• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc pricipa: "Piedot nevar. Sodīt!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2002., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/62343

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tā dziedāju, tā runāju, / Kā es biju ieraduse:
Es nevaru ļaužu dēļ / Grozīt savu valodiņu

Vēl šajā numurā

22.05.2002., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc pricipa: “Piedot nevar. Sodīt!”

Par prokuratūru Latvijā.1940.–1941. gads

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents, — “Latvijas Vēstnesim”

Padomju represīvo iestāžu sistēmā līdzās Iekšlietu tautas komisariātam un Valsts drošības tautas komisariātam nozīmīga vieta bija arī prokuratūrai. Pēc Latvijas okupācijas tās teritorijā savu darbību sāka kā LPSR prokuratūra, tā arī dažādas speciālās prokuratūras. Kā liecina Latvijas Valsts arhīva dokumenti, LPSR prokuratūrai būtiski svarīgu jautājumu izlemšanā bija ierādīta visai pakārtota loma. Cilvēku likteņu galvenie noteicēji bija Valsts drošības tautas komisariāta un Baltijas sevišķā kara apgabala kara prokuratūras darboņi. Savukārt LPSR prokuratūrā tāds bija speclietu prokurors Pohvalovs.

Šajā laikā gan pie PSRS Augstākās Padomes, gan arī pie savienoto republiku augstākajām padomēm pastāvēja t.s. apžēlošanas komisijas. Tajās pilsoņi griezās ar lūgumiem, lai saņemtu ziņas par saviem represētajiem tuviniekiem un lai panāktu viņu atbrīvošanu.

Tās bija veltas cerības. Šie lūgumi tika nosūtīti prokuratūrai. Parasti tika atbildēts, ka arestētais notiesāts “pamatoti” un iemesla lietas pārskatīšanai nav.

Prokuratūras dokumenti atklāj arī tā laika represīvo iestāžu “izmeklēšanas” metodes, kuru rezultātā kā aizturētie, tā arī liecinieki nereti bija spiesti dzīvi izbeigt pašnāvībā...

 

LPSR prokurora E.Soldnieka specziņojums par aizturētā pašnāvību

PSRS prokuroram biedram Bočkovam Pilnīgi slepeni

Izej. Nr. 87 9.XI 1940. g.

1940. gada “...” novembrī

 

Daru Jums zināmu, ka 1940. gada 7. novembrī LPSR IeTK* Valsts drošības pārvaldes 2. nodaļa bez prokurora sankcijas LPSR Rīgas rajona (tā tekstā — J.R.) Ķeipenes pagastā aizturēja Rūdolfu Raudu, apsūdzot viņu par to, ka Rauda ir pretpadomju nacionālistiskās organizācijas “Imanta leģions” dalībnieks. Šī pretpadomju organizācija ir militāri fašistiskās organizācijas “Pērkonkrusts” atzars. Šīs organizācijas dalībnieki cerēja veikt terora aktu pret Latvijas PSR partijas un valdības vadītājiem. 1940. gada 9. novembrī LPSR IeTK 2. daļas 3. nodaļas priekšnieks biedrs Meijerovičs tulka klātbūtnē veica Raudas nopratināšanu. Pratināšanas laikā izmeklētājs sarunājās pa telefonu, bet tulks izgāja no istabas pēc glāzes arestētajam Raudam. Viņš izmantoja tulka prombūtni un izmeklētāja novēršanos no pratināšanas, uzkāpa uz krēsla, ar kāju izsita logu, izmetās uz verandas, bet pēc tam no tās, no 5. stāva nokrita uz ielas. Tā rezultātā viņš dzīvi beidza pašnāvībā.

Šajā lietā es esmu veicis šādus pasākumus: dots norādījums IeTK noformēt šo notikumu ar protokola sastādīšanu, veikt līķa sekciju un materiālu nodot LPSR IeTK sevišķajam pilnvarotajam, lai izmeklētu un vainīgās personas sauktu pie atbildības.

