• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 22. februāra noteikumi Nr. 148 "Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 27.februāra noteikumos Nr.86 "Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2005., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103418

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.89

Grozījumi Rīgas domes ­17.02.2004. saistošajos noteikumos Nr.56 "Par dzīvokļa pabalstu Rīgas iedzīvotājiem"

Vēl šajā numurā

11.03.2005., Nr. 42

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 148

Pieņemts: 22.02.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.148

Rīgā 2005.gada 22.februārī (prot. Nr.10 43.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 27.februāra noteikumos Nr.86 “Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas”

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu

 

1. Izdarīt Ministru kabineta 2001.gada 27.februāra noteikumos Nr.86 “Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikai, kurā izmantotas pārtikas piedevas” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 35.nr.; 2002, 97.nr.; 2004, 68.nr.) šādus grozījumus:

1.1. izteikt 2.25.apakšpunktu šādā redakcijā:

“2.25. stabilizētāji — vielas, kas notur nemainīgu pārtikas produkta fizikālo un ķīmisko stāvokli un spēj noturēt pārtikas produktā savstarpēji nesajaucamu vielu homogēnu izkliedi, kā arī stabilizē, saglabā vai intensificē pārtikas produkta krāsu un palielina pārtikas saistīšanās spēju, veidojot šķērssaites starp olbaltumvielām, kas dod iespēju sasaistīt atsevišķas pārtikas daļas.”;

1.2. papildināt noteikumus ar 8.punktu šādā redakcijā:

“8.1 Pārtikas piedevas ir atļautas pārtikā, kurai pievienots aromatizētājs, tādā daudzumā, kādā attiecīgā piedeva atļauta aromatizētājā un tiek pārnesta pārtikā kopā ar aromatizētāju, ar nosacījumu, ka piedevai nav tehnoloģiskas funkcijas gala produktā. Piedevu saturs aromatizētājā ierobežojams ar minimumu, kāds nepieciešams, lai garantētu aromatizētāju nekaitīgumu un kvalitāti un atvieglotu to glabāšanu. Piedevu klātbūtne aromatizētājos nedrīkst maldināt patērētājus vai apdraudēt viņu veselību. Ja piedevas klātbūtnei aromatizētāju pievienošanas dēļ ir tehnoloģiska funkcija pārtikas produktā, to uzskata par piedevu pārtikas produktā, nevis par piedevu aromatizētājā.”;

1.3. izteikt 22.punktu šādā redakcijā:

“22. Poliolus un/vai aspartāmu saturošu galda saldinātāju marķējumā jābūt brīdinājumiem:

22.1. polioliem — “pārmērīga lietošana var izraisīt caureju’’;

22.2. aspartāmam — “satur fenilalanīnu’’;

22.3. aspartāma-acesulfāma sālim 1 — “satur fenilalanīnu”.”;

1.4. papildināt noteikumus ar 26., 27., 28., 29. un 30.punktu šādā redakcijā:

“26. Noteikumu 1.pielikuma 1.1.2.2.apakš­punktā un 14.1.4.3.apakšpunktā minētajiem produktiem, kas ražoti līdz 2005.gada 29.jūlijam, E 952 (ciklāmskābe un ciklamāti) maksimālā norma drīkst būt 400 mg/l. Šādus produktus drīkst izplatīt līdz 2006.gada 29.janvārim.

27. Līdz 2005.gada 29.jūlijam drīkst ražot šo noteikumu 1.pielikuma 5.2.3.apakš­punktā un 5.3.3.apakšpunktā minētos produktus, kas satur E 952 (ciklāmskābe un ciklamāti), ja ievērotas šo noteikumu prasības, kas bija spēkā līdz 2005.gada 11.martam. Šādus produktus drīkst izplatīt līdz 2006.gada 29.janvārim.

28. Pārtikas piedevas E 230 (bifenils, difenils), E 231 (ortofenilfenols) un E 232 (nātrija ortofenilfenols) pārtikas ražošanā drīkst izmantot līdz 2006.gada 27.janvārim un izplatīt, līdz beidzas krājumi, kas saražoti līdz 2006.gada 27.janvārim.

29. Pārtikas piedevas E 338–E 452 (fosforskābe un fosfāti) 2 g/l ābolu un bumbieru sidra ražošanā drīkst izmantot līdz 2006.gada 27.janvārim un izplatīt, līdz beidzas krājumi, kas saražoti līdz 2006.gada 27.janvārim.

30. Līdz 2006.gada 27.janvārim drīkst ražot šo noteikumu 1.pielikuma 5.1.3., 5.2.4., 5.3.4., 7.2.4., 13.7.4., 14.1.5.2., 15.1.4. un 15.2.4.apakšpunktā minētos produktus, kas satur E 903 (karnaubvasks), ja ievērotas šo noteikumu prasības, kas bija spēkā līdz 2005.gada 11.martam. Šādus produktus drīkst izplatīt līdz beidzas krājumi, kas saražoti līdz 2006.gada 27.janvārim.”;

1.5. papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 9., 10., 11., 12., 13. un 14.apakšpunktu šādā redakcijā:

“9) Komisijas 2003.gada 27.oktobra Direktīvas 2003/95/EK, ar ko groza Direktīvu 96/77/EK, ar ko nosaka īpašus tīrības kritērijus pārtikas piedevām, izņemot krāsvielas un saldinātājus;

10) Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 22.decembra Direktīvas 2003/114/EK, ar ko groza Direktīvu 95/2/EK par pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas vai saldinātāji;

11) Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 22.decembra Direktīvas 2003/115/EK, ar ko groza Direktīvu 94/35/EK par saldinātājiem, kurus lieto pārtikas produktos;

12) Komisijas 2004.gada 16.aprīļa Direktīvas 2004/45/EK, ar ko groza Direktīvu 96/77/EK, ar ko nosaka īpašus tīrības kritērijus pārtikas piedevām, kas nav krāsvielas un saldinātāji;

13) Komisijas 2004.gada 16.aprīļa Direktīvas 2004/46/EK, ar ko groza Direktīvu 95/31/EK attiecībā uz E 955 sukralozi un E 962 aspartāma-acesulfāma sāli;

14) Komisijas 2004.gada 16.aprīļa Direktīvas 2004/47/EK, ar ko groza Direktīvu 95/45/EK attiecībā uz jauktiem karotīniem (E 160 a (I) un beta-karotīnu (E 160 a (II))).”;

1.6. izteikt 1.pielikumu jaunā redakcijā (1.pielikums);

1.7. izteikt 2.pielikumu jaunā redakcijā (2.pielikums);

1.8. izteikt 4.pielikumu jaunā redakcijā (3.pielikums);

1.9. izteikt 5.pielikuma 30. un 31.punktu šādā redakcijā:

“30.

