• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preiļu novada domes 2024. gada 28. marta saistošie noteikumi Nr. 2024/5 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Preiļu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.2024., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/op/2024/88.14

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 6/2024

Grozījumi Salaspils novada domes 2012. gada 29. augusta saistošajos noteikumos Nr. 27/2012 "Kārtība, kādā Salaspils novada pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju"

Vēl šajā numurā

08.05.2024., Nr. 88

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Preiļu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2024/5

Pieņemts: 28.03.2024.

OP numurs: 2024/88.14

2024/88.14
RĪKI

Preiļu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Preiļu novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2024/5

2024. gada 28. martā

Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Preiļu novadā

APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes
2024. gada 28. marta lēmumu (prot. Nr. 3, 4. §)

Precizēti
ar Preiļu novada domes
2024. gada 25. aprīļa sēdes lēmumu (prot. Nr. 5, 25. §)

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 5. punktu, 
Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu,
Veterinārmedicīnas likuma 21.panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumiem Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas)
dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai
publiskās izstādēs, kā arī suņu apmācībai" 13. punktu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka mājas (istabas) dzīvnieku (turpmāk – Mājdzīvnieki) turēšanas kārtību, klaiņojošo vai bezpalīdzības stāvoklī nonākošo Mājdzīvnieku izķeršanu un atbildību par noteikumu neievērošanu Preiļu novadā.

2. Saistošo noteikumu mērķis ir:

2.1. nodrošināt tīru un veselīgu vidi Preiļu novada teritorijā, lai dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem;

2.2. novērst dzīvnieku klaiņošanu.

II. Mājdzīvnieku turēšanas kārtība

3. Mājdzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina Mājdzīvnieku turēšanu, reģistrēšanu un vakcināciju, atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

4. Ārpus norobežotās teritorijas sunim bez pavadas aizliegts atrasties šādās Preiļu novada administratīvās teritorijas vietās, izņemot gadījumus, ja šajās teritorijās notiek suņu izstāde vai suņu paraugdemonstrējumi:

4.1. publiskajās pludmalēs;

4.2. parkos, stadionos un sporta laukumos;

4.3. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

4.4. daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmos;

4.5. publisko pasākumu teritorijās;

4.6. izglītības un kultūras iestāžu teritorijās.

5. Preiļu pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā drīkst turēt sterilizētus bezsaimnieka kaķus, ja tiek nodrošināta to labturība un apzīmēšana.

III. Klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku izķeršana, izolācija un eitanāzija

6. Preiļu novada teritorijā klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu veic pakalpojuma sniedzējs ar kuru pašvaldība ir noslēgusi līgumu par Mājdzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu patversmē, un kura to var veikt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Dzīvnieku ķērāju un tā kontaktinformācija ir pieejama Preiļu novada pašvaldības oficiālajā mājas lapā www.preili.lv, sadaļā – "Novads" apakšsadaļā "Vide".

7. Pēc dzīvnieka identifikācijas datiem (kakla siksna ar kontaktinformāciju, mikroshēma vai tetovējums), nosakot Mājdzīvnieka īpašnieku, dzīvnieku ķērājs rīkojas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam. Izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi sedz Mājdzīvnieka īpašnieks, atbilstoši dzīvnieku patversmes cenrādim. Mājdzīvnieka īpašnieks saņem rēķinu par sev piederošajam dzīvniekam sniegtajiem pakalpojumiem saskaņā ar aktuālo cenrādi.

8. Dzīvnieku patversmē ievietoto Mājdzīvnieku īpašnieks 14 (četrpadsmit) dienu laikā var saņemt, uzrādot konkrētā Mājdzīvnieka pasi un apmaksājot visus izdevumus, kas saistīti ar Mājdzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi atbilstoši patversmes cenrādim.

9. Ja Īpašnieks nav pieteicies, tad pēc 14 (četrpadsmit) dienām patversme var piedāvāt Mājdzīvnieku jaunam īpašniekam vai veikt eitanāziju.

10. Par ievainotu Mājdzīvnieku vai Mājdzīvnieku līķi publiskajās vietās Preiļu novada administratīvajā teritorijā jāziņo Preiļu novada pašvaldības policijai vai arī pakalpojuma sniedzējam, ar kuru pašvaldība noslēgusi līgumu par Mājdzīvnieku līķu savākšanu.

11. Par klaiņojošu, bezpalīdzības stāvoklī nonākušu vai agresīvu Mājdzīvnieku jāziņo Preiļu novada pašvaldības policijai vai 6. punktā minētajam pakalpojuma sniedzējam.

12. No izdevumiem, kas saistīti ar Mājdzīvnieku noķeršanu, transportēšanu, izmitināšanu un aprūpi, var tikt atbrīvoti tie Mājdzīvnieku īpašnieki, kas pieļāvuši dzīvnieka klaiņošanu objektīvu iemeslu dēļ (īpašnieka ievietošana slimnīcas stacionārā un tml.), kas tiek pamatoti ar attaisnojošiem dokumentiem.

IV. Atbildība par noteikumu pārkāpumiem

13. Administratīvā atbildība par šajos noteikumos minētajiem pārkāpumiem iestājas, ja pēc pārkāpuma rakstura nav paredzēta administratīvā atbildība attiecīgo nozaru regulējošos likumos.

14. Par saistošo noteikumu 4. punktā minēto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

15. Šo saistošo noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu pār pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Preiļu novada pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Preiļu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājumi

16. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Preiļu novada pašvaldības 2022. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. 2022/8 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Preiļu novadā." (Latvijas Vēstnesis, 110, 08.06.2022.)

