• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 29. maija noteikumi Nr. 379 "Ventspils brīvostas pārvaldes nolikums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2012., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.413

Grozījums Ministru kabineta 2008.gada 15.septembra noteikumos Nr.743 "Noteikumi par darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma 3.2.1.2.aktivitāti "Tranzītielu sakārtošana pilsētu teritorijās""

Vēl šajā numurā

20.06.2012., Nr. 96

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 379

Pieņemts: 29.05.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.379

Rīgā 2012.gada 29.maijā (prot. Nr.30 39.§)

Ventspils brīvostas pārvaldes nolikums

Izdoti saskaņā ar Likuma par ostām 7.panta pirmo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Ventspils brīvostas pārvalde (turpmāk – brīvostas pārvalde) ir atvasināta publiska persona, kas veic Ventspils brīvostas pārvaldīšanu un darbojas publisko un privāto tiesību jomā, un tā atrodas Ministru kabineta pārraudzībā, kas tiek īstenota ar satiksmes ministra starpniecību.

2. Brīvostas pārvaldes pilns nosaukums latviešu valodā ir "Ventspils brīvostas pārvalde", angļu valodā – "Freeport of Ventspils Authority".

3. Brīvostas pārvaldes juridiskā adrese – Jāņa iela 19, Ventspils, Latvijas Republika, LV-3601.

4. Brīvostas pārvaldei ir zīmogs ar Latvijas Republikas mazā papildinātā ģerboņa attēlu un ostas nosaukumu latviešu vai angļu valodā.

5. Brīvostas pārvalde ir Ventspils ostas pārvaldes tiesību un saistību pārņēmēja.

6. Brīvostas valdes locekļiem un izpildaparāta darbiniekiem, pildot dienesta pienākumus, ir tiesības atrasties ar brīvostas darbību saistītos objektos.

II. Brīvostas pārvalde

7. Brīvostas pārvaldes sastāvā ir brīvostas valde, kas ir augstākā lēmējinstitūcija, un tai pakļauts izpildaparāts, kuru vada brīvostas pārvaldnieks.

8. Brīvostas pārvaldes funkcijas ir noteiktas Likumā par ostām, Ventspils brīvostas likumā, kā arī citos normatīvajos aktos.

9. Brīvostas pārvalde:

9.1. sniedz ieteikumus brīvostas robežu noteikšanai un to izmaiņām;

9.2. sniedz ierosinājumus nekustamā īpašuma atsavināšanai sabiedrības vajadzībām;

9.3. saskaņā ar pašvaldības teritorijas plānojumu veido un uztur ostas infrastruktūru, būvē un uztur ēkas un būves ostas darbības nodrošināšanai;

9.4. sadarbojas ar pašvaldību brīvostas ārējās infrastruktūras veidošanā un attīstīšanā;

9.5. sadarbojas ar mācību iestādēm un organizācijām, kas nodarbojas ar speciālistu sagatavošanu jūrniecībai un ostu saimniecībai, kā arī ar jaunatnes audzināšanu;

9.6. sadarbojas ar pašvaldību brīvostai nozīmīgas pilsētas infrastruktūras objektu (piemēram, pievadceļi ostu termināļiem un rūpnieciskām zonām) uzturēšanā un attīstīšanā;

9.7. popularizē brīvostu;

9.8. sadarbojas ar organizācijām, iestādēm un komersantiem, kas saistīti ar jūrniecību un brīvostu;

9.9. atbilstoši kompetencei rīkojas ar kustamo un nekustamo īpašumu;

9.10. veic citas darbības saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

10. Valsts apdraudējuma gadījumā brīvostas pārvaldei sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Satiksmes ministriju ir tiesības lemt par prioritāras apkalpošanas noteikšanu tām kravām, kas caur ostu tiek transportētas valsts aizsardzības vajadzībām.

11. Brīvostas pārvaldes rīcībā esošos finanšu līdzekļus izmanto tikai brīvostas pārvaldei noteikto funkciju izpildei, ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai un investoru un klientu piesaistei.

12. Brīvostas pārvalde ne vēlāk kā divu nedēļu laikā pēc gada pārskata apstiprināšanas publicē to savā mājaslapā internetā.

III. Brīvostas valde

13. Brīvostas valdes locekļu iecelšana valdes locekļu amatā un atcelšana no tā notiek saskaņā ar attiecīgu Ministru kabineta rīkojumu vai Ventspils pilsētas domes lēmumu.