E 160a (I) – Jauktie karotīni

30.1.

Augu karotīni

30.1.1.

Sinonīmi

CI pārtikas oranžais 5 (CI food orange 5)

30.1.2.

Definīcija un iegūšanas apraksts

Jauktos karotīnus iegūst no dabīgā augu pārtikas materiāla, burkāniem, augu eļļām, zāles, lucernas un nātres, ekstrahējot ar šķīdinātāju. Galvenās krāsvielas ir karotinoīdi, no kuriem galvenā daļa ir
β-karotīns. Var būt arī α- un γ-karotīni un citi pigmenti. Bez krāsu pigmentiem šis produkts var saturēt eļļas, taukus un vaskus, kas dabiski atrodas izejmateriālā.

Ekstrakcijā var izmantot tikai šādus šķīdinātājus: acetonu, metiletilketonu, dihlormetānu, oglekļa dioksīdu, metanolu, etanolu, propan-2-olu, heksānu (satur ne vairāk kā 0,05 % benzola)

30.1.3.

Klase

Karotinoīds

30.1.4.

Krāsu indeksa numurs

75130

30.1.5.

EINECS numurs

230-636-6

30.1.6.

Ķīmiskā formula

C40H56 (β-karotīns)

30.1.7.

Molekulmasa

536,88 (β-karotīns)

30.1.8.

Pamatviela

Ne mazāk kā 5 % karotīnu (aprēķinātu kā
β-karotīns). Produktiem, kas iegūti, ekstrahējot augu eļļas, — ne mazāk kā 0,2 % pārtikas taukos.

M34.PNG (3267 bytes)= 2500 (pie 440–457 nm cikloheksāna šķīdumā)

30.1.9.

Identitātes pierādīšana — spektrometrija

Absorbcijas maksimumi cikloheksāna šķīdumā pie 440–457 nm un 470–486 nm

30.1.10.

Tīrības kritēriji:

30.1.10.1.

Šķīdinātāju atlikums:

acetons

propan-2-ols

metiletilketons

metanols

etanols

heksāns

T.PNG (1013 bytes)

 

Ne vairāk kā 50 mg/kg, atsevišķi vai kopā

dihlormetāns

Ne vairāk kā 10 mg/kg

30.1.10.2.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg

30.2.

Aļģu karotīni

30.2.1.

Sinonīmi

CI pārtikas oranžais 5 (CI food orange 5)

30.2.2.

Definīcija un iegūšanas apraksts

Jauktos karotīnus var iegūt arī no dabīgām Dunaliella salina dzimtas aļģēm, kas aug lielos sāļezeros Vaialā, Dienvidaustrālijā.
β-karotīnu ekstrahē ar ēteriskām eļļām. Produkts ir 20 līdz 30 % suspensija pārtikas eļļā. Trans-cis izo­mēru attiecība ir 50/50 līdz 71/29.

Galvenās krāsvielas ir karotinoīdi, no kuriem galvenā daļa ir β-karotīns. Var būt arī α-karotīns, luteīns, zeaksantīns un
β-kriptoksantīns. Bez krāsu pigmentiem šis produkts var saturēt eļļas, taukus un vaskus, kas dabiski atrodas izejmateriālā

30.2.3.

Klase

Karotinoīds

30.2.4.

Krāsu indeksa numurs

75130

30.2.5.

Ķīmiskā formula

C40H56 (β-karotīns)

30.2.6.

Molekulmasa

536,88 (β-karotīns)

30.2.7.

Pamatviela

Ne mazāk kā 20 % karotīnu (aprēķinātu kā
β-karotīns).

M34.PNG (3267 bytes)= 2500 (pie 440–457 nm cikloheksāna šķīdumā)

30.2.8.

Identitātes pierādīšana –spektrometrija

Absorbcijas maksimumi cikloheksāna šķīdumā pie 440–457 nm un 474–486 nm

30.2.9.

Tīrības kritēriji:

30.2.9.1.

Dabiskie tokoferoli pārtikas eļļā

Ne vairāk kā 0,3 %

30.2.9.2.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg

31.

E 160a (II) – Beta-karotīns

31.1.

Beta-karotīns

31.1.1.

Sinonīmi

CI pārtikas oranžais 5 (CI food orange 5)

31.1.2.

Definīcija

Nosaukums attiecas uz visiem β-karotīna trans-izo­mēriem kopā ar nelieliem citu karotinoīdu daudzumiem. Atšķaidītiem un stabilizētiem preparātiem var būt dažādas cis/trans izomēru attiecības

31.1.3.

Klase

Karotinoīds

31.1.4.

Krāsu indeksa numurs

40800

31.1.5.

EINECS numurs

230-636-6

31.1.6.

Ķīmiskais nosaukums

β-karotīns, β,β-karotīns

31.1.7.

Ķīmiskā formula

C40H56

31.1.8.

Molekulmasa

536,88

31.1.9.

Pamatviela

Kopīgais krāsvielu saturs – ne mazāk kā 96 %, aprēķināts kā β-karotīns

M34.PNG (3267 bytes)= 2500 (pie 440–457 nm cikloheksāna šķīdumā)

31.1.10.

Ārējais izskats

Sarkani līdz brūngani sarkani kristāli vai kristālisks pulveris

31.1.11.

Identitātes pierādīšana –spektrometrija

Absorbcijas maksimums cikloheksāna šķīdumā pie 453–456 nm

31.1.12.

Tīrības kritēriji:

31.1.12.1.

Pelni (sulfātu veidā)

Ne vairāk kā 0,2 %

31.1.12.2.

Papildu krāsvielas

Citu karotinoīdu (izņemot β-karotīnu) daudzums –
ne vairāk kā 3,0 % no visām krāsvielām

31.1.12.3.

Svins

Ne vairāk kā 2 mg/kg

31.2.

Beta-karotīns no Blakeslea trispora

31.2.1.

Sinonīmi

CI pārtikas oranžais 5 (CI food orange 5)

31.2.2.

Definīcija

Iegūst, fermentējot sēnes Blakeslea trisporadivu dabisko celmu “+” un “-” krustošanas tipu jauktu kultūru. Beta-karotīnu ekstrahē no biomasas ar etilacetātu un kristalizē. Kristalizētais produkts satur galvenokārt β-karotīna trans-izomēru. Dabisko procesu dēļ aptuveni 3 % no produkta ir jauktie karotinoīdi, kas ir specifiski šim produktam

31.2.3.

