• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējas Lietuvas, Baltkrievijas, Moldovas vēstnieki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.1999., Nr. 30/31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21436

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējas Lietuvas, Baltkrievijas, Moldovas vēstnieki (turpinājums)

Vēl šajā numurā

03.02.1999., Nr. 30/31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akreditējas Lietuvas, Baltkrievijas, Moldovas vēstnieki

Vakar, 2.februārī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza Lietuvas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Petrs Vaitiekūns (Petras Vaitiekūnas)

L1.JPG (21939 BYTES)Iesniedzot savu akreditācijas vēstuli, Petrs Vaitiekūns latviski teica:

— Godātais prezidenta kungs! Izmantojot izdevību, nododu jums vissirsnīgākos Lietuvas prezidenta Valda Adamkus sveicienus un viņa stingri izteikto pārliecību, ka mūsu tautu un valstu attiecības arī turpmāk attīstīsies tā, lai stiprinātu abu valstu labklājību.

Lietuvas un Latvijas tautas jau no senatnes saista stipras un draudzīgas saites. Vēsture ne vienmēr labvēlīgi veidojās Lietuvai un Latvijai. Ne reizi vien mums nācās neatlaidīgi cīnīties par tautas saglabāšanu, zaudēt un vēl atgūt brīvību, aizsargāt savu valodu, paražas, kultūru. Vēsture liecina, ka vislielākā veiksme mūs pavadīja tad, kad rīkojāmies kā viens vesels, kad grūtos brīžos balstījāmies uz brāļu tautas sniegtā pleca. Atcerēsimies XIII gadsimtā notikušo Saules kauju, kurā lietuvieši kopā ar latviešiem sakāva Zobenbrāļu ordeni, mūsu valstu neatkarības aktus XX gadsimta sākumā, iespaidīgo "Baltijas ceļa" akciju, kuras desmito gadskārtu pieminēsim šogad, neaizmirstamo atbrīvošanos no PSRS klēpja.

Brīvības cena ir augsta. Tāpēc mūsu pienākums ir būt vienmēr atbildīgiem un pielikt visas pūles, lai nākotne būtu droša. Lietuva un Latvija ir nolēmušas dzīvot vienotā un drošā Eiropā. Baltu solidaritāte — tā ir labākā izredze mūsu centienos kļūt par Eiropas un transatlantisko drošības organizāciju dalībvalstīm. Īpaši svarīgi ir, lai Eiropas integrācijas procesā mēs būtu nevis konkurenti, bet partneri, vienas komandas spēlētāji. Arvien ciešāk sadarbojoties, saprotam, ka nav atšķirīgas Lietuvas un Latvijas drošības, atšķirīgas Lietuvas un Latvijas labklājības, ir tikai mūsu kopējā drošība, kopējā dalība Eiropas Savienībā un NATO, perspektīva, kura balstās uz mūsu uzticību kopīgām demokrātiskām un cilvēciskām vērtībām, kopīgiem mērķiem un atbildību pret vēsturi.

Latvija šodien ir viena no nozīmīgākajām Lietuvas kaimiņvalstīm un ekonomiskajām partnerēm. Mūsu valstis ir ielikušas stingrus pamatus ilgtermiņa un savstarpēji lietderīgas ekonomiskās sadarbības attīstībā.

Vakar, 2.februārī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza Baltkrievijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Mihails Mariničs (Vb[fbk Vfhbybx@

B1.JPG (17319 BYTES)Iesniedzot savu akreditācijas vēstuli, Mihails Mariničs teica:

— Jūsu ekselence, man ir liels gods iesniegt jums šo akreditācijas vēstuli, ar kuru Baltkrievijas Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko ieceļ mani par vēstnieku Latvijas Republikā.

Man ir arī gods nodot personīgi jums, jūsu valsts tautai, parlamentam un valdībai mūsu prezidenta un premjerministra sveicienus un vislabākos novēlējumus.

Man ir ļoti patīkami atzīmēt, ka starp mūsu valstīm pastāv īpaši ciešas attiecības. Mūsu tautu likteņi bijuši līdzīgi gan ciešanās, gan to diženumā. Raksturā un dzīvesspēkā stiprās latviešu un baltkrievu tautas allaž tiekušās viena pēc otras, izjūtot ciešu kultūras un garīgo tradīciju saikni. Šīs saiknes ir pārcietušas smagus laika pabaudījumus un šodien guvušas jaunas radošas attīstības iespējas divu neatkarīgu valstu sadarbības ietvaros.

