• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bauskas novada domes 2024. gada 28. marta saistošie noteikumi Nr. 2 "Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgu personu aizgādņiem". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.04.2024., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/op/2024/80.39

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dienvidkurzemes novada domes saistošie noteikumi Nr. 2024/4

Par grozījumiem Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 11 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Dienvidkurzemes novadā"

Vēl šajā numurā

24.04.2024., Nr. 80

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Bauskas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2

Pieņemts: 28.03.2024.

OP numurs: 2024/80.39

2024/80.39
RĪKI

Bauskas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 2

Bauskā 2024. gada 28. martā (prot. Nr. 3, 7. p.)

Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgu personu aizgādņiem

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Bauskas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) pabalsta aizgādnībā esošo pilngadīgo personu aizgādņiem (turpmāk – pabalsts) apmēru, kā arī tā piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kuru bāriņtiesa ir iecēlusi par aizgādni vai pagaidu aizgādni (turpmāk – aizgādnis) pilngadīgai personai, kurai tiesa ir ierobežojusi rīcībspēju, vai nodibinājusi pagaidu aizgādnību (turpmāk arī – aizgādnībā esoša persona), ja:

2.1. aizgādnībā esošā persona ir deklarējusi dzīvesvietu Bauskas novada administratīvajā teritorijā vai aizgādnībā esošas personas pēdējā deklarētā dzīvesvieta pirms ievietošanas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā ir bijusi Bauskas novada administratīvajā teritorijā;

2.2. aizgādnis nesaņem pabalstu citā pašvaldībā.

3. Pabalsta apmērs aizgādnim par katru aizgādnībā esošo personu ir 50,00 euro mēnesī, vai 25,00 euro mēnesī, ja aizgādnībā esošā persona dzīvo ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā.

4. Bauskas novada bāriņtiesa (turpmāk – Bāriņtiesa), ieceļot aizgādni pilngadīgai personai, kurai tiesa ir ierobežojusi rīcībspēju vai nodibinājusi pagaidu aizgādnību, informē par aizgādņa tiesībām saņemt pabalstu.

5. Pabalsta saņemšanai aizgādnis iesniedz pašvaldības iestādei "Bauskas novada Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests) iesniegumu par pabalsta piešķiršanu kādā no šiem veidiem:

5.1. nosūtot rakstveida elektroniski parakstītu iesniegumu Sociālajam dienestam oficiālajā elektroniskajā adresē (e-Adrese) vai uz Sociālā dienesta oficiālo elektroniskā pasta adresi: socialais.dienests@bauskasnovads.lv;

5.2. iesniedzot klātienē Sociālajā dienestā;

5.3. nosūtot Sociālajam dienestam pa pastu ("Bauskas novada Sociālais dienests", Rūpniecības iela 7, Bauska, Bauskas novads, LV-3901);

5.4. iesniedzot klātienē kādā no Bauskas novada Valsts un pašvaldības vienotajiem klientu apkalpošanas centriem.

6. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieņem, kā arī pabalsta izmaksu organizē Sociālais dienests.

7. Sociālais dienests 6. punktā minēto lēmumu pieņem ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

8. Gadījumā, ja Sociālais dienests pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu, pabalstu piešķir no dienas, kad aizgādnis iesniedzis iesniegumu par pabalsta piešķiršanu.

9. Pabalstu aizgādnim izmaksā vienu reizi ceturksnī līdz ceturkšņa pēdējā mēneša 20. datumam, to pārskaitot uz aizgādņa iesniegumā norādīto kredītiestādes norēķinu kontu vai izmaksājot skaidrā naudā.

10. Pabalstu par nepilnu mēnesi izmaksā proporcionāli dienu skaitam mēnesī no noteikumu 3. punktā noteiktā pabalsta apmēra.

11. Aizgādnim, kuram piešķirts pabalsts, ir pienākums triju darbdienu laikā rakstveidā informēt Sociālo dienestu, ja aizgādnībā esošā persona:

11.1. deklarējusi dzīvesvietu ārpus Bauskas novada administratīvās teritorijas;

11.2. ievietota ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā;

11.3. atgriezusies dzīvesvietā no ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas;

11.4. mirusi.