Klase

Karotinoīds

31.2.4.

Krāsu indeksa numurs

40800

31.2.5.

EINECS numurs

230-636-6

31.2.6.

Ķīmiskais nosaukums

β-karotīns, β, β-karotīns

31.2.7.

Ķīmiskā formula

C40H56

31.2.8.

Molekulmasa

536,88

31.2.9.

Pamatviela

Kopīgais krāsvielu saturs – ne mazāk kā 96 %, aprēķināts kā β-karotīns

M34.PNG (3267 bytes)= 2500 (pie 440–457 nm cikloheksāna šķīdumā)

31.2.10.

Ārējais izskats

Sarkani līdz brūngani sarkani kristāli vai kristālisks pulveris

31.2.11.

Identitātes pierādīšana –spektrometrija

Absorbcijas maksimums cikloheksāna šķīdumā pie 453–456 nm

31.2.12.

Tīrības kritēriji:

31.2.12.1.

Šķīdinātāju atlikums:

etilacetāts, etanols

izobutilacetāts

izobutilspirts

Ne vairāk kā 0,8 % (atsevišķi vai kopā)

ne vairāk kā 1,0 %

ne vairāk kā 0,1 %

31.2.12.2.

Pelni (sulfātu veidā)

Ne vairāk kā 0,2 %

31.2.12.3.

Papildu krāsvielas

Citu karotinoīdu (izņemot β-karotīnu) daudzums – ne vairāk kā 3,0 % no visām krāsvielām

31.2.12.4.

Svins

Ne vairāk kā 2 mg/kg

31.2.12.5.

Mikotoksīni:

Aflatoksīns B1

Trihotecens T2

Ohratoksīns

Zearalenons

Nav konstatējams

Nav konstatējams

Nav konstatējams

Nav konstatējams

31.2.12.6.

Mikrobioloģija:

Pelējuma sēnītes

Raugi

Salmonella

Escherichia coli

KVV ne vairāk kā 100/g

KVV ne vairāk kā 100/g

KVV nav pieļaujamas 25 g parauga

KVV nav pieļaujamas 5 g parauga”;

 

1.10. izteikt 5.pielikuma 80.punktu šādā redakcijā:

“80.

E 251 – Nātrija nitrāts

80.1.

Cietais nātrija nitrāts

80.1.1.

Sinonīmi

Čīles salpetris (Chile saltpetre); kubiskais vai sodas salpetris (cubic or soda nitre)

80.1.2.

Ķīmiskais nosaukums

Nātrija nitrāts

80.1.3.

EINECS numurs

231-554-3

80.1.4.

Ķīmiskā formula

NaNO3

80.1.5.

Molekulmasa

85,00

80.1.6.

Pamatviela

Ne mazāk kā 99 % pēc žāvēšanas

80.1.7.

Ārējais izskats

Balts kristālisks, nedaudz higroskopisks pulveris

80.1.8.

Identitātes pierādīšana:

80.1.8.1.

Pozitīvi nitrātu un nātrija jonu testi

80.1.8.2.

pH

5,5–8,3 (5 % šķīdumā)

80.1.9.

Tīrības kritēriji:

80.1.9.1.

Zudumi pēc žāvēšanas

Ne vairāk kā 2 % (105 oC, 4 h)

80.1.9.2.

Nitrīti

Ne vairāk kā 30 mg/kg, aprēķināti kā NaNO2

80.1.9.3.

Arsēns

Ne vairāk kā 3 mg/kg

80.1.9.4.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg

80.1.9.5.

Dzīvsudrabs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

80.2.

Šķidrais nātrija nitrāts

80.2.1.

Definīcija

Šķidrais nātrija nitrāts ir nātrija nitrāta ūdens šķīdums, kas radies ķīmiskā reakcijā starp nātrija hidroksīdu un slāpekļskābi stehiometriskos daudzumos, neveicot kristalizāciju pēc reakcijas. Standartizētās formas, kas pagatavotas no šķidrā nātrija nitrāta un atbilst noteiktajām prasībām, var saturēt slāpekļskābes pārākumu, ja tas skaidri ir paziņots vai norādīts marķējumā

80.2.2.

Ķīmiskais nosaukums

Nātrija nitrāts

80.2.3.

EINECS numurs

231-554-3

80.2.4.

Ķīmiskā formula

NaNO3

80.2.5.

Molekulmasa

85,00

80.2.6.

Pamatviela

33,5 %–40,0 %

80.2.7.

Ārējais izskats

Dzidrs bezkrāsains šķidrums

80.2.8.

Identitātes pierādīšana:

80.2.8.1.

Pozitīvi nitrātu un nātrija jonu testi

80.2.8.2.

pH

1,5–3,5

80.2.9.

Tīrības kritēriji:

80.2.9.1.

Brīva slāpekļskābe

Ne vairāk kā 0,01 %

80.2.9.2.

Nitrīti

Ne vairāk kā 10 mg/kg, aprēķināti kā NaNO2

80.2.9.3.

Arsēns

Ne vairāk kā 1 mg/kg

80.2.9.4.

Svins

Ne vairāk kā 1 mg/kg

80.2.9.5.

Dzīvsudrabs

Ne vairāk kā 0,3 mg/kg”;

 

1.11. izteikt 5.pielikuma 160.6.13.apakšpunktu šādā redakcijā:

“160.6.13.

Nelielas molekulmasas karagināns (molekulmasas daļa zem 50 kDa)

Ne vairāk kā 5 %”;

 

1.12. izteikt 5.pielikuma 161.5.13.apakšpunktu šādā redakcijā:

“161.5.13.

Nelielas molekulmasas karagināns (molekulmasas daļa zem 50 kDa)

Ne vairāk kā 5 %”;

 

1.13. izteikt 5.pielikuma 176., 177., 178., 179., 180. un 181.punktu šādā redakcijā:

“176.

E 431 – Polioksietilēna (40) stearāts

176.1.

Sinonīmi

Polioksila (40) stearāts (polyoxyl (40) stearate); polioksietilēna (40) monostearāts (polyoxyethylene (40) monostearate)

176.2.

Definīcija

Polioksietilēna (40) stearāts sastāv no pārtikas stearīnskābes mono- un diesteru maisījuma un jauktiem polioksietilēna dioliem, kuru vidējais polimēra garums ir apmēram 40 oksietilēna grupas. Satur arī brīvu polispirtu

176.3.

