• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Svētku mirdzums ir pirkts skaudrās cīņās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.1999., Nr. 372/373 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15506

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Aukstais karš ir aiz mums. Priecāsimies par mieru!"

Vēl šajā numurā

11.11.1999., Nr. 372/373

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šodien, 11. novembris, - Lāčplēša diena

Svētku mirdzums ir pirkts skaudrās cīņās

Par apbalvojumiem mūsu Brīvības cīņu dalībniekiem

OR4.JPG (47108 BYTES) Ģenerālis Krišjānis Berķis ar visu trīs šķiru Lāčplēša kara ordeņiem, Francijas Goda leģiona ordeni, II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un citiem apbalvojumiem

Lāčplēša dienā atceramies un pieminam visus tos varoņus - gan Latvijas pilsoņus, gan ārvalstniekus -‚ kas pašaizliedzīgi un nesavtīgi devās cīņās par tikko nodibinātās Latvijas Republikas neatkarību un brīvību. Bet šajā īpaši nozīmīgajā datumā ir vērts atcerēties arī to, kā savulaik Latvijas valsts ir godinājusi un apbalvojusi daudzos Brīvības cīņu dalībniekus.

Brīvības cīņu norise jau no paša sākuma bija piesātināta ar smagiem pārbaudījumiem un sarežģījumiem, kas no latviešu karavīriem prasīja milzum daudz izturības un apņēmību aizvien būt gataviem ziedoties tautas augstākajam mērķim - brīvībai. Tikko 1918. gada 18. novembrī bija proklamēta Latvijas valsts, tūdaļ sākās pirmo nacionālā karaspēka vienību veidošana un kopš 1919. gada janvāra arī cīņas par tēvzemes brīvību. Šis grūtais laikposms mūsu valsts tapšanas vēsturē emocionāli un faktoloģiskā ziņā precīzi atainots 1939. gadā iznākušajā piemiņas albumā "Kalpaka bataljons". Lūk, tā ievaddaļas teksts ar dažiem īsinājumiem:

"(..) Un tālākais ceļš bija liela ziedošanās, pilnīga atsacīšanās, tas bija nepārtrauktu grūtību un upuru ceļš, kādu uzņemas tikai cilvēki ar gaišu ticību, nesalaužamu gribu un citiem neizprotamu spēju saredzēt tautas rītdienu, kādai jānāk kā upuru un atsacīšanās rezultātam. Paldies Dievam, ka mums bija šo brīvprātīgo pulks, jo tas bija pierādījums mūsu tautas dzīvošanas, augšanas un jaunas dzīves radīšanas spējai. Jo tāda ir brīvības un savu tiesību cīņas likumība visās tautās. Vissvarīgākais brīvības iegūšanas priekšnoteikumus ir tas, lai tautai būtu aktīvs priekšpulks - tīras sirdsapziņas, pienākuma, skaidra prāta, lielas ticības un lielu upuru spējīgi vīri, no kuru vidus tad izaug vadoņi, kas paceļ tautas brīvības un tiesību karogu un sauc ap to visu tautu. Bet sākumā šos saucienus sadzird tikai daži simti. Atkarību un netaisnību lielākā vai mazākā mērā sajūt visa tauta, bet ceļu uz atbrīvošanos no šīs atkarības un netaisnības zina tikai nedaudzi. Un viņiem līdzi iet pirmie desmiti un simti. (..) Nevienai tautai brīvība un neatkarība nav kā laimes dāvana iekritusi klēpī. Tās ir ilga darba, neatlaidīgu cīniņu un sāpīgu upuru panākums.

Šai likumībai pilnā mērā bija padotas arī mūsu tautas brīvības cīņas kā senāk, tā arī pēc valsts pasludināšanas. 1918. gada 18. novembris nāca kā līdz pilnīgam nobriedumam izaugušas nacionālās apziņas piepildījums, noslēdzot ilgās cīņas, kas izpaudās zemnieku dumpjos, tautiskās atmodas laika nacionālās idejas uzliesmojumā un daudzos citos tautas brīvības gribas apliecinājumos, kam visu laiku līdztekus gāja tautas audzināšanas un materiālās turības celšanas darbs, bez kura tautas patstāvīga dzīvošana nav iespējama. Un tomēr valsts pasludināšana bija tikai aktīvā priekšpulka uzņemtais pienākums, bez visu zemi pāršalcošas un dzīvinošas atbalss. Tādēļ aktīvajam priekšpulkam bija jāuzņemas cīņa par neatkarīgo valsti, to padarot no idejas par faktu. Lai zina tagadējā jaunā paaudze, kas brīvības cīņas nav redzējusi, lai zina to arī nākošās paaudzes, ka 18. novembra ikgadīgais svētku mirdzums ir samaksāts dārgām dzīvībām, tas pirkts skaudrās cīņās. Lai tādēļ zvērējums - Tēvzemei un brīvībai - jaunai paaudzei ir tikpat svēts, kāds tas bijis visām agrākām paaudzēm.

