• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jēkabpils novada domes 2024. gada 22. februāra saistošie noteikumi Nr. 4 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2024., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/op/2024/49.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mārupes novada domes saistošie noteikumi Nr. 4/2024

Lokālplānojuma, ar kuru groza teritorijas plānojumu nekustamā īpašuma Plieņciema iela 41, Mārupē, Mārupes novadā (kadastra Nr. 80760031280) teritorijā, Grafiskā daļa un Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi

Vēl šajā numurā

08.03.2024., Nr. 49

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jēkabpils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 4

Pieņemts: 22.02.2024.

OP numurs: 2024/49.17

2024/49.17
RĪKI

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 4

Jēkabpils novadā 2024. gada 22. februārī

Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes 22.02.2024.
lēmumu Nr. 147 (prot. Nr. 4, 79. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punktu,
likuma "Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu" 6. pantu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka materiālā atbalsta, kas saistīts ar pašvaldības iedzīvotāju un sociālo grupu interesēs brīvprātīgi īstenotajām iniciatīvām, veidus, apmērus, piešķiršanas un izmaksas kārtību Jēkabpils novadā.

2. Saistošajos noteikumos lietotie termini:

2.1. Bezpiederīgs mirušais – mirušais, kuram nav laulātā, radinieku vai citas personas, kura uzņemtos mirušā apbedīšanu;

2.2. Mājsaimniecība – vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kura saimnieko atsevišķi;

2.3. Materiālais atbalsts – pašvaldības sniegtais atbalsts mājsaimniecībai pabalstu vai atvieglojumu veidā.

3. Materiālā atbalsta veidi:

3.1. atbalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai:

3.1.1. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē;

3.1.2. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības iestādē;

3.1.3. pabalsts izglītojamajam, kuram noteiktas mācības mājās;

3.1.4. pabalsts zupas virtuves izmantošanai;

3.2. pabalsts uzsākot mācību gadu;

3.3. pabalsts absolvējot vispārējās izglītības iestādi;

3.4. bērna piedzimšanas pabalsts;

3.5. pabalsts politiski represētai personai, nacionālās pretošanās kustības un Otrā pasaules kara dalībniekam;

3.6. pabalsts 100 gadu jubilejā;

3.7. pabalsts kāzu jubilejā;

3.8. pabalsts Ziemassvētku paciņas iegādei;

3.9. ikmēneša pabalsts aizgādnim;

3.10. pabalsts veselīga dzīvesveida veicināšanai;

3.11. apbedīšanas pabalsts;

3.12. pabalsts atsevišķu situāciju risināšanai;

3.13. pabalsts higiēnas pakalpojumu nodrošināšanai.

4. Tiesības saņemt materiālo atbalstu, izņemot šo noteikumu 15.3., 17.4., 25.3., 56.2. apakšpunktā, 3.9. un 3.11. apakšnodaļā minēto atbalstu un pabalstu šo noteikumu 87.2. un 87.4. apakšpunktā minētās situācijas risināšanai, ir tikai tai mājsaimniecībai, kuras dzīvesvieta deklarēta Jēkabpils novadā. Tiesības saņemt šo noteikumu 15.3., 17.4. un 25.3. apakšpunktā minēto pabalstu ir mājsaimniecībai, kuras bērns apgūst izglītības programmu Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas vai vispārējās izglītības iestādē, 56.2. apakšpunktā minēto pabalstu – personai, kuru Jēkabpils novada bāriņtiesa iecēlusi par aizbildni, 3.9. apakšnodaļā minēto pabalstu – personai, kuru Jēkabpils novada bāriņtiesa iecēlusi par aizgādni vai pagaidu aizgādni, 3.11. apakšnodaļā minēto pabalstu un pabalstu šo noteikumu 87.4. apakšpunktā minētās situācijas risināšanai – mājsaimniecībai, kura uzņēmusies organizēt mirušās personas apbedīšanu, kā arī mirstīgo atlieku kremēšanu un transportēšanu no ārvalstīm uz Latviju, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Pabalstu šo noteikumu 87.2. apakšpunktā noteiktās situācijas risināšanai ir tiesības saņemt tikai tādai personai, kurai nav deklarētas dzīvesvietas vai tā deklarēta citā pašvaldībā vai tās pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir citā pašvaldībā.

2. Materiālā atbalsta piešķiršanas kārtība

5. Materiālā atbalsta saņemšanai, izņemot šo noteikumu 3.1.1. un 3.6. apakšnodaļā minēto pabalstu saņemšanai, viena no mājsaimniecības personām (turpmāk – iesniedzējs) Jēkabpils novada Sociālajā dienestā (turpmāk – sociālais dienests) iesniedz rakstisku iesniegumu, kā arī iesniedz vai uzrāda citus attiecīgā materiālā atbalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus, ja tie nav valsts vai pašvaldības iestāžu rīcībā.

6. Šo noteikumu 3.1.1. apakšnodaļā minētā pabalsta saņemšanai, iesniedzējs Jēkabpils novada Izglītības pārvaldē (turpmāk – Izglītības pārvalde) iesniedz rakstisku iesniegumu, kā arī iesniedz vai uzrāda citus attiecīgā materiālā atbalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus, ja tie nav valsts vai pašvaldības iestāžu rīcībā.

7. Šo noteikumu 3.6. apakšnodaļā minēto pabalstu, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (turpmāk – PMLP) sniegto informāciju par personām, kuras deklarētas Jēkabpils novada pašvaldībā un attiecīgajā gadā sasniegs 100 gadu vecumu, uz Jēkabpils novada pašvaldības iniciatīvas pamata piešķir sociālais dienests. Šajā punktā minēto informāciju sociālais dienests, bez attiecīgo personu rakstiskas piekrišanas saņemšanas, pieprasa PMLP ne retāk kā vienu reizi gadā.

8. Iesniedzējs šo noteikumu 5. un 6. punktā minēto iesniegumu un citus dokumentus iesniedz personīgi, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, nosūta pa pastu vai elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu un apriti.

9. Iesniedzot sociālajā dienestā, Izglītības pārvaldē šo noteikumu 5. un 6. punktā minēto iesniegumu, mājsaimniecība sociālajam dienestam, Izglītības pārvaldei dod atļauju iegūt un izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai par materiālā atbalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt materiālo atbalstu, veikt datu apstrādi pašvaldību sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammā SOPA, Valsts izglītības informācijas sistēmā un pašvaldības grāmatvedībai veikt datu apstrādi materiālā atbalsta izmaksas nodrošināšanai.

10. Sociālajam dienestam ir tiesības, izmantojot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju, bez attiecīgo personu rakstiskas piekrišanas saņemšanas, iegūt ziņas par mirušās personas apgādniekiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma izpratnē un ģimenes locekļiem (vecāki, vecvecāki, māsas, brāļi), lai, nepieciešamības gadījumā, risinātu jautājumu par mirušās personas apbedīšanu saskaņā ar šo noteikumu 3.11. apakšnodaļā noteikto.

11. Sociālais dienests mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtē iespēju sniegt atbilstošu materiālo atbalstu un pieņem lēmumu par materiālā atbalsta, izņemot šo noteikumu 3.1.1. apakšnodaļā minētā pabalsta, piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt materiālo atbalstu, ja nav ievērotas šo noteikumu prasības.

