• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iedzīvotāju 1998.gada ienākumu deklarācijas sastādīšanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.01.1999., Nr. 11/12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21027

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrijas Valsts kases informācija

Par 1998. gadā veiktajiem pārskaitījumiem pašvaldībām no Valsts kases sadales kontiem

Vēl šajā numurā

15.01.1999., Nr. 11/12

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 22

Pieņemts: 13.01.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.22

Rīgā 1999.gada 13.janvārī

Par iedzīvotāju 1998.gada ienākumu deklarācijas sastādīšanas kārtību

1. Saskaņā ar grozījumiem Ministru kabineta 1998.gada 13.janvāra noteikumos Nr.12 "Noteikumi par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju" apstiprināt Iedzīvotāju 1998.gada ienākumu deklarācijas sastādīšanas kārtību.

2. Iedzīvotāju 1998.gada ienākumu deklarācijas sastādīšanas kārtību izsūtīt Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajām iestādēm un Lielo nodokļu maksātāju pārvaldei.

3. Iedzīvotāju 1998.gada ienākumu deklarācijas sastādīšanas kārtību publicēt "Latvijas Vēstnesī".

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks

 

Pielikums

Iedzīvotāju 1998.gada ienākumu deklarācijas sastādīšanas kārtība

Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 38.pantu, nosaka šādu Ministru kabineta 1998.gada 13.janvāra noteikumos Nr.12 "Noteikumi par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju" apstiprinātās gada ienākumu deklarācijas un tās pielikumu D1, D2, D3 sastādīšanas kārtību.

Gada ienākumu deklarācijas, deklarācijas D1 pielikuma un deklarācijas D2 pielikuma sastādīšanas kārtība saglabājas tāda pati kā iedzīvotāju 1997.gada ienākumu deklarācijas sastādīšanai, kura noteikta Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes 1998.gada 22.janvāra vēstulē Nr.15.1.2./872 "Par iedzīvotāju 1997.gada ienākumu deklarācijas sastādīšanas kārtību".

Ņemot vērā, ka saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 22.decembra noteikumiem Nr.469 "Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 13.janvāra noteikumos Nr.12 "Noteikumi par iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju"" ir mainīts deklarācijas D3 pielikums "Ienākumi no saimnieciskās darbības", noteikt šādu šī pielikuma sastādīšanas kārtību.

Norādījumi deklarācijas D3 pielikuma sastādīšanai

Šis deklarācijas pielikums ir jāsastāda saimnieciskās darbības veicējiem, kuri apliekamo ienākumu nosaka saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" (turpmāk — Likums) 11.pantu.

Deklarācijas D3 pielikums jāaizpilda, pamatojoties uz saimnieciskās darbības veicēja grāmatvedības uzskaites datiem.

01.—08. rindu aizpilda par personīgās palīgsaimniecības, piemājas saimniecības un zemnieka saimniecības ienākumiem vai zaudējumiem no lauksaimnieciskās ražošanas.

08.—14. rindu aizpilda par zemnieka saimniecības ienākumiem, ja tā bez lauksaimnieciskās ražošanas veic arī citu saimniecisko darbību un aprēķina kopējos ienākumus (sedzot lauksaimnieciskos zaudējumus ar citiem ienākumiem).

09.—14. rindu aizpilda par pārējiem saimnieciskās darbības ienākumiem.

15.—16. rindu aizpilda visi šī pielikuma sastādītāji.

Par saimnieciskās darbības veidiem, kuriem iegādāts patents, jāaizpilda atsevišķs deklarācijas D3 pielikums, jo saskaņā ar Likuma 19.panta 4.1.daļu, personai, kurai rezumējošā kārtībā taksācijas gadam aprēķinātais nodoklis no saimnieciskās darbības, kuras veikšanai tā ir iegādājusies patentu, ir mazāks nekā samaksātā gada patentmaksa, šī starpība netiek atmaksāta.

01.rindā — "Ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas" — jāuzrāda taksācijas gada laikā gūtie lauksaimnieciskās ražošanas ieņēmumi, neskaitot subsīdijas lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem.