Latvijas PSR prokurors Soldnieks

________________

LVA, 1221. f., 1. s. apr., 26. l., 9., 10. lp. Kopija. Tulkojums no krievu valodas

* IeTK — Iekšlietu tautas komisariāts

 

 

 

PSRS prokurora V.Bočkova norādījums par dzimtenes nodevēja ģimenes locekļu sodīšanu

Pilnīgi slepeni

Savienoto un autonomo republiku, novadu un apgabalu, Nr. 213/131s

dzelzceļu, ūdensbaseinu un labošanas darbu nometņu

prokuroriem, flotu un flotiļu kara prokuroriem 1940. gada 11. decembrī

 

Papildinot KPFSR Kriminālkodeksa 58.–1.a pantu un citu savienoto republiku [kriminālkodeksu] attiecīgos pantus, tiek noteikta dzimtenes nodevēja ģimenes locekļu atbildība.

PSRS pilsoņa, kurš aizbēdzis vai pārlidojis pār robežu (dzimtenes nodevēja), ģimenes locekļi ir jāizsūta uz PSR Savienības attāliem ziemeļu apgabaliem uz laiku no 3 līdz 5 gadiem ar visu tiem piederošo ēku, lauksaimniecības inventāra un mājlopu konfiskāciju, ja viņi nav izdarījuši noziegumu, par kuru pēc likuma ir paredzēts daudz smagāks sods.

Pie atbildības ir jāsauc dzimtenes nodevēja ģimenes locekļu, kuri ar viņu dzīvo kopā vai nozieguma izdarīšanas brīdī atrodas viņa apgādībā.

Lietas par dzimtenes nodevēju ģimenes locekļiem ir jāizskata PSRS IeTK [Iekšlietu tautas komisariāta] Sevišķajā apspriedē.

Teikto iesaku pieņemt nelokāmai vadībai. Visi agrāk izdotie izskaidrojumi, kuri ir pretrunā ar šo norādījumu, tiek atcelti.

PSR Savienības prokurors V.Bočkovs

________________

LVA, 1221. f., 1. s. apr., 2. l., 1. lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

 

 

Latvijas PSR prokurora E.Soldnieka dienesta ziņojums par cietumu atslogošanu

PSR Savienības prokuroram biedram Bočkovam Pilnīgi slepeni

Nr. 17

Rīgā 1940. gada 10. decembrī

 

Saskaņā ar Jūsu 1940. g. 19.IX norādījumu Nr. 182 par cietumu atslogošanu paziņoju, ka, veicot pārbaudi par to, kā ieslodzītos tur Latvijas PSR cietumos, esmu konstatējis cietumu lielu pārslogošanu, galvenokārt uz to personu rēķina, kuras ir izcietušas savu soda termiņu saskaņā ar tiesas spriedumu, bijušie kriminālieslodzītie, bet kuri vēl atrodas ieslodzījumā uz pastāvošā vecā Izolācijas likuma pamata.

Lai Latvijas cietumos ieviestu pienācīgu kārtību saskaņā ar PSRS likumiem, es esmu devis norādījumu visiem cietumu priekšniekiem par nekavējošu cietumu atslogošanu, vadoties no spēkā esošajiem PSRS likumiem, kā arī ir pieprasīti visu ieslodzīto saraksti par katru cietumu ar ieslodzījuma termiņu norādījumu un izmeklēšanas orgānu personām, kuras skaitās ieslodzītie.

Tādā veidā, pastiprinot prokuratūras ikdienas kontroli pār cietumu stāvokli, radīsies iespēja līdz 1941. gada 1. janvārim atslogot Latvijas PSR cietumus pilnā atbilstībā ar pastāvošajiem padomju likumiem un Jūsu norādījumiem. Pēc Latvijas cietumu pilnas atslogošanas Jums tiks iesniegti daudz pilnīgāki dati.

Latvijas PSR prokurors Soldnieks

________________

LVA, 1221. f., 1. s. apr., 26. l., 2. lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

 

 

PSRS prokurora V.Bočkova norādījums par izmeklēšanas lietu nosūtīšanu pēc piekritības

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas PSR prokuroriem Pilnīgi slepeni

Baltijas kara apgabala prokuroram PSRS prokurors

8. un 11. armijas kara prokuroriem Nr. 60861

IeTK Baltijas robežapsardzības apgabala

karaspēka kara prokuroram 1940. gada 17. decembrī

 

Iesaku vadīties pēc šādas kārtības, nosūtot pēc tiesas piekritības izmeklēšanas lietas, kuras ir pabeiguši Latvijas, Lietuvas un Igaunijas IeTK.

