paredzēts citādi.

1.4. Norēķinus par Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem organizē LCD saskaņā ar LCD noteikumos noteikto kārtību.

1.5. Birža seko, lai norēķinu veikšana notiktu atbilstoši šajos noteikumos un LCD noteikumos noteiktajai kārtībai un norēķini par darījumiem tiktu veikti atbilstoši darījuma nosacījumiem.

1.6. Norēķini par Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem tiek veikti, ievērojot DVP principu. Norēķini par Biržā noslēgtajiem darījumiem parasti tiek veikti norēķinu periodā T+3. Norēķinu periods par Biržā reģistrētajiem darījumiem var būt no T+0 līdz T+40.

1.7. Atsevišķiem finanšu instrumentu veidiem vai dažādos valūtas segmentos tirgotajiem finanšu instrumentiem Biržas valde var noteikt atšķirīgus norēķinu periodus.

2. Norēķinu veicējs

2.1. Finanšu instrumentu norēķinus par Biedra noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem var veikt:

2.1.1. Biedrs, ja tas vienlaikus ir LCD dalībnieks, kas veic finanšu instrumentu kontu turēšanu un nodrošina finanšu instrumentu norēķinus;

2.1.2. LCD dalībnieks, kas ir Biedra finanšu instrumenta konta turētājs un kas saskaņā ar savstarpēji noslēgtu līgumu ir apņēmies nodrošināt finanšu instrumentu norēķinus par Biedra darījumiem;

2.1.3. persona, kas saskaņā ar LCD noteikumiem ir tiesīga un veic ar finanšu instrumentiem saistītos norēķinus un kas saskaņā ar savstarpēji noslēgto līgumu ir apņēmusies nodrošināt finanšu instrumentu norēķinus par Biedra darījumiem.

2.2. Naudas norēķinus par Biedra darījumiem var veikt:

2.2.1. Biedrs, ja tas vienlaikus ir LCD dalībnieks, kas ir tiesīgs un veic ar finanšu instrumentu darījumiem saistītos naudas norēķinus;

2.2.2. LCD dalībnieks, kas ir tiesīgs un veic ar finanšu instrumentu darījumiem saistītos naudas norēķinus un kas saskaņā ar savstarpēji noslēgto līgumu ir apņēmies nodrošināt ar Biedra darījumiem saistītos naudas norēķinus.

2.2.3. persona, kas saskaņā ar LCD noteikumiem ir tiesīga un veic ar finanšu instrumentiem saistītos norēķinus un kas saskaņā ar savstarpēji noslēgto līgumu ir apņēmusies nodrošināt finanšu instrumentu norēķinus par Biedra darījumiem.

2.3. Biedrs ne vēlāk kā vienu dienu pirms tirdzniecības uzsākšanas Biržas tirdzniecības sistēmā iesniedz Biržai šādu kontu rekvizītus:

2.3.1. tā finanšu instrumentu un naudas norēķinu konta rekvizītus, kurus Birža varēs norādīt gadījumos, ja Biedra Tirdzniecības sistēmā ievadītā informācija par norēķinu veicēju būs kļūdaina, nepilnīga vai nebūs ievadīta vispār;

2.3.2. tā finanšu instrumentu un naudas norēķinu konta rekvizītus, pret kuru varēs vērst Biedra atbildību gadījumos, ja LCD noteiktajā kārtībā Biedra norādītais norēķinu veicējs būs noraidījis vai nebūs apstiprinājis norēķinu veikšanu.

3. Informācijas par norēķinu veicēju un norēķinu veikšanu apmaiņas kārtība

3.1. Biedrs, noslēdzot vai reģistrējot darījumu Biržas tirdzniecības sistēmā, Uzdevumu grāmatā ievadītajā uzdevumā vai paziņojumā norāda informāciju par norēķinu veicēju.

3.2. Ja Biedrs Biržas tirdzniecības sistēmā informāciju par norēķinu veicēju ir norādījis nepilnīgi, neprecīzi vai nav norādījis informāciju par norēķinu veicēju, Tirdzniecības sistēmā kā norēķinu veicējs automātiski tiek norādīta persona, kuru Biedrs ir norādījis kā norēķinu veicēju šādos gadījumos.