Cīņa par valsti nebija iespējama bez valstij uzticīga bruņotā spēka. Mūsu likteni izšķirs bruņota vara, spēks. Arī mums pašiem par to nebija ne mirkli šaubu. Un mēs krājām savus spēkus. Gan ļoti grūtos apstākļos. (..) Tik grūtos un sarežģītos starptautisko attiecību radītos apstākļos bija jāiesāk mūsu bruņoto spēku radīšanas darbs. Tomēr jau 1918. gada 15. novembrī Rīgā sanāca Latvju kareivju nacionalās savienības sasauktā karavīru sapulce, kur pieteicās ap 500-600 brīvprātīgo. Šajā pašā sapulcē atskanēja aicinājums latviešu jaunatnei iestāties nacionalā karaspēka vienībās. Bet oficiāli tikai 7. decembrī, t.i., tepat trīs nedēļas pēc valsts proklamēšanas, valdībai izdevās panākt vienošanos ar Vācijas pilnvaroto par karaspēka organizēšanu no vietējiem iedzīvotājiem. Bija paredzēts formēt 26 rotas un 5 baterijas uz nacionalā principa pamata: latviešu - 18 rotas un 3 baterijas; vācu - 7 rotas un 2 baterijas un krievu - 1 rotu. Par karaspēka komandieri aicināms neitralas valsts pilsonis, bet līdz tāda iecelšanai komandieris ir vācietis. Apbruņojumu un apģērbu, pret vēlāku atlīdzību, apsolījās dot okupacijas iestādes no vācu 8. armijas krājumiem, kuri tik un tā draudēja krist lielinieku rokās. Arī pārtiku izsniegtu vācieši. Toreizējos apstākļos šo līgumu uzskatīja par panākumu, jo nu varēja strādāt daudzmaz noskaidrotās attiecībās. Taču līgums palika tikai aprakstīta papīra lapa. Organizējās gan vācu tautības pilsoņi, kārtībā tika savesta arī okupacijas varas dzelzsdivizija, bet latviešu karaspēka organizēšanu visādi kavēja un liedza. Un saformētajās rotās notika latviešiem naidīga aģitacija, lai tikai pierādītu lielvalstīm, kurām mūsu zemes apstākļi bija sveši, ka latvieši ir lielinieki un viņu apbruņošana ir bīstama.

Tādā neuzticības atmosferā bija jāsāk latviešu karaspēka organizēšana, pie kam arī mūsu tauta bija karā un revolucijā nogurusi, zeme izpostīta, ļaudis pārņēmusi gurda vienaldzība un neziņa, jo mūsu jaunā starptautiskā situacija tiešām bija tautai grūti izprotama. Tomēr darbs sākās. (..) No visām latviešu karaspēka vienībām, kas organizētas valsts tapšanas laikā, pārbaudījumus izturēja un palika uzticīgas paceltajam latviešu brīvības karogam tikai četras: Cēsu, Neatkarības un Atsevišķā (studentu) rotas un Latviešu atsevišķā jātnieku nodaļa.

Jau novembra vidū Vidzemē palikušie Latvju kareivju nacionalās savienības biedri sāka apvienot pilsoņus, kas gribētu piedalīties zemes aizsardzībā. Kad valsts bija pasludināta, tad pašaizsardzības nodoms izauga par valsts aizsardzības ideju. Un skaidrība brīvprātīgo vākšanā radās, kad 8. decembrī Cēsīs ieradās Vidzemes kara iecirkņa priekšnieks pulkv. Apinis. Brīvprātīgo vairums bija bijušās Krievijas armijas virsnieki, un tikai trešā daļa bija instruktori un kareivji. (..)

1918.g. 23. novembrī Rīgā Olava komercskolā sanāca latviešu studentu sapulce, kura pieņēma vienprātīgu lēmumu atbalstīt Tautas padomi un Pagaidu valdību. (..) Tika radīta komisija no Selonijas un Talavijas studentiem ar uzdevumu lūgt apsardzības ministru atļaut dibināt Studentu rotu, kurā varētu iestāties kā studenti, tā arī citi uzticami valsts pilsoņi. Šīm divām korporacijām pievienojās Rīgā esošie Tērbatas Letonijas un Maskavas Fraternitas Moscoviensis (tagad Fraternitas Lettica) un Fraternitas Letgalia studenti. Ar to bija likts pamats Atsevišķai (studentu) rotai, kuras dibināšanas diena ir 20. decembris, kad apsardzības ministrs par Studentu rotas komandieri iecēla kapteini Nikolaju Grundmani.

Ar šīm trijām kaujai spējīgām rotām Rīgu aizstāvēt pret ienaidnieka uzbrukumu nebija iespējams, un tādēļ valdība nolēma Rīgu atstāt. 1919. gada 2. janvārī no Rīgas uz Jelgavu aizbrauca valdības vilciens un valdībai līdzi devās Studentu rota, kurai bija jāuzņemas valdības apsardzība.

