• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 30. aprīļa noteikumi Nr. 261 "Noteikumi par kārtību, kādā izmaksā kompensācijas uz valsts aizsardzības civilā dienesta mācībām iesauktajam rezervistam, un kompensāciju apmēru". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2024., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/op/2024/87.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 263

Grozījumi Ministru kabineta 2019. gada 12. februāra noteikumos Nr. 72 "Noteikumi par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem"

Vēl šajā numurā

07.05.2024., Nr. 87

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 261

Pieņemts: 30.04.2024.

OP numurs: 2024/87.1

2024/87.1
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 261

Rīgā 2024. gada 30. aprīlī (prot. Nr. 18 4. §)

Noteikumi par kārtību, kādā izmaksā kompensācijas uz valsts aizsardzības civilā dienesta mācībām iesauktajam rezervistam, un kompensāciju apmēru

Izdoti saskaņā ar Militārā dienesta likuma
66.1 panta desmito, vienpadsmito un divpadsmito daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. uz valsts aizsardzības civilā dienesta mācībām (turpmāk – mācības) iesauktajam rezervistam (turpmāk – rezervists) izmaksājamās kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību;

1.2. slimības naudas kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību;

1.3. nosacījumus, kārtību un apmēru, kādā rezervistam izmaksā transporta izdevumu kompensāciju.

2. Rezervists par vienu mācību dienu saņem kompensāciju piecu procentu apmērā no mēneša bāzes algas, kas noteikta karavīram ar kareivja dienesta pakāpi.

3. Aizsardzības ministrijas padotībā esošās iestādes (turpmāk – iestāde) vadītājs nosaka mācību dienas, par kurām rezervistam izmaksājama šo noteikumu 1.1. apakšpunktā minētā kompensācija, un nodrošina šo dienu uzskaiti.

4. Šo noteikumu 1.1. apakšpunktā minēto kompensāciju iestāde rezervistam izmaksā mēneša laikā pēc mācībām, veicot pārskaitījumu uz rezervista norādīto bankas kontu.

5. Iestāde rezervistam izmaksā šo noteikumu 1.2. apakšpunktā minēto kompensāciju 100 procentu apmērā no šo noteikumu 2. punktā minētās kompensācijas apmēra par pārejošas darbnespējas periodu, kas iestājies un iekrīt mācību laikā, sākot ar:

5.1. otro darbnespējas dienu, ja izsniegta darbnespējas lapa A un rezervists nesaņem slimības naudu no darba devēja;

5.2. pirmo darbnespējas dienu, ja izsniegta darbnespējas lapa B un rezervists nesaņem slimības pabalstu saskaņā ar likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un to apliecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmums.

6. Kopējo šo noteikumu 1.1. un 1.2. apakšpunktā minēto kompensāciju apmēru rezervistam nosaka, reizinot kompensācijas apmēru par vienu mācību dienu ar mācību dienu skaitu.

7. Lai saņemtu šo noteikumu 1.2. apakšpunktā minēto kompensāciju, rezervists:

7.1. ja ir darba tiesiskajās attiecībās, divu darbdienu laikā no darbnespējas lapas A noslēgšanas dienas iesniedz iestādes vadītājam darba devēja pašrocīgi parakstītu apliecinājumu, ka rezervists nav saņēmis un nesaņems slimības naudu par darbnespējas lapas A periodu, kas iestājies un iekrīt mācību laikā, un darbnespējas lapas izdruku no vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas;

7.2. ja ir saņemts Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmums par atteikumu piešķirt slimības pabalstu, divu darbdienu laikā no dienas, kad tas saņemts, iesniedz minēto lēmumu un darbnespējas lapas izdruku no vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas iestādes vadītājam.

8. Šo noteikumu 1.3. apakšpunktā minētās kompensācijas apmēru nosaka, ņemot vērā faktiskos izdevumus apliecinošus attaisnojuma dokumentus (biļetes, čekus, rēķinus par biļešu iegādi tīmeklī, patērētās degvielas vai elektroenerģijas iegādes čekus).

9. Uz mācībām iesauktais rezervists nokļūšanai no deklarētās dzīvesvietas Latvijā līdz pavēstē noteiktajai dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ, kā arī līdz veselības stāvokļa pārbaudes vietai un atpakaļ var izmantot personīgo vai valdījumā esošu transportlīdzekli, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu vai personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošana ir ekonomiski pamatoti lētāka par sabiedriskā transporta izmantošanu.