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

 

Paskaidrojuma raksts
Preiļu novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2024/5 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Preiļu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt tīru un veselīgu vidi Preiļu novada teritorijā, lai dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, novērst dzīvnieku klaiņošanu.

1.2. Šie saistošie noteikumi nosaka Mājdzīvnieku turēšanas kārtību, klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu Mājdzīvnieku izķeršanu, izolāciju un eitanāziju, kā arī nosaka pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.

1.3. Pašvaldībā šobrīd ir spēkā 2022. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. 2022/8 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Preiļu novadā" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 2022/8), kas ir izdoti pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" normām.

2023. gada 1. janvārī stājoties spēkā Pašvaldību likumam, spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām". Atbilstoši Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta piektajai daļai, ja spēku zaudē normatīvā akta izdošanas tiesiskais pamats (augstāka juridiska spēka tiesību norma, uz kuras pamata izdots cits normatīvais akts), tad spēku zaudē arī uz šā pamata izdotais normatīvais akts vai tā daļa.

Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts noteic, ka pašvaldības domei jāizvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstība Pašvaldību likumam un jāizdod jauni saistošie noteikumi. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam ir piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā Pašvaldību likumam.

1.4. Pašvaldības saistošajos noteikumos turpmāk tiks paredzēts atļaut turēt Preiļu pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā sterilizētus bezsaimnieka kaķus, ja tiek nodrošināta to labturība un apzīmēšana.

1.5. Izstrādājot saistošos noteikumus ir ievērots administratīvā akta izdošanas prioritātes princips. Par saistošajos noteikumos paredzētajiem pārkāpumiem ir paredzēta administratīvā atbildība, jo ir nepieciešams reaģēt uz kādu personas izdarītu pārkāpumu, kurš vairs nav novēršams.

Saistošajos noteikumos ir paredzēta atbildība par personas prettiesisku un vainojamu rīcību, kad netiek pienācīgi pildītas noteikumos noteiktās prasības, un tas aizskar sabiedrības intereses.

Par saistošo noteikumu 4. punktā noteikto prasību neievērošanu, kas attiecināms uz suņu bez pavadas ārpus norobežotās teritorijas atrašanos publiskās pludmalēs, parkos, stadionos un sporta laukumos, bērnu spēļu laukumos, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmos, publisko pasākumu teritorijās, izglītības un kultūras iestāžu teritorijās, paredzēta administratīvā atbildība – brīdinājums vai naudas sods. Piemērojamā soda apmērs tiks diferencēts atkarībā no nodarītā kaitējuma smaguma, ko izvērtēs pašvaldības policija. Nosakot administratīvā soda veidu un mēru, pašvaldības policija ņems vērā izdarītā pārkāpuma raksturu pie atbildības saucamās personas personību, mantisko stāvokli, pārkāpuma izdarīšanas apstākļus, atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus. Tāpat pastāv iespēja neuzsākt administratīvā pārkāpuma procesu, saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 15. pantu, personai var izteikt rakstisku aizrādījumu, kas ir viens no efektīvas prevencijas veidiem.

Administratīvais sods paredzēts ar mērķi atturēt sasitošajos noteikumos minētās personas no pārkāpumu izdarīšanas, aizstāvēt pārējo iedzīvotāju tiesības dzīvot sakoptā un drošā vidē.

Ar saistošo noteikumu regulējumu tiks nodrošināts samērīgums starp personai uzlikto pienākumu un sabiedrības interesēs sasniedzamo mērķi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu nav plānota, jo nav nepieciešami resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, esošo institūciju kompetences paplašināšanai, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi .

2.2. Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta Preiļu novada pašvaldības budžeta ietvaros. 2024. gada budžetā Mājdzīvnieku izķeršanai un sterilizācijai pašvaldība plānojusi 9000,00 euro lielus izdevumus.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā tiks uzlabota pašvaldības administratīvās teritorijas Mājdzīvnieku uzraudzība.

Aizliegums Mājdzīvniekiem atrasties noteiktās vietās, kā bērnu rotaļu laukumi, sporta laukumi, parki, kā arī aizliegums atrasties mājdzīvniekiem bez pavadas pašvaldības norādītās vietās veicinās iedzīvotāju, bērnu drošību.

3.2. Ietekme uz vidi/iedzīvotāju veselību – veicinās tīru un veselīgu vidi Preiļu novada teritorijā, lai dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, novērstu Mājdzīvnieku klaiņošanu.

3.3. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi Preiļu novada pašvaldības teritorijā – nav.

3.4. Ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošo noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Preiļu novada pašvaldības policija, Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Preiļu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

4.2. Nav paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi neietekmēs citas Preiļu novada pašvaldības funkcijas.

5.2. Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo cilvēkresursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildē pašvaldībā netiks veidotas jaunas institūcijas, to uzraugošās darbības veic 4.1. punktā minētās institūcijas.

6.2. Preiļu novada teritorijā klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu veic pakalpojuma sniedzējs ar kuru pašvaldība ir noslēgusi līgumu par Mājdzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu patversmē, un kura to var veikt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

Izdodot saistošos noteikumus, tiks izpildīts Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteiktais pienākums.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē uz divām nedēļām sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.preili.lv no 2024. gada 13. marta līdz 2024. gada 26. martam.

Minētajā termiņā iedzīvotāju iebildumi un priekšlikumi nav saņemti.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!