3.3. Ievadot uzdevumu vai paziņojumu Biržas tirdzniecības sistēmā, Biedrs var norādīt, ka pirms norēķinu izpildes ir nepieciešams saņemt apstiprinājumu no norēķinu veicēja.

3.4. Apstiprinājums no norēķinu veicēja tiek pieprasīts arī gadījumos, ja darījuma datos informācija par norēķinu veicēju ir norādīta nepareizi, nepilnīgi vai nav norādīta vispār un Tirdzniecības sistēmā kā norēķinu veicējs automātiski ir norādīta persona, par kuru Biedrs ir informējis Biržu atbilstoši šo noteikumu 2.3. punktam.

3.5. Birža tirdzniecības dienas beigās nosūta katram Biedram paziņojumu par tā iesniegto uzdevumu vai paziņojumu izpildi, kā arī nosūta LCD norēķinu uzdevumus visiem attiecīgajā tirdzniecības dienā izpildītajiem darījumiem.

3.6. Biedrs pēc šo noteikumu 3.5. punktā minētās informācijas saņemšanas no Biržas informē Biedra darījumos iesaistītos norēķinu veicējus.

3.7. Biedrs seko un nodrošina, lai LCD noteikumos noteiktajā termiņā būtu nodrošināts ar Biedra darījumiem saistīto norēķinu veikšanai nepieciešamais finanšu instrumentu un naudas daudzums.

3.8. Biržai ir tiesības atcelt kādu no norēķinu uzdevumiem vienīgi Biržas Biedru un tirdzniecības noteikumos paredzētajos gadījumos vai gadījumos, ja to ir pieprasījis Biedrs, kas ir viena darījuma puse, un otra darījuma puse rakstiski ir apliecinājusi piekrišanu darījuma atcelšanai.

3.9. Ja darījuma puses tam piekrīt, Biržas valde līdz norēķinu veikšanas brīdim ir tiesīga atcelt darījumu, ja ir pārkāptas Biržas noteikumu vai ar tiem saistīto Biržas valdes lēmumu prasības vai arī tiek apdraudēta tirgus drošība.

4. Īpašie nosacījumi norēķiniem, ja darījuma rezultātā finanšu instrumenti tiek pārvesti uz vai no ārvalstu centrālā depozitārija

4.1. Biedrs var paredzēt, ka tā veiktā darījuma izpildes rezultātā finanšu instrumenti tiek pārskaitīti uz vai pārvesti no ārvalstu centrālā depozitārija vienīgi tad, ja Biedrs pirms tam ir informējis Biržu par šādu darījumu veikšanu un ir iesniedzis Biržai informāciju par personām, kas nodrošinās norēķinus par šādiem darījumiem.

4.2. Ja darījumā kā norēķinu veicējs ir norādīts ārvalstu centrālā depozitārija dalībnieks, uzdevumā obligāti ir jānorāda, ka ir nepieciešams saņemt apstiprinājumu no norēķinu veicēja.

4.3. Norēķinu periods par darījumiem, kuru rezultātā finanšu instrumentus ir paredzēts pārvest uz vai no ārvalstu centrālā depozitārija, nedrīkst būt īsāks kā T+1.

5. Garantiju fonda izveidošana un tajā esošo līdzekļu izmantošanas kārtība

5.1. Lai mazinātu risku, ka laikus netiek nodrošināti norēķini par darījumiem vai novērstu darījumu atlikšanu norēķinu neizpildes dēļ, Birža izveido Garantiju fondu.

5.2. Garantiju fondam nav juridiskas personas statusa. Tā izveidošanas un tajā iemaksāto līdzekļu izmantošanas kārtību nosaka šie noteikumi.

5.3. Garantiju fondā iemaksātie līdzekļi tiek turēti šķirti no Biržas līdzekļiem un tos var izmantot vienīgi darījumu izpildes nodrošināšanai. Biedra Garantiju fondā iemaksātos līdzekļus Birža uzskaita attiecīgajam Biedram atvērtajā apakškontā.