Instruktoru rezerves un Cēsu rotas, kā arī nelielās vienības no Latgales un Rīgas aizsardzības rotām Rīgu atstāja 3. janvāra rītā. Jelgavā abas rotas tika saformētas bataljonā un par Atsevišķā bataljona komandieri apsardzības ministrs iecēla pulkvedi - leitnantu Oskaru Kalpaku, kurš 1919. gada 5. janvārī izdeva savu pirmo pavēli bataljonam, ar kuru bataljons tika sastādīts sekojoši: 1. rotā, kuru nosauca par Virsnieku rezerves rotu, ietilpa Instruktoru rezerves rota un apmēram 1 vads no Latgales virsnieku rotas; 2. rotā, kuru nosauca par Cēsu rotu, ietilpa Cēsu rota, nelielās vienības no otrās un trešās apsardzības rotām un Latgales apakšvirsnieku rotas. Par 1. rotas komandieri pulkv.-leitn. Kalpaks iecēla kapteini Balodi, par 2. rotas komandieri - kapteini Skujiņu.

Studentu rota 5. janvārī aizbrauca valdībai līdzi uz Liepāju. Atsevišķais bataljons no Jelgavas izgāja uz Olaines pozīcijām, bet saskaņā ar frontes stāvokli 8. janvārī caur Jelgavu devās uz Dobeli, tad uz Lielauci, kur naktī no 15. uz 16. janvāri notika bataljona pirmā kauja un kaujas laukā atstāti pirmie upuri.

Jelgavā decembra sākumā Kurzemes kara iecirkņa priekšnieks uzdeva kapteinim Artum-Hartmanim formēt Jelgavas brīvprātīgo jātnieku vienību. Jelgavā tai izdevās iegūt no vāciem ap 30 zirgu, ko izlietoja jātnieku nodaļas formēšanai. 6. janvārī nepilnīgā sastāvā, ap 40 kareivju ar nedaudz virsniekiem, pa zemes ceļu devās uz Liepāju. No viņiem Liepājā saformēja Atsevišķo jātnieku nodaļu. Tā radās Kalpaka bataljona ceturtā vienība. (..)

Kalpaka bataljons jau bija izaudzis par kaujās norūdītu vienību, un frontē viņam bija jāveic daudz plašāki uzdevumi, nekā bataljonam tas uzticēts normalos apstākļos, kad armija organizēta un apmācīta. Nemaz nerunājot par to, ka Kalpaka bataljona karavīriem bija jāveic arī iedzīvotāju pareizas informēšanas atbildīgais un svarīgais darbs, jo tikai pie labi sagatavotas zemes aizmugures kaujas uzdevumus iespējams sekmīgi veikt, kad nodibināta pilnīga saskaņa starp armiju un zemes iedzīvotājiem.

Bet vēl viens liels uzdevums bija jāveic bataljona karavīriem. Lai valdība varētu panākt sabiedroto lielvalstu atbalstu un mēs kļūtu savā rīcībā patstāvīgi, latviešiem bija jāpierāda, ka mēs esam cīņas gatavi un ka mums ir godīga griba uzvarēt lieliniekus. Citiem vārdiem - mums bija jāsalauž aizdomas, ka visi latvieši ir vai nu lielinieki, vai muižnieku dienderi, un jāpierāda, ka jaunai Latvijas valstij ir savi nacionali mērķi un centieni, sava nacionala programma un griba to piepildīt. Šo svarīgo uzdevumu visskaidrāk un vispārliecinošāk spēja atrisināt pirmie brīvprātīgie karavīri. Un Sabiedroto pārstāvji, kuriem bija uzdevums sekot Latvijas izveidošanas gaitām, grozīja savus uzskatus. Angļu majors A.Kenans, Anglijas militārās misijas loceklis, saka: "Kaut šis armijas kadrs bija apmēram bataljona lielumā, ieskaitot rezerves, kaut visi bija trūcīgi ģērbti un bruņoti, visi bija apņēmības pilni, un viņu gars šķita neuzvarams. Tas viss mani dziļi aizkustināja." Jo majors Kenans bija tiešais mūsu karavīru darba vērotājs. Arī ģenerālis A.Berts, Anglijas militārās misijas priekšnieks, atzīdams, ka "Kalpaka bataljons, vēlāk Baloža brigade, bija pirmā latvju militārā vienība, no kuras izauga spīdošā Latvijas armija", veltī daudzus atzinības vārdus pirmajiem brīvprātīgajiem karavīriem. Arī Francijas militārās misijas priekšnieks pulkvedis E.Di-Parkč stāsta par mūsu pirmo dienu cīņām, un viņš iesaucas: "Es jūtos laimīgs, ka man bija lemts redzēt kādas tautas ciešanas un mokas, bet pēc tam kopā ar viņu pārdzīvot viņas episkās cīņas, pārdzīvot viņas augšāmcelšanās un uzvaras brīnišķīgās dienas."

