• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES 50.gadadienas jubilejas logo latviešu valodā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2006., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148080

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra sēdē

Vēl šajā numurā

16.11.2006., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES 50.gadadienas jubilejas logo latviešu valodā

 

LOGO.JPG (13343 bytes)Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece institucionālo attiecību un komunikāciju stratēģijas jautājumos Margota Vallstrēma 13.novembrī iepazīstināja ar ES 50.gadadienas logo, kurš pielāgots visās oficiālajās ES valodās. Šo logo Eiropas Savienības institūcijas izmantos visos 2007.gadā paredzētajos sarīkojumos par godu Romas līguma parakstīšanas 50.gadadienai. ES dalībvalstis, reģionālās un vietējās iestādes ir aicinātas izmantot logotipu savos pasākumos saskaņā ar logo izmantošanas noteikumiem.

Logo autors Šimons Skšipčaks (Szymon Skrzypczak) ieguva pirmo vietu konkursā, kuru šā gada jūlijā kopīgi izsludināja Eiropas Komisija, Eiropas Parlaments, Padome, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteja un Reģionu komiteja. Konkursam bija iesūtīts 1701 logo. Latvijas pārstāves Zanes Jēkobsones logo konkursā bija 10 labāko vidū.

Logo pielāgoja Š.Skšipčaks, palīdzot mākslinieku grupai. Tādējādi logo ir saglabāta tā sākotnējā iecere, bet reizē ņemtas vērā dažādām valodām raksturīgās iezīmes.

Logotips grafiski runā visu eiropiešu, sevišķi jaunāko paaudžu, vārdā. Eiropieši tiecas pēc miera, stabilitātes un labklājības, neko neatraujot savām tiesībām uz savdabību un daudzveidību.

Vārdiņš “together” (kopā) vienkārši un nepastarpināti izsaka Eiropas idejas sākotnējo jēgu – nevis tikai politika vai nauda, vai ģeogrāfiskās robežas, bet pāri visam – sadarbība un solidaritāte. Tas arī izraudzīts, lai uzsvērtu, ka mēs kopīgi svinam 50 miera gadus, par spīti visām mūsu atšķirībām. Atšķirīgie burti, kas ņemti no dažādiem šriftiem, atspoguļo Eiropas vēstures un kultūras daudzveidību, bet tos satur kopā vārda “together” nozīme.

Bez tam, tā kā logotips balstīts uz vienu vārdu, to var vieglie pielāgot katrai valodai, nezaudējot tā zīmes, simbola spēku, jo tiek lietoti dažādi šrifti. Ironiskā norāde uz modes preču birkām labi iederas tādā vienreizējā, ievērojamā pasākumā kā 50.gadadienas svinības. Apakšējā rinda “Since 1957” ironiju pastiprina, taču vissvarīgākais ir tas, ka tas norāda uz Romas līgumu.

Logotipu iespējams pielāgot visdažādākajiem plašsaziņas līdzekļiem, un tas ir efektīvi izmantojams gan krāsu, gan vienkrāsas versijā. Žūrija iesaka lietderības uzlabošanas nolūkā īpašu vērību piegriezt krāsu secībai un toņiem, it īpaši specifisku fonētikas simbolu izmantojumam. Attiecībā uz apakšējā rindā izvietoto “Since 1957” ieteicams izmantot kādu Eiropas šriftu. Taču tas ir vispārīgs ieteikums, kas attiecas uz visiem trim labākajiem konkursa darbiem, ņemot vērā Eiropas bagātīgās tradīcijas un lietpratību šriftu izveidē. Bez tam ieteicams arīdzan pievienot logotipa lietošanas pamācību, lai tas tiktu pareizi izmantots visās situācijās, un konkrēti noteikt, kādā veidā logotipam pareizi jāpapildina ES identitāte.

ES 50.gadadienas logo ES oficiālajās valodās, kā arī logo izmantošanas noteikumi pieejami: http://ec.europa.eu/avservices/photo/event_reportage_en.cfm?id=1622

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā

Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!