1. Pabeigtās izmeklēšanas lietas par visiem pretpadomju organizāciju un grupu dalībniekiem, politiskās policijas slepenajiem ziņotājiem; ģenerālštāba izlūkošanas aģentiem; ārvalstu izlūkdienetu spiegiem, personām, kuras ir atmaskotas pretpadomju aģitācijā, kā arī par soda iestāžu ierēdņiem nosūtīt izskatīšanai PSRS IeTK Sevišķajā apspriedē.

2. Lietas par politiskās policijas provokatoriem, kā arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas soda iestāžu oficiālajiem un slepenajiem darbiniekiem, kuri ir veikuši aktīvu cīņu pret komunistisko partiju un revolucionāro kustību, — izskatīt Kara tribunālā uz vietas.

3. Baltgvardu organizāciju vadītāju, visaktīvāko teroristu, diversantu un spiegu lietas nosūtīt izskatīšanai PSRS Augstākās tiesas Kara kolēģijā.

Uz lietām, kuras atrodas teritoriālo prokuroru uzraudzībā, ir jābūt attiecīgās savienotās republikas (Latvijas, Lietuvas, Igaunijas) prokuroru vīzai. Uz lietām, kuras atrodas kara tribunālu un Kara kolēģijas tiesas piekritībā (KPFSR KK 58.–1., 58.–6., 58.–8., 58.–9. pants) — kara prokuroru vīzām.

Lietām pievienot izsmeļošus apsūdzības slēdzienus, kuri ir pārtulkoti krievu valodā.

PSR Savienības prokurors V.Bočkovs

________________

LVA, 1221.f., 1.s.apr., 2.l., 25.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

 

LPSR prokurora E.Soldnieka specziņojums par Abrenes apriņķa milicijas kriminālmeklēšanas priekšnieka P.Larionova pratināšanas metodēm un liecinieces pašnāvību

PSR Savienības prokuroram biedram Bočkovam Pilnīgi slepeni

Izej. Nr. 48s 17 I 41

1941. gada “...” janvārī

 

Ar šo daru Jums zināmu, ka saskaņā ar manu uzdevumu LPSR Prokuratūras specdaļas prokurors biedrs Budiļins veica izmeklēšanas lietu pārbaudi, kuras atrodas Latvijas PSR IeTK Abrenes apriņķa daļas ražošanā, kuras rezultātā biedrs Budiļins konstatēja, ka Abrenes apriņķa milicijas daļas kriminālmeklēšanas priekšnieks biedrs Pjotrs Larionovs liecinieku pratināšanas procesā nodarbojās ar liecību izspiešanu un lieciniekus baidīja ar tiesu un arestu, rupji pārkāpjot Kriminālprocesa 136. pantu, konkrēti: 5. I 41.g. b. Larionovs izsauca pie sevis uz nopratināšanu liecinieci Anastasiju Larionovu arestētā Ļjamina lietā.

Pratināšanas procesā lieciniece Ļjamina (tā tekstā acīmredzot domāta Larionova — J.R.) nedeva izmeklēšanai nepieciešamās liecības. Tad b. Larionovs minēto liecinieci sāka baidīt ar arestu un tiesu, kā rezultātā b. Larionovs liecinieci Larionovu noveda līdz histērijai, un, pēc pratināšanas pabeigšanas ieradusies savās mājās, viņa izdarīja pašnāvību pakaroties.

Pamatojoties uz augstāk teikto, es ieteicu LPSR IeTK Strādnieku–zemnieku milicijas priekšniekam nekavējoties komandēt uz Abrenes apriņķi milicijas sevišķās inspekcijas pārstāvi, lai izdarītu izmeklēšanu un sauktu Larionovu pie kriminālatbildības. Par izmeklēšanas rezultātiem es Jums ziņošu papildus.

Latvijas PSR prokurors E.Soldnieks

________________

LVA, 1221.f., 1.s.apr., 26.l., 4.lp. Kopija. Tulkojums no krievu valodas

 

 

PSRS Tieslietu tautas komisariāta un PSRS Prokuratūras norādījums par agrāko tiesas spriedumu pārskatīšanas kārtību

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas PSR Pilnīgi slepeni

tieslietu tautas komisāriem, PSRS Tieslietu tautas komisariāts

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas PSR prokuroriem

Atzīmēm: 16/ps, Nr. 1/4661s 20/ I 41.g.