02.rindā — "Izdevumi, kas saistīti ar lauksaimniecisko ražošanu" — jāuzrāda izdevumi, kas pilnībā attiecināmi uz lauksaimniecisko ražošanu, bet, ja izdevumi precīzi nav nosakāmi kā izdevumi, kas saistīti ar lauksaimniecisko ražošanu, jāuzrāda kopējo izdevumu daļa proporcionāli lauksaimnieciskās ražošanas ieņēmumiem. Izdevumos iekļaujamas arī pašnodarbinātās personas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

03. rindā — "Ienākumi vai zaudējumi no lauksaimnieciskās ražošanas" — uzrādāmo summu iegūst, no 01.rindā uzrādītās summas atņemot 02.rindā uzrādīto summu. Zaudējumus uzrāda, pirms skaitļa liekot "—" zīmi.

04. rindā — "Neapliekamie ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas 3000 latu apmērā gadā" — jāuzrāda neapliekamie ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas, bet šī summa ir uzrādāma tikai tad, ja ir gūts ienākums no lauksaimnieciskās ražošanas, kā arī šī summa nedrīkst pārsniegt ienākumus no lauksaimnieciskās ražošanas, kas uzrādīti 03. rindā .

05.rindā — "Apliekamie ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas" — jāuzrāda 03. un 04. rindas starpība. Ja šī starpība ir negatīvs skaitlis, tad šajā rindā ir jāuzrāda "0".

06.rindā — "Iepriekšējo gadu zaudējumi no lauksaimnieciskās ražošanas, kurus sedz ar taksācijas gada apliekamajiem ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas", — jāuzrāda "Pārskata par zaudējumiem no saimnieciskās darbības" I daļas 3.ailes summa; šī summa nevar pārsniegt 05.rindā uzrādīto ienākumu no lauksaimnieciskās ražošanas.

07.rindā — "Apliekamie ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas, ņemot vērā iepriekšējo gadu zaudējumus no lauksaimnieciskās ražošanas" — uzrādāmo summu iegūst, no 05.rindā uzrādītās summas atņemot 06.rindā uzrādīto summu.

08.rindā — "Neapliekamie ienākumi" — jāuzrāda lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem izmaksātās subsīdijas.

09.rindā — "Ieņēmumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem" — jāuzrāda taksācijas gada laikā gūtie ieņēmumi no pārējiem saimnieciskās darbības veidiem (ja ieņēmumi no pārējiem saimnieciskās darbības veidiem tiek skaitīti kopā ar ieņēmumiem no lauksaimnieciskās ražošanas, tad šajā rindā nav jāuzrāda subsīdijas lauksaimnieciskās produkcijas ražošanai).

10.rindā — "Izdevumi, kas saistīti ar citiem saimnieciskās darbības veidiem" — jāuzrāda izdevumi, kas saistīti ar 09.rindā uzrādīto ieņēmumu gūšanu (ja izdevumi precīzi nav atdalāmi no izdevumiem, kas saistīti ar lauksaimniecisko ražošanu, tad jāuzrāda kopējo izdevumu daļa proporcionāli ieņēmumiem). Izdevumos iekļaujamas arī pašnodarbinātas personas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

11.rindā — "Ienākumi vai zaudējumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem" — uzrādāmo summu iegūst, no 09.rindā uzrādītās summas atņemot 10.rindā uzrādīto summu. Zaudējumus uzrāda, pirms skaitļa liekot "–" zīmi.

12.rindā — "Apliekamie ienākumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem" — uzrāda "0", ja 11.rindā uzrādītā summa ir negatīva. Savukārt, ja 11.rindā summa ir pozitīva, tad tā ir jānorāda arī 12.rindā.

13.rindā — iepriekšējo gadu zaudējumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem, kurus sedz ar taksācijas gada apliekamajiem ienākumiem no citiem saimnieciskās darbības veidiem", — jāuzrāda "Pārskata par zaudējumiem no saimnieciskās darbības" II daļas un/vai I daļas 3.ailes summa, šī summa nevar pārsniegt 12.rindā uzrādītos apliekamos ienākumus no citiem saimnieciskās darbības veidiem.

14.rindā — "Apliekamie ienākumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem, ņemot vērā iepriekšējo gadu zaudējumus no citiem saimnieciskās darbības veidiem", — uzrādāmo summu iegūst, no 12.rindā uzrādītās summas atņemot 13.rindā uzrādīto summu.

15.rindā — "Apliekamie ienākumi no saimnieciskās darbības" — uzrādāmo summu iegūst, summējot 07. un 14.rindā uzrādītās summas.

16.rindā — "Avansā samaksātais nodoklis vai patentmaksa" — jāuzrāda saimnieciskās darbības veicēja taksācijas gada laikā nomaksātie iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumi vai patentmaksa, kuru saimnieciskās darbības veicējs ir iemaksājis pašvaldības budžetā.