Pamatviela

Ne mazāk kā 97,5 % bezūdens vielā

176.4.

Ārējais izskats

25 oC temperatūrā – krēmkrāsas pārslas vai vaskveida viela ar vāju smaržu

176.5.

Identitātes pierādīšana:

176.5.1.

Šķīdība

Šķīst ūdenī, etanolā, metanolā un etilacetātā, nešķīst minerāleļļā

176.5.2.

Sastingšanas temperatūra

39–44 °C

176.5.3.

Infrasarkanais spektrs

Raksturīgs polioksietilētu poliolu daļējiem taukskābju esteriem

176.6.

Tīrības kritēriji:

176.6.1.

Ūdens

Ne vairāk kā 3 % (K.Fišera metode)

176.6.2.

Skābes skaitlis

Ne vairāk kā 1

176.6.3.

Hidroksilskaitlis

Ne mazāk kā 27 un ne vairāk kā 40

176.6.4.

Pārziepošanas skaitlis

Ne mazāk kā 25 un ne vairāk kā 35

176.6.5.

1,4-Dioksāns

Ne vairāk kā 5 mg/kg

176.6.6.

Etilēnoksīds

Ne vairāk kā 0,2 mg/kg

176.6.7.

Etilēnglikoli (mono- un di-)

Ne vairāk kā 0,25 %

176.6.8.

Arsēns

Ne vairāk kā 3 mg/kg

176.6.9.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg

176.6.10.

Dzīvsudrabs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

176.6.11.

Kadmijs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

177.

E 432 – Polioksietilēna sorbitāna monolaurāts (polisorbāts 20)

177.1.

Sinonīmi

Polisorbāts 20 (polisorbate 20);

polioksietilēna (20) sorbitāna monolaurāts (polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate)

177.2.

Definīcija

Polioksietilēna (20) sorbitāna monolaurāts ir sorbīta un tā mono- un dianhidrīdu daļēju esteru ar pārtikas laurīnskābi maisījums, kas kondensēts ar aptuveni 20 moliem etilēnoksīda uz molu sorbīta vai tā anhidrīda

177.3.

Pamatviela

Ne mazāk kā 70 % oksietilēngrupu, kas atbilst ne mazāk kā 97,3 % polioksietilēna (20) sorbitāna monolaurāta, aprēķināta bezūdens vielai

177.4.

Ārējais izskats

25 °C temperatūrā – citrondzeltens līdz dzintarkrāsas eļļains šķidrums ar vāju raksturīgu smaržu

177.5.

Identitātes pierādīšana:

177.5.1.

Šķīdība

Šķīst ūdenī, etanolā, metanolā, etilacetātā un dioksānā, nešķīst minerāleļļā un petrolēterī

177.5.2.

Infrasarkanais spektrs

Raksturīgs polioksietilētu poliolu daļējiem taukskābju esteriem

177.6.

Tīrības kritēriji:

177.6.1.

Ūdens

Ne vairāk kā 3 % (K.Fišera metode)

177.6.2.

Skābes skaitlis

Ne vairāk kā 2

177.6.3.

Hidroksilskaitlis

Ne mazāk kā 96 un ne vairāk kā 108

177.6.4.

Pārziepošanas skaitlis

Ne mazāk kā 40 un ne vairāk kā 50

177.6.5.

1,4-Dioksāns

Ne vairāk kā 5 mg/kg

177.6.6.

Etilēnoksīds

Ne vairāk kā 0,2 mg/kg

177.6.7.

Etilēnglikoli (mono- un di-)

Ne vairāk kā 0,25 %

177.6.8.

Arsēns

Ne vairāk kā 3 mg/kg

177.6.9.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg

177.6.10.

Dzīvsudrabs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

177.6.11.

Kadmijs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

178.

E 433 – Polioksietilēna sorbitāna monooleāts (polisorbāts 80)

178.1.

Sinonīmi

Polisorbāts 80 (polisorbate 80);

polioksietilēna (20) sorbitāna monooleāts (polyoxyethylene (20) sorbitan monooleate)

178.2.

Definīcija

Polioksietilēna (20) sorbitāna monooleāts ir sorbīta un tā mono- un dianhidrīdu daļēju esteru ar pārtikas oleīnskābi maisījums, kas kondensēts ar aptuveni 20 moliem etilēnoksīda uz molu sorbīta vai tā anhidrīda

178.3.

Pamatviela

Ne mazāk kā 65 % oksietilēngrupu, kas atbilst ne mazāk kā 96,5 % polioksietilēna (20) sorbitāna monooleāta, aprēķināta bezūdens vielai

178.4.

Ārējais izskats

25 °C temperatūrā – citrondzeltens līdz dzintarkrāsas eļļains šķidrums ar vāju raksturīgu smaržu

178.5.

Identitātes pierādīšana:

178.5.1.

Šķīdība

Šķīst ūdenī, etanolā, metanolā, etilacetātā un toluolā, nešķīst minerāleļļā un petrolēterī

178.5.2.

Infrasarkanais spektrs

Raksturīgs polioksietilētu poliolu daļējiem taukskābju esteriem

178.6.

Tīrības kritēriji:

178.6.1.

Ūdens

Ne vairāk kā 3 % (K.Fišera metode)

178.6.2.

Skābes skaitlis

Ne vairāk kā 2

178.6.3.

Hidroksilskaitlis

Ne mazāk kā 65 un ne vairāk kā 80

178.6.4.

Pārziepošanas skaitlis

Ne mazāk kā 45 un ne vairāk kā 55

178.6.5.

1,4-Dioksāns

Ne vairāk kā 5 mg/kg

178.6.6.

Etilēnoksīds

Ne vairāk kā 0,2 mg/kg

178.6.7.

Etilēnglikoli (mono- un di-)

Ne vairāk kā 0,25 %

178.6.8.

Arsēns

Ne vairāk kā 3 mg/kg

178.6.9.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg

178.6.10.

Dzīvsudrabs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

178.6.11.

Kadmijs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

179.

E 434 – Polioksietilēna sorbitāna monopalmitāts (polisorbāts 40)

179.1.

Sinonīmi

Polisorbāts 40 (polysorbate 40);

polioksietilēna (20) sorbitāna monopalmitāts (polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate)

179.2.

