• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2006. gada 16. augusta lēmums Nr. 86 "Par lietas izpētes izbeigšanu Lieta Nr. 851/06/06/7 Par a/s "Maiznīca Dinella", SIA "JLM Grupa", SIA "Vecā Maiznīca" un SIA "Ludzas Maiznīca"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2006., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/142599

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.87

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr.1586/06/06/9 Par Siemens Aktiengesellschaft 28.06.2006. ziņojumu par apvienošanos

Vēl šajā numurā

31.08.2006., Nr. 139

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 86

Pieņemts: 16.08.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.86

Publiskojamā versija

Rīgā 2006.gada 16.augustā (prot. Nr.48, 3.§)

Par lietas izpētes izbeigšanu

Lieta Nr. 851/06/06/7

Par a/s “Maiznīca Dinella”, SIA “JLM Grupa”, SIA “Vecā Maiznīca” un SIA “Ludzas Maiznīca” 11.04.2006. ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2006.gada 11.aprīlī saņēma ziņojumu par Latvijā reģistrēto komercsabiedrību – a/s “Maiznīca Dinella”, SIA “JLM Grupa”, SIA “Vecā Maiznīca” un SIA “Ludzas Maiznīca” apvienošanos (turpmāk – ziņojums).

Ziņojuma noformēšanā nebija pilnībā izpildītas 26.10.2004. Ministru kabineta noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi Nr.897) prasības.

Konkurences padome pieprasīja papildu informāciju, lai ziņojums būtu uzskatāms par pilnīgu. Papildu informācija tika iesniegta 2006.gada 21.aprīlī, kas uz to brīdi bija atzīta par pilnīgu.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, Konkurences padome 2006.gada 22.maijā pieņēma lēmumu par papildu izpētes uzsākšanu.

Ņemot vērā faktus, ka 2006.gada 9. un 15.maijā, 2006.gada 10.augustā apvienošanās dalībnieki lietā iesniedza papildu dokumentus, kuriem bija būtiska nozīme apvienošanās lietas izskatīšanā, kā arī ņemot vērā 2006.gada 10.augustā saņemtajā ziņojuma iesniedzēja pilnvarotā pārstāvja vēstulē izteikto lūgumu lietu pagaidām “iesaldēt”, Konkurences padome uzskata, ka 2006.gada 21.aprīlī Konkurences padomē saņemtais ziņojums nav uzskatāms par pilnīgu.

Kā apvienošanās dalībnieki ziņojumā ir norādīti:

1) akciju sabiedrība “Maiznīca Dinella” ir reģistrēta Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas numuru 40003034051, tās galvenie darbības virzieni ir maizes un citu svaigi ceptu mīklas izstrādājumu ražošana;

2) sabiedrība ar ierobežotu atbildību “JLM Grupa” ir reģistrēta Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas numuru 40003773498, tās galvenie darbības virzieni ir maizes un citu svaigi ceptu mīklas izstrādājumu ražošana;

3) sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Vecā Maiznīca” ir reģistrēta Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas numuru 42403007589, tās galvenie darbības virzieni ir maizes un citu svaigi ceptu mīklas izstrādājumu ražošana;

4) sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Ludzas Maiznīca” ir reģistrēta Komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas numuru 46803000065, tās galvenie darbības virzieni ir maizes un citu svaigi ceptu mīklas izstrādājumu ražošana.

Izvērtējot ziņojumā ietverto un papildus iesniegto informāciju, kā arī Konkurences padomes iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Saskaņā ar ziņojumā un papildus sniegto informāciju apvienošanās (reorganizācija) tiek plānota Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 2.punktā paredzētajā veidā – kā tirgus dalībnieka pievienošanās citam tirgus dalībniekam (pievienošanās) (*) .

Ņemot vērā ziņojumā un papildus sniegto informāciju, plānotais darījums uzskatāms par apvienošanos Konkurences likuma izpratnē, līdz ar to a/s “Maiznīca Dinella”, SIA “JLM Grupa”, SIA “Vecā Maiznīca” un SIA “Ludzas Maiznīca” uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

(*)

2. Konkurences likuma 15. panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16. pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Saskaņā ar ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums, kas aprēķināts, ņemot vērā Noteikumu Nr.897 IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”, 2005.gadā bija 26779500 lati.

Tātad minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs. Līdz ar to plānotās apvienošanās dalībniekiem bija jāiesniedz ziņojums Konkurences padomei.

3. Lietas izpētes laikā Konkurences padome izvērtēja ziņojumā (11.04.2006. vēstule Nr.851) un apvienošanās dalībnieku papildu sniegto informāciju (09.05.2006. vēstule Nr.1090 un 15.05.2006. vēstule Nr.1142), apvienošanās dalībnieku konkurentu – citu maizes ražotāju sniegto informāciju, kas tika iegūta no aptuveni 20 komercsabiedrībām. Vēl tika pieprasītas ziņas no Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes un Latvijas Maiznieku biedrības.