Ja patentmaksa ir lielāka par aprēķināto nodokli (ja 16.rindas summa ir lielāka nekā 1/4 no 15.rindā uzrādītās) no saimnieciskās darbības, kuras veikšanai ir iegādāts patents, tad šī pielikuma 15. un 16.rinda nav jāraksta pamatdeklarācijas D attiecīgajā 01. un 19.rindā.

Lai nodokļu maksātājs segtu zaudējumus no lauksaimnieciskās ražošanas ar lauksaimnieciskās ražošanas ienākumiem, piemērojot Likuma 9.panta 1.daļas pirmo punktu, tam ir jānodrošina atsevišķa lauksaimnieciskās darbības zaudējumu uzskaite "Pārskata par zaudējumiem no saimnieciskās darbības" I daļā. Ja nodokļu maksātājam ir zaudējumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem, tad šie Zaudējumi ir uzskaitāmi "Pārskata par zaudējumiem no saimnieciskās darbības" II daļā un ir sedzami tikai ar ienākumiem no citas saimnieciskās darbības.

Nodokļu maksātājs drīkst aprēķināt kopējos zaudējumus un tos segt ar aprēķinātajiem kopējiem ienākumiem, nepiemērojot Likuma 9.panta 1.daļas pirmo punktu. Šajā gadījumā zaudējumi ir jāuzrāda "Pārskata par zaudējumiem no saimnieciskās darbības" II daļā.

"Pārskata par zaudējumiem no saimnieciskās darbības" I daļā ir jānorāda:

1.ailē — "Gads" — gads, kurā nodokļa maksātājam ir radušies zaudējumi;

2.ailē — "Līdz taksācijas gadam nesegtie zaudējumi" — pirmā taksācijas gada, kurā ir zaudējumi, D3 pielikuma 3.rinda, savukārt nākošajos taksācijas gados iepriekšējā taksācijas gada pārskata 4.ailē uzrādītais. Ja zaudējumi ir radušies 1997.gadā, tad tie aprēķināmi, no 1997.gada deklarācijas D3 pielikuma 01.rindas atņemot 02.rindu.

3.ailē — "Taksācijas gadā segtie zaudējumi" — taksācijas gadā, par kuru tiek sastādīta deklarācija un ir gūti ienākumi, segtie iepriekšējo gadu zaudējumi no lauksaimnieciskās ražošanas, kuru summa nedrīkst pārsniegt apliekamos ienākumus no lauksaimnieciskās ražošanas, kas uzrādīti deklarācijas D3 pielikuma 05.rindā.

4.ailē — "Zaudējumi, kas pāriet uz nākamajiem gadiem" — uz nākamajiem taksācijas gadiem pārskaitāmo zaudējumu summa. Šo summu iegūst, no attiecīgā taksācijas gada 2.ailē uzrādītā atņemot 3.ailē uzrādīto.

Analoģiski ir aizpildāma "Pārskata par zaudējumiem no saimnieciskās darbības" II daļa:

1.ailē — "Gads" — gads, kurā nodokļa maksātājam ir radušies zaudējumi;

2.ailē — "Līdz taksācijas gadam nesegtie zaudējumi" — pirmā taksācijas gada, kurā ir zaudējumi, D3 pielikuma 11.rinda; savukārt nākošajos taksācijas gados — iepriekšējā taksācijas gada pārskata 4.ailē uzrādītais, ja zaudējumi ir radušies 1997.gadā, tad tie aprēķināmi, no 1997.gada deklarācijas D3 pielikuma 07.rindas atņemot 08.rindu.

3.ailē — "Taksācijas gadā segtie zaudējumi" — taksācijas gadā, par kuru tiek sastādīta deklarācija un ir gūti ienākumi, segtie iepriekšējo gadu zaudējumi, kuru summa nedrīkst pārsniegt apliekamos ienākumus no citiem saimnieciskās darbības veidiem, kas uzrādīti deklarācijas D3 pielikuma 12.rindā.

4.ailē — "Zaudējumi, kas pāriet uz nākamajiem gadiem" — uz nākamajiem taksācijas gadiem pārskaitāmo zaudējumu summa. Šo summu iegūst, no attiecīgā taksācijas gada 2.ailē uzrādītā atņemot 3.ailē uzrādīto.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!