12. Ja aizgādnis nav informējis Sociālo dienestu par noteikumu 11.1., 11.2. vai 11.4. apakšpunktā minētajiem apstākļiem un turpinājis saņemt pabalstu, aizgādnim ir pienākums nepamatoti saņemto pabalstu atmaksāt pašvaldībai. Ja aizgādnis nepamatoti saņemto pabalstu neatmaksā labprātīgi noteiktajā termiņā, to piedzen tiesas ceļā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

13. Bāriņtiesa triju darbdienu laikā rakstveidā informē Sociālo dienestu, ja aizgādnis līdz kārtējā gada 1. februārim nav iesniedzis Bāriņtiesā norēķinu par iepriekšējā gada aizgādnības pārvaldību. Sociālais dienests aiztur pabalsta izmaksu līdz brīdim, kad saņemta informācija no Bāriņtiesas par norēķina par aizgādnības pārvaldību saņemšanu. Ja aizgādnis norēķina par aizgādnības pārvaldību iesniegšanas termiņu kavējis trīs mēnešus, pabalsta izmaksu atsāk no dienas, kad iesniegts norēķins par aizgādnības pārvaldību, anulējot aizturēto pabalsta summu.

14. Pabalsta samaksu pārtrauc vai izbeidz, ja:

14.1. aizgādnībā esošā persona mainījusi deklarēto dzīvesvietu ārpus Bauskas novada administratīvās teritorijas, izņemot gadījumā, ja aizgādnībā esošā persona ievietota ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā;

14.2. aizgādnis vai aizgādnībā esoša persona ir mirusi;

14.3. Bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par aizgādņa atcelšanu, atstādināšanu vai atlaišanu no aizgādņa pienākumu pildīšanas;

14.4. tiesa aizgādnībā esošajai personai atcēlusi rīcībspējas ierobežojumu, izbeigusi pagaidu aizgādnību vai beidzies tiesas nolēmuma darbības termiņš par pagaidu aizgādnības nodibināšanu.

15. Bāriņtiesa triju darbdienu laikā rakstveidā informē Sociālo dienestu par noteikumu 14.3. apakšpunktā minētā lēmumu pieņemšanu.

16. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Bauskas novada domes 2022. gada 22. decembra saistošie noteikumi Nr. 31 "Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgu personu aizgādņiem".

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis

 

Paskaidrojuma raksts
Bauskas novada domes 2024. gada 28. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 2 "Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgu personu aizgādņiem"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Civillikuma 355. pants nosaka, ka bāriņtiesa par aizgādni var iecelt personas izraudzīto aizgādni, aizgādnībā nododamā laulāto vai kādu no tuvākajiem radiniekiem. Tomēr ne visām personām, kurām ar tiesas lēmumu nodibināta pagaidu aizgādnība vai kurām tiesa ierobežojusi rīcībspēju garīga rakstura vai citu veselības traucējumu vai izšķērdīgas dzīves, kā arī alkohola vai citu apreibinošu vielu pārmērīgas lietošanas dēļ, ir laulātais vai tuvs radinieks vai arī iepriekš minētās personas nevar uzņemties aizgādņa pienākumus savas veselības vai citu iemeslu dēļ. Papildus tam, neviens normatīvais akts nepiešķir aizgādnim tiesības saņemt kādu materiālu atbalstu, lai daļēji segtu izdevumus, kas rodas pildot aizgādņa pienākumus, kas arī ir viens no iemesliem, kādēļ Bauskas novada bāriņtiesai (turpmāk – Bāriņtiesa) ir grūtības atrast personas, kuras uzņemtos pildīt aizgādņa pienākumus.

Lai sniegtu materiālu atbalstu aizgādņiem, Bauskas novada dome, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, 2022. gada 22. decembrī pieņēma lēmumu Nr. 577 "Par Bauskas novada domes saistošo noteikumu "Par pabalstu aizgādnībā esošu pilngadīgu personu aizgādņiem" apstiprināšanu", ar kuru tika apstiprināti Bauskas novada domes 2022. gada 22. decembra saistošie noteikumi Nr. 31 "Par pabalstu aizgādnībā esošu pilngadīgu personu aizgādņiem". Ar minētajiem saistošajiem noteikumiem tika noteikts, ka personai, kuru bāriņtiesa ir iecēlusi par aizgādni vai pagaidu aizgādni, ir tiesības saņemt pabalstu 50,00 euro apmērā mēnesī par vienu aizgādnībā esošu personu.

