• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Čigāni - sen blakus mums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1998., Nr. 282 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51499

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Čigāni - sen blakus mums (turpinājums)

Vēl šajā numurā

30.09.1998., Nr. 282

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Čigāni — sen blakus mums

R.JPG (39247 BYTES) Vakar, 29.septembrī, dzimšanas dienu svinēja Kārļa Rudeviča (attēlā) dzejas krājums "Čigāna sirds". Liels notikums visas sabiedrības dzīvē, jo tā ir pirmā dzejas grāmata čigānu un latviešu valodā. Tās izdošanu sekmējusi Latvijas Čigānu nacionālā kultūras biedrība, kas gādājusi arī par čigānu ābeces, latviešu–čigānu–angļu valodas vārdnīcas un pirmā čigānu kalendāra sagatavošanu un laišanu klajā.

Kārlis Rudevičs dzejoļus raksta jau kopš skolas sola. Viņš mācījies Rīgas 1.vidusskolā un par publikācijām "Pionierī" savulaik izpelnījies arī ceļazīmi uz Arteku. Jaunekļa gados viņš savas domas un jūtas sāka izteikt čigānu valodā. Pie lasītājiem tie nonāca lielākoties krievu tulkojumā, diemžēl bieži vien tas bija visai tālu no autora ieceres. Šai izlasei Kārlis Rudevičs no saviem vairāk nekā pieciem tūkstošiem dzejoļu un poēmu izvēlējies tos, kas visvairāk raksturo čigānu tautu. Viņš pats tos atdzejojis latviski un pats ir arī grāmatas sakārtotājs un mākslinieks.

Čigānu valodā vārdiem "dzīve" un "dvēsele" ir viena sakne — dži. Un šī grāmata arī ir par čigānu tautas dzīvi un dvēseli.

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!