14. Brīvostas valdes locekļi, atklāti balsojot, no brīvostas valdes locekļu vidus ievēlē brīvostas valdes priekšsēdētāju un viņa vietnieku.

15. Brīvostas valdes locekļu atlīdzību par darbu brīvostas valdē nosaka saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu.

16. Ja brīvostas valdes loceklis atsakās no amata brīvostas valdē, viņš par to rakstiski paziņo brīvostas valdes priekšsēdētājam un institūcijai, kura brīvostas valdes locekli iecēlusi amatā.

17. Brīvostas valdes loceklis, kurš iesniedz paziņojumu par atteikšanos no amata, turpina pildīt brīvostas valdes locekļa pienākumus līdz laikam, kamēr viņa vietā iecelts cits brīvostas valdes loceklis, bet ne ilgāk kā vienu mēnesi.

18. Brīvostas valdes priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa amata pienākumus pilda brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks.

19. Laikā, kad brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks pilda brīvostas valdes priekšsēdētāja amata pienākumus, lēmumus, kas attiecas uz brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieku, pieņem brīvostas valde.

20. Brīvostas valdes sēdes notiek ne retāk kā reizi trijos mēnešos. Brīvostas valdes sēdes ir slēgtas, izņemot gadījumus, kad brīvostas valde nolēmusi citādi.

21. Paziņojumu par brīvostas valdes sēdes sasaukšanu brīvostas pārvaldnieks nosūta visiem brīvostas valdes locekļiem ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms attiecīgās sēdes. Paziņojumā norāda sēdes norises vietu un laiku, sēdes veidu (kārtējā vai ārkārtas), darba kārtību.

22. Satiksmes ministrija pirms brīvostas valdes sēdes organizē Ministru kabineta apstiprināto pārstāvju viedokļu saskaņošanu par brīvostas valdes sēdē izskatāmajiem jautājumiem.

23. Komersantam ir tiesības pirms iesniegtā jautājuma izskatīšanas klātienē valdes sēdē prezentēt to.

24. Brīvostas valdes sēdē apstiprina iepriekšējās brīvostas valdes sēdes protokolu un brīvostas valdes sēdes darba kārtību.

25. Brīvostas valdes kārtējās sēdes materiālus iesniedz brīvostas valdes locekļiem personīgi vai nosūta pa pastu uz brīvostas valdes locekļa norādīto adresi. Brīvostas valdes locekļiem brīvostas valdes sēdes materiāli jāsaņem ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms attiecīgās sēdes.

26. Brīvostas valdes ārkārtas sēdi var sasaukt pēc brīvostas valdes priekšsēdētāja ierosinājuma, kā arī tad, ja to pieprasa ne mazāk kā trīs brīvostas valdes locekļi vai pārvaldnieks. Brīvostas valdes priekšsēdētājs izziņo brīvostas valdes ārkārtas sēdes sasaukšanu ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas. Brīvostas valdes locekļiem brīvostas valdes sēdes materiāli jāsaņem ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms attiecīgās sēdes.

27. Ja brīvostas valdes priekšsēdētājs neizziņo šo noteikumu 26.punktā minētās ārkārtas sēdes sasaukšanu, to dara ārkārtas sēdes ierosinātāji – trīs brīvostas valdes locekļi vai pārvaldnieks.

28. Ja sasauktā brīvostas valdes sēde nenotiek vai nav lemtspējīga kvoruma trūkuma dēļ, brīvostas valdes priekšsēdētājs izziņo atkārtotas sēdes sasaukšanu ar to pašu darba kārtību.

29. Brīvostas valdes lēmumu norakstus (izrakstus) 15 dienu laikā pēc brīvostas valdes sēdes izsniedz visiem brīvostas valdes locekļiem un par pieņemto lēmumu izpildi atbildīgajām personām, kā arī nosūta institūcijām un personām, uz kurām attiecas pieņemtais lēmums.

30. Brīvostas valdes sēdes protokolē. Brīvostas valdes sēdes protokolu un tās lēmumus paraksta attiecīgās sēdes vadītājs.

31. Brīvostas valdes sēžu protokoli un lēmumu oriģināli tiek glabāti brīvostas pārvaldē. Brīvostas valdes locekļiem ir tiesības pievienot sēdes protokolam savu atsevišķo viedokli.

32. Informāciju par brīvostas valdes sēdē pieņemtajiem lēmumiem publicē brīvostas mājaslapā internetā ne vēlāk kā triju darbdienu laikā pēc attiecīgās sēdes.