5.4. Garantiju fonda naudas līdzekļus drīkst ieguldīt tikai drošos un likvīdos Biržas Padomes akceptētos ieguldījumos.

5.5. Peļņa un zaudējumi no Garantiju fonda līdzekļu apgrozības tiek sadalīti starp Garantiju fonda dalībniekiem proporcionāli to kopējās daļas lielumam atbilstoši gada vidējam atlikumam.

5.6. Biedram ir pienākums iestāties Garantiju fondā pirms Biedrs uzsāk tirdzniecību Biržas Tirdzniecības sistēmā. Ar iestāšanos Garantiju fondā saprot Biedra veikto iemaksu Biržas norādītajā norēķinu kontā šajos noteikumos noteiktajā apmērā un kārtībā.

5.7. Biedram ir jāveic šādas iemaksas Garantiju fondā:

5.7.1. 3000 latu par tirdzniecību latu tirgus segmentā;

5.7.2. 5000 eiro vai tā ekvivalents attiecīgajā ārvalstu valūtā par tirdzniecību katrā atsevišķā ārvalstu valūtas segmentā.

5.8. Biržas valde var pieņemt lēmumu palielināt Garantiju fondā veicamās iemaksas apjomu Biedram, kura darbību Biržas valde uzskata par riskantu vai Biržas regulēto tirgu nepārtrauktas un drošas darbības apdraudošu (piemēram, ir liels atlikto darījumu skaits vai regulāri tiek atlikti darījumi norēķinu neizpildes dēļ). Šāds palielinājums nevar pārsniegt šo noteikumu 5.7. punktā noteiktās iemaksas divkāršu apmēru.

5.9. Biedrs veic iemaksu Biržas norādītajā norēķinu kontā ne vēlāk kā divas darba dienas pirms Biedrs ir plānojis uzsākt tirdzniecību Biržas tirdzniecības sistēmā. Ja Biedrs neiemaksā noteikto naudas summu Garantiju fondā, Birža neatļauj Biedram veikt darījumus Biržas tirdzniecības sistēmā.

5.10. Ja Biedram nav pietiekams naudas daudzums tā veikto darījumu izpildes nodrošināšanai, norēķinu veikšanai par atlikto darījumu Birža izmanto Garantiju fonda līdzekļus. Darījuma izpildei nepieciešamo naudas summu Birža no Garantiju fonda līdzekļiem pārskaita otrai darījuma pusei. Garantiju fonda līdzekļi netiek izmantoti norēķiniem par Biržā reģistrētajiem (tiešajiem) darījumiem, kas tiek veikti ārvalstu valūtas segmentā.

5.11. Ja Garantiju fondā nepietiek līdzekļu, lai nodrošinātu atliktā darījuma izpildi, darījums tiek nodrošināts tikai Garantiju fondā esošo līdzekļu apjomā.

5.12. Viena valūtas segmenta Garantiju fonda līdzekļi nevar tikt izmantoti cita valūtas segmenta finanšu instrumentu darījuma nodrošināšanai. Minētais nosacījums neattiecas uz tā Biedra naudas līdzekļu izmantošanu, kura darījuma izpildes nodrošināšanai Garantiju fonda līdzekļi tiek izmantoti.

5.13. Ja Garantiju fondā viena Biedra kopējā daļa latos vai ārvalstu valūtās nav pietiekami liela, lai nodrošinātu viņa atliktā darījuma izpildi, vispirms tiek izmantoti šī Biedra latu un ārvalstu valūtu naudas līdzekļi Garantiju fondā un, ja to daudzums nav pietiekams, tiek izmantoti citu Biedru iemaksātie naudas līdzekļi proporcionāli katra dalībnieka kopējai daļai, bet nepārsniedzot viņa kopējo daļu latos vai ārvalstu valūtās.

