• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.04.2003., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74337

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Par 2003. gada 14. aprīļa sēdi

Vēl šajā numurā

30.04.2003., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma:

2003. gada 16. aprīlī

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Sākam 16.aprīļa Saeimas sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis vairākus priekšlikumus.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis priekšlikumu no Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas ar lūgumu — iekļaut šā gada 16.aprīļa sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi likumā “Par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām”” trešajam lasījumam līdz šā gada 8.maijam”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā lēmuma projekts ir iekļauts.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu ar lūgumu — iekļaut šā gada 16.aprīļa sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” otrajam lasījumam līdz šā gada 28.aprīlim”. Vai deputātiem ir iebildumi par lēmuma projekta iekļaušanu? Nē, deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegumu ar lūgumu — iekļaut šā gada 16.aprīļa Saeimas sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” trešajam lasījumam līdz šā gada 6.maijam”. Vai deputātiem ir iebildumi par lēmuma projekta iekļaušanu sēdes kārtībā? Deputātiem iebildumu nav.

Un Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas priekšlikumu iekļaut šā gada Saeimas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” trešajam lasījumam līdz 2003.gada 30.maijam.” Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Lēmuma projekts darba kārtībā ir iekļauts.

Sākam izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Jurkāna, Urbanoviča, Plinera Aleksejeva un Agešina iesniegto likumprojektu “Grozījumi Izglītības likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir atbildīgā komisija.

“Par” pieteicies runāt deputāts Jakovs Pliners. Lūdzu!

J.Pliners (TSP). Godājamais Prezidij! Cienījamie deputāti! Tautas saskaņas partija uzskatīja un uzskata, ka latviešu valodai jābūt vienīgajai valsts valodai Latvijā. Mēs gribam, lai minoritāšu bērni brīvi pārvaldītu latviešu valodu, zinātu latviešu kultūru, tradīcijas un paražas. Esam pārliecināti, ka valdošo partiju izvēlētās metodes šo mērķu sasniegšanai izglītības jomā neveicina sabiedrības integrāciju, negatīvi var ietekmēt mazākumtautību bērnu zināšanu kvalitāti, konkurētspēju darba tirgū un neatbilst starptautiskajiem dokumentiem mazākumtautību tiesību jautājumos. Labi apgūt latviešu valodu un mācīties tikai valsts valodā, tā Izglītības likumā, tie ir atšķirīgi jēdzieni. Latvijā no 320 tūkstošiem skolēnu gandrīz 100 tūkstoši mācas pēc mazākumtautību izglītības programmām. Vai jūs esat lasījuši rakstus, analīzes par latviešu valodas apmācības pasniegšanas kvalitāti? Domāju, ne, jo tādu gandrīz nav. Tas liecina, ka mēs vēl pārāk maz domājam par latviešu valodas apguvi un zināšanām mazākumtautību skolās. Piekrītu visiem, kas uzskata, ka mazākumtautību vidusskolu audzēkņu izglītības valoda ir pārāk politizēts jautājums. Bet politizācija sākas ar to brīdi, kad bez zinātniskā pamatojuma, bez bērnu vecāku piekrišanas, bez konsultācijām ar minoritāšu kultūras biedrībām 1998.gadā tika pieņemts spēkā esošais Izglītības likums.

Mēs uzskatām, ka šī likuma atsevišķi panti ir kaitīgi integrācijai, nelietderīgi un neizpildāmi. Zināšanu līmenis pazeminās, tajā skaitā nesagatavotā bilingvisma dēļ. Mēs uzskatām, ka pēc 2004.gada līdz 40% mazākumtautību bērnu vispār nevarēs mācīties vidusskolās. Vēl vairāk. Pazemināsies izglītības kvalitāte, palielināsies noziedzība, žūpība, narkomānija, bezdarbs šo jauniešu vidū. Mēs negribam, lai nacionālās un lingvistiskās minoritātes kļūtu mūsu valstī par sociāli nelabvēlīgo slāni. Un tagad lai runā skaitļi un fakti.

2002.gadā 54% mazākumtautību pamatskolu absolventi nokārtoja valsts valodas eksāmenu no vienas līdz sešām ballēm pēc desmit ballu sistēmas. Vai viņi un viņiem līdzīgie audzēkņi pēc 2004.gada spēs vidusskolās pilnvērtīgi mācīties valsts valodā? Nespēs! Bet profesionālā izglītība taču arī tiek plānota tikai valsts valodā. Tātad šo bērnu izglītība apstāsies pamatskolas līmenī. Izglītības ministrijas dati liecina, ka šobrīd, uz šodienu 89% mazākumtautību vidusskolu nav gatavas pāriet uz apmācību valsts valodā. Kādas ir garantijas, ka minētās skolas to spēs pēc gada? Direktori paziņojuši ministrijai, ka 53,6 mazākumtautību vidusskolu skolotāji brīvi pārvalda latviešu valodu. No Izglītības valsts inspekcijas apsekotajām skolām tikai 38% skolotāju var pasniegt savu mācību priekšmetu valsts valodā.

Ko pārējie skolotāji pēc gada varēs iemācīt saviem audzēkņiem? Atlaidīsim viņus no darba? Maksāsim sociālos pabalstus? Bet kur ņemsim citus? 33% skolotāju pieprasa latviešu valodas kursus, 31% — bilingvālos kursus, 46% — kursus priekšmeta metodikā, 11% — citus kursus. Līdzekļu trūkumu dēļ Izglītības un zinātnes ministrija ne gada, ne divu gadu laikā skolotāju vēlmes tālāk izglītībā apmierināt nevarēs.

Un pēdējais. Kā var realizēt 2004.gada reformu, ja absolūtais vecāku vairākums to neatbalsta? Mēs kā parlamentāra partija piedāvājam likumprojektu, kura būtība ir atļaut pašām minoritāšu izglītības iestādēm, tas ir, vecāko klašu skolēniem, vecākiem, skolotājiem, administrācijai, saskaņojot ar attiecīgo pašvaldību, izvēlēties vidusskolu izglītības skolu, izglītības ieguves pamatvalodu, bilingvisma pakāpi un atsevišķu priekšmetu mācīšanu valsts valodā. Ikviens audzēknis apgūs valsts valodu un kārtos valsts valodas zināšanu pārbaudes eksāmenus Izglītības un zinātnes ministrijas noteiktajā kārtībā un apjomā.

Lūdzu nobalsot par likumprojekta nodošanu komisijām! Paldies.

Sēdes vadītāja. “Pret” pieteikusies runāt deputāte Silva Golde.

S.Golde (TP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Grūti atrast vēl labāku sabiedrības integrācijas līdzekli nekā valoda. Un kas ir dīvaini? Dīvaini, ka vienas frakcijas deputāti paši nonāk pretrunās. Deputāts Agešins ir presē izteicies, ka valoda ir labs sabiedrības integrācijas līdzeklis. Savukārt tikko no tribīnes mēs dzirdējām Plinera kunga uzstāšanos, ka valoda nav sabiedrības integrācijas līdzeklis. Jo vairāk tuvojas laiks, kad jāstājas spēkā Izglītības likuma prasībām par pāreju uz mācībām valsts valodā, jo mums, Saeimas deputātiem, arvien vairāk jārēķinās ar arvien lielāku spiedienu no vienas sabiedrības daļas, lai šīs likuma normas atceltu. Ar metodiski organizētu kampaņu. Un ne jau ar bērnu vai jauniešu organizētu kampaņu, bet politiķu organizētu kampaņu.

Ko mums piedāvā šodien grozījumos?

Mums piedāvā, ka izglītību valsts un pašvaldības izglītības iestādēs varēs iegūt ne tikai valsts, bet arī mazākumtautību valodās, ja to pieprasa vecāki, un saskaņā ar pašvaldību. Mums piedāvā to, ka izglītības iestādēs, kurās īsteno mazākumtautību izglītības programmas, ka nevis Izglītības un zinātnes ministrija noteiks, kuri priekšmeti ir jāmāca valsts valodā, bet ka šīs skolas noteiks pašas.

Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka tikpat labi varētu izvēlēties sportu, dziedāšanu, mājturību valsts valodā. Vai tas veicinās sabiedrības integrāciju? Gluži otrādi: šie vārdi nesaskan ar tiem darbiem.

Šodien likums paredz, ka bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni apgūst izglītību valsts valodā. Šodien grozījumos mums piedāvā, ka šie bērni turpina mācības vai uzsāk mācības dzimtajā valodā. Mēs zinām, ka nereti šie bērni var būt gadu veci, var būt mēnesi veci. Mūsu vēlme ir, lai šie bērni dzīvotu laimīgu dzīvi Latvijā.

Tāpat mēs tiekam aicināti no valsts un pašvaldību budžeta līdzekļiem piedalīties privāto izglītības iestāžu finansēšanā, svītrojot nosacījumu, ka šīm izglītības programmām ir jābūt valsts valodā.

