• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 8. jūlija noteikumi Nr. 377 "Kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības dažādu veidu cukuriem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2003., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77211-kvalitates-klasifikacijas-un-markejuma-prasibas-dazadu-veidu-cukuriem

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.378

Kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības augļu džemam, želejai, marmelādei un saldinātam kastaņu biezenim

Vēl šajā numurā

16.07.2003., Nr. 105

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 377

Pieņemts: 08.07.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.377

Rīgā 2003.gada 8.jūlijā (prot. Nr.39, 33.§)

Kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības dažādu veidu cukuriem

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta ceturto daļu un 13.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības dažādu veidu cukuriem (turpmāk — produkti).

2. Produktus klasificē šādi:

2.1. otrās šķiras baltais cukurs;

2.2. cukurs jeb baltais cukurs;

2.3. augstākā labuma baltais cukurs;

2.4. cukura šķīdums;

2.5. invertcukura šķīdums;

2.6. invertcukura sīrups;

2.7. glikozes sīrups;

2.8. sausais glikozes sīrups;

2.9. dekstroze jeb dekstrozes monohidrāts;

2.10. dekstroze jeb bezūdens dekstroze;

2.11. fruktoze.

3. Noteikumi neattiecas uz cukuru glazūrā, lielkristālu cukuru un graudu cukuru.

4. Noteikumi attiecas uz visiem pārtikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas veic uzņēmējdarbību šo noteikumu 2.punktā minēto produktu apritē.

5. Produktu atbilstību šo noteikumu prasībām kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests.

 

II. Kvalitātes prasības

6. Otrās šķiras baltais cukurs ir attīrīta un kristalizēta saharoze, kurai ir šādas īpašības:

6.1. polarizācija — ne mazāk kā 99,5° Z;

6.2. invertcukura saturs — ne vairāk kā 0,1 % no masas;

6.3. zudumi žāvējot — ne vairāk kā 0,1 % no masas.

7. Cukurs jeb baltais cukurs ir attīrīta un kristalizēta saharoze, kurai ir šādas īpašības:

7.1. polarizācija — ne mazāk kā 99,7° Z;

7.2. invertcukura saturs — ne vairāk kā 0,04 % no masas;

7.3. zudumi žāvējot — ne vairāk kā 0,06 % no masas;

7.4. krāsas tips — ne vairāk kā deviņi punkti, ko nosaka atbilstoši šo noteikumu 17.1.apakšpunktam.

8. Augstākā labuma baltais cukurs ir attīrīta un kristalizēta saharoze, kurai ir šādas īpašības:

8.1. polarizācija — ne mazāk kā 99,7° Z;

8.2. invertcukura saturs — ne vairāk kā 0,04 % no masas;

8.3. zudumi žāvējot — ne vairāk kā 0,06 % no masas;

8.4. kopējais punktu skaits, ko nosaka atbilstoši šo noteikumu 17.punktam, nav lielāks par astoņiem un nav lielāks par:

8.4.1. četriem attiecībā uz krāsas tipu;

8.4.2. sešiem attiecībā uz pelnvielu saturu;

8.4.3. trijiem attiecībā uz šķīduma krāsainību.

9. Cukura šķīdums ir saharozes šķīdums ūdenī, kuram ir šādas īpašības:

9.1. sausna — ne mazāk kā 62 % no masas;

9.2. invertcukura saturs (fruktozes un dekstrozes attiecība 1,0 ± 0,2) — ne vairāk kā 3 % no sausnas masas;

9.3. konduktīvie pelni — ne vairāk kā 0,1 % no sausnas masas, ko nosaka atbilstoši šo noteikumu 17.2.apakšpunktam;

9.4. šķīduma krāsainība — ne vairāk kā 45 ICUMSA vienības, ko nosaka, izmantojot Starptautiskās cukura analīzes vienoto metožu komisijas (turpmāk — ICUMSA) metodes.

10. Invertcukura šķīdums ir daļēji ar hidrolīzi invertētas saharozes šķīdums ūdenī, kurā invertcukurs nav pārsvarā un kuram ir šādas īpašības:

10.1. sausna — ne mazāk kā 62 % no masas;

10.2. invertcukura saturs (fruktozes un dekstrozes attiecība 1,0 ± 0,1) — 3 %–50 % no sausnas masas;

10.3. konduktīvie pelni — ne vairāk kā 0,4 % no sausnas masas, ko nosaka atbilstoši šo noteikumu 17.2.apakšpunktam.

11. Invertcukura sīrups ir daļēji ar hidrolīzi invertētas saharozes šķīdums ūdenī, kurš var būt kristalizēts un kuram ir šādas īpašības:

11.1. sausna — ne mazāk kā 62 % no masas;

11.2. invertcukura saturs (fruktozes un dekstrozes attiecība 1,0 ± 0,1) — ne mazāk kā 50 % no sausnas masas;

11.3. konduktīvie pelni — ne vairāk kā 0,4 % no sausnas masas, ko nosaka atbilstoši šo noteikumu 17.2.apakšpunktam.

12. Glikozes sīrups ir attīrīts un koncentrēts saharīdu šķīdums ūdenī, ko iegūst no cietes un (vai) inulīna un kuram ir šādas īpašības:

12.1. sausna — ne mazāk kā 70 % no masas;

12.2. dekstrozes ekvivalents — ne mazāk kā 20 % no sausnas masas, izsakot kā D-glikozi;

12.3. sulfātpelni — ne vairāk kā 1 % no sausnas masas.