12. Izglītības pārvalde mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtē iespēju sniegt materiālo atbalstu un pieņem lēmumu par šo noteikumu 3.1.1. apakšnodaļā minētā pabalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt pabalstu, ja nav ievērotas šo noteikumu prasības.

13. Materiālais atbalsts netiek piešķirts mājsaimniecībai, kura saņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus institūcijā vai atrodas ieslodzījumā.

14. Materiālo atbalstu iesniedzējam izmaksā skaidrā naudā vai pārskaita uz šo noteikumu 5. punktā minētajā iesniegumā norādīto iesniedzēja kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu vai pārskaitot pakalpojuma sniedzējam. Materiālā atbalsta izmaksai sociālais dienests sagatavo un iesniedz pašvaldības grāmatvedībā pabalstu izmaksas sarakstus, kuros norādīts iesniedzēja vārds, uzvārds, personas kods un konta numurs, ja pabalsts tiek izmaksāts ar pārskaitījumu, kā arī izmaksājamā pabalsta summa.

3. Materiālā atbalsta veidi

3.1. Atbalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai
3.1.1. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē

15. Tiesības saņemt pabalstu ir:

15.1. daudzbērnu ģimenei par izglītojamo, kurš apmeklē Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi;

15.2. mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš apgūst speciālās izglītības programmu Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē;

15.3. daudzbērnu ģimenei, trūcīgai un maznodrošinātai mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš deklarēts citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, bet apmeklē Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi.

16. Pabalsts tiek piešķirts ar mēnesi, kurā saņemts šo noteikumu 6. punktā minētais iesniegums, nodrošinot bezmaksas ēdināšanu. Pabalsts netiek piešķirts, ja izglītojamajam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana vai kompensēti ar izglītojamā ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar pirmsskolas izglītības iestādes dibinātāja vai pašvaldības, kurā deklarēta izglītojamā dzīvesvieta, lēmumu.

3.1.2. Pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības iestādē

17. Tiesības saņemt pabalstu ir:

17.1. daudzbērnu ģimenei par izglītojamo, kurš iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādē;

17.2. mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš apgūst speciālās izglītības programmu Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās vai speciālās izglītības iestādē;

17.3. mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš apgūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādē un ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona līdz 24 gadu vecumam, kurai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa;

17.4. daudzbērnu ģimenei, trūcīgai un maznodrošinātai mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš deklarēts citas pašvaldības administratīvajā teritorijā un iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādē.

18. Pabalstu piešķir līdz katra mācību semestra beigām. Sociālais dienests informē attiecīgo izglītības iestādi par izglītojamajiem, kuriem piešķirts pabalsts.

19. Pabalsta apmēru nosaka, ņemot par pamatu Jēkabpils novada domes noteikto ēdināšanas maksu dienā Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās un speciālajās izglītības iestādēs un klātienes un/vai attālināto mācību dienu skaitu.

20. Pabalsta apmēru aprēķina un izmaksā reizi mēnesī par iepriekšējo kalendāra mēnesi, pamatojoties uz izglītības iestādes iesniegto izglītojamo sarakstu (pielikums). Izglītības iestāde izglītojamo sarakstu iesniedz sociālajā dienestā līdz nākamā mēneša 10. datumam.

21. Pabalstu par ēdināšanas pakalpojuma sniegšanu izglītojamajiem klātienes mācību laikā pārskaita:

21.1. izglītības iestādei, ja ēdināšanu nodrošina izglītības iestāde pati;

21.2. ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam saskaņā ar šo noteikumu 20. punktā minēto sarakstu un ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja iesniegto rēķinu par iepriekšējo kalendāra mēnesi, ja izglītības iestāde izglītojamo ēdināšanu nodrošina ārpakalpojuma veidā.

22. Pabalstu izglītojamo ēdināšanas nodrošināšanai attālināto mācību laikā izmaksā iesniedzējam.

23. Ja izglītības iestāde izglītojamo ēdināšanu organizē izsniedzot ēdināšanas talonus, ēdināšanas talons ir derīgs tikai uz tā norādītajā datumā.

24. Pabalsts netiek piešķirts, ja izglītojamajam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana vai kompensēti ar izglītojamā ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar izglītības iestādes dibinātāja vai pašvaldības, kurā deklarēta izglītojamā dzīvesvieta, lēmumu.

3.1.3. Pabalsts izglītojamajam, kuram noteiktas mācības mājās

25. Tiesības saņemt pabalstu ir:

25.1. daudzbērnu ģimenei par izglītojamo, kurš iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādē, ja mācības tiek organizētas mājās Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumos Nr. 253 "Kārtība, kādā organizējama ilgstoši slimojošu izglītojamo izglītošanās ārpus izglītības iestādes" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 253) noteiktajā kārtībā;

25.2. mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš apgūst speciālās izglītības programmu Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās vai speciālās izglītības iestādē un mācības tiek organizētas mājās MK noteikumos Nr. 253 noteiktajā kārtībā;

25.3. daudzbērnu ģimenei, trūcīgai un maznodrošinātai mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš deklarēts citas pašvaldības administratīvajā teritorijā un iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādē, ja mācības tiek organizētas mājās MK noteikumos Nr. 253 noteiktajā kārtībā.

26. Pabalsta piešķiršanai sociālais dienests pieprasa izziņu no izglītības iestādes par to, ka izglītojamā mācības tiek organizētas mājās.

27. Pabalstu piešķir līdz katra mācību semestra beigām, nepārsniedzot izglītojamajam noteikto mācību organizēšanas mājās periodu.

28. Pabalsta apmēru aprēķina un izmaksā reizi mēnesī par iepriekšējo kalendāra mēnesi, ņemot par pamatu Jēkabpils novada domes noteikto ēdināšanas maksu dienā Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās un speciālajās izglītības iestādēs un mājās organizēto mācību dienu skaitu.

29. Pabalsts netiek piešķirts, ja izglītojamajam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana vai kompensēti ar izglītojamā ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar izglītības iestādes dibinātāja vai pašvaldības, kurā deklarēta izglītojamā dzīvesvieta, lēmumu.

3.1.4. Pabalsts zupas virtuves izmantošanai

30. Tiesības saņemt pabalstu ir mājsaimniecībai, kurai objektīvu apstākļu dēļ ir ierobežota vai nav iespēja saņemt pietiekamu uzturu.

31. Pabalstu, izvērtējot mājsaimniecības sociālo situāciju, piešķir uz laiku līdz trīs mēnešiem.

32. Pabalsta saņemšanai sociālais dienests izsniedz zupas virtuves talonu zupas saņemšanai sociālā dienesta zupas virtuvē, norādot pabalsta saņemšanas ilgumu un mājsaimniecības locekļu skaitu.