Šo augstākā mērā pozitīvo uzskatu maiņu par labu mums panāca mūsu pirmie brīvprātīgie karavīri.

Kad tas bija panākts un kad bija salauzts arī pašas mūsu tautas neticības ledus, izklīdināta neziņas tumsa, tad varēja sākties kalpakiešu uzvaru sākums. 1919. gada 3. martā visa mūsu armija no Ventas krastiem pārgāja ģenerāluzbrukumā pret ienaidnieku. Salaužot tā pretestību, martā bataljons sasniedz Lielupi. Saldus, Ķemeri un Sloka krīt mūsu rokās. Un Lielupes krastā tas, izvēršoties par brigadi, dod ienaidniekam jaunu triecienu Rīgas atbrīvošanai. 1919. gada 22. maijā lielinieki atstāja Rīgu. Gan uzbrukuma pašā sākumā, 6. martā, kalpakiešiem bija jānes smagais un sāpīgais upuris, jo kaujas laukā krita pats pulkvedis Kalpaks un viņa virsnieki - Studentu rotas komandieris kapteinis Grundmanis, virsleitnants Krievs un leitnants Šrinders, tomēr sāpēs vēl cietāka kveldējās uzvaras griba, un šī griba guva savu piepildījumu. Rīgā kalpakieši ienāca pulkveža Baloža brigades sastāvā. (..) Ar Rīgas ieņemšanu un latviešu karaspēka aiziešanu uz Latgales fronti beidzās mūsu nacionalās armijas atbrīvošanas cīņu pirmais posms."

Tālākās ugunskristības Latvijas armijai bija Cēsu kaujas, bet viskritiskākais brīdis Latvijai bija Bermonta uzbrukuma laikā 1919. gada rudenī, kas beidzās ar uzvaru 11. novembrī, ko izcīnīt palīdzēja latviešu karavīru pašaizliedzīgā varonība, viņu tēvzemes un brīvības mīlestība.

Tādēļ tieši 1919. gada 11. novembris arvien tiek uzskatīts par simbolisku Latvijas augstākā militārā apbalvojuma - Lāčplēša Kara ordeņa (LKO) dibināšanas dienu. Lai gan, saprotams, tajā dienā, kad Pārdaugavā vēl dunēja kaujas, nevienam ordenis pat prātā nebija. Jo ne jau par ordeni karavīri cīnījās, bet - par Latviju. Šie vārdi tad arī kļuva par Lāčplēša Kara ordeņa devīzi.

Par ordeņa izveidošanu lēma Satversmes sapulce 1920. gada 18. septembrī, kad visa Latvija beidzot bija atbrīvota no svešzemniekiem. Bet jau pirms tā statūtu oficiālas apstiprināšanas 1920. gada 13. augustā ar Ministru kabineta lēmumu pirmie Lāčplēša Kara ordeņi tika piešķirti augstākajiem Latvijas armijas komandieriem - Pēterim Radziņam, Mārtiņam Peniķim, Krišjānim Berķim, Oskaram Dankeram, Jūlijam Jansonam, Jānim Puriņam un Jānim Apinim.

Līdz 1928.gadam, kad tika pārtraukta apbalvošana ar LKO, pavisam piešķirti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi - 11 pirmās šķiras, 61 otrās šķiras un 2074 trešās šķiras. Turklāt 322 LKO saņēmuši ārzemnieki, bet 204 - bijušie latviešu strēlnieki.

Saskaņā ar LKO statūtiem I vai II šķiras ordeni varēja saņemt tikai tad, ja bija jau saņemts zemākas šķiras ordenis. Tāpēc nedaudz atšķiras piešķirto LKO skaits un ar LKO apbalvoto personu jeb ordeņa kavalieru skaits. Astoņu gadu laikā apbalvoti pavisam 2116 cīnītāji.

Pašlaik dzīvi ir tikai divi Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri - 1901. gada 16. jūlijā dzimušais Arvīds Lauris un 1900. gada 15. augustā dzimušais Herberts Saulītis. Abi Brīvības cīņu varoņi aizvada savas vecumdienas ASV.

Te piebilstams, ka 1920. gada sākumā, kad Latvijas Republikā vēl nebija neviena oficiāla valdības apbalvojuma, Brīvības cīņu dalībniekiem jau tika piešķirti ārvalsts ordeņi. Tā 1920. gada 25. februārī Francijas militārās misijas vadītājs pulkvežleitnants Emanuēls Di Parkē pasniedza Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim Francijas Republikas Goda Leģiona ordeni par nopelniem cīņās pret bermontiešiem. Pēc tam Esplanādes laukumā svinīgās parādes laikā šo pašu apbalvojumu pasniedza ģenerālim Jānim Balodim, pulkvežiem Krišjānim Berķim un Ludvigam Bolšteinam, un kapteinim Pēterim Artūram Spuļģem-Spuļģim. Laikrakstā "Valdības Vēstnesis" toreiz šādi tika aprakstīta apbalvošanas ceremonija:

"Kolonels (pulkvežleitnants Di Parkē - K.D. ) uzlika zobena galu ģenerālim Balodim uz labo, tad uz kreiso plecu, pēc tam piesprauda ordeni un tad ģenerāli noskūpstīja. Tāpat apbalvoja arī pārējos."