5.14. Biedram, kura veikto darījumu norēķinu izpildei ir izmantoti Garantiju fonda līdzekļi, ir jāiemaksā Garantiju fondā tā summa, kura ir izmantota no Garantiju fonda, kā arī procenti par izmantotajiem līdzekļiem divkāršas Latvijas Bankas refinansēšanas likmes apmērā no izmantotās summas par izmantoto laiku. Biedrs šajā punktā minēto maksājumu veic Biržas valdes noteiktajā apjomā, kārtībā un termiņā.

5.15. Šo noteikumu 5.14. punktā noteiktajā kārtībā iemaksātā naudas summa tiek ieskaitīta Garantiju fondā un uzskaitīta Biedru apakškontos atbilstoši tam līdzekļu apjomam, kas tika izmantots no Biedru Garantiju fondā iemaksātajiem līdzekļiem. Sākotnēji tiek atlīdzināti citu Biedru izmantotie naudas līdzekļi.

5.16. Procenti par Garantiju fonda līdzekļu izmantošanu (divkārša Latvijas Bankas refinansēšanas likme par izmantoto līdzekļu apjomu uz izmantošanas laiku) tiek sadalīti starp citiem Biedriem proporcionāli to līdzekļu apjomam, kas tika izmantoti atliktā darījuma izpildei.

5.17. Informāciju par Garantiju fonda līdzekļu izmantošanu Biržā noslēgto darījumu nodrošināšanai publicē Biržas biļetenā. Biržas biļetens ir pieejams elektroniskā veidā Biržas mājaslapā internetā.

5.18. Ja Biedrs atsakās no Biržas biedra statusa vai tam tiek anulēts Biržas biedra statuss, Biedra Garantiju fondā iemaksātie naudas līdzekļi tiek atmaksāti pēc tam, kad ir izpildīti visi Biedra vārdā Biržā noslēgtie vai reģistrētie darījumi un saistības pret Garantiju fondu.

5.19. Biedram ir tiesības iesniegt Biržai iesniegumu, pretenziju vai cita veida pieteikumu jautājumos, kas saistīti ar Garantiju fonda darbību vai Biedra tiesībām un pienākumiem, un saņemt pamatotu rakstisku atbildi.

6. Izmaiņas darījumu vai norēķinu nosacījumos

6.1. Biržai līdz norēķinu veikšanas dienai (S diena) ir tiesības izdarīt izmaiņas informācijā par darījumu vai norēķinu veikšanu. Birža var veikt izmaiņas šajā informācijā vienīgi gadījumos, ja to ir pieprasījis Biedrs, kas ir veicis darījumu un otrs darījumā iesaistītais Biedrs ir devis piekrišanu šādu izmaiņu veikšanai.

6.2. Biedrs drīkst iesniegt pieprasījumu izdarīt izmaiņas šādos darījuma un norēķinu nosacījumos:

6.2.1. mainīt norēķinu dienu;

6.2.2. mainīt darījuma statusu no Biržā noslēgta darījuma uz Biržā reģistrētu darījumu;

6.2.3. atcelt noslēgto darījumu.

6.3. Ja Birža nepiekrīt darījuma vai norēķinu nosacījumu maiņai, Birža nekavējoties nosūta attiecīgu paziņojumu Biedram.

7. Atbildība par norēķinu veikšanu

7.1. Biedrs seko un nodrošina, lai norēķini par tā Biržā noslēgtajiem vai reģistrētajiem darījumiem tiktu veikti šajos noteikumos un LCD noteikumos noteiktajā kārtībā.

7.2. Ja darījumā iesaistītais Biedrs nav persona, kas nodrošina ar darījumu saistītos norēķinus, tad Biedrs ir atbildīgs par norēķinu veikšanu ar brīdi, kad LCD noteikumos paredzētajā termiņā Biedra darījuma datos sākotnēji norādītais norēķinu veicējs ir noraidījis vai nav apstiprinājis norēķinu veikšanu.

7.3. Saistību neizpildes gadījumā Biedrs, kas ir cietis zaudējumus, var vērsties Biržā, lai tā pieprasa Biedram, kuram ir bijis nepietiekams finanšu instrumentu vai naudas daudzums norēķinu veikšanai, atlīdzināt radītos zaudējumus.