Definīcija

Polioksietilēna (20) sorbitāna monopalmitāts ir sorbīta un tā mono- un dianhidrīdu daļēju esteru ar pārtikas palmitīnskābi maisījums, kas kondensēts ar aptuveni 20 moliem etilēnoksīda uz molu sorbīta vai tā anhidrīda

179.3.

Pamatviela

Ne mazāk kā 66 % oksietilēngrupu, kas atbilst ne mazāk kā 97 % polioksietilēna (20) sorbitāna monopalmitāta, aprēķināta bezūdens vielai

179.4.

Ārējais izskats

25 °C temperatūrā – citrondzeltens līdz oranžs eļļains šķidrums vai gels ar vāju raksturīgu smaržu

179.5.

Identitātes pierādīšana:

179.5.1.

Šķīdība

Šķīst ūdenī, etanolā, metanolā, etilacetātā un aceto­nā, nešķīst minerāleļļā

179.5.2.

Infrasarkanais spektrs

Raksturīgs polioksietilētu poliolu daļējiem taukskābju esteriem

179.6.

Tīrības kritēriji:

179.6.1.

Ūdens

Ne vairāk kā 3 % (K.Fišera metode)

179.6.2.

Skābes skaitlis

Ne vairāk kā 2

179.6.3.

Hidroksilskaitlis

Ne mazāk kā 90 un ne vairāk kā 107

179.6.4.

Pārziepošanas skaitlis

Ne mazāk kā 41 un ne vairāk kā 52

179.6.5.

1,4-Dioksāns

Ne vairāk kā 5 mg/kg

179.6.6.

Etilēnoksīds

Ne vairāk kā 0,2 mg/kg

179.6.7.

Etilēnglikoli (mono- un di-)

Ne vairāk kā 0,25 %

179.6.8.

Arsēns

Ne vairāk kā 3 mg/kg

179.6.9.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg

179.6.10.

Dzīvsudrabs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

179.6.11.

Kadmijs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

180.

E 435 – Polioksietilēna sorbitāna monostearāts (polisorbāts 60)

180.1.

Sinonīmi

Polisorbāts 60 (polisorbate 60);

polioksietilēna (20) sorbitāna monostearāts (polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate)

180.2.

Definīcija

Polioksietilēna (20) sorbitāna monostearāts ir sorbīta un tā mono- un dianhidrīdu daļēju esteru ar pārtikas stearīnskābi maisījums, kas kondensēts ar aptuveni 20 moliem etilēnoksīda uz molu sorbīta vai tā anhidrīda

180.3.

Pamatviela

Ne mazāk kā 65 % oksietilēngrupu, kas atbilst ne mazāk kā 97 % polioksietilēna (20) sorbitāna monostearāta, aprēķināta bezūdens vielai

180.4.

Ārējais izskats

25 °C temperatūrā – citrondzeltens līdz oranžs eļļains šķidrums vai gels ar vāju raksturīgu smaržu

180.5.

Identitātes pierādīšana:

180.5.1.

Šķīdība

Šķīst ūdenī, etilacetātā un toluolā, nešķīst minerāl­eļļā un augu eļļās

180.5.2.

Infrasarkanais spektrs

Raksturīgs polioksietilētu poliolu daļējiem taukskābju esteriem

180.6.

Tīrības kritēriji:

180.6.1.

Ūdens

Ne vairāk kā 3 % (K.Fišera metode)

180.6.2.

Skābes skaitlis

Ne vairāk kā 2

180.6.3.

Hidroksilskaitlis

Ne mazāk kā 81 un ne vairāk kā 96

180.6.4.

Pārziepošanas skaitlis

Ne mazāk kā 45 un ne vairāk kā 55

180.6.5.

1,4-Dioksāns

Ne vairāk kā 5 mg/kg

180.6.6.

Etilēnoksīds

Ne vairāk kā 0,2 mg/kg

180.6.7.

Etilēnglikoli (mono- un di-)

Ne vairāk kā 0,25 %

180.6.8.

Arsēns

Ne vairāk kā 3 mg/kg

180.6.9.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg

180.6.10.

Dzīvsudrabs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

180.6.11.

Kadmijs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

181.

E 436 – Polioksietilēna sorbitāna tristearāts (polisorbāts 65)

181.1.

Sinonīmi

Polisorbāts 65 (polisorbate 65);

polioksietilēna (20) sorbitāna tristearāts (polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate)

181.2.

Definīcija

Polioksietilēna (20) sorbitāna tristearāts ir sorbīta un tā mono- un dianhidrīdu daļēju esteru ar pārtikas stearīnskābi maisījums, kas kondensēts ar aptuveni 20 moliem etilēnoksīda uz molu sorbīta vai tā anhidrīda

181.3.

Pamatviela

Ne mazāk kā 46 % oksietilēngrupu, kas atbilst ne mazāk kā 96 % polioksietilēna (20) sorbitāna tristea­rāta, aprēķināta bezūdens vielai

181.4.

Ārējais izskats

25 °C temperatūrā – dzeltenbrūna vaskveida viela ar vāju raksturīgu smaržu

181.5.

Identitātes pierādīšana:

181.5.1.

Šķīdība

Disperģējams ūdenī, šķīst minerāleļļā, augu eļļās, petrolēterī, acetonā, dietilēterī, dioksānā, etanolā un metanolā

181.5.2.

Infrasarkanais spektrs

Raksturīgs polioksietilētu poliolu daļējiem taukskābju esteriem

181.5.3.

Sastingšanas temperatūra

29–33 oC

181.6.

Tīrības kritēriji:

181.6.1.

Ūdens

Ne vairāk kā 3 % (K.Fišera metode)

181.6.2.

Skābes skaitlis

Ne vairāk kā 2

181.6.3.

Hidroksilskaitlis

Ne mazāk kā 40 un ne vairāk kā 60

181.6.4.

Pārziepošanas skaitlis

Ne mazāk kā 88 un ne vairāk kā 98

181.6.5.

1,4-Dioksāns

Ne vairāk kā 5 mg/kg

181.6.6.

Etilēnoksīds

Ne vairāk kā 0,2 mg/kg

181.6.7.

Etilēnglikoli (mono- un di-)

Ne vairāk kā 0,25 %

181.6.8.

Arsēns

Ne vairāk kā 3 mg/kg

181.6.9.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg

181.6.10.

Dzīvsudrabs

Ne vairāk kā 1 mg/kg

181.6.11.

Kadmijs

Ne vairāk kā 1 mg/kg”;

 

1.14. izteikt 5.pielikuma 199.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

“199.1.