Godājamie kolēģi, mēs esam izcila valsts! Latvija ir izcila valsts Eiropas mērogā. Mēs no valsts budžeta finansējam astoņu mazākumtautību bērnu izglītības ieguvi viņu dzimtajā valodā. Citu tādu piemēru nav! Šeit varētu pamācīties ne tikai Eiropa, es domāju, varētu pamācīties arī Krievija. Ja mani atmiņa neviļ, es kaut kur lasīju, ka ap 160 dažādu nacionalitāšu cilvēki dzīvo Krievijā. Cik valodās tiek mācīti bērni šajā lielajā zemē? Vai latviešu bērniem, kuri piespiedu kārtā, kuru vecāki tika deportēti uz Sibīriju, viņiem ir iespējas iegūt izglītību latviešu valodā? Viņiem nav šīs iespējas! Tad, lūdzu, arī neprasiet to, ko jūs paši nedarāt savā zemē!

Aicinu... es aicinu neatbalstīt šos piedāvātos grozījumus Izglītības likumā, jo mēs vēlamies, lai bērni, lai jaunieši mūsu valstī būtu laimīgi, lai viņiem būtu veiksmīga karjera, lai viņi būtu integrēti sabiedrībā neatkarīgi no tā, kas ir viņu vecāki, kāda ir viņu tautība, lai viņi zinātu šīs valsts valodu un lai viņi varētu mācīties augstākajās izglītības iestādēs, jo augstskolas jau sen visas ir pārgājušas uz mācībām valsts valodā.

Vēlēsim visiem cilvēkiem Latvijā veiksmīgu dzīvi! Paldies! (Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Viens deputāts ir runājis “par”, viens deputāts ir runājis “pret”. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi Izglītības likumā” nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 24, pret — 70, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātes Baibas Brigmanes iesniegumu ar lūgumu piešķirt bezalgas atvaļinājumu šā gada 16.aprīlī. Lūdzu deputātus balsot par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Baibai Brigmanei. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret — 2, neviens neatturas. Bezalgas atvaļinājums deputātei ir piešķirts.

Nākamais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts “Par novērotāju apstiprināšanu Eiropas Parlamentā”. Tad Saeima nolemj apstiprināt par novērotājiem Eiropas Parlamentā Pauli Kļaviņu, Borisu Cileviču, Rihardu Pīku, Aleksandru Kiršteinu, Juri Dobeli, Lieni Liepiņu, Aldi Kušķi, Andi Kāpostu un Martinjanu Bekasovu. Lūdzu deputātus balsot par novērotāju apstiprināšanu Eiropas Parlamentā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret — 2, neviens neatturas. Saeimas lēmums “Par novērotāju apstiprināšanu Eiropas parlamentā” pieņemts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums ir likumprojekts “Par Troja Ostlera atzīšanu par Latvijas pilsoni”. Otrais lasījums.

Pilsonības likuma izpildes komisijas vārdā — deputāte Anta Rugāte.

A.Rugāte (TP). Labdien, godātie kolēģi deputāti! Mums ir jāstrādā ar dokumentu nr.638B. Pilsonības likuma izpildes komisija otrajam lasījumam nav saņēmusi nevienu priekšlikumu. Komisija ir izskatījusi likumprojekta virzību otrajam lasījumam, ir vienprātīgs atbalsts. Un lūdzu tagad, šobrīd arī Saeimu balsot par likumprojektu otrajā lasījumā — atzīt Troju Ostleru par Latvijas pilsoni.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojektu “Par Troja Ostlera atzīšanu par Latvijas pilsoni”. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums ir likumprojekts “Grozījumi Farmācijas likumā”. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.655. Likumprojekts “Grozījumi Farmācijas likumā”. Likumprojekts ir sagatavots trešajam lasījumam.

1.priekšlikumu ir iesniegusi Sociālo un darba lietu komisija. Un šis priekšlikums no komisijas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 2.priekšlikumu ir iesniedzis Juridiskais birojs. Tas ir redakcionāls priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 3. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Pret 3. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu — deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 4. priekšlikumu ir iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 5.priekšlikumu ir iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Pret 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 6.priekšlikumu bija iesniedzis veselības ministrs Audera kungs. Komisija precizētā redakcijā ir sagatavojusi savu 7.priekšlikumu, un būtu vēlams atbalstīt 7.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret bijušā veselības ministra priekšlikumu deputātiem iebildumu nav, kā arī pret 7. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu — deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Juridiskais birojs ir iesniedzis 8.priekšlikumu. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Pret 8.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 9.priekšlikumu ir iesniegusi Sociālo un darba lietu komisija. Šis priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 10.priekšlikumu iesniedzis deputāts Buzajeva kungs. Šis priekšlikums no komisijas ir noraidīts.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! PCTVL frakcijas 10.priekšlikums saistās ar 24.priekšlikumu. Kāda ir šā priekšlikuma būtība? Jau 13 gadus Latvija pastāv kā neatkarīga un kapitālistiska valsts. Tajā eksistē arī farmaceitiskais bizness, tajā skaitā privātaptiekas. Un līdz šim nebija īpašu sūdzību par to, ka aptiekās strādājošo farmaceitu zemas kvalifikācijas dēļ ir notikušas masu vai pat gadījuma rakstura klientu saindēšanās. Un, neskatoties uz to, jaunā likuma redakcija uzliek aptieku darbinieku biznesam pavisam neizprotamus papildierobežojumus. Viņus piespriež reģistrēties speciālā reģistrā, kurā saskaņā ar esošo likumdošanu pagaidām reģistrējas daudz šaurāks personu loks — farmaceiti, kuriem ir speciālais sertifikāts. Tas ir privātuzņēmumu darbinieku brīvības ierobežojums, pie tam tāds, pēc kura iepriekšējos 13 gados nekādas nepieciešamības nebija.

Repšes kunga valdības solis sociālismam pretim. Stāvoklis pasliktinās vēl arī tādēļ, ka valsts negrib ņemt uz sevi atbildību par šo reģistrāciju, bet uzveļ to uz vienu no daudzām eksistējošām sabiedriskajām organizācijām — Farmaceitu biedrībai. Tas zināmā mērā atkārto PSRS pieredzi, kad katram vajadzēja būt par komjaunatnes vai arodbiedrības locekli. Tagad tā ir acīmredzama vienas no daudzajām sabiedriskajām organizācijām lobēšana. It īpaši, ka farmaceitus piespiež celt profesionālo kvalifikāciju, piedaloties Farmaceitu biedrības atzītajā tālākizglītības procesā. Tātad tiek lobētas arī firmas, kas nodarbojas ar biznesu, saistītu ar mācīšanu, un kuras uztur labas attiecības ar Farmaceitu biedrību. Acīmredzama ir klaja privātbiznesa un personīgās brīvības ierobežošana, kas nekalpo sabiedrības interesēm un pie tam vēl var būt par korupcijas papildus avotu.

Piedāvājam neatbalstīt farmaceitu piespiedu reģistrācijas ideju un balsot par PCTVL priekšlikumu nr.10. Paldies!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā deputāte Stalidzāne vēlas ko runāt? Lūdzu!

J.Stalidzāne. Tātad šis priekšlikums no komisijas tika atbalstīts sakarā ar to, ka farmaceitu… šis priekšlikums no komisijas netika atbalstīts sakarā ar to, ka farmaceiti un farmaceitu asistenti ir reglamentējošajās profesijās. Un tātad šīs reglamentētās profesijas ir noteiktas ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienībā, un, kā Buzajeva kungs teica, šī reģistrēšana būs atkarīga no tā, kādas attiecības ir ar Farmaceitisko biedrību, tā tas nav. Tāpēc ir noteikts, ka Ministru kabinets nosaka kārtību, kā tiek reģistrēti šie farmaceiti un asistenti. Tāpēc es lūdzu deputātus atbalstīt to, ka deputāta Buzajeva priekšlikums tiek noraidīts.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 10. — deputāta Vladimira Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 23, pret — 67, neviens neatturas. Priekšlikums ir noraidīts.

J.Stalidzāne. 11.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 12.priekšlikumu sagatavojis bijušais veselības ministrs Āris Auders, un komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 13.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 13.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 14.priekšlikumu bija sagatavojis veselības ministrs ārsts Āris Auders, bet šis priekšlikums ir ar nelielu labojumu sagatavots Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumā nr.15.

Sēdes vadītāja. Pret 14. un 15.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 16.priekšlikumu bija iesniedzis veselības ministrs ārsts Āris Auders, un par 16. šo priekšlikumu ar vairākiem labojumiem ir sagatavojusi savu priekšlikumu Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums deputātiem atbalstīt 17. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret 16. un 17.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 18.priekšlikumu bija sagatavojis veselības ministrs Āris Auders, un šis priekšlikums mainītā redakcijā… ar nelieliem labojumiem, ar redakcionāliem labojumiem ir pieņemts komisijā.

Sēdes vadītāja. Pret 18.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 19.priekšlikumu ir iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Pret 19.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 20.priekšlikumu ir iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Pret 20.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 21.priekšlikumu ir iesniegusi Sociālo un darba lietu komisija, un šis priekšlikums no komisijas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 22.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Buzajevs. Komisija šo priekšlikumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates.