IV. Brīvostas valdes kompetence

33. Atbilstoši kompetencei brīvostas valde:

33.1. izskata un pieņem lēmumu par brīvostas noteikumu projektu;

33.2. izskata un pieņem lēmumu par brīvostas robežu projektu;

33.3. apstiprina ostas attīstības programmu;

33.4. apstiprina ostas mārketinga stratēģiju trim gadiem;

33.5. apstiprina brīvostas pārvaldes budžetu katram finansiālajam gadam;

33.6. izdara izmaiņas kārtējā gada budžetā, apstiprina un precizē turpmāko gadu investīciju programmu;

33.7. apstiprina brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļu izlietojuma tāmes projektu nākamajam kalendāra gadam un turpmākajiem pieciem gadiem un izdara grozījumus tajā;

33.8. izlemj jautājumus par zemes un būvju nodošanu nomā, kā arī nosaka zemes un būvju nomas maksas apmēru;

33.9. izskata komersantu iesniegumus par to darbību brīvostā;

33.10. pieņem lēmumus par atļauju uzsākt paredzēto darbību ostas teritorijā atbilstoši likumam "Par ietekmes uz vidi novērtējumu";

33.11. izsniedz atļaujas licencētas komercdarbības veikšanai brīvostā;

33.12. izsniedz atļaujas par tiesībām piemērot tiešo nodokļu atvieglojumus un īpašu kārtību valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanai;

33.13. lemj par šo noteikumu 33.8., 33.9., 33.11., 33.12., 33.17. un 33.21.apakšpunktā minēto līgumu slēgšanu, kā arī par tāda līguma slēgšanu, kura summa pārsniedz 50 000 latu vai darbības laiks pārsniedz piecus gadus;

33.14. iepazīstas ar informāciju par pārvaldnieka rīcību un darījumiem viņa kompetencē esošajos jautājumos, kas izriet no šo noteikumu 33.13.apakšpunkta;

33.15. apstiprina brīvostas pārvaldes struktūru un personālsastāvu;

33.16. iesniedz Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomei priekšlikumus par valsts investīciju piesaistīšanu brīvostai;

33.17. izlemj jautājumus par tādu kredītu ņemšanu, kas pārsniedz šo noteikumu 33.13.apakšpunktā noteikto apmēru;

33.18. sagatavo un iesniedz Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomei priekšlikumus par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām;

33.19. pieņem ieteikuma rakstura lēmumus par brīvostas pārvaldes valdījumā esošā nekustamā īpašuma atsavināšanu, nekustamā īpašuma iegūšanu valsts vai pašvaldības īpašumā un komunikāciju un citu objektu izbūvi brīvostā, kas var ietekmēt ostas darbību;

33.20. pieņem lēmumus par nekustamā īpašuma iegūšanu brīvostas pārvaldes īpašumā un brīvostas pārvaldei piederošā nekustamā īpašuma atsavināšanu;

33.21. izīrē vai iznomā brīvostas pārvaldes labā nodibinātos servitūtus uz citām juridiskām un fiziskām personām piederošo nekustamo īpašumu;

33.22. atceļ brīvostas pārvaldnieka rīkojumus;

33.23. iesniedz Satiksmes ministrijā priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem Ventspils brīvostas pārvaldes nolikumā;

33.24. apstiprina brīvostas pārvaldes emblēmu, citu atribūtiku un veidlapu paraugus;

33.25. izlemj citus ar brīvostas darbību saistītus jautājumus.

34. Brīvostas valde ne retāk kā divas reizes gadā uzklausa un izvērtē brīvostas pārvaldnieka pārskatu par:

34.1. brīvostas maksu, maksas par pakalpojumiem un nomas (īres) maksas iekasēšanas gaitu;

34.2. apstiprinātā budžeta izpildes gaitu;

34.3. saimnieciskās darbības rezultātiem.

V. Brīvostas pārvaldnieka tiesības un pienākumi

35. Brīvostas pārvaldnieks nodrošina brīvostas pārvaldes funkciju izpildi un vada brīvostas pārvaldes izpildaparāta darbu.

36. Saskaņā ar brīvostas valdes lēmumu darba līgumu ar brīvostas pārvaldnieku slēdz brīvostas valdes priekšsēdētājs.

37. Brīvostas pārvaldnieka prombūtnes (piemēram, komandējums, atvaļinājums) laikā viņa amata pienākumus pilda brīvostas pārvaldnieka vietnieks.