3.2. Pabalsts uzsākot mācību gadu

33. Tiesības saņemt pabalstu vienu reizi kalendārajā gadā ir:

33.1. mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš uzsāk mācības Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādes 1. klasē;

33.2. mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš uzsāk mācības speciālās izglītības iestādes 1. klasē;

33.3. daudzbērnu ģimenei par izglītojamo, kurš uzsāk mācību gadu:

33.3.1. Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādes 2.–12. klasē;

33.3.2. speciālās izglītības iestādes 2.–12. klasē;

33.3.3. profesionālās izglītības iestādes pilna laika klātienē, nestrādā un nav sasniedzis 20 gadu vecumu.

34. Pabalstu var pieprasīt no 1. jūlija līdz 30. novembrim.

35. Pabalsta apmērs ir 50 euro par katru šo noteikumu 33.1. un 33.2. apakšpunktā minēto izglītojamo un 40 euro par katru šo noteikumu 33.3. apakšpunktā minēto izglītojamo.

3.3. Pabalsts absolvējot vispārējās izglītības iestādi

36. Tiesības saņemt pabalstu ir trūcīgai mājsaimniecībai par izglītojamo, kurš absolvē Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādes 9. un 12. klasi.

37. Pabalstu var pieprasīt viena mēneša laikā no Ministru kabineta 9. un 12. klašu izglītojamajiem noteiktā mācību gada ilguma beigām.

38. Sociālais dienests pabalsta piešķiršanai, pēc šo noteikumu 5. punktā minētā iesnieguma saņemšanas, pieprasa informāciju no izglītības iestādes par to, ka izglītojamais absolvē izglītības iestādi.

39. Pabalsta apmērs ir 50 euro par katru šo noteikumu 36. punktā minēto izglītojamo.

3.4. Bērna piedzimšanas pabalsts

40. Tiesības saņemt pabalstu par katru jaundzimušo, kura dzīvesvieta deklarēta Jēkabpils novadā, ir vienam no jaundzimušā bioloģiskajiem vecākiem un personai, kura ar bāriņtiesas nolēmumu iecelta par aizbildni bērnam līdz viena gada vecumam, ja vismaz vienam no jaundzimušā bioloģiskajiem vecākiem vai aizbildņa dzīvesvieta nepārtraukti ne mazāk kā vienu gadu pirms pabalsta pieprasīšanas deklarēta Jēkabpils novadā.

41. Pabalstu var pieprasīt trīs mēnešu laikā no bērna dzimšanas vai aizbildnības nodibināšanas dienas, papildus šo noteikumu 5. punktā minētajam iesniegumam sociālajā dienestā iesniedzot:

41.1. bāriņtiesas lēmuma par aizbildņa iecelšanu kopiju, ja lēmumu par aizbildnības nodibināšanu pieņēmusi citas pašvaldības bāriņtiesa;

41.2. ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegta dokumenta par bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju kopiju, ja bērns piedzimis ārvalstī.

42. Ārvalstī izsniegtu dokumentu, kas apliecina bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju (turpmāk – ārvalsts dokuments), pielīdzina Latvijā izsniegtam dokumentam, kas apliecina bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju, ja tas atbilst šādām prasībām:

42.1. ārvalsts dokuments satur informāciju par bērna piedzimšanas vietu un laiku;

42.2. ārvalsts dokumentam ir pievienots Valsts valodas likuma 10. panta trešajā daļā noteiktajā kārtībā apliecināts tulkojums valsts valodā, izņemot gadījumus, kuros atbilstoši Valsts valodas likuma 10. panta ceturtajai daļai ārvalsts dokumentu var pieņemt un izskatīt bez tulkojuma valsts valodā;

42.3. persona, kurai izsniegts ārvalsts dokuments, ir ievērojusi Dokumentu legalizācijas likumā noteikto kārtību attiecīgajā ārvalstī izsniegto dokumentu īstuma apliecināšanai.

43. Pabalsta apmērs ir 300 euro par katru jaundzimušo.

44. Pabalstu nepiešķir, ja:

44.1. bērns nodzīvojis mazāk par septiņām diennaktīm;

44.2. bērns saņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus institūcijā vai ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu audžuģimenē;

44.3. pabalstu piešķīrusi cita pašvaldība;

44.4. pabalsts piešķirts aizbildnībā esošā bērna bioloģiskajiem vecākiem.

3.5. Pabalsts politiski represētai personai, nacionālās pretošanās kustības un Otrā pasaules kara dalībniekam

45. Tiesības saņemt pabalstu ir politiski represētai personai, nacionālās pretošanās kustības un Otrā pasaules kara dalībniekam sagaidot:

45.1. Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu (4. maiju);

45.2. Latvijas Republikas proklamēšanas dienu (18. novembri).

46. Pabalsts, uzrādot politiski represētās personas, nacionālās pretošanās kustības vai Otrā pasaules kara dalībnieka apliecību, pieprasāms divas reizes gadā, no 1. aprīļa līdz 20. jūnijam un no 1. oktobra līdz 20. decembrim.

47. Pabalsta apmērs ir 150 euro kalendārajā gadā – 75 euro sagaidot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu un 75 euro sagaidot Latvijas Republikas proklamēšanas dienu.

3.6. Pabalsts 100 gadu jubilejā

48. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kura sasniegusi 100 gadu vecumu.

49. Pabalsta apmērs ir 200 euro.

50. Pabalstu piešķir mēnesī, kurā persona sasniegusi 100 gadu vecumu.

51. Pabalstu izmaksā, piegādājot to pabalsta saņēmējam dzīvesvietā vai, pēc pabalsta saņēmēja rakstiska lūguma, pārskaitot uz pabalsta saņēmēja norēķinu kontu kredītiestādē vai pasta norēķinu sistēmu.

3.7. Pabalsts kāzu jubilejā

52. Tiesības saņemt pabalstu ir laulātajam pārim, ja vismaz vienam no laulātajiem dzīvesvieta deklarēta Jēkabpils novadā un laulātais pāris laulībā kopā nodzīvojis 50, 60 vai 70 gadus.

53. Pabalstu var pieprasīt viens no laulātajiem trīs mēnešu laikā no tiesību rašanās dienas.

54. Sociālais dienests pabalsta piešķiršanai, pēc šo noteikumu 5. punktā minētā iesnieguma saņemšanas, pieprasa informāciju no PMLP par to, ka laulātais pāris laulībā nodzīvojis šo noteikumu 52. punktā minēto gadu skaitu.

55. Pabalsta apmērs Zelta kāzu (50 gadu) jubilejā ir 150 euro, Dimanta kāzu (60 gadu) jubilejā – 200 euro un Briljanta kāzu (70 gadu) jubilejā – 250 euro.

3.8. Pabalsts Ziemassvētku paciņas iegādei

56. Tiesības saņemt pabalstu par katru bērnu vecumā no 6 mēnešiem līdz 12 gadiem ir:

56.1. trūcīgai mājsaimniecībai;

56.2. personai, kuru Jēkabpils novada bāriņtiesa ir iecēlusi par bērna aizbildni;

56.3. mājsaimniecībai par aprūpē esošu bērnu ar invaliditāti.