Deputāts Andris Tolmačovs.

A.Tolmačovs (PCTVL). Cienījamā priekšsēdētājas kundze, cienījamie kolēģi! Šodien, kad tirgus ir papildināts ar zālēm no visas pasaules, kurām nereti ir šaubīga izcelsme, un vienmēr ir blakusiedarbība, ir ārkārtīgi svarīgi, lai pie gatavām zālēm tiktu pievienota Valsts zāļu aģentūras apstiprināta lietošanas instrukcija. Ir pilnīgi skaidrs, ka šai instrukcijai vajag pirmkārt būt latviešu valodā. Nav saprotams cits. Proti, ar ko tieši komisija motivē mūsu priekšlikuma noraidīšanu: paredzēt likumā, ka ir pieļaujams šīs instrukcijas, kuru apstiprinājusi atbildīgā valsts iestāde, tulkojums citās valodās.

Vai to liedz Valsts valodas likums? Nē, neliedz. Vai arī Latvijā nav iedzīvotāju, kuriem latviešu valoda nav dzimtā? Vai arī latviešiem un nelatviešiem eksistē dažādas nodokļu aplikšanas likmes? Varbūt, balsojot pret šo likuma grozījumu, kolēģi deputāti gribēja stimulēt mazākumtautību pārstāvjus apgūt latviešu valodu?

Bet vai arī ir vērts to darīt attiecībā uz zāļu patērētājiem? Starp zāļu patērētājiem procentuālais personu skaits, kurām ir pazeminātas spējas integrēties sabiedrībā, ir daudz lielāks nekā starp tiem, kam zāles nav vajadzīgas.

Kas saka, ka cilvēkam vajag būt lojālam pret valsti, bieži aizmirst par to, ka arī valstij vajag būt lojālai pret cilvēku. Īpaši pret slimu cilvēku, kas plaši izmanto zāles, un godīgo cilvēku vidū pirmo soli sper stiprākais. Šajā gadījumā — valsts.

Cienījamās dāmas un kungi! Mūsu diplomāti Eiropā…. ļoti gari un ļoti ilgi stāsta, ko viņi veikuši sabiedrības integrācijas labā. Un īpaši motivējuši, ka minoritāšu tiesību respektēšanas jomā. Šodien PTCVL kārtējo reizi piedāvāja Saeimā apstiprināt vai arī apgāzt šo stāstu patiesīgumu.

Lūdzu atbalstīt mūsu priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Būtu jau pie reizes jāpajautā, kādā valodā tad vajadzīgas ir tās pamācības, jo ko nozīmē jēdziens “citā valodā”? Latvijā, cik es zinu, lieto vairāk nekā 80 valodas. Varbūt ka vēl vairāk. Tad cik valodās jūs piedāvātu šeit rakstīt šīs pamācības, un varbūt rīkosim tagad tautas aptauju, kādās valodās dokumentus rakstīt? Vai tad nav vienkāršāk iemācīties visiem vienu valodu?

Te jūs dziedājāt skaistas dziesmas no paša sākuma par lielo vēlēšanos apgūt valsts valodu, ka visā valstī tagad zinās jaunieši latviešu valodu, un te atkal šitāds te priekšlikums. Nu kur tad ir tā ticība? Un kā tad jums vispār var kaut kam ticēt, ja katrā vajadzīgajā gadījumā parādās atbilstošs priekšlikums.

Te ir skaidri redzama “lienošā” iniciatīva. Nepietiek ar skraidīšanu pa skolām, pa sabiedriskām iestādēm ar mērķi kaut ko savākt kopā, salikt, un varbūt kaut kas sanāks. Nepietiek ar vēstuļu sūtīšanu uz visām pasaules malām par cilvēkēdājiem Latvijā un tamlīdzīgām lietām. Nē! Vajag arī kaut ko “iestiķēt” iekšā tanī likumā. Varbūt, ka kaut kas sanāk! Nu, jāsaka tā: šad un tad jāpaskatās vēsturē, un nekas cits neatliek, kā atcerēties Otrā pasaules kara upura Jūlija Fučika vārdus: “Cilvēki, es jūs mīlēju! Esiet modri!”

Ziniet, ar to mīlestību pret šito priekšlikumu autoriem man laikam nekas labs nesanāks. Bet par to modrību gan es gribu atgādināt. Tiešām jābūt modriem! Jo jūs tiešām esat vieni interesanti cilvēki: kur tik var kaut ko iebāzt iekšā, un tad te nākt priekšā un runāt par demokrātiju, runāt par mīlestību... Ak Dievs! Tagad man ir jāizvēlas... no 80 valodām nu kādas 40 varbūt sameklēsim, kurās mēs tagad tulkosim visas pamācības! Var būt, ka tomēr... nu, pirms jūs kaut ko iesniedzat, nu vismaz tik atklāti nerīkojieties... Es saprotu — patlaban ir īstais laiks, patlaban ir, kā sacīt, pēdējais brīdis radīt kaut kādu jūkli, un tāpēc ir šādi priekšlikumi. Nu nevar tos atbalstīt. Un ar to mīlestību arī nekas nesanāks. Paldies!

Sēdes vadītāja. Deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (TP). Ļoti cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Šī norma, ko piedāvā deputāts Buzajevs, ir vienkārši lieka. Valsts valodas likums regulē šīs ražotāja, izplatītāja un patērētāja attiecības. Un Valsts valodas likums arī paredz, ka visām Latvijā izplatītajām precēm, tai skaitā pirmkārt pārtikas precēm un zālēm, kur ir ļoti būtiski, informācijai ir jābūt latviešu jeb valsts valodā. Tajā pašā laikā likums neaizliedz pievienot lietošanas pamācību citās valodās, tas nav ar likumu aizliegts. Un es pilnīgi pieļauju iespēju, ka Daugavpilī zāļu izplatītāji pievienos krieviski, un varbūt Sabilē zāļu izplatītāji pievienos romu vai čigānu valodā vai vēl kādā citā, un varbūt angliski, ņemot vērā, ka Latvijā uzturas pietiekami daudz ārvalstnieku, kuri pārvalda angļu valodu un kuriem arī ir jāgriežas aptiekās. Bet šī norma ir pilnīgi lieka.

Tāpēc es aicinu to neatbalstīt!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā deputāte Stalidzāne vēlas ko teikt? Lūdzu!

J.Stalidzāne. Tātad lūdzu deputātus neatbalstīt deputāta Buzajeva priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 22.priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — 66, atturas — 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Stalidzāne. 23.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija. Lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 24.priekšlikumu bija iesniedzis Juridiskais birojs. Tas ir iestrādāts, šis priekšlikums, 25. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Pret 24. un 25.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Tad ir deputāta Buzajeva priekšlikums nr.26. Komisija šo priekšlikumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Nikolajs Kabanovs.

N.Kabanovs (PCTVL). Kolēģi deputāti! Cienījamie Latvijas cilvēki! Saskaņā ar 38.panta jauno redakciju gadījumā, ja Latvijas pilsonis un nepilsonis ieguva absolūti vienādu izglītību valstī, kas nebija iestājusies Eiropas telpā, tad pilsonis uzreiz varēja sākt patstāvīgu praksi aptiekā, bet nepilsonim bija nepieciešams gadu ilgs pārbaudes stāžs. Divi ministri — Muižnieks un Auders — zvērēja, ka šī norma, kas nepamatojas uz sabiedrības likumīgām interesēm, no likuma tiks izslēgta.

Pagaidām tika atstādināts tikai Auders, bet norma kā likumā bija, tā pagaidām paliks. Šī norma palika priekšlikumā nr.28, tātad panta redakcijā, kuru atbalstīja komisija. Starpība pilsoņu un nepilsoņu tiesības radīsies uzreiz pēc tam, kad Latvija iestāsies Eiropas Savienībā, jo komisijas piedāvātajā redakcijā no pazemojoša pārbaudes termiņa tiek atbrīvoti tikai Eiropas pilsoņi, kas pagaidām nozīmē tikai Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņu kopumu. Nepilsoņi tajā neietilpst.

Starp citu, mēs cīnīsimies par Latvijas nepilsoņu atzīšanu par ES pilsoņiem. Bet PCTVL nostādnes pagaidām nav kļuvušas par ieejas direktīvām. Saeima noraida jau ap 10 PCTVL priekšlikumus — atcelt dažus Latvijas nepilsoņu tiesību nepamatotus ierobežojumus, bet šodien ir pirmā reize, kad mēs — jaunā 8.Saeima — gribētu minēto ierobežojumu loku paplašināt. Tas ir ļoti šaubīgs un pat bīstams solis. Pirmais solis, bet es baidos, ne pēdējais. Tamdēļ, lai arī nekompromitētu divus Repšes valdības ministrus, piedāvāju atbalstīt vai nu PCTVL nr.26, vai arī daudz mīkstāko TSP priekšlikumu nr.27!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne. Cienījamie deputāti! Pirmkārt, tātad šis pants ir jāskatās kopā ar pārejas noteikumu 17.punktu, kur ir paredzēts, ka 38.panta trešā daļa stāsies spēkā pēc iestāšanās Eiropas Savienībā. Un sakarā ar to šie iebildumi, ka tiks dalīti nav, jo, ja mūsu Latvijas iedzīvotāji būs ieguvuši izglītību Latvijā un Latvija būs Eiropas Savienības dalībvalsts, tad nekādas atšķirības nebūs šiem diplomiem.