Brīvības cīņu dalībnieku nopelnus valsts atzinīgi novērtēja arī 1922. gadā. Satversmes Sapulce 1922. gada 2. maijā apstiprināja Noteikumus par Latvijas atbrīvošanas kara piemiņas zīmi. Tajos teikts, ka šis apbalvojums piešķirams visiem Latvijas pilsoņiem, kas "valsts atbrīvošanas cīņu laikmetā no 1918. gada 18. novembra līdz 1920. gada 11. augustam kalpojuši nacionālajā armijā". Apliecības par tiesībām nēsāt Latvijas atbrīvošanas kara piemiņas zīmi izsniedza armijas Galvenais štābs līdz 1923. gada 31. decembrim.

Bet 1928. gadā sakarā ar Latvijas Republikas atbrīvošanas cīņu desmitgadu jubileju tika nodibināts vēl viens īpašs apbalvojums - Latvijas Republikas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļa. To piešķīra: visiem karavīriem, kas Brīvības cīņu laikā - no 1918. gada 18. novembra līdz 1920. gada 11. augustam - bija dienējuši Latvijas armijā; tiem ārvalstu karavīriem, kas, pēc kara ministra atzinuma, šajā laikposmā piedalījušies Latvijas atbrīvošanas cīņās; kā arī atsevišķiem Latvijas pilsoņiem, kas atbalstījuši armiju Brīvības cīņu laikā. Tātad droši var sacīt, ka ikviens Brīvības cīņu dalībnieks savulaik ir saņēmis Latvijas valsts apbalvojumu.

Daudzi jo daudzi Brīvības cīņu varoņi - Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri - arī miera laikā turpināja nesavtīgi kalpot Latvijas valsts stiprināšanas un tautas labklājības labā. Kaut arī viņu dzīves gaitu turpinājums bija itin dažāds - daļa turpināja dienestu valsts bruņotajos spēkos, citi atrada savu spēju un uzņēmības pielietojumu amatos civilajā jomā. Līdz ar to daudzi savas valsts patrioti divdesmitajos un trīsdesmitajos gados ieguva godpilnās tiesības nēsāt līdzās Lāčplēša Kara ordenim arī otru Latvijas Republikas augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni. Tādējādi valsts šo pilsoņu nopelnus ir novērtējusi divkārt augstu.

Rūpīgi salīdzinot Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru un ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvoto personu sarakstus, izrādījās, ka abi šie augstākie apbalvojumi ir piešķirti 320 Latvijas pilsoņiem (skat. zemāk).

Kristīne Ducmane, Dr. hist., - "Latvijas Vēstnesim"