Definīcija un iegūšanas apraksts

β-ciklodekstrīns ir nereducējošs ciklisks saharīds, kas sastāv no septiņām D-glukopiranozilgrupām, kas savienotas ar α-1,4-saitēm. Produkts tiek ražots, iedarbojoties uz daļēji hidrolizētu cieti ar cikloglikoziltransferāzi (CGTāzi), kura iegūta no Bacillus circulans, Paenibacillis macerans vai rekombinantā Bacillus licheniformis strain SJ1608”;

 

1.15. papildināt 5.pielikumu ar 304.2 punktu šādā redakcijā:

“304.2

E 907 – Hidrogenēts poli-1-decēns

304.2 1.

Sinonīmi

Hidrogenēts polidec-1-ēns, hidrogenēts poli-alfa-olefīns

304.2 2.

Ķīmiskā formula

C10nH20n+2 , kur n = 3-6

304.2 3.

Molekulmasa

560 (vidēji)

304.2 4.

Pamatviela

Ne mazāk kā 98,5 % ar šādu oligomēru sadalījumu:

C30: 13-37 %

C40: 35-70 %

C50: 9-25 %

C60: 1-7 %

304.2 5.

Ārējais izskats

Bezkrāsains, viskozs šķidrums bez smaržas

304.2 6.

Identitātes pierādīšana:

304.2 6.1.

Šķīdība

Nešķīst ūdenī, vāji šķīst etanolā, šķīst toluolā

304.2 6.2.

Degšana

Deg ar spilgtu liesmu un parafīnam raksturīgu smaržu

304.2 7.

Tīrības kritēriji:

304.2 7.1.

Viskozitāte

5,7x10-6–6,1x10-6 m2s-1 100 °C temperatūrā

304.2 7.2.

Savienojumi ar oglekļa ato­mu skaitu, mazāku par 30

Ne vairāk kā 1,5 %

304.2 7.3.

Viegli karbonizējamas vielas

Pēc 10 minūšu kratīšanas verdošā ūdens vannā mēģene ar sērskābi un 5 g parauga neiekrāsojas tumšāka par viegli dzeltenu salmu krāsu

304.2 7.4.

Niķelis

Ne vairāk kā 1 mg/kg

304.2 7.5.

Svins

Ne vairāk kā 1 mg/kg”;

 

1.16. papildināt 5.pielikumu ar 321.1 punktu šādā redakcijā:

“321.1

E 955 – Sukraloze

321.1 1.

Sinonīmi

4, 1’,6’-trihlorgalaktosaharoze

321.1 2.

Ķīmiskais nosaukums

1,6-dihlor-1,6-dideoksi-β-D-fruktofuranozil-4-hlor-4-deoksi-α-D-galaktopiranozīds

321.1 3.

EINECS numurs

259-952-2

321.1 4.

Ķīmiskā formula

C12H19Cl3O8

321.1 5.

Molekulmasa

397,64

321.1 6.

Pamatviela

Ne mazāk kā 98 % un ne vairāk kā 102 % bezūdens vielā

321.1 7.

Ārējais izskats

Balts līdz dzeltenbalts kristālisks pulveris bez smaržas

321.1 8.

Identitātes pierādīšana:

321.1 8.1.

pH

5,0-7,0 (10 % šķīdums)

321.1 8.2.

Šķīdība

Labi šķīst ūdenī, metanolā un etanolā, nedaudz šķīst etilacetātā

321.1 8.3.

Infrasarkanā absorbcija

Kālija bromīdā disperģēta parauga infrasarkanais spektrs uzrāda relatīvos maksimumus tādos pašos viļņu skaitļos kā standarta spektrs, kas iegūts, izmantojot sukralozes standartparaugu

321.1 8.4.

Plānslāņa hromatogrāfija

Testa šķīduma galvenajam plankumam ir tāds pats Rf lielums kā citu hlorētu disaharīdu testā minētajam A standartšķīduma galvenajam plankumam. Šo standartšķīdumu iegūst, izšķīdinot 1,0 g sukralozes standartvielas 10 ml metilspirta

321.1 8.5.

Īpatnējais optiskās griešanās leņķis

[α]20D = (+84,00) – (+87,50), rēķinot bezūdens vielai (10 % w/v šķīdums)

321.1 9.

Tīrības kritēriji:

321.1 9.1.

Ūdens

Ne vairāk kā 2,0 % (K.Fišera metode)

321.1 9.2.

Pelni sulfātu veidā

Ne vairāk kā 0,7 %

321.1 9.3.

Citi hlorēti disaharīdi

Ne vairāk kā 0,5 %

321.1 9.4.

Hlorēti monosaharīdi

Ne vairāk kā 0,1 %

321.1 9.5.

Trifenilfosfīna oksīds

Ne vairāk kā 150 mg/kg

321.1 9.6.

Metanols

Ne vairāk kā 0,1 %

321.1 9.7.

Svins

Ne vairāk kā 1 mg/kg”;

 

1.17. papildināt 5.pielikumu ar 323.1 punktu šādā redakcijā:

“323.1

E 962 – Aspartāma–acesulfāma sāls 1

323.1 1.

Sinonīmi

Aspartāms–acesulfāms 1

323.1 2.

Definīcija

Sāli pagatavo, sildot aspartāmu un kālija acesulfāmu attiecībā aptuveni 2:1 (w/w) šķīdumā ar skābu pH un ļaujot kristalizēties. Kāliju un mitrumu aizvada. Produkts ir stabilāks nekā aspartāms

323.1 3.

Ķīmiskais nosaukums

L-fenilalanil-2-metil-L-α-asparaginskābes
6-metil-1,2,3-oksatiazīn-4(3H)-on-2,2-diok­sīda sāls

323.1 4.

Ķīmiskā formula

C18H23O9N3S

323.1 5.

Molekulmasa

457,46

323.1 6.

Pamatviela

63,0 % līdz 66,0 % aspartāma (rēķinot uz sausu vielu) un 34,0 % līdz 37,0 % acesulfāma (skābā forma, rēķinot uz sausu vielu)

323.1 7.

Ārējais izskats

Balts kristālisks pulveris bez smaržas

323.1 8.

Identitātes pierādīšana:

323.1 8.1.

Šķīdība

Šķīst ūdenī ierobežotā daudzumā; nedaudz šķīst etanolā

323.1 8.2.

Gaismas caurlaidība

1 % šķīduma ūdenī gaismas caurlaidība, noteikta 1 cm šūnā pie 430 nm, izmantojot piemērotu spektrofotometru, salīdzināšanai izmantojot ūdeni, nav mazāka par 0,95, kas ir līdzvērtīga absorbcijai, ne lielākai par aptuveni 0,022

323.1 8.3.

