• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 2002. gada 14. novembra lēmums Nr. 98/6 "Par "Elektroniskās naudas izlaišanas un apkalpošanas noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.2003., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77405-par-elektroniskas-naudas-izlaisanas-un-apkalposanas-noteikumu-apstiprinasanu

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

23.07.2003., Nr. 107

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 98/6

Pieņemts: 14.11.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 98/6

Rīgā 2002. gada 14. novembrī

Par “Elektroniskās naudas izlaišanas un apkalpošanas noteikumu” apstiprināšanu

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt “Elektroniskās naudas izlaišanas un apkalpošanas noteikumus” (pielikumā).

2. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 2003. gada 1. janvāri.

Latvijas Bankas prezidents I. Rimšēvičs

 

 

Elektroniskās naudas izlaišanas un apkalpošanas noteikumi

“Elektroniskās naudas izlaišanas un apkalpošanas noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) reglamentē elektroniskās naudas izlaišanu, apkalpošanu un izmantošanu Latvijas Republikā. Noteikumi sagatavoti, pamatojoties uz Latvijas Republikas likumu “Par Latvijas Banku”.

 

 

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Elektroniskā nauda — maksāšanas līdzeklis, kas atbilst Latvijas Republikas Kredītiestāžu likumā sniegtajai definīcijai.

1.2. Emitents — kredītiestāde, kas izlaiž elektronisko naudu.

1.3. Turētājs — kredītiestādes klients, kas atbilstoši ar kredītiestādi noslēgtajam līgumam glabā un izmanto elektroniskās naudas līdzekli.

 

 

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Noteikumi nosaka minimālās prasības, kas jāizpilda emitentam, bet neatceļ un neierobežo citas emitenta tiesības un pienākumus.

2.2. Elektronisko naudu drīkst izlaist vienīgi kredītiestādes. Emitents drīkst nodot trešajām personām ar elektroniskās naudas izlaišanu un apkalpošanu saistītos apakšuzdevumus, ja emitents uzņemas pilnu atbildību par to izpildi un ja šo uzdevumu nodošana trešajām personām nerada maksājumu sistēmai papildu finanšu riskus.

2.3. Elektronisko naudu drīkst izlaist tikai apmaiņā pret skaidro naudu vai naudas noguldījumiem banku kontos, turklāt skaidrās naudas vērtība vai naudas noguldījumu banku kontos vērtība nedrīkst būt mazāka par izlaistās elektroniskās naudas vērtību.

2.4. Elektroniskās naudas līdzeklī uzkrātā elektroniskās naudas vērtība nedrīkst pārsniegt 150 eiro ekvivalentu.

2.5. Naudas līdzekļu saņemšana apmaiņai pret elektronisko naudu nav uzskatāma par noguldījumu vai citu atmaksājamu līdzekļu piesaisti, ja saņemtie naudas līdzekļi nekavējoties tiek apmainīti pret elektronisko naudu.

 

 

3. Minimālās prasības elektroniskās naudas izlaišanai

3.1. Tiesisko attiecību nodibināšana

3.1.1. Izlaižot elektronisko naudu, emitentam jānoslēdz līgums ar turētāju un jānodrošina, ka visu elektroniskās naudas izlaišanā un apkalpošanā iesaistīto pušu (t.sk. institūciju, kuras pieņems emitenta izlaisto elektronisko naudu samaksai par precēm vai pakalpojumiem) tiesības un pienākumi ir skaidri noteikti līgumos.

3.1.2. Ja emitents nodod trešajai personai ar elektroniskās naudas izlaišanu un apkalpošanu saistītos apakšuzdevumus, emitentam ar šo trešo personu jānoslēdz līgums.

3.1.3. Līgumiem jābūt sagatavotiem rakstiski, viegli saprotamiem un uztveramiem.

3.1.4. Līgumos jāietver līguma dalībnieku tiesības un pienākumi, kā arī finanšu saistības, kādas rodas katram līguma dalībniekam pret pārējiem līguma dalībniekiem dažādos elektroniskās naudas izlaišanas, apkalpošanas un izmantošanas posmos.

3.2. Drošība

3.2.1. Emitentam jānodrošina elektroniskās naudas izlaišanai un apkalpošanai nepieciešamā vadības un uzskaites kārtība, kā arī atbilstošs iekšējās kontroles mehānisms, lai mazinātu finanšu un nefinanšu riskus, kādiem emitents tiek pakļauts, izlaižot un apkalpojot elektronisko naudu, t.sk. tehniskos, operacionālos un citus riskus, kas rodas, nododot trešajai personai operacionālos vai citus apakšuzdevumus elektroniskās naudas izlaišanā un apkalpošanā.

3.3. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana

3.3.1. Emitentam, izlaižot un apkalpojot elektronisko naudu, jāievēro likums “Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu”.

3.3.2. Jebkura elektroniskās naudas līdzekļa maksimālajai vērtībai jābūt noteiktai saskaņā ar noteikumu 2.4. punktu, ņemot vērā riskus, kādiem tiek pakļauta attiecīgā elektroniskās naudas līdzekļa izlaišana un apkalpošana, kā arī iespēju izmantot elektroniskās naudas līdzekli noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai.

3.4. Finanšu statistika

3.4.1. Emitenta pienākums ir Latvijas Bankas noteiktajos termiņos iesniegt tai visu pieprasīto statistisko informāciju, kā arī citu pieprasīto informāciju, kas attiecas uz elektroniskās naudas izlaišanu un kas nepieciešama normatīvajos aktos noteikto Latvijas Bankas funkciju pildīšanai.

3.5. Elektroniskās naudas izpirkšana

3.5.1. Derīguma termiņa laikā turētājam ir tiesības pieprasīt emitentam izpirkt elektronisko naudu atbilstoši tās nominālvērtībai banknotēs un monētās vai ar bankas noguldījuma pārvedumu uz turētāja kontu bez maksas, izņemot gadījumus, kad samaksa nepieciešama, lai izpildītu šo pārvedumu.

3.5.2. Emitenta un turētāja savstarpēji noslēgtajā līgumā jābūt skaidri noteiktiem elektroniskās naudas izpirkšanas nosacījumiem.

3.5.3. Līgumā var noteikt minimālo elektroniskās naudas izpirkšanas nominālvērtību, kas nedrīkst pārsniegt 10 eiro ekvivalentu.

3.6. Savstarpējā izmantojamība

3.6.1. Emitentam jācenšas izmantot vienādus standartus un principus, lai viena emitenta izlaistā elektroniskā nauda būtu izmantojama arī cita emitenta elektroniskās naudas pieņemšanas un apkalpošanas vietās.

3.7. Garantijas, apdrošināšana un zaudējumu segšanas pasākumi

3.7.1. Emitentam jācenšas nodrošināt elektroniskās naudas līdzekļu garantijas, apdrošināšanu vai zaudējumu segšanas pasākumus, lai pasargātu turētājus un institūcijas, kuras pieņem emitenta izlaisto elektronisko naudu samaksai par precēm vai pakalpojumiem, no iespējamiem zaudējumiem, kas var rasties elektroniskās naudas izlaišanas, apkalpošanas un izmantošanas rezultātā.

 

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 2000/46/EC “Par elektroniskās naudas institūciju darbības uzsākšanu, norisi un pārdomātu uzraudzību” un direktīvas 2000/28/EC, ar kuru veikti grozījumi direktīvā 2000/12/EC “Par kredītiestāžu darbības uzsākšanu un norisi”.

 

 

“Latvijas Vēstneša” redakcijā saņemts 15.07.2003.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!