TZO LKO
Uzvārds, vārds Šķira Nr.
Abeltiņš Nikolajs IV 831 924
Abeltiņš Rūdolfs V 1737 1925
Abens Jānis V 792 264
Akermans Aleksandrs IV 609 1407
Akmentiņš Vilhelms V 1348 514
Alberings Kārlis V 1791 1109
Alberts I I 10 I šķ. Nr.3
Ameriks Alberts V 1788 2058
Anšmits Jānis III 890 2007
Aperāts Kārlis V 2148 293
Apkalns Pēteris III 1038 1981
Apsītis-Apse Augusts III 440 659
Ārgalis Aleksandrs IV 1575 1083
Artums -Hartmanis Arnolds IV 1616 1272
Audze Alfrēds III 476 436
Auniņš Jānis Alfrēds IV 712 332
Auseklis Jūliuss V 1361 1353
Avotiņš Fricis V 1435 1717
Bahs Žanis II 322; 1899
III 477
Balodis Jānis I 111 I šķ. Nr.1
II šķ. Nr.1
III šķ. Nr.8
Balodis Nikolajs IV 1476 964
Balodis Nikolajs V 3369 2056
Bangerskis Rūdolfs II 252 1627
III 220
Bārzdiņš Fricis G.z. I pak. 1171 1937
Baumanis Andrejs V 1695 623
Baumanis Andrejs V 3651 1640
Bebris Nikolajs V 1768 1469
Bebris Raimonds IV 538 493
Bebrišs Pēteris V 3662 1694
Bečs Ignats V 1935 390
Bekmanis Jānis V 1713 438
Beķeris Alfrēds V 2161 788
Berķis Krišjānis II 74 I šķ. Nr.4
I 199 II šķ. Nr.4
III šķ. Nr.3
Bērziņš Jānis IV 1768 1174
Bērziņš Jēkabs V 1422 1522
Bērziņš Kārlis Arvīds G.z. II pak. 1356 1156
Birznieks Jānis IV 1129 1688
Blaus Oskars V 4147 1587
Blaus Roberts V 1357 566
Bokalders Pēteris V 1689 792
Bolšteins Ludvigs III 257 II šķ. Nr.12
III šķ. Nr.60
Braslis Jānis V 1381 1142
Brašnevics Herberts V 1424 494
Brenners Jānis V 1848 1378
Breņķis Aleksandrs IV 1586 1112
Brička Hūgo Mārtiņš V 2106 807
Briedis Jānis IV 532 992
Briesma Roberts Žanis IV 534 1683
Brieze Alfrēds V 1784 1619
Bruņinieks Valters Konrāds IV 533 1424
Buks Hermanis III 436 151
Bungšs Kārlis G.z. I pak. 2398 1115
Burka Augusts V 2678 876
Bušs Kārlis Augusts V 1359 1532
Caunītis Oskars V 1699 625
Celle Pauls V 2149 1208
Celmiņš Hugo II 18 279
I 136
Celms Jānis IV 1824 2014
Ceplītis Rūdolfs IV 512 97
Cielēns Oto IV 1680 1520
Cinovskis Fricis V 2260 1651
Čanka-Freidenfelde Līna IV 333 1095
Dālbergs Artūrs IV 933 1933
III 1041
Dambītis Roberts III 279 2061
II 320
Dankers Oskars II 75 II šķ. Nr.7
III šķ. Nr.4
Dannenbergs Arturs III 542 II šķ. Nr.16
II 291 III šķ. Nr.282
Degteris Kārlis V 3336 2072
Dinne Jānis V 3140 1728
Dombrovskis Jēkabs III 442 85
Dreimanis Roberts V 3715 1363
Druvaskalns Jānis V 1766 1452
Dūms Visvaldis IV 513 287
Dzenis Alfrēds IV 1581 765
Dzenis Jēkabs V 2088 1488
Dzenītis Augusts V 1449 950
Dzenītis Zeniņš Kārlis IV 1017 950
III 1165
Dzerres Kārlis V 1741 1224
Ēķis Ludvigs IV 377 849
II 304
Elksnītis Pēteris V 2084 1237
Engmans Arveds III 336 1779
Ērglis Jūlijs IV 843 312
III 1026
Ermansons Kārlis G.z. I pak. 388 2069
Ezeriņš Jānis III 514 II šķ. Nr.15
II 323 III šķ. Nr.114
Fiģis Aleksandrs V 2679 396
Francis Jānis III 275 872
II 250
Freimanis Arvīds V 1691 1590
Freimanis Kārlis V 1779 1471
Freimanis Toms V 3655 2053
Gailītis Markus II 35 278
Gobnieks Jānis IV 786 1110
Goppers Kārlis III 277 II šķ Nr.8
II 227 III šķ. Nr.101
Grīnbergs Kārlis V 2157 1372
Grīnbergs Rihards IV 842 728
Grosbergs Jānis IV 927 1134
Grosvalds Jānis III 438 397
Grunte Jānis V 1607 672
Gruzis Marts V 1711 1599
Gulbis-Gulbe Jānis V 3006 1575
Gundegs Augusts G.z. I pak. 178 1903
Gusevs Harijs V 2883 1187
Ģinters (Ginters) Valdemārs V 2283 516
Hartmanis Mārtiņš III 540 1935
II 249
Hasmanis Pauls Roberts III 439 II šķ. Nr.11
III šķ. Nr.64
Hasmanis Viktors IV 854 2057
Hermansons Fricis V 3634 122
Indāns Jānis IV 795 637
III 952
Inge Jānis G.z. I pak. 1590 1976
Inka Augusts Ansis V 1650 1873
Jakubovs Voldemārs IV 531 285
