• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar valodu, ar asinssaitēm, ar likteni vienoti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2001., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54056

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropa ir ceļā uz savu un pasaules lielāko naudas reformu

Vēl šajā numurā

21.09.2001., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar valodu, ar asinssaitēm, ar likteni vienoti

Rīt Latvijā un Lietuvā atzīmē Baltu vienības dienu

EMB COPY.GIF (19132 bytes)
Pēc Otrā pasaules kara trimdā Vācijā izveidotais biedrības "Latviešu un lietuviešu vienība" simbols — Senlietuvas Ģedimina stabi un Latvijas zvaigznes

Cilvēka atmiņa ne jau pilnībā saglabā paša pieredzēto. Vēl mazāk prātā paliek tas, ko par savu dzīvi stāstījuši vecāki vai vēl tālāki senči. Un tā nu nākamībai tiek vien tie lielie graudi, kas neizbirst laika sietam cauri. Notikumi, par kuriem līdz mūsdienām nonākušas rakstiskas liecības.

Pirms 765 gadiem jeb pirms 23 paaudzēm pie Saules zemgaļu un lietuviešu apvienotie spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa un tā sabiedroto karaspēku. Senatnes liecības par šo notikumu saglabājušas visai skopas ziņas. Tomēr skaidrs, ka tā bija viena no lielākajām 13. gadsimta kaujām Baltijā, kuras iznākums būtiski ietekmēja Livonijas turpmāko attīstību. Kopš pērnā gada 22. septembris Latvijā un Lietuvā tiek atzīmēts kā Baltu vienības diena, kuras galvenie pasākumi risinās Vecsaules apkārtnē Latvijā un Šauļu tuvumā Lietuvā.

Bet Rīgā baltu vienības gaisotne bija izjūtama jau vakar, 20. septembrī.

"Labdien!" - teica latvieši. "Laba diena!" - savā mēlē atbildēja lietuvieši, tā nepārprotami liecinot, cik baltu valodas tuvas. Jo kāda trešā daļa sakņu vārdu mums kopīgi.

Skanēja Latvijas un Lietuvas himnas, tika atgādināta divu vēl zaļojošo baltu tautu likteņu, asinssaišu un vēstures kopība - uz sarīkojumu latviešus un lietuviešus pulcināja biedrība "Latviešu un lietuviešu vienība" un Rīgas Latviešu biedrība.

Vispirms bija klusuma brīdis, noliecot galvu par tiem mūsu varoņiem, kas atdevuši sevi visu, lai balti izdzīvotu kā brīvas tautas līdz 21 gadsimtam un drošas paļāvības pilni raudzītos nākotnē

Par divu brāļu tautu likteņiem, par baltu tautu pagātni un šodienu runāja biedrības "Latviešu un lietuviešu vienība" priekšsēdētāja vietnieks vēsturnieks Oļģerts Tālivaldis Auns, Lietuvas vēstniecības Latvijā 1. sekretāre Valentīna Klimišinaite, sabiedriskās organizācijas "Baltijas vienība" Latvijas kopas priekšsēdētājs Georgs Bagātais. Savu dzejoļus lasīja Vitauts Ļūdēns un Ojārs Zanders. Dziedāja Rīgas Latviešu biedrības koris Ārija Šķepasta vadībā un tautas dziesmu kopa "Silavoti" Ramanta Jansona vadībā, dejoja Rīgas lietuviešu deju kopa "Bijūnas".

Izskanēja aicinājums Baltu vienības dienā, 22 septembrī, iedegt ugunskurus senču pilskalnos. Rīgas tuvumā tas notiks Ķīšezera krastā Bulduru pilskalnā un tuvējās Vārnu mājās, kur notiks Baltu vienības dienas un Miķeļa laika godināšana. To ievadīs pilskalna sakopšana, uguns iedegšana, uguns un auglības rituāls un svētās uguns iedegšana Vārnu sētā. Pasākuma rīkotāju pulkā ir arī Vides aizsardzības klubs un biedrība "Latviešu un lietuviešu vienība".

Andris Sproģis, "LV" nozaru virsredaktors, biedrības "Latviešu un lietuviešu vienība" priekšsēdētājs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!