7.4. Nepietiekams naudas daudzums:

7.4.1. ja Birža saņem no LCD paziņojumu par darījuma atlikšanu nepietiekama naudas daudzuma dēļ, Birža nekavējoties informē abus attiecīgajā darījumā iesaistītos Biedrus;

7.4.2. ja LCD noteikumos noteiktajā laika periodā Biedrs nenodrošina tā darījumu izpildei nepieciešamo naudas daudzumu, Birža norēķiniem par darījumu izmanto Garantiju fondā esošos līdzekļus;

7.4.3. ja Garantiju fonda līdzekļu apjoms nav pietiekams atliktā darījuma norēķinu veikšanai, otrai darījuma pusei tiek paziņots trūkstošās summas apjoms un tā Biedra rekvizīti, kura dēļ tika atlikti norēķini.

7.4.4. ja norēķinu veikšanai tiek izmantoti Garantiju fonda līdzekļi, Biržai ir tiesības apturēt Biedra turpmāko darbību Biržā līdz brīdim, kad Biedrs saskaņā ar šo noteikumu 5.14. punktu ir veicis iemaksas Garantiju fondā un samaksājis soda naudu šo noteikumu 7.6. punktā noteiktajā apmērā.

7.5. Nepietiekams finanšu instrumentu daudzums:

7.5.1. ja Birža ir saņēmusi no LCD paziņojumu, ka norēķinus par darījumiem nevar veikt nepietiekama finanšu instrumentu daudzuma dēļ, Birža nekavējoties par to informē darījumā iesaistītos Biedrus;

7.5.2. ja LCD noteikumos paredzētajā norēķinu dienā norēķinu veikšanai nepieciešamais finanšu instrumentu daudzums netiek nodrošināts, norēķini par darījumu tiek atlikti līdz brīdim, kad nepieciešamais finanšu instrumentu daudzums ir nodrošināts. Birža par norēķinu atlikšanu nekavējoties informē abus darījumā iesaistītos Biedrus;

7.5.3. Biedram, kas nav nodrošinājis pietiekamu finanšu instrumentu daudzumu norēķinu veikšanai, Biržas valde var uzlikt soda naudu šo noteikumu 7.6. punktā noteiktajā apmērā. No Biedra iekasētā soda nauda tiek sadalīta šādā veidā:

7.5.3.1. 50% no soda naudas tiek ieskaitīti Garantiju fondā un sadalīti proporcionāli visiem Biedriem;

7.5.3.2. 50% no soda naudas tiek izmaksāti Biedram, kas ir darījuma otra puse.

7.5.4. Pēc LCD paziņojuma saņemšanas par nepietiekamu finanšu instrumentu daudzumu Biedra turpmākā darbība Biržā tiek apturēta līdz norēķinu veikšanai un soda naudas samaksai.

7.6. Ja Biedrs nav nodrošinājis tā veikto darījumu norēķinu izpildei nepieciešamo naudas vai finanšu instrumentu daudzumu, Biedram ir jāmaksā soda nauda 70 latu apmērā, kā arī naudas summa 0,5% no atliktā darījuma vērtības par katru atlikto dienu. Lēmumu par soda naudas uzlikšanu pieņem Biržas valde. Biržas valdes lēmumu var apstrīdēt Biržas Biedru un tirdzniecības noteikumos noteiktajā kārtībā.

8. Citi jautājumi

8.1. Šie noteikumi stājas spēkā ar atsevišķu Biržas padomes lēmumu, bet ne ātrāk kā nākamajā dienā pēc šo noteikumu publicēšanas Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajā kārtībā.

8.2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

8.2.1. Rīgas Fondu biržas padomes 2004. gada 23. janvārī apstiprinātie noteikumi “Par finanšu instrumentu un naudas norēķiniem”

8.2.2. Rīgas Fondu biržas padomes 2004. gada 22. martā apstiprinātie “Rīgas Fondu biržas Garantiju fonda noteikumi”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!