• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par NATO militāro akciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.1999., Nr. 98/99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/23179

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie NATO karoga

Vēl šajā numurā

26.03.1999., Nr. 98/99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par NATO militāro akciju

Ķīnas Tautas Republikas Ārlietu ministrija:

1999.gada 25.martā Ziemeļatlantijas savienība ar Amerikas Savienotajām Valstīm priekšgalā vērsa militāru triecienu pret Dienvidslāvijas Republiku, kas prasīja cilvēku upurus un nodarīja nopietnus postījumus. Stāvoklis Balkānos krasi pasliktinājās.

Kosovas jautājums ir Dienvidslāvijas iekšējā lieta, un tā ir jāatrisina atbilstošajām šīs valsts pusēm. Visām valstīm ir jāciena Dienvidslāvijas suverenitāte un teritoriālā integritāte. Pēdējā laikā ar Kosovas problēmu saistītās puses ir aktīvi rīkojušās, lai krīzi atrisinātu mierīgā politiskā ceļā, un Kosovas miera sarunās tika panākts zināms progress. ĶTR valdība konsekventi iestājas par konfliktu atrisināšanu miera sarunu ceļā, pret militāra spēka un draudu izmantošanu starptautiskajās attiecībās. Tās pozīcija ir cieņa pret ikvienas valsts suverenitāti un teritoriālo integritāti. Ķīnas valdība respektē katras valsts patstāvīgo izvēli, izraugoties attīstības ceļus, tā iestājas pret iejaukšanos citu valstu iekšējās lietās, izmantojot jebkurus ieganstus un metodes, un kategoriski iebilst pret lēmumu pieņemšanu, apejot ANO.

ĶTR valdība kategoriski pieprasa pret Dienvidslāviju vērsto militāro triecienu nekavējošu izbeigšanu un aicina pasaules sabiedrību un atbilstošās Dienvidslāvijas puses veltīt kopējas pūles saspīlējuma likvidēšanai un krīzes atrisināšanai, lai visdrīzākajā laikā atjaunotu mieru Balkānos.

"Latvijas Vēstneša" (Juris Afremovičs)

neoficiāls tulkojums no krievu valodas

Krievijas Federācijas prezidents:

Krievijā valda dziļš sašutums par NATO militāro akciju pret suverēno Dienvidslāviju, kas nav nekas cits kā neslēpta agresija.

Tikai ANO Drošības padome ir tiesīga izlemt, kādi pasākumi, tostarp arī spēka lietošana, ir veicami, lai uzturētu vai atjaunotu starptautisko mieru un drošību. Attiecībā uz Dienvidslāviju ANO Drošības padome šādus lēmumus nav pieņēmusi, ir pārkāpti ne tikai ANO Statūti, bet arī pamatvienošanās akts par Krievijas un NATO savstarpējām attiecībām, sadarbību un drošību. Ir radīts bīstams spēka diktāta politikas precedents, apdraudēta visa mūsdienu starptautisko tiesību sistēma.

Faktiski runa ir par NATO mēģinājumu ieiet XXI gadsimtā pasaules žandarma uniformā. Krievija ar to nekad nesamierināsies.

ANO Drošības padomei jāapspriež radusies situācija un jāpieprasa nekavējoties pārtraukt NATO rīcību ar spēka lietošanu.

No savas puses Krievijas Federācijas vadība pārskatīs savstarpējās attiecības ar NATO kā organizāciju, kas parādījusi necieņu pret starptautisko kontaktu sistēmas fundamentālajām normām.

Kā prezidents un Augstākais virspavēlnieks jau esmu devis šādus norādījumus:

— pārtraukt Krievijas Federācijas valdības priekšsēdētāja J.Primakova vizīti ASV;

— pieprasīt steidzami sasaukt ANO Drošības padomes sēdi un censties panākt, lai nekavējoties tiktu pārtraukta NATO militārā akcija;

— atsaukt uz Maskavu Krievijas Federācijas galveno militāro pārstāvi NATO;

— apturēt mūsu līdzdalību programmā "Partnerattiecības mieram" un Krievijas un NATO partnerības programmas realizāciju;

— atlikt sarunas par NATO militārās sakaru misijas atvēršanu Maskavā.

Esmu jau vērsies pie ASV prezidenta Bila Klintona, kā arī citu NATO dalībvalstu vadītājiem ar aicinājumu nekavējoties izbeigt šo militāro avantūru, kas apdraud mierīgu cilvēku dzīvības un var radīt eksplozīvu situāciju Balkānos.

Noregulēt stāvokli Kosovā, tāpat kā atrisināt citas analoģiskas problēmas, iespējams vienīgi sarunu ceļā, un, jo ātrāk tās atjaunosies, jo vairāk starptautiskajai sabiedrībai būs iespēju rast politisko noregulējumu. Krievija ir gatava arī turpmāk cieši sadarboties ar citiem kontaktgrupas locekļiem, lai sasniegtu šo mērķi.

Tie, kas uzsākuši šo militāro avantūru, ir uzņēmušies pilnu atbildību savu tautu un pasaules sabiedrības priekšā par ļoti smagām sekām starptautiskajā stabilitātē. Militāra konflikta eskalācijas gadījumā Krievija patur sev tiesības veikt adekvātus soļus, tajā skaitā militāra rakstura, lai nodrošinātu savu un visas Eiropas drošību.

"Latvijas Vēstneša" (Mintauts Ducmanis)

neoficiāls tulkojums no krievu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!