Izvērtējot lietas izpētes gaitā iegūtās ziņas, kā arī Konkurences padomes rīcībā esošo vispārpieejamo un vispārzināmo informāciju, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības, patērētāju ieradumus un vietējās tradīcijas, saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu, plānotās apvienošanās gadījumā tika veikts prognozētais tirgus definējums.

Pamatojoties uz apvienošanās dalībnieku un citu lielāko tirgus dalībnieku, kā arī Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes sniegto informāciju, tika noteiktas apvienošanās dalībnieku, kā arī to konkurentu tirgus daļas.

Vienlaikus tika noskaidroti arī vairāku apvienošanās dalībnieku konkurentu un Latvijas Maiznieku biedrības viedoklis, vai paziņotā apvienošanās varētu izraisīt negatīvas sekas konkrētajos tirgos.

Plānotā apvienošanās tika vērtēta, ņemot vērā konkrētā tirgus, tirgus dalībnieku radīto konkurenci, tirgus dalībnieku ekonomisko un finansiālo stāvokli, konkrēto preču pieprasījuma un piedāvājuma tendences, iespējamos šķēršļus konkurencei, patērētāju iespējamo guvumu, kā arī citus faktorus, kuru izvērtēšana paredzēta Konkurences likumā un Noteikumos Nr.897.

4. 2006.gada 19.aprīlī Konkurences padome (vēstule Nr.890) ziņojuma iesniedzēju informēja par Noteikumu Nr.897 4.punktā paredzēto pienākumu par apstākļu vai faktu izmaiņām ziņošanas nepieciešamību Konkurences padomei, kas kļūst zināmas vai kam vajadzētu kļūt zināmām pēc ziņojuma iesniegšanas.

(*)

Tā kā Konkurences padomē netika iesniegta papildu informācija par nozīmīgākajiem paredzētajiem apvienošanās procesa posmiem un to termiņiem, 2006.gada 4.augustā Ziņojuma iesniedzējs tika informēts, ka norādītā informācija uzskatāma par būtisku, lai Konkurences padome varētu pieņemt kādu no Konkurences likuma 16.panta trešajā vai ceturtajā daļā minētajiem lēmumiem četru mēnešu laikā no pilnīga Ziņojuma saņemšanas dienas, un Ziņojuma iesniedzējs tika aicināts iesniegt minēto informāciju, pievienojot attiecīgos dokumentus, līdz 2006.gada 14.augustam, vienlaikus norādot, ka gadījumā, ja informācija netiks saņemta līdz attiecīgajam datumam, Konkurences padome lems par lietas izbeigšanu faktu trūkuma dēļ. Tāpat Ziņojuma iesniedzējs tika informēts par tiesībām līdz 2006.gada 14.augustam iepazīties ar lietu un izteikt savu viedokli, norādot, ka Konkurences padome neņems vērā informāciju, kas tiks saņemta pēc šī termiņa izbeigšanās.

10.08.2006. Konkurences padomē tika saņemta apvienošanās dalībnieku kopīgā pilnvarotā pārstāvja J.Skuteļa atbilde uz iepriekš minēto Konkurences padomes vēstuli. Tajā tika sniegta informācija, ka uz doto brīdi apvienošanās pārrunas ir apstājušās, formālas atbildes par pārrunu turpināšanu vai neturpināšanu no visiem apvienošanās dalībniekiem nav saņemtas. Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās dalībnieku kopīgais pilnvarotais pārstāvis nav sniedzis informāciju par paredzētajiem a/s “Maiznīca Dinella”, SIA “JLM Grupa”, SIA “Vecā Maiznīca” un SIA “Ludzas Maiznīca” 11.04.2006. apvienošanās procesa posmiem un to termiņiem.

Ņemot vērā minētos faktus, Konkurences padome secina, ka pie šādiem lietas apstākļiem nevar tikt pieņemts kāds no Konkurences likuma 16.panta trešajā vai ceturtajā daļā minētajiem lēmumiem un lietas izpēte izbeidzama faktu trūkuma dēļ.

Ievērojot minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 4.punktu un Administratīvā procesa likuma 63.panta pirmās daļas 1.punktu, Konkurences padome

nolēma:

izbeigt lietas izpēti lietā Nr.851/06/06/7 “Par a/s “Maiznīca Dinella”, SIA “JLM Grupa”, SIA “Vecā Maiznīca” un SIA “Ludzas Maiznīca” 11.04.2006. ziņojumu par apvienošanos” faktu trūkuma dēļ.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!