57. Pabalstu var pieprasīt no 1. novembra līdz 10. janvārim.

58. Pabalsta apmērs ir 10 euro.

3.9. Ikmēneša pabalsts aizgādnim

59. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kuru Jēkabpils novada bāriņtiesa ir iecēlusi par aizgādni vai pagaidu aizgādni (turpmāk – aizgādnis) pilngadīgai personai, kurai tiesa ir ierobežojusi rīcībspēju vai kurai tiesa ir nodibinājusi pagaidu aizgādnību (turpmāk – aizgādnībā esoša persona) un, ja:

59.1. aizgādnībā esošas personas deklarētā dzīvesvieta ir Jēkabpils novadā;

59.2. aizgādnībā esošas personas deklarētā dzīvesvieta līdz ievietošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem ir bijusi Jēkabpils novada teritorijā.

60. Jēkabpils novada bāriņtiesa triju darbdienu laikā pēc lēmuma par aizgādņa iecelšanu personai ar ierobežotu rīcībspēju vai par pagaidu aizgādņa iecelšanu stāšanās likumīgā spēkā par to paziņo sociālajam dienestam un rakstiski informē aizgādni par tiesībām saņemt ikmēneša pabalstu aizgādņiem.

61. Pabalsts pieprasāms mēneša laikā no tiesas nolēmuma par aizgādņa vai pagaidu aizgādņa iecelšanu spēkā stāšanās dienas.

62. Pabalsta apmērs par katru aizgādnībā esošu personu ir:

62.1. 30 euro mēnesī, ja aizgādnībā esoša persona nedzīvo ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem;

62.2. 15 euro mēnesī, ja aizgādnībā esoša persona dzīvo ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem.

63. Pabalsts tiek piešķirts ar to dienu, kad persona ar tiesas nolēmumu ir iecelta par aizgādni. Ja pabalsts tiek pieprasīts pēc šo noteikumu 61. punktā noteiktā termiņa notecējuma, pabalsts tiek piešķirts ar to dienu, kad sociālajā dienestā saņemts iesniegums par pabalsta piešķiršanu.

64. Ja Jēkabpils novada bāriņtiesa aizgādnībā esošai personai ir iecēlusi vairākus aizgādņus, šo noteikumu 62. punktā noteiktais pabalsts tiek piešķirts visiem aizgādņiem vienādās daļās.

65. Par nepilnu mēnesi pabalsta apmērs tiek noteikts proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot šo noteikumu 62. punktā noteikto pabalsta apmēru mēnesī.

66. Pabalstu izmaksā reizi mēnesī līdz katra mēneša beigām.

67. Pabalsta izmaksa tiek izbeigta, ja:

67.1. aizgādnībā esoša persona mainījusi deklarēto dzīvesvietu ārpus Jēkabpils novada pašvaldības administratīvās teritorijas (izņemot šo noteikumu 59.2. apakšpunktā minēto gadījumu);

67.2. aizgādnis vai aizgādnībā esoša persona ir mirusi;

67.3. bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par aizgādņa atcelšanu vai atlaišanu no pienākumu pildīšanas;

67.4. tiesa atjaunojusi aizgādnībā esošas personas rīcībspēju.

68. Pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, ja bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par aizgādņa atstādināšanu uz laiku no aizgādņa pienākumu pildīšanas.

69. Jēkabpils novada bāriņtiesa nekavējoties informē sociālo dienestu par 67.3. apakšpunktā un 68. punktā minētā lēmuma pieņemšanu.

70. Ja aizgādnība tiek atcelta vai aizgādnis tiek atlaists no pienākumu pildīšanas, pabalsta izmaksu izbeidz ar aizgādnības atcelšanas vai atlaišanas no pienākumu pildīšanas dienu.

71. Aizgādnim ir pienākums:

71.1. nekavējoties paziņot sociālajam dienestam par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta apmēra maiņai vai pabalsta izmaksas pārtraukšanai (aizgādnībā esošas personas deklarētās dzīvesvietas maiņa; aizgādnībā esošas personas ievietošana ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā vai ilgstoša atrašanās specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem; aizgādnībā esoša persona atgriezusies dzīvesvietā no ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas vai ilgstošas atrašanās specializētajā ārstniecības iestādē personām ar garīga rakstura traucējumiem; aizgādnībā esoša persona ir mirusi u.c.);

71.2. līdz kārtējā gada 1. februārim iesniegt Jēkabpils novada bāriņtiesā norēķinu par iepriekšējā gada aizgādnības pārvaldību.

72. Ja sociālais dienests konstatē, ka pabalsts aizgādnim ir nepamatoti izmaksāts aizgādņa vainas dēļ, aizgādnim sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju, vai nepaziņojot par pārmaiņām, kas varētu ietekmēt tiesības uz šo pabalstu vai tā apmēru, sociālais dienests nepamatoti izmaksāto pabalstu atgūst, ieturot nākamajos mēnešos no aizgādnim izmaksājamās pabalsta summas līdz pārmaksātās summas atgūšanai, vai aizgādnis pārmaksāto summu atmaksā labprātīgi, ja pabalsta izmaksa tiek izbeigta vai pārtraukta. Ja aizgādnis nepamatoti saņemto pabalstu neatmaksā labprātīgi vai pabalsta izmaksa tiek izbeigta vai pārtraukta pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu sociālais dienests piedzen tiesas ceļā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

73. Ja aizgādnis līdz kārtējā gada 1. februārim nav iesniedzis Jēkabpils novada bāriņtiesā norēķinu par iepriekšējā gada aizgādnības pārvaldību, Jēkabpils novada bāriņtiesa par to nekavējoties informē sociālo dienestu un sociālais dienests aiztur pabalsta izmaksu līdz brīdim, kad saņemta informācija no Jēkabpils novada bāriņtiesas par norēķina par aizgādnības pārvaldību saņemšanu. Ja norēķina par aizgādnības pārvaldību iesniegšanas termiņš tiek kavēts ilgāk par trīs mēnešiem, pabalsta izmaksa tiek atsākta no dienas, kad iesniegts norēķins par aizgādnības pārvaldību, anulējot aizturēto summu.

3.10. Pabalsts veselīga dzīvesveida veicināšanai

74. Tiesības saņemt pabalstu ir valsts vecuma pensijas saņēmējam un pilngadīgai personai ar invaliditāti, ja tā saņem publiskā peldbaseina pakalpojumu.

75. Pabalstu var pieprasīt par katriem trīs iepriekšējiem pilniem kalendāra mēnešiem, izņemot vasaras mēnešus (jūnijs, jūlijs, augusts).

76. Pabalsta saņemšanai, papildus šo noteikumu 5. punktā minētajam iesniegumam, iesniedzējs sociālajā dienestā iesniedz izdevumus apliecinošu dokumentu par peldbaseina pakalpojuma izmantošanu kopijas (uzrādot oriģinālus), kuros norādīts personas kods.

77. Pabalsta maksimālais apmērs kalendārajā gadā, nepārsniedzot faktiskos izdevumus, ir:

77.1. 200 euro trūcīgam vai maznodrošinātam valsts vecuma pensijas saņēmējam un personai ar I un II grupas invaliditāti;

77.2. 100 euro valsts vecuma pensijas saņēmējam un personai ar III grupas invaliditāti.

78. Ja persona vienlaicīgi atbilst vairākām šo noteikumu 77. punktā minētajām mērķgrupām, pabalsts tiek piešķirts, ņemot par pamatu personai labvēlīgāko pabalsta maksimālo apmēru.