Īpatnējais optiskās griešanās leņķis

[α]20D = (+14,50) – (+16,50) Noteikt koncentrācijā 6,2 g 100 mililitros 15 N skudrskābes 30 minūšu laikā pēc šķīduma pagatavošanas. Aprēķināto īpatnējo optisko griešanās leņķi dalīt ar 0,646, lai koriģētu atbilstoši aspartāma saturam aspartāma–acesulfāma sālī

323.1 9.

Tīrības kritēriji:

323.1 9.1.

Zudumi pēc žāvēšanas

Ne vairāk kā 0,5 % (105 oC, 4h)

323.1 9.2.

5-Benzil-3,6-diokso-2-piperazīnetiķskābe

Ne vairāk kā 0,5 %

323.1 9.3.

Svins

Ne vairāk kā 1 mg/kg”;

 

1.18. papildināt 5.pielikumu ar 345.1 punktu šādā redakcijā:

“345.1

E 1517 – Glicerildiacetāts

345.1 1.

Sinonīmi

Diacetīns

345.1 2.

Definīcija

Glicerildiacetāts galvenokārt sastāv no glicerīna 1,2- un 1,3-diacetātu maisījuma ar nelielu mono- un triesteru daudzumu

345.1 3.

Ķīmiskais nosaukums

Glicerildiacetāts,

1,2,3-propāntriola diacetāts

345.1 4.

Ķīmiskā formula

C7H12O5

345.1 5.

Molekulmasa

176,17

345.1 6.

Pamatviela

Ne mazāk kā 94,0 %

345.1 7.

Ārējais izskats

Dzidrs, bezkrāsains, higroskopisks diezgan eļļains šķidrums ar vieglu tauku smaržu

345.1 8.

Identitātes pierādīšana:

345.1 8.1.

Šķīdība

Šķīst ūdenī. Samaisāms ar etanolu

345.1 8.2.

Pozitīvi glicerīna un acetāta testi

345.1 8.3.

Īpatnējā masa

d2020: = 1,175–1,195

345.1 8.4.

Vārīšanās temperatūra

259-261 °C

345.1 9.

Tīrības kritēriji:

345.1 9.1.

Kopējais pelnu saturs

Ne vairāk kā 0,02 %

345.1 9.2.

Skābums

Ne vairāk kā 0,4 % , aprēķināts kā etiķskābe

345.1 9.3.

Arsēns

Ne vairāk kā 3 mg/kg

345.1 9.4.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg”;

 

1.19. papildināt 5.pielikumu ar 346.1 punktu šādā redakcijā:

“346.1

E 1519 – Benzilspirts

346.1 1.

Sinonīmi

Fenilkarbinols, fenilmetilspirts, benzenemetanols, alfahidroksiltoluols

346.1 2.

Ķīmiskais nosaukums

Benzilspirts, fenilmetanols

346.1 3.

Ķīmiskā formula

C7H8O

346.1 4.

Molekulmasa

108,14

346.1 5.

Pamatviela

Ne mazāk kā 98,0 %

346.1 6.

Ārējais izskats

Bezkrāsains, dzidrs šķidrums ar vāju aromātisku smaržu

346.1 7.

Identitātes pierādīšana:

346.1 7.1.

Šķīdība

Nešķīst ūdenī, etanolā un ēterī

346.1 7.2.

Refrakcijas koeficients

[n]D20 = : l, 538-1,541

346.1 7.3.

Īpatnējā masa

d2525: = 1,042-1,047

346.1 7.4.

Pozitīvs peroksīdu tests

346.1 8.

Tīrības kritēriji:

346.1 8.1.

Destilācijas diapazons

Ne mazāk kā 95 % v/v destilējas 202 līdz 208 °C temperatūrā

346.1 8.2.

Skābes skaitlis

Ne vairāk kā 0,5

346.1 8.3.

Aldehīdi

Ne vairāk kā 0,2 % v/v, aprēķināti kā benzaldehīdi

346.1 8.4.

Svins

Ne vairāk kā 5 mg/kg”;

 

1.20. izteikt 5.pielikuma 348.8.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

“348.8.1.

Viskozitāte

0,220–0,275 kgm-1s-1 20 °C temperatūrā”;

 

1.21. izteikt 5.pielikuma 348.8.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

“348.8.4.

Etilēnoksīds

Ne vairāk kā 0,2 mg/kg”;

 

1.22. papildināt 6.pielikumu:

1.22.1. aiz vārdiem un skaitļiem:

“E 905

Mikrokristāliskais vasks

Microcrystalline wax

dažādas”

 

ar vārdiem un skaitļiem šādā redakcijā:

“E 907

Hidrogenēts poli-1-decēns

Hydrogenated poly-1-decene

dažādas”;

 

1.22.2. aiz vārdiem un skaitļiem:

“E 1505

Trietilcitrāts

Triethyl citrate

dažādas”

 

ar vārdiem un skaitļiem šādā redakcijā:

“E 1517

Glicerildiacetāts

Glyceryl diacetate

dažādas”;

 

1.22.3. aiz vārdiem un skaitļiem:

“E 1518

Gliceriltriacetāts

Glyceryl triacetate

dažādas”

 

ar vārdiem un skaitļiem šādā redakcijā:

“E 1519

Benzilspirts

Benzyl alcohol

dažādas”;

 

1.23. papildināt 7.pielikumu:

1.23.1. aiz vārdiem un skaitļiem:

“E 558

Bentonīts

Bentonite

dažādas”

 

ar vārdiem un skaitļiem šādā redakcijā:

“E 1519

Benzilspirts

Benzyl alcohol

dažādas”;

 

1.23.2. aiz vārdiem un skaitļiem:

“E 308

Gamma-tokoferols

Gamma-tocopherol

dažādas”

 

ar vārdiem un skaitļiem šādā redakcijā:

“E 1517

Glicerildiacetāts

Glyceryl diacetate

dažādas”;

 

1.23.3. aiz vārdiem un skaitļiem

“E 939

Hēlijs

Helium

dažādas”

 

ar vārdiem un skaitļiem šādā redakcijā:

“E 907

Hidrogenēts poli-1-decēns

Hydrogenated poly-1-decene

dažādas”.