2023. gada 1. janvārī stājās spēkā Pašvaldību likums un saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Ievērojot minēto, lai pašvaldība varētu turpināt īstenot mērķi, kas ietverts jau 2022. gadā izdotajos saistošajos noteikumos – atbalstīt personas, kuras bāriņtiesa ir iecēlušas pa aizgādņiem vai pagaidu aizgādņiem, nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus, pamatojoties uz Pašvaldību likumā noteikto izdošanas tiesisko pamatu – Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu.

Saistošajos noteikumos ir veiktas izmaiņas attiecībā uz pabalsta apmēru un tā izmaksas kārtību. Tajos ir saglabāts noteiktais pabalsta apmērs aizgādnim (50,00 euro mēnesī), taču gadījumā, ja aizgādnībā esošā persona dzīvo ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, pabalsta apmērs ir 25,00 euro mēnesī, ņemot vērā, ka daļu no pienākumiem attiecībā pret aizgādnībā esošo personu veic ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcija.

Pabalsts tiek izmaksāts vienu reizi ceturksnī līdz ceturkšņa pēdējā mēneša 20. datumam, lai Sociālajā dienestā tiktu samazināts administratīvais slogs, kas saistīts ar pabalstu izmaksu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu paredz izdevumu daļu.

Pašvaldības izdevumi 2023. gadā, veicot pabalsta izmaksu 120 aizgādņiem, bija 57250,00 euro. Pamatojoties uz 2022. gadā izdotajiem saistošajiem noteikumiem, kas paredzēja neatkarīgi no aizgādnībā esošās personas dzīvesvietas aizgādnim izmaksāt pabalstu 50,00 euro apmērā, 2024. gada budžetā ieplānotā kopējā summa pabalsta izmaksai 120 aizgādņiem ir 72000,00 euro. Tomēr, ņemot vērā jaunajos saistošajos noteikumos ietverto regulējumu pabalsta apmēru samazināt līdz 25,00 euro par aizgādnībā esošām personām, kuras atrodas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, paredzams plānotās nepieciešamās summas pabalstu izmaksai samazinājums par 6975,00 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme – saistošie noteikumi rada tiešu, pozitīvu ietekmi uz saistošajos noteikumos noteikto mērķa grupu (aizgādņiem vai pagaidu aizgādņiem), sniedzot tiem materiālu atbalstu aizgādņa pienākumu pildīšanas laikā.

Ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci – nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Salīdzinot ar 2022. gada 22. decembra saistošajos noteikumos ietverto regulējumu par pabalsta pieprasīšanu ar jaunajos saistošajos noteikumos noteikto, regulējums nav mainīts. Papildus tam saistošie noteikumi ir papildināti ar iesnieguma par pabalsta pieprasīšanu iesniegšanas veidiem, norādot, ka aizgādnis iesniegumu Sociālajam dienestam var iesniegt:

1) nosūtot rakstveida elektroniski parakstītu iesniegumu Sociālajam dienestam oficiālajā elektroniskajā adresē (eAdrese) vai uz Sociālā dienesta oficiālo elektroniskā pasta adresi: socialais.dienests@bauskasnovads.lv;

2) iesniedzot klātienē Sociālajā dienestā;

3) nosūtot Sociālajam dienestam pa pastu ("Bauskas novada Sociālais dienests", Rūpniecības iela 7, Bauska, Bauskas novads, LV-3901);

4) iesniedzot klātienē kādā no Bauskas novada Valsts un pašvaldības vienotajiem klientu apkalpošanas centriem.

Jautājumu gadījumā par saistošo noteikumu piemērošanu persona var vērsties Sociālajā dienestā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – īstenot bērnu un aizgādnībā esošu personu tiesību un interešu aizsardzību, īstenošanai, ņemot vērā, ka materiālais atbalsts netiešā veidā sniedz atbalstu aizgādnībā esošajām personām.

Saistošo noteikumu izpildes administrēšanu nodrošinās Sociālais dienests, jaunas darba vietas netiks veidotas, jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem netiks noteikti.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Atbildīgā institūcija par saistošo noteikumu izpildi ir Sociālais dienests. Jauna institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija nav paredzēta.

Izpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, tas ir, ar pašvaldības noteikto pabalstu aizgādņiem tiek sniegts materiāls atbalsts aizgādņa pienākumu pildīšanas laikā. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir samērīgi un atbilstoši leģitīmā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas un diskusijas starp Bauskas novada pašvaldības speciālistiem.

Saistošie noteikumi publicēti pašvaldības mājaslapā www.bauskasnovads.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Publiskās apspriešanas termiņā neviens ieteikums vai priekšlikums netika saņemts.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!