Jankavs Pēteris V 1723 1539
Jaunozols Jānis V 1649 980
Jaunsniķeris Jūlijs V 1769 1448
Jēkabsons Kārlis V 1715 1724
Jenkevics Rūdolfs Ansis V 3144 1137
Jurēvičs Heinrihs IV 1958 1447
Jurko Indriķis V 2230 1874
IV 1574
Kadelis Jūlijs V 2107 712
Kalējs Aleksandrs II 73 315
Kalenbergs Eduards G.z. I.pak. 393 1318
Kalniņš Eduards II 61 II šķ. Nr.9
III šķ. Nr.639
Kalniņš Jānis V 3863 1940
Kalniņš Jānis III 601 374
Kalniņš Jānis V 3309 2059
Kalniņš Nikolajs IV 1724 1468
Kalniņš Teodors III 437 II šķ. Nr.14
III šķ. Nr.81
Kalniņš Valdemārs V 4009 170
Kalve Jāzeps IV 1619 193
Kaminskis Vilis Vilhelms III 282 1704
Karčevskis Pēteris Paulis G.z. I pak. 801 402
Kasparsons Mārtiņš IV 520 404
Kauliņš Jānis III 679 897
Kazlovskis Žanis V 1722 518
Kažmers Pēteris V 2086 391
Kire Pēteris III 475 1573
Kleinbergs Alberts V 721 461
IV 1702 461
Kleinbergs Jānis V 1771 1626
Klieve Jānis G.z. I pak. 525 598
Klinsons Rūdolfs III 471 392
II 324
Klūge Eduards IV 1772 1869
Kļaviņš Roberts III 388 1152
Kociņš Aleksandrs IV 547 646
III 1043
Kociņš Fricis IV 1583 1875
Krievs Ādams G.z I pak. 576 1268
Krievs Rūdolfs V 2874 1035
Kripēns Kārlis Valdemārs IV 1694 1021
Kristiņš Juris G.z. II pak. 46 1657
Krišjānis Augusts IV 720 701
Krišjānis Teodors IV 639 45
Krūklis Roberts V 1738 1633
Krumbergs Augusts V 276 2071
Krustiņš Andrejs II 76 II šķ. Nr.10
III šķ. Nr.91
Krūze Jānis IV 310 2004
Kurelis Jānis III 278 393
II 251
Kurše Arnolds III 543 366
Ķeiris Jēkabs G.z. I pak. 2055 47
Ķesteris Aleksandrs Elmārs G.z. I pak. 453 1030
Kevešāns Kārlis V 3393 1900
Ķirsis Mārtiņš V 1778 1687
Ķīselis Jānis IV 886 661
Ķivelīts Fricis IV 1693 1259
Ķuze Jēkabs G.z. I pak. 450 256
Lapiņš Teodors Heinrihs G.z. II pak. 651 380
Lapsals Jānis V 1481 72
Lasis Ansis IV 835 2006
Lauberts Jēkabs G.z. II pak. 42 743
Lauva Roberts G.z. I pak. 204 339
Lavenieks Jānis III 289 452
Lediņš Jānis G.z. I pak. 1255 1143
Leitis Ernests G.z. I pak. 1877 2058
Lejiņš Kārlis V 2151 1128
IV 1700
Lepše Tālivaldis V 1940 428
Liberts Jānis V 922 873
Līcis Jānis V 1605 1117
Līcītis Jānis IV 72 1366
Liepiņš Alberts IV 824 1306
Liepiņš Jānis III 296 294
Liepiņš Kārlis V 1432 1925
Liepiņš Vilis V 3661 1620
Līsmanis Roberts G.z. I pak. 976 744
Lukstiņš Alfrēds V 1558 410
Lūsis Jūlijs G.z. I pak. 1104 120
Lutcens Juliuss V 1662 1714
Mačiņš Pēteris V 1792 1135
Malcenieks Krišjānis V 451 415
Malcenieks Valdemārs III 441 289
Markovskis Jāzeps V 1724 1108
Martinovs Pēteris V 416 823
Mateuss Konstantīns IV 846 342
III 1161
Medenis Jānis IV 932 1939
Mednis Edvīns Aleksandrs V 2242 843
Mednis Kārlis V 2723 795
Meierovics Zigfrīds Anna I 2 2063
Melderis Arvīds V 4392 985
Mežulis Gustavs V 481 197
Mihelsons Kārlis V 1436 650
Mikjānis Eduards G.z. I pak. 1861 1130
Millers Jānis IV 496 961
Milnis Artūrs G.z. I pak. 1256
Mitenbergs Žanis V 1664 1710
Muhks Hermanis IV 499 844
Muižulis Augusts IV 939 485
Munters Vilhelms IV 375 1814
III 775
II 305
Nāruns Miķelis V 3135 1631
Noriņš Hermanis IV 836 912
Olekšs Kazimirs IV 69 2070
III 291
Opmanis Kārlis IV 1865 1359
Orniņš Aleksandrs IV 515 1997
Osis Ernests G.z. I pak. 577 125
Ošiņš Nikolajs V 3320 1698
Ozoliņš Valdemārs V 3396 739
Ozols Arvīds 930
Ozols Augusts Valdemārs IV 1975 851
Ozols Jānis Edgars IV 926 789
Ozols Markus III 903 272
IV 727
Padegs Artūrs V 2564 605
Paulockis Arnolds IV 1173 561
Pencis Kārlis IV 75 2023
Penčuks Pēteris V 2085 819
IV 1874
Peniķis Mārtiņš I 67 II šķ. Nr.6
III šķ. Nr.2
Pētersons Arvīds V 1346 569
Pētersons Ervīns V 2160 1041
Petrītis Verners V 3345 1171