Otrām kārtām Buzajeva kunga priekšlikums, kurā viņš savā priekšlikumā mēģina izslēgt no 38.panta trešo, ceturto un piekto daļu, tas arī ir ļoti nepamatoti, jo šiem noteikumiem par farmaceitu dažādām prasībām, kas attiecas uz farmaceitu ētiku, atbildības sajūtu, ir ļoti būtiska nozīme. Tāpēc lūdzu atbalstīt komisijas priekšlikumu un noraidīt deputāta Buzajeva kunga 26.priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 26.priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 82, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Stalidzāne. 27.priekšlikumu ir iesnieguši deputāti Orlovs un Vidavskis. Komisija šo priekšlikumu ir daļēji atbalstījusi un iestrādājusi savā 28.priekšlikumā. Ir lūgums atbalstīt Sociālo un darba lietu komisijas 28.priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 27.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!

J.Stalidzāne. Ko, ko, ko? Atbalstīt. Nu kā, nu jāatbalsta!

Sēdes vadītāja. Par 27.priekšlikumu mēs pašreiz balsojam.

J.Stalidzāne. 27.priekšlikums... Ā, jā, tad jā. 27.priekšlikums ir noraidāms.

Sēdes vadītāja. Cienījamie deputāti! Mēs balsojam par 27.priekšlikumu. Mēs jau nobalsojām...

J.Stalidzāne. Nesajauc! Es nedzirdēju, ka prasīja vēl balsojumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — 55, atturas — 1. 27.priekšlikums nav atbalstīts.

J.Stalidzāne. 28. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Pret 28.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 29. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Pret 29.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 30. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Pret 30. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 31. — deputāta Buzajeva kunga priekšlikums. Komisija šo priekšlikumu ir noraidījusi.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! Par PCTVL frakcijas 31.priekšlikumu. Būtība tāda, ka mēs agrāk iebildām un iebilstam arī tagad pret jēdziena “nevainojama reputācija” ieviešanu likumā. Mūsu eksperti, analizējot šā termina lietošanu Latvijas likumdošanā, atrada tos septiņus likumus, kuri skar sfēras, kas regulē aktivitātes finanšu un kapitāla tirgū. Citās sfērās jēdziens netiek lietots. Jēdziena “nevainojama reputācija” saturs nav atspoguļots likumos. Divos gadījumos no septiņiem tā noteikšana tieši deleģēta Finanšu un kapitāla tirgus komisijai. Pārējos gadījumos Finanšu un kapitāla tirgus komisija uzrauga likuma ievērošanu, tāpēc var izstrādāt vienotus kritērijus jēdziena izmantošanai.

Sociālo un darba lietu komisija pamatīgi uzlaboja sākotnējo variantu, kuru piedāvāja Auders, kuram ar nevainojamu reputāciju bija nopietnas personiskas problēmas. Saskaņā ar sākotnējo variantu farmaceitam varēja būt liegta karjeras izaugsmes iespējas, ja viņš saņēma parastu brīdinājumu vai rājienu. Tagad viņš zaudē šo iespēju, ja atkārtoti gada laikā tiek administratīvi sodīts par farmaceitiskās darbības pārkāpumiem.

No likuma formulējuma izriet, ka nevainojama reputācija viņam var būt sabojāta uz visu mūžu, kaut arī no Administratīvo pārkāpumu kodeksa izriet, ka uzliktais administratīvais sods neskaitās par tādu jau pēc gada, kas pagājis pēc tā uzlikšanas. Noteiktas kārtības pārkāpšana farmaceitiskā darbībā ir aprakstīta APK 46.1 pantā. Tas satur ne mazumu pavisam nekonkrētu normu, kas paver plašas iespējas kukuļdošanai un kukuļņemšanai, vai arī vienkārši sodu par neuzmanību. Piemēram, par zāļu vai zāļu līdzekļu izplatīšanu ar bojātu iepakojumu. Divas reizes meitene nejauši saplēsa kādu kastīti, un saki ardievas pieciem studiju gadiem medicīnas augstskolā. Vai arī otrādi. Pirms pensijas vecuma dāmai jāsaka ardievas 30 gadīgajam nevainojamam dienesta stāžam. Vai jūs par to balsosiet? Mēs par to nebalsosim. Piedāvāju atbalstīt PCTVL frakcijas 31.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Jā, nu šoreiz priekšlikuma autors ir pārspējis pats sevi. Es jau jūs pirmīt brīdināju — esiet modri! Šad un tad tas noder. Ko tad piedāvā PCTVL šajā priekšlikumā? Tātad atbildīgā amatpersona var būt psihiski slima, var būt narkomāne, var būt toksikomāne, un var arī alkoholiķe būt. Tas ir lielisks demokrātijas paraugs. Laikam tā ir tā demokrātija, par ko PCTVL visu laiku runā. Nemaz nerunāsim par tādu sīkumu, ka nav vajadzīga nevainojama reputācija atbildīgajai amatpersonai. Tas arī būtu pilnīgi lieki. Nu, redziet, kā var vērtēt kaut kādus tādus piedāvājumus, kā tikai kā vēlēšanos radīt kaut kādas neskaidrības, kam nav nekāda sakara ar zāļu lietošanu. Pirmīt jūs šeit no tribīnes teicāt, cik ļoti svarīgi ir, lai zinātu, kā lieto zāles un cik precīzi tas viss ir jādara. Tagad, kad lieltirgotavā ir jānosaka atbildīga amatpersona, tad jūs pieļaujat, ka viņa var žūpot, ka viņa var lietot narkotikas un ka viņai vispārīgi var būt ļoti slikta reputācija. Tas viņai nevarētu traucēt ieņemt atbildīgas amatpersonas vietu. Nāciet un man tagad paskaidrojiet šeit, kā jūs redzat, kā alkoholiķis vadīs zāļu lieltirgotavu. Interesanti, kurš jums tāds tur ir sarūpēts uz šito brīdi? Varbūt varat pat nosaukt?

Sēdes vadītāja. Deputāts Vladimirs Buzajevs. Otro reizi.

V.Buzajevs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Dobeļa kungs ir ļoti pieredzējis deputāts, un viņš jau vienreiz balsoja par Farmācijas likumu. Mēs negribam izslēgt no esošās redakcijas visus šos ierobežojumus. To nebija likumā pašā sākumā. Saskaņā ar to Dobeļa kungs arī ir par to, ka aptiekās strādā alkoholiķi, narkomāni un tā tālāk. Un es esmu viņam laba kompānija. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzam. Komisijas vārdā deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne. Tātad šeit par šiem jautājumiem… Ja varbūt uz otro lasījumu vēl mums nebija īsti atšifrēts, kas ir “nevainojama reputācija”, tad tagad Sociālo un darba lietu komisija savā nākošajā priekšlikumā — 32.priekšlikumā — ir precīzi arī atšifrējusi, kas ir “nevainojama reputācija”, un tas uzreiz arī nu… atrisina katru to jautājumu, par kuriem šeit runāja, ka varētu rasties dažādas domstarpības.

Tāpēc es lūdzu noraidīt 31. — Buzajeva kunga priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 31. — deputāta Buzajeva priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 84, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Stalidzāne. Un 32.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Vai deputāts Jānis Lagzdiņš vēlas runāt? Paldies!

Pret 32.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 33.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Buzajevs, un komisija šo priekšlikumu ir noraidījusi.

Sēdes vadītāja. 33.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Vladimirs Buzajevs. Vai deputātiem… Ir nepieciešams balsojums? Balsojums nav vajadzīgs. Paldies!

J.Stalidzāne. 34.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 35.priekšlikumu ir sagatavojis Juridiskais birojs. Priekšlikums no komisijas ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 35.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 36.priekšlikumu bija iesniedzis veselības ministrs Auders. Priekšlikums ir iestrādāts komisijas priekšlikumā — 38.

Sēdes vadītāja. Pret 36.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Jā, līdz ar to jābalso.

37.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Buzajevs. Un šis priekšlikums netiek atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 38.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija. Un šis priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Likumprojekts ir pieņemams trešajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi Farmācijas likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret — 7, neviens neatturas. Likums “Grozījumi Farmācijas likumā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamā Prezidija priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.644 — likumprojekts “Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā”.