 

2. Produktus, kas izlaisti tirgū vai marķēti pirms šo noteikumu spēkā stāšanās un kas neatbilst šo noteikumu 1.10.apakšpunktā minētā 5.pielikuma 80.punktā, 1.13.apakšpunktā minētā 5.pielikuma 176.6.6., 177.6.6., 178.6.6., 179.6.6., 180.6.6. un 181.6.6.apakšpunktā, 1.14.apakšpunktā minētā 5.pielikuma 199.1.apakšpunktā, 1.20.apakšpunktā minētā 5.pielikuma 348.8.1.apakšpunktā un 1.21.apakšpunktā minētā 5.pielikuma 348.8.4.apakšpunktā noteiktajām prasībām, izplata, līdz beidzas krājumi.

3. Šo noteikumu 1.9., 1.11., 1.12., 1.15., 1.16., 1.17., 1.18. un 1.19.apakšpunkts stājas spēkā ar 2005.gada 1.aprīli. Produktus, kas izlaisti tirgū vai marķēti pirms 2005.gada 1.aprīļa un kas neatbilst minētajos apakš­punktos noteiktajām prasībām, izplata, līdz beidzas krājumi.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Veselības ministrs G.Bērziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 12.martu.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2005.gada 22.februāra noteikumiem Nr.148

“1.pielikums

Ministru kabineta

2001.gada 27.februāra noteikumiem Nr.86

Pārtikas produkti, kuros atļauts lietot pārtikas piedevas, un pārtikas piedevu maksimālās devas

Piezīmes:

1. Maksimālā deva — pārtikas piedevas lielākais pieļaujamais daudzums pārtikā, izņemot:

1.1. gaļas produktus, kur nitrātiem (E 251 un E 252) un nitrītiem (E 249 un E 250) ir norādīts gan atļautais pievienotais daudzums, gan atlikums gatavā produktā;

1.2. dzērienus, kur dimetildikarbonātam (E 242) ir norādīts atļautais pievienotais daudzums;

1.3. visus produktus, kuriem ir pievienota fosforskābe un fosfāti (E 338-341, E 343 un E 450-452) un norādīts to atļautais pievienotais daudzums.

2. Nereglamentēta deva — pārtikas piedevas daudzums nav reglamentēts, un atbilstoši labas ražošanas praksei pārtikas piedevu lieto ne vairāk, kā nepieciešams paredzēto mērķu sasniegšanai (ar nosa­cījumu, ka patērētājs netiek maldināts).

3. Pārtikas piedevu maksimālās devas ir noteiktas:

3.1. pārtikā, kuru izplata tirdzniecībā;

3.2. patēriņam gatavā pārtikā, kas pagatavojama atbilstoši lietošanas instrukcijai, šādām pārtikas piedevu grupām:

3.2.1. pārtikas piedevām, kuras pievieno zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai;

3.2.2. krāsvielām;

3.2.3. saldinātājiem;

3.2.4. dažādām pārtikas piedevām: E 200-219, 297, 353-363, 385, 405, 416, 420-421, 425, 431-436, 442-445, 468, 473-495, 512, 520-523, 535-556, 559, 579-635, 900-927b, 950, 951, 953, 957, 959, 965-967, 999, 1201, 1202, 1505, 1518.

4. Maksimālās devas alumīnija sulfātiem noteiktas, rēķinot pēc alumīnija satura produktā.

5. Maksimālās devas skābēm un to sāļiem (adipinātiem, askorbātiem, benzoātiem, ciklamātiem, eritorbātiem, p-hidroksibenzoātiem, propionātiem un sorbātiem) noteiktas, rēķinot pēc skābes satura produktā.

6. Maksimālās devas fosforskābei un fosfātiem noteiktas, rēķinot pēc P2O5 satura produktā.

7. Maksimālās devas guanilskābei, guanilātiem, inozīnskābei, inozinātiem un ribonukleotīdiem noteiktas, rēķinot pēc guanilskābes satura produktā.

8. Maksimālās devas saharīnam un tā sāļiem noteiktas, rēķinot pēc saharīna satura produktā.

9. Maksimālās devas sēra dioksīdam un sulfītiem noteiktas, rēķinot pēc kopējā SO2 satura produktā. Sēra dioksīdu uzskata par klāt neesošu, ja tā daudzums ir mazāks par 10 mg/kg.

10. Maksimālā deva acesulfāma – aspartāma sālim 1 noteikta, rēķinot pēc acesulfāma K (a) vai aspartāma (b) satura sālī. Izmantojot acesulfāma – aspartāma sāli 1, nedrīkst pārsniegt acesulfāma K un aspartāma maksimālo devu attiecīgajā pārtikas produktā.

01.PNG (101712 bytes)

02.PNG (130817 bytes)

03.PNG (144603 bytes)

05.PNG (144133 bytes)

06.PNG (158506 bytes)

07.PNG (152397 bytes)

08.PNG (144791 bytes)

09.PNG (142702 bytes)

10.PNG (178925 bytes)

11.PNG (133895 bytes)

12.PNG (148310 bytes)

13.PNG (169231 bytes)

14.PNG (170464 bytes)

15.PNG (140340 bytes)

16.PNG (131264 bytes)

17.PNG (156203 bytes)

18.PNG (145417 bytes)

19.PNG (149291 bytes)

20.PNG (164592 bytes)

21.PNG (147643 bytes)

22.PNG (165725 bytes)

23.PNG (157379 bytes)

24.PNG (174361 bytes)

25.PNG (161971 bytes)

26.PNG (188483 bytes)

27.PNG (167414 bytes)

28.PNG (139630 bytes)

29.PNG (172613 bytes)

30.PNG (154830 bytes)

31.PNG (167577 bytes)

32.PNG (158671 bytes)

33.PNG (151245 bytes)

34.PNG (162907 bytes)

35.PNG (156430 bytes)

36.PNG (132410 bytes)

37.PNG (133374 bytes)

38.PNG (144656 bytes)

39.PNG (149263 bytes)

40.PNG (188230 bytes)

41.PNG (153987 bytes)

42.PNG (127333 bytes)

43.PNG (126244 bytes)

44.PNG (165106 bytes)

45.PNG (158061 bytes)

46.PNG (176953 bytes)

47.PNG (150710 bytes)

48.PNG (154109 bytes)

49.PNG (167345 bytes)

50.PNG (142198 bytes)

51.PNG (148042 bytes)

52.PNG (139360 bytes)

53.PNG (166655 bytes)

54.PNG (141221 bytes)

55.PNG (247661 bytes)

56.PNG (179862 bytes)

57.PNG (75448 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!