3.11. Apbedīšanas pabalsts

79. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kura uzņēmusies mirušas personas, kuras pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija Jēkabpils novadā, apbedīšanu.

80. Pabalstu var pieprasīt trīs mēnešu laikā no miršanas apliecības izsniegšanas dienas, uzrādot miršanas apliecības oriģinālu un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (turpmāk – VSAA) lēmumu par valsts apbedīšanas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu, ja šāda informācija jau nav sociālā dienesta rīcībā.

81. Pabalstu piešķir mirušās personas apbedīšanas izdevumu apmaksai, ja VSAA atteikusi piešķirt valsts apbedīšanas pabalstu vai piešķirtā pabalsta summa ir mazāka par šo noteikumu 82. punktā noteikto pabalsta summu. Valsts apbedīšanas pabalsta atteikuma gadījumā, pabalstu piešķir šo noteikumu 82. punktā noteiktajā apmērā. Ja valsts apbedīšanas pabalsta summa ir mazāka par šo noteikumu 82. punktā minēto pabalsta summu, piešķiramā pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp šo noteikumu 82. punktā noteikto maksimālo pabalsta summu un saņemto valsts apbedīšanas pabalstu.

82. Pabalsta maksimālā summa ir 400 euro.

83. Pabalstu neizmaksā gadījumos, ja mirusī persona ir atradusies valsts vai pašvaldības pilnā vai daļēji apmaksātā ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā.

84. Bezpiederīga mirušā, kura apbedīšanu nav uzņēmusies neviena persona, vai mirušās personas, kuras personība nav noskaidrota, apbedīšanu, pēc sociālā dienesta pieprasījuma, nodrošina un organizē apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs, ar kuru sociālais dienests vai Jēkabpils novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu par apbedīšanas pakalpojuma sniegšanu. Šādā gadījumā ar apbedīšanu saistītos un citus izdevumus (piemēram, mirušās personas transportēšana, uzglabāšana, patologanatomiskās izmeklēšanas veikšana, ja to nav iespējams veikt par valsts budžeta līdzekļiem u.c.) sedz no pašvaldības budžeta finanšu līdzekļiem, vienlaicīgi, ja mirusī persona bija sociāli apdrošināta, pieprasot no VSAA valsts apbedīšanas pabalstu.

3.12. Pabalsts atsevišķu situāciju risināšanai

85. Tiesības saņemt pabalstu ir mājsaimniecībai sociālās situācijas (izņemot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta otrās daļas 2. punktā noteiktās), kuru mājsaimniecība ierobežoto resursu dēļ nespēj pilnībā vai daļēji novērst saviem spēkiem, risināšanai.

86. Pabalstu var pieprasīt viena mēneša laikā no konkrētas sociālās situācijas rašanās brīža, iesniedzot dokumentu, kas apliecina radušos situāciju, kā arī citus dokumentus, kas nepieciešami lēmuma pieņemšanai, ja tie nav valsts vai pašvaldības iestāžu rīcībā.

87. Pabalstu var piešķirt:

87.1. dokumentu (pases vai personas apliecības, arhīva izziņas u.c.) saņemšanai, apmaksājot valsts nodevu;

87.2. ceļa izdevumu apmaksai personai, kura atrodas Jēkabpils naktspatversmē līdz personas deklarētajai dzīvesvietai citā pašvaldībā vai, ja personai nav deklarētās dzīvesvietas, līdz pašvaldībai, kurā ir bijusi deklarēta personas pēdējā dzīvesvieta;

87.3. ar veselības aprūpi saistīto ceļa izdevumu (starppilsētu maršrutos) apmaksai;

87.4. mirušās personas, kuras dzīvesvieta bija deklarēta Jēkabpils novadā, mirstīgo atlieku kremēšanas un transportēšanas no ārvalstīm uz Latviju izdevumu apmaksai;

87.5. citiem mērķiem, lai daļēji vai pilnībā novērstu konkrēto situāciju.

88. Pabalstu šo noteikumu 87.1., 87.2., 87.3. un 87.5. apakšpunktos minēto situāciju risināšanai piešķir līdz 150 euro, bet šo noteikumu 87.4. apakšpunktā minētās situācijas risināšanai – līdz divu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu apmēram, nepārsniedzot faktiskos izdevumus. Pabalstu atsevišķu situāciju risināšanai izmaksā iesniedzējam vai pārskaita to pakalpojuma sniedzējam.

89. Pabalsta piešķiršanas nepieciešamību un nepieciešamā pabalsta apmēru nosaka, izvērtējot mājsaimniecības spēju, izmantojot savā rīcībā esošos materiālos resursus, pilnībā vai daļēji novērst radušos sociālo situāciju saviem spēkiem, un pamatojoties uz sociālā dienesta sociālā darba speciālista sniegto atzinumu. Nepieciešamības gadījumā sociālajam dienestam ir tiesības veikt mājsaimniecības dzīvesvietas pārbaudi.

3.13. Pabalsts higiēnas pakalpojumu nodrošināšanai

90. Tiesības saņemt pabalstu ir trūcīgai un maznodrošinātai personai, valsts vecuma pensijas saņēmējam un personai ar invaliditāti, ja tā saņem publiskās pirts, dušas, veļas mazgāšanas un veļas žāvēšanas pakalpojumu.

91. Pabalstu var pieprasīt vienu reizi ceturksnī.

92. Pabalsta saņemšanai, papildus šo noteikumu 5. punktā minētajam iesniegumam, iesniedzējs sociālajā dienestā iesniedz izdevumus apliecinošu dokumentu par publiskās pirts, dušas, veļas mazgāšanas, veļas žāvēšanas pakalpojumu izmantošanu kopijas (uzrādot oriģinālus), kuros norādīts personas kods un saņemtā pakalpojuma nosaukums, par iepriekšējiem trīs kalendāra mēnešiem.

93. Pabalsta maksimālais apmērs kalendārajā gadā, nepārsniedzot faktiskos izdevumus, ir:

94. 200 euro trūcīgai personai;

95. 100 euro maznodrošinātai personai, valsts vecuma pensijas saņēmējam un personai ar invaliditāti.

96. Ja persona vienlaicīgi atbilst vairākām šo noteikumu 90. punktā minētajām mērķgrupām, pabalsts tiek piešķirts, ņemot par pamatu personai labvēlīgāko pabalsta maksimālo apmēru.

4. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

97. Sociālā dienesta un Izglītības pārvaldes lēmumu var apstrīdēt Jēkabpils novada domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

98. Jēkabpils novada domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

5. Noslēguma jautājums

99. Atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošos noteikumus Nr. 25 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2022., 11., 22., 48. nr.).

