• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Konkurences padome
Konkurences padome publicē pieņemtos lēmumus par tirgus dalībnieku apvienošanos, par pārkāpuma konstatēšanu un naudas soda uzlikšanu, par tirgus dalībnieku paziņoto vienošanos, par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu u.c.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2018. gada 13. decembra lēmums Nr. 27 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.12.2018., Nr. 252 https://www.vestnesis.lv/op/2018/252.20

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr. 28

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

27.12.2018., Nr. 252

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 27

Pieņemts: 13.12.2018.

OP numurs: 2018/252.20

2018/252.20
RĪKI

Konkurences padomes lēmumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Konkurences padomes lēmums Nr.27

Rīgā 2018.gada 13.decembrī (prot. Nr.64, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.KL\5-4\18\29

Par AS "Augstsprieguma tīkls" faktiskas izšķirošas ietekmes iegūšanu pār AS "Conexus Baltic Grid"

Konkurences padome (turpmāk – KP) 16.11.2018. saņēma ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), kuras ietvaros AS "Augstsprieguma tīkls" (Latvijā reģistrēta sabiedrība, reģ.nr. 40003575567) varētu iegūt faktisku izšķirošu ietekmi pār AS "Conexus Baltic Grid" (Latvijā reģistrēta sabiedrība, reģ.nr. 40203041605).

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un KP rīcībā esošo informāciju, KP

konstatēja:

Apvienošanās ziņojuma iesniegšanās brīdī AS "Conexus Baltic Grid" akcionāri ir PAS "Gazprom" (34,10%), Marguerite gas I S.a.r.l. (29,06%), AS "Augstsprieguma tīkls" (34,36%) un pārējie akcionāri (2,48%). Vienlaikus, ņemot vērā, ka 01.01.2018. spēkā stājās Enerģētikas likuma 111. pantā noteiktie ierobežojumi, kas tostarp paredz, ka AS "Conexus Baltic Grid" kā dabasgāzes pārvades sistēmas operatoram un dabasgāzes uzglabāšanas sistēmas operatoram ir jānodrošina tā neatkarība no dabasgāzes un elektroenerģijas tirdzniecības un ražošanas komercdarbības, AS "Conexus Baltic Grid" akcionāri sabiedrības statūtos iekļāva balsstiesību ierobežojumu, kas paredz, ka akcionāri, kuri neatbilst Enerģētikas likuma prasībām, nepiedalās akcionāru sapulcē. Attiecīgi PAS "Gazprom" kopš 31.12.2017. neapmeklē un nepiedalās akcionāru sapulcēs, tajās piedaloties tikai AS "Augstsprieguma tīkls" un Marguerite gas I S.a.r.l.

Lai noteiktu, vai apvienošanās ir notikusi, konkurences regulējuma ietvaros tiek vērtēts, vai ir notikusi reāla (effective) un ilgstoša un paliekoša (long-lasting) kontroles maiņa. Padomes Regulas (EK) Nr. 139/2004 par kontroli pār uzņēmumu koncentrāciju 3. panta 1. punktā apvienošanās jēdziens definēts tādā veidā, lai ietvertu darbības, kas izraisa paliekošas izmaiņas attiecīgo uzņēmumu kontrolē un tādējādi arī tirgus struktūrā.1

Ņemot vērā apvienošanās ziņojuma iesniegšanas brīdī pastāvošo faktisko situāciju, AS "Augstspriegumu tīkls" norāda, ka kopš 01.01.2018. tai faktiski ir balsu vairākums AS "Conexus Baltic Grid" lēmējinstitūcijās. Tomēr AS "Augstspriegumu tīkls" skaidro, ka šādos faktiskos apstākļos izveidojusies iespēja de facto izšķiroši ietekmēt AS "Conexus Baltic Grid" nav uzskatāma par tādu, kas būtu reāla (effective) un ilgstoša/pastāvīga (long-lasting). Arī KP, izvērtējot ziņojumā norādīto faktisko situāciju un ņemot vērā, ka AS "Conexus Baltic Grid" statūtos noteiktais ierobežojums ir līgumisks nevis likumisks, nekonstatē, ka ziņojuma iesniegšanas brīdī AS "Augstspriegumu tīkls" īstenotu tādu de facto izšķirošu ietekmi, kas ziņojuma iesniegšanas brīdī apvienošanās regulējuma kontekstā būtu uzskatāma par reālu un ilgstošu (pastāvīgu)2. Vienlaicīgi, šādai faktiskajai situācijai ieilgstot un kļūstot par ilgstošu un pastāvīgu, tā nākotnē veidotu apvienošanos Konkurences likuma 15. panta izpratnē.

Saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta otro daļu ziņojums par apvienošanos iesniedzams pirms apvienošanās, ja izpildās šajā pantā minētie apvienošanās dalībnieku apgrozījuma kritēriji. Ņemot vērā iepriekš minēto, Ziņojuma iesniegšana atbilst Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas 3. punktam un, lai nepārkāptu Konkurences likuma 15. panta otrajā daļā noteikto pienākumu, apvienošanās sakarā ar de facto izšķirošanas ietekmes iegūšanu ir paziņojama KP pirms AS "Augstspriegumu tīkls" iegūst de facto izšķirošu ietekmi AS "Conexus Baltic Grid".

Saskaņā ar Ziņojumā norādīto, AS "Augstsprieguma tīkls" veic elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu sniegšanu Latvijas teritorijā. AS "Conexus Baltic Grid" veic dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojumu sniegšanu un dabasgāzes uzglabāšanas sistēmas pakalpojumu sniegšanu Latvijas teritorijā.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, secināms, ka de facto izšķirošanas ietekmes iegūšanas gadījumā apvienošanās nemazinās konkurenci un neradīs un nenostiprinās dominējošo stāvokli nevienā no tirgiem Latvijā, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki. Līdz ar to atbilstoši Konkurences likuma 16. panta ceturtajai daļai apvienošanās faktiskas izšķirošas ietekmes iegūšanas gadījumā ir atļaujama.

Ņemot vērā minēto un saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 5. punktu, 15. panta pirmās daļas 3. punktu un 16. panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, AS "Augstsprieguma tīkls" iegūstot faktisku izšķirošu ietekmi pār AS "Conexus Baltic Grid".

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu KP lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

1 Skat. Padomes Regulas (EK) Nr. 139/2004 par kontroli pār uzņēmumu koncentrāciju 20. apsvērumu; skat. arī Komisijas konsolidētais jurisdikcijas paziņojums saskaņā ar Padomes Regulu (EK) Nr. 139/2004 par kontroli pār uzņēmumu koncentrāciju, 28. punkts.

2 Ilgstošas (paliekošas) kontroles izmaiņas koncepts normatīvajos aktos nav definēts, bet ir interpretēts apvienošanās lietās, kas saistītas ar kopuzņēmumu izveidi vai gadījumiem, kad kontroles maiņas ir notikusi, balstoties uz ekonomiskām attiecībām. Atbilstoši Eiropas Komisijas praksei kopuzņēmuma izveides gadījumos līdz pat 3 gadu periodu var uzskatīt par tādu, kas nevar radīt ilgstošu ietekmi uz tirgus struktūru, savukārt jaunuzņēmuma darbības uzsākšanas periodā vienu gadu ilga kopīga izšķiroša ietekme, kuru akcionāri nomaina ar vienpusēju izšķirošu ietekmi, arī nav uzskatāma par tādu, kas radītu apvienošanos.

Konkurences padomes priekšsēdētāja S.Ābrama

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!