Tātad 1.priekšlikums ir deputāta Tolmačova priekšlikums. Komisijas viedoklis ir neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 1.— deputāta priekšlikumu — deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 2. ir deputāta Tolmačova priekšlikums. Komisijas viedoklis: neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Tad visi priekšlikumi izskatīti. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likums “Grozījums Patērētāju tiesību aizsardzības likumā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Strādāsim ar dokumentu nr.645 — likumprojekts “Grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā”.

1.priekšlikums no Juridiskā biroja. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 2.priekšlikums no Juridiskā biroja. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 2. — Juridiskā biroja priekšlikumu — deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 3.priekšlikums no Juridiskā biroja. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas nav. Likums “Grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmējdarbību””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Strādāsim ar dokumentu nr.649 un nr.649a, tā ir lapa, kas tika papildus izdalīta uz galda, kad jūs nācāt uz šejieni, tātad likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmējdarbību””.

1.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 2.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 3.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 3. — Juridiskā biroja priekšlikumu — deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 4.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 5.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 6.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 6.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 7.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 8.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 9.priekšlikums, skatīt kopā ar papildu dokumentu kā 9.a un 9.b priekšlikumu. Atbalstīts 9.b priekšlikuma redakcijā.

Sēdes vadītāja. Pret 9., 9.a un 9.b priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 10.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 11.priekšlikums — Juridiskais birojs. Komisijas viedoklis: atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par uzņēmējdarbību”” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi likumā “Par uzņēmējdarbību”” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par aizsardzību pret subsidēto importu””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamie kolēģi, strādāsim ar dokumentu nr.650 — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par aizsardzību pret subsidēto importu””.

Ir viens priekšlikums, tas ir Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums. Komisijas viedoklis: atbalstīt. Atvainojamies par tehnisko neprecizitāti, ka nav ierakstīts tabulā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par aizsardzību pret subsidēto importu”” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi likumā “Par aizsardzību pret subsidēto importu”” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Antidempinga likumā”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.651 — likumprojekts “Grozījumi Antidempinga likumā”. Ir iesniegts viens priekšlikums — Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi Antidempinga likumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret — 1, neviens neatturas. Likums “Grozījumi Antidempinga likumā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Koncesiju likumā”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.653 — likumprojekts “Grozījumi Koncesiju likumā”. Kopā 5 priekšlikumi.

1. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 4. — Juridiskā biroja priekšlikumu — deputātiem — iebildumu nav.

Dz.Zaķis. Un visbeidzot 5. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi Koncesiju likumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Koncesiju likumā” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likums”. Trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — deputāts Jānis Strazdiņš.

J.Strazdiņš (ZZS). Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.654 — likumprojekts “Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likums”.

1. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīt lūdzu!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 3. — reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Gatera priekšlikums. Komisija neatbalsta.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 5. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Pret 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 6. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija nolēma neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 6.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 7. — reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Gatera priekšlikums. Komisija nolēma atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 10. — Juridiskā biroja priekšlikumu — deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 11. — reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Gatera priekšlikums. Komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 11.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 12. — finanšu ministra Dombrovska priekšlikums. Komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 13. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Pret 13.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 15. — reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Gatera priekšlikums. Komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 16. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 16.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 18. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 18.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 20. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 21. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu pret 21.priekšlikumu.

J.Strazdiņš. 22. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu — iekļaut 25.priekšlikuma redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu pret 22.priekšlikumu.

J.Strazdiņš. 23. — reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Gatera priekšlikums. Daļēji atbalstīts, ielikts 25.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu.

J.Strazdiņš. 24. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un arī iekļauts 25.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu pret 24. un 25.priekšlikumu.

J.Strazdiņš. 25. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu arī pret 25.priekšlikumu.

J.Strazdiņš. 26. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

27. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Strazdiņa kungs, 26.priekšlikums no papildu dokumenta, kas ir izdalīts deputātiem?

J.Strazdiņš. Nē, tas nav tas. Nākošais būs. Tas ir 654A dokuments. Tur ir tikai redakcionāls labojums. “Ņemot vērā” izņemts ārā.

Sēdes vadītāja. Pret 26.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 27. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus pievērst uzmanību no 26. līdz 33.priekšlikumam. Mēs strādājam ar dokumentu nr.654A.

J.Strazdiņš. Jā, bija ieviesusies tehniska kļūda. Tāpēc ļoti atvainojamies, mums nākas strādāt ar šo pievienoto lapu, kas jums visiem tika iedalīta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu pret 27.priekšlikumu.

J.Strazdiņš. 28.piekšlikums — Juridiskais birojs. Lūdzam atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 29.priekšlikums — Juridiskā biroja. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu pret 29.priekšlikumu.

J.Strazdiņš. 30.piekšlikums — deputāta Buzajeva. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu pret komisijas viedokli par 30.priekšlikumu.

J.Strazdiņš. 31. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem nav iebildumu pret 31.priekšlikumu.

J.Strazdiņš. 32. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 33. — Juridiskā biroja priejkšlikums. Lūdzam atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 34. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Tālāk mēs strādājam ar dokumentu nr.654, un atklājam debates par 34. — deputāta Buzajeva priekšlikumu.

Deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! Piedāvātais likums pēc būtības stingri ierobežo Rīgas domes tiesības, kas ir garantētas gan ar likumu “Par pašvaldībām”, gan ar Teritorijas plānošanas likumu. Citēju likuma “Par pašvaldībām” 21.pantu: “Vietējās pašvaldības domes var izskatīt jebkuru jautājumu, kas ir attiecīgās pašvaldības pārziņā, turklāt tikai vietējās pašvaldības dome var apstiprināt pašvaldības teritorijas attīstības programmu un teritorijas plānojumu. Teritorijas plānošanas likuma 7.panta sestā daļa: “Vietējā pašvaldībā attiecībā uz teritorijas plānošanu veic šādas funkcijas. Vada, uzrauga un nodrošina attiecīgās vietējās pašvaldības teritorijas plānojuma, detālplānojuma un to grozījumu izstrādi un īstenošanu. Apstiprina izstrādāto teritorijas plānojumu, detālplānojumu un tā tālāk. Nodrošina sabiedrības līdzdalību teritorijas plānošanas procesā” un tamlīdzīgi.

Cienījamās dāmas un kungi! Viss apspriežamais likums, tā ir bezgalīga pārsvarā augstāk citētā punkta dublēšana. Tikai ar to visu pretēji spēkā esošai likumdošanai nodarbosies nevis Rīgas dome, bet kāda institūcija, kuru ir izveidojis politiski krietni lojālāks Ministru kabinets. Saskaņā ar to vienīgā iespēja, kā var izbēgt no minētās pretrunas, ir izveidot padomi kā Rīgas domes struktūru ar citu iestāžu, tajā skaitā arī valdības pārstāvju, iekļaušanu, kas ir iekļauts, protams, mūsu priekšlikumā. Pēc PCTVL viedokļa izskatāmais likums, tas ir pirmais un ļoti nozīmīgais Repšes valdības solis, kas ir pie vietējo pašvaldību likvidācijas vispār. Mēs ienesam likumā ne mazums grozījumu. Kāds no tiem kaut vai par mata tiesu samazina patvaļu un padara likumu daudz atbilstošāku veselajam saprātam. Kāds no tiem pelna atsevišķu apspriešanu. Bet mēs ar to nenodarbosimies, jo politiski lēmumi netiek pieņemti šeit, šajā zālē. Un šādā veidā centieni nemaz nav labāki par mēģinājumiem izdarīt pedikīru miroņiem.

Kaut arī rezultātu var paredzēt, tomēr lūdzu balsot par mūsu priekšlikumu. Bet pēc tam aicinu balsot pret likumprojektu kopumā. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Vai komisijas vārdā deputāts Jānis Strazdiņš vēlas vēl ko teikt? Lūdzu!

J.Strazdiņš. Cienījamie kolēģi! Izstrādājot likumprojektu, mēs strādājām ļoti ciešā sadarbībā ar Rīgas domes Rīgas pilsētas attīstības departamenta speciālistiem, konkrēti ar Vilni Štrama kungu. Šajā likumā paredzētajā konsultatīvajā padomē tiek iekļauti trīs Rīgas domes pārstāvji, kas pietiekami varēs aizstāvēt savas intereses. Iet runa par Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības likumu, kas ir unikāls, kas ir mums vienīgais Latvijas teritorijā. Un tā ir īpaša situācija, tā nav parastā pilsētas plānošana. Līdz ar to Rīgas domei neviens šīs funkcijas nenoņem, bet iet runa par paša Rīgas vēsturiskā centra, kas iekļauts Unesco Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā, aizsardzību. Ja nebūtu notikuši šie nepatīkamie notikumi, kādi Rīgā jau ir ar arhitektūras šedevriem, skandāls ap Saules akmeni, tā pārtapšana 26—stāvīgā ēkā pretī Rīgas vēsturiskajam centram. Jūs iedomājieties, kā tas izskatīsies! Tā ka nav viss kārtībā.

Un tāpēc mums ir vajadzīgs šis aizsardzības likums, un tāpēc lūgtu tomēr neatbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 34. — deputāta Buzajeva priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 23, pret — 66, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Strazdiņš. Atļaušos turpināt.

35. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 36. — reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Gatera kunga priekšlikums. Komisija neatbalstīja šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 37. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Pret 37.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 38. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 39. — Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministra Gatera priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 40. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 40.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 41. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 42. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Pret 42.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 43. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 44. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Daļēji atbalstīts. Ievietots 47.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 45. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts komisijas 47.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 46. — “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 47.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Pret 46. un 47.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 48. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 49. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 50. — Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 51. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 51.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 52. — Juridiskā biroja priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 53. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Pret 53.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 54. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 55. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Pret 55.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 56. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 57. — Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 58. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 59. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 59.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 60. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 60.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 61. — Juridiskā biroja priekšlikums. Tika atbalstīts no komisijas.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 62. — Juridiskā biroja priekšlikums. Arī tika daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 62.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 63. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 64. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 65. — finanšu ministra priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 66. — deputāta Kariņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 67. — Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 68. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 68.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 69. — deputātu Strazdiņa, Ābiķa, Kļaviņa, Karpuškina un Tabūna priekšlikums. Atbalstīts un ieteikts atbildīgās komisijas precizētajā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Pret 69.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 70. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. Pārejas noteikumu pirmajā punktā ar terminu “likumīgi uzsāktie būvdarbi” tiek saprasti tie būvdarbi, kas uzsākti pēc tam, kad Būvniecības likumā noteiktajā kārtībā saņemta būvatļauja attiecīgo būvdarbu veikšanai.

Sēdes vadītāja. Mēs tālāk skatāmies 71. — deputāta Buzajeva priekšlikumu.

J.Strazdiņš. Komisija nolēma to neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 71.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 72. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 73. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 74. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Ir atbalstīts un iekļauts 75.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Pret 74. un 75.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 76. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 77. un 78. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumi. Atbalstīts un iekļauts 79.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Pret 77. un 78. — frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumiem, kas iekļauti 79. — atbildīgās komisijas priekšlikumā deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 80. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 81. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 82. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un izteikts atbildīgās komisijas precizētajā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Pret 82. un 83.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 84. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 85. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 86. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisija to neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. 87. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Strazdiņš. Līdz ar to ir viss. Paldies!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likums” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu!

Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 72, pret — 24, neviens neatturas. Likums “Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likums” pieņemts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā””. Trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (TP). Cienījamie kolēģi deputāti! Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sūra darba rezultātā ir tapuši vairāk nekā 10 priekšlikumi, proti, 16 priekšlikumi. Cerams, ka deputāti spēs novērtēt komisijas darbu.

Tātad, lai izvērtētu priekšlikumus, ir jāstrādā ar diviem dokumentiem, proti, 656 un 656 A.

Pirmie divi priekšlikumi jāvērtē kontekstā, jo ir par vienu normu. Aicinu atbalstīt Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikumu un noraidīt 2. — Juridiskā biroja priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 1. un 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. 3. priekšlikums, kas ir nevis ... Tātad Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Aicinu to atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Pret 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. 4.— Juridiskā biroja priekšlikums. Aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. 5. — Juridiskā biroja priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītāja. Pret Komisijas viedokli par 5. priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. 6. — deputāta Agešina priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. 7. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Pieņemts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 8.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. 9. — deputāta Agešina priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 9.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. 10. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. Arī 11. un 12. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikumi — atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Pret 11. un 12.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. 13. — deputātu Buzajeva, Tolmačova, Kabanova, Golubova un Fjodorova priekšlikums par 14.panta pirmo daļu, ar kuru kolēģi ierosina šo pirmo daļu izteikt savādākā redakcijā. Šis priekšlikums ir noraidīts.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 13.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav. (Starpsauciens: “Jābalso!”) Jābalso? Lūdzu balsosim! Deputāti lūdz balsojumu par 13. — deputātu Buzajeva, Tolmačova, Kabanova, Golubova un Fjodorova priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 23, pret — 67, atturas — 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Arī nākamo 14.priekšlikumu iesnieguši deputāti Buzajevs, Tolmačovs, Kabanovs, Golubovs un Fjodorovs. Komisija to ir noraidījusi.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates.

Deputāts Aleksandrs Golubovs.

A.Golubovs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Ko mēs piedāvājam šajā priekšlikumā? Mēs piedāvājam, ka jāstājas spēkā, likumīgā spēkā tiesas spriedumam, ka cilvēku nevar izmest uz ielas. Un jāatliek tiesas sprieduma izpilde līdz tam laikam, kad pašvaldība piešķir tam cilvēkam kaut kādu citu dzīvošanai derīgu dzīvojamo telpu. Šajā gadījumā mēs aizsargāsim tieši cilvēkus. Un es lūdzu Saeimu nobalsot par mūsu priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu. Lūdzu deputātus balsot par 14.deputātu priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 25, pret — 65, atturas — 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Nākamais 15. — deputātu Buzajeva, Tolmačova, Kabanova, Golubova un Fjodorova priekšlikums. Ir noraidīts.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Juris Sokolovskis.

J.Sokolovskis (PCTVL). Godātie kolēģi! Šodien galīgajā lasījumā mēs pieņemsim grozījumus likumā “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”. Šajā likumprojekta izstrādāšanas pirmajā posmā tika pieņemts liktenīgais lēmums. Atbildot uz objektīvu dzīves izaicinājumu, Saeima ir piešķīrusi denacionalizēto namu iemītniekiem prioritāras tiesības uz pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumos. Ar šo soli 8.Saeima galu galā sāka risināt problēmu, kuru radīja valdošās partijas pirms 12 gadiem, pieņemot skandalozi bargu un nepārdomātu denacionalizācijas koncepciju. Ar šo Denacionalizācijas likuma pieņemšanu Latvija kļuvusi par vienīgo valsti Austrumeiropā, kur dzīvojamo namu restitūcija nebija pakļauta nekādiem saprātīgiem ierobežojumiem. Apstākļos, kad desmit gadu laikā Latvijas pilsētās tika pilnīgi pārtraukta jaunu dzīvojamo namu celtniecība, totāla dzīvokļu atgriešana bijušajiem īpašniekiem vai visbiežāk viņu radiniekiem, izraisījās smagas sociālas sekas. Denacionalizēto namu īrnieki nevarēja privatizēt savus dzīvokļus, bet likums “Par dzīvojamo telpu īri” nesen atļāva īpašniekiem paaugstināt īres maksu praktiski bez ierobežojumiem. Pilsētās ir lētu mājokļu deficīts, un šie divi faktori — īres maksas atbrīvošana un brīvu dzīvokļu trūkums — veido priekšnoteikumus masveidīgām īrnieku izlikšanām no dzīvokļiem bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas.

Mūsu frakcija “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” atbalsta šodien apspriežamajā likumā izstrādāto normu par denacionalizēto dzīvokļu īrnieku prioritāru reģistrēšanu pašvaldības palīdzības saņemšanai dzīvokļu jautājumos. Bet šajā gadījumā mums jāatzīst, ka šīs dienas lēmums ir tikai pussolis uz priekšu programmas risināšanai. Jo tas paredz tikai cilvēku reģistrēšanu rindā, bet nesatur atbildes uz galveno jautājumu — kur pašvaldības dabūs dzīvokļus, lai palīdzētu denacionalizēto namu iemītniekiem un pārējiem cilvēkiem, kuri jau ir reģistrēti palīdzības saņemšanai.

Mūsu frakcija piedāvā izstrādāt likumā konkrētu mehānismu šīs problēmas risināšanai. Mūsu priekšlikums nr.15 paredz, ka katru gadu sastādot savu budžetu, attiecīgā pašvaldība izvērtē nepieciešamo līdzekļu apjomu mājokļu problēmas risināšanai un sniedz informāciju atbildīgajai ministrijai, lai valsts budžetā parādītos mērķdotācijas vai valsts garantijas pašvaldību dzīvokļu celtniecībai un renovācijai. Protams, tas nenozīmē, ka valstij jāapmierina jebkāda neaprobežota pašvaldību apetīte uz celtniecības jomu. Bet mēs esam pilnīgi pārliecināti, ka jau sen ir pienācis laiks atjaunot masveida dzīvokļu celtniecību. Bet tikai atbildīga problēmas izpratne no valsts puses un valsts līdzdalība pašvaldību problēmu risināšanā var nodrošināt šodien pieņemtā likuma reālu izpildi. Ja Saeima ir teikusi “a”, tad tai jāsaka arī “b”, jo pretējā gadījumā likums paliks tikai uz papīra. Bet denacionalizēto namu īrniekus gaida kārtējā vilšanās varā. Būsim konsekventi, kolēģi! Lūdzu atbalstīt mūsu priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Deputāts Boriss Cilevičs.