 

Jautājums:

Sakarā ar ienākušiem pieprasījumiem par PSRS TTK (Tieslietu tautas komisariāta) un PSRS Prokuratūras 1941. gada 3. janvāra norādījumu “Par kārtību, kādā ir jāpiemēro PSRS Augstākās Padomes Prezidija 1940. gada 6. novembra dekrēts”* attiecībā uz spriedumu un lēmumu pārskatīšanu, kurus ir pieņēmušas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tiesas līdz padomju varas nodibināšanai attiecībā uz tiem ieslodzītajiem, kuri notiesāti par bandītismu, slepkavībām un sistemātiskām zādzībām, iesakām papildus norādījuma 3. punktam vadīties no sekojošā:

1. Tajos gadījumos, kad notiesātais atrodas ieslodzījumā ilgāk par galējo termiņu, kāds ir noteikts ar attiecīgo KPFSR Kriminālkodeksa pantu, taču notiesātā atbrīvošana no soda tālākas izciešanas nav vēlama sakarā ar notiesātā sevišķu bīstamību, lietas nav jāpārskata.

2. Pārējos gadījumos, ja tas izrādīsies nepieciešams sakarā ar notiesātā sakariem ar noziedzīgo vidi, piespriežot papildu soda mēru, vadīties no KPFSR KK 35. panta.

Par lietu skaitu, kuras nav izvirzītas pārskatīšanai pēc apsvērumiem, kuri ir izklāstīti šo norādījumu 1. punktā, iesniegt PSRS Prokuratūrai un PSRS TTK dienesta ziņojumu.

PSR Savienības Tieslietu tautas komisārs N.Ričkovs

 

PSR Savienības prokurors V.Bočkovs

________________

LVA, 1221.f., 1.s.apr., 2.l., 27., 28.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

* Ar šo dekrētu arī Latvijas teritorijā spēkā stājās Krievijas PFSR likumdošanas akti: kriminālkodekss, kriminālprocesa kodekss, kā arī daži citi. Tam bija ārkārtīgi traģiskas sekas, jo šiem aktiem bija atpakaļejošs likuma spēks. Daudzi Latvijas pilsoņi tika apcietināti un notiesāti pēc dažādiem KPFSR Kriminālkodeksa pantiem par politisko, militāro un sabiedrisko darbību laika posmā līdz Latvijas okupācijai.

 

 

PSRS Ieslodzījuma vietu uzraudzības daļas priekšnieka Djakonova norādījums par ieslodzīto sūdzību un iesniegumu noformēšanu

Visiem IeTK labošanas darbu nometņu prokuroriem Slepeni

un savienoto un autonomo republiku novadu un Nr. Pr/7.

apgabalu prokuratūru ieslodzījuma vietu

uzraudzības daļu priekšniekiem 1941.g. 29. janvārī

 

Neraugoties uz PSRS IeTK GULAG (Nometņu galvenās pārvaldes) vairākām pavēlēm, kuras labošanas nometņu un koloniju pārvalžu priekšniekiem uzliek pienākumu ieslodzīto sūdzībām un iesniegumiem par lietu pārskatīšanu un soda termiņa samazināšanu, par izmeklēšanas procesā pieļautajiem kriminālprocesa normu pārkāpumiem, par nelikumīgajām izmeklēšanas metodēm pievienot noteikta parauga izziņu ar norādošiem datiem par ieslodzīto un viņa raksturojumu, neatkarīgi no tā, kam šis iesniegums vai sūdzība adresēta, vairumā gadījumu šī prasība netiek izpildīta.

PSR Savienības prokuratūrā ienākušie ieslodzīto iesniegumi un sūdzības vai nu pilnīgi ir bez augstāk minētajām izziņām, vai arī, ja izziņas ir, tās nesatur nepieciešamos datus un ieslodzītā raksturojumu un, kas ir svarīgāks par visu, ziņas par to, vai ieslodzītais jau agrāk iesniedzis iesniegumu vai sūdzību un kādi tam bijuši rezultāti.