13. Sausais glikozes sīrups ir daļēji dehidratēts glikozes sīrups, kuram ir šādas īpašības:

13.1. sausna — ne mazāk kā 93 % no masas;

13.2. dekstrozes ekvivalents — ne mazāk kā 20 % no sausnas masas, izsakot kā D-glikozi;

13.3. sulfātpelni — ne vairāk kā 1 % no sausnas masas.

14. Dekstroze jeb dekstrozes monohidrāts ir attīrīta un kristalizēta D-glikoze, kas satur vienu kristalizācijas ūdens molekulu un kurai ir šādas īpašības:

14.1. sausna — ne mazāk kā 90 % no masas;

14.2. dekstroze (D-glikoze) — ne mazāk kā 99,5 % no sausnas masas;

14.3. sulfātpelni — ne vairāk kā 0,25 % no sausnas masas.

15. Dekstroze jeb bezūdens dekstroze ir attīrīta un kristalizēta D-glikoze, kas nesatur kristalizācijas ūdeni un kurai ir šādas īpašības:

15.1. sausna — ne mazāk kā 98 % no masas;

15.2. dekstroze (D-glikoze) — ne mazāk kā 99,5 % no sausnas masas;

15.3. sulfātpelni — ne vairāk kā 0,25 % no sausnas masas.

16. Fruktoze ir attīrīta kristalizēta D-fruktoze, kurai ir šādas īpašības:

16.1. fruktozes saturs — minimums 98 %;

16.2. glikozes saturs — maksimums 0,5 %;

16.3. zudumi žāvējot — ne vairāk kā 0,5 % no masas;

16.4. konduktīvie pelni — ne vairāk kā 0,1 % no masas, ko nosaka atbilstoši šo noteikumu 17.2.apakšpunktam.

17. Izmantojot baltā cukura un augstākā labuma baltā cukura šķīduma krāsas tipa, konduktīvo pelnu satura un krāsainības noteikšanas metodi, viens punkts atbilst:

17.1. 0,5 krāsas tipa vienībām, ko aprēķina pēc Brunsvikas Zemkopības un cukura rūpniecības tehnoloģijas institūta metodes. Minēto metodi izmanto intervences aģentūru iepirktā cukura kvalitātes noteikšanai;

17.2. 0,0018 % konduktīvo pelnu saturam, ko aprēķina pēc ICUMSA metodes;

17.3. 7,5 šķīduma krāsainības vienībām, ko aprēķina pēc ICUMSA metodes.

18. Vārdu “baltais” var lietot:

18.1. cukura šķīdumam (piemēram, baltais cukura šķīdums), ja šķīduma krāsainība, kas noteikta, izmantojot ICUMSA metodi, nepārsniedz 25 ICUMSA vienības;

18.2. invertcukura šķīdumam (piemēram, baltais invertcukura šķīdums) un invertcukura sīrupam (piemēram, baltais invertcukura sīrups), kurā konduktīvo pelnu saturs, kas noteikts, izmantojot ICUMSA metodi, nepārsniedz 0,1 % un šķīduma krāsainība nepārsniedz 25 ICUMSA vienības.

 

III. Marķējuma prasības

19. Produktus marķē atbilstoši attiecīgajiem normatīvajiem aktiem.

20. Šo noteikumu 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15. un 16.punktā minētos produktu nosaukumus lieto tirdzniecībā.

21. Produkta nosaukumu “Augstākā labuma baltais cukurs” var aizstāt ar produkta nosaukumu “Cukurs” vai “Baltais cukurs”.

22. Šo noteikumu 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15. un 16.punktā minētajiem produktu nosaukumiem var pievienot produktu aprakstu.

23. Ar šo noteikumu 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15. un 16.punktā minētajiem produktu nosaukumiem var papildināt citu produktu nosaukumus, ja tas nemaldina pircējus.

24. Fasētiem produktiem, kas sver mazāk par 20 gramiem, marķējumā neto masa nav jānorāda.

25. Marķējumā norāda sausnas un invertcukura saturu cukura šķīdumā, invertcukura šķīdumā un invertcukura sīrupā.

26. Invertcukura sīrupam, kura šķīdumā ir kristāli, marķējumā ietver vārdu “kristalizēts”.

27. Ja fruktozes saturs šo noteikumu 12. un 13.punktā minētajiem produktiem ir lielāks nekā 5 % no sausnas, marķējumā kā produkta nosaukumu un kā sastāvdaļu ietver norādi “glikozes–fruktozes sīrups” vai “fruktozes–glikozes sīrups” un “sausais glikozes–fruktozes sīrups” vai “sausais fruktozes–glikozes sīrups”, kā arī norāda glikozes vai fruktozes pārsvaru.

 

IV. Noslēguma jautājumi

28. Ar 2004.gada 12.jūliju aizliegta tādu produktu tirdzniecība, kuri neatbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

29. Pēc 2004.gada 12.jūlija atļauta tādu uzkrāto produktu tirdzniecība, kuri neatbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām, ja tie ražoti un marķēti ES dalībvalstīs pirms 2004.gada 12.jūlija.

30. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1998.gada 31.augusta noteikumus Nr.330 “Noteikumi par balto cukuru” (Latvijas Vēstnesis, 1998, 252.nr.; 1999, 68./69.nr.).

 

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 2001/111/EC.

Ministru prezidents E.Repše

Zemkopības ministrs M.Roze

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 17.jūliju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!