B.Cilevičs (TSP). Cienījamie kolēģi! Es aicinu jūs vēlreiz pārlasīt šī likuma nosaukumu — “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”. Šeit ir skaidrs, ka iet runa nevis par morālu palīdzību, nevis par morālu atbalstu. Ja mēs patiešām gribam nopietni risināt šos jautājumus, tad jāparedz likumā arī mehānisms, kā tiks paredzēti un lietoti finansiālie līdzekļi šiem nosacījumiem. Un faktiski šis priekšlikums ir tīri tehniska rakstura, kas paredz procedūru, kā pašvaldības un arī valsts uzskaitīs šo nepieciešamību un paredzēs šos līdzekļus. Tā ka tas principiāli neko nemaina. Es domāju, ka tas ir ļoti loģisks priekšlikums, un aicinu jūs to atbalstīt. Paldies.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzam. Lūdzu deputātus balsot par 15. — deputātu Buzajeva, Tolmačova, Kabanova, Golubova un Fjodorova priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu!

Par — 23, pret — 65, neviens deputāts neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Lagzdiņš. Pēdējais — 16.priekšlikums — ir deputātu Buzajeva, Tolmačova, Kabanova, Golubova un Fjodorova priekšlikums. Arī tas ir noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Lagzdiņš. Aicinātu balsot par likuma pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likuma “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” pieņemšanu trešajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret — nav, atturas — 19. Likums “Grozījumi likumā “Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”” pieņemts.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar

ierosinājumu — turpināt 16.aprīļa Saeimas sēdi un izskatīt visus darba kārtības jautājumus bez pārtraukuma Saeimas sēdē.

Es gribētu atgādināt deputātiem, ka pirmajā pārtraukumā ir paredzēta Saeimas Prezidija sēde, kura ir ļoti svarīga, pirms ir pārtraukums Saeimas sēdēs.

Vai deputātiem ir iebildumi? Lūdzu deputātus balsot par desmit deputātu iesniegto priekšlikumu — turpināt sēdi bez pārtraukuma līdz visu jautājumu izskatīšanai. Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 31, pret — 28, atturas — 31. Priekšlikums nav atbalstīts.

Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu reģistrācijas režīmu!

Pirms rezultātu nolasīšanas, lūdzu, vārds paziņojumam deputātam Dzintaram Ābiķim.

Dz.Ābiķis (TP). Cienījamie kolēģi no Sporta apakškomisijas. Es vēlreiz atgādinu… no Sporta apakškomisijas. Tūlīt starpbrīdī mums būs apspriede tepat blakus Sarkanajā zālē. Laipni lūgtu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus Saeimas sekretāra biedram.

A.Bartaševičs (Saeimas sekretāra biedrs). Cienījamie kolēģi! Nav reģistrējušies: Augusts Brigmanis, Ina Druviete, Guntis Bērziņš, Ēriks Jēkabsons, Paulis Kļaviņš, Liene Liepiņa, Linda Mūrniece, Anta Rugāte, Atis Slakteris, Jānis Strazdiņš, Baiba Brigmane, Ausma Ziedone—Kantāne. Paldies.

Sēdes vadītāja. Cienījamie deputāti! Lūdzu vēl sekundi neatstājiet zāli, jo šodien mūsu zālē ir jubilāre — mūsu cienītā kolēģe Anta Rugāte, kuru mēs sirsnīgi sveicam viņas dzimšanas dienā! (Aplausi.)

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Turpinām Saeimas 16.aprīļa sēdi.

Pirms mēs turpinām izskatīt sēdes darba kārtību, es gribētu deputātus informēt par sekojošu notikumu.

Šodien pulksten 16.30 tika parakstīts Latvijas Republikas pievienošanās līgums Eiropas Savienībai, ko parakstīja Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe—Freiberga un Ministru prezidents Einars Repše. Ar šo es arī mūs apsveicu. Līgums ir parakstīts. Tālāk viss ir atkarīgs no mūsu pilsoņiem un no mūsu referenduma rezultāta. (Aplausi.) (No zāles dep. J. Dobelis: “Aleksandr, kāpēc tu neaplaudē?)

Tad turpinām izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums Veterinārmedicīnas likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Indulis Emsis.

I.Emsis (ZZS). Godātie kolēģi, strādāsim ar dokumentu nr.557. Šis ir Ministru kabineta iesniegts grozījums Veterinārmedicīnas likumā. Un likuma grozījumu būtība ir tāda, ka šis likums tiek saskaņots ar Administratīvā procesa likumu, kurš ir spēkā stājies jau 2003.gada 1. ... tā, kur paredzēts, ka stāsies spēkā 2003.gada 1.jūlijā. Un šeit pēc būtības ir piedāvāts tikai viens labojums, ka grozījums nodrošina to, ka ne tikai pārsūdzēšana, bet arī Pārtikas un veterinārmedicīnas dienesta pārtikas un veterināro inspektoru rīkojumu un lēmumu apstrīdēšana neaptur to izpildi.

Lūdzu balsot par šo likumprojektu pirmajā lasījumā, ko ir atbalstījusi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par šī likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret — nav, atturas — 1. Deputāti likumprojektu “Grozījums Veterinārmedicīnas likumā” pieņēmuši pirmajā lasījumā. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums... Ā, es atvainojos! Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

I.Emsis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 1.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 1.maijs.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Zvejniecības likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāte Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti, dokuments nr.559. Dokumentu sagatavojusi Tieslietu ministrija, Saeimai iesniedzis Ministru kabinets. Pirmais lasījums — likumprojekts “Grozījumi Zvejniecības likumā”.

Šīs likuma normas ir sakārtotas, lai nodrošinātu atbilstību Administratīvā procesa likuma normām, un ir vēl arī daži citi precizējumi.

Komisija šo likumprojektu ir atbalstījusi un lūdz Saeimu atbalstīt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi Zvejniecības likumā” pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem!

A.Seile. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 12.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 12.maijs. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums likumā “Par Hāgas konvenciju par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos””. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — komisijas vadītāja deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Komisija izskatīja šo likumprojektu un ierosina likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījums likumā “Par Hāgas konvenciju par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos” atzīts par steidzamu.

I.Vaidere. Cienījamās deputātes! Godātie deputāti! Komisija, izskatot šo likumprojektu pirmajam lasījumam, konstatēja, ka šie izdarāmie grozījumi būtībā ir tehniska rakstura. Latvijas valdība, atzīdama par vienu no prioritātēm rūpes par bērnu un ģimenes lietām, ir izveidojusi īpašu uzdevumu ministra posteni, un šis likumprojekts aizstāj vārdus “Tieslietu ministrija” ar vārdiem “Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts”. Tāpēc es aicinu atbalstīt likumu pirmajā lasījumā, kā to ir izdarījusi komisija!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanu otrajā, galīgajā, lasījumā.

I.Vaidere. Godātie deputāti! Tā kā, kā jau minēju, likuma grozījumi ir tehniska rakstura, es aicinu tūlīt likumu izskatīt arī otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu!

I.Vaidere. Tātad aicinu likumu izskatīt otrajā lasījumā un balsot par šā likuma pieņemšanu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likums “Grozījums likumā “Par Hāgas konvenciju par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos” pieņemts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums likumā “Par Hāgas konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem””. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies. Ārlietu komisija ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

I.Vaidere. Godātie deputāti! Kā jūs redzat, tad arī šeit ir tehniski labojumi likumā. Tātad “Valsts bērnu tiesību aizsardzību centrs” tiek aizstāts ar vārdiem “Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts”. Komisija izskatīja šo likumprojektu un aicinu Saeimu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanu otrajā lasījumā!

I.Vaidere. Godātie deputāti! Es aicinu izskatīt un pieņemt šo likumprojektu arī otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Deputātiem citu priekšlikumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu, otrajā, galīgajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā, galīgajā, lasījumā pieņemts. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums likumā “Par Hāgas konvenciju par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamās deputātes! Godātie deputāti! Ārlietu komisija ierosina atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Arī šajā likumā tiek 2.pants grozīts un vārdi “Valsts bērnu tiesību aizsardzības centrs” tiek aizstāti ar vārdiem “Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts”. Komisija, izskatījusi šo likumprojektu, aicina Saeimu to pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem un izskatīšanu otrajā lasījumā.

I.Vaidere. Paldies. Es, kā argumentu minot jau iepriekš izklāstītos motīvus, aicinu Saeimu izskatīt šo likumprojektu un pieņemt otrajā, galīgajā, lasījumā tūlīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem citu priekšlikumu nav. Tātad lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likums “Grozījums likumā “Par Hāgas konvenciju par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem”” pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums likumā “Par Eiropas Konvenciju par bērnu adopciju””. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies. Cienītie kolēģi! Man nāksies vēl trīs reizes pakļaut jūs šai garlaicīgajai procedūrai, kā es jau trīs reizes to darīju, un aicināt šo likumprojektu atzīt par steidzamu komisijas vārdā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanu otrajā lasījumā.

I.Vaidere. Pirmajā lasījumā mēs…

Sēdes vadītāja. Ā, piedošanu.