38. Brīvostas pārvaldniekam ir pienākums:

38.1. nodrošināt brīvostas valdes pieņemto lēmumu izpildi;

38.2. nodrošināt brīvostas valdes apstiprinātā budžeta izpildi;

38.3. organizēt brīvostas valdes sēdes materiālu sagatavošanu un izsniegšanu;

38.4. piedalīties brīvostas valdes sēdēs;

38.5. organizēt brīvostas pārvaldes īpašuma, kā arī tās valdījumā nodotā valsts un pašvaldību īpašuma apsaimniekošanu atbilstoši kuģošanas drošības prasībām, brīvostas attīstības plānam un vides aizsardzības prasībām;

38.6. nodrošināt brīvostas maksu, maksas par pakalpojumiem un nomas (īres) maksas iekasēšanu;

38.7. organizēt ziemas navigāciju brīvostā;

38.8. atbilstoši kompetencei kontrolēt komersantu darbības atbilstību noslēgtajiem līgumiem;

38.9. vadīt izpildaparāta darbu;

38.10. pieņemt darbā un atbrīvot no darba izpildaparāta darbiniekus, noteikt viņu tiesības un pienākumus, kā arī darba samaksu brīvostas valdes apstiprinātajā personāla sarakstā noteiktā darbinieku skaita un budžetā iedalīto līdzekļu ietvaros;

38.11. atvērt un slēgt kontus kredītiestādēs;

38.12. bez īpašas pilnvaras pārstāvēt brīvostas pārvaldi valsts un pašvaldību institūcijās un sabiedriskajās organizācijās;

38.13. izpildot šo noteikumu 33.8., 33.9., 33.10., 33.11., 33.12., 33.13., 33.17., 33.20., 33.21. un 33.25.apakšpunktā minētos valdes lēmumus, slēgt līgumus ar komersantiem par brīvostas pārvaldei piederošā īpašuma, valstij vai pašvaldībai piederošā vai brīvostas pārvaldes valdījumā nodotā nekustamā īpašuma nomu, komersantu darbību brīvostas teritorijā, izdarīt grozījumus noslēgtajos līgumos, kā arī slēgt īres līgumus.

39. Brīvostas pārvaldniekam ir tiesības:

39.1. pieprasīt un brīvostas valdes noteiktajā apjomā un termiņā saņemt no komersantiem informāciju, kas saistīta ar brīvostas maksām, maksām par pakalpojumiem un kravu apjomiem un nomenklatūru;

39.2. atbilstoši kompetencei slēgt līgumus un izsniegt pilnvaras atbilstoši valdes lēmumam par līguma summas apmēru;

39.3. atbilstoši brīvostas nolikumam un brīvostas valdes noteiktajām pilnvarām rīkoties ar brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļiem un brīvostas pārvaldes valdījumā un īpašumā esošo mantu;

39.4. rīkoties ar brīvostas pārvaldes apgrozāmajiem līdzekļiem un citiem finanšu līdzekļiem atbilstoši brīvostas valdes apstiprinātajam finanšu līdzekļu izlietojumam;

39.5. atsavināt brīvostas pārvaldes kustamo mantu, ja tās vērtība nepārsniedz šo noteikumu 33.13.apakšpunktā minēto apmēru, kā arī norakstīt kustamo mantu;

39.6. noteikt apsardzes un caurlaižu režīmu brīvostā;

39.7. pieprasīt brīvostas valdes ārkārtas sēdes sasaukšanu;

39.8. atbilstoši kompetencei pieņemt lēmumus.

VI. Brīvostas pārvaldes darbības tiesiskuma nodrošināšana

40. Brīvostas pārvaldes darbības tiesiskumu nodrošina brīvostas pārvaldnieks.

41. Brīvostas pārvaldnieka pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību publisko tiesību jomā, kā arī publisko tiesību līgumus var apstrīdēt brīvostas valdē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

42. Brīvostas valdes izdotos administratīvos aktus un faktisko rīcību publisko tiesību jomā, kā arī publisko tiesību līgumus var apstrīdēt tiesā.

43. Brīvostas valdes prettiesiskas bezdarbības gadījumā satiksmes ministram ir tiesības dot valdei rīkojumu pieņemt lēmumu.

44. Ja šo noteikumu 43.punktā minētais rīkojums netiek izpildīts, satiksmes ministram ir tiesības rosināt brīvostas valdes atlaišanu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs A.Ronis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!