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 

Pielikums
Jēkabpils novada domes
2024. gada 22. februāra
saistošajiem noteikumiem Nr. 4

______________________________________
(izglītības iestādes nosaukums)

IZGLĪTOJAMO SARAKSTS
par 20___. gada ____________

Nr.p.k. Izglītojamā uzvārds, vārds Izglītojamā personas kods Mācību dienu skaits klātienē Mācību dienu skaits attālināti Kavējumi (dienu skaits)

Sagatavotāja pilns amata nosaukums, paraksts un tā atšifrējums

Datums

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 

Saistošo noteikumu "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Izstrādes pamatojums

Jēkabpils novada domes saistošo noteikumu projekts "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā" (turpmāk – saistošo noteikumu projekts) izstrādāts, pamatojoties uz Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu, kas pašvaldības domei nosaka izvērtēt uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdot jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Saskaņā ar Jēkabpils novada domes 2022. gada 10. novembra ārkārtas domes sēdes protokola Nr. 2022–NDS–24 2. punktu, izskatot Jēkabpils novada domes lēmuma projektu "Par Ziemassvētku dāvanu iegādi izglītojamajiem Jēkabpils novada pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējās izglītības iestādēs, kurās īsteno pirmsskolas izglītības programmu", Jēkabpils novada Sociālajam dienestam dots uzdevums sagatavot grozījumus Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 25 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 25), kuros paredzēt, ka tiesības saņemt pabalstu Ziemassvētku paciņu iegādei ir arī mājsaimniecībai par katru bērnu ar invaliditāti vecumā no 6 mēnešiem līdz 12 gadiem.

Lai salāgotu Saistošos noteikumus Nr. 25 ar Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 26 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm Jēkabpils novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 26) (spēkā līdz 2023. gada 31. decembrim) un 2023. gada 23. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 39 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, aizbildnim un audžuģimenei Jēkabpils novadā" (stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī), un, ņemot vērā grozāmo normu apjomu, nepieciešams izstrādāt jaunu saistošo noteikumu projektu.

1.2. Mērķis

Saistošo noteikumu projekta mērķis ir noteikt materiālā atbalsta, kas saistīts ar pašvaldības iedzīvotāju un sociālo grupu interesēs brīvprātīgi īstenotajām iniciatīvām, veidus, apmērus, piešķiršanas un izmaksas kārtību Jēkabpils novadā.

1.3. Pašreizējā situācija

Saistošie noteikumi Nr. 25 tika izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punktu un likuma "Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu" 6. pantu.

2023. gada 1. janvārī, stājoties spēkā jaunajam Pašvaldību likumam, spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām".

Atbilstoši Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma 9. panta piektajai daļai, ja spēku zaudē normatīvā akta izdošanas tiesiskais pamats (augstāka juridiska spēka tiesību norma, uz kuras pamata izdots cits normatīvais akts), tad spēku zaudē arī uz šā pamata izdotais normatīvais akts vai tā daļa. Šādā gadījumā grozījumi veicami ne vien Saistošo noteikumu Nr. 25 izdošanas tiesiskajā pamatojumā, bet arī pamatredakcijas vienībās, kas izdotas uz spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" normu pamata.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā ietverto speciālo regulējumu, līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Tā kā Saistošo noteikumu Nr. 25 tiesību normas pamatā ir izdotas saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, kas nozīmē, ka grozot to izdošanas tiesisko pamatojumu, jāgroza pamatredakcija pilnībā (izņemot punktus, kas izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punktu un likuma "Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu" 6. pantu), un grozāmo tiesību normu apjoms pārsniedz pusi no Saistošo noteikumu Nr. 25 normu apjoma, tad, pamatojoties uz Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140. un 186. punktā noteikto, ir izstrādāts jauns saistošo noteikumu projekts.

1.4. Problēmas un risinājumi

Problēmas apraksts

Saistošo noteikumu Nr. 25 3.1. apakšnodaļā ietverts tiesiskais regulējums attiecībā uz Jēkabpils novada pašvaldības nodrošināto atbalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai Jēkabpils novadā deklarētajiem izglītojamajiem, kuri apmeklē Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes, iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādēs, t.sk., ja mācības saskaņā ar Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumiem Nr. 253 "Kārtība, kādā organizējama ilgstoši slimojošu izglītojamo izglītošanās ārpus izglītības iestādes" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 253) tiek organizētas mājās, izglītojamajiem, kuri apgūst speciālās izglītības programmas Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs vai vispārējās izglītības iestādēs vai šādu izglītības iestāžu speciālajās grupās vai speciālās izglītības klasēs, t.sk., ja mācības saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 253 tiek organizētas mājās, kā arī izglītojamajiem (bērni ar invaliditāti vai pilngadīgas personas, kurām ir noteikta I vai II invaliditātes grupa un tās nav sasniegušas 24 gadu vecumu), kuri iegūst pamatizglītību vai vispārējo vidējo izglītību Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādēs.

Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā "Kompleksi risinājumi augstvērtīga izglītības pakalpojuma nodrošināšanai" (pieejams: https://tapportals.mk.gov.lv/legal_acts/b99cad00-260e-4139-8757-376634d98862), kas paredz skolu tīkla optimizāciju, kā viens no būtiskākajiem ilgtspējīga skolu tīkla veidošanas kritērijiem noteikts minimālais izglītojamo skaits klašu grupā, ievērojot šādus principus: optimālas klases pieeja – 10, 15 vai 20 skolēni klasē atkarībā no izglītības iestādes atrašanās vietas; četras klašu grupas (1.–3. klase, 4.–6. klase,
7.–9. klase, 10.–12. klase), pamatojoties uz mācību saturā definētiem sasniedzamajiem rezultātiem pamatizglītības un vidējās izglītības standartā, kā arī, paredzot skolēnu skaita izmaiņas, nevis vienas klases ietvaros, bet klašu grupās; izglītības iestādes atrašanās vieta – jo blīvāk apdzīvota teritorija, jo lielāks skolēnu skaits klasē un vairāk klašu komplektu.

Atbilstoši Saistošo noteikumu Nr. 25 16., 23. un 24. punktam pabalsts tiek piešķirts, nodrošinot bezmaksas ēdināšanu laikā, kad izglītojamais apmeklē izglītības iestādi klātienē vai apmaksājot izglītojamā likumiskajam pārstāvim izglītojamā ēdināšanas izdevumus attālināto mācību laikā, t.sk. pirmsskolas izglītības iestādē.

Ministru kabinets 2022. gada 8. februārī izdeva noteikumus Nr. 111 "Attālināto mācību organizēšanas un īstenošanas kārtība", kuru 3. punktā noteikts, ka pirmsskolas izglītības pakāpē attālinātās mācības neorganizē. Līdz ar to ir nepieciešams precizēt Saistošo noteikumu Nr. 25 16. punktu saistībā ar pabalsta nodrošināšanu pirmsskolas izglītības iestāžu izglītojamajiem attālināto mācību laikā.

Risinājuma apraksts

Lai veicinātu izglītojamo skaita pieaugumu Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādēs, neatkarīgi no izglītojamā deklarētās dzīvesvietas pašvaldības, saistošo noteikumu projekts paredz paplašināt mērķa grupu, kurai sniedzams pašvaldības atbalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai izglītības iestādēs, nosakot, ka pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs ir tiesības saņemt arī citu pašvaldību administratīvajās teritorijās deklarēto daudzbērnu ģimeņu, trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību izglītojamajiem.

Saistošo noteikumu projekts paredz precizēt pabalsta ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē nodrošināšanas kārtību, nosakot, ka pabalsts tiek nodrošināts tikai natūrā (ēdinot bez maksas uz vietas izglītības iestādē).