I.Vaidere. Tātad komisija izskatīja šo grozījumu likumā pirmajam lasījumam, konstatēja, ka šajā gadījumā visā likumā vārdi “Tieslietu ministrija” attiecīgā locījumā tiek aizstāti ar vārdiem “Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts” attiecīgā locījumā, nu, vienīgā atšķirība ir attiecīgais locījums un viss likums. Tātad atkal ļoti līdzīga situācija kā iepriekš. Aicinu kolēģus atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu, priekšlikumu iesniegšanas termiņš un izskatīšana otrajā lasījumā.

I.Vaidere. Iepriekš minēto argumentu dēļ aicinu Saeimu pieņemt šo likumu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā, galīgajā, lasījumā… likums otrajā, galīgajā, lasījumā ir pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums likumā “Par Hāgas 1961.gada 5.oktobra konvenciju par iestāžu pilnvarām un tiesību aktiem, kas piemērojami attiecībā uz bērnu aizsardzību””.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Izpildot manas mīļās kolēģes Ausmas Kantānes lūgumu, arī šo likumprojektu es komisijas vārdā aicinu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Paldies. Komisija izskatīja minēto likumprojektu pirmajam lasījumam. Arī konstatēja, ka ir notikušas līdzīgas izmaiņas kā iepriekšējos manis priekšā celtajos likumos.

Tātad vārdi “Valsts bērnu tiesību aizsardzības centrs” ir aizstāti ar vārdiem “Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts”, un tas ir noticis 2.pantā, tāpēc aicinu komisijas vārdā jūs atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā!

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanu otrajā lasījumā.

I.Vaidere. Mīļš lūgums kolēģiem izskatīt šo likumprojektu tūlīt otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav? Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likums “Grozījums likumā “Par Hāgas 1961.gada 5.oktobra konvenciju par iestāžu pilnvarām un tiesību aktiem, kas piemērojami attiecībā uz bērnu aizsardzību”” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Eiropas Padomes Konvenciju par bērnu tiesību piemērošanu””. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Jā, godātie kolēģi! Varu jūs iepriecināt. Šodien pēdējo reizi aicināšu komisijas vārdā jūs atzīt šo likumprojektu par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

I.Vaidere. Godātie kolēģi! Izskatot likumprojektu pirmajam lasījumam Ārlietu komisijā, mēs konstatējām, ka šeit izdarītie grozījumi ir nedaudz interesantāki, jo 2.pantā vārdi “vecāku vara” ir aizstāti ar vārdiem “aizgādības tiesības”, un izdarīti arī grozījumi 3.pantā, kas ir visai līdzīgi iepriekš minētajiem likumiem. Tāpēc es komisijas vārdā sirsnīgi aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

I.Vaidere. Cienījamās deputātes! Godātie deputāti! Es aicinu šo likumprojektu izskatīt tūdaļ arī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav? Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Par — 88, pret — 1, neviens neatturas. Likums “Grozījumi likumā “Par Eiropas Padomes Konvenciju par bērnu tiesību piemērošanu”” pieņemts. Paldies.

I.Vaidere. Paldies.

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Bresis.

V.E.Bresis (ZZS). Godātie Saeimas deputāti! Tātad izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””, dokuments nr.556.

Likumprojektu iesniedz Ministru kabinets, un tā būtība ir vienādot Eiropas Savienības un Latvijas likumdošanu nodokļu likumdošanas jomā.

Pašreizējie Latvijas mātesuzņēmumi Eiropas Savienības meitasuzņēmumiem, tātad nerezidentiem, izmaksājot dividendes, šīs dividendes tiek apliktas ar 10% uzņēmuma ienākuma nodokli. Šādu praksi neparedz attiecīgā Eiropas Savienības direktīva par kopējo nodokļu uzlikšanu mātes un meitas uzņēmumiem, kas atrodas dažādās Eiropas Savienības valstu teritorijās.

Tāpat sakarā ar citu direktīvu ir jāveic izmaiņas, lai būtu iespējams vienādot nodokļu sistēmu, ko piemēro dažādu dalībvalstu uzņēmējsabiedrībām apvienošanās, sadalīšanās, aktīvu pārvešanas un akcīzes maiņas gadījumos.

Ir ļoti būtisks vēl viens moments šajā likumprojektā, un, proti, ir jāsaskaņo mūsu tātad izskatāmais likums ar Kooperatīvo sabiedrību likumu, un noteikt, kādā kārtībā lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvi maksā uzņēmumu ienākuma nodokli.

Tāpat likumprojektā arī ir paredzēti citi, varbūt mazāk būtiski, tehniskas un redakcionālas dabas jautājumi. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatīja iesniegto likumprojektu, atbalstīja un lūdz Saeimu šodien pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem!

V.E.Bresis. Komisija lūdz par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt 29.aprīli.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 29.aprīlis. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums Apsardzes darbības likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījums Apsardzes darbības likumā” (reģistrācijas numurs dokumentam 211). Šis likumprojekts ir izstrādāts jeb sagatavots, lai novērstu pretrunas ar Administratīvā procesa likumu.

Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 9.aprīļa sēdē apsprieda likumprojektu un nolēma konceptuāli apstiprināt pirmajam lasījumam. Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 94, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījums Apsardzes darbības likumā” pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem!

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 25.aprīlis.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 25.aprīlis. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Sodu reģistra likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījumi Sodu reģistra likumā” (dokumenta reģistrācijas numurs 212). Pirmais lasījums.

Apspriežamais likumprojekts paredz papildināt Sodu reģistra likumu ar normām.

Pirmā, kas noteiks, ka ziņas Iekšlietu ministrijai iekļaušanai Sodu reģistrā sniedz arī iestādes, kuras tikai sastāda administratīvos protokolus, attiecīgi papildinot likuma 13.panta pirmo daļu.

Un otrā norma, kas noteiktu, ka par administratīvo pārkāpumu izdarījušo personu Sodu reģistrā iekļaujamas arī ziņas par personas datu maiņu. Šajā sakarā tiek papildināts likuma 10.pants.

Komisija savā 9.aprīļa sēdē apsprieda likumprojektu “Grozījumi sodu reģistra likumā” pirmajam lasījumam un nolēma to konceptuāli atbalstīt. Komisijas vārdā aicinu likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi Sodu reģistra likumā” pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš— 25.aprīlis.

Sēdes vadītāja. Vai deputātam Jānim Lagzdiņam ir kādi citi priekšlikumi? Deputāta kungs! Lagzdiņa kungs! Vai jums ir kādi priekšlikumi? (No zāles deputāts J.Lagzdiņš: “Nekādā gadījumā!”) Esiet uzmanīgāks ar tehniskām lietām! Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš bija 25.aprīlis. Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam 25.aprīlis. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums Robežsardzes likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Izskatām likumprojektu “Grozījums Robežsardzes likumā” (dokumenta reģistrācijas numurs 209). Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 9.aprīļa sēdē apsprieda likumprojektu pirmajam lasījumam un nolēma to konceptuāli atbalstīt. Lūdzu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījums Robežsardzes likumā” pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem!

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 25.aprīlis.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam 25.aprīlis. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā” (dokumenta reģistrācijas numurs 213). Pirmais lasījums.

Arī šo likumprojektu Aizsardzības un iekšlietu komisija apsprieda un nolēma to konceptuāli atbalstīt. Likumprojekts konceptuāli atbalstīts arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, kurai saskaņā ar Saeimas lēmumu bija jāsniedz atzinums par šo likumprojektu.

Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā” pirmajā lasījumā pieņemts. Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem!

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 25.aprīlis.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 25.aprīlis. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi likumā “Par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām”” trešajam lasījumam līdz šā gada 8.maijam”. Vai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā kāds vēlas runāt? (Starpsauciens: “Nē!”) Nē.

Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” otrajam lasījumam līdz šā gada 28.aprīlim”. Komisijas vārdā neviens nevēlas runāt. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Termiņš otrajam lasījumam pagarināts līdz 28.aprīlim.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojekta “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” trešajam lasījumam līdz šā gada 6.maijam”. Komisijas vārdā neviens nerunās. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par — 8, pret — 78, atturas — 6. Lēmums nav pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu uz trešo lasījumu likumprojektam “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” līdz 2003.gada 30.maijam”. Komisijas vārdā neviens nav pieteicies runāt. Lūdzu deputātus balsot par šo lēmuma projektu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu!

Par — 93, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Bet, pirms mēs reģistrējamies, Saeimas Prezidijs izskatīja iesniegumu un piekrita bezalgas atvaļinājuma 16.aprīlī atsaukšanai deputātam Andrim Tolmačovam.

Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm. Lūdzu reģistrācijas režīmu!

Lūdzu Saeimas sekretāra biedram nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs). Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Guntis Bērziņš, Ēriks Jēkabsons, Pēteris Kalniņš, Guntars Krasts, Anna Seile, Atis Slakteris, Vjačeslavs Stepaņenko, Baiba Brigmane, Staņislavs Šķesters. Paldies.

Sēdes vadītāja. Līdz ar to 16.aprīļa sēde ir slēgta, kā arī tiek slēgta Saeimas ziemas sesija.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!