Mūsu valstīm ir jārisina daudzējādā ziņā līdzīgi uzdevumi, kas saistīti ar nepieciešamību īstenot ekonomiskās reformas un dziļiem demokrātiskiem pārkārtojumiem. Mums nav konfrontācijas problēmu, un mēs ceram, ka tādas neradīsies arī turpmāk. Tas rada solīdu bāzi Baltkrievijas Republikas un Latvijas Republikas auglīgai sadarbībai, nodrošinot saviem pilsoņiem cienīgu dzīvi, tiesības un brīvības, kā arī lietderīgiem kontaktiem daudzpusējās sadarbības ietvaros starptautiskā arēnā.

Kā Baltkrievijas Republikas vēstnieks Latvijas Republikā es sekmēšu mūsu valstu un tautu līdzāspastāvēšanu mierā, labā saskaņā un draudzībā.

Ceru, ka, pildot savu misiju, es saņemšu jūsu atbalstu, kā arī Latvijas Republikas parlamenta un valdības atbalstu.

Pieņemiet, jūsu ekselence, manus patiesos labas veselības, laimes un labklājības vēlējumus jums personīgi, jūsu ģimenei un miera un uzplaukuma vēlējumus Latvijas tautai.

Vakar, 2.februārī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza Moldovas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Nikolaje Dudau (Nikolae Dudau)

M1.JPG (16952 BYTES)Iesniedzot savu akreditācijas vēstuli, vēstnieks Nikolaje Dudau teica:

— Jūsu ekselence, man ir liels gods iesniegt jums akreditācijas vēstuli, ar kuru manas valsts prezidents Petru Lučiņskis norīkojis mani par Moldovas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā.

Ar šo mūsu valstu diplomātiskajām attiecībām tiek piešķirts jauns attīstības impulss, kas, mēs esam pārliecināti, kalpos tālākai mūsu draudzības un labu kaimiņattiecību nostiprināšanai. Moldovas tauta vienmēr ar cieņu un brālības jūtām izturējusies pret latviešu tautu un atbalstījusi to visos jūsu centienos cīņā par neatkarības iegūšanu un nacionāla valstiskuma nostiprināšanu.

Pārvarot daudzas grūtības demokrātiskas sabiedrības un tirgus ekonomikas izveidē, mūsu valstis cenšas integrēties Eiropas un pasaules sabiedrībā, un Latvijas paraugs šajā procesā Moldovai ir īpaši vērtīgs. Par svarīgu ieguldījumu šo cildeno mērķu sasniegšanā var kļūt mūsu valstu daudzpusīgā sadarbība un savstarpējais atbalsts. Šai nolūkā nepieciešams attīstīt jau esošo mūsu divpusējo attiecību juridisko bāzi, kā arī visnotaļ nostiprināt mūsu valstu politiskos, ekonomiskos, sociālos un kultūras kontaktus. Par savu galveno uzdevumu es uzskatu Moldovas un Latvijas savstarpējo attiecību pacelšanu kvalitatīvi jaunā līmeni, piešķirot tām pastāvīgu aktīvas attīstības raksturu, kas balstīts abpusējā izdevīgumā un savstarpējā sapratnē. Gribu jums apliecināt, prezidenta kungs, ka moldāvu tauta un Moldovas Republikas vadība to patiesi vēlas un ir gatava šādai sadarbībai.

Jūsu ekselence! Es ierados Latvijā ar mērķi patiesi un neatlaidīgi strādāt mūsu valstu un tautu labo attiecību vārdā. Prezidenta kungs, es ceru uz jūsu personīgo atbalstu un labvēlību, kā arī uz to latviešu tautas pārstāvju atbalstu un labvēlību, ar kuriem man nāksies kontaktēties, pildot savu atbildīgo misiju jūsu valstī.

Apliecinu jums, prezidenta kungs, savu augsto cieņu un no sirds vēlu jums labu veselību, kā arī laimīgu nākotni jums un visai Latvijas tautai.

Prezidenta kungs, atļaujiet man kā Moldovas Republikas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Latvijas Republikā iesniegt jums savu akreditācijas vēstuli.

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!