Plānkājs Miķelis V 3066 2019
Platais Alfrēds V 1787 353
Plikaus (Plikausis) Kārlis V 1429 1361
Plikše Ferdinands V 705 1615
Plūcis Edgars III 1160 407
IV 514
Pommers Pēteris Voldemārs IV 1681 1077
Prauliņš Alfrēds V 4045 1680
Preimanis Roberts V 2923 1450
Priede Jānis III 472 70
Priedītis Jānis IV 796 284
Priedītis Kārlis V 3684 914
Priedītis Nikolajs G.z. II pak. 1345 825
Priedkalns Ernests V 959 2017
Privka Jānis IV 498 578
Puksis Jānis IV 825 1138
Pumpītis Kārlis V 660 796
Purgalis Eduards V 1358 88
Puriņš Jānis V 1430 523
Pūris Alfrēds V 3332 1658
Radziņš Pēteris Valdemārs I 68 II šķ. Nr.5
III šķ. Nr.1
Rafaels Ģederts V 631 1006
Rapa Jānis IV 1068 1979
Rapss Eduards V 1938 850
Ratnieks Edgars V 632 1364
Riekstiņš Hermanis V 1793 1538
Rikards Kārlis Ādolfs V 1385 1149
Rikveilis Eduards G.z. II pak. 8 840
Rinkovičs Emīls V 2578 785
IV 1577
Ritsiks Eduards V 1423 1102
Robežnieks Vilis IV 1063 574
Ronis Alfrēds V 1443 1996
Rozenšteins Hugo III 633 581
Rubulis Kārlis V 458 1929
Rudzis Bruno G.z. I pak. 530 1458
Ruģēns Jānis Valfrīds IV 1858 1157
Rutulis Teodors V 1714 1616
Saulītis Herberts G.z. II pak. 525 1927
Saulītis Jānis V 1434 1141
Seglenieks Jānis V 1431 1533
Sināts Aleksandrs IV 940 1570
Sisenis Fridrihs G.z. I pak. 548 1643
Skujiņš Jānis III 929 II šķ. Nr.13
IV 1200 III šķ. Nr.61
Skurbe Arvīds IV 793 1928
III 875
Snipe Arnolds G.z. I pak. 980 602
Spalviņš Pāvils IV 1475 1712
Spandegs Vilis III 473 2068
Sproģis Žanis V 1707 1373
Steināts Hermanis V 1690 1370
IV 1687
Strauja Ernests V 2596 1016
Strazdiņš Vilis Leonhards IV 1069 1975
Strēlnieks Paulis V 1349 1729
Stulpiņš Jānis III 1162 48
Šēnfelds Valdemārs III 288 870
Šlīpss Bruno V 3788 1406
Šlosbergs Krišjānis III 146 75
Šmidts Ernests V 1775 2051
Šteinbergs Rūdolfs V 667 1699
Šukurs Alberts G.z. II pak. 961 529
Šveiferts Valdemārs V 1441 1884
Tarto Felikss V 1427 1100
Taube Juris V 1606 775
Taumanis Aleksandrs IV 1018 1485
Tauriņš Andrejs V 1480 2038
Tepfers Verners III 280 1158
II 253
Tomsons Ernests V 1059 1438
Tone Augusts III 260 742
Torens Voldemārs G.z. I pak. 1300 690
Ūdentiņš Oto IV 1065 1012
III 957
Ulmanis Kārlis I 3 2064
Upenieks Augusts G.z. II pak. 678 165
Upenieks Vilis V 1428 442
Vaivads Pēteris III 389 1597
Valleika Alfrēds V 1096 343
Vārens Jēkabs V 1725 719
Veckalniņš Reinholds V 1692 283
IV 1773
Veiss Dāvids IV 521 1895
Vēliņš Rūdolfs IV 840 725
Vendts Platons IV 797 595
Vidiņš Kārlis V 1433 1930
IV 1963
Viducis Jānis V 1694 460
Vīksne Alberts V 1369 1342
IV 1956
Vilks Jānis IV 1774 1679
Vipulis Antons IV 506 331
Virsaitis Fricis III 390 1081
II 290
Vītols Jānis III 457 871
Zaķis Arnolds V 1753 429
Zaķis Jānis V 1370 648
Zālītis Jānis V 2681 818
Zeiferts Teodors IV 159 1535
Zeltiņš Jēkabs V 1786 1652
IV 1572
Zikmanis Jānis V 664 1686
Zīle Rihards V 1066 1068
Zīverts Kārlis V 2269 1715
IV 1961
Zommers Fridrihs III 297 325
Zutis-Zute Fridrihs IV 794 726
Zvaigzne Jānis IV 837 1094
Zvaigzne Pēteris G.z. I pak. 383 2024
Zvirbulis Jānis V 2793 1345
Kopā: 320

OR3.JPG (27592 BYTES)
Lāčplēša Kara ordeņi - I, II un III šķira

OR2.GIF (29884 BYTES)
Latvijas Republikas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļa aversā un reversā (nodibināta 1928.gadā)

OR1.GIF (36532 BYTES)
Latvijas atbrīvošanas kara piemiņas zīme (nodibināta 1922.gadā)

OR5.JPG (17242 BYTES)
Francijas Goda leģiona ordenis, ar ko 1920. gada februārī par nopelniem Brī-vības cīņās apbalvoja ģenerāli Jāni Balodi

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!