Augstāk minēto datu trūkums nedod iespēju pareizai virzībai, bet dažkārt arī pieņemt pareizu lēmumu par iesniegumu un sūdzību, jāveic lieka sarakstīšanās, pieprasot šos datus, kas ir saistīti ar iesnieguma vai sūdzības izlemšanu un milzīgiem neražīgiem valsts līdzekļu un pasta izdevumu pārtēriņiem.

(..) Ņemot vērā augstāk teikto, iesaku labošanas darba nometņu un koloniju pārvalžu otrajās daļās rūpīgi pārbaudīt PSRS IeTK Nometņu galvenās pārvaldes norādījumu izpildi par minēto jautājumu, noteiktā veidā pieprasot šo norādījumu obligātu izpildi.

Ņemiet īpašā kontrolē un sistemātiski pārbaudiet Jūsu uzraudzībā esošās nometnes un kolonijas par to, kādā stāvoklī otrajās daļās ir lieta par ieslodzīto iesniegumu un sūdzību atbilstošu noformēšanu.

Par Jūsu veikto pārbaužu un pieņemto mēru rezultātiem nekavējoties paziņojiet, lai ziņotu PSRS prokuroram.

Ieslodzījuma vietu uzraudzības daļas priekšnieks Djakonovs

________________

LVA, 1221.f., 1.s.apr., 1221.l., 34. lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Ieslodzījuma vietu uzraudzības daļas priekšnieka Djakonova ziņojums PSRS IeTK Galvenās cietumu pārvaldes priekšniekam par Latvijas cietumu priekšnieku atteikšanos izsniegt ziņas prokuroriem

PSR Savienības IeTK pārvalžu Slepeni

Galvenās cietumu pārvaldes priekšniekam PSRS Prokuratūra

biedram Zujevam Nr.17/13–13134s

Kopija: Latvijas PSR prokuroram,

atbildot uz 1941.g. 18. II Nr.8/282–4 1941. gada 1. martā

 

Saskaņā ar Latvijas PSR prokurora ziņojumu Latvijas PSR cietumu priekšnieki atsakās izsniegt apriņķu un pilsētu prokuroriem, kuri veic uzraudzību pār cietumiem, par tajā vai citā cietumā turētajiem ieslodzītajiem jebkāda veida ziņas, savu atteikumu motivējot ar to, ka viņiem šajā jautājumā it kā norādījumu devis Latvijas PSR IeTK.

Latvijas PSR cietumu priekšnieku rīcība ir pilnīgi nelikumīga un ir pretrunā PSRS IeTK 1939.g. 28. II pavēles Nr. 00859 tiešajai jēgai.

Paziņojot par augstāk minēto, es lūdzu Jūs saskaņā ar 29. pantu dot Latvijas PSR cietumu priekšniekiem norādījumu, lai prokuroriem, kuri veic cietumu uzraudzību pilsētā vai apriņķī, bez šķēršļiem izsniegtu nepieciešamās ziņas.

Par Jūsu sekojošo norādījumu lūdzu paziņot Latvijas PSR prokuroram un PSRS Prokuratūrai.

Ieslodzījuma vietu uzraudzības daļas priekšnieks Djakonovs

________________

LVA, 1221.f., 1.s. apr., 2. l., 40.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

 

LPSR valsts drošības tautas komisāra S.Šustina paskaidrojums par cietumu uzraudzību

Latvijas PSR prokuroram b. Soldniekam Pilnīgi slepeni

Atbildot uz 1941.g. 11. II Nr. 8/211 LPSR Iekšlietu tautas komisariāts

1941.g. 12.III Nr.2646/2

 

Darām Jums zināmu, ka saskaņā ar esošo stāvokli un pavēlēm prokurora uzraudzību pār Valsts drošības tautas komisariāta arestēto lietām — par kontrrevolucionāriem noziegumiem — veic tikai Latvijas PSR speciālo lietu prokurors.

Šā iemesla dēļ Jūsu minētie prokurori, lai veiktu uzraudzību pār arestētajiem kontrrevolucionāros noziegumos, cietumos nevar tikt ielaisti.

Rajonu prokuroriem ir tiesības veikt uzraudzību SZM (Strādnieku–zemnieku milicijas) iestāžu lietās.

Latvijas PSR valsts drošības tautas komisārs

— valsts drošības kapteinis S.Šustins

________________

LVA, 1221.f., 1.s.apr., 2.l., 41.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

Turpmāk — vēl

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!