10. Ja rezervists uz mācībām vai veselības stāvokļa pārbaudes vietu ierodas no deklarētās dzīvesvietas ārvalstīs, viņš izvēlas ekonomiski pamatotu lētāko sabiedriskā transporta veidu. Var izmantot personīgo vai valdījumā esošu transportlīdzekli, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu vai personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošana ir ekonomiski pamatoti lētāka par sabiedriskā transporta izmantošanu. Kompensācijas apmēru, kas saistīts ar sabiedriskā transporta (dzelzceļa transports, gaisa transports, ūdenstransports, starpvalstu koplietošanas autotransports (autobuss)) vai personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošanu, lai no ārvalstīs deklarētās dzīvesvietas dotos uz dienesta pienākumu izpildes vietu un atpakaļ, kā arī uz veselības stāvokļa pārbaudes vietu un atpakaļ, nosaka, ņemot vērā faktiskos izdevumus apliecinošus attaisnojuma dokumentus (biļetes, čekus vai rēķinus par biļešu iegādi tīmeklī), kas atbilst ekonomiskās klases vai tai pielīdzināmās klases tarifiem izvēlētajā sabiedriskā transporta veidā, vai personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa degvielas vai elektroenerģijas faktiskos izdevumus apliecinošus attaisnojuma dokumentus (čekus).

11. Lai saņemtu šo noteikumu 1.3. apakšpunktā minēto kompensāciju, rezervists iestādes vadītājam vai viņa pilnvarotai amatpersonai līdz nākamā mēneša desmitajam datumam iesniedz šādus dokumentus, norādot katru sabiedriskā transporta vai personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošanas gadījumu iepriekšējā kalendāra mēnesī:

11.1. iesniegumu par personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izdevumu kompensācijas piešķiršanu, kurā norāda deklarēto dzīvesvietu un kontu kredītiestādē, uz kuru pārskaitīt kompensāciju, un informāciju par personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošanas nepieciešamību (atbilstoši šo noteikumu 9. vai 10. punktam norādot informāciju par transportlīdzekļa izvēli), lai nokļūtu no deklarētās dzīvesvietas līdz civilā dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ, kā arī līdz veselības pārbaudes vietai un atpakaļ, un izmantotā transportlīdzekļa marku un modeli (ja attiecināms, arī variantu un versiju), motora tilpumu, degvielas veidu, brauciena maršrutu, kilometrāžu, patērētās degvielas daudzumu, degvielas cenu, summu, kā arī braucienam nepieciešamo attiecīgās markas degvielas daudzumu vai elektroenerģijas patēriņu (1. pielikums);

11.2. iesniegumu par sabiedriskā transporta izdevumu kompensācijas piešķiršanu, kurā norāda deklarēto dzīvesvietu, kontu kredītiestādē, uz kuru pārskaitīt kompensāciju, un informāciju par sabiedriskā transporta izmantošanas nepieciešamību (atbilstoši šo noteikumu 9. vai 10. punktam norādot informāciju par transportlīdzekļa izvēli), lai nokļūtu līdz civilā dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ, kā arī līdz veselības pārbaudes vietai un atpakaļ (2. pielikums);

11.3. faktiskos izdevumus apliecinošos attaisnojuma dokumentus (biļetes, čeki vai rēķini par biļešu iegādi tīmeklī, patērētās degvielas vai elektroenerģijas iegādes čeki).

12. Šo noteikumu 1.2. un 1.3. apakšpunktā minēto kompensāciju iestāde rezervistam izmaksā mēneša laikā pēc šo noteikumu 7. vai 11. punktā minēto dokumentu iesniegšanas, veicot pārskaitījumu uz rezervista norādīto bankas kontu.

Ministru prezidente E. Siliņa

Aizsardzības ministrs A. Sprūds

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 30. aprīļa
noteikumiem Nr. 261

Informācija par personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošanu
20____. gada ______________________

Nr.
p.k.

Datums

Maršruts un kilometrāža

Īss pamatojums personīgā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošanas nepieciešamībai

Izmantotā transportlīdzekļa marka un modelis (ja attiecināms, arī variantu un versiju), motora tilpums, degvielas veids

Braucienam nepieciešamo attiecīgās markas degvielas patēriņu uz 100 kilometriem vai elektroenerģijas patēriņu (atbilstoši informācijai, kas norādīta Ceļu satiksmes drošības direkcijas veidotajā rokasgrāmatā par vidējo degvielas patēriņu un CO2 izplūdi vai kas norādīta transportlīdzekļa izgatavotāja dokumentos)

Amatpersona (amats, vārds, uzvārds), kura deleģējusi konkrēto civilā dienesta pienākumu veikšanu

Patērētās degvielas vai elektroenerģijas daudzums, cena, summa

Civilā dienesta pienākumu izpildes laiks


Iesniedzējs    
 

(vārds, uzvārds, datums* un paraksts*)

 

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 30. aprīļa
noteikumiem Nr. 261

Informācija par sabiedriskā transporta izmantošanu
20____. gada ______________________

Nr.
p.k.

Datums

Maršruts

Izmantotā sabiedriskā transportlīdzekļa veids

Īss pamatojums sabiedriskā transportlīdzekļa izmantošanas nepieciešamībai

Amatpersona (amats, vārds, uzvārds), kura deleģējusi konkrēto civilā dienesta pienākumu veikšanu

Civilā dienesta pienākumu izpildes laiks

Biļetes cena

               
               

Iesniedzējs    
 

(vārds, uzvārds, datums* un paraksts*)

 

Piezīme * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!