Problēmas apraksts

Saskaņā ar Saistošo noteikumu Nr. 25 35. punktu pabalstu uzsākot mācību gadu ir tiesības saņemt mājsaimniecībai par katru izglītojamo, kurš uzsāk mācības Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādes 1. klasē, kā arī daudzbērnu ģimenei par katru izglītojamo, kurš uzsāk mācību gadu Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādes 2.–12. klasē un par katru izglītojamo, kurš nestrādā, nav sasniedzis 20 gadu vecumu un uzsāk mācību gadu jebkuras Latvijas profesionālās izglītības iestādes pilna laika klātienē.

Pēc Izglītības iestāžu reģistrā publiski pieejamās informācijas Latvijā ir reģistrētas 39 speciālās izglītības iestādes, kurās tiek īstenotas speciālās pamatizglītības programmas izglītojamajiem ar dažāda smaguma garīgās attīstības traucējumiem, vairākiem smagiem attīstības traucējumiem, dzirdes traucējumiem, redzes traucējumiem un speciālās vispārējās vidējās izglītības programmas izglītojamajiem ar redzes traucējumiem. Jēkabpils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā atrodas viena speciālā izglītības iestāde, kura īsteno speciālās pirmsskolas un speciālās pamatizglītības programmas izglītojamajiem ar jauktiem attīstības traucējumiem, dažāda smaguma garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem.

Ar mērķi sniegt papildu atbalstu mājsaimniecībām, kuru aprūpē un audzināšanā ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem nepieciešamo izglītību iespējams nodrošināt tikai speciālajās izglītības iestādēs, tādējādi veicinot šādu mājsaimniecību dzīves kvalitātes un materiālās labklājības līmeņa uzlabošanos, nepieciešams paredzēt minētajām mājsaimniecībām iespēju saņemt pabalstu uzsākot mācību gadu.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz paplašināt mērķa grupu, kurai ir tiesības vienu reizi kalendārajā gadā saņemt pabalstu uzsākot mācību gadu, nosakot, ka pabalstu var saņemt arī mājsaimniecības par izglītojamajiem, kuri uzsāk mācību gadu speciālās izglītības iestādēs neatkarīgi no tā, kuras pašvaldības administratīvajā teritorijā atrodas izglītības iestāde. Uzsākot mācību gadu 1. klasē pabalsta apmērs ir 50 euro par katru šādu izglītojamo, bet no 2. līdz 12. klasei – 40 euro.

Problēmas apraksts

Saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem Nr. 25 pabalstu kāzu jubilejā var pieprasīt mēneša laikā no tiesību rašanās dienas. Personas, kurām ir tiesības saņemt minēto pabalstu, var būt vecumā no 68 līdz 88 gadiem un vecākas, bez digitālajām prasmēm, ar ierobežotām pārvietošanās iespējām. Lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību, ņemot vērā pabalsta saņēmēju vecumposmu, nepieciešams noteikt garāku pabalsta pieprasīšanas termiņu.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz pagarināt pabalsta pieprasīšanas termiņu līdz trīs mēnešiem no tiesību rašanās dienas.

Problēmas apraksts

Jēkabpils novada domes 2022. gada 10. novembra ārkārtas domes sēdē, izskatot Jēkabpils novada domes lēmuma projektu "Par Ziemassvētku dāvanu iegādi izglītojamajiem Jēkabpils novada pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējās izglītības iestādēs, kurās īsteno pirmsskolas izglītības programmu", Jēkabpils novada Sociālajam dienestam tika dots uzdevums sagatavot grozījumus Saistošajos noteikumos Nr. 25, kuros paredzēt, ka tiesības saņemt pabalstu Ziemassvētku paciņu iegādei ir arī mājsaimniecībai par katru bērnu ar invaliditāti vecumā no 6 mēnešiem līdz 12 gadiem, tādējādi sniedzot atbalstu mājsaimniecībām, kuru aprūpē un audzināšanā ir bērni ar invaliditāti.

Likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 1. punktā noteikts, ka Latvijas Republikā par svētku dienu tiek noteikts 24., 25. un 26. decembris – Ziemassvētku (ziemas saulgrieži). Pareizticīgie, vecticībnieki un pie citām konfesijām piederošie ticīgie Lieldienas, Vasarsvētkus un Ziemassvētkus atzīmē šo konfesiju noteiktajās dienās. Vairumā pareizticīgo Ziemassvētkus svin 6., 7. un 8. janvārī.

Saistošo noteikumu Nr. 25 60. punktā noteikts, ka pabalstu var pieprasīt no 1. novembra līdz 20. decembrim.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz paplašināt mērķa grupu, kurai ir tiesības saņemt pabalstu Ziemassvētku paciņas iegādei, nosakot, ka pabalstu var saņemt arī mājsaimniecības par katru bērnu ar invaliditāti vecumā no 6 mēnešiem līdz 11 gadiem (ieskaitot).

Lai nodrošinātu pabalsta pieprasītāju vienmērīgāku plūsmu, saistošo noteikumu projektā noteikts garāks pabalsta pieprasīšanas termiņš – līdz 10. janvārim.

Problēmas apraksts

Saistošo noteikumu Nr. 25 3.9. apakšnodaļā noteikta kārtība, kādā pieprasāms, piešķirams un izmaksājams ikmēneša pabalsts aizbildnim bērna uzturam, savukārt kārtību, kādā sniedzams materiālais atbalsts audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm regulē Saistošie noteikumi Nr. 26, kuru viens no izdošanas tiesiskajiem pamatiem tāpat kā Saistošajiem noteikumiem Nr. 25 ir likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešā daļa.

Tā kā aizbildnība ir viena no trīs ārpusģimenes aprūpes īstenošanas formām, lai tiesiskais regulējums attiecībā uz pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, audžuģimenēm, specializētajām audžuģimenēm un aizbildņiem sniedzamo materiālo atbalstu veidotu vienotu sistēmu, tika izstrādāts un iesniegts apstiprināšanai Jēkabpils novada domē saistošo noteikumu projekts "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, aizbildnim un audžuģimenei Jēkabpils novadā", kurā tika kodificēts Saistošo noteikumu Nr. 25 3.9. apakšnodaļā un Saistošajos noteikumos Nr. 26 ietvertais tiesiskais regulējums un saistošo noteikumu projekts "Grozījumi Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 25 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā"", kurā tika svītrota Saistošo noteikumu Nr. 25 3.9. apakšnodaļa.

Jēkabpils novada dome 2023. gada 23. novembrī pieņēma saistošos noteikumus Nr. 39 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, aizbildnim un audžuģimenei Jēkabpils novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 39) (stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī) un saistošos noteikumus Nr. 40 "Grozījumi Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 25 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā"", par kuriem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izteikusi iebildumus, lūdzot izdot jaunus saistošos noteikumus. Līdz ar to no 2024. gada 1. janvāra līdz saistošo noteikumu projekta spēkā stāšanās dienai tiesisko regulējumu attiecībā uz ikmēneša pabalstu aizbildņiem bērna uzturam vienlaikus noteikts gan Saistošie noteikumi Nr. 25 (3.9. apakšnodaļa), gan Saistošie noteikumi Nr. 39 (3.1. apakšnodaļa).

Risinājuma apraksts

Neveikt Saistošo noteikumu Nr. 26 3.9. apakšnodaļā ietvertā tiesiskā regulējuma par ikmēneša pabalstu aizbildņiem bērna uzturam pārnesi uz saistošo noteikumu projektu.

Problēmas apraksts

Saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem Nr. 25 pabalstu veselīga dzīvesveida veicināšanai var pieprasīt trīs reizes gadā: decembrī par septembra, oktobra un novembra mēnešiem, martā par decembra, janvāra, februāra mēnešiem un jūnijā par marta, aprīļa un maija mēnešiem. Par vasaras mēnešiem (jūnijs, jūlijs, augusts) pabalsts netiek aprēķināts un piešķirts. Lai atvieglotu pabalsta pieprasīšanas kārtību, nepieciešams atteikties no piesaistes konkrētiem pabalsta pieprasīšanas mēnešiem.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz noteikt, ka pabalstu veselīga dzīvesveida veicināšanai var pieprasīt par katriem trīs iepriekšējiem pilniem kalendāra mēnešiem, izņemot vasaras mēnešus (jūnijs, jūlijs, augusts).

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2023 Turpmākie trīs gadi (euro)
2024 2025 2026
2.1. Budžeta ieņēmumi 0 0    
2.2. Budžeta izdevumi 327100 323300    
2.3. Fiskālā ietekme 327100 323300    
2.4. Detalizēts ieņēmumu un izdevumu aprēķins Saistošo noteikumu projekts aizstāj spēkā esošos Saistošos noteikumus Nr. 25.

Paredzams, ka saistošo noteikumu projektā iekļautās papildu normas saistībā ar mērķa grupas, kurai ir tiesības saņemt pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai, pabalstu, uzsākot mācību gadu, un pabalstu Ziemassvētku paciņas iegādei paplašināšanu radīs tiešu ietekmi uz pašvaldības budžetu, bet sakarā ar to, ka nav iespējams prognozēt izglītojamo, kuri deklarēti citu pašvaldību administratīvajās teritorijās, bet izvēlēsies apgūt izglītības programmas Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs, kā arī Jēkabpils novada pašvaldībā deklarēto bērnu ar invaliditāti skaita izmaiņas, precīzus izdevumu aprēķinus veikt nav iespējams.

Indikatīvi 2024. gadā budžeta izdevumi papildus sastādīs 13491 euro.

2024. gadā kopējie budžeta izdevumi attiecībā pret 2023. gada izdevumiem plānoti par mazāku summu, jo plānotais atbalsts aizbildņiem no 2024. gada 1. janvāra ir iekļauts Saistošajos noteikumos Nr. 39.

2.4.1. detalizēts ieņēmumu aprēķins -
2.4.2. detalizēts izdevumu aprēķins Saistošo noteikumu projektā paredzētā materiālā atbalsta nodrošināšanai papildu mērķa grupām, budžeta papildu izdevumi 2024. gadā kopumā provizoriski sastādīs 13491,30 euro, t.sk.:

1. pabalsts ēdināšanas izdevumu apmaksai vispārējās izglītības iestādē 11031,30 euro.

Jēkabpils novada pašvaldības vispārējo izglītības iestāžu 7.–12. klašu grupā 71 izglītojamajam dzīvesvieta ir deklarēta citā pašvaldībā. Pieņemot, ka 30 % (līdzīgi kā Jēkabpils novada pašvaldībā) no šiem izglītojamajiem būs no trūcīgām, maznodrošinātām vai daudzbērnu ģimenēm un nesaņems atbalstu no savas deklarētās dzīvesvietas pašvaldības, pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai varētu pieprasīt 21 izglītojamais.

(Aprēķins: 21 x 170 mācību dienas gadā x 3,09 euro = 11031,30 euro);

2. pabalsts uzsākot mācību gadu – 1410 euro

(Aprēķins: (5 1. klases izglītojamie x 50 euro) + (29 2.–12. klases izglītojamie x 40 euro);

3. pabalsts Ziemassvētku paciņu iegādei – 1050 euro

(Aprēķins:105 bērni ar invaliditāti līdz 12 gadu vecumam x 10 euro).

2.5. Amata vietu skaita izmaiņas (palielinājuma gadījumā: izvērsts pamatojums, izvērtējums par esošo resursu pārskatīšanas iespējām, t.sk. vakanto amata vietu, ilgstošo vakanču izmantošana u.c.) -
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme

Saistošo noteikumu projektā iekļautās tiesību normas tiešā veidā labvēlīgi ietekmēs personas, kurām, pamatojoties uz saistošo noteikumu projektu, ir tiesības saņemt materiālo atbalstu, veicinās mājsaimniecību, kuru aprūpē un audzināšanā ir bērni ar invaliditāti, dzīves kvalitātes un materiālās labklājības līmeņa uzlabošanos, kā arī rada priekšnoteikumu izglītojamo skaita pieaugumam Jēkabpils novada pašvaldības izglītības iestādēs, tādējādi veicinot ilgtspējīga skolu tīkla veidošanos Jēkabpils novadā.

3.2. Ietekme uz vidi

Nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību

Nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav attiecināms.

3.5. Ietekme uz konkurenci

Nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu projekts paredz, ka saistošo noteikumu projektā paredzētā materiālā atbalsta saņemšanai privātpersonai jāvēršas Jēkabpils novada Sociālajā dienestā vai Jēkabpils novada Izglītības pārvaldē un jāiesniedz iesniegums un citi attiecīgā materiālā atbalsta saņemšanai nepieciešamie dokumenti, ja tie neatrodas valsts vai pašvaldību iestāžu rīcībā un ir nepieciešami lēmuma pieņemšanai.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu projekts izstrādāts, lai nodrošinātu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktās pašvaldību autonomās funkcijas – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus izpildi pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas ietvaros.

Saistošo noteikumu projekta īstenošana tiks veikta ar esošajiem cilvēkresursiem, nemainot to pienākumus un uzdevumus.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu projekta izpildi īstenos Jēkabpils novada Sociālais dienests un Jēkabpils novada Izglītības pārvalde.

Jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija netiks veikta.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu projektā ietvertās tiesību normas ir piemērotas iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstāka juridiskā spēka normatīvajiem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Sabiedrības pārstāvji (tostarp biedrības, nodibinājumi, apvienības u.tml.), ar kuriem notikušas konsultācijas saistošo noteikumu izstrādes procesā

Nav.

8.2. Izmantotais sabiedrības līdzdalības veids

Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.jekabpils.lv sadaļas "Normatīvie akti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas (no 22.12.2023. līdz 09.01.2024.) no saistošo noteikumu projekta publicēšanas datuma pašvaldības tīmekļvietnē.

8.3. Sabiedrības pārstāvju izteiktie priekšlikumi un iebildumi

Priekšlikumi un iebildumi netika saņemti.

8.4. Par saistošo noteikumu projektu saņemto viedokļu apkopojums un izvērtējums

Nav.

8.5. No institūcijām saņemtie viedokļi un atzinumi, to apkopojums un izvērtējums

Nav.

8.6. Informācija par cita veida